Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

joi, 26 februarie 2009

Real şi imaginar

Body-and-Mind-Psychology-Rorshach “It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society”Jiddu Krishnamurti

N-aş putea defini exact sănătatea mintală, nefiind de specialitate. Mă gândesc că unul dintre indicatorii lipsei acesteia ar fi confuzia între real şi imaginar. Da, se mai numeşte şi politică atunci când confuzia e intenţionată. Altfel e  ‘nebunie’ curată.

Dacă discutăm, însă, despre stabilirea unui diagnostic, lucrurile se complică. Sănătatea mintală nu poate fi pusă sub semnul întrebării la fel de uşor ca cea fizică. Toţi ne ducem la medic dacă facem rino-faringită acută, foarte puţini mergem la psiholog sau la psihiatru dacă avem probleme câţiva centimetri mai sus. Unii spun că e un semn că suntem încă primitivi, alţii îşi amintesc vremurile când internarea la spitalele de psihiatrie era un instrument împotriva celor care mişcau în front.

Da. Cred că fiecare dintre noi, atunci când simţim că avem o problemă, ar trebui să mergem voluntar la un psiholog sau la un psihiatru, la fel de normal pe cât am merge la o piesă de teatru sau la doctorul de guturaiuri şi de dureri de spate. Totuşi obligativitatea unor astfel de intervenţii, mai ales dacă regulile sunt abuzate, e o problemă serioasă.

Sunt cazuri, şi nu foarte puţine, când angajaţi ai penitenciarelor sunt trimişi la evaluare psihologică în chip de represalii. N-am să dau exemple, deşi am câteva la îndemână, înţelegând situaţia dificilă prin care trec sau au trecut cei în cauză. Sunt cazuri în care o simplă solicitare, nici măcar motivată, determină şeful ANP să avizeze evaluarea psihologică.

Nici unul din cele câteva exemple pe care le cunosc nu a avut o concluzie/un diagnostic care să confirme bănuiala iniţială. Asta în timp ce colegi care chiar au probleme nu pot să ajungă  la un psiholog. Motivul? Obligarea la evaluare psihologică este în destule cazuri o alternativă la comisia de disciplină.

E un abuz grosolan, dar se întâmplă de ceva timp, iar aprobările nu sunt întotdeauna în cunoştinţă de cauză. Cineva cere, de obicei fără să aibă minime cunoştinţe în domeniu. Cineva aprobă, de obicei fără să ştie situaţia exactă. Altcineva se prezintă la testarea psihologică, de obicei fără să înţeleagă exact de ce.

N-aş putea defini sănătatea mintală, cum spuneam. Dar, dacă discutăm despre confuzia dintre real şi imaginar, mă întreb cine ar trebui evaluat? Şi, ar mai fi o întrebare. Înţelege cineva efectele pe care le are o astfel de ‘joacă’? Cel care aprobă? Cel care face evaluarea? Poate că da, deşi recunosc că am dubii.

Am dubii pentru că n-am văzut până acum ca o sesizare a ‘agentului-Vasile-din-postul-5-de-la-Jilava’ să determine astfel de reacţii. Am văzut însă câţiva ‘agenţi sau ofiţeri Vasile’ care, după ce au avut o discuţie în contradictoriu au fost trimişi la testare, sau internaţi direct la spital de către un medic de unitate care nu mai ştie dacă respectă o profesie sau un ordin.

Un astfel de fenomen ar trebui să înceteze, aşa cum ar trebui să înceteze şi execuţiile sumare sub pretextul presiunii mediatice. Din păcate decizia aparţine celor care au momente destul de frecvente când, de voie sau nevoie, confundă realul cu imaginarul.

19 comentarii:

Anonim spunea...

toate fac parte din medicina muncii,din psihologia muncii dar cum spuneai nu se pot face abuziv.si nu acolo unde vrea directorul x.DAR TOATE ACESTE TESTARI TREBUIE SA LE FACEM...IN PRIMUL RAND CU ACORDUL NOSTRU SI,LA CEREREA NOASTRA DACA CREDEM CA ESTE CAZUL.SI ASTEA DIN FONDURILE ANP NU PERSONALE!

Anonim spunea...

Cel care se considera sanatos (dintre cei cu vechime peste 10 ani in sistem) sa arunce primul piatra.

Anonim spunea...

Ealodia DOBRESCU, zis şi 10%, vrea să-l termine pe Selea. Cine este Selea, un ofiţer de carieră care are o familie şi patru copii de crescut şi care nu poate chiar de-ar vrea să plece. Cine este ELODIA, o persoană care de ani buni se înfruptă din banii ANP-lui bulversînd Două unităţi penitenciare şi în ciuda multiplelor dosare şi cercetări iese basma curată. Cine o ţine în braţe, rămîne să hotărîţi voi cei care citiţi acest blog. Oricum, ea deşi este liberă de familie, este donşoară, conoaşte derectori ghenerali,o cunoaşte pe dna. Galu, conoaşte la MJ, conoaşte la control. Deci ,,cnoaşte,,...Vă întrebaţi ce are ea cu Selea.Are, că i-a descoperit mecanismul de operare şi cu toate că ANP a fost sesizat legal, cu probe de Selea sau de conducerea unităţii, nu numai că nu s-au luat măsuri,dar ,,PATROANA,, î-i vrea capul...

Anonim spunea...

"Nu este o măsură de sănătate care să fie foarte bine adaptata la o societate profund bolnava."
Asta mi-a tradus Google. Hugg nu suntem toti asa dotati. Scrie si pentru aia de ati infiintat blobul. Merci.

Huginn spunea...

"Adaptarea perfectă la o societate profund bolnavă nu e un semn de sănătate". Cred că asta ar fi o traducere mai bună. Am scris exact asa cum spuneti, nu trebuie sa va lasati dezarmat de un citat.

Anonim spunea...

nu este in concordanta cu postul dar am sa postez aici: citeam pe forumul sindicatului o comunicare din partea d-lui teoroc prin care se spune ca fondurile ptr 13 nu au fost alocate din cauza bugetului , iar datele cu necesarul au fost remise emitentilor. partea nasoala este urmatoarea: am vb cu un lucrator de la o instanta - nu escorta din randul nostru- care mi-a spus ca fondurile au venit la mj dar inca nu se dau banii, iar in alte domenii- invatamant, sanatate deja se dau banii. cine ne minte sau ne dezinformeaza si de ce? chiar au nevoie de noi dezbinati in asa hal?

Anonim spunea...

Merci pentru traducere Hugg. Nu am dezarmat, dimpotriva...pana in dinti.

Anonim spunea...

HAHAHAHAHAHA...pentru 8.57...mare tupeu ai sa-l ridici in slavi pe ,,hotul cel mic,,....mari pupin....risti mai sunteti bai aia din gasca lu' Nadrag...sa vedeti voi cand vor veni adevaratele controale si vor vedea ce ati facut voi in perioada numita ,,de cosmar,,.... aveti voi ce aveti cu elodia...cine e destept s-ar intreba: nu care cumva din cauza ca o duce mintea si v-a prins cu toate hotiile??? stiti cum se zice: ,,hotul striga in gura mare: prinde-ti hotul,,...cred ca voi sunteti aia....si apropo':cand a facut ,,piticania,, pe al patrulea copil??? ce drac' de militar de cariera fuse Selea? ala care fura si zaharul din ceai de la soldati! ce dracu frate...lasati-o mai moale ca ne vine rau!

Anonim spunea...

cred ca in loc de zahar a furat bromura din ceai

Anonim spunea...

IN CE PENITENCIAR TRAIESTE ELODIA SI SELEA MAI TOVARASI?????

Anonim spunea...

IN CE PENITENCIAR TRAIESTE ELODIA SI SELEA MAI TOVARASI?????

La Spitalul Penitenciar Poarta Alba.
Astia cred ca au luat-o razna de prea mult bine(e vorba de ambele tabere).
Sunt in curtea noastra(PRMS Poarta Alba)si sunt cam plangaciosi,nu prea au de munca si din cauza asta se cearta tot timpul.

Anonim spunea...

iar s-a infuriat martaloaga. Bolnava femeie, pardon creatura. Scuze,s-ar putea ca problema ei sa fie Psi?

Anonim spunea...

Timisoara sau Buzias?/ da//?/

Anonim spunea...

Pt 21.53. Elodia nu e om. Ea traieste si vegeteaza pe spinarea la aia de muncesc. Ea cind e amenintata sau ataca sau sa duce la Bucuresti si joaca rolu de entelectoal pin fata sefilor da le spune ea cit e da corecta si da suferinda iar sefii sa lasa pacaliti ca le convine

Anonim spunea...

Domnilor colegi, Huginn are dreptate. La Penitencairul Giurgiu un coleg a fost tarat prin comisia de testare psihologica de la Rahova , fara a i se asigura confidentialitatea obligatorie si fara a i se cere acordul scris , ci numai sub imperiul sesizarii. Dupa ce a trecut testul psihologic ,a fost programat pentru data de maine la psihiatru tot cu acelasi tam-tam afland toata unitatea si dand nastere la interpretari. Toate aceste se intampla sub semnatura Directorului General Bala. Va intreb domnilor colegi daca aceasta persoana trece si de testul psihiatric , daca evaluatorul este de buna credinta , cine repara prejudiciul moral al acestei persoane si cum?
Considerati ca cine a dispus trebuie trimis la control urmand aceeasi procedura ? Ironie sau nu ; sau sa o numim bataie de joc , persoana in cauza este doctorand in sociologie si ocupa o functie de conducere importanta in Penit. Giurgiu. Poate MJLC dispune controlul posihiatric pentru toata conducerea ANP inclusiv Directia Inspectie Penitenciara.

>:) spunea...

Atat timp cat nu a iesit nimic la niciun test, de ce ar trebui sa fie suparat si sa ceara despagubiri morale? Rezultatele nu au facut decat sa arate ca cineva a gresit. Poate nu se mai repeta.

Anonim spunea...

Si ptr ca SELEA are 4-3 copii trebuie sa-i creasca PSPA...sa fim seriosi..Magariile care le-a facut cu NADRAG vor fi platite..

Anonim spunea...

D-na Greaca luati atitudine asupra conduitei Celui MIC sau va face placere tot acest circ...

Anonim spunea...

Potoliti-va oameni buni! Voi va balacariti pe blog cum va vine la gura si vreti ca Greaca sa puna punct acestui circ.Voi nu sunteti in stare? Rusine sa va fie, parc-ati fi la gradinita.