Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

miercuri, 25 martie 2009

Cu rabdarea se trece marea dar nu numai

In sistemul penitenciar exista mai bine de 12.000 de angajati. Nu stim cu exactitate care este nivelul de intelegere sau care sunt asteptarile fiecarui lucrator dar stim cu exactitate ca suntem cat se poate de diferiti. Lucrul asta se vede limpede daca analizam comentariile postate pe blog. Cele mai multe comentarii sunt agresive sau rau intentionate. Cele mai multe comentarii sunt iscate de bani si de satisfactia de a lovi, sub umbrela anonimatului, in alti oameni.

Alte comentarii sunt intelepte sau inteligente, unele sunt generoase sau amuzante. Pentru comentariile injurioase sau lipsite de noima, cea mai la indemana justificare este proasta crestere romaneasca, care nu se compara cu buna crestere a altor popoare (vezi desele trimiteri la bunele obiceiuri nemtesti sau americane si la desele indemnuri ori anunturi de parasire a meleagurilor mioritice!).

Ne place sau nu, suntem totusi romani si suntem pe deasupra parte din aceasta tagma (nu e nicio ironie!) compusa din mai bine de 12.000 de lucratori de penitenciare. Habar n-am cine a tras concluzia ca exista meserii nobile, prin comparatie cu alte meserii care sunt asadar practicate de insi mai putin onorabili.

Dupa parerea mea, orice meserie are rolul si importanta ei si nu cred ca medicii sau oamenii politici au sange albastru in timp ce prin venele altor meseriasi curge sange de proasta calitate. Cum nu cred de asemenea, ca germanii sau americanii se nasc cu un coeficient mai mare de inteligenta prin comparatie cu romanii ori congolezii.

Am intalnit cu totii medici sau magistrati slab pregatiti, care nu fac de loc cinste tagmei lor si am intalnit strungari sau agricultori care-si practica meseria cu talent si seriozitate. Am intalnit de asemenea germani ori americani inculti si brutali, net inferiori din acest punct de vedere unor romani cu care m-as mandri oriunde (intamplarea face sa nu fi intalnit nici-un fel de congolezi, dar congolezi inteligenti si talentati exista cu certitudine).

In aceste conditii, cum au reusit totusi germanii sa fie mai buni cetateni decat romanii? Si cum au reusit alti meseriasi sa fie mai uniti si mai bataiosi decat lucratorii de penitenciare? Nu sunt intrebari grele de vreme ce raspunsul este la indemana oricaruia dintre noi si intelegem ca la mijloc este o chestiune de disciplina si responsabilitate care se primeste si se da mai departe de la o generatie la alta.

M-am intrebat nu de putine ori ce-i invata acasa parintii pe copiii romani, respectiv lucratorii de penitenciare pe micutii lor. Sunt parinti care indeamna la bataie, la vorbe urate, sunt lucratori de penitenciare care-si indeamna urmasii sa ia aminte la felul in care se da o replica "barbateasca" ?! Una peste alta suntem multi, suntem diferiti, suntem la anaghie, suntem nevoiti sa ne suportam in pofida a tot ceea ce ne desparte. Ideal ar fi sa facem mai mult, altfel sarcina asta cade in carca generatiilor viitoare!

13 comentarii:

Anonim spunea...

Noi penitenciaristii suntem vulnerabili in fata acestor "politici"pentru ca suntem dezbinati, ranchiunosi si de cele mai multe ori lipsiti de logica .
"Oricat era de copilaresc si neinsemnat subiectul,felul in care argumentau era inca si mai copilaros si mai neconcludent.La drept vorbind argumentatia lor era foarte saraca sau chiar inexistenta.Metoda lor se baza pe afirmatii ,pe presupuneri si pe amenintari.Ei demonstrau ca un pui de foca stie sau nu sa inoate la nastere afirmand lucrul acesta pe un ton bataios si continuand cu un atac asupra inteligentei,bunului simt,nationalitatii sau biogragiei adversarului.Riposta era aidoma.[...]Intelectualiceste,erau niste copii cu trupuri de oameni maturi."
Vi se pare cunoscut scenariul,un procent foarte mare din discutiile purtate in si despre penitenciarele romanesti se desfasoara exact asa?!Eu asa simt si asta ma deprima.
Citatul este din Jack London -Lupul de mare;roman tiparit pentru intaia oara in anul 1904,deci acum mai bine de 100 de ani,in 100 de ani noi "palmasii "penitenciarelor romanesti nu am evoluat nici un pas cat de mic,trist,foarte trist.

Anonim spunea...

Dintr-o mie de motive nu avem curaj sa scriem si apoi sa ne spunem numele. De ce?

Anonim spunea...

OAMENII DE LA FABRICA CARAGIALE VOR PETRECE DIN NOU, ALTE SARBATORI FARA NICI UN BAN! DOMNULE PREDOIU ,DOMNULE IONEL CEL MARE, DOMNULE BALA DI ALTII DACA NU FACETI CEVA CU OAMENII ASTIA AMARATI, VETI BENEFICIA DE NISCAI BLESTEME CA SI COPIII DVS SA MANANCE TOATA VIATA CE MANANCA ACUM COPIII NOSTRI! NU MAI ZIC DE INOIT COPIII DE SF. PASTI, DE PACHETEL PENTRU LA SCOALA, DE FACTURI, DE RATE, DE ....... DE CE NU INCERCATI SA SALVATI NISTE LOCURI DE MUNCA MAI ALES CA SUNT COMENZI BUNE DE ONORAT, CINE SE MAI POATE LAUDA CA ARE COMENZI SI NU ARE CINE SA LE FACA, NE VETI AVEA PE CONSTIINTA

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

Buna ziua, oameni buni. Si eu ma consider rabdator. As putea spune , chiar, ca sunt cel mai rabdator om din lume. Ar trebui, de asemenea, sa fim mai buni. Macar in aceasta perioada. Sa lasam rafuielile personale la intrarea in acest blog daca vrem sa fim rasplatiti pentru bunatatea noastra. Apropo, doamna consilier juridic comis(ar) Pieleanu mai lucreaza la ANP ?Adica, inca mai lucreaza la noi? Domnul sa va aiba in paza si ordine, oameni buni ce sunteti. Pace voua, crestini luminati !

Anonim spunea...

D-ule Admin,am dori măcar Marea Roșie s-o trecem-ar fi suficient!
Dar cine va isca vântul puternic din răsărit, cu viteză de 107 km/oră,pentru a îngrămădi apele spre adânc și a usca fundul mării?
Cât de verosimil este ca un evreu (Iosif) să ajungă grânarul țării,atât timp cât faraonul nu se mai știa de ce neam ține?
Va fi odată ca niciodată!-Poveste spusă nepoților,dacă-i avem!

Anonim spunea...

degeaba ii vrea Domnul in "paza" daca Bala nu

Anonim spunea...

În loc să căutăm soluţii bune împotriva celor care au greşit faţă de societate le dăm crezare şi îi plimbăm pe la toate instanţele din ţară ca pe sfintele moaşte. Nu vrea nimeni să ne audă când cerem plata transportului şi a pazei, că eu nu am văzut pe tanti Miţa de la ţară cu atâţia bodyguarzi după ea la un proces de paternitate sau de abuz de încredere ş.a.m.d.
Nu vede nimeni cât combustibil se arde pe caravanele dragostei şi câte ore suplimentare se adună pe excursii şi examene.
Corect a grait un coleg, nimeni nu vede risipa care se face cu infiintarea penitenciarelor pe regimuri ?sau nu vor sa vada .exemple :margineni are instante la :moreni,targoviste, gaiesti, racari,pucioasa ,acestea in dambovita iar in prahova la: ploiesti , mizil , campina , sinaia si valenii de munte . ce ziceti ?economie ? + transport cadre cum zicea cineva mai de mult vine masina de dimineata de la caragiale la ploiesti deci in total 4 drumuri pe zi , e greu de lasat pe timpul noptii masina la oras [ploiesi ]cineva castiga altcineva pierde .,ploiestii are instante la :exact aceleasi instante ca si marginenii , deci ? economie .bravo celor care gandesc asa .hai ca v-am plictisit . sa auzim numai de bine.

Anonim spunea...

Citind acest articol si comentariile,mi-am adus aminte de o "pilda",ascultata astazi la radio,pe care va rog sa o cititi si sa reflectati.
Un copil se uita pe geam si ii spune mamei:" vezi ce rufe murdare a insirat vecina la uscat ";
A doua zi ii spune acelasi lucru.
Atreia zi cind vine de la scoala ,se uita pe geam si ii spune mamei:"vezi ca vecina s-a corectat,uite ce rufe curate a intins la uscat"
Atunci mama ii spune:"nu este adevarat ,astazi am venit mai devreme de la serviciu si am sters geamurile"
Cu stima,

Anonim spunea...

Pastreaza-ti bunatatea ca pe o comoara. Invata sa daruiesti fara ezitare, sa pierzi fara regrete si sa castigi fara cruzime. Stia ceva ceva George Sand

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

Mai asta cu instantele de la Margineni, MORENI CARAGIALE:10 KM, TIRGOVISTE CARAGIALE: 24, PLOIESTI CARAGIALE:32...taci naiba din gura cu instantele tale de la capatul lumii ca habar nu ai ce inseamna o distanta...daca vrei discutii pe marginea subiectului vorbeste cu aia din Moldova, care nu deschid gura decit dupa 160 km fara retur...

Anonim spunea...

ba asta de la caragiale, nu mai scrie cu majuscule ca imi zgarai creierul.