Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

marți, 9 decembrie 2008

Bosonul lui Higgs e vinovat!

Dumnezeu a lăsat pe pământ, la începuturile creaţiei, toate câte sunt în bună ordine. Nu erau multe lucruri de făcut, doar de respectat câteva reguli. Apoi s-a întâmplat ceva rău. De fiecare când se întâmplă ceva rău, cineva e de vină.

Nici în sistemul nostru lucrurile nu merg bine. Mă gândesc că cineva tot trebuie să fie de vină pentru situaţia actuală. Greu de identificat proporţia în care Bini/Stăni-şorii, Eftimescu, Criste, Iacob, Şerban, Iosif şi alţii au influenţat pozitiv sau negativ evoluţia ANP.
.
Tot atât de greu este de stabilit în ce măsură vina ne aparţine şi nouă, celorlalţi, salariaţilor sau sindicatelor care ne reprezintă de câţiva anişori în relaţia cu angajatorul. Dacă îl întrebi pe fiecare în parte, vina va fi distribuită către cei de dinainte sau din lateral. Şi oricum, mai simpatic este să găseşti vinovaţi decât să participi efectiv la corectarea lucrurilor.
.
De aceea am decis să tot caut până am găsit vinovatul: bosonul lui Higgs – particula elementară! În completarea teoriei evoluţioniste, cu Big-Bang şi alte de-astea, calculele lui Peter Higgs, făcute publice încă de acum 50 de ani, stabilesc existenţa teoretică a acestei particule la originea universului şi a vieţii. Deci, după părerea lor, Dumnezeu nu putea face nimic fără această particulă. Eu zic că trebuia dată afară din prima, că uite ce a făcut din planeta noastră! Murphy avertizase: în fiecare colectiv este o persoană care ştie totul; aceea trebuie dată afară prima!
.
Deci, având în vedere faptul că niciodată nu vom găsi în sistemul ANP vreo persoană responsabilă pentru un lucru prost făcut, propun să dăm în judecată bosonul lui Higgs pentru tot ce se întâmplă în sistem şi să-l condamnăm să se învârtă veşnic prin acceleratorul de particule de lângă Geneva, fără să mai poată fi găsit vreodată de vreun fizician.

Îl voi numi prescurtat B.H. şi voi stabili în continuare gradul său de vinovăţie în funcţie de câteva dintre nenorocirile pe care le-a făcut.

Prima acuzaţie

Noi ne-am chinuit să punem pe roate un sistem performant, dar B.H. a intervenit şi a făcut în aşa fel încât elementele componente să nu funcţioneze corelat, iar ideea de sistem să rămână doar în titulatură. Fiecare director de unitate are propria sa viziune, iar descentralizarea devine brusc o idee bună doar atunci când interpretările din teritoriu crează economii la buget sau orice alt avantaj pentru administraţie.

Dacă B.H. nu s-ar fi opus categoric, conducerea ANP ar fi clarificat de mult probleme ca:
  • sporul de confidenţialitate (în timp ce multe unităţi au acordat sporul întregului personal, majoritatea directorilor sunt mult mai zgârciţi în interpretări)
  • sporul de 5 % pentru cei care asigură misiuni de pază, escortare sau supraveghere (majoritatea directorilor consideră că, de exemplu, locţiitorul şefului de tură nu asigură paza, ignorând faptul că legea nu prevede executarea efectivă, iar a asigura include coordonarea şi executarea, conform DEX)
  • acordarea compensării pentru chirie (sunt multe unităţi în care se acordă doar celor aflaţi la prima numire în funcţie, fără nicio legătură cu statutul care impune această condiţionare doar pentru dreptul la locuinţă de serviciu)
  • plata normei de hrană 12 B (pentru sectorul vizite)
  • sporul de 25% agenţilor care au absolvit studii superioare (anumiţi directori apreciază că degeaba ordinele prevăd specialitatea jurist pentru domeniul de activitate logistic, şoferul care a absolvit dreptul nu poate primi sporul pentru că nu lucrează în domeniul studiilor)
  • sporul de 100% pentru lucrul sâmbăta, duminica şi de sărbători legale (prezent doar în statut, nu şi în buzunarele angajaţilor)
  • situaţia fracţiunilor de zile neglijate la pontaj
  • băgarea pe gât în 2008 a echipamentul din 2006 şi 2007, de o calitate îndoielnică, în cazurile fericite în care s-a reuşit totuşi, în anul 2008, o primă echipare parţială după demilitarizarea din 2004
  • precum şi multe alte prevederi şi drepturi slab reglementate care-i fac pe directori să se teamă de audit şi pentru a căror clarificare ar fi nevoie de note de interpretare menite să conducă la o aplicare unitară dacă susţinem ideea de sistem?

Atunci când este vorba, însă, despre articole care diminuează drepturi, acestea se aplică unitar, fir-ar el de boson Higgs – unicul vinovat! Legea bugetului pe anul 2008 limitează orele suplimentare plătite pentru funcţionari publici cu funcţii de execuţie, la maxim 30%. Se putea interpreta, ca în atâtea alte cazuri, prin prisma faptului că nu suntem funcţionari publici ci avem statut special şi prevederea nu se aplică în sistemul penitenciar. Nu numai că se aplică, dar nicio unitate nu uită să limiteze!

A doua acuzaţie

Serviciul juridic ar putea să contribuie decisiv la orientarea corectă a unor decizii sau ar putea să aducă un aport important la elaborarea unor proiecte inteligente dar nenorocita de particulă elementară, B.H., le-a livrat ideea că ei nu trebuie să interpreteze legi pentru că fiecare unitate are şi personalitate juridică şi jurist, iar legile sunt aceleaşi pentru toţi, treaba lor cum le interpretează!

De asemenea, nu au nicio implicare în acordarea unor consultaţii salariaţilor deoarece, conform statutului lor, apără doar unitatea ca persoană juridică. Măi B.H., tu-ţi dai seama ce-ai făcut? Misiunea juriştilor este doar de a aviza una alta şi de a depune întâmpinări în procesele sindicatelor? Nu vreau să fiu rău. Mulţi dintre ei sunt profesionişti şi până la urmă nu este un serviciu independent. Se subordonează. Dar, totuşi, particula îşi bagă codiţa...

Al treilea capăt de acuzare (ultimul pentru azi)

B.H. e vinovat şi pentru legislaţia execuţional-penală abramburită (ba prea veche şi desuetă, ba prea avangardistă şi imposibil de aplicat) completată cu zeci de ordine contradictorii a căror fermitate este proporţionată după reacţiile anticipate ale deţinuţilor şi care încearcă să îndese legislaţia în matriţa realităţii, în timp ce ar trebui să fie tocmai invers.

Sentinţa

După ce am stabilit vinovăţia, avem o singură problemă: B.H. nu a fost încă descoperit ci doar calculat teoretic. Dacă nici acceleratorul nu îl gaseşte (până şi ăla s-a defectat, dar cred ca tocmai asta e dovada că bosonul Higgs e pe-acolo) mă tem că cineva va trebui să răspundă. Dar cel mai bine este să nu încerci să stabileşti responsabilitatea cuiva. Nici nu este la modă. Vine un şef nou în sistem, pus de Guvernul actual, plecă peste un an sau şase luni, vine altul, vede dezastrul, face câteva constatări şi afirmaţii, poate chiar puţină gălăgie, dar nu poate să dea prea tare în precedentul că este venit pe filiera...

Ştiţi vorba, "dai în mine, dai în fabrici şi uzine". Mă refer la evitarea comodă, chiar trendy, a responsabilizării ! Odată cu investirea altei guvernări au loc noi numiri şi se prescrie instantaneu eventuala vinovăţie a actualului şef. Şi atunci, care să fie teama de consecinţe? Dă-i (sistemului) că duce!

Vai de mama lui de boson Higgs dacă-l găsesc fizicienii şi ni-l predau, câte pedepse va trebui să contopească !

20 comentarii:

Anonim spunea...

Felicitari pentru articol.

Anonim spunea...

Cand va referiti la calitaqtea muncii,nu-i criticati pe oameni, ci ceia ce fac ei.

Anonim spunea...

ceea ce!!!! ceea ce!!!! offff
Va felicit si eu pt articol.

Anonim spunea...

pt.an. 12 28
Multumesc pt. corectare, o sa incerc sa fiu mai atent.

Anonim spunea...

S-a scris si in ziarul ring despre scandalul in care e implicat seful penitenciarului Giurgiu


http://ziarulring.ro/stiri/eveniment/seful-puscariei-a-facut-show-in-costum-de-detinut.html

Anonim spunea...

Felicitari! Dar aceste probleme le stim doar noi.

Anonim spunea...

oare tot B.H. va sustine sa enumerati,aduceti aminte si lucruri simtite de noi?daca as fi scris stiute ar fi avut vreo importanta?cred ca ar trebui sa schimbati colaboratorii si informatia!lumea vrea ceva nou,de actualitate in sistemul penitenciar.Ne-am scarbit pana peste cap sa mai auzim,citim,ce simtim deja!O ZI BUNA!

Anonim spunea...

Alo, mister Huggin...Sa va vand un pont ca si asa vad ca incepeti sa o dati in literatura de sertar. Mai bine punem de un mic scandal.Vedeti si spuneti-le si celor de la ANP,SNLP,FSANP ca in Monitorul Oficial nr.826 de astazi, 9.12.2008 s-a publicat OUG de modificare a Legii 293/2004 privind Statutul Functionarilor Publici din ANP, lege realizata cu largul concurs al Tuturor Comisiilor Paritare si sindicatelor reunite pe ramura. Pe ramura infratirii de interese cu conducerea ANP-ului si nu numai.Sic.

Anonim spunea...

aloooooo ?????? stiti ca Fabrica de mobila IL CARAGIALE AU FOST IN GREVA AZI ? NU SI-AU MAI PRIMIT SALARIILE DE 1LUNA SI JUMATATE . DAR SEFII REGIEI OARE POT DORMI LINISTITI SI CEI CARE AU CONDUS CU BUNA STIINTA LA FALIMENTAREA LOR ? OARE SE VA GASI CINEVA SA-I TRAGA LA RASPUNDERE ? CEI DE LA BUCURESTI SE GANDESC , CA LA COPII NOSTRI NU A VENIT MOS NICOLAE , CA NU MAI AVEM BANI DE NAVETA , CA SUNTEM IMPRUMUTATI LA VECINI , CA LUAM DE MANCARE PE CAIET ,SA DEA DUMNEZEU SA LE MEARGA SI LOR IN VIATA CUM NE ESTE NOUA ACUM , IN PRAG DE SARBATORI SA NU AI CE PUNE PE MASA ,FARA SA LE CUMPERI CEVA LA COPII. VA ROG SA SCRIETI DE ACEASTA SITUATIE , SINDICATUL A FOST ASTAZI LA BUCURESTI LA GREVA DAR FARA NICI UN REZULTAT . FABRICILE DIN PENITENCIARE AU FOST BUNE DOAR CA CEI DIN CONDUCERE SA-SI FACA MOBILIER PE BANI PUTINI SI CHIAR FARA BANI SI ACUM NIMENI NU II AJUTA CU NIMIC . VA ROG SA NU OCOLITI ACEST SUBIECT MAI ALES ACUM IN PRAG DE SARBATORI CAND TOT ROMANUL PUNE CEVA PE MASA SI NOI AM AJUNS LA MILA CELOR DE LA BUCURESTI .

Anonim spunea...

FILIPEASCA SE PARE CA SA INDRAGOSTIT DE FABRICA DE LA CARAGIALE ,DAR IA SA SCOATA BANI DIN BUZUNAR SA FACA ACESTE DRUMURI !CUM SA NU-I CONVINA CAND ARE SOFER SI MASINA LA SCARA , OARE DIN BANII CUI ? EA A AVUT BANI SA CUMPERE CADOURI DE MOS NICOLAE ? ESTE SI EA TRECUTA CU DATORII PE CAIET LA CHIOSCUL DIN PENITENCIAR ? SA LE FIE RUSINE CA MAI AU TUPEU [ CEI DE LA BUCURESTI ] SA VINA PRINTRE MUNCITORI , CUM POATE SA SE UITE IN OCHII OAMENILOR CAND STIE CA ACESTIA NU SI-AU PRIMIT SALARIILE DE ATATA VREME . R U S I N E .

Anonim spunea...

are dreptate cel - cea care a postat de fabrica de la caragiale , eu lucrez la penitenciar si au dreptate au ajuns de se imprumute la noi cu rugamintea sa-i pasuim pana le vor da si lor salariile . SINCER PARCA CERSESC MILA .DAR NIMENI NU EA NICI O MASURA , SA-I DEA IN SOMAJ , SA DECIDA SOARTA LOR INTR-UN FEL .PACAT DE ACEASTA FABRICA , CARE MERGEA FOARTE BINE , DAR CRED CA SA VRUT LA DISTRUGEREA EI. PACAT.

Anonim spunea...

Oare ne ia cineva si pe noi in seama ?

Anonim spunea...

La Caragiale in 2002 existau contracte incheiate cu partenerii externi, in cont erau vreun milion de euro, era bogata fabrica si avea si vreo 200 de salariati.
Cand au vazut "cei de sus" cat de bogati eram, l-au mazilit pe Rizea, Pintilie, mr. Florea si au venit EI. Si au facut dezastrul "de care ne bucuram si astazi". Si dezastrul se amplifica si noi cei de jos asteptam o veste, care sa ne spuna si noua ce se va intampla cu noi, cu familiile nostre, toti avem neveste, copii de crescut.
Sau daca exista dreptate pe lumea asta si mai Exista si cate un Dumnezeu pentru fiecare, poate se gasesc si vinovatii de soarta acestei regii!

Anonim spunea...

RUSINEEEEEEEEEEE!CELOR DIN CONDUCERE.RAM si in special CONDUCERII de la sucursala IL.CARAGIALE.Muncitorii nu au primit salariile de o luna de zile si asta se datoreaza sefilor care sunt incompetenti si care isi primesc comisioanele ce le revin de la TIRURILE care pleaca noaptea la ora 00. 00 si ora 02.00.


RUSINEEEEEEEEEEEEEEEEEE!INCOMPETENTA ISI PUNE AMPRENTA ASUPRA FABRICII DE MOBILA IL.CARAGIALE SI ASUPRA MUNCITORILOR CARE NU SI AU PRIMIT SALARIILE DE O LUNA DE ZILE .

Anonim spunea...

Formula "jurnalistica" a schitei viitorului guvern....se pare ca pentru Ministerul Justitiei sunt doi candidati : PD-L-ista Monica Macovei si PSD-istul Cristian Diaconescu.
Vai de capul nostru.

Anonim spunea...

Eu am auzit ca Ponta ;))

Huginn spunea...

pentru anonim 09.12.2008 15:28:00

Dacă puteţi scrie ceva mai bun despre ceva ce eventual nu simţim cu toţii, sunteţi invitatul meu. Cât despre senzaţia de scârbă, cred că aţi greşit diagnosticul. Cauza e precis în altă parte, nu în umilul nostru blog.

pentru anonim 09.12.2008 16:21:00

Aşteptam să se publice în Monitorul Oficial. Nu e chiar o surpriză. Cât despre literatura de sertar, cred că faceţi o confuzie. Noi publicăm totul. Iar, dacă ne puteţi ajuta nu vă refuzăm.

Anonim spunea...

Huggin,

Unde astepti tu sa se publice?
S-a publicat si il gasest in monitorul oficial.ro

Anonim spunea...

Mr. HUGINN!NU IMI PERMIT SI NU IMI VOI PERMITE VREODATA UN ASEMENEA SENTIMENT PENTRU ACEST BLOG,CA DEALTFEL NICI FATA DE CEI CE L-AU FORMAT SI COORDONEAZA!Spuneam doar sa numai amintiti de lucruri pe care le simtim,ci ca vrem ceva nou!am fost inteles gresit,am avut o exprimare gresita.nu toti cei ce simtim,citim stim doar de aici aceste mizerii,ci le traim zilnic la locul de munca!deci inca o data revin si, daca va multumeste imi cer scuze!

Huginn spunea...

pentru anonim 09.12.2008 23:45:00

Asta am spus şi eu. :)