Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

sâmbătă, 5 septembrie 2009

Minunea se întâmplă

A trecut ceva timp de când am intrat prima dată pe blog. Am tot auzit de Penifest, unii îl aminteau, se discuta chiar în şedinţe despre ceea ce s-a scris aici. Am început să devin interesat. Pe vremea aceea vedete erau Marius Iosif si Şpaiuc.

La un moment dat, a apărut un autor care s-a autointitulat Peter Pan – Prisonworker. Am simţit de la început bunele sale intenţii, aerul sau prietenos, „naivitatea” necesară oricărui Lucrător care crede că oamenii pot deveni mai buni, că sistemul acesta mai are şanse, dar şi o oarecare impulsivitate combinată cu înţelepciune. Chiar dacă nu par să se întâlnească într-un om, Prisonworker le cuprinde pe toate acestea şi multe altele.

Am început să-l tachinez şi să-l contrazic mai mult în glumă pentru că, în realitate, eram de acord cu ideile sale. Lucrătorul îmi răspundea de fiecare dată prompt, uneori hâtru, dispus să accepte şi alte puncte de vedere. Am început şi eu să cred că sistemul acesta mai are o şansă.

Într-o minunată seară, pe când comentam articolele apărute, pe neaşteptate, Lucrătorul mi-a propus să colaborăm. Am scris câteva articole şi Lucrătorul m-a încurajat să continui. Era ceva nou pentru mine să primesc sprijin. În sistemul penitenciar m-am obişnuit, de ani de zile, să lucrez pe feed-back negativ şi să-mi întreţin motivaţia intrinsecă vie, conştient fiind că n-am şanse să mă odihnesc puţin în fotoliul motivaţiei extrinseci.

Lucrătorul, însă, a însemnat mai mult decât atât. S-a dovedit a fi un om care a reuşit să evolueze, să se dezvolte profesional, moral şi spiritual în acest mediu, aşa cum este el şi cum este oglindit pe Penifest. În condiţiile în care cei mai mulţi ne deprofesionalizăm şi ne pervertim în acest mediu, Lucrătorul a crescut. Minunea se întâmplă. Sistemul nu mai are puterea de a distruge, de a demoraliza oameni. Îi păstrează în interiorul său chiar şi pe cei buni, nu-i mai aruncă.

Penifestul, imaginea sistemului, creat şi întreţinut de oameni din sistem, a lăsat să se vadă şi o undă de lumină. Sunt recunoscător pentru asta.

Şi totuşi…, Lucrătorul s-a retras de pe Penifest pentru o perioadă. Îi înţeleg şi îi respect decizia, dar nu pot să fiu atât de diplomat ca şi el. Lucrătorul a avut în viaţa lui de înfruntat greutăţi mari şi nu a cedat, nu a plecat. De ce pleacă acum?

Doar o dilemă morală îl poate ţine departe de echipa Penifest. Aşa cred eu. Şi nu e dilema lui, ci a Penifestului şi a noastră, a tuturor: Penifestul e un forum în care schimbăm idei profesionale, ne întâlnim cu colegii, ne spunem necazurile, aflăm informaţii pe care ANP le trece cu vederea sau e arma pe care o folosim ca să ne punem în practică fanteziile agresive?

Acest Penifest, adică cel în care va mai publica vreodată Lucrătorul şi cel în care poate voi mai publica eu, e unul AL TUTUROR LUCRĂTORILOR, e Penifestul dezbaterilor civilizate, frumoase şi libere.

Să ne ajute Dumnezeu!

67 comentarii:

Edy spunea...

Penifestul e la o rascruce.

Anonim spunea...

Frumos articol! felicitari

Anonim spunea...

Sa traiesti intre infractori si sa ramai cinstit, iata omul adevarat.

Ofiter indezirabil spunea...

Penifest, de la sublim la derizoriu, de la gandul bun la gandul mizerabil, de la prisonworkeri la paznici de gunoaie, de la lupta dreapta la parsivitate, de la unicitate la dedublare etc.

Jilaveanu spunea...

Oare chiar este Penifestul pentru toata lumea?

Anonim spunea...

La Jilava nu crede nimeni ca Penifestul e pe bune.

Anonim spunea...

Eu cred ca e "pe bune". Altfel, nu asa avea ce sa caut pe aici. Sper sa ne convingem impreuna de asta.

Anonim spunea...

Si care e "dilema morala" a penifestului?

Anonim spunea...

Una dintre ele ar putea fi urmatoarea: incercam sa indreptam ceea ce merge prost in sistem prin aducerea la suprafata, dar nu intotdeauna identificam raul si, uneori, sunt atinse persoane care au intentii bune.

Edy spunea...

Suntem subiectivi, si acest lucru este normal, dar asta nu inseamna ca trebuie sa fim si rai.

Edy spunea...

Cei care utilizeaza Penifestul in interes personal, numai ca sa le faca rau altora, trebuie sa inceteze! Aici vrem sa interactionam, sa vedem cum ne putem ajuta, sa schimbam idei, sa ne solidarizam in jurul miscarii sindicale (daca dorim), sa ne asumam o identitate profesionala (vorba lui Si totusi) comuna. Vrem sa functionam ca o echipa.

Anonim spunea...

O alta dilema este: pana unde poate merge libertatea de expresie? Sub protectia anonimatului, scriem multe. Unde ar trebui sa ne oprim, totusi?

Edy spunea...

Dan Puric spunea ca el nu este un om frumos, ci un om care-si face toaleta morala. Poate ca si Penifestul ar trebui sa-si faca toaleta. Penifestul suntem noi, toti cei care am postat macar o data aici. Sa facem un blog frumos!

Anonim spunea...

Profesionistii care lucreaza in domenii in care intra in contact cu oameni care au probleme de integrare, mai mult decat alti profesionisti, au nevoie sa participe la grupuri in care se incearca detensionarea lor si rezolvarea conflictelor interioare. Statul roman nu are bani pentru astfel de subtilitati, dar noi avem penifestul. Daca avem grija de el, daca il "toaletam" (ca sa citez si eu dupa Edy si dupa Puric) zilnic, il avem util.

Ofiter indezirabil spunea...

Dupa ani de lucru "in mina" pot sa apara stari depresive, manifestari agresive, tulburari de comportament, insomnia, anxietatea s.a. Cui ii mai pasa de oamenii care si-au trait viata in preajma gratiilor, care, fara nicio vina, au muncit la periferia civilizatiei?

Anonim spunea...

Si totusi, de ce a renuntat Prisonworker?

Edy spunea...

Ma uit la imaginea atasata articolului. Zborul este frumos, iti da senzatia de libertate maxima, dar, cand pasarile zboara aiurea, apar riscuri mari.

Ofiter indezirabil spunea...

Unde mai punem ca primul gand al pasarilor alora nu este sa se "gainateze" in capul altor partenere de zbor?

Anonim spunea...

Si care e minunea?

Anonim spunea...

Daca administratorii ar respecta conditiile de publicare a comentariilor, nu s-ar si ajuns aici. Din cate observ eu , o parte din administratori se revolta fata de stadiul la care a ajuns Penifestul. Dar oare nu asta i-a adus audienta de care se bucura? Nu vreau sa fiu rau ci doar realist . Penifestul este echivalentul OTV , care se bucura de audiente maxime . Sper sa nu fi exagerat, dar "patronii"dau sens unei productii. De analizat si televiziunile culturale . Au murit de mult. Asta este nivelul si aceasta este societatea din ziua de azi.

Anonim spunea...

Minune e faptul ca sistemul acesta penitenciar, croit in comunism pentru dezumanizarea detinutilor si, indirect, a militienilor, acest sistem cu mari tare, a inceput sa devina mai putin toxic pentru profesionistii lui din toate sectoarele. Unii mai supravietuiesc, in ciuda bramburelii din mediul penitenciar.

Anonim spunea...

Putem incepe prin moderarea mai buna a comentariilor . Cele care nu au legatura cu subiectul publicat sa nu se publice. Daca are cineva interesul , bineinteles.

Anonim spunea...

Nu e vorba despre nicio revolta, ci despre responsabilitate. Vrem ca Penifestul sa fie al cat mai multor Lucratori, vrem sa invatam sa comunicam intre noi civilizat. Destui ani am stat cu calusul in gura. Acum vrem sa ne "auzim". Pentru asta e nevoie sa blocam anumite cometarii? Din pacate, da. Penifestul nu e doar Huginn, Prisonworker, Si totusi, Admin etc. Penifestul suntem toti. Nu ne strica mai multa responsabilitate.

Anonim spunea...

Discutia din ultima ora mi se pare ca fiind cea mai de bun simt din ultima vreme. Sper sa nu strice cineva armonia. Bravo tuturor celor care au postat ultimele comentarii si sfaturi! Nu va cunosc probabil dar sper sa influentati "mersul" lucrurilor aici, pe Penifest.

Anonim spunea...

In sfarsit, ne-a venit mintea la cap.

Anonim spunea...

Sa facem din Penifest cea mai frumoasa "revolutie de catifea" din istoria sistemelor penitenciare! Sindicalisti, profesionisti, lucratori de penitenciare. Fara barfe si lovituri sub centura. Doar prin lupta de idei si prin forta spiritului nostru viu.

Tora ! Tora ! Tora ! spunea...

Un Lucrator sensibil,fin,iubitor de frumos si,nu in ultimul rand,cunoscator al problematicii sistemului in care lucram.
Decizia de retragere îi apartine.
Îi doresc succes in "Tara de nicaieri"!

Kevin spunea...

Cred ca era utila o discutie in "redactie"daca mai aveti respet pentru "redactorul sef". Prea multe subiecte cu iz de dezbinare in acest sfarsit de saptamana.

Anonim spunea...

Penifestul este si trebuie sa fie in continuare al tuturor. Cei care vor sa-l confiste, sa-l foloseasca doar in interes propriu, trebuie sa inteleaga ca nu e posibil. Acest blog nu este o puscarie veche pe care comandantul o folosea dupa bunul sau plac si nici un loc al dezmatului, unde fiecare isi face de cap si improasca in stanga si in dreapta. Este un loc democratic, este agora sistemului penitenciar, piata publica in care se aud toate glasurile, atat cele de la Poarta alba, cat si cele de la Timisoara, de la Deva sau Jilava.

Anonim spunea...

Kevin , eu cred ca aici, mai mult ca orcand se vorbeste despre unitate, nu despre dezbinare. Poate nu esti destul de atent.

Anonim spunea...

Ne dorim unitate. Vrem ca Penifestul sa fie pentru toti. Vrem ca Admin, Prisonworker, Sword, Patrick, Colectionarul de amintiri, Famiglia Musat, Palmasul, Paul si ceilalti (imi cer iertare daca am uitat pe cineva) sa se simta in largul lor pe blog, sa se intoarca si sa scrie. Vrem ca fiecare dintre colegii nostri din toate penitenciarele din tara sa se simta reprezentati, sa-si regaseasca ideile pe blog, sa si le exprime civilizat si sa generam un punct de referinta. Vrem sa comunicam cu maturitate si sa cautam solutii la problemele noastre pe termen lung sau foarte scurt. Nu ne plac barfele, dar nici nu le putem opri. De aceea am incercat o analiza pe blog. Responsabilitatea este a tuturor. In primul rand a autorilor si a moderatorilor, dar si a comentatorilor.

Anonim spunea...

Lasati, domnule, omu sa plece. Poate s-a inscris si el la doctorat, poate are alte planuri, doar a spus-o clar.

Edy spunea...

Tora, prietene, cred ca "Tara de nicaieri" va ramane Penifestul, daca saraceste cu inca un lucrator. Am citit pe blog ca noi ne pregatim sa-i luam locul. Eu nu vreau acel loc. Cred ca e destul de complicat ceea ce face Prisonworker. Daca nici tu nu-l vrei, poate ar trebui sa se intoarca. Asta, desigur, daca nu e la doctorat sau daca, vorba cuiva de pe blog, nu are alte treburi care nu-i permit sa mai ramana pe blog.

Ofiter indezirabil spunea...

Penifestul poate fi sansa de a gandi si in alt fel referitor la munca noastra, de a cugeta mai asezat, de a comunica mai uman. Aici suntem toti egali, de la ANP pana in fundul puscariei.

Prisonworker spunea...

Dragi colegi,

sunt coplesit de simpatia pe care o aratati fata de mine. Va multumesc, dar va spun ca lucrurile chiar nu sunt atat de complicate. Chiar am si alte prioritati. Faptul ca s-a marit gramada de barfe si faptul ca nu am fost suficient de coordonati in a gestiona asta in ultimul timp nu e o chestiune care nu se poate rezolva. Si sunt 100% convins ca se rezolva. Dezbaterea de azi a fost utila. Retragerea mea nu trebuie sa devina un subiect prelungit. PENIFESTUL TRAIESTE SI RESPIRA BINE, PRIN VOI TOTI. O arata si ratingul.

Va doresc numai bine. Multumiri tuturor!

Anonim spunea...

Si eu cred ca Penifestul respira frumos si asta multumita lui Huginn, omul care "face ca lucrurile sa mearga", vorba unui bun prieten, si multumita cititorilor si comentatorilor de pe blog.

Tora ! Tora ! Tora ! spunea...

Poate ca Prison considera necesar sa faca "un pas lateral de pe autostrada..."

Anonim spunea...

Voi discutati despre plecarea unui administraator care afacut lucruri bune si nu vreti sa discutati despre faptul ca am iesit cel mai rau la aceste negocieri privind legea unica de salarizare,

Anonim spunea...

Ne intereseaza salarizarea noastra dar nu trebuie sa ignoram retragerea unui administrator de talia lui Prisonworker!

Anonim spunea...

la Galati a inceput teama de penifest...toti spun pe la colturi de penifest...Chiar si-n sedintele de comanada se vorbeste de Penifest...Se rade, dar tuturor le este frica sa nu apara ceva compromitator pe Penifest. Sunt terorizati la maxim SIPAREZII a caror grija matinala este sa deschida Penifestul, pentru ca sunt alde DECEBAL, BUREBISTA, DECENEU,TARABOSTES SI ALTII care spun adevarul... Adevarul pe care vor sa-l ascunda multi...
VLAD TEPES

Anonim spunea...

Imi place Penifestul pentru ca aici fiecare idee buna poate fi analizata si valorizata, imi place echipa Penifest si as vrea ca Lucratorul si ceilalti sa se intoarca si sa gravitam in jurul lui Huginn. Am intalnit sute de colegi care au citit Penifestul, dar cred ca sunt mii. Ma bucur sa fac parte din familia Penifest si le multumesc lui Prisonworker si lui Huginn pentru sansa pe care mi-au dat-o. Va multumesc tuturor pentru ca mi-ati citit articolele, comentariile, pentru ca m-ati incurajat sau m-ati urecheat. Suntem o familie, cu bune si cu rele, si asa vom ramane.

Anonim spunea...

Si la Gherla e citit Penifestul chiar inainte de sedinta de comanda. Oamenii se distreaza,dar si iau aminte la ceea ce se scrie, ca nu cumva sa ajunga vedete penifest.

Anonim spunea...

Sa ridiculizezi tampeniile si tampitii ANP-lui, sa apostrofezi simultan si excesele sindicatelor, sa o faci in mod civilizat, sa ramai si foarte popular... cati putem face asta? Prisonworker, ar trebui sa invatam cu totii din lectiile astea.

Anonim spunea...

La noi la Deva e citit de aproape toti colegii. Discutam despre ceea ce am citit, dar asa, mai pe la colturi.

Anonim spunea...

Noi la Craiova suntem mai vorbareti si nu ne abtinem sa mai glumim si cu sefii spunandu-le ca, daca sar calu penifestu ii asteapta. parca e o atmosfera mai destinsa.

Anonim spunea...

Si la Baia Mare, Satu Mare, Oradea, Arad...etc este citit Penifestul...dar si Satu Mare are un site-ul al Sindicatului Speranta, am vazut ca si Oradea are...felicitari , mergem spre bine.

Anonim spunea...

E foarte bine ca oamenii si-au creat bloguri locale si ca pot comunica. De asemenea, e minunat ca Penifestul ne da posibilitatea sa comunicam cu intreg personalul sistemului penitenciar.

Prisonworker spunea...

HAI, ROMANIA! Ne uitam la meci?

Edy spunea...

Fiecare dintre noi se poate adresa tuturor si e imposibil ca macar o singura persoana sa nu rezoneze la ceea ce se scrie. De aici vin farmecul si forta penifestului.

Anonim spunea...

Revenim pe blog la 3-0 pentru Franta.(glumeam)

Tora ! Tora ! Tora ! spunea...

Daca castiga Romania reveniti asupra deciziei luate?

Prisonworker spunea...

Nu imi plac pariurile.

Dar, daca ne vom califica la Campionatul Mondial, promit sa revin.

Tora ! Tora ! Tora ! spunea...

"Minunea se intampla"
Sa dea Dumnezeu!

simplu spunea...

Nu eti foarte hotarat in decizia pe care ai luat-o.

Anonim spunea...

Pentru simplu,
nu stiu cat te pricepi la fotbal, dar sansele Romaniei de a fi la mondiale e ZERO

simplu spunea...

Chiar daca esti foarte apreciat pt. ceea ce ai facut, pe merit, cred, nu iti strica putina modestie. S-ar putea sa ti se urce la cap!
Fiti mai temperati, stimati colegi!
Penifestul vad ca e mai viu ca niciodata!

simplu spunea...

Pt. Si totusi

Articolul este bun, dar cred ca omul vroia sa se retraga in liniste!

Pruteanu spunea...

...e asa putine?

Pruteanu spunea...

Prisonworker, trebuie sa mai ramai pe blog! Scrii fenomenal, dar ai uitat sa faci acordul subiectului cu predicatul. Chiar daca a fost o neatentie, ramai, pana ma asigur ca esti mai atent cu acordul!

Pruteanu spunea...

Hmmm... Poate ca n-ai fost tu. Nu-i nimic. Ramai! Trebuie sa verific.

simplu spunea...

"Si baietii plang cateodata,
Si baietii plang, nu-i asa?"

Anonim spunea...

Dupa modelul anepeului, Franta marcheaza si din ofsaid si in proprie poarta

NIHIL SINE DEO spunea...

"Nebunul este ridicat la dregatorii inalte, iar cei vrednici stau in locuri de jos."
Ecclesiastul, cap. 10.6

Prin urmare, dragi colegi, sa nu ne mai miram si sa nu ne mai suparam ca unii, pe care noi ii credem nevrednici, ajung in locuri inalte. Noi avem drumul nostru.

Anonim spunea...

Un rezultate bun pentru Romania. Sa ne bucuram. Daca scapam mai repede de cartoforul ala de Piturca, mai aveam sanse. Multi cartofori din astia tupeisti mai conduc Romania asta. Spre ce oare?

Edy spunea...

Razvan e un antrenor de succes. Si cand imi aduc aminte ca Piturca spunea ca nu are cu cine sa formeze echipa, ca asta e nivelul fotbalului romanesc. Sa gasim si noi un Razvan al sistemului penitenciar romanesc, un om capabil, care nu a fost militian si care nu a avut timp sa se contamineze de practicile militienesti, combinate cu obiceiuri mic-burgheze.

Anonim spunea...

ma bucur ca mai sunt oameni directi, desi e mai bine (cu atatia sinecuristi, Iude si profitori)sa masori de mai multe ori pana ce te apropii de cineva.
ma bucur pentru OAMENII din sistem, pentru toti tinerii care sunt dispusi sa-si riste asa- zisa cariera si pentru ca sunt oameni care pot sa se sustina si incurajeze intru devenire si maturizare.
si pentru ca abia dupa unire va veni si revolutia...

Anonim spunea...

Da,e bine sa fim uniti!