Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

vineri, 6 februarie 2009

D-aia!

Asadar sistemul penitenciar a fost din nou implicat intr-un scandal de proportii. Unul mai mare decat cel in care un director de penitenciar, magistrat pe deasupra, isi folosea cu seninatate subalternii pe post de figuranti la bal mascat si la nunta din cartier. De data asta, cel putin teoretic, ni s-a tras de la o nenorocita de adresa. Hartia asta, amarata asta de scrisoarea pierduta prin labirintul vechilor obiceiuri romanesti, a izbit drept in tampla un sistem intreg, altfel greu de clatinat.

Nu o maciuca, nu un buzdugan, ci o bucatica de hartie naruie toate iluziile noastre. Inregistrez de cinci zile tot felul de comentarii. Pe sistemul scapa cine poate, lumea acuza sau scuza la unison magistratii, politistii, medicii si nu in ultimul rand penitenciarele. Este o conspiratie, afirma unii, este an electoral, intaresc altii, asa se si explica faptul ca dintr-o data, tot gunoiul asta statut de sub noi, se precipita spectaculos la suprafata.

Poate ca este o conspiratie, poate ca manipularea asta mediatica are o tinta politica dar Gorbunov, pana mai ieri, un detinut oarecare din Republica Moldova, a reusit totusi performanta de a se face nevazut, nu cu iarba fiarelor ci cu ajutorul unui lung sir de aliati de nadejde. Pentru ca nu ochii inlacrimati de durere, ai detinutului condamnat pentru jaf armat si nici economiile lui din ajutorul de somaj, i-au induiosat pe medici, pe magistrati, pe politisti si nu in ultimul rand pe acarii pauni de la Craiova.

Sigur, daca am masura cu exactitate calitatile si priceperea tuturor directorilor de penitenciar din sistem, daca mai ales ne-am raporta la felul grosolan in care altii au calcat pe bec, fara sa le curga pic de sange (ba, dimpotriva!), demiterea directorului de la Craiova este o mare nedreptate. Cu atat mai mult, cu cat nimeni nu este atat de naiv incat sa-si imagineze, ca aceasta executie sumara in piata publica, are darul de a usura greutatea impovaratoare care apasa pe umerii sistemului penitenciar. In realitate, facand, vazand, acceptand, traim cu totii intr-o mare complicitate si vinovatia, oricat ar parea de paradoxal, este una comuna!

Si ceea ce ne sperie cel mai tare, ceea ce pe unii ii indigneaza de-a dreptul, nu este dovada ca traim in aceasta urata complicitate, ci faptul suparator ca ea iese din cand la lumina. Ca urmare, poate ca cel mai potrivit raspuns la intrebarea "de ce?", este clasicul si romanescul si plin de intelesul "D-aia!" D-aia ma opresc si eu, nu intamplator, la acest comentariu de anonim, care in toata marea mea dezamagire ca nu ne putem depasi micimea, vanitatea, subiectivismul, lasitatea si prostia, ma ajuta tarziu in noapte sa nu ma simt atat de singur:

Anonim said...
"Pe prostia si ignoranta voastra imi iau eu salariul!" ii spun ppl-ului pe care il escortez... se uita la mine (cred ca gandeste c-a-nnebunit majoru'!)si imi raspunde: "da dom'major,ai dreptate ca daca nu am fi asa de prosti, n-am veni la puscarie! "Cel putin l-am facut sa constientizeze ca nu-i sunt inamic si l-am ironizat putin (fara sa fiu rautacios!) ca atunci cand merge in libertate sa nu mai fie ignorant! Si ma intreb cata reeducare poti sa faci cu un asemenea om ale carui valori sunt distorsionate,cu o copilarie nefericita, educatie putina, dragoste parinteasca ioc(!), mediu viciat, orgoliu exacerbat... etc?!

Cata reeducare poate sa-i ofere un penitenciar, inchis intr-o celula in care activitatea se reduce la somn, apel, cele cateva activitati la care participa, o revista Hustler ascunsa sub saltea, o hartie cu tatuaje copiate, o "caleasca" aruncata printre gratii, seriile de flotari, si televizorul care abunda de manele, politicieni care mai rau ii infurie (dom'major ei fura... eu de ce sa nu fur?!), filme cu violenta si alte apeluri... Ma intreb si eu... ca agent de pe o sectie rece?!

11 comentarii:

Anonim spunea...

Sa intelegem ca o "amarata de hartie" poate duce la generalizari, la perpetuarea prejudecatilor si stereotipiilor, la concluzii ante-formulate?

Anonim spunea...

Asa s-a intimplat...

Anonim spunea...

Chestia cu generalizarile e cu mai multe taisuri asa ca hai sa nu abuzam de ea. Ca de altfel si cea cu exceptiile. Gandim cu totii in generalizari, in general, caci altfel de-ar fi sa o facem numai in particularizari, am lua-o razna. Nu ne intrebam in fiecare seara daca mai rasare soarele si maine, am avut confirmarea de suficiente ori ca sa generalizam. Cat despre exceptii, d-aia se si numesc asa, pentru ca se intampla suficient de rar ca sa nu le percepem ca regula.
De acord ca orice judecata corecta trebuie sa ia in consideratie si particularul sau exceptia cu conditia ca ele sa ramana ceeace sunt si nu un instrument retoric de contradictie a evidentului.

Anonim spunea...

Si mie imi place cum aplica "legea fara exceptii" dl.dir. Bala. Aduce acum pe toti cei cu intrerupere pe motive medicale inapoi, exact cum scrie la lege si se spune in teleconferinte prezidentiale. Sa fie adusi pana la ultimul, chiar daca va fi nevoie sa fie incatusati, cu targa cu tot, fara exceptie ! Apropo. Sa il aduceti la Rahova si pe cel cu laba piciorului sectionata in spital, cu carucior cu tot. Executarea !

Anonim spunea...

Este politia care-i culege pe detinutii cu intrerupere, nu Bala, el doar le ofera cazare.

Anonim spunea...

anonim 16:09
Partial adevarat. Ar trebui sa le ofere si tratament, nu numai cazare. Nu prea vad unui bolnav de neoplasm ce tratament ar putea sa ii ofere. Dovada ca si saracul Omar, Alah sa-l aibe in paza, a fost trimis sa isi vada de sanatate, intr-o alta epoca a sistemului. Asadar, de luni, ii poate trimite inapoi, in spital. Pana va mai scapa unul gen Gorbunov si se va sesiza presa. Atunci, vor fi stransi din nou de politie. Si tot asa.

Anonim spunea...

Adevarat in totalitate, le ofera ce poate. Uite ca m-am facut si avocatul lui Bala...

Anonim spunea...

anonim 19:44
Hahahahaha :)

calaul spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Ma calaule tu esti de la medical.

calaul spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.