Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

marți, 31 martie 2009

Meseria bratara de aur

Exista in sistemul penitenciar convingerea ca cei veniti din afara sistemului sunt niste impostori. Inginerul sau militarul nu mai sunt nume de meserii, sunt acuze la adresa unor oameni care s-au infiltrat intr-un spatiu exclusivist. Evident, idealul este ca meseria de lucrator de penitenciare sa fie invatata in scoala iar angajatii sa fie trecuti prin filtre autentice. In realitate nu se intampla asa, am intalnit absolventi de scoala penitenciara care s-au dovedit a fi niste semidocti cu pretentii si "ingineri" destoinici care fac mult bine locului.

In tarile civilizate, nimeni nu patrunde in sistemul penitenciar fara o practica prealabila, fara mai ales o serie de teste si examene gandite si aplicate de catre oameni carora nici nu le trece prin cap sa inchida ochii la nepriceperea sau la prostia candidatilor. Plus testarea psihologica (reala si nuantata!), eliminatorie in cazul in care se dovedeste ca omul este limitat sau dezechilibrat. La scoala asta aplica tot felul de oameni, fie ei militari sau ingineri si principalul motiv este siguranta locului de munca plus recompensa materiala, care nu este de neglijat. Pe parcurs, ei ajung insa sa se implice ( de cele mai multe ori peste propria lor asteptare) intr-o meserie pe care o privisera pana atunci cel putin cu rezerve.

Avem in acest moment scoli prodigioase, in materie de penitenciare? Sunt absoventii nostri niste specialisti autentici? Cum ar trebui sa arate filtrul prin care ar trebui sa treaca candidatii? Ce fel de carte se invata la Academie si la Tg.Ocna ?

19 comentarii:

Anonim spunea...

ACADEMIA ALEXANDRU IOAN CUZA, o unitate de invatamant care candva pe vremuri avea oarece blazon, acum a devenit o adevarata scoala de gradati care cica instruieste o adunatura de pilosi sau de ,,baieti,, majoritatea proveniti din liceele MAI dar care la absolvire se simt mai prosti de cum au intrat, ce cauta ANP cu clasele pe care le are la aceasta fabrica de ,,ofiteri,, nu vom intelege niciodata cert este un lucru se face o mare discriminare intre cei care au dormit,facut plantoane,curatat cartofi, au invatat din ce se compune baioneta si binoclul 3 sau 4 ani in aceasta locatie sinistra din padurea Baneasa si cei care au absolvit o alta facultate de drept la zi si care au invatat din greu dreptul civil si penal etc,in plus cei care termina totusi aceasta scoala de gradati din Baneasa au un loc de munca asigurat la absolvire fapt ce il face pe tanarul absolvent sa nu prea inteleaga cum a ajuns si de se numeste ofiter.De ce nu a luat conducerea ANP hotararea de a pregati viitorii specialisti in penitenciare la Universitatea din Bucuresti Fac. de Drept unde se invata carte sau in alte locatii din tara este o enigma care la acest moment nu poate fi elucidata. Un lucru insa il putem vedea la tot pasul,promotiile de gradati care inca se mai produc in Baneasa sunt din ce in ce mai rare si foarte prost pregatite lucru care se repercuteaza direct asupra serviciilor pe care acesti absolventi le realizeaza pentru linistea subordonatilor dar si pentru binele sistemului penitenciar

Anonim spunea...

Apropo de baioneta, pusca si cureaua lata, care o lustruiam odata. Ar fi bine sa se stie ca in acest ANP exista angajati (chiar si femei), e drept-poti sa ii numeri pe degetele de la o mana, absolventi(e) de facultati civile, cu peste 15 ani vechime (!!!) in sistem, cu numeroase participari la cursuri si seminarii interne si internationale, cu cele mai inalte gradatii civile , care nu se bucura, prin vointa mai marilor ANP, de prezenta treselor pe umeri si a bonetei in varful frezei(cocului frumos impletit). In plus, daca va vine sa credeti, acestia (acestea) sunt ofiteri in rezerva ai Armatei Romane, au facut plantoane, au tras cu toate categoriile de armament si au batut pas de defilare (daca acestea sunt lucruri importante pentru a fi un bun lucrator de penitenciare, in opinia dumneavoastra, stimati comentatori proveniti din paza). Cu toate acestea, acesti angajati "nepilosi", devotati te si miri de ce sistemului care i-a adoptat, uitati de lume, nu asorteaza cureaua lata la boneta bleu jandarm inchis. (Apropo de binele sistemului penitenciar). Binele cui ?

Anonim spunea...

Acedemia de Politie pregateste intr-un stil militaresc niste generatii de supusi perfecti, care nu au initiativa, prezinta rigiditate in gandire s.a.m.d.

EVA spunea...

Haideti sa va povestesc o intamplare adevarata pe care am trait-o personal.Era o data ca niciodata la finele anilor '90 o asistenta medicala, domnisoara ,nu foarte departe de 60/90/60 ,care s-a angajat intr-un penitenciar,dupa ce s-a linistit putin furtuna angajarii ei cu barfele de rigoare este pila/amanta colonelului X care a angajat-o,este....au castigat oamenii curaj si au inceput sa-i faca avansuri,de era nemaritata (nu ca faptul ca ar fi fost maritata iar fi impiedicat pe unii;asa cum de altfel nu i-a impedicat pe cate unii insurati);domnisoara s-a dovedit a fi o persoana suficient de hotarata si a ales foarte repede jumatatea care o considera ea ca este omul vietii ei.Cei ramasi pe dinafara insurati si neinsurati au dus "esecul"care cum s-a priceput.Intr-o zi unul dintre cei dezamagiti de alegerea domnisoarei, s-a gandit sa fie spiritual si intr-o discutie de grup.,in care in afara domnisoarei era doar pazisti, i-a replicat:"si tu poti sa vii pistolar la punct de lucru ca si tata..."(persoana citata ca si "tata X"era cel care s-a pensionat in locul caruia se angajase tanara juna,stia doar din povestiri cine este persoana) ;fara sa se piarda, fata a dat un ocol cu privirea la toti cei care stateau in jurul ei si a raspuns:"da,este adevarat eu pot sa va inlocuiesc pe oricare dintre voi,dar voi nu puteti nici unul sa ma inlocuiti pe mine si stiti de ce?Pentru ca voi ati fugit pe campuri la Jilava sase luni si v-ati pomenit cu gradele pe umeri,eu am facut trei ani de scoala postliceala sanitara pentru acest grad de plutonier!"
Cam asa sta treaba cu profesionstii de penitenciar,difera doar perioada cat au fugit pe campuri si unde au fost acele campuri.

Anonim spunea...

nici dupa 25 de ani de parnaie nu vom fi meseriasi.de ce ?asta nu este o meserie!aici este vorba despre devoltarea instinctului si intuivitatii,prin teme psihologice deosebite de persiuasiune a ppl-ilor,astfel incat fiecare agent acolo unde isi desfasoara misiunea sa fie un mic si bun negociator.si legile sa nu aiba nisa si loc de interpretare pentru fiecare penit.(aceleasi ore de stingere nu dupa urechea fiecarui director ex:stingere 22:00 program TV non-stop sau 23:55-sa fim seriosi@program vizite fara duminici si un schimb astazi celalalt maine ca la penit X.....NU VOR DIRECTORII)aceasta este aplicare regimului unic pe sistem?sa fim seriosi!

Anonim spunea...

Propunere(din partea sefilor)catre cei cu Codu` Penal:
"detinerea de telefoane mobile de catre ppl se pedepseste cu inchisoare de la 1 luna la 6 luni". Pe cand asta? Ca prea se fac unii oameni introducand telefoane in puscarii iar altii umbla ca disperatii sa le scoata. Eu cum pot trai din salariu? Greu, usor, treaba mea. Da` sa terminam odata cu joaca asta imbecila. Auzi, raport de incident. Se duce draq lumea........

Anonim spunea...

anonim 07:20
90/60/90, sti sa tii "pistolul", te-ai maritat din dragoste,stii sa faci injectii,da e clar esti angajutul perfect ptr sistemul penitenciar.

Anonim spunea...

dar pe cand un articol de lege care sa dea caracter de infractiune faptei celui care introduce telefoane mobile in puscarie? i-ar potoli pe toti, sau majoritatea!

Anonim spunea...

Exista ceva texte de lege pt. o astfel de fapta. Avem caz de sesizare a Parchetului despre un asemenea baiat bun. Daca un agent sau ofiter incearca asa ceva si este dovedit(nu barfe)nu scapa nepedepsit. Daca o ppl are asupra sa un tel.mob. are rap.de incident pe care il scoate prin bunavointa cdt. de sectie sau educator si gata. Sunt oameni care si-au pierdut serviciul din cauza asta. Dar nu si ppl care sa suporte consecintele faptei lor pe masura acesteia. Stiti cand va deveni infractiune? Cand se va dovedi(daca mai era nevoie) ca se pun la cale mari tunuri din spatele gratiilor care afecteze grav pe cineva de sus sus de tot.

Anonim spunea...

Am avut colegi loviti cu intentie de detinuti si acestia in afara de raportul de incident si o pedeapsa foarte "drastica" din 275(nu a mai primit pachet o luna)nu li s-a intamplat nimic.in Romania nu este posibila introducerea unor pedepse mai drastice ptr detinuti deoarece nu da bine la imagine.Poate altadata ,cu alti sefi ...

Anonim spunea...

i-ti..?..:))))...doamne sfinte dumnezeule....nu mai posta mai paralelule cu gramatica limbii romane...esti ,,nepotul,, cuiva cu trese inguste si tu?

Anonim spunea...

Atentie piticule Selea (PSPA) la acest articol! Meseria este bratara de aur, daca o cunosti!!! Dar tu, mititelule, esti mic si nevinovat. Comiti totul cu buna credinta, fara intentie, si mai aduci si bani de acasa. Saracutul de tine... Te mai potolesti oare, acum, cand ai incasat-o? Speram ca te-ai convins ca totul se plateste, nu esti tu buricul pamantului sa prostesti un minister intreg. Ne intrebam ce mai faci acum cu prietenii tai, cu cei din minister? N-au reusit sa te scape? O, saracutul de tine... Mare pacat ca ti s-au dus toate sperantele de manglarii! Poate exemplul tau o mai aduce si pe MAMA BUNA (alias GREACA, pardon GHINDEANU) pe calea cea buna si dreapta. Oricum, speram sa te urmeze si ea pe la diverse comisii, ca doar se stie f bine ce ilegalitati a comis si ea... Multumim domnilor de la controalele trecute pentru dreptate! Doamne ajuta sa fie mai multi oameni ca cei din corpul de control al ministrului si sigur vom avea mari rasturnari de situatii! Se dusera timpurile cand linsul era la mare pret... Vor dainui dreptatea si corectitudinea. Oamenii devin mai fermi si isi sustin punctul de vedere. Asta este dovada de profesionalism si demnitate.

Anonim spunea...

Putin conteaza scoala unde a fost instruit si din ce sistem a venit lucratorul de penitenciar, un singur aspect este esential OMUL.

stranepotulnepotului spunea...

adio frustatilor, de la mine pt.voi:
B.U.G. Mafia - Fata-n Fata 2

mihai virgolici spunea...

intr-un sistem care-si cauta identitatea, care este suspectat de Pile-Cunostinte-Relatii, de coruptie (sute de telefoane scoase la perchezitii) conditia de a avea calificativele anuale "FB" in ultimii trei ani pentru a putea participa la examenele de conducere este .... esentiala.
succes replicarii sistemului.

de ce nu s-au scos la concurs toate functiile de director vacante? ex galati.

Anonim spunea...

nauzi bai zbargolici ca se judeca cu anp-ul inca fostul castigator?

Anonim spunea...

dar postul de la Timisoara???

Anonim spunea...

Cu banii pe care îi reţii tu Elodia să-ţi faci prima pomană

Tora ! Tora ! Tora ! spunea...

Nu vă legați de Timișoara!
Teren minat!
Fluturași nu mai aripioare,d-ul .....ți le va reteza!