Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

duminică, 6 septembrie 2009

Puterea cuvantului

Stiu din proprie experienta cat de greu este sa construiesti si mai ales cat de greu este sa pastrezi ceea ce ai construit cu atata stradanie. Teoretic, construim castele de nisip iar pretentia de a le putea proteja de apa sau vant este, fara indoiala, absurda. Daca am trai insa ghidati de logica asta, de vreme ce conditia de muritor nu poate fi schimbata indiferent de indarjirea cu care ne agatam de viata, nimic n-ar mai avea rost pe lume!

Fie chiar si impotriva oricarei logici, eu construiesc astazi un castel de nisip, mie mi-l darama apa si mi-l spulbera vantul dar altcineva in locul meu, maine, poate cu si mai multa nadejde, va aseza nisipul la loc si inevitabil, intre mine si el se creeaza inca de pe acum o legatura invizibila, de neclintit. Asa s-a ajuns pe luna, asa s-au construit minunile, din fire de nisip!

Penifestul are neajunsurile lui, unele greu de acceptat, altele greu de inteles, dupa chipul si asemanarea noastra, dupa nivelul nostru de asteptare si intelegere dar dialogul asta, fie el si bolovanos, schimba ceva, zgaltaie inertia, ne leaga fara se ne stim, fara sa stim.

Nu cred ca Penifestul trece printr-o criza, cred mai degraba ca noi toti trecem printr-o criza, a fost o (prea) lunga asteptare, generata de nadejdea ca noua echipa manageriala, instalata cu urale in iulie 2007, ne va scoate, in sfarsit, la lumina. Mi-e greu sa spun cat am fost inselati, cat, mai ales, ne-am inselat singuri, cert este ca dezamagirea e mare si greu de rumegat.

Cel mai rau lucru este obisnuinta si avem prostul obicei de a astepta ca altii sa reactioneze in locul nostru, avem o mare abilitate de a descoperi la pachet vinovati si vinovatii, pachet din care ne extragem de altfel cu usurinta, pierzand din vedere ca multe dintre deciziile sau reactiile aberante (ca sa ne exprimam politicos!) ale conducerii ori conducerilor, n-ar fi posibile fara acordul nostru tacit (ca sa nu mai vorbim despre obedienta si restul!).

Inevitabil, maturitatea unui individ presupune un proces dureros, asumat si de lunga durata, tocmai de aceea maturitatea nu este inevitabila si nu are neaparat legatura cu varsta ori conditia sociala a fiecaruia dintre noi. Este cu atat mai greu sa reusesti sa aduci la un nivel multumitor de intelegere si maturitate un grup mare de oameni, chiar daca ei au, fie si teoretic, interese comune.

Am convingerea ca, in pofida oricaror oprelisti, lucrul asta se va intampla totusi mai devreme sau mai tarziu si imi imaginez fara greutate, ce vor spune despre framantarile, dilemele, asteptarile, justificarile ori pretentiile prezentului, colegii nostri din sistemul penitenciar romanesc, peste 50 sau peste 100 de ani, colegi nenascuti si pentru care, fara sa stim sau fara sa ne propunem, asezam astazi pietre de temelie.

Salut in orice caz, ca pe o dovada de maturitate, indemnul de a nu (mai)publica comentarii rauvoitoare ori fara noima si indemn lucratorii (Lucratorul!) care inteleg importanta si greutatea cuvantului, sa foloseasca acest drept castigat. Ajuta!

59 comentarii:

Anonim spunea...

CE SE INTAMPLA CU AVANSAREA AGENTILOR CARE AU PROMOVAT EXAMENUL?
AU TRECUT 3 LUNI...
SI 1000 DE PROMISIUNI .......

Huginn spunea...

Vineri seara, conform MJLC, au fost semnate 97 din cele 102 ordine de avansare a agentilor. Au fost ceva probleme cu ORNISS si cu diplomele de la Spiru Haret.

Terente spunea...

Este adevarat ca anumite comentarii sunt rauvoitoare dar uneori, aceasta forma de descatusare a sentimentelor unui individ este bine venita in conditiile in care viata lui in acel penitenciar este inchisa intr-o carapace, intr-un seif al deznadejdii...Cand te lovesti de nenumarate cutume ale unui loc de detinere si-ti vine s urli efectiv de ciuda ca nu te poti exprima, Penifestul este calea cea mai la indemana de a o face fara a suporta eventuale consecinte. Si nu numai Penifestul...forumul SNLP reprezinta de asemeni o varianta in care iti poti descatusa sentimentele, adevaratele trairi fata de un sistem uneori atat de canceros...

Sunt de acord in acelasi timp ca va trebui sa participam la constructia unui sistem sanatos. Unii constructori isi aleg un nou loc, altii demoleaza ce-i vechi iar altii pur si simplu repara, dand impresia ca sunt adevaratii constructori...Se stie foarte bine ca e mai costisitor sa renovezi decat sa darami si sa ridici din temelii...Vom avea mult de munca, poate nici nu voi apuca clipa in care acest sistem va functiona sanatos din majoritatea punctelor de vedere...

Va multumesc. Este al doilea comentariu postat pe acest blog desi il citesc mai zilnic.

Anonim spunea...

Vorbim de reconstructia sistemului. Cu cine? Ne lipseste cu desavarsire o mentalitate sanatoasa. Cati din noi dorim schimbarea si cati dorim hosul in care se scalda sistemul in acest moment. Se vede din ce in ce mai clar ca nasterea unui nou sistem mai performant este din ce in ce mai greoaie si mai indepartata. Oameni acestui sistem aprope au uitat ce este omenia, dragostea, iubirea dintre semeni. Peste tot aproape vezi oameni suparati, nervosi, nemultumiti, frustrati, inselati in asteptarile lor. Nu mai au puterea sa spere si sa creada in ceva. Luptam cu cine pentru cine? Cu noi pentru noi? Primul lucru care ar putea duce la o inbunatatire a lucrurilor, prima schimbare ar trebui sa fie mentalitatea lucratorului de penitenciare. trebuie regandita coloana vertebrala a acestui sistem. trebuie sa recunoastem ca sistemul se afla la o rascruce de drumuri, dar, intr-un mare impas. Sistemul functioneaza din inertie (reprofilare, reorganizare, restructurare servicii (functii), etc) dureaza mult prea mult, aceasta intarziere in actul decizional poate fi benefica pe termen scurt dar mediu si lung ....
Uneori ai impresia ca aceste lucruri sunt voit facute. Oare vom apuca sa ne bucuram si noi de noul sistem care se lasa asteptat atat de mult? Am putea grabi nasterea noului sistem printr-o operatie de cezariana nu, dar cine ar putea fi profesionistul din aceste vremuri care sa o realizeze. Talal noului nascut ar putea fi sindicatele si ANP-ul mama sau invers, acest lucru mai putin conteaza, important este ca acest copil format din cei doi parinti sa iasa mai repede si sa fie unul sanatos care sa poata reforma sistemul din radacini cu oameni cu tot. Cine accepta schimbarea merge inainte si contribuie la ea cine nu, sa se retraga in glorie. Nu conteaza vechimea omului din sistem ci capacitatea acestuia de a se adapta la schimbare, la nou. Nu trebuie sa copiem modele, ci sa acceptam crearea noului nostru model adaptat nevoilor noastre si capacitatii noastre de asimilare. de fiecare din noi depinde cum va arata viitorul. Nu conteaza ca ai trecut prin sistem, conteaza ce ai lasat in urma trecerii tale, contributia ta la dezvoltarea acestuia. Lucratorului de penitenciar i-a disparut mandria ca lucreaza intr-un astfel de sistem, oare de ce? Dusmanie, ura, galceava, lupta pentru "ciolan", lucratu pe la spate, jigniri, pentru ce? Toti lucram de aceeasi parte a baricadei. De ce nu putem sa fim uniti. Unitatea reprezinta adevarata forta a binelui sau a raului, de fiecare din noi depinde acest lucru. Nu exista lucrator de penitenciar bun sau rau, destept sau prost, cinstit sau corupt. Acest lucru depinde de sistemul care i-a format. Cred in final in unitatea sistemului si a lucratorilor acestuia cu bune si rele si intr-o nastere usoara si sanatoasa a noului sistem revolutionar (reprofilare, reorganizare, restructurare, etc).

Anonim spunea...

HUGINN, MULTUMESC PENTRU VESTE, SE STIE CUMVA SI CU CE DATA SE FACE AVANSAREA? MULTUMESC ANTICIPAT PENTRU RASPUNS.
COMUNICAREA ESTE DEFICITARA IN SISTEMUL NOSTRU.
DE REORGANIZARE SE MAI AUDE CEVA.

Huginn spunea...

Cu 01.09 din cate se aude de pe la DMRU. Referitor la reorganizare, ANP trebuie sa-si faca temele.

simplu spunea...

Eu cred ca exemplul personal e cel mai bun. Sa incepem cu noi, de la noi, picatura cu picatura. Se va umple o galeata...
Cati dintre voi ati vazut pe strada o hartie si ati trecut nepasatori pe langa ea, fara sa o ridicati? "Nu sunt eu raspunzator!" v-ati spus. Asa spune si urmatorul. Ne complacem in anumite situatii.
Demonstrati ca sunteti profesionisti, nu invidiosi si cartitori. Toti vrem sa conducem, credem ca avem abilitati pt. asta. Cine mai lucreaza, fratilor?
Faceti munca aceea simpla, care va implineste si sigur veti trece mai usor peste altele, pt.ca va veti simti impliniti! Asa incepe schimbarea.
Succes!

Anonim spunea...

Excelent articol, Admin! Felicitari!

Tora ! Tora ! Tora ! spunea...

"Va veni o zi in care atributele fermitatii si cele ale seriozitatii,ale maturitatii si responsabilitatii in sistemul penitenciar vor fi redefinite."
Cu ajutorul fiecarui lucrator si pentru noi toti!

Edy spunea...

"...avem o mare abilitate de a descoperi la pachet vinovati si vinovatii, pachet din care ne extragem de altfel cu usurinta..."

Admin, ma bucur ca ai revenit. Te-am citat mai sus pentru ca ai exprimat foarte plastic incapacitatea noastra morala de a ne asuma responsabilitati. Acest ping-pong de aruncare a responsabilitatii care se practica intre ANP si unitati, intre unitati si in cadrul unitatilor s-a transmis si pe penifest. Aruncarea responsabilitatii in carca altora e un sport pe care oamenii din acest sistem l-au practicat din cele mai vechi timpuri. Noi putem incerca sa-l diminuam, iar daca nu reusim, vom ramane macar cu gandul ca am incercat si cu o mare responsabilitate in spate: aceea a sistemului. Cineva trebuie sa o duca si altcineva sa ia banii pentru asta. Intotdeauna altcineva. Ma refer la cei care conduc sistemul din unitati sau de la ANP, de obicei sinecuristi in spatele carora lucreaza necunoscuti.

Ofiter indezirabil spunea...

Nu inteleg, prietene Admin, cum ajungem de la castele de nisip la pietre de temelie pentru urmasii nostri, mai ales ca valurile politice spala nisipul.

Ofiter indezirabil spunea...

...dar imi place foarte mult articolul tau. Ma bucur ca ai revenit.

Tora ! Tora ! Tora ! spunea...

Ce e val ca valul trece!
Dar daca, dupa trecerea fiecarui "val politic", reusim sa pastram cateva firisoare de nisip din castelul cladit ,in timp ,reusim sa punem temelia din piatra.Dupa care,totul va merge de la sine!

Ofiter indezirabil spunea...

Draga Tora, valurile astea trec cam des pe la noi si spala tot nisipul. Daca teoria ta s-ar confirma, peste 50 de ani am avea stanci la malul marii. Dupa cate stim cu totii, nisipul are tendinta de a se extinde, desertificarea e un proces continuu.

Tora ! Tora ! Tora ! spunea...

Reusita depinde de modul cum ne rezolvam "criza de personalitate" !

Anonim spunea...

Tora, nu cred ca va merge ceva de la sine in sistemul penitenciar. Aici e nevoie sa te lupti in fiecare clipa si pentru a se respecta legea, ca sa nu mai vorbim de inovatii.

Ofiter indezirabil spunea...

La ce "criza de personalitate" te referi, Tora?

Pruteanu spunea...

"Ce e val (virgula) ca valul trece!"

Anonim spunea...

@ Anonim 06.09.2009 15:04:00
Dl. agent DV, conform declaratiei de avere, nu are teren, casa/apartament, masina, bijuterii, etc., doar fiica lui a primit o donatie de 4500 RON, poate vrea si el mai mult.

Anonim spunea...

daca ordinul de numire in functie a fost semnat de ce nu se pune si in aplicare

Kevin spunea...

Buna seara.
Felicitari pentru articol , Admin. Foarte bun . Nu pot sa nu observ o foarte mare apropiere intre liniile scrieri tale si cele ale lui Huginn. Te felicit pe tine pentru amandoi.

Anonim spunea...

parca era vorba sa nu mai permiteti alte postari decat la subiect!

Pruteanu spunea...

Kevin, nu ti se pare ca distrugi mesajul integrator cu care au venit Huginn, Si totusi si Admin? Si mai scrii si agramat. Corect ar fi fost: "liniile scrierii".

Tora ! Tora ! Tora ! spunea...

Pt.14:58

E greu ,dar trebuie sa respectam legea!

Tora ! Tora ! Tora ! spunea...

Pt.Ofiter indezirabil:

Cat timp un lucrator de penitenciare considera munca sa ingrata,nu-si iubeste meseria,cat timp considera activitatea colegilor din alte compartimente inutila, nu suntem o echipa!
Valurile ce trec peste noi vor spala tot nisipul!

Kevin spunea...

Ti se pare , Prutene.In ceea ce priveste termenul agramat ,mai sunt cate ceva de spus. Recunosc ca lipseste un i , dar nici interventiile tale nu conduc la solidizarea grupului. Numai bine.

Un vechi membru Penifest spunea...

Kevin, macar sa citesti stii? Si, daca stii, intelegi? Sau percepi doar ceea ce doresti? Ai tu un fix si nu te lasi de el. Admin, Prisonworker, Si totusi, Stig, Terminator, Patrick, Palmasul, Colectionarul, Paul, MegasVaslui, Sword sunt varianta restransa a echipei Penifest, echipa adunata in jurul lui Huginn, sufletul si creierul acesteia. Nu cred ca cineva, in afara de tine, a scris altceva. Chiar daca nu am mai postat de mult timp, simt ca fac parte din echipa si sunt alaturi de fiecare dintre ei, la fel ca toti cititorii si comentatorii de pe blog.

Pruteanu spunea...

Rolul meu este sa corectez greselile. Mi l-am acordat singur si ceilalti m-au acceptat asa cum sunt. Al tau care e?

Tora ! Tora ! Tora ! spunea...

Multumesc.Scuze,d-le Pruteanu!

Pruteanu spunea...

Pt. Tora:
Intotdeauna e o placere sa corectez (tachinez) vechi prieteni.

Anonim spunea...

Nu ti se pare ciudat, Kevin, ca, dupa ce l-ai felicitat pe Admin, i-ai dat o nota slaba? Sa fie oare acea criza de personalitate despre care scria Tora-Tora?

Anonim spunea...

Sau poate ca n-ai fost tu..., dar exact dupa ce ai postat i-a scazut nota.

Edy spunea...

"Salut in orice caz, ca pe o dovada de maturitate, indemnul de a nu (mai)publica comentarii rauvoitoare ori fara noima si indemn lucratorii (Lucratorul!) care inteleg importanta si greutatea cuvantului, sa foloseasca acest drept castigat. Ajuta!"

Multumim, Admin! Asa sa fie!

Anonim spunea...

Anonimule de la 18:45,
a fost depunctat si "Paradoxul Timisoarei", emblema Penifestului din ultima perioada. Cineva e foarte suparat aici.

Anonim spunea...

Iubim Penifestul si, vorba cuiva de pe aici, de pe penifest, vrem toaletarea lui! Nu vrem sa ajunga o groapa de r...t cum a ajuns penifestthebest-ul, unde limbajul utilizat il concureaza pe cel din camerele de detinere.

Edy spunea...

"Paradoxul Timisoarei" ramane, oricum, in inimile si in mintile noastre, chiar daca cineva l-a depunctat.

Anonim spunea...

de cateva zile penifestul are o alta fata. va renunta la barfe si calomnii in favoarea comentariilor consistente si a dezbaterilor la capatul carora se prefigureaza solutii? va sacrifica numarul celor care il citesc in schimbul calitatii acestora? va renunta la comentariile otv-iste pentru a construi si pentru a ne sprijini (unii pe altii) sa traversam momentele dificile? intr-un film vazut de curand un personaj spunea, referindu-se la alcatuirile literare: mai putin inseamna mai mult.
poate puterea penifestului nu sta in numarul celor care injura si darama, ci in numarul, mult mai mic, al celor care vor sa cugete.

Kevin spunea...

Ati inteles gresit mesajul. Dar cum va propuneti sa imbunatatiti discutia pe blog cand , membrii vechi fiind, atacati in haita la cea mai mica ciupitura? Sau acest rol ti se potriveste mai bine draga Pruteanu?

Pruteanu spunea...

Draga Kevin, dupa cum ti-am mai scris, rolul meu este sa corectez greselile. Nu stiu altii ce fac. Dar sa-ti faci tu colegii haita...
Sa nu uit...:
"membri vechi fiind" ("membri" nu este articulat)
"ti se potriveste mai bine (virgula) draga Pruteanu?"

Ai grija ce mai scrii! Poate mai faci vreo gafa si iar te miri ca-ti sare lumea in cap.

Un vechi membru al echipei spunea...

Explica-ne tu ce trebuia sa intelegem din mesajul tau!

Kevin spunea...

Tu , draga Pruteanu , nu insemni lumea.Asumarea unui rol, recunoscut de partenerii de dialog, nu cred ca se aplica decat celor care ti-au dat consimtamantul. Sau nu?

Anonim spunea...

Penifestul are fata de la inceput, cea cu care a fost conceput. A fost, este si va fi un blog frumos, viu si util. Toaletarea lui nu se poate face prin masuri radicale, printr-o cenzura dura, ci prin asumarea responsabilitatii unor discutii civilizate de catre toti cei implicati.

Colegul care a postat la 19.10 scria ca poate vom sacrifica numarul celor care-l citesc, in favoarea calitatii acestora. Eu am o parere mai buna despre marea echipa Penifest. Cred ca impreuna putem genera articole si comentarii frumoase, utile si interesante. Fiecare are rolul sau in echipa.

Pruteanu spunea...

Ai si tu dreptate, prietene Kevin, da' uite ce frumos si ce corect ai inceput sa scrii. Nu e nevoie sa-mi porti pica pentru ca te-am corectat nitel.

Anonim spunea...

BUNA SEARA. Multumim Hugin pentru informarile pe care ni le dai referitoare la trecerea nostra in randul ofiterilor, noi cei care ne-am cam saturat de atatea promisiuni si asteptari. Sa speram ca in curand vom fi ofiteri puternici, dornici de a schimba si de a face ceva mai mult si mai bine pentru acest sistem, chiar daca suntem numai de executie, suntem oameni din sistem si vom pune suflet in tot ceea ce vom face, sunt convinsa ca ne vom pune in practica experienta pe care am acumulat-o multi dintre cei care am luat acest concurs.

Kevin spunea...

Nu iti port pica , draga Pruteanu . Ar fi bine sa intelegem ca ambalajul este mai putin important decat continutul. Nu doresc sa monopolizam discutia pe blog .Noapte buna.

Anonim spunea...

A INCEPUT CENZURA ,se posteaza numai articolele pe placul administratorului de blog.Pacat, se pierde enorm daca se continua asa.AU DEVENIT SIPAREZII MAI PUTERNICI SAU VA ESTE TEAMA DE ANP.VOM TRECE LA FLUTURASI IN CASUTELE POSTALE.

Pruteanu spunea...

Modul in care ne exprimam este important. El spune cate ceva despre educatia noastra, despre atitudine, despre respectul pe care-l avem fata de noi insine si fata de altii. Toate cele bune, prietene Kevin.

Anonim spunea...

Gresesti, anonimule de la 20.32, siparezii se bucura cand vad ca pot prelua de pe blog sifoneli la fel de ieftine ca si cele de care se ocupa ei. Daca nu se mai scrie pe blog ca Ileana isi face ochi dulci cu Gicu, siparezii vor fi primii care vor suferi.

Eteria spunea...

Problema este ca uneori se cenzureaza comentarii care respecta regulile si alteori se posteaza comentarii care nu respecta niciun fel de regula.

Anonim spunea...

Daca doresti sa comentezi pe acest blog,respectand totodata regulile de postare,unde este cenzura de care vorbesti,draga anonim ?

Anonim spunea...

Cenzurarea comentariilor care nu respecta regulile rezolva problema doar in parte. Important este sa ne asumam toti responsabilitatea unor discutii coerente, care sa contribuie la rezolvarea problemelor si nu la victimizarea unor persoane. Ne putem referi si la persoane, dar in mod civilizat, argumentat si la subiect. Regulile sunt stabilite de mult si permit un dialog fluent. Ele stau la baza succesului acestui blog. Nu trebuie decat sa le respectam si sa ne respectam pe noi.

Edy spunea...

Pana si grupurile terapeutice au nevoie de reguli. Acolo fiecare membru al grupului trebuie sa se simta in siguranta si liber sa se destainuie. Siguranta si libertatea au legatura cu respectarea regulilor. Terapeutul se ingrijeste de respectarea regulilor cu sprijinul grupului si fara sa para un invatator sau un dictator. Cam asa ne asteptam sa fie si pe blog, pastrand proportiile si repectand diferentele.

Kevin spunea...

Stimate coleg Pruteanu .Sunt de acord cu tine in masura in care accepti ca si bunele maniere fac parte , sau mai bine spus , exprima educatia noastra.

Pruteanu spunea...

Asa e, Kevin. Nu trebuie decat sa ne straduim mai mult.

Anonim spunea...

CE parere avet despre ultima bomba :
14 zile concediu fara plata?

Ofiter indezirabil spunea...

Dreptate ai sa-i spui bomba. Pai cu lipsa asta de personal, daca se mai dau si 14 zile de concediu fara plata, sistemul penitenciar devine o bomba.

Anonim spunea...

Stimati colegi,

Va propun un experiment: analizati, va rog, textele si comentariile cuprinse in prezenta publicatie elecronica din perspectiva unei persoane private de libertate...

Domnilor administratori: poate gasiti o o formula in care sa poata posta si persoane private de libertate... Pentru ca cercul sa devina complet iar familia reunita.

Anonim spunea...

de la Margineni nu mai zice nimeni nimic ?Este asa roz acolo ? Va astept....

viper_cv1 spunea...

despre studentii de la Academie(arma penitenciare) nu se intereseaza nimeni? Stiati ca vor fi inca o data amanati pt luna noiembrie? Chiar nu gaseste ANP-ul o solutie si pt ei? sunt doar 17 tineri care vor sa intre cat mai repede in paine