Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

miercuri, 3 decembrie 2008

Printre premianti

In vara lui '89 am calatorit "organizat" intr-o tara socialista. Era cam singura varianta turistica, asta dupa prelucrarea prealabila, la care eram avertizati despre pericolele iminente, care pandeau de dupa coltul blocurilor vecine si prietene. In curtea interioara a unui castel, clasic obiectiv turistic, in urma grupului sfios de romani, "strainii" au aplaudat discret si ironic. Era evident, o trimitere batjocoritoare la obiceiul romanesc de a aplauda vorbele nesfarsite ale tovarasilor.

Dupa implozia de furie si rusine, am realizat pentru prima data in viata mea ca a fi roman nu este un dat, este mai degraba un obicei. Si obisnuinta, care este un fel de piele comoda, care este un fel de a doua natura, se imbraca usor si se dezbraca greu sau de loc. Mie mi-au trebuit multi ani pana sa indraznesc sa dezbrac haina asta. Mai am inca bucati pe talpa, la care probabil nu voi putea renunta niciodata, bucati care s-au infipt adanc in carnea mea, de-a lungul anilor. Obiceiul de a incerca sa scurtez prin "relatii" drumul catre un functionar oarecare, obiceiul de a da bani la medic, obiceiul de a face haz pe seama unor lucruri cu care n-ar trebui sa fie de glumit, obiceiul de a trai intr-un fel de alianta cu mizeria postcomunista...

Toata povestea asta cu renuntatul la obiceiurile proaste este un proces, care presupune rabdare, intelegere si dorinta sincera de indreptare. Dar serios inceput, procesul asta devine intr-un fel ireversibil si oricat de tare, din lene sau din frica, ai strange din ochi, iti este imposibil sa te mai prefaci ca nu vezi, ca nu auzi, ca nu intelegi.

Trec peste balabaneala politica postelectorala, care seamana cu o clasa in care au mai ramas patru elevi, toti repetenti, toti convinsi ca cineva trebuie totusi sa primeasca premiul cu coronita, trec si peste vestea ca vom primi pana la urma binemeritata prima de sfarsit de an, chiar daca unii dintre noi n-ar merita nici macar salariul, inregistrez cu vie saisfactie stirea ca tanarul liberal Chiuariu a ajuns parlamentar si ma opresc la postarea de ieri, aia de la Penitenciarul Giurgiu.

Teoretic (si nici practic!) nu e rau sa organizezi o petrecere de voie cu subalternii, fie ea si una mascata. Orice adult buimacit de slujba are dreptul la putina relaxare, dupa orele de program. Si voia buna descreteste nu numai fruntile, descreteste si sufletul, ceea ce nu este tocmai putin lucru. Ca urmare, Dl Dicu trebuie sa fi fost cat se poate de nedumerit, a avut cele mai bune intentii, n-a incalcat legea, petrecerea a fost una reusita, sefii au socializat cu subalternii, nu s-au inregistrat neajunsuri bahice. Si atunci?!

Poate ca cea mai buna explicatie care va vine la indemana, Domnule Dicu, pentru comentariile "rautacioase" la adresa balului mascat, ar fi aceea ca spre deosebire de magistrati, mai elevati, mai plimbati, mai modernizati, astia din penitenciare n-au gusturi fine, sunt mai asa, mai inapoiati, mai opaci, nerecunoscatori in orice caz, un fel de orz stricat pe gaste. Sa nu mai punem la socoteala felul in care fotografiile "au scapat" de sub control, pentru ca este de presupus ca au fost "instrainate" de buna voie si n-as exclude via satisfactie a expeditorului!

Pe mine, Domnule Dicu nu m-a deranjat balul dumneavoastra mascat, cu oarecare strangere de inima, dat fiind contextul (semana cumva cu imaginea asistentelor fotografiate langa patul bolnavului in coma!), as fi acceptat si catusele si zeghea, mai ales ca era bine croita si se vedea ca nu mai fusese purtata. Ceea ce m-a deranjat, este un altfel de indecenta, pe care ma tem ca n-o constientizati.

Este miscarea aia lenesa cu care alungati dihonia dintre subalternii dumneavoastra, desi ea da sa va intre in ochi. Este obligatia dumneavoastra neachitata, de cetatean cu pretentii, in virtutea careia ar trebui sa fiti serios, ferm, vrednic, intelept si talentat in timpul orelor de program, cu alte cuvinte, un conducator de nota 10, de vreme ce sunteti premiat la sfarsitul fiecarei luni cu o leafa de premiant. Si ma mai deranjeaza Domnule Dicu, zambetul ala din coltul gurii cu care ati poposit dumneavoastra in sistemul penitenciar, provizoratul asta in care dumneavoastra va simtiti atat de bine si din cauza caruia trebuie sa-mi carpesc eu si altii ca mine, existenta!

Evident, nu ma astept sa-mi dati dreptate, nu ma astept nici sa va schimbati vechile obiceiuri. Dupa cum spuneam, e un proces, cu altfel de judecatori, cu altfel de martori si avocati. Si daca tot nu va da nimeni in "judecata", de ce sa va legati la cap fara sa va doara?!

16 comentarii:

Anonim spunea...

O introducere de 10, as recomanda-o ca lectura zilnica nationala (Cotele apelor Dunarii in varianta moderna). Sunt des acuzat de lipsa de toleranta dar Adminul ne trateaza azi in stilu-i plastic cu tocmai argumentul in favoarea acesteia: cu putina disciplina ne putem da jos din copac fara sa ne imbrancim.

Anonim spunea...

pentru anonimul care face pe interesantul 09:05
Partea proasta ca ai ajuns in copacul de unde nu poti sa cobori, ci doar sa cazi, dar partea buna este ca ai urcat in copac ca sa te intorci acasa.....toti magistratii incompetenti profesional si puturosi ajung la puscarie ca directori.....pacat ca muncim de ne iasa sufletul ca sa supravietuim si altii mascarici i-au salarii si prime de sute de milioane....

Anonim spunea...

Felicitari pentru comentariu Anonim 16:21.

Anonim spunea...

Pentru anonimul de la 16:21 muncim ca sa-i tinem in spate pe magistratii incompetenti profesional,sa poata ei sa-si dea cu pumnul in piept ce mari manageri sunt ei,sa poata ei face chefuri mascate si sa se distreze dansind si pe mese in timp ce palmasii care lucreaza in contact direct cu ppl nu au voie sa auda in cele 13 ore de serviciu nimic alceva decit:injuraturi[ale ppl-lor sau ale sefilor],amenintari[tot din partea categoriilor anterior mentionate] s.a.m.d. toata gama sentimentelor negative au voie si trebuie sa-l incerce pe palmasul penitenciarist.

Anonim spunea...

Si mie imi place cum scrie ADMINul.Citesc si-mi zic:mama ce le zice!
Ma gindesc iar la alegeri si viata noastra de roman cu care ne-am obisnuit-mi-a placut mult comparatia cu pielea!-si ca mai rau este ca unii nu ne-am trezit .Inca nu suntem constienti ca intr-adevar ne obisnuim si cu prostia, si umilinta si nepasarea.
As vrea sa mai adaug ceva in legatura cu premiile astea.Asa sa-mi descarc sufletul.Oameni buni in perioada asta cu premii asa de bine semanam cu viperele, cu sacalii, numai despre cei care le iau si nu le merita.Hai s avedem toti cei care le luati spuneti sincer le meritati din plin????Si vorba acestui articol, dar salariile???( sa intrebam si vreo doi detinuti!...)

Anonim spunea...

allo colegi care nu stiti sa aplicati legea si cum sa vorbiti cu persoanele private de libertate, respectind demnitatea omului cum spun unele recomandari internationale-sau nu a-ti auzit de ele? incercati sa ajungeti la nivelul de discutii cu directorii sau cei care ii mai enumerati vedeti-va de ceea ce trebuie sa faceti nu sa ajunga in situatia sa nu mai stie cum sa voa scoata, in urma reclamatiilor pe care le primesc din cauza voastra astia destepti care nu stiti sa legati doua cuvinte, ajungand decat la a injura ppl urile, si mai ziceti ca sunteti functionari publici care ati dat un concurs......ha ahahah uitativa in jurul vostru la cc un metru sa vedeti cate aratari fug de voi, stiti la cefac referire - hai pa ca m-am saturat de voi

Anonim spunea...

Dar dumneata stii sa legi ... cuvintele? Dar sa scrii, stii? Dar sa aplici legea, dupa "unele" recomandari internationale, stii?
Sa te intreb daca poti discuta cu directorii? Mai bine lasa!

Anonim spunea...

anonimule de la 16:21, ce te-a pornit asa impotriva postarii anterioare? Magistrati, puscarie, salarii sau un psihiatru bun?

Anonim spunea...

Lasă tu că verbesc eu cu Carmen Galu şi te rezolv. Aşa îi spune Elodia Dobrescu altei Carmen. Carmen Bulearcă la insistenţele doamnei Dobrescu reface echipa de furăciuni la pspa pentru următoarea investiţie. Acum înţelegeţi de ce s-a scos doar un post şi pentru cine.

Anonim spunea...

OPREA SACALULE,NU TE BURICA POSTUL NU E DE TINE.

Anonim spunea...

CINE-I BULEARCA ASTA?...SI CE VREA?

Anonim spunea...

Ba fratilor S-a suparat Elodia Dobrescu ca am simntit smichiria cu Bulearca. Ea toate "lucrarile" le-a facut cu Bulearca la PPA. I-ti dai seama daca se refac la PSPA. Or s-o pua d-un 10% -30% ca-i pa criza si mai are doi ani sexagenara pina la pensie daca o apuca.

Anonim spunea...

Dati-i foarte bine si premiati-o pe Elodia si cind o sa vrei sa-i arati fata te bate cu armele tale. Atentie la Pana de Vultur doamna Greaca

Anonim spunea...

INTREB..CINE-I BULEARCA ASTA D-LE?

Anonim spunea...

De nu o ajuta Costea Prostea si Becut Calculator n oa duce pe Bulearca.Stiu ei cum au adus o pe manichiurists jurista .

Anonim spunea...

si judecatorul de la focsani doreste sa fie director si grefierul lui sa fie lingau de profesie