Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

joi, 24 septembrie 2009

Sa nu aruncam copilul odata cu apa din copaie - proverb romanesc

Am putini prieteni in sistemul penitenciar. Sunt oameni de calitate insa,care nu m-au dezamagit de-a lungul timpului, care ma inteleg din priviri, oamenii cu care merg la bere, dupa cum imi place mie sa spun. Mi-as dori sa-i multiplic si pentru o clipa imi imaginez cat de efervescenta si cat de plina de satisfactii mi-ar fi viata la locul de munca daca as fi inconjurat de asemenea oameni.

Din pacate lucrul asta nu este posibil, sunt mai degraba inconjurat de lene, de prostie si rautate, consum zilnic, si de cele mai multe ori in mod inutil, cantitati enorme de energie, pentru a incerca sa dreg lucruri, pentru a improviza, pentru a ma strecura, pentru a fi lasat sa fac ceea ce este, in fond, prevazut chiar in fisa postului meu.

Teoretic, pentru ca asta este ritmul si timpul in care mi-a fost dat sa traiesc, ar trebui sa ma adaptez sau sa ma resemnez si sa ma indignez ori sa ma vaiet periodic, mai mult sau mai putin formal ori terapeutic, in grupul ala mic de prieteni de care tocmai pomeneam si cu care vorbesc aceeasi limba.

Problema este ca nu pot nici sa ma adaptez si nici sa ma resemnez, chiar daca mimez asta uneori, nu pot adica sa fac abstractie de ceea ce se intampla cu mine sau in jurul meu asa cum n-as putea sa fac abstractie de oamenii cu care as locui in aceeasi casa, de exemplu. Adica sa ma imprietenesc cu doi, trei colocatari mai de soi, cu aia care au aceleasi obiceiuri ca si mine, sa trag impreuna cu ei o linie pe la etajul unu sau pe la jumatatea scarilor dupa care sa ne desolidarizam in grup de tot ceea ce se petrece in bucataria ori in sufrageria noastra, a tuturor.

Parerea mea, si am sustinut asta in nenumarate ocazii, este ca fiecare dintre noi contribuie intr-o masura mai mare sau mai mica, in mod direct sau indirect, la tot ceea ce se petrece sub acoperisul sistemului si fie ca ne place sau nu, suntem cu totii responsabili.

Parerea mea, si am sustinut si asta in alte nenumarate ocazii, este ca nici prostia si nici lenea ori rautatea cu pricina nu sunt intamplatoare, lipseste doar onestitatea de a ne recunoste contributia la perpetuarea unor obiceiuri proaste, mostenite ce e drept, dar intretinute cu sau fara buna stiinta.

Toata povestea asta aduce a casnicie coclita in care partenerii nu mai pot trai fara unica placere de a se acuza ori scuza la infinit, sub ochii mari ai copilului care este doar un pretext si de a carui soarta, in realitate, nimeni nu este interesat cu adevarat!

30 comentarii:

Shelley spunea...

Poate aceste schimbări necesare ar trebui să înceapă de la noi. Dacă în viaţă e bine să empatizezi şi să fii tolerant cu oamenii aflaţi în nevoie, cred că în acest sistem ar trebuii să fim ceva mai pretenţioşi atât cu noi cât şi cu ceilalţi. Ai mare dreptate: pentru a face ceea e consemnat chiar în fişa postului trebuie uneori şă faci compromisuri, să faci hârtii prin care să gâdili şeful, să-ţi rogi colegii, pentru că totul pare inert, mai nimeni nu înţelege că nu vrei altceva în schimb, ci că tu crezi în misiunea ta, că pui suflet şi te omoară ignoranţa din jur. Atunci când ai norocul să mai găseşti câţiva oameni motivaţi să muncească eşti fericit, încerci să colaborezi, poate uneori ţi se reproşează interese ascunse, alteori prietenii de afară, aproape nimeni nu înţelege că vrei să-ţi faci treaba bine. Eu cred că toate astea depind foarte mult de stilul managerial din compartiment şi instituţie per total, pentru că dacă apelezi la şefii din ANP lucrurile se pot agrava: la celălalt capăt al telefonului poate fi un director de direcţie ce nu a înţeles câtuşi de puţin mesajul şi care-ţi spune să nu-l mai deranjezi pentru că ar înnebunii dacă toţi din teritoriu l-ar suna când nu-şi pot soluţiona problemele din unitate, că eşti prea revendicativ şi o să trimită el un control....Problema rezolvată, pacientul extrem de dezamăgit, nimeni nu pare a-ţi auzii strigătul, iar cei care o fac nu au nicio putere.....

Anonim spunea...

Din cand in cand mai urmaresc si punctul de vedere oficial de pe situl anpminusjust. Aceeasi refractie a adevarului in ochii sefilor: dinamica efectivelor la spitalul rahova 71 existent la 108 paturi instalate reprezinta in opinia specialistilor de la centru 65,74 procente, iar mie mi-au iesit 72,22 procente. Mai trist este ca unii cred tot ce li se baga in gusa fara sa mai verifice sau sa filtreze informatiile. Sa mai intreb si daca nu stiu aritmetica sau au alte interese? Cred ca va ramane o intrebare retorica.

simplu spunea...

Lucrurile nu sunt atat de complicate cum le facem noi sa fie. Sunt mult mai simple. Sa ne cunoastem atributiile, sa fim bine pregatiti, sa muncim, sa luam atitudine cand trebuie. Si sa mai lasam capra vecinului. De noi depinde ceea ce facem noi. Eu cred in asta.

Bobby Fischer spunea...

Ce bine ar fi să fie atât de... simplu.

Dar când eşti o mică rotiţă, o componentă a unei maşinării uriaşe - un perpetuum mobile ce funcţiomează haotic, delirant şi aparent incontrolabil - sensul în care te vei învârti nu va mai fi cel dorit de tine, ci acela impus de "schema" cinematică.

Alfel, se va dispune înlocuirea piesei "defecte". Maşinăria se "repară" din mers, părând astfel indestructibilă şi infailibilă.

Demontează, înlocuieşte şi... stăpâneşte, pare a fi principiul de funcţionare.

Dar dacă "rotiţele", aşa mici şi insignifiante în raport cu maşinăria, s-ar hotărî ca toate deodată să se învârtă invers...?

Anonim spunea...

Felicitari pentru articol. Dureros de adevarat.

Anonim spunea...

Va aduceti aminte de Stanciu, soferul de penitenciar??De cand a luat loc la volanul Penit Margineni merge numai in mansalier..la alarme si sedinte tine discursurile sale comuniste si plictisitoare cum ca el nu a uitat ca a fost agent si ca face tot ce poate pt bunul mers al lucrurilor si sprijina agentii..iar cand a trebuit sa aprobe darea in folosinta a convectoarelor pe perimetru a refuzat categorit,probabil nestiind ce friguri indura noaptea personalul din paza..dar s-ar putea sa aiba si dumnealui drepatate,probabil sprijina agentii dar poate pe cei ce au abonament la dumnealui in birou.

simplu spunea...

Bobby, eu cred ca omul sfinteste locul. Exemplul personal pozitiv e ceva. Daca oamenii au contiinta. Daca n-au....

Bobby Fischer spunea...

Simplu, sunt de acord cu tine. Numai că îmi doresc din ce în ce mai multe locuri... sfinţite.

Cei care îşi sfinţesc propriul loc, din nefericire nu pot sfinţi şi (în) locul celorlaţi...

Anonim spunea...

Ca sa nu mai vorbim de cei care spurca ce au sfintit altii...

Pruteanu spunea...

Shelley, "ar trebui", nu "ar trebuii","a-ti auzi", nu "a-ti auzii". Nu prea ti-ai "toaletat", vorba cuiva, comentariul.

Anonim spunea...

Poate că într-o zi vor conta mai mult omenia şi profesinalismul, dar ziua aceea n-a venit....

Shelley spunea...

@ Pruteanu
Stau destul de prost la capitolul gramatică, bine că nu ai aruncat cu bolovani.

Shelley spunea...

@ Pruteanu
"nimeni nu pare a-ţi auzii strigătul"
Cum ziceai că e corect?

Pruteanu spunea...

"nimeni nu pare a-ti auzi strigatul"

Anonim spunea...

SHELLEY DRAGA,
Vezi ce patesti daca scrii din nou pe acest blog,esti urmarita,corectata,etc.
Dute si scrie pe celalalt blog,al "intelectualilor",unde nu te corecteaza nimeni.
PS.Mai bine invata limba romana,ce zici?

Anonim spunea...

Pruteanu corecteaza si acolo. Nu fi rau / rea!

Anonim spunea...

Se scrie "du-te", nu "dute", asta pt. anonimul iubitor de limba romana si antishelian

Pruteanu spunea...

@8,34
Cu Shelly ma cunosc bine de pe celalalt blog si ne permitem. Imi pare rau ca ti-am dat apa la moara, dar ti-ai legat singur piatra de gat. In general, Shelley scrie bine (spre deosebire de tine), dar, ca orice om, mai greseste si ea. Chiar, Shelley: "ar innebuni", nu "ar innebunii". Nu-l baga in seama pe ipocritul de la 8,34!

Anonim spunea...

Stimate domnule Pruteanu, (14.49)
Va rog sa mai cititi inca o data comentariul meu (08.34) si veti constata ca nu gasiti expresia "ar innebunii".
Mai multa atentie va rog,mai ales atunci cind faceti observatii.
In ce priveste obsrservatia din comentariul de la ora 10.08,(du-te),nu-mi permit sa-i raspund.(cunoscatorii stiu de ce )

Anonim spunea...

Pentru PRUTEANU ,14.49,

IPOCRIT= persoana care se arata altfel de cum este;fatarnic,prefacut.
Ce v-a dovedit ca sunt "ipocrit"?
Ma cunoasteti de undeva?
Ori faceti ca prietenna dv-stra SHELLY, care,dupa citirea unui singur comentariu, m-a si catalogat "specimen".
Mai reflectati va rog.

Pruteanu spunea...

@ 8,34

Daca ati citi cu atentie comentariul meu, ati observa ca am subliniat inca o greseala facuta de Shelley. Se pare, insa, ca dvs. va grabiti sa acuzati, fara sa cititi cu atentie comentariile la care faceti referire. De fapt, nu le cititi nici pe cele pe care le scrieti, ca, daca le-ati citi, v-ati rusina de greseala pe care ati facut-o.

Pruteanu spunea...

Ipocrit este unul care ii corecteaza pe ceilalti, dar nu se rusineaza de propriile sale greseli. Cat despre faptul ca Shelley v-a facut "specimen", asa ceva nu se putea intampla pe celalalt blog. Acolo oamenii isi scriu frumos. Poate de aceea nu e nevoie sa corectez prea mult si mai am si eu timp pentru a exprima cateva idei.

hapiness spunea...

Bobby, daca stam sa ne uitam mereu la ceilalti, nu mai facem nimic. De ce mereu ne raportam la lasi si blazati? Mergem inainte!

Pruteanu spunea...

Ar fi trebuit sa scriu: "de propriile greseli". Asta, ca sa nu fiu ipocrit.

Shelley spunea...

@Pruteanu
Nu pot da vina pe oboseală, chiar fac unele greşeli gramaticale, sper să nu fie prea dese. Cred(aşa cum mă scuza iubitul meu)că sunt prea obişnuită cu utilizarea perfectului simplu. Mulţumesc pentru tot!

Pruteanu spunea...

Pai, daca esti obisnuita, nu ar trebui sa-l confunzi!

Bobby Fischer spunea...

@ Pruteanu

Cam bag de seamă că l-ai băgat în ceaţă definitiv pe 8,34, prin autocorecţia respectivă. De atunci s-a blocat.

Probabil că se va putea debloca la următoarea greşeală... corectă pe care o va comite.

Bineînţeles, cu specimen de... semnătură.

Anonim spunea...

Shelly,vezi sa nu incurci perfectul simplu cu "prefectul compus"(din Pruteanu,Bobby,Edy,etc.)
Succesuri draga.

Pruteanu spunea...

Anonimule, invata macar sa nu mai pui virgula inainte de "etc." si tot n-ai intrat degeaba pe bloguri.

Bobby Fischer spunea...

QED

Doar ţi-am spus că este incorigibil.