Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

luni, 26 ianuarie 2009

De la bilanturi adunate

Mai multi directori de unitati au fost nemultumiti de faptul ca reprofilarea unitatilor s-a facut fara sa se tina cont de parerea lor si au resimtit aceasta masura ca pe una impusa, in conditiile in care o operatiune de o asemenea anvergura ar fi trebuit dezbatuta mai amplu.

Reprezentantii ANP prezenti la bilanturile regionale au dat garantii ca se va tine cont de toate sugestiile, in timp ce comisiile de evaluare care vor avea sarcina evaluarii modului in care decurge operatiunea in teritoriu vor inregistra toate disfunctionalitatile legate de reprofilarea unitatilor.

Sefii ANP au promis ca persoanele private de libertate implicate in activitati de importanta majora (scoala, calificare, programe pilot, etc) nu vor fi transferate decat dupa finalizarea acestora. Se vor solicita date concrete din teritoriu in acest sens.

Decalajele numerice dintre regimurile care fac obiectul schimbului de regimuri vor fi solutionate prin redistribuirea detinutilor pe locuri ramase libere in alte unitati cu profil similar (poate reusim sa ii plimbam de 2 ori).

Printre obiectivele majore ale ANP, odata cu reprofilarea unitatilor, se afla eliminarea afacerilor judiciare fictive ale detinutilor. Impresia generala este ca se mizeaza mai mult pe o asteptare de ordin psihologic („detinutii nu vor avea chef sa se plimbe cu masinile, daca tot nu raman acolo”) decat pe un calcul economic foarte riguros.

Nu e foarte clar cum se reduc costurile in conditiile in care cheltuilelile de transport sunt aproape identice indiferent daca instanta presupune un (1) detinut sau 12.

Intentia de a transforma spatiile ramase goale prin transferul detinutilor in sali de mese, cluburi, ateliere (un alt obiectiv major laudabil) e sublima, dar unele unitati nu corespund arhitectonic pentru asa ceva.

Unele institutii au apelat la consultanta de specialitate pentru solutii de criza. ANP a facut, oare, acest lucru? Ideea de a folosi detinuti la munca e formidabila, dar sa nu uitam ca si firmele sunt in criza. Solutiile cele mai viabile: accesarea fondurilor europene, inclusiv pentru construirea de noi unitati.

Referitor la comentarii, nemultumiri, bloguri si alte prostii, colegilor din teritoriu li s-a sugerat la una din ultimele convocari ca "ordinul se executa, nu se discuta". Asadar, in contradictie cu amabilitatile standard facute pe la bilanturi, mai mult ca sigur ca reprofilarea unitatilor si noul program de lucru in ture se vor face fara ajustari majore, cel putin nu in prima faza.

Strategia sistemului pentru perioada 2009 – 2012 va fi elaborata cu sprijinul mai multor generali in rezerva („Sfatul batranilor”), care si-au manifestat disponibilitatea, fermitatea si vigilenta pentru a sustine eforturile ANP de a duce aceasta institutie pe cele mai inalte culmi de civilizatie si progres.

11 comentarii:

Anonim spunea...

Un sistem putred care incearca de mai multi ani diferite metode de resuscitare,dar in care boala a patruns in asa hal de se pare nu mai exista bucati neinfectate la care sa se faca conexiuni sau referiri. Din moment ce nu suntem in stare sa atragem fonduri europene nerambursabile pentru modernizari majore ale unitatilor,educare a personalului,a persoanelor private de libertate,din moment ce am elaborat o lege de functionare pe care am modificat-o dupa ureche de 15 ori in 4 ani,asta in conditiile in care nu am fost in stare sa copiem una dintre legile de functionare ale sistemele considerate evoluate in materie penitenciara, nu cred ca ne putem organiza ,moderniza si schimba mentalitatea atat timp cat functionam hraniti cu iluzii si ideologii apuse, iar metode experimentale expuse cu surle si trambite pe la diferite bilanturi vor mai fi cu siguranta dar eficienta va fi doar in hartii.

Anonim spunea...

Sincer pentru eliminarea afacerilor fictive ale ppl cred ca modificarile ar trebui facute in legislatie si in instante in primul rind.La noi in sistem nu cred ca modificarea profilelor unitatilor va aduce ceva bun iar noul program este dezastruos,o solutie ar fi posibilitatea liberarii conditionate doar din sistemul deschis,implementarea de conditii de liberare conditionata uniforme in toate unitatile,multe din afacerile fictive se fac pentru a" intra acolo in comisie ca nu dau aminare";masuri coercitive impotriva ppl-ului care da in judecata sistemul,unitatea sau personalul si pierde in instanta,asa cum lor nu li se intimpla nimic pentru ca au dat calomnios in judecata unul din cei mentionati ii incurajam sa continue, n-au ce pierde ,doar de cistigat, se plimba la instante si trec la cel de al 5-lea mod de executare a pedepsei!

Anonim spunea...

Alta culoare nu gaseati pentru interfata?...Afara ploua si e innorat, de al 13-lea nu se aude nimic...noul program este o mare prostie...vom deveni depresivi!

Anonim spunea...

mesajul a fost foarte clar pe care l-au dat domnii de la anp : " vreau sa va multumesc pentru munca depusa in anul ce a trecut DAR repet DAR se pare ca vor mai taia un spor sau 2 pe acolo munca va fi mai multa iar ceva angajari se pare ca nu se vor mai face curand din cauza asa zisei crize financiare care criza se pare ca plecand de la americani a ajuns sa fie resimtita doar in cateva state precum Romania , Bulgaria , Ucraina etc ...nicidecum acolo unde ar trebui ...in concluzie se cere multa munca , seriozitate maxima , un comportament adecvat in societate etc toate acestea pe un salariu de cateva sute de euro ...o munca pe care altii din alte state o fac pe mii de euro si tin sa precizez ca munca lor e de 10 ori mai usoara .cam atat in rest LA MUNCA BAIETZI !!!!!

Anonim spunea...

Maine se intalneste dl ministru Predoiu cu dl Boc sa discute in legatura cu sporul de 50%pentru stres la magistrati (judecatori , procurori etc) dar cu noi cum ramane? cum am stabilit?

Anonim spunea...

iata una pt care Min Pr4edoiu se osteneste sa obtina sporul de stres si solicitare.


http://www.catavencu.ro/injustitie_amoroasa_la_justitie-5679.html#comentarii


Injustiţie amoroasă la Justiţie
22 Ian 2009
După ce, în mai 2008, Katalin Kibedi a fost schimbată de ministrul Predoiu din funcţia de secretar de stat, acesta nu şi-a luat coada între picioare spre ieşirea din minister. Din contră: a acceptat o funcţie de consilier în cabinetul ministrului, la pachet cu toate bîrfele şi răutăţile de rigoare, avînd în vedere că ataşamentul nu era pentru o funcţie în MJ, ci pentru al său şofer.
Distracţia s-a terminat, însă, după ce, săptămîna trecută, Predoiu a pus capăt desfrîului şi i-a luat doamnei Kibedi şi funcţia de consilier. Iar pe şofer l-a trimis înapoi la Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
Să sperăm că doamna Kibedi nu se va apuca de dat în cap la oameni pe stradă ca să ajungă la pîrnaie.

Anonim spunea...

Te slăvim, Românie, pământ părintesc
Mândre plaiuri sub cerul tău paşnic rodesc
E zdrobit al trecutului jug blestemat
Nu zadarnic, străbunii eroi au luptat
Astăzi noi împlinim visul lor minunat.
Puternică, liberă,
Pe soartă stăpână
Trăiască Republica
Populară Română
Înfrăţit fi-va veşnic al nostru popor
Cu poporul sovietic eliberator.
Leninismul ni-e far şi tărie si avânt
Noi urmăm cu credinţă Partidul ne-nfrânt,
Făurim socialismul pe-al ţării pământ.
Puternică, liberă,
Pe soartă stăpână
Trăiască Republica
Populară Română
Noi uzine clădim, rodul holdei sporim
Vrem în pace cu orice popor să trăim
Dar duşmanii de-ar fi să ne calce în prag
Îi vom frânge în numele a tot ce ni-e drag
Înălţa-vom spre glorie al patriei steag
Puternică, liberă,
Pe soartă stăpână
Trăiască Republica
Populară Română

Anonim spunea...

... e nasol...de cand m-am intors de la bilant ma tot intreb:unde e chichirita cu regionalizarea, ca nu o prind nici cum, unde e legatura intre programele moderne de management trambitate si principiul "asa vrea muschii mei" aplicat de fapt, unde e libertatea de exprimare castigata...nu e bine sa spui ceva daca nu ai "spate" si nu esti "in gratii", unde o fi criza ca nu se vede nici urma de economie???!!!...ma intreb asa-ntr-aiuri si parca il vad generalu` Vaduva ranjind satisfacut.....

Anonim spunea...

noi nu reprezentam nimic pentru conducatorii nostri.dupa cum spuneam in alt post cind e vb de magistrati si de drepturile lor restanta se gasesc bani dar cind vin vb de alte categorii de personal din structura mj sint probleme financiare grave.

Anonim spunea...

Şi totuşi, ce facem că nu se poate să înghiţim toate găluştile cu care ne serveşte Dl. Bălă (sunt umplute cu stres, oboseală şi chiar dispreţ) prin aghiotanţii promovaţi pentru a implementa programe cu forţa? Oare cât vom mai îndura statutul de COBAI. Se pare că a început o luptă nedreaptă.

Anonim spunea...

Ura , Ura , Ura! Domnilor generali de carton Vaduva, Geza si restu lumii ,jos laba de pe ANP! Cred ca stiti ca sunteti pensionari de lux si cumulul dumneavoastra nu e gratuit, cum incercati sa amagiti!! Ajunge cu joaca asta gresita strategic de Domnu Bala cu ,, Sfatul Inteleptilor''! A sosit vremea sa va intoarceti la nepoti sau afaceri ! Ocnasul deranjat!