Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

duminică, 29 martie 2009

Cererea şi cerutul

bureaucrat- Nu, tinere! Cererea trebuie să fie scrisă de mână! Ce nu e clar? N-ai văzut modelul? Ce e aşa greu?

- Păi modelul e dactiolgrafiat domnuuu’… Cum sa-i spun frate? Domnu’ şef? Zice că-l iau peste picior. Domnu’… nu ştiu ce grad are, că i-aş spune pe grad. E dactilografiat domnu’ ofiţer.

Zâmbeşte. E clar că am nimerit-o. Eh, uite că m-am scos. Nu mai trebuie sa stau iar la coada aia. Gata am depus dosarul, mă duc şi la o bere după, că doar sunt om mare acu’. Eh, nu încă… să iau examenul şi după aia văd eu…

- Auzi bă, da ce militar eşti tu? Păi se poate?! Să nu ştii gradele. Eu sunt… Nu mai ştiu ce grad mi-a spus, mă gândeam deja la viitorul luminos şi la nobila carieră a armelor. Hai scrie cererea asta şi lasă dosarul.

- Păi asta nu e bună?  Da, ce s-a mai înnegurat frateeee… Că e semnată de mine şi e exact după model. Ia uite si ăsta ce-l freacă, dacă am scris de mână sau am dactilografiat cererea lu’ peşte!

După o discuţie de Caragiale şi refacerea cererii, mi-a luat dosarul. Si, in cele din urma m-am văzut fericitul slujitor al interesului public. Povestea mi-a rămas în minte, restul de acest gen le-am indexat pornind de la această întâmplare. Un funcţionar insista să respecte un obicei, fără să aibă o explicaţie logică sau de bun simţ. Pur şi simplu aşa se obişnuise, aşa făcuse toate lucrările anterioare şi n-avea chef să-i schimb eu rutina.

Nu e mare lucru. E doar una dintre miile de poveşti despre rezistenţa la schimbare. Fiecare am fost implicaţi în discuţii absurde. Fiecare, într-o măsură mai mare sau mai mică, am îndoit puţin logica ca să ne vedem odată cu ştampila sau cu semnătura care ne purta prin birouri, ghişee sau alte temple ale rutinei.

Partea hazlie e că atunci mi-am închipuit că e doar un mic sacrificiu şi că oricum nu trebuie să-i văd pe domnii cu semnăturile şi ştampilele în fiecare zi. N-a fost aşa, domnii ăştia se pare că sunt indispensabili. La tot pasul cineva îţi flutură o hârtie pe sub nas, pe care trebuie mai devreme sau mai târziu să apară o semnătură sau o ştampilă.

Dar, pentru că există şi o parte bună. Schimbarea s-a produs. Toate documentele sunt acum acceptate in formă tehnoredactată. Ba, mai mult. Dacă sunt scrise de mână nenea ăla de la birou îţi explică mintenaş că nu înţelege ce-ai scris acolo şi că documentul trebuie citit de mulţi oameni care n-au timp să descifreze caligrafiile oricui. Aşa, o semnătură mai merge. Dar atât. Restul lăsăm pe seama tehnicii.

Unii cred că se schimbă, când de fapt îşi rearanjează vechile stereotipuri şi automatisme. Rutina a fost înlocuită cu altă rutină pentru că asta e tot ce poate să tolereze "sistemul”.

27 comentarii:

Anonim spunea...

Ceva se intampa cu penifest?
Astenia de primavara e de vina?
Articolele au scazut din punct de vedere calitativ,sau ma insel eu?
Sunt sanse sa-si revina?
Sa speram ca da !!!

Anonim spunea...

FRICA VISCERALA domnule ii face pe unii lei paralei pe blog, dar in situatia ca s-ar sti cine sunt , se retrag iute, iute...
Inca nu suntem vindecati de frica, chiar daca au trecut 20 ani, frica isi are obarsia in copilarie sau in tineretea noastra. Si inca dainuie !

Lilian spunea...

Asa este, trebuie sa recunoastem ca s-au potolit unii din motive stiute sa mai faca polemica destructiva in ograda pentru a-si sapa groapa personala , implicit cea a "adversarilor" inchipuiti. Aveti loc toti daca gasiti inteleptiunea necesara.

Anonim spunea...

S-a ales praful de Penifest , ce articole aiurea postati.

Anonim spunea...

sau... va depaseste pe voi. nu intelegeti decat can can si spume. nu va suparati, e doar o alta explicatie. imi dau si eu cu parerea.

Tora ! Tora ! Tora ! spunea...

Nu ai dreptate!
Te stresează articolele postate pe acest blog?
Argumentează,amice!

Hades spunea...

Slabut articol...

Anonim spunea...

am inteles ca la aprobarea celui de-al 13 salariu s-au mai alocat si restantele la primele de vacanta pe anii 2004 2005 2006,dardin cite vad eu cineva se face ca ploua.DE ce nu sa-u dat acele restante stie cineva?daca pe blog s-a scris clar ca acele restante sau alocat deodata cu banii pentru a- 13 salariu

Huginn spunea...

:) Daca puteti mai mult si mai bine va rog sa va exprimati. Nu va limitati la cateva cuvinte. Astept cu interes articolele dumneavoastra ofensive, bine construite, de calitate si, de ce nu, durdulii.

... cateodata altfel, uneori la fel.

@ anonim 29.03.2009 08:15:00
@ anonim 29.03.2009 12:19:00
@ anonim 29.03.2009 14:02:00

Tora ! Tora ! Tora ! spunea...

Cum sunt mai puține postări la un articol,cum apare câte un binevoitor ,care atacă!
Cine să fie,cel vizat sau adeptul?
Domnilor,dacă va pot numi așa,e doar 15:23 !

Anonim spunea...

cine stie de banii de haine?

Anonim spunea...

@ anonim 29.03.2009 08:15:00
@ anonim 29.03.2009 12:19:00
@ anonim 29.03.2009 14:02:00

Faceti un exercitiu de imaginatie. Inversati comentariile cu postarile. Veti avea senzatia ca e un blog "traznet", cu comentarii pe langa.

Anonim spunea...

Domnule HUG...S.D.
Voi fi scurt si am sa va reamintesc o zicala a dv:"calculatorul o sa ingroape multi colonei" si in mare masura s-a si intimplat.
Pentru cei rezistenti trebuie gasit antidotul corespunzator.
Mult succes.

Anonim spunea...

Pentru anonimul de la 17:22, plutonier ai fost şi tot aşa vei rămâne. Facultatea aia cu X şi O nu o să te ajute. Faptul că ai o diplomă nu înseamnă că ai şi studii. La fel e şi cu vechimea, care nu este tot una cu experienţa.

Anonim spunea...

Pentru "anonimul"de la 20:07:00,
"Orice cal ajunge gloaba,dar nu orice gloaba a fost cal de curse"
Cu stima,

Anonim spunea...

"articole durdulii"???...te-ai gindit mult pina ti-a iesit expresia asta pe locul unde arunci venin?...pacaliciule...

Anonim spunea...

Mai SNLP-ul e in Publisind? ca am vazut la TV azi mare congres cu invitati de seama,interesant.

Huginn spunea...

Era o figura de stil, nu ma asteptam sa va ofenseze in asa un hal incat sa renuntati la bunul simt. Dar, ce să-i faci, smalţul se mai ciobeşte dacă nu e bine aplicat.

E simplu, dar dacă aveţi de nevoie de explicaţii sunt aici ca să vă lămuresc. Unul dintre comentarii critica articolul de azi pentru astenie altul pentru slabiciune. Nu m-am gândit mult, mi-a venit pur şi simplu.

@ anonim 29.03.2009 21:26:00... et co

Anonim spunea...

BNS a facut campanie pentru Basescu, iar Publisind a fost doar organizatorul. Basescu le-a tras-o functionarilor publici din toate pozitiiele in ceea ce s-a dorit a fi un congres extraordinar.

Adica si iubiti si cu banii dati pe cotizatie la organizatori. SNLP trebuie sa aiba grija sa nu se implice in politica si sa nu se lase manevrat de liderii BNS.

Anonim spunea...

Pentru 21:21, vezi ce slab eşti, nu rezişti la tentaţii.Aşa faci şi cu pplei, nu rezişti la un pachet de bune sau o ciucalată pt. ăia mici.
Aşa-i la vie, hai să dăm cu sapa....

Anonim spunea...

Ia auziti ce spune nenea asta care s-a invecinat in scaun cu Basescu...

http://video.vnn.ro/services/player/bcpid16737384001?bclid=1896853638&bctid=17932303001

" o sa alegem raul cel mai mic, sa ne pastram locul de munca" Traducere: "Vrea Basescu sa ne dam chilotii jos, ii dam".

Bravoooooo!

Anonim spunea...

Suntem in plina criza, salarii inghetate, sporuri taiate,etc,etc....Se tot vorbeste sa facem economii, numai la MARGINENI NU.DomnuL Stanciu stie oare de duba care face ruta Ploiesti-I.L.Caragiale? Va intebam stimabil domn,de ce permiteti ca aceasta duba sa faca doua drumuri pe zi in gol, numai de dragul SOFERITEI din I.L.Caragiale, nu aveti soferi care locuiesc si in Ploiesti si care pot tine aceasta dupa peste noapte acolo? Cata economie ati face? Sunt 50 km pe zi facuti degeaba, de ce oare ? A, cred ca asa faceti dumneavoastra economie, bani risipiti pe motorina si uzura dubei(tinand cont de soseaua respectiva),mai bine ati investi in parcul auto care e vai de mama lui.Sper ca cineva de sus sa citeasca acest articol si sa ia masuri.

Anonim spunea...

Am avut o clipa de tresarire. Credeam, mai devreme, ca greii comentatori ai blogului au disparut. Ca obsesiile ultimelor saptamani s-au imprastiat. Dar, nu... Nu am avut dreptate, slava autorilor de articole. Toti acei comentatori cu idei putine si fixe (asemeni mie, desigur) sunt aici. Nu au plecat nicaieri. A revenit in forta dusmanul nevazut al d-lui Huginn, soferita iadului din Caragiale, sahul si cu tablele din Margineni, cred ca nici profesorii din Targu Ocna sau Acadel, unicul si adevaratul om cu carte (de vizita) nu sunt departe. Asadar, pentru ca fiecare om are o rara avis si trebuie sa dea drumul pitigoiului din colivie aici, pe blog, imi fac datoria si umblu, in miez de noapte, la portita custii din sarma. Am auzit ca un nou proces a fost intentat zilele acestea ANP-ului. Veti zice ca stiati. Eu stiu ca stiati dar nu o spun pentru voi. O zic pentru d-na Pieleanu comis(ara). O mai fi stiind in cate procese are calitatea de parat ANP-ul in acest moment ?D-nul dir.gen Bala stie ?Crede in continuare ca nu trebuie sa se ia nicio masura, ca plapuma care a inlocuit batista de pe tambal face inca fata,, ca e normal ca angajatii din ANP sa isi petreaca timpul intre puscarie si tribunal, ca o a doua casa? Nu va da de gandit deloc acest fapt, domnilor? Nu ar trebui sa cercetati, inca, acele cauze care au dus la starea despre care nu spuneti nimic pana nu va exploda ca o bomba cu ceas? Nu cumva spetele acestor cauze se vor constitui in acel par care va lovi ulcelele frumos randuite prin birourile mai-marilor ori "cel" mai marilor ?Intereseaza pe cineva acest fapt? Nu intereseaza ?In orice caz, oala e sub presiune, focul se iuteste, nerespectarea unei sentinte ramase definitive este fapta penala. Gata, imi invit pasarica sa intre in colivie. Fiecare cu ce-l doare. Il las pe amicul anti-Huginn sa mai arunce si el pe aici un pitpalac, ceva...

Tora ! Tora ! Tora ! spunea...

Anonimului de la 21:21
Slăbește-ne cu acel cal care a ajuns o gloabă!
Odată ai postat despre calul care a câștigat cursele și acum trebuie să se odihnească,chipurile a obosit!
Cred că tu ar fi trebuit să te resemnezi demult !
Pensie scrie pe tine!
Dar sunt sigur că,nici măcar o cursă ,n-ai câștigat!
Lasă subofițerii în pace!
Își dau cu părerea despre asemenea "cal"!

Anonim spunea...

pt.29.03.2009 22:22:00
Mai economu lu'peste, de ce nu treci tu in locul dl. Stanciu, sa le rezolvi pe toate?...ca tare priceput mai esti! Ce alte idei mai ai? ca poate merge puscaria mai bine, daca le dai tu rezolvare la toate problemele!

Anonim spunea...

pt.anonimul din 30.03.2009 11.23.00
Esti unul dintre oamenii d-nei Dinu sau unul care te guduri pe linga Dl.Stanciu, ca ai vedea relitatea, atata motorina consumata degeaba (50km/zi X 20 zile/luna)si o masina distrusa.Sau asta pntru tine e o nimica toata?

Anonim spunea...

Nemultumiti din toate sectoarele, uniti-va !