Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

marți, 24 februarie 2009

Dinte pentru dinte

2038431112_c9bd29d1be De o saptamana se discuta intens despre romanii din Italia, mai exact despre infractorii romani din Italia. Ministrul roman de externe a tinut si o conferinta, in care le-a precizat italienilor ca repatrierea infractorilor este una, expulzarea e alta, iar dreptul de libera circulatie in spatiul european este garantat. Toata povestea asta cu romanii rai din peninsula se analizeaza in stil romanesc, adica pana la epuizare, adica pana la momentul cand iti vine sa-ti pui mainile la urechi, ca sa nu mai auzi rostit niciodata cuvantul roman sau cuvantul italian.

Tot pe fondul asta, am asistat (de unde deduc ca sunt o persoana vicioasa!) la discutia dintre Cristian Tudor Popescu si Emil Hurezeanu si la discutia (largita de data asta) dintre ziaristii italieni si ziaristii romani. Mie imi place Cristian Tudor Popescu, vreau sa spun ca imi place si atunci cand nu-mi place, mai precis cand nu sunt de acord cu el. Ei bine, in discutia asta despre infractorii din Italia, Dl Popescu a facut "vorbire" despre pedeapsa cu moartea, despre utilitatea ei.

"E impropriu spus, pedeapsa cu moartea - zicea Dl Popescu - pedeapsa este atunci cand esti nevoit sa suporti, un timp mai scurt sau mai indelungat, anumite interdictii menite sa te trezeasca, sa te convinga sa nu mai faci, intr-un cuvant sa te responsabilizeze. Moartea nu e o pedeapsa, este o eliminare. Inchisoarea este o pedeapsa, dar de ce sa mai cheltuiesti cu un asemenea om, cu violatorul copilei de 14 ani, cu Mailat, ucigasul din toamna anului trecut, de ce sa-i mai dai ocazia sa mai comita inca un viol, inca o crima?”

Dl Hurezeanu a adus in discutie posibilitatea (lucru nu tocmai neobisnuit!) de a fi condamnat la moarte si de se descoperi nevinovatia condamnatului prea tarziu. Recidivistii, ei sa fie eliminati fizic din sanul societatii nevinovate - a gasit pe loc solutia, Dl Popescu.

Despre pedeapsa cu moartea se poate discuta la infinit, vreau sa spun discutie cu argumente. Evident metoda "eliminarii" ar fi cea mai "economica", ar putea fi si una "morala" daca si legea ar permite lucrul asta. Ce ma framanta pe mine (nefiind adeptul unei asemenea solutii) este usurinta cu care rolul societatii este minimalizat, pana la a disparea cu totul din ecuatia asta.

Luam cazul Mailat (a carui vinovatie a fost totusi pusa sub semnul intrebarii!), nascut, crescut intr-o cocioaba, needucat, cu alte cuvinte o finta umanaprimitiva. Daca el reactioneze la fel de primitiv precum a fost tratat, este arestat si condamnat fara drept de apel. Cine stabileste vinovatia parintilor care nu l-au invatat nimic bun? Cine stabileste vinovatia institutiilor angajate sa-l ocroteasca pe copilului Mailat, institutii care nu si-au facut in niciun fel datoria?

Nimeni! Societatea, partasa intr-un fel la crima asta, isi trimite la proces reprezentantul, care are datoria sa arate cu degetul si atat. Cu alte cuvinte se spala pe maini si cu bani putini ascunde gunoiul sub pres. Asadar, se poate spune intr-un fel ca "societatea" este singura care iese nepatata din toata nenorocirea asta, victima si calaul ei sunt extrase chirurgical din combinatie.

13 comentarii:

Anonim spunea...

romii sunt o problema a U.E.

Anonim spunea...

Foarte reusit articol ,in special inchierea este extrem de adevarata,felicitari.
Primul comentator are dreptate, rromi sunt o problema Europeana,va amintiti vremea, nu demult apusa, cand nu eram membrii UE ni se reprosa ca nu am gasit solutii pentru etnia rroma,in urma cu nu prea multi ani presa din Germania vuia cam tot asa ca cele mai sadice crime din tara lor sunt facute de romani,totul se roteste pe lumea asta;acum Europa ce solutie a gasit sa ii trimita pe rromi inapoi!Usor de criticat pe altii dar cand tu te confrunti cu acelasi lucru ii trimiti inapoi.Ceea ce ma bucura totusi de data aceasta este ca autoritatile romane au luat atitudine,cand acelasi scandal s-a petrecut in Germania doar o echipa a televiziunii s-a deplasat acolo si a intrebat statistic din numarul arestatilor pentru fapte cu violenta cati sunt romani si cati de alte natiuni,rasapunsul era ca eram pe locul7 sau 8,surclasati de toata floarea cea vestita a ex URSS-ului asiatic si de chinezi,macar nemtii nu au avut oficialitati care sa incite la xenofobie!

Anonim spunea...

nu putem generaliza..sa stii ca sunt oameni deosebiti si in rindul romilor.faptul ca din rindurile lor sunt foarte multi infractori este adevarat,dar asta nu ne da dreptul sa-i condamnam.asa cum spunea si colegul de mai sus,u.e ar trebui sa se implice financiar ,material,social pt ajutorul acestei etnii, nu numai romania .e usor sa spui ...e tigan deci e romin..macaronarii astia ar trebui sa-si aduca aminte ce au facut mafia lor si dupa aia sa improaste cu noroi

Anonim spunea...

Aportul societatii, al mediului este luat in consideratie doar in cazul "reusitelor": o persoana premiata pentru realizari deosebite in activitate va multumi de pe podium (cum e de asteptat) tuturor celor ce l-au ajutat, l-au indrumat, l-au sustinut sa ajunga unde a ajuns. Un infractor isi asuma singur responsabilitatea "izbanzilor" sale sau o fac altii pentru el, nimeni nu se vrea partas la asemenea glorie.

Anonim spunea...

ATENTIE! A fost aprobata Ordonanta de urgenta privind acordarea tichetelor de vacanta.
http://www.guv.ro/guvernul-a-aprobat-ordonanta-de-urgenta-privind-acordarea-tichetelor-de-vacanta__l1a104376.html
Ce se intimpla cu cei care nu au luat prima de vacanta?

Anonim spunea...

Guvernul a adoptat în şedinţa de astăzi Ordonanţa de urgenţă privind acordarea tichetelor de vacanţă, a anunţat ministrul turismului, Elena Udrea după aprobarea actului normativ de către Guvern.
„Credem că, în contextul actual, al crizei economice, această măsură va fi în măsură să sprijine economia naţională şi, în acelaşi timp, activitatea întreprinderilor mici şi mijlocii”, a declarat ministrul turismului, menţionând că măsura ar putea fi pusă în aplicare până la vacanţa de Paşti.
Ministrul Turismului a menţionat că acordarea tichetelor de vacanţă pentru salariaţi va avea ca efect fiscalizarea unei părţi din turism care se desfăşoară în prezent „la negru”. „De asemenea, unul dintre efectele pe care noi le urmărim este creşterea consumului, şi în acelaşi timp creşterea numărului locurilor de muncă în activităţile de turism”, a declarat ministrul Elena Udrea.
Măsura se aplică următoarelor categorii de angajatori: instituţiile din sectorul bugetar, inclusiv cele care se finanţează integral din venituri proprii, regiile autonome, societăţi comerciale la care statul este acţionar unic sau acţionar majoritar, societăţile şi companiile naţionale care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă.
Actul normativ adoptat astăzi prevede că tichetele de vacanţă sunt bilete de valoare, integral suportate de către angajator, iar nivelul maxim acordat salariaţilor sub formă de tichete de vacanţă este contravaloarea a 6 salarii de bază minim brute pe ţară garantate în plată, pentru un salariat, în decursul unui an fiscal. Tichetele de vacanţă sunt emise de către unităţi specializate, autorizate de Ministerul Finanţelor Publice, şi se pot folosi doar pentru achiziţionarea de pachete de servicii turistice în unităţile turistice avizate de Ministerul Turismului. Tichetele de vacanţă au termen de valabilitate de un an de la data emiterii şi valorile nominale permise pentru tichetele de vacanţă sunt: 10, 20, 30, 40, 50 lei. Contravaloarea tichetelor de vacanţă nu se ia în calcul la stabilirea venitului salarial.
Totodată, ordonanţa de urgenţă prevede că angajatorul şi organizaţiile sindicale sau reprezentanţii salariaţilor stabilesc de comun acord unitatea emitentă a tichetelor de vacanţă cu care vor contracta prestarea serviciilor de acest tip.
Angajatul care beneficiază de tichete de vacanţă nu mai beneficiază de prima de vacanţă în cursul anului fiscal.
Sumele corespunzătoare tichetelor de vacanţă acordate de către angajator sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, respectiv la calculul impozitului pe venit, în limita a şase salarii de bază minim brute pe ţară garantate în plată pentru fiecare angajat, pe an calendaristic, iar pentru salariat sunt scutite de plata impozitului pe venituri şi la impozitele sociale aferente.
Ordonanţa de urgenţă stipulează că operatorii economici cu activitate de turism din România care doresc să accepte tichete de vacanţă ca modalitate de plată pot deveni unităţi afiliate acestui program dacă sunt autorizaţi de către Ministerul Turismului conform Ordonanţei Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism din România şi deţin structuri de primire turistice clasificate şi/sau agenţii de turism licenţiate. Comisionul maxim perceput de agenţiile de turism nu poate depăşi 10% din valoarea pachetelor de servicii.
Actul normativ stabileşte şi acţiunile care constituie contravenţii, precum şi pedepsele pentru acestea:
 Acceptarea spre comercializare a tichetelor de vacanţă de către alte persoane decât titularul tichetului de vacanţă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei.
 Acceptarea de către unităţile de turism de tichete de vacanţă pentru achiziţionarea de servicii care nu îndeplinesc condiţiile pachetului minim de servicii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 10.000 lei şi retragerea certificatului de clasificare, respectiv a licenţei de turism.
 Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei fapta unităţii afiliate de a da rest în bani la tichetele de vacanţă.
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se face de către personalul cu atribuţii de control din Ministerul Turismului.
Normele de aplicare ale Ordonanţei de urgenţă vor fi aprobate in termen de 15 zile.

Anonim spunea...

Pentru anonim 14:49
Intr-adevar nu putem generaliza ... "macaronarii astia", "ce au facut mafia lor" dar ce usor se spune, nu-i asa ?

Anonim spunea...

Fiecare țară își are răufăcătorii ei.Nu luăm niciodată atitudine.Nu umblăm la cauze, sau mai exact ,la legile care elimină cauzele!Pădure fără uscături nu există.
Nu-i o soluție pedeapsa cu moartea.
Nu cunoaștem când ne facem apariția și nu știm când intrăm în neființă!
în țări din Africa este încă în vigoare pedeapsa cu moartea iar în Asia,doar pentru traficul de droguri.
Nu mai funcționăm după legea Talionului iar vrăjitoarele,dacă mai există,nu le mai ardem pe rug!

Anonim spunea...

Daca eu, nevasta si fiica mea lucram in sist. penitenciar, ce naiba facem cu atatea tichete de vacanta? N-ar fi mai bine sa le vand la bazar? Ce spuneti colegi?

Anonim spunea...

Stimati colegi;daca eu am fost mai "iute" un pic si am facut 4 copii si nu imi permit sa fac un concediu la munte sau mare de ce sa fiu obligat sa ridic(bagarea cu japca pe gat) acele tichete ? poate eu cu acei bani imi pregatesc copii de scoala?poate in c o merg la matusa "TAMARA"care are o proprietate la munte sau la mare si nu ma costa cazare ,masa de ce sa iau tichetele? Eu as fi de acord ca ridicarea(bagarea cu japca pe gat) acestor tichete sa fie optional(cine vrea sa ia tichete cine nu bani).Va salut.

Anonim spunea...

prima de vacanta este stabilita prin lege.De cind o ordonanta are puterea sa anuleze o lege?mai ales o lege speciala.Sa ne amintim celebrul spor de 50% pentru stres care a fost anulat prin ordonanta iar inalta curte a stabilit ca ordonanta nu poate anula un drept cistigat si nici o lege.Se precizeaza in cuprinsul ordonantei ca aceasta anuleaza celelalte prevederi legale in vigoare pina la intrarea in vigoare a prezentei ordonante?O ordonanta poate fi retroactiva?ce spune aceasta?de cind intra in vigoare, ca sa stim ce fac cei care au luat prima de vacanta .

Anonim spunea...

Pai acum sunt doua categorii: cei care au luat bani si fraieri care nu au putut sa-si ia concediu in 2008 si vor lua in 2009. pai e corect?
Semnat ; TARABOSTES

Anonim spunea...

Domnuuu' Balaaaaa aia din Republica Dominicana zice ca nu vrea tichete de vacanta si nici bu...ngii de la Aeroflot nu primeste, ca ziceam ca ma duc in Siberia la vara. Vorbeste matale cu ei, ca esti om mare si convinge-i ca iau concediu si eu la vara asa a zis sefu, ca salariu de merit nu poate sa-mi dea si era randul meu, ca 11 ani m-a sarit randul, da imi da primul concediu vara, tot dupa 11 ani. Eu am auzit ca e frumos vara in Siberia si mai bine ca la puscarie si as vrea sa ma duc si cred ca am timp ca-mi da 10 zile, ajunge nu? Si te mai rog ceva sa nu-l schimbi pe seful, ca iar nu iau concediu vara si iarna zice baietiii ca e naspa in Siberia, e ca in foisor.