Diagnostic si tratament
În medicină, diagnosticul este definit ca fiind procesul de identificare a stării de sănătate sau de boală ca urmare a analizării simptomelor și a rezultatelor diferitelor proceduri de diagnosticare. Medicul colectează așadar informații despre pacient, face examinările și testele necesare, rezultatul fiind - printr-un proces logic de diferentiere - diagnosticul.
Deseori e nevoie de consultarea unui alt specialist sau e nevoie de examinări și de teste suplimentare. Se întâmplă frecvent ca ipoteza inițială să fie exclusă, iar medicul trebuie să ia în calcul alte ipoteze. Abia când acesta s-a edificat și a eliminat toate necunoscutele se stabilește diagnosticul, nici măcar acum final.
După ce a ajuns la un diagnostic, medicul explică pacientului care e problema, ce optiuni sunt dar și ce alte analize și examinări sunt necesare pentru a monitoriza evoluția bolii. Mai mult chiar, tratamentul în sine poate indica necesitatea de revizuire a diagnosticului în cazul în care răspunsul organismului nu este cel asteptat.
Mai putem lua în calcul și intervenția medicală de urgență sau în boli cronice, dar lucrurile se complică deja prea tare și trebuie să ajungem în cele din urmă cu povestea la penitenciarele noastre. Cert e că, dibăcia medicului constă în bună măsură în calitatea diagnosticului, iar aplicarea tratamentului și monitorizarea evoluției stării pacientului precum și eventualele corecții sunt în egală măsură de importante... cu condiția ca diagnosticul să fie corect.
ANP: Imobilizarea pacientului, tratament obligatoriu
Nici măcar medicii nu sunt întotdeauna foarte riguroși, doar că ANP a comis păcatul începând tratamentul unei boli necunoscute dispunând reorganizări, repofilări și schimbări de program de lucru. Pacientul - penitenciar românesc se opune neînțelegând ce i se întâmplă, și - mai cu seamă - de ce nu-l întreabă doctorul cât e dispus să plătească pe tratamentul pentru o boală încă nediagnosticată.
Mai rău e că ANP, medicul nostru, a primit de la directorul 'clinicii' dispoziția scrisă de a trata pacientul folosind singurele medicamente din farmacie: reorganizare, reprofilare, schimbare de program. Medicul trebuie astfel să convingă pacientul că e bolnav și că are boala dispusă de la centru, singurul tratament posibil fiind cel pentru care mai există medicamente în depozitul farmaciei.
Reorganizarea, soluție sau pretext?
Nu știm încă cum se va termina povestea și nici cum va supraviețui pacientul. ANP nu dă semne că poate înțelege un lucru simplu: înainte de a dispune măsuri e cazul să știe exact care e problema. Altfel sunt irosite resurse și se destabilizează un sistem penitenciar și așa șubred.
Din păcate, în loc să se rezolve probleme se justifică soluții... bănuite de efecte pozitive, ANP purtându-se mai degraba ca un vânzător ambulant de băuturi miraculoase care vindecă de orice câtă vrem sunt cumpărate de creduli. Sau, în cel mai fericit caz, ca medicul care știe sigur că aspirina e panaceul suprem.
35 comentarii:
Eseul este "al" reorganizarii. Sau sanatatea e a reorganizarii?
A doua varianta e cea intentionata.
CONFORM ULTIMELOR DATE (DIN INTALNIREA MINISTRILOR DE JUSTITIE DIN UE)se incearca introducerea in UE A SISTEMULUI SUEDEZ....ADICA BAZAT PE ARESTUL LA DOMICILIU AL INFACTORILOR...RAMAN PENITENCIARELE DE MAXIMA SIGURANTA PENTRU INFRACTIUNI GRAVE SI ELE STRUCTURATE PE REGIUNI ZONALE...(POARTA ALBA pentru zona GALATI,TULCEA,BRAILA,IALOMITA....PENITENCIARUL IASI PENTRU ZONA MOLDOVA,BUCURESTI SI CRAIOVA PENTRTU ZONA MUNTENIA,TIMISOARA PENTRU BANAT SI GHERLA SAU AIUD PENTRU TRANSILVANIA...celelalte vor avea rol de a stabili gradul de periculozitate al ppl in 6 luni iar apoi ori transferati ori eliberati sub control judiciar...LA NIVEL EUROPEAN S-A CONSTATAT O CHELTUIALA MASIVA CU ACEASTA CUSTODIE A DETINUTILOR(uneori cheltuielile fiind mai mari per detinut decat per cadru..vezi cazul Romaniei,Bulgariei,Ungariei...E DOAR LA NIVEL DE DISCUTII...(sursa UE).
Au fost trimise recent la ANP din teritoriu organigramele cu functiile exitente si ocupate.
Se lucreaza in teritoriu la asezarea oamenilor pe functiile existente in noile organigrame (posibile).
Multe variante, incertitudine multa, destabilizare mare.
Timpul trece iar sistemul se scufunda de parca se afla pe nisipuri miscatoare, cu cat se zbate mai tare, fara efect, cu atat se afunda mai mult.
In teritoriu lumea este debusolata, nu stie ce va fi cu functiile lor, cu salariile, cu statutul (lucruri castigate pe drept in decursul anilor dispar), credite au majoritatea, functiile de conducere se clatina, decizii nu se mai iau si chiar daca se iau aproape nimeni nu mai vrea sa execute nimic. Fiecare comanda si executa, daca vrea.
Ofiteri (care ar trebui sa organizeze si sa raspunda de deciziile trasate) spun ca agenti nu vor sa mai execute dispozitiile primite (astfel, nu mai iau decat decizii la limita de avarie), iar agentii spun ca ofiteri nu vor sa execute sarcinile trasate de ei (nu mai executa decat ce considera ei, tot la limita de avarie), cum primeste o dispozitie de la un ofiter o contesta deoarece este la moda aceasta abordare.
Nu mai exista o scara ierarhica, un sistem de valori, totul tinde spre un haos total, ca si societatea in ansamblul ei.
Detinuti au inceput sa simta aceasta situtie, sa o considereca o slabiciune a sistemului si sa o exploateze in folosul lor.
Cineva ar trebui sa se trezeasca din amorteala si sa restabileasca scara ierhica si sistemul valoric cat nu va fi prea tarziu pentru toata lumea (cine si de ce dispune, luand si raspunderea aferenta, cine si de ce executa raspunzand de modul de executare).
Hai sa terminam odata cu aceasta situatie care a devenit cronica.Sa inceteze carcatoseala, dezinformarea, acuzartiile, lipsa de raspundere si maturitate. La ora actuala nimeni nu mai munceste, toata lumea acuza, urmareste activitatea celuilat, numai pe a lui nu, jigneste.
Se gandeste cineva oare la ce se va intampla cu acest sistem astfel?
Inainte de a arunca cu piatra ar trebui ca fiecare din noi sa analizam realist dac chiar avem acest drept (oare noi sunt mai buni decat cei in care aruncam cu noroi, suntem perfecti).
Am vazut multe situatii de oameni care, cat au fost pe executie acuzau pe cei care luau decizii si dispuneau iar cand au ajuns sa ia decizii si sa dispuna au avut surpriza sa nu reuseasca acest lucru.
Este usor sa acuzi ca cineva i-ti dispune si ia decizii, dar este foarte greu sa faci acest lucru, sa stii ca de acea decizie depinde o situtie, un lucru etc. Este foarte greu sa-ti asumi raspundere unei decizii.
Lucrurile trebuie sa fie bine delimitate in decident si executant, cine raspunde de decizia luata si cine raspunde de executarea ei.
Trebuie sa acceptam existenta oamenilor care iau decizii si a oamenilor care le executa. Nu se poate ca toata lumea sa decida si sa execute in acelasi timp. Trebuie sa existe un control real altfel totul va fi un haos.
Doresc succes intregului personal din sistem, minte lucida, decizii corecte si bune, executie de calitate.
Culmea e, Huginn, ca ANP-ul are si oamenii si instrumentele necesare (mostenite, o parte, din "asa-zisele" vremuri de glorie - care nu ar fi trebuit intrerupte) pentru a diagnostica sistemul. Ca ironia sa fie completa, chiar exista evaluari de impact (realizate pentru proiecte din fonduri europene), astfel incat trebuie sa fii un doctor orb sa nu vezi ca ai fi putut pune diagnostice pertintente si corecte si inaintea "profilarii", reorganizarii, etc. Ar fi trebuit doar sa ai rabdare cu pacientul, sa empatizezi putin cu el si sa ii faci toate analizele asa cum se cuvine. De ce toti doctorii devin rutinati?
Un articol deosebit. Felicitari!
@ Rottweilerul economist
Cu siuranta sistemul penitenciar suedez functioneaza in alte conditii socio-economice decat cele pe care le are Romania.
Preluarea unor sisteme in domeniul sanatatii (american, apoi german si in prezent australian), fara o analiza reala a factorilor interni si externi existenti, a condus la situatia dezastruoasa in care se afla sistemul medical romanesc.
Din pacate toate aceste experiente le suporta intreaga populatie si nu plateste niciodata nimeni pt haosul creat.
20.09.-08:35-adevar graiesti tu omule!dar daca ne uitam in jurul nostru vedem numai mentalitati propagandistice,simulari de gandire democratica,rezultatul il simtim pe noi insine si,mai ales cand ne privim in oglinda mai atent.de interiorul nostru nici nu vreau sa mai aduc aminte.trebuie sa-i "multumim" cu varf si indesat d-nei specialist Macovei(recunosc, sunt si lucruri bune).dar daca nu ar veni atatea dispozitii ambigue de la ANP de la niste oameni care niciodata nu se vor izbi de aceasta munca cu detinutular fi mult mai bine.comisile de eliberare conditionata nu aplica unitar rezolutiile,de unde si plimbatul detinutilor de la un penitenciar la altul(mai ales spitale)rolul judecatorului delegat e foarte sumbru in acest sistem,cereri peste cereri de intreruperi al aceluiasi detinut,revizuiri gramada si afaceri judiciare tot la fel.oare unde este compatibilitatea procurorilor,unde este raportul de incident cu refuz de munca(dupa ce detinutul,se roaga la nesfarsit sa fie scos la munca si,odata ajuns are impresia ca face ce vrea pe PL)?nu exista masuri de coercitie aspre.nu mai participa la activitati cultural-educative,sportive-UNDE SE FAC ELE?de primele nu-l intereseaza ca oricum nu au loc,iar secundele au loc zilnic la plimbator si in sala de forta!totul este o brambureala, lipsit de sens.
@ Prisonworker
Nu cred ca avem ”medici rutinati” ci mai degraba ”medici fara competente manageriale”.
Ironia este ca, bravii nostri conducatori nu recunosc ca sunt incapabili sa faca fata poblemelor sistemului penitenciar.
Cu siguranta nu sunt orbi si vad foarte bine realitatea,dar si-au pierdut onoarea.....sau nu au avut nicodata asa ceva...
08.35,incepusesi bine dar in a doua parte a textului ai luat-o pe aratura.
Cat despre reorganizarile din sistem, as fi curios daca macar liderii nostri de sindicat au fost informati despre intentiile ANP legate de marea dezorganizare. Ar trebui sa stim cu totii ce criterii stau la baza acestui demers cu puternice implicatii sociale si nu numai, care sunt actele normative ce au fost avute in vedere, daca exista studii de specialitate etc.
Nu-mi face placere sa reiau subiextul asta dar, daca tot este criza si situatia financiara a sistemului este dezastruoasa, n-ar trebui luate niste masuri exceptionale? N-ar fi trebuit sa se sesizeze cineva ca anumite posturi din unitati (jurist, managementul situatiilor de urgenta, informatii clasificate, prevenire, protectia muncii) ne duc cu gandul la zicerea"tara arde si baba se piaptana"?
N-ar fi trebuit sa se sezizeze sindicatele ca domnii de la ANP invoca decizia aceea cu limitarea posturilor doar atunci cand le convine(exemplu: ANP a mentinut functiile de sef birou la prevenire cand, daca imi aduc bine aminte,conform deciziei respective trebuie sa existe 5 functii de executie in subordinea unui sef de birou).
S-a gandit vreun sef din ANP sa contabilizeze o saptamana de lucru a unui jurist, sa zicem, sa vada ca omul acesta(bietii juristi nu au nicio vina, sistemul ii permite sa paraziteze si ei profita din plin de asta)nu-si poate umple cele 8 ore de munca nici daca se straduieste. S-a gandit vreun sef ANP sa contabilizeze o luna de lucru pentru un ofiter cu informatile clasificate sau pentru un ofiter cu managementul situatiilor de urgenta sa vada ca sunt suficiente 30 de zile pe an pentru a realiza "multitudinea de sarcini" ale acestor posturi aproape inutile?
Sunt de acord cu 12.36.
Cand vrei sa fii tratat de o boala grava, atunci nu te dai pe mana felcerului. Cauti un medic experimentat, implicat,corect si realist. Dragii mei, cititi in statut si vedeti cati mai avem calitatile pe care trebuie sa le aiba un lucrator de penitenciare?
sa intelegem ca art.16 din Ordonanta 64/2006 este inlocuit de art.1(1)anexa IV/2 din NOUA LEGE ?ADICA...in loc de plata orelor suplimentare(...) se introduce un spor de pina la 7%?
suntem curiosi sa vedem cum va fi reorganizata si marea directie de prevenire a criminalitatii si terorismului condusa de nasul si de finul(popescu si stef)cei mai tari spioni ai Romaniei.
5 stele, din start.
Huginn, ai auzit cumva de faptul ca sunt unitati aflate sub amenintarea desfiintarii?
Nu a fost niciodata luata in calcul o astfel de optiune. Stiu ca exista temeri dar nu cred ca la momentul asta cineva isi permite macar sa se gandeasca la asta, mai ales ca numarul detinutilor incepe sa creasca iar.
Huginn, nu vreau sa fiu rau, dar "Politist penitenciar" nu este cumva "EBA" Penifestului?
Nu inteleg exact sensul intrebarii. "Politist penitenciar" este un blog despre penitenciare. :) EBA isi spunea o tanara ajunsa de curand europarlamentar independent.
Spuneam asta, deoarece am senzatia ca sunteti din acelasi "aluat" (vazand si noii autori de acolo) si ca incercati sa obtineti asa "mai multe voturi". Era, vorba ta, "doar o constatare"
Nici Stef si nici Popescu nu sunt cei mai tari spioni ai tarii, ei doar primesc stirile de la ora 17.00 din teritoriu.
Acolo sunt cei mai tari spioni ai tarii ca doar astia doi nu se afla in fiecare penitenciar in fiecare ora, ce naiba!
in sistemul penitenciar romanesc, a fost dintotdeauna criza si financiara si de management.cat despre legea salarizarii haideti sa o lasam pe februarie si vom vedea ce va mai fi.un singur adevar este:NU NE MAI PLACE NIMIC,TOTUL NE IRITA!CEL DE LANGA NOI NE SAPA,NUMAI D-ZEU NE SCAPA!cred ca le dezvoltam celor din ANP melodrama.
@ anonim 20.09.2009 18:37:00
Va rog sa ma iertati, n-am inteles aluzia. Multumesc pentru explicatii. Da, cred ca suntem din acelasi aluat.
Dar cei de la Serviciul elaborare act normative ce fac? cu ce se ocupa? cate acte normative au elaborat sau au modificat? cine sunt ”specialistii”, cati juristi lucreaza in acest serviciu si ce experienta au pt acest domeniu ? a evaluat cineva necesitatea si eficienta acestui serviciu atata timp cat proiectele de ordine specifice domeniului penitenciar sunt din nou elaborate si avizate din punct de vedere al tehnicii legislative de catre directia de specialitate din MJLC?
Desigur ca raspunsul este dat de actuala legislatie aproape imposibil de aplicat datorita dispozitiilor contrare sau caducte.
Fara specialisti si profesionalism sistemul penitenciar nu se poate insanatosi. Daca restructurarea este necesara, atunci exemplul eficientei (calitate maxima cu resurse minime)trebuie sa porneasca de la esalonul superior.
Care ete pozitia actuala a sindicatelor in privinta masurilor vizate de ANP pt reorganizarea si reprofilarea unitatilor?
o sa primim anul acesta ceva echipament;sa stiu ce sa-mi trec pe cerere
@ anonim 20.09.2009 21:44:00
DIn cate stiu ANP refuza / nu poate sa-si fundamenteze propunerea. Se pare ca stiu ca trebuie, nu stiu foarte clar cum si de ce. Sindicatele au facut o propunere de metodologie care sa oblige ANP sa faca si 'diagnostic' si 'tratament' si sa nu chinuie inutil 'pacientul' cu tot felul de aventuri.
@ anonim 20.09.2009 21:48:00
Nu cereti mare lucru, nu prea e nimic prin depozit la BAGR si nu s-a mai dat comanda.
Pentru liderii de sindicat
Ar fi interesant de stiut numarul persoanelor (din ANP si unitati), domeniul de activitate al acestora si cheltuielile efectuate pt ”plimbarile” in strainatate in cadrul pogramelor de ”recuperare” (scuzati ! de cooperare cu unitatile infratite).
Noi lucram in conditii mizere, nu ni se platesc restantele drepturilor, celor pensionati nu li s-au achitat ajutoarele conform legii, ni se cer masuri pt reducerea oricaror cheltuieli cu apa, lumina, hartia iar altii fac ”turism” pe banii publici.
Si care sunt rezultatele acestor plimbari in afara de acele informari penibile postate pe site-ul ANP ?
Excelent eseul. Felicitari!
Ce aveti cu juristii ? Pai juristi mai ”specialisti” ca domnul CORATU MARIUS din ANP si sotia acestuia din Spitalul Jilava nu vom gasi in veci pt sistemul penitenciar.
Doamna CORATU , debutanta in bransa, dar cu ambitii mari in cariera de jurist este fiica gen. Binisor, fost dir. adj. in ANP.
Ambitia o mosteneste de la taticul sau care, dupa ce a fost inscaunat director de catre d-na Stanoiu, a reusit sa ajunga de la gradul de lt.col la cel de general in timpul record de 4 ani.
Doamna ia zilnic lectii acasa, pt actualizarea cunostintelor juridice ,de la sotul calificat si el (la ANP) in aceeasi meserie si promovat apoi mare sef in elaborarea actelor normative.
Si cate s-ar mai putea spune despre acesti oameni competenti, dar sunt prea multi si nu putem sa-i nominalizam pe toti.
Zilele astea am avut o discutie cu o persoana aleasa in forul legislativ care spunea ca in strategia (nu stiu pe ce cincinal) ANP descrisa pe undeva ( nu cred ca la crasma) de ,,cei de sus'', ar fi privatizarea penitenciarelor dupa modelul ungar si ca se vizeaza construirea de persoane private( nu de libertate) a unor noi penitenciare , acolo unde acestea sunt in interiorul localitatilor ( prea aproape de locurile publice ori de locuinte). S-a reduce apoi aparatul birocratic de a mai fi parte componenta a sistemului , apoi se vor externaliza multe servicii si functii , doar ,, gardienii'' ( agenti si ofiteri din zona pazei ) , urmand sa fie din cei scoliti de sistem si foarte putini vor mai beneficia de aavtajele sporurilor de acum , pentru ca la nivel european si national sunt f. mari cheltuielile per detinut.
Ce ziceti de aceste strategii nespuse public ci doar in taina!?
Cred ca ar fi un subiect foarte bun de a intra in dezbatere, pentru a sti la ce trebuie sa ne asteptam! Sindicatele ce zic? Ce stiu? Sau e prea tainic ori inca e plan cu bataie lunga si fara sanse !
Antiscenaristul
Stimabililor,
Pina sa ies la pensie,cu citva ani in urma, chiar d-l BALA propunea ca sa vindem unit. din arase si sa constrium altele la periferie.
Mai mult daca imi amintesc bine am avut numeroase intilniri cu investitori israelieni care propuneau construirea unui penitenciar.
Au fost numeroase discutii si propuneri ptr. penit. "private",de aceea cred ca nu este nici un deranj daca s-a discutat cu o firma,societate,organizatie,etc. despre asa ceva.
Numai cei bolnavi de scenarita pot gindi astfel.
PS.
Cind esti conducator de institutie si te suna ambasadorul unui stat si iti cere o intilnire cu un grup de oameni de afaceri din tara respectiva ,ce faci?
Te ascunzi de frica unui circotas?
Rusine celor care gindesc asa,fara probe.
APROPO DE TINUTA. NU AU AVUT BANI NICI PT. A COMANDA......GRADELE(parca avem deja , nu?)
pentru anonimul din 20.09.2009, ora 16,43
Auzi, mai lasa-ne cu cele doua rubedenii de la sipa( unul betiv si altul prostanac)care fac pe sefii.
Habar n-au ce inseamna sa obtii informatii si ce este ea o informatie. Chiar ca pentru ei e stirea de la ora 17
Se tot vorbeste despre STEF si POPESCU,despre desfiintarea acelei directii.
Eu pun o intrebare:cui ii este frica de ei,oamenilor cinstiti,corecti?.
Oare cuvinte ca:"betiv si prostanac" la adresa unor colegi, nominalizati in comentariul, de la ora 19.13,se incadreaza in regulile blogului?.
Ce spuneti d-le administrator?
Astept o reactie.
pt anonimul 22.09. 17:25:00
Ai dreptate, pentru sefii tai trebuiau folosite cuvintele ”consumator inrait de bauturi alcoolice” si ”incompetent profesional”.
Trimiteți un comentariu