Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

luni, 16 februarie 2009

Diagnosticul penitenciarelor


Care e utilitatea? Răspunsul e evident. Facem strategie. Dar ce facem cu strategia? Asta e întrebarea. Cu ce angajament politic şi cu ce resurse o implementăm?

Specialiştii Ministerului Justiţiei (şi Libertăţilor Cetăţeneşti) au finalizat recent o primă variantă a unui document numit Analiza-diagnostic a Sistemului Administraţiei Penitenciare. Bine structurat, concis şi, în mare măsură, corect. Este însă doar un document de lucru supus consultării interne, din câte înţeleg. Drept urmare, e de aşteptat ca fiecare dintre dumneavoastră să aveţi posibilitatea de a contribui cu observaţii şi completări.

Nu ştiu exact cine a lucrat la acest document, domnul Leonard Anghel este înregistrat ca autor la proprietăţile documentului transmis spre consultare. Pare a fi cineva care se pricepe prin comparaţie cu prietenul nostru Radu Buică, iar documentul odată finalizat are toate şansele de a se constitui într-un fundament solid pentru viitoarea Strategie a Sistemului Penitenciar.

Documentul  prezintă câteva concluzii destul de interesante. Colegiul Consultativ (de fapt Consiliul de Conducere) are hiba că nu include şi directorii penitenciarelor, directorul general are prea multe atribuţii, iar procedurile deja nu mai corespund realităţii (p. 11).  Principalul decident este directorul general susţinut condiţionat de subordonaţi. Procesul decizional este însă neraţionalizat şi nu toate deciziile sunt puse în practică, implementarea acestora nefiind monitorizată formal.

La pagina 13 e desenată un fel de masă a tăcerii cu directorul general în centru şi cu destui şoptitori pe margini. Sfatul Bătrânilor, Grupul de Management Strategic şi Directorii Regionali, invenţiile anului trecut, nu au loc în schemă. Nici nu s-a mai întâmplat mare lucru cu acestea.

Calitatea informaţiilor influenţează negativ decizia acestea fiind lipsite de concizie şi claritate (p. 14). Lipsesc procedurile de comunicare internă şi externă, zice raportul. De fapt nu lipsesc, dar poate se referă la altceva. Instrumentarul metodologico - managerial aflat la dispoziţia sistemului administraţiei penitenciare este unul sărac, aplicat în mod aleator în cele mai multe cazuri (p. 15).

După care documentul analizează funcţiile de bază şi funcţiile de suport ale sistemului penitenciar. Disfuncţionalităţi şi aspecte pozitive la fiecare, ceva statistică şi concluzii aşezate frumos pe căprării. La reintegrare socială concluziile spun că există personal calificat dar puţin, programele de formare profesională nu sunt atractive, standardizarea e la început, iar logistica e slabă. În final se constată că educaţia se termină la poarta penitenciarului.

La capitolul siguranţa deţinerii se constată scăderea numărului de deţinuţi, drepturile prevăzute de legislaţie nu sunt finanţate, tehnica e învechită, iar condiţiile de detenţie sunt precare. Controlul se pare că nu este întotdeauna riguros. N-am înţeles de ce medicalul este listat printre domeniile care corespund funcţiilor de bază ale sistemului penitenciar. Însă, problema insuficienţei personalului medical e destul de serioasă.

Mai jos aveţi documentul elaborat de MJLC cu sprijinul ANP. Urmează analiza funcţiilor de suport. Sunt o grămadă de statistici unele utile altele de bilanţ, dar toate interesante. Ar fi bine dacă într-un document oficial n-ar apărea acronimul deja celebru al pepeleilor.

Analiza Diagnostic ANP
 

Nu există un sistem previzional de gestiune a resurselor umane, nici nu cred că se poate face. Pregătirea profesională nu ţine cont de nevoile reale, şi este centrată pe nivelul operaţional, iar un sistem de gestiune a carierei lipseşte cu desăvârşire (p. 35). Ponderea cheltuielilor de personal depăşeşte 65% din bugetul ANP, e nevoie de o reechilibrare a bugetului(cum?) pe direcţia cheltuieli cu bunuri şi servicii şi investiţii. Autorul crede că obţinerea de venituri proprii va ajuta decisiv. (p. 40)

Și, continuă… La final sunt alte concluzii şi ceva recomandări (p. 52 – 58). Documentul e lung, dar cred că merită citit, şi merită criticat metodic. Probabil că, în scurt timp se va trece şi la elaborarea strategiei sistemului penitenciar, motiv de alte întrebări şi invitaţii la consultare.

Care e utilitatea? Răspunsul e evident. Facem strategie. Dar ce facem cu strategia? Asta e întrebarea. Cu ce angajament politic, resurse financiare şi resurse umane o implementăm? Sper că la un moment dat vom vedea şi un plan de finanţare pe termen lung şi că vom avea şi un ministru în stare să obţină bani. Sau, iar facem planuri şi după aia vedem noi în clasicul stil românesc.

Link-uri utile:

13 comentarii:

Anonim spunea...

Diagnoza e facuta tot de cei care au postat studiile pe site*-ul ANP la rubrica "studii si cercetari?"

Huginn spunea...

Nu. E facuta de cineva de la minister. Nu stiu exact cine.

Anonim spunea...

Se pare ca Stupu si-a inceput campania electorala.
Asteptam sa vedem cine nu mai vrea sa fie cu noi si cine crede in baliverne.
Dati-ne si noua de pe ce numere v-a sunat ca sa stim.
Eu n-am fost inca contactat, dar nici nu cred ca as vorbi cu el daca s-ar prezenta sau daca i-as cunoaste numarul n-as raspunde.
Ceea ce face spune multe despre caracterul lui cameleonic.

Din cate stiu eu a fost ajutat din plan politic sa ramana unde a ramas si nu e exclus sa se duca spre planul politic. Deci are nevoie demasa de sprijin ca "da bine".

Toate cele bune si nu uitati: nu mor caii cand vor lupii !

Anonim spunea...

Diagnoza asta e facuta astfel:

Iti trimite medicul o scrisoare si iti impune ca pana la ora x sa-i trimiti un mail si sa-i scrii ce te doare. Tu iti scrii durerile, te gandesti cam ce-ar mai putea sa te doara, apoi primesti diagnosticul si afli ca te doare ceea ce tu ai spus ca te doare.

Ce frumos! Eficient si tipic pentru sistem.

Anonim spunea...

Domnule Huginn, imi pare rau ca nu ati publicat comentariul meu. S-ar putea sa va fi parut a fi ofensator la adresa dvs. Nici pe departe nu a fost in intentia mea. Intr-adevar, are si cateva chei ascunse dar, sub nicio forma, nu dorea sa va atinga cumva, ba din contra, ar dori sa va transmita ceva. Eu sunt unul dintre cei care postez rar pe aici dar observ destul de mult. De exemplu, am observat ca la postul precedent ati cam fost luat in balonul cu aer cald. S-ar putea ca dvs. sa fi crezut ca si eu fac parte din acel grup de "Gica vs. Huginn". Imi pare rau. Eu chiar as vrea sa va intalnesc, sa stam de vorba, eventual la o bere. Zic si eu asa, intr-o doara. Va apreciez foarte mult pentru ceea ce faceti pe aici. Numai bine. Sper ca nu m-ati trecut pe vreo lista neagra. Eu in niciun caz nu am procedat asa cu dvs.

Huginn spunea...

@anonim 16.02.2009 11:03:00

Nu ştiu ce s-a întâmplat nu l-am văzut. Vă rog să reveniţi. Nu am o listă neagră :)... cu tot cu chei.

Anonim spunea...

Analiza mi se pare clara,concisa si reala,ramane de vazut ce se va face cu acesta analiza ,daca va ajunge sa fie doar arhivata si nu se va tine cont de ceea ce se spune in ea...pe zi ce trece vorba aia cu capra vecinului este tot mai adevarata.
"N-am inteles de ce medicalul este listat printre domeniile care corespund functiilor de baza ale sistemului penitenciar."Reciteste definitia CUSTODIEI si obligatiile custodelui!
Personal mi s-a parut ca subliniaza lipsurile din sistem,m-as bucura daca as vedea ca se face ceva pentru corecyarea tuturor acelor minusuri,multe dintre ele nu necesita bani in plus,chiar din contra,doar deschidere si dorinta de eficientizare.

Anonim spunea...

Acum Alin se va folosi - in interesul administratiei - de toate tertipurile si experienta acumulata in acesti ani, pentru ca sindicatele sa nu mai aiba sorti de izbanda, cel putin la nivelul Craiovei! El va sti cum sa puna problemele ca sindicalistii sa nu poata scoate capul! E logic, doar va voi sa fie bine vazut de sefii lui! De-asta nu e bine si corect ca liderii sa nu treaca de partea cealalta, ca nu mai exista echidistanta si impartialitate!

Anonim spunea...

Domnilor mai lasa-ti vorbele si mai puneti mana si la munca majoritatea dintre voi vorbiti de pe la servici in loc sa munciti,stati la birouri si va uitati la altii cum lucreaza si spuneti unul fata de celalalt uite ba cum sta ala degeaba,va place pe scaune calde si va plangeti de mila cat de obositi sunteti,sariti in fiecare an la salarii de merit pupand cate un sef sau facandu-i numai plecaciuni(slugilor).Da doamne sa nu se mai dea niciodata acele imputiciuni de salarii de merit.Toata viata na-ti stiut decat sa clevetiti pe la colturi ,sa va aratati voi ce vechimi aveti ,sa spuneti cand bateati hotii pe timpul lui nea nicu si sa luati cate o painica de pe la hoti sau niste lucruri de furat de pe la puncte de lucru sau din unitati.La sindicat nu va ganditi decat cand va da bonuri de sarbatori,dar nu-i trageti de raspundere de conditiile de lucru.Stati dezbinati si invidiosi unul pe altul,vorbitii ai batrani pe ai tineri,sefi pe subordonati,pile de sefi intre ele,sindicatele scuipativa unul pe altul ,aratativa paiele unul din ochii altora sunteti orbiti de invidie ce le mai place unora de treaba asta.Cand la dat pe directorul ala de la Craiova nici unul na-ti sarit in sus ,s-au vazut doctorii,judecatorii nu voi ba care doar scrieti pe aici.Sindicate obediente si sefi de sindicate pusi de sefi de la anp ,care au prins cate o functie prin unitate si te aburesc cu aceleasi cuvinte nu-mi vad capul de treaba,cand ii intrebi ceva.Imi pare rau de Stefan Teoroc care a cam ramas singur pe baricade,restul sunt lideri parveniti din unitate care nu stiu decat sa profite de pe urma lui.

Anonim spunea...

nu am nimic cu nimeni ,dar la craiova se infiintase o asociatie familiara adica;nasii,finii, cuscrii;nepotii ,cumnatii etc.sincer imi pare rau ca a cazut directorul,dar si ce au adus acum este strigator la cer,speram ca noul director [liderul de sindicat]sa fie lider in continuare ,nu director ca noi asa il cunoastem.tragem sperante............

Anonim spunea...

Ce e la Craiova e mizilic fata de ce e la Deva. Cind intrii pe poata ai impresia ca esti pe la Societate Familiala BOTA & MARA, si daca faci dreptul ,ai ocazia sa gasesti tata gama de rude de la gradul I pina la gradul IV. Apoi vei fi stupefiat ca la fel e si pe linia afinitatilor....Ce mai tura vura toata gama de rubedenii din punct de vedere legal....Apoi apar acei nepoti care sunt numiti nepoti din punct de vedere al cotizatiilor in diferite produse ca : vin, virslii, etc.....CA LA DEVA NU E NICI UNDE IN TOATA TARA....

Anonim spunea...

IDEM la PSPA rude si afinitati pe fata

Anonim spunea...

Nu prea inteleg un lucru cum te poti centra pe munca cu detinutul atunci cand nu ai mijloace necesare desfasurarii activitatii? Este una din concluziile studiului pe partea de reintegrare, cred caw intotdeauna rezultatele vor depinde de resursele implicate.