Guvernul face un pas mare înapoi
Astăzi, 03.03.2009 ora 10.00 a avut loc la sediul Ministerului Muncii, întâlnirea dintre ministrul Sârbu, un secretar de stat de la M. Finanţelor, reprezentanţii federațiilor sindicale precum şi ai patronatelor având pe ordinea de zi Ordonanţa privind reducerea cheltuielilor bugetare.
Întâlnirea a fost programată iniţial ca un grup de dialog social din cadrul Ministerului Muncii.
Discuţiile au demarat prin critici la adresa M.Muncii şi a Guvernului, privind modul în care a fost inițiat acest proiect, fără consultarea sindicatelor de către iniţiator (Ministerul Muncii) şi fără să respecte ceea ce se convenise iniţial cu preşedinţii confederaţiilor sindicale si anume că nu se vor diminua drepturile salariale prevăzute în codul muncii, iar pt.celelalte sporuri se vor purta negocieri.
Toate confederaţiile sindicale au fost dure în exprimare la adresa guvernului, privind încălcarea legii prin emiterea unui proiect de OUG fără o consultare reala a partenerilor sociali.
Proiectul nu există
Ministrul Sârbu a încercat câteva justificări jalnice, de genul că proiectul acestei ordonanţe era de fapt un document de lucru al Guvernului, că nu era finalizat şi că nu a fost de fapt asumat de Guvern atâta timp cât nu a fost transmis oficial către sindicate. Concluzia a fost că... acest proiect nu există.
De aici discuţiile au fost mai relaxate şi s-a convenit la constituirea unui grup de lucru la M. Muncii, format din 2 reprezentanţi pentru fiecare confederaţie sindicală (total 10 persoane reprezentând sindicatele) precum şi reprezentanţii ministerelor urmând a fi inițiat un nou proiect privind reducerea cheltuielilor bugetare care să se finalizeze până pe 15 martie.
O apreciere personală la ce s-a întâmplat astăzi ar fi că:
- Guvernul a realizat că s-a grăbit să emită un act fără a-şi asigura sprijinul, măcar a unei parţi dintre reprezentanţii sindicatelor,
- este un pas mare făcut înapoi de partea guvernamentala, pt. ca au încălcau principii esentiale ale democraţiei şi prevederile Codului muncii
- în această conjunctură elanul de taiere a unor drepturi salariale se va diminua semnificativ urmand a se orienta mai de voie mai de nevoie catre negocieri reale cu sindicatele. (sursa: SNLP)
***
Alte informaţii utile pe forumul SNLP.
7 comentarii:
Da... este un pas inapoi. Dar nu din partea Guvernului.
Acea Ordonanta de Urgenta a Guvernului Romaniei exista cel putin de la inceputul lunii februarie, dar nu elanul sindicalistilor l-a oprit ci ceea ce Banca Mondiala a pus pe hartie.
Nu sindicatele au speriat bocii, sarbii sau bazacii, ci criteriile impuse de Banca Mondiala care a cerut inghetarea salariilor si stoparea cresteriLor salariale, ceea ce evident NU INSEAMNA ELIMINAREA UNOR DREPTURI SALARIALE DEJA CISTIGATE PRIN LEGII SPECIALE.
Ce a ma spus Banca Mondiala? Ca sistemul administrativ- public deci, sufera de lipsa de competenta profesionala, ca salariile functionarilor publici nu sunt motivante si ca ANUMITE CATEGORII DE SALARIATI, care evident nu sunt functionari publici, SUG LA TITA BUGETARILOR FONDURILE CARE AR TREBUI SA ASIGURE SALARIILE DECENTE ALE FUNCTIONARILOR PUBLICI- care functionari publici, atat din administratia centrala cat si in structurile teritoriale reprezinta doar 10 % din personalul salarizat de la buget!!!
Asadar, SINDICATE, vedeti mai bine unde schemele de personal sunt ocupate cu personal contractual, cu functionari din alte structuri CARE NU AU NIMIC A FACE CU SISTEMUL PENITENCIAR, cu magistrati-judecatori si procurori, care habar nu au cu ce se mananca o puscarie!!!!
Cam astea ar trebui sa dea de gandit SINDICATELOR- oricum s-ar numi ele: FSANP, SNLP, SNFP, Publisind- si conjugata lupta cu habarnistii din sistem si lingaii de pe langa conducerile penitenciarelor... si bineinteles a celor din ANP.
Q.E.D.
cineva imi spunea ca in sistem se da spor de calculator? cine are dreptul la asa ceva?si care sint conditiile de acordare?
Nu sindicatele au speriat bocii
Banca Mondiala? Yeah, right...
In urma cu putin timp se construiau proiectele de buget ale ministerelor si implicit ale institutiilor subordonate. Asa cum s-a transmis tuturor, si la ANP a fost ordonata telefonic taierea unor articole din proiectul de buget. Astfel, in bugetul pentru 2009 proaspat aprobat, nu vom gasi si prin urmare nu vom putea cheltui din articole bugetare ca premieri, plata orelor suplimentare, salariul de merit sau viza CFP.
NU EXISTA IN BUGET!
Atat de mult a fost dl. Boc impresionat de Bnaca Mondiala incat a anticipat cu prea mare elan aprobarea ordonantei cu restrangerea unor cheltuieli si a trunchiat deja bugetele. Bineinteles ca nimeni nu are vreo dovada a telefoanelor primite.
Insa, in eventualitatea in care niciun act normativ privind anumite restrictii nu va fi emis, angajatorii vor avea o situatie extrem de delicata. Sumele lipsesc din buget dar nimic nu justifica lipsa.
In continuare Guvernul este obligat sa incerce sa emita acel act cu sau fara Banca Mondiala. Sindicatele vor face tot posibilul sa blocheze emiterea.
Astazi la ora 13 se reiau dezbaterile pe un alt proiect oarecum similar propus de initiatori. Nu se induioseaza nimeni de aprecierile Bancii Mondiale cu privire la functionarii publici.
In sedinta de miercuri Ministrul Sarbu a facut tot posibilul sa faca trecuta ordonanta de etapa dialogului social. Nu a fost chip.
Nu era nimeni de la Banca Mondiala in sala. Cei care s-au opus au fost sindicalistii. Ministrul a inceput sa se balbaie, au fost demascate anumite nereguli procedurale (o inregistrare retroactiva a unei alte variante de proiect decat cea convenita, etc.)
In sistemul penitenciar cele 2 categorii de care vorbeste Opus sunt pe cale de disparitie. Mai sunt 500 de contractuali si numarul scade, iar cei cativa magistrati ramasi, tocmai ne-au mai parasit 2, dintre care unul de seama (veti afla).
Asta sa fie prioritatea sindicatelor - contractualii si magistratii?
Da...s-ar face mari economii daca s-ar lua de la contractuali!!!Unii din contractuali au ani de experienta in sistemul penitenciar cat poate au unii dintre dvs ani de viata!Iar fisele postului sunt in unele cazuri, identice!Dar asa e romanu'-vede paiul si nu barna din proprii ochi!Cand la atributii identice,au existat diferentieri de plata -nu a strigat nimeni :lupu'!Feriti-va, d-lor, de tactica:dezbina si stapaneste!
Da. sa fie contractualii o prioritate atunci cand lucreaza la fel ca functionarii publici cu statut special.Mai bine i-ar face pe toti la fel sa nu mai fie diferente nici la munca, nici la plata.
Pt anonim 06.03.2009 12:02:00
"premieri, plata orelor suplimentare, salariul de merit sau viza CFP.
NU EXISTA IN BUGET"
Eu zic sa mai cititi odata, cred ca ceva va scapat!!!
toti care folosesc calculatorul(prevazut in fisa postului)dar dupa efectuarea unor masuratori de cei de la ITM cunosc pe cineva din alt sistem care are acest spor 15% ,nu cunosc daca acest procent este maxim.
Trimiteți un comentariu