Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

joi, 5 martie 2009

Macarale, în zori de zi

Muncitori cu braţe de oţel, şefi de echipă destoinici, ingineri şi arhitecţi pricepuţi servesc patria pe un nou şantier. Un adevărat şantier instituţional,  justiţia română se află în plin proces de reconstrucţie. “Încet dar sigur, o nouă realitate se construiește în Justiție. Raportul activității (…) stă mărturie. Cifrele de bilanț, lista programelor (…) sunt probe solide in acest sens.”

Eh, aşa da. Parcă mai vine primăvara şi pe la justiţie, că destul am pătimit. Totul merge bine, suntem în plin avânt, lumea se schimbă, iar justiţia este pe cale să ne arate o faţă nouă. Asta spunea ieri un domn la bilanţul Ministerului Public.

Trio Grigoriu - Macarale

Criză necriză justiţia se construieşte mai mândră şi mai frumoasă ca niciodată. Pe şantierul instituţional îşi dau mână cu mână grefieri, personal tehnic şi agenţi de penitenciare. Fundaţia şi armăturile sunt executate la cotele stabilite de şefii din justiţie, coordonatori de echipă cu ochi vigilent şi pixuri în dotare.

Şedinţele de producţie sunt prilej de bucurie pentru şeful de şantier şi pentru toţi oamenii muncii. S-a hotărât deja ca cincinalul să fie redus la 2 ani şi 6 luni pentru a recupera întârzierile în realizarea planului, înregistrate sub conducerea vechilor şefi de şantier. În 17 ani n-au parcurs decât un cincinal şi jumătate, aşa că n-avem ce face. Dacă vrem să ne fie bine în continuare, altă şansă n-avem. Munca, entuziasmul şi ascultarea de porunci sunt obligatorii.

***

E bine deci. Totul e minunat. Dar, ce avem la pasivul justiției? Ceva corupţie şi abuzuri? Justiţiabili care stau cu anii prin tribunale? Infrastructura în paragină? Buget rahitic? Asta e doar lista scurtă. Dar, nu contează. După cum spunea şeful de şantier, cifrele şi rapoartele stau mărturie că o nouă justiţie se construieşte chiar sub ochii noştri.

Chiar acum, în timp ce noi ne minunăm că nu sunt bani pentru ciment şi fier beton, justiţia se înalţă către cer mai zdravănă ca niciodată. Nici măcar inginerii şi arhitecţii mai îngrămădiţi n-o mai pot opri. Justiţia s-a eliberat de cele muritoare. Justiţia s-a transformat în energie pură, iar şeful de şantier îi e stăpân.

Închei aici, copleşit de măreţia şi urieşenia construcţiei celei luminate a justiţiei româneşti cu o încurajare pentru cel care riscă să devină pasivul justiţiei. Mei dă fors bi uit iu, şefule dă şantier!

Referinţe:

- just.ro - Discursul ministrului Catalin Predoiu la Bilantul activitatii Ministerului Public.

- Predoiu- Justitia nu este in criza, ci in reconstructie

- evz.ro -- Predoiu: Justiţia nu este în criză

- Emil Boc: Celeritatea actului de justiţie este ceea ce deranjează cetăţenii

- Cătălin Predoiu consideră că Justiţia nu este în criză, ci în reconstrucţie

PS. Sper să vă placă muzica şefu’. Data viitoare o găsesc şi p’aia cu puşca şi cureaua lată. O să se potrivească perfect cu viitoarea schimbare de discurs. Fors ăsta nu e unul din băieţii matale domnu’ Tibi.

11 comentarii:

Anonim spunea...

CRÍZĂ = Manifestare a unor dificultăţi (economice, politice, sociale etc.); perioadă de tensiune, de tulburare, de încercări (adesea decisive) care se manifestă în societate. ♦ 2. Tensiune, moment de mare depresiune sufletească, zbucium.
Aceasta e definitia din DEX a crizei, i se pare lui predoiu ca nu sunt intrunite conditiile pentru criza? vai de mama lui, sa plece, sa ne lase, sa se duca la avocatura lui, ca e bun de imbarligat! drum bun si cale batuta

Anonim spunea...

Apropo de reconstructia Justitiei !In analiza diagnostic a sist. penitenciar se vorbea de dezvoltarea surselor de venituri din activitati de prestari servicii, pe langa sursele bugetare, nu-i asa? De ce domnule Predoiu Catalin nu abordati problema Regiei Multiproduct din acest punct de vedere, sau doar ati vorbit in van, sa nu se zica ca taceti prea mult? De ce nu va asumati preluarea regiei, cu 20 de salariati sau cu 238(toti salariatii regiei)? De ce nu ridicati macaralele reconstructiei de care vorbiti? Credeti ca daca nu incepeti ceva, veti termina ceva?

Ati facut regia ferfenita si acum vreti sa v-o dea AVAS-ul fata mare?

Anonim spunea...

Nu subscriu la faptul ca in Romania este o criza virtuala( asa a zis guvernatorul BNR)!

Nici sistemul penitenciar nu este in criza...Nu ... nu este in criza... ESTE DOAR CRIZAT.

Apropo... v-ati lauat al treisprezecelea salariu? Daca da, sunteti fericiti... daca nu... si mai fericiti... s-ar parea ca azi , maine la bancomat vi-l puteti ridica pentru a va face fericite doamnele sufletului vostru!

Deci nu va mai ganditi la reconstructia sistemului ... judiciar al maiestatii sale ministrul ... care NU STIE CA EXISTAM SI NOI ... asa cum nu stie ca are DGPCT in subordine.

Nici ca sporurile ce vor fi taiate nu sunt chiar atat de multe cum crede dl TEOROC si nici
cum crede SNFP- care habar nu are ce sa ceara la negocierile cu Guvernul.

Ganditi-va insa la o reconstructie din interior! Ganditi-va la o reconstrcutie morala, atat de necesara in oricare unitate penitenciara din sistem , ganditi-va ca nu sunteti chiar singuri. Acest blog nu trebuie sa ramana doar mediul de refulare a tuturor frsutratilor, ci acel psiholog care sa spuna ca inca sinteti pe linia de plutire... Deci, asezati-va comozi pe sofa.. aprofundati problemele sistemului, aduceti-le la nivelul unitatii din care faceti parte si CONSTRUITI CEVA IN JURUL IDEII CA INCA SE MAI POATE FACE CEVA IN SISTEMUL PENITENCIAR!!!!

Sa aveti parte de o zi placuta... si mergeti pe la administratiile financiare si platiti-va impozitele ... unel mai sunt cu acea bonificatie...

Asa veti avea un plus de 10, 20 lei ... pentru o bere cu prietenii . Ganditi-va si la cei ... virtuali!

Anonim spunea...

Spor la lucru stimata echipa a acestui blog!
Si voi aveti ochi vigilent!
Tineti-o tot asa!
Tot respectul pentru voi!

Anonim spunea...

CRIZA? STITI CE NU INTELEG EU? DE CE D-NA DIRECTOR DE LA PNT.TARGSOR (PUSCAS) NU BENEFICIAZA SI DUMNEAEI DE DECONTAREA CHELTUELILOR DE TRONSPORT CU MASINA PROPRIETATE PERSONALA (7,5%), DE LA DOMICILIU LA SERVICIU SI RETUR CONFORM 293/2004 ???
MA SCUZATI! NU STIAM CA DOAMNA ARE SOFER CARE PLEACA DIMINEATA CATRE BUCURESTI O IA, VINE LA PNT.TARGSOR, si LA TERMINAREA PROGRAMULUI SOFERUL O IA PE DOAMNA O DUCE LA BUCURESTI SI SE INTOARCE APOI LA POIESTI, SI TOATE ACESTE CHELTUELI PE BANI PUBLICI SI CU MASINA INSTITUTIEI.
ASTA DA ECONOMIE IN PERIOADA DE CRIZA.

Anonim spunea...

Si ca sa vedeti cat ne iubeste dl ministru... adica nu ne iubeste, priviti aici, cum ar spune dl Valerian Stan- la Sinteza zilei:

Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti a cumunicat astazi catre curtile de apel Ordinul MJLC nr. 768/C din 4 martie 2009, potrivit caruia "incepand cu data de 1 martie 2009 judecatorii din cadrul instantelor judecatoresti beneficiaza de un spor de 50% pentru risc si suprasolicitare neuropsihica, calculat la indemnizatia de incadrare bruta lunara, prevazuta de lege".


In sistemul penitenciar doar magistratii detasati beneficiaza de acest spor, potrivit unei legi abrogate: Legea 50/1996, dar inca aplicabila din cauza unui recurs in interesul legii promovat de domnita procuror general/baschetbalista, adica.

Vedeti cu ce dragoste muncitoreasca ne iubeste dl ministru? Nici nu a amintit ieri la bilantul ministerului public ca in sistemul judiciar mai exista o veriguta... aia ce-i tine departe pe manglitori de aia care i-au bagat in puscariile patriei.

Multumim de martisor, onoare muncii! Halal, dle ministru!

Anonim spunea...

Si ca sa ne distram un pic:


Acordul-cadru european privind telemunca S/2002/206.01.02, incheiat la Bruxelles in 2002 intre partenerii sociali[1] defineste telemunca in art. 2 alin. (1) ca fiind acea forma de organizare sau/si de realizare a muncii utilizand tehnologiile informatice in cadrul unui contract sau a unei relatii de munca, in care munca - ce ar putea fi realizata, in egala masura, in localurile angajatorului - este efectuata in afara acestora, in mod regulat. In continuare, in art. 2 alin. (2) din acelasi acord se precizeaza ca partea care presteaza munca intr-un astfel de contract poarta denumirea de telesalariat.


Ei, ce-ar fi daca tot ni se va umbla la salariu SA NE FACEM SI NOI UN FEL DE TELESALARIATI????

Adica sa stam frumusel acasa, cu ochii pe videocamera de la circuitul inchis de la sectia de detinere si sa monitorizam dragii nostri p.p.l. ???!!!!

Oare asa ceva nu da bine la viitoarea strategie a sistemului? Doar e o idee novatoare, ce mai!!!

Anonim spunea...

Si tot pentru curatenie morala si adevar, intrati si votati aici:

http://www.PetitionOnline.com/qd3xx666/petition.html

Anonim spunea...

cred ca intelegi dar te faci ca nu pricepi. dna de la pnt targsor face naveta cu trenul seara si merge la gara cu masina care ia schimbul. dar in vremuri de criza e bine sa fie zvonuri si dezbinare ca asa ne facem viata mai usoara. si daca mai iei o carte afli ca se scrie cheltuieli si nu sunt de tronsport.

Anonim spunea...

Si totusi, UNII MUNCESC!!!



Consiliul Superior al Magistraturii a incheiat un Protocol cu Tribunalul Vrancea care are ca obiect extinderea proiectului Jurindex - index de jurisprudenta, dezvoltat si lansat de Tribunalul Vrancea.

Scopul proiectului este cresterea transparentei sistemului judiciar prin asigurarea accesului integral si gratuit al publicului la jurisprudenta instantelor, cresterea responsabilitatii sistemului judiciar, constituirea unui mecanism de unificare a practicii judiciare si cresterii gradului de predictibilitate a acesteia.

Etapele stabilite de Parti sunt:
I. publicarea hotararilor judecatoresti pronuntate de curtile de apel in anii 2008-2009,
II. publicarea hotararilor judecatoresti pronuntate de toate instantele judecatoresti, pe materii, obiecte si stadii procesuale.

In prezent pe portalul instantelor se publica numai jurisprudenta considerata relevanta.

Procedura stabileste ca toate hotararile judecatoresti se vor transpune pe servere special destinate de la nivelul fiecarei instante, urmeaza anonimizarea prin intermediul programului HOTMOD si publicarea pe un site public, care poate fi accesat de toate persoanele interesate.

Aplicatia Jurindex va oferi posibilitatea tiparirii si exportarii documentelor selectate.
I. Datelor care urmeaza a fi anonimizate in cuprinsul hotararilor, sunt:
- numele si prenumele tuturor persoanelor implicate in procedura derulata in fata instantei, precum si toate datele lor de stare civila, exceptand numele judecatorului, procurorului, avocatilor, expertilor
- ocupatia, adresele, datele si locurile de nastere, codul numeric personal
- sexul, religia, nationalitatea si starea civila a tuturor persoanelor implicate in procedura derulata in fata instantei.

II. Obligatii ce revin instantelor:
a. salvarea tuturor hotararilor in aplicatia Ecris
b. inchiderea tuturor hotararilor pentru viitor
c. bifarea butonului "confidential" atunci cand legea prevede
d. modificarea obiectului cauzei in Ecris, in situatia schimbarii incadrarii juridice
e. completarea prenumelor partilor in ECRIS
f. completarea componentei completului de judecata pentru fiecare dosar in parte, in ECRIS
g. transmiterea bazei de date Ecris, in integralitatea sa, precum si a tuturor hotararilor catre echipa Jurindex, la solicitarea acesteia.

III. Obligatii ce revin Consiliului Superior al Magistraturii:
- dezvoltarea portalului JURINDEX pentru a raspunde mai bine cerintelor de cautare a informatiilor si imbunatatirea functiilor oferite publicului
- asigurarea infrastructurii hardware pentru stocarea hotararilor si pentru gazduirea portalului JURINDEX
- asigurarea cu serverele necesare
- asigurarea cu instrumentele de indexare pentru cautare hotarari dupa elemente din continutul acestora
- asigurarea service-ului si infrastructurii hardware si a portalului JURINDEX
- asigurarea vizibilitatii proiectului pe toata perioada derularii lui, prin crearea si sustinerea unei sectiuni dedicate pe pagina web a Consiliului si promovarea serviciului Jurindex - indexul jurisprudentei nationale.

IV. Restrictiile impuse aplicatiei
a. nu vor fi afisate hotararile exceptate conform prevederilor legale
b. pentru viitor, aplicatia va prelua exclusiv hotararile avand documentul final de tip hotarare inchis

Aplicatia va ignora acele dosare care pot aduce in lumina prin excelenta aspecte ce nu pot fi date publicitatii :
a) in materie penala: tradare prin transmitere de secrete (art. 157 C.p.), divulgarea secretului care pericliteaza securitatea statului (art. 169 C.p.), violul (art.197 C.p.), actul sexual cu un minor (art. 198 C.p.), seductia (art. 199 C.p.), perversiunea sexuala (art. 201 C.p.), incestul (art. 203 C.p.), coruptia sexuala ( art. 202 C.p. ), hartuirea sexuala (art. 203, ind 1 C.p.), contaminarea venerica si transmiterea sindromului imunodeficitar dobandit (art. 309 C.p.), cerere privind interceptari si inregistrari audio-video (art. 91 ind.1 si urmatoarele C.p.p.), cerere privind efectuarea de perchezitii (art. 100 si urmatoarele C.p.p.), sustragerea de la tratament medical (art. 309 ind 1 C.p.), luarea masurii obligarii la tratament medical (art. 113 C.p. si art. 162 C.p.p.), luarea masurii internarii medicale (art. 114 C.p. si art. 162 C.p.p.), inlocuirea tratamentului medical (art.431 C.p.p.), inlocuirea sau incetarea internarii medicale (art.434 C.p.p.), sustragerea de la tratament medical (art. 309 ind 1 C.p.), luarea masurii obligarii la tratament medical (art. 113 C.p. si art. 162 C.p.p), internarea medicala, obligarea la tratament medical, rele tratamente aplicate minorului (art. 306 C.p.), spionajul (art. 159 C.p.), pornografie infantila (Legea 678/2001 art. 18), infractiuni privind adoptia (O.U.G 25/1997)
b) in materie procedurilor referitoare la minori si familie: adoptie, contestare paternitate, contestare recunoastere paternitate, deschidere procedura adoptie, divort prin acord, divort, dezvaluirea identitatii parintilor firesti, nulitate casatorie, plasament, plasament de urgenta, prelungire incredintare pentru adoptie, recunoastere paternitate, revocare incredintare pentru adoptie, stabilire domiciliu minor, stabilire paternitate, tagada paternitate
c) in materie civila - punere sub interdictie
d) in materia proprietatii intelectuale - brevete de inventii.


IATA CA, EXISTA SI MAGHISTRATI CARE MUNCESC... cam putini dar, in lipsa de altceva??!!!

Anonim spunea...

Azi,undeva in deja "celebrul" Sevein City, mare chef (cica de 8 Martie!)cu muzica&toate cele...dar mai ales cu participarea(din cate se aude!)cunoscutelor cupluri sexi:NAzariteanu&A.veruska Negrisor&Jijika etc...!!! Se anunta vreme "ploiasa" cu tunete si pahare sparte.Inca o data MARELE FIN va demonstra A.N.P-ului ca in puscariile de pe aceste meleaguri CRIZA e pe...vine!
Pe cand cheful cu "descalecarea" nazariteanului d_le DIR. GEN.?Ca doar nu l-ati declarat "vietas"? NOI cei umili si cinstiti lucratori asteptam o minune!