Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

joi, 13 august 2009

Paradoxul Timişoarei

„La Timişoara nu s-a murit pentru ca activişti comunişti din rândurile doi şi trei să treacă în frunte (...) Nu s-a murit pentru ca dezbinarea socială si naţională, cultul personalităţii, dezinformarea, ameninţările telefonice şi scrise şi toate celelalte metode comuniste de constrângere să fie practicate în văzul lumii, în timp ce nouă ni se cere pasivitate in numele stabilităţii sociale. Această Proclamaţie se adresează în primul rând celor care au primit revoluţia cadou şi se miră de ce suntem nemulţumiţi, de vreme ce dictatura a căzut, s-au abrogat o serie de legi proaste şi a mai apărut şi câte ceva in prăvălii. Acum ştiu de ce suntem nemultumiţi: nu acesta a fost idealul Revoluţiei de la Timişoara. Noi, autorii acestei Proclamaţii, participanţi la evenimentele dintre 16 si 22 decembrie 1989, nu considerăm Revoluţia încheiată. O vom continua paşnic, dar ferm. După ce am înfruntat şi am învins, fără ajutorul nimănui, unul dintre cele mai puternice sisteme represive din lume, nimeni şi nimic nu ne mai poate intimida.”


Aşa se încheie un document cu valoare istorică – Proclamaţia de la Timişoara. Este documentul unor naivi frumoşi, supravieţuitorii coşmarului început în Piaţa Maria din Timişoara la sfârşitul unui decembrie trist din 1989, un decembrie căruia îi datorăm totul. Chiar şi posibilitatea de a scrie sau de a ne înjura pe acest blog. Există printre cititorii noştri mulţi abia născuţi la sfârşitul anilor 80. Majoritatea dintre dumneavoastră eraţi nişte copii frumoşi – fetiţe cu păr creţ şi băieţi în tricouri rupte. O parte din noi eram adolescenţi şi studenţi neastâmpăraţi. Iar unii... erau pe val. Şi mai sunt şi acum. „Şi vor fi iarăşi ce au fost şi mai mult decât atât” (slogan acompaniat cu râsete baritonale la o convocare recentă).


Autorii proclamaţiei credeau atunci şi sperau ca elitele politice şi instituţiile publice din România să scape de activişti, securişti şi comunişti. Sau măcar să nu fie conduse de aceştia. Nu au scăpat. În numele „experienţei”, a „maturităţii”, a „stabilităţii sociale”, sau mai nou a... „siguranţei naţionale” şi-au cerşit dreptul la cuvânt, li s-a dat un deget, au păcălit câţiva naivi, s-au căţărat din nou (micuţi) pe val şi... iată-i! Sunt aici. Sunt printre noi. Ne „conduc”. Ne vorbesc despre norme şi valori. Le vorbesc cinic, de sus, din fotolii de directori, despre principii morale şi despre viaţă acelor fetiţe cu codiţe şi băieţi de cartier care au crescut între timp, care s-au împiedicat de un anunţ din ziar pentru a se lovi apoi de morile conştiinţelor din instituţiile publice contaminate, dar cu credinţa vie de a câştiga un ban cinstit pentru familie şi cu dorinţa sinceră de a-şi face meseria.


În primele săptămâni de serviciu, majoritatea au găsit câte un exponent al subculturii profesionale informale care să îi ia sub aripă şi să îi înveţe „ce e, nene, cu puşcăria asta!”. Acei exponenţi, săgeţi veritabile ale sistemului securisto-feudal au făcut primul pas. Au explicat regulile jocului. Precum în „Hotelul de lux” al lui Dan Piţa, au apărut apoi regulile trecerii cu liftul la etajul superior, adică cele ale promovării şi ale controlului. Sau ale căderii în dizgraţie şi ale unui ascensor cu minus.


După asta au intrat în scenă maeştrii cultului personalităţii, care au învăţat între timp că cenzura mass-media poate fi transformată abil într-un joc reuşit de imagine. Construit pe spinarea copiilor frumoşi din anii 80, care acum vorbesc fluent limbi străine, care ştiu să obţină fonduri europene, care dezvoltă programe de succes, care pot îmbunătăţi imaginea unui sistem întreg, dar pe care trebuie musai să îi avem în subordine şi, dacă se poate, în conflict cu paza (unde majoritatea sunt nişte oameni deosebiţi, împreună cu care „echipa lui Şi totuşi” are astăzi şanse mari de a prinde contur). Conflictul ăsta cu paza, căreia nu a dorit nimeni niciodată să îi conteste rolul, a fost pilonul dezinformării din sistemul penitenciar românesc.


Dar vraja tinde să se spargă, domnilor! A ţinut şi aşa prea mult. Suntem cu toţii lucrători de penitenciare. Îmi doresc din inimă să port aceeaşi uniformă cu colegii mei din pază, una nouă, aleasă împreună, fără avizul CC al ANP. Poate într-o seară, la o convocare, pe malul mării. Într-un grup de lucru, cu zâmbetul pe faţă şi cu chef de muncă. Consultând, eventual şi un sindicalist, poate pe domnul Luca, pentru legitimitate. Şi poate şi un specialist în imagine şi simboluri organizaţionale, pentru un design reuşit, de impact. Poate vom observa că reinserţia socială şi custodia sunt funcţii sociale complementare ale aceluiaşi sistem. Poate vom avea o viziune, o misiune şi un crez. Poate vom crede din nou în oameni, de data asta împreună. Paza şi reintegrarea. Şi toţi ceilalţi.


Prognoza lui Brucan e la câteva luni de împlinire, iar pe mine mă întristează că estimarea sa a fost de-a dreptul optimistă. Spuneam într-un articol anterior că ducem mereu o luptă a generaţiilor, lupta dintre cei care cred cu adevărat în oameni şi cei care doar spun asta. Uitasem să adaug lupta din planul spiritual, cea dintre Timişoara noastră şi „Timişoara lor”.

95 comentarii:

Tora ! Tora ! Tora ! spunea...

Sa-i fie tarana usoara d-lui BRUCAN!
IAR NOUA SA NE DEA D-ZEU MULTA INTELEPCIUNE!

Anonim spunea...

In drum spre casa ascult la radio cum jurnalistii de la Realitatea FM demasca prin contraexemple bine documentate solutiile demagogice ale guvernului. Cred ca acesata solutie a demitizarii actului de conducere, a desconspirarii papusarilor ce contoleaza sforile papusilor din unitati precum si expunerea publica a masurilor demagogice de reformare a sistemului penitenciar sunt cheia progresului nostru. M-am uitat prin stufosul document intitulat STRATEGIA ANP si am vazut destule solutii sterile, aproape nimic revolutionar, avangardist, sau macar REAL! Strategiile fara fonduri sunt ale unor manageri impotenti si IRESPONSABILI. Ar trebui ca strategia sa cuprinda toate masurile realizabile si nerealizabile spre care sa tindem. Daca obiective indraznete si reformiste dar cu costuri reale nu sunt evidentiate in strategii, NIMENI nu va finanta vreodata modernizarea si eficientizarea sistemului penitenciar.

Anonim spunea...

a citit cineva comentariul acesta " AROMA DI ROMA spunea...
Greva nu este o solutie...Si la criza economica din 1933 au fost mii de greve si nu s-a rezolvat nimic...Nu sunt bani...guvernul trebuia sa i-a masuri din primul trimestru (de la primul semn de comprimare a economiei romanesti) de reducere a cheltuielilor...Acum deja e tarziu...Solutia trebuie gasita la nivelul ANP...sau vin si eu cu idei...1.Inlocuirea subofiterilor din posturi de paza cu firme private de paza,eliminarea cadrelor ce au depasit 45 de ani cu altii tineri(diferenta salariala e enorma)...Limitarea salariului maximal pana la 10000 ron brut,Economie energetica maxima,energie electrica,gaz metan,etc.Trecerea cadrelor din contabilitate in sector paza si inlocuirea cu firme private(cunosc contabili disponibilizati care si pentru 1000 ron ar munci cu spor...folosirea ppl la activitati productive la salariul minim brut pe economie.Eliminarea chiriilor pentru cadre(ori mutarea lor in zonele de unde sunt)...Exista programul Prima casa un program extrem de avantajos.Sunt exemple in unitate care stau la parinti si primesc bani de chirie,sau cei cu salarii mari au locatii inchiriate cu 400 euro....succes!

12.08.2009 07:26:00"
daca cumva are dreptate si eu voi ajunge sa nu mai am salar .
intreb a cui trebuie sa fie firma de paza a unui fost "pazist".

Edy spunea...

Excelent articol! Felicitari, Prisonworker!

Anonim spunea...

Paradoxal e ca din Timisoara, orasul al carui penitenciar s-a ridicat bazandu-se in primul rand pe imagine si mai putin pe profesionalism, din acel minunat oras ne-a venit si libertatea si Bala.

AQUA DI ROMA spunea...

Nu neaparat firma de paza...Penitenciarul scoate la concurs posturi de paznici si contabili cu statut bine definit...neavand niciun amestec cu ceilalti din paza si siguranta natioanala...ramane militarizat in sensul (facand parte din sig nat..tot operativul,directoriiDEEA si Psihosocial,contabilul sef seful birou relatii cu publicul si secretariat) in rest functionari publici cu statut minimal.O sa vedeti ce contabili de caalitate si ce oameni tineri de paza vom avea platiti doar cu 1000 ron...

Anonim spunea...

de invatatorii si profesorii din centre de reeducare care au salarii de 5000 ron pe luna' nu spune nimeni nimic.Au toate sporurile inclusiv cel de noroc in viata.ACOLO NU E CRIZA OAMENI BUNI?

Anonim spunea...

Prietene care te pricepi la economie de ce nu faci un efort pentru revitalizarea economiei...adica sa-ti depui demisia...pentru ca gandesti prea mult pentru sistemul penitenciar. Teoretic cu firmele de paza ai dreptate,insa cred ca ai observat ce angajati au acestea, in mare parte oameni certati cu legea, cu mari conexiuni in lumea interlopa. Eliminarea celor care au trecut de 45 findca au venitul mai mare si angajarea de tineret e o idee relativ buna,dar probabil ca ai uitat ca acestia au experienta de lucru cu ppl si un cadru bun se formeaza in cel putin 10 ani. Cat despre tineretul angajat in ultimii ani am mari rezerve...Chiriile nu se mai dau si ma bucura asta,pentru ca multi au luat o groaza de bani si au facut o afacere din acest lucru.
Hai sa-ti mai dau eu o idee. Prea multe functii de conducere sunt acum, este schema superincarcata. Iti dau un exemplu. Director educatie-2 sefi serviciu-6 agenti. Organizare muncii cu 2 angajati plus unul:sef serviciu. Evidenta muncii: 6 agenti plus unul:sef serviciu. Si exemplele pot continua. Suferim de sefie.Cand m-am angajat eu erau 3 sefi mari si lati si puscaria mergea la fel de bine. Acum sunt vreo 20 si puscaria merge cum merge. Vrei sa faci economie taie curentul noaptea la ppl si lasa doar veghea. Nu au nevoie de curent noaptea. Pot sa-si incarce mobilele si ziua. Sa nu mai plimbam ppl pe la toate manastirile, teatrele, policlinicile si alte asemenea cabinete medicale pentru moftul lor si doar urgente. Economii se pot face doar daca se vrea...
RADU CEL FRUMOS

Anonim spunea...

Bai apa de ploaie, pleaca ma cu ideile astea ca mai dai de un dobitoc ca tine si le propune in parlament sau in guvern.

Anonim spunea...

Hopa..., sare si Radu cel Agramat, poreclit "Findca". Cred ca economia aste e condusa tot de tantalai ca voi. De aceea e varza.

Edy spunea...

"...ducem mereu o luptă a generaţiilor, lupta dintre cei care cred cu adevărat în oameni şi cei care doar spun asta."

Stimate Prisonworker, de dragul dezbaterii, te intreb cum identificam o generatie care crede in oameni, spre a o deosebi de una care nu crede in oameni, dar afirma aceasta intr-un mod ipocrit? Chiar crezi ca exista geenratii care cred si generatii care nu cred?

AQUA DI ROMA spunea...

Ai dreptate Radu cel Frumos dar n-am vrut sa supar o groaza de sefi...ptr ca stiu cine sunt..,o seara placuta!

Prisonworker spunea...

O generatie e definita cultural prin educatie, principii, mentalitate, credinte, valori insusite. Stii foarte bine, draga Edy, ce insemna "omul nou", in care "credea" sistemul comunist. Din nefericire, au reusit sa il creeze si, mai mult, sa il promoveze, in timp ce au anulat in mod violent orice tentativa de manifestare libera a ideilor, a creativitatii, a spiritului. Ipocrizia vine din faptul ca arhitectii omului nou ne vorbesc azi despre creativitate, idei, spirit, pluralism, dialog, transparenta, etc., valori pentru care nu au fost educati si, desi unii dintre ei o fac in mod stangaci, reusesc uneori sa capete credibilitate.
Desigur, generatiile trebuie intelese atat prin prisma exponentilor si a simbolurilor reprezentative, cat si prin disidentii lor. Iar lupta asta ar trebui sa duca la progres, nu la regres. Numai ca in epoca trecuta, opozitiile erau anulate din fasa, iar acele reflexe le intalnim, din pacate si astazi in societatea noastra. Eu despre asta vorbeam.

Edy spunea...

Generatia tanara din anii 50' a fost formata din eroi, din sfinti, din lasi, din tradatori si din tortionari. Crede ea mai mult in oameni decat generatia noastra?

Prisonworker spunea...

Draga Edy, eroii si sfintii acelei generatii credeau, cu siguranta, in oameni. Iar faptul ca ne raportam la ei si ne vom raporta mereu e o dovada vie in acest sens. La fel cum ne vom raporta, probabil, la eroii lui 89.

Tortionarii si tradatorii la care faci referire au rasturnat sistemul de valori prin represiune si violenta importata, exterminand elitele intelectuale si aducand lichelele la suprafata, in niciun caz nu prin lupta de idei.

Iar in finalul postarii de azi faceam referire la un articol anterior in care vorbeam, in particular, de generatiile celor care isi pun amprenta pe sistemul penitenciar, nu de generatii in ansamblu, chiar daca aceste abordari sunt evident rezultanta unor modele generale de a privi lucurile.

Anonim spunea...

I. Mai Arama di Rromi,mai copile, nu ti-am spus si ieri sa stai domol ca dai cu stangu'-n dreptu'? Ai un fix cu 1000 RON? Ia incaseaza tu doar atat si restul lasa-l statului. Pai nu? La asa pregatire, asa remuneratie!

II. Foarte bun articolul. Desi atunci cand il auzeam pe Brucan vorbid mi se parea suparat nu numai pe Romania, ci pe toata natia romana. Timpul a dovedit ca omul acesta a avut dreptate in profetiile lui despre "trecut".

Ardeleanul cumpatat

Edy spunea...

Nu stiu daca sfintii credeau in oameni, dar cu siguranta ii iubeau.

Anonim spunea...

AROMA SI AQUA DI ROMA ESTE ACEASI PERSOANA AM INTELES AI PERSONALITATE MULTIPLA atuci nu o sa te mai las sa ma tulburi cu viziunile tale ,am crezut ca esti om serios .SCUZE

Edy spunea...

Dupa cum am scris, domnule Prisonworker, v-am provocat de dragul dezbaterii. Stiu la ce v-ati referit si, in principiu, aveti dreptate.

Va mai prezint o provocare: credeti ca dintre acei baietei si acele fetite sau dintre tinerii nebuni si frumosi care au participat la revolutie, unii sunt acum dupa gratii? Cum va raportati la asta?

Anonim spunea...

Legat de sporul TBC de la galati am inteles ca va fi luat de siparezi si de minerul-ofiter. Doar nu vreti sa-l ia supraveghetorii cei care il duc la instante sau care il incarcereaza.Noi, stiti voi cine am informat Ministerul Sanatatii care va sosi cit de curind in unitate si vor fi informati. Un miner-agent

Prisonworker spunea...

Ma faceti sa zambesc. Cu siguranta sunt, dar stiti foarte bine ca acestia nu sunt reprezentativi pentru discutia noastra de azi, chiar daca, in mod evident, sunt reprezentativi pentru orice alt subiect referitor la domeniul nostru comun de activitate.

In ceea ce priveste postarea dvs. de la 19:42, nu cred ca poti iubi fara sa crezi.

Anonim spunea...

Ma bucur ca aveti timp sa faceti planuri, strategii, sa gasiti solutii pentru a iesi din criza. Din timpul dumneavoastra pretios poate alocati si putin timp pentru a va pregati pentru examen. Urmeaza sa sustinem examen pentru reconfirmarea pe posturi. Stiu, toti sunteti destepti dar totusi...

Edy spunea...

Ba da. Poti sa stii ca cineva te va trada, ca este slab si, cu toate acestea, sa-l iubesti. Exista oameni care iubesc stiind ca nu pot sa se bazeze pe cei pe care-i iubesc. Exact aceasta este iubirea adevarata. Cealalta e mai mult sau mai putin oportunista.

Edy spunea...

Nu spun ca sunt reprezentativi, Prisonworker, ci ca si intre oamenii privati de libertate pot sa existe unii care sa fi fost odata mai buni decat noi.

Anonim spunea...

Sporul TBC se ia de catre toti cei care au avut contact/legatura cu individul, in baza unor pontaje facute de seful imediat superior. Cum adica va fi luat doar de catre cei enumerati de tine? Voi nu ati lucrat pe sectia respectiva? Exista norme de acordare a acestui spor. Riscul de a da sporul "preferential" este imens. Chiar sunt dispusi sa riste?

Anonim spunea...

A inceput exodul catre BRAILA al ofiterilor de la Galati.Acestia sunt in nr. de doi si nu mai calca greu ptr ca le-a modificat Ciucanul mersul.Oricum la Braila nr. de interlopi este mult mai mare isi pot schimba masinile mult mai repede. Siparezilor fuga dupa ei ca va prinde Ciucanul si pe voi. Un suporter infocat al Otelului

NIHIL SINE DEO spunea...

Se spune ca, inainte de a crea omul, Persoanele Sfintei Treimi vorbeau despre acesta.
"Sa facem om?"
"Sa facem!"
"El Te va lovi, Te va scuipa, Te va crucifica, Te va ucide..."
"Deci? Facem om?"
"Da! Facem."

Scuze pentru modul stangaci in care am prezentat dialogul. Tineam minte doar ideea si mi-a placut foarte mult.

AQUA DI ROMA spunea...

Propun angajarea la P galati a 30 de chinezi platiti cu 500 ron pe luna plus masa si cazare...Sunt cuminti mananca numai orez si economisim...30 subofiteri x o medie de 2300 ron = 69000 ron plus echipament,plus prime de vacanta ,plus o calatorie gratuita,plus chCuirie daca e nevoie si ne ducem in medie undeva la 80000 ron pe luna.Cu chinezii e simplu 15000 ron salariul plus masa = maxim 20000 ron deci de 4 ori mai putin...EFICIENTA MAXIMA...

Prisonworker spunea...

pt Edy,

Probabil stiti mai multe despre acest subiect decat mine, astfel incat imi va fi greu sa va contrazic. Uneori confundam iubirea cu afectele sau cu alte sentimente. La extreme, poti iubi trimitand un om la dracu sau jignindu-l, chiar daca in acel moment el nu intelege de ce ai facut asta.

Vis a vis de raportul iubire - credinta, exista unele discutii aici. Iubim pe cineva cu dorinta de a-l schimba, deci cu Credinta ca iubirea noastra il schimba? Sau il iubim asa cum e fara sa ii cerem nimic, deci fara sa implice credinta ci doar actiune neconditionata pentru ca observam nevoia celuilalt de a fi iubit? Sau iubirea e doar starea de bine pe care o sugereaza prezenta celuilalt, deci egoismul nostru?

Acum v-am provocat eu pe dumneavoastra.

Edy spunea...

Cand iubim, iubim pur si simplu. Asta e tot. Mai mult nu stiu.

Prisonworker spunea...

Cam atat stiu si eu.

Edy spunea...

Credinta ca iubirea noastra il va schimba e, de fapt, credinta ca noi avem puterea sa facem minuni cu acel om si ca noi suntem zei, credinta gresita. Si mai inseamna ca nu suntem prea multumiti de omul acela.

Edy spunea...

Nu mi-ati raspuns ce parere aveti despre ideea ca intre persoanele private de libertate pot exista oameni care au fost, ar fi putut fi, ar putea fi sau vor fi mai buni decat noi, iar noi avem tendinta de a-i arunca in galeata cu pepelei.

Anonim spunea...

Pentru AQUA DI ROMA
Propunerea dumneavoastra este excelenta. Probabil este singura propunere buna din intreaga dumneavoastra cariera, sper sa fie si ultima. La asemenea propuneri sigur o sa fiti disponibilizat. Sa nu regretati, sigur nu o sa fie nimeni suparat ca dumneavoastra urmeaza sa va intoarceti la locul dumneavoastra de bastina (satul NUCUSOARA, sa taiati si in satul dumneavoastra frunze la caini asa cum ati taiat frunze la caini in intreaga dumneavoastra cariera. Succes!!!

Anonim spunea...

Cu ani in urma ala micu de la Galati si aia mare ramineau dupa program fara un motiv bine intemeiat intr-un birou la care lucra ala micu. Motivul ,era faptul ca ala micu se ocupa de curatenia in zona fierbinte a clasamentului a lui aia mare. Iar acum se cearta si nu-i frumos. Un coleg pe care nu-l respecti. PRONTO

Prisonworker spunea...

Asa e, Edy, imi cer scuze. Nu am raspuns. Poate pentru ca e evident ca amandoi stim si CREDEM in ceea ce au bun in ei, uneori chiar ne surprind in mod placut sau...neplacut pentru analiza propriei noastre persoane. Aici nu putem avea decat o parere convergenta, altfel nu am face ceea ce facem.

Anonim spunea...

Pentru AQUA DI ROMA
Propunerea dumneavoastra este excelenta. Probabil este singura propunere buna din intreaga dumneavoastra cariera, sper sa fie si ultima. La asemenea propuneri sigur o sa fiti disponibilizat. Sa nu regretati, sigur nu o sa fie nimeni suparat ca dumneavoastra urmeaza sa va intoarceti la locul dumneavoastra de bastina (satul NUCUSOARA, sa taiati si in satul dumneavoastra frunze la caini asa cum ati taiat frunze la caini in intreaga dumneavoastra cariera. Succes!!!
Berlusconi

Anonim spunea...

Intru si eu in discutie pentru ca pare foarte interesanta.

Nu stiu daca voi ati intalnit, dar eu am avut regretabile ocazii sa intalnesc intre minorii si tinerii arestati unii care sunt fii ai unor eroi morti in revolutie.

Tora ! Tora ! Tora ! spunea...

Iubire adevarata!
Atunci cand ne dam seama ca, orice ar face ,persoana de langa noi,o vom purta mereu in suflet!
Atunci cand ne vom simti liberi,eliberati de material,cand grijile si diversele probleme nu ne vor mai afecta.
Fericiti fara sa fim bogati!
Fericiti pentru simplul fapt ca existam!

Anonim spunea...

Ala micu actualmente eteghist,ce poti sa-i faci lui aia mare.Nmic ptr ca de ea s-a ocupat din plin un fost siparez in trecere pe la noi. DE LA A.C. MILAN

AQUA DI ROMA spunea...

Eu sunt internat in spital si din lipsa de ocupatie ma distrez pe acest blog...dar voi(in special galatenii) puneti botul....ha,ha,ha,Berlusconi e per il vostro soggiorno tranquilo Galati non tollerano!

Anonim spunea...

Stai acolo ,ca stai bine ,ne-am folosit destul de tine .broscuta alintata care te pricepi la curatenie , in zone fierbinti

Anonim spunea...

Filosofie, barfa, prostie...bla..bla-bla...cu revendicarile sindicale cum mai stam?

Tora ! Tora ! Tora ! spunea...

Continuarea REVOLUTIEI,in mod pasnic!
Sa ne trezim dintr-un vis pe care unii il inteleg sau altii nu!
In spaima acestui"cosmar"nu trebuie sa avem sentimentul de inferioritate;fiecare dintre noi reprezentam CEVA!
Numai cei inferiori ataca, intr-un mod absurd,ceva ce nu poate fi atacat:oamenii care au dorit sau doresc cu adevarat ca istoria acestei tarisoare sa mai poata fi scrisa cu LITERE DE AUR!
Si aceasta este o definitie a iubirii!

Edy spunea...

Am intalnit si eu o astfel de persoana si m-am gandit: "Oare daca tatal sau ar fi stiut ce se va intampla in familia lui si in tara asta, ar mai fi luptat in revolutie?" Revolutia lui a fost castigata sau pierduta?

Prisonworker spunea...

Cred ca nu exista decat o singura revolutie pe care o putem controla in buna masura. Cea din constiinta noastra. Si cred ca e singura care conteaza intr-un final. Probabil asa au gandit si o parte din participantii la revolutie sau sfintii si eroii generatiei 50.

NIHIL SINE DEO spunea...

Sfintii au gandit dincolo de lumea noastra, dincolo de politica si de criza. Revolutia lor sparge granita dintre lumi si ne aduce o perspectiva eterna supra vietii.

Edy spunea...

Si cum oare ar arata o uniforma negociata la malul marii?

Tora ! Tora ! Tora ! spunea...

Cand am spus"oamenii care au dorit"m-am referit la cei care au luptat la revolutie si nu mai sunt printre noi!
Daca revolutia a fost castigata sau pierduta?
Cred ca acest lucru depinde de noi toti care ,in fiecare dimineata, avem oportunitatea sa spunem:Buna dimineata soare!
Si sa existam,dar nu oricum!

Prisonworker spunea...

Bleu - marin.

Edy spunea...

Sa existam intr-o societate in care toamna politicienii ne promit cate-n luna si-n stele si vara ne arunca in strada si scuipa pe noi: "mama voastra de bugetari incompetenti!"? Intr-o tara cu un sistem politic corupt, in care "stalpii societatii" sunt mana-n mana cu interlopii? In care Videanu ne vorbeste despre moralitate, Boc ne face golani, Basescu ne da capace, Geoana ne prosteste ca pe niste fufe pe care ar vrea sa le duca in patul lui, Antonescu face politica la ff si toti ne spun clar ca promisiunile din campania electorala erau vrajeli, dupa care ne spun sa ne pregatim pentru o noua campanie. Nu sunt nostalgic, mi-e scarba de comunisti, dar mi-e sila si de sistemul prezent si mi-e ciuda ca noi nu reactionam, ca asteptam patru sau cinci ani ca sa...nu mergem la vot. Din pacate, mamaliga fasaie, nu plesneste.

Anonim spunea...

O uniforma de vara cu pantaloni scurti.

Prisonworker spunea...

Ai perfecta dreptate, Edy. Asta in conditiile in care Statele Unite, Germania si Franta anunta deja crestere econimica si semne vizibile ale iesirii din criza iar la noi escrocii politici, in numele "crizei", profita de acest pretext pentru a-si bate joc de economia si de cetatenii acestei tari.

Anonim spunea...

In Germania am vazut uniforme de fiecare zi care contineau un fel de blugi, adidasi, o bluza etc. Noi umblam in pastic-cartonat si transpirat. Pai nu are dreptate Basescu sa ne faca prosti?

Che Guevara spunea...

Edyţă, la naiba, mi se pare că eşti mult prea valoros pentru ţara asta tristă şi pentru poporul ăsta primitiv. Eu zic să-ţi iei tălpăşiţa într-o ţară civilizată care să te merite. În felul ăsta scăpăm şi noi de încă un ipocrit ingrat.

Prisonworker spunea...

Simbolurile organizationale trebuie sa fie simple, reprezentative si pragmatice.

Statele comuniste puneau accent pe impunere si autoritate, chiar daca erau incomode, groaie si inhibitoare.

Edy spunea...

Inseamna ca uniforma noastra e reprezentativa pentru sistemul penitenciar romanesc.

Tora ! Tora ! Tora ! spunea...

Vrei sa zici ca nu avem pe cine alege!Ca cei ce participa,nu merita increderea noastra!
Da,dar oare unde am gresit?
Ceva am facut ,de meritam aceasta soarta!
Cum schimbam karma?
Bine faci,bine gasesti!
Cine scoate sabia,de sabie va muri!
Cred ca avem ceva de invatat din istoria poporului protejat de D-zeu!
Nu contest Revolutia!

Edy spunea...

Dar nu a contestat nimeni revolutia aici. Era vorba despre faptul ca noi nu suntem in stare sa ducem mai departe fiorul si flacara valorilor pentru care au luptat eroii si sfintii din inchisorile comuniste si din revolutie. Stam ca niste placinte stricate si nu reactionam. Ii lasam pe politicieni sa se comporte cu noi ca si cu niste fraieri. Ei stiu ca se poate, ca "este loc". Si e destul.

Edy spunea...

In cartea "Intoarcerea din Rai", Eliade descria disperarea generatiei de dupa 1918 ca nu a avut un ideal maret, cum a avut generatia anterioara. Noi nu mai avem idealuri, de aceea ne-am blegit. Si mai avem multe de facut. Ar mai fi o unire, ar mai fi modernizarea tarii, dar noi muncim ca boii, fara entuziasm si fara obiective clare, iar la sfarsit de saptamana mergem la padure, mancam mici, bem bere si lasam mizeria pe iarba.

Che Guevara spunea...

Foarte mulţi din scriitorii pe internet par animaţi de o nevoie aproape candidă de a fi inteligenţi. Mai inteligenţi decât ceilalţi internauţi, mai inteligenţi decât guvernanţii şi decât opoziţia, mai inteligenţi decât autorul articolului la care se referă. Fie că adoptă aroganţa ironică, fie că dau lecţii tuturor, cu tonul apodictic al unor iniţiaţi, fie că se agaţă de câte un citat pescuit aiurea, sau se răstesc la toţi, fără menajamente, toţi visează să se califice într-o competiţie de umbre, ca „băieţi deştepţi”. Foarte deştepţi. Cei mai deştepţi, mai spirituali, mai şmecheri. Sigur că toată lumea care se manifestă public are, în adânc, orgoliul de a impresiona prin anvergură intelectuală şi haz subţire. Dar cei care o fac la lumina zilei, „în direct”, au, măcar, îndrăzneala (uneori paranoică) de a risca.
Se expun, învaţă ortografie, provoacă la luptă, se străduiesc să argumenteze logic şi să construiască un punct de vedere mai cuprinzător decât simpla interjecţie. Nu reuşesc întotdeauna. Dar o fac pe barba lor, nu în penumbrele unei frustrări amare sau ale unui joc imatur. Dragii mei – îmi vine să spun comentatorilor anonimi de pretutindeni – nu vă mai chinuiţi! Există şi alte virtuţi decât inteligenţa: sobrietatea, măsura, bunul-simţ, bunătatea. Le veţi găsi mai curând la capătul unei chibzuite tăceri, decât într-un exces impudic de volubilitate.

DOMNU` EDY, AI RETINUT CEVA DIN TEXTUL ASTA? HAI, CA DUMNEATA TREBUIE SA STII CINE L-A SCRIS, LA CAT DE ERUDIT VREI SA PARI!

Tora ! Tora ! Tora ! spunea...

Cand am spus ca nu contest Revolutia am dorit sa nu fiu inteles gresit cand am afirmat"Cine scoate sabia,de sabie va muri!".
Daca romanul lasa mizeria pe iarba,asa se va implica si de acum inainte ,in tarisoara in care traieste!
Daca romanul de bine mai poate iesi la iarba verde,la sfarsit de saptamana,e un lucru bun,isi incarca bateriile,tinand cont de bugetul familial!

Prisonworker spunea...

Nu cred ca e necesar sa ne folosim de autoritatea anumitor texte, fie ele scrise de Andrei Plesu sau de orice alt autor cu greutate, doar pentru a exprima eufemisme la adresa celor care nu ne sunt simpatici.

Citatele sunt benefice, dar putem incerca sa ne exprimam prin propria noastra atitudine. E dificil sa contrazici un citat, de aceea consider ca e mai corect sa comunicam direct, dar civilizat.

Che Guevara spunea...

de acord, prisonworker, cu conditia de a nu mai fi agresati cu preaplinul de talent si sensibilitate snoaba al unor colegi de-ai nostri.
inima buna.

Bobby Fischer spunea...

che guevara, "profesore", citatul pune-l între ghilimele, mânca-ţi-aş erudiţia matale!

După prima frază, până să recunosc "scrierea", am crezut că ţi-ai făcut implant de... creier.
La final, m-am liniştit.

Prisonworker spunea...

Pentru mine, dialogul cu Edy mi s-a parut unul sincer si de bun simt, ca si "provocarile" sale care au indemnat la o dezbatere deschisa, de altfel. Nu ma indoiesc nicio clipa de inima buna.

Va doresc tuturor noapte buna!

Bobby Fischer spunea...

Urarea de "inimă bună" a lui Che Guevara, îmi pare la fel de ipocrită, în contextul discuţiilor, ca şi celebra: "să trăiţi... bine".

Prisonworker, felicitări pentru diplomaţie! Dar, dacă pe tine te "obligă" şi rolul de administrator la o astfel de atitudine "împăciuitoare" şi conciliantă, eu nu pot să nu fac această remarcă.

Atât timp cât "respectivul" intră "încălţat" pe blog, comportându-se primitiv şi necivilizat, îmi asum acest rol ingrat.

Îl voi "taxa", atat timp câ se va manifesta ca fiind singur împotriva tuturor şi va fi "de părere că nu" la orice va fi spus pe acest blog.

Apreciez tactul şi cumpătarea ta, dar nu pot suporta la infinit abrutizaţii.

Anonim spunea...

E foarte adevarat ca sunt doi "grei" de la Galati care vor bani de chirie de la Braila, fiindca nu le mai ajung salariile de 4000 de Ron si vor mai mult. Domnule Director General va rugam sa nu le aprobati transferul la Tatuca Tugui si sa-i lasati sa munceasca pe rupte la Galati. Acuma e de munca si se dau raniti?
Semneaza un agent supraveghetor injurat ca la usa cortului de un sef de sectie.

Anonim spunea...

Bobby, fata mea, sa stii ca ai o adevarata inima de flacau in tine. Pune-i tu la punct pe abrutizatii astia care isi permit sa posteze pe blogul asta fara sa fie in cuget si-n simtire cu tine si cu Edy, alt flacau destoinic. Sunteti niste razboinici ai tastaturii si ai anonimatului si pentru asta va iubim sincer. Felicitari, tineti-o tot asa, noi va sustinem.

Anonim spunea...

Che, ti-ai dat seama ca ti-ai luat-o din nou si cazi iar in anonimat, penibiluta?

Anonim spunea...

Che, tu esti 21.51 punct sau 69.96 punct si de la capat?

Che Guevara spunea...

bobiţă, acum postezi şi sub titlul de anonim,să laşi impresia că nu eşti chiar singură în lupta cu balaurul abrutizat? Se pare că penibilul eşti chiar tu. Da` ce se mai aude de ediţă, cum de nu-ţi sare în ajutor? Sau sunteţi unul şi acelaşi?

ROTTWEILERUL TURBAT spunea...

ROG SAGETILE...SE STIU EI CARE SA NU INCERCE SA-MI FACA RAU SI AICI IN SPITALUL MILITAR....CA DACA IES ASA CUM VOR EI...ROTTWEILERITA MEA CREDINCIOASA ILDYKO POATE SA-I CONFUNDE CU VREUN CIOLAN SI... NO CORRIAMO NULLA NELLA SUA...UN GRANDE GIORNO!

cenzorul subiectiv spunea...

Multumim acestui blog pentru rolul sau , de a arata adevarata fata a noastra de barfitori.Ne-a aratat grija noastra fata de aproapele de la servici,ne-a dat posibilitatea ca dupa diferite pseudonime sa corectam pe altii ,sa-i injuram.O pierdere totala de timp si energie de la oameni frustrati,barfitori,care in loc sa-si vada de viata lor scurta de muritori ,de familii ,stau sa piarda timpul.De cand s-a infintat blogul o ducem bine,sau schimbat conditiile de viata si trai.Au aparut o gramada de economisti pe care conducerea nu-i stia,manageri,toti pierduti prin foisoare,sectii,birouri,cabinete medicale.La sfarsit va spun LA MULTI ANI,oglinda fermecata(ai scos din noi ce este mai urat.

Edy spunea...

Sunt aici, dar nu intervin. Nivelul a coborat atat de mult incat au mai ramas putini cei care suporta mocirla in care vrei sa ne atragi. Asa ca, Che Guevara, ma ierti, nu am sa-ti mai raspund.

Bobby Fischer spunea...

Extraordinarului, Che Guevara!

Reuşeşte să mă "uimească", cu fiecare postare. O asemenea "perspicacitate" mă "răvăşeşte" şi totodată mă inspiră. De fapt - îmi - inspiră, şi anume, milă.

O astfel de creatură, în care urmele de inteligenţă nici măcar nu se întrevăd, nu poate lăsa indiferent pe nimeni, oricât de scârbit sau oripilat ar fi.

Mila, amestecată în egală măsură cu oripilarea, mă ajută să mă abţin. Cu foarte mare greutate, ce-i drept, mă abţin să nu... vărs.

Când îi citeşti mâzgăliturile, impactul oftamologic e crunt. Aproape instantaneu ţi se zburlesc şi celelalte simţuri. Ai o senzaţie, aproape reală, că-i auzi grohăiturile - atunci când silabiseşte onomatopeele printre plescăiturile de satisfacţie. Această poluare fonică nu este depăşită în grozăvie decât de percepţia mirosului pestilenţial. Un miros abominabil.

De aceea vă rog pe voi, cititori ai blogului, evitaţi contactul vizual, „fonic” sau „olfactiv” cu elucubraţiile deversate de acest specimen rarisim şi pe cale de dispariţie (asta doar dacă stăpâne-sau la jugănit la timp).

În rest, exceptând aceste „mici imperfecţiuni”, Che Guevara îmi dă impresia unei persoane excepţionale, chiar extraordinare.

Anonim spunea...

Pentru Rottweileru turbat am un sfat: vino mai repede la munca, fiindca te asteapta sectorul etg. Nu scapi!
DECENEU

Pruteanu spunea...

Cenzorule subiectiv, priveste bine in oglinda si, chiar daca nu-ti place, invata! Esti atent?
-nu "servici", ci "serviciu";
-nu "infintat", ci "infiintat"
-nu "sau schimbat", ci "s-au schimbat".

Daca tot intri pe blog, citeste si tine minte! Nu barfe, nu uratenii (sunt destule), ci informatii utile. Tu, daca mergi in padure, ce culegi? Ciuperci otravitoare sau ciuperci comestibile? Citesc pe blog idei frumoase si idei tembele. Asa suntem noi: uneori mai frumosi, alteori mai urati. Oglinda reflecta felul nostru de a fi.

ROTTWEILERUL TURBAT spunea...

PENTRU BAIETII SANATOSI MINTALI DAR FARA NEURONI...DECENEU,TARABOCLES etc.. DUPA CE MA FAC BINE SI PASSEGGIATA ATTRAVERSO CROCIERE GIURO CA O SA-MI TIN CONTABILITATEA...MIE NU SI VOUA...CHE NON PUO'PAZZO!!!SPER CA ATI CITIT ARTICOLUL DE MAI SUS..PRINTRE PRIMELE....

Ofiter indezirabil spunea...

Prisonworker, ai lasat comentariile sa o ia razna. Ce-i cu tine? Au pornit frumos si au ajuns in mocirla.

Ofiter indezirabil spunea...

Ce articol frumos ai scris si cum ti l-au porcait astia!

Prisonworker spunea...

Si noi, moderatorii, avem dileme si divergente in ceea ce priveste cat de permisivi sau de restrictivi trebuie sa fim cu privire la comentarii.

Felul in care inteleg unii sa relationeze cu ceilalti e o oglinda a ceea ce reprezentam noi, ca oameni si noi, ca sistem penitenciar.

Asta e, uneori, motivul pentru care le lasam la liber - sa vada si altii si sa se vada si ei in oglinda. Chiar acum am respins 3 comentarii ale lui Che Guevara, care erau pur si simplu de nepublicat, la un alt articol.

Si pe mine ma doare cand degenereaza lucrurile. Incercam, prin modul nostru de a ne exprima, sa oferim un model. Uneori reusim, alteori nu, suntem si noi moderatorii oameni.

O seara frumoasa tuturor!

stranepotulnepotului spunea...

Sunteţi penali!
Nu vreau să mă contaminez.

Anonim spunea...

Penibil esti dumneata!
Daca vrei sa nu te contaminezi,nu te apropia de penifest,nici macar in vis!

Tora ! Tora ! Tora! spunea...

Model de urmat!
"Omul frumos nu are icoana,nici oglinda,
...nu zambeste in fata oamenilor.

Devine el insusi icoana,calauza
printre uratul care-si striga numele cu opulenta,
batandu-se cu pumnii,in timp ce el,
Omul frumos,
asculta mult si vorbeste cu economie de cuvinte.

Isi face o cruce pios in vreme de cumpana,
ca la D-zeu nu trebuie sa insisti,
Crezul lui nu muta muntii
dar rusineaza inimi flamande de marire

Probabil va pretui viata mai mult decat marii conducatori ai lumii
si va vedea frumosul in lucrurile marunte
peste care trecem orbi
Se va pleca in fata lucrurilor sfinte pe care noi le renegam cu usurinta

Omul frumos nu construieste palate
Zideste suflete
Cheama ingerul din om si izgoneste demonul.
Are doar regretul de a nu fi cunoscut mai multi ingeri..."

01.iulie 2009
(dupa recenzia unei carti de D.P.)

Anonim spunea...

Alexe ce contabilitate sa tii tu? La ETG? Pai nebuni sunt aia care te-au pus pe tine acolo...Cat despre baietii cu neuroni ei fac pe sectie, muncesc, se lupta cu ppl. Tu cate ture de serviciu ai facut cu ppl? Ai fost un purtator ilegal de spor periculozitate de 30% toata viata ta. Iesi la pensie si lasa locul altora care vor sa munceasca...sau poti sa te transferi la Codlea...
BUREBISTA

ALEXE MARIAN spunea...

ALEXE MARIAN MARCEL sub pseudonimele AQUA DI ROMA SI ROTTWEILERUL TURBAT le raspunde colegilor dragi si scumpi...DORESC SA VA MULTUMESC TUTUROR PENTRU CA SUNT ASA IUBIT SI ABIA ASTEPTATI SA MA INTORC IN RANDURILE VOASTRE SI SA MA APUC DE TREABA PE UN SECTOR NOU DE CARE AU FUGIT SAU AU PLATIT TOTI...DEASEMENEA DORESC SA-I MULTUMESC DOMNULUI DIRECTOR NICKI BURLIBASA CARE MA CUNOASTE DE 17 ANI SI ARE INCREDERE IN MINE DE-MI INCREDINTEAZA UN SECTOR ATAT DE DIFICIL SI ASTA MA FACE SA PRIVESC VIITORUL CU MULT OPTIMISM!Saptamana care se incheie desi au fost dispute la nivel ANP-SINDICATE(subiecte mult mai delicate decat persoana mea)... CRED CA AM FOST CEA MAI MEDIATIZATA PERSOANA DE PE ACEST BLOG!DORESC SA VA MULTUMERSC PE ACEASTA CALE SI SA VA UREZ DE SF. MARIA TOT BINELE DIN LUME!

Anonim spunea...

Nu ai fost mediatizat. Te-ai bagat singur in seama si vreo doi ca tine ti-au raspuns. Exhibitionistule!

Fox spunea...

Buna, Alexe! Ce au astia cu tine frate?

Un coleg de la Codlea

Anonim spunea...

Cine e Alexe asta? Si ce sa caute la Codlea? "Avem si noi falitii nostri".

Fox spunea...

Nu am zis sa vina la Codlea. Doar lam salutat de la Codlea. Ti-e teama ca iti va lua locul? Stai linistit. E la ETG. Sau acolo lucrezi si tu?

Anonim spunea...

N-am avut pe nimeni :). Lucrez in paza. Sigur nu-si doreste sa-mi ia locul.

neadormitul spunea...

Bravo,prisonworker! Esti inteligent! Ai atata romantism cand vorbesti despre iubire. Aoleo... Sa mai vii cu astfel de subiecte. Poate ma bag si eu.

shelley spunea...

@Prisonworker
Felicitări! O inimă bună.

Anonim spunea...

fravo tie.. bun articol