Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

vineri, 28 noiembrie 2008

Friendly fire

Un fleac, ne-am ciuruit. Echipele de control au găsit în cele cinci penitenciare 140 de litri de alcool, 226 de obiecte tăietor-înţepătoare, 113 telefoane mobile, 36 de cartele SIM şi cinci carduri de memorie, chiar şi o instalaţie improvizată de fabricat alcool. (sursa: link)

Începuse bine. Ioan Băla, directorul general, împreună cu paziştii şi 'presarii' din Admnistraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) au organizat acţiunea mai bine decât "ca la carte". Cartea, dacă ar exista una, nici n-ar fi recomandat acţiuni de asemenea amploare.

Cele mai dificile penitenciare au fost 'atacate' simultan. Captura în obiecte interzise a fost modestă, deşi cu alcoolul capturat ai face o nuntă, cu armele albe ai înarma o mică armată, iar cu telefoanele mobile ai reinventa comunicarea pe unde radio sau cum ar vrea muşchiul claustrat al deţinuţilor mutaţi la ordinul conducerii ANP. Dar nu ăsta e necazul, ţinta era mai curând mediatică nicidecum operaţională.

După faza de organizare şi execuţie a urmat faza de, să-i spunem, valorificare a intervenţiei. În conferinţa de presă directorul general a explicat motivul percheziţiilor, situaţia generală a penitenciarelor, cadrul normativ şi problemele sistemului penitenciar. Materialul de presă cred că era deja pregătit cu toate detaliile. Mai lipsea doar prezentarea obiectelor interzise descoperite.

Până aici, magistral. Ieri dimineaţă am prezentat acţiunea lăudând abordarea şi intenţia de a transmite un semnal clar referitor la problemele sistemului penitenciar şi scopul pedepsei privative de libertate. Chiar mă gândeam că, în sfărşit, va fi transmis un mesaj corect despre detenţie, drepturi, libertăţi şi obligaţii.

Din păcate mass - media, şi vina nu le aparţine, a înţeles că armaghedonul şi apocalipsa detenţiei e pe cale să se producă. Se pare că, aşa a fost preluat, 12 penitenciare rebele pregăteau o acţiune de protest, care ar fi culminat cu maxima dezamăgire a "capitaliştilor" - deţinuţi.

Sigur că situaţia e sensibilă, am spus asta din articolul de prezentare a percheziţiilor de ieri. Când ataci una dintre căile care furnizează obiecte interzise pentru traficul din penitenciare e de aşteptat să fie şi reacţii negative. E de aşteptat şi, e de pregătit, o astfel de măsură. ANP a tras de timp până când nu s-a mai putut, după care a trebuit să dea piept cu masa de 'clienţi' nemulţumiţi de intrarea în vigoare a ordinului care limitează dreptul al pachete.

Diavolul stă în detalii. Sper că reacţiile mediatice se vor opri aici, deşi titlurile de azi nu sunt deloc încurajatoare. Directorul general, într-un moment de exaltare, a povestit câte ceva din discuţiile pe care le are cu fostul spion şef. În penitenciare, mai precis 12 nicidecum 13 sau 31, se pune de o "revoltă" pro-pachetară. Ăsta e scenariul.

Tiberiu Firinel Ungureanu, acum director general adjunct, i-a tot povestit lui Ioan Băla, directorul general, despre penitenciarele din rapoartele pe care le primeşte zilnic. A 'omis' însă să prevadă reacţia de acum o săptămână. Ca de obicei. A produs, în schimb, un scenariu apocaliptic pentru ziua de ieri. Ca de obicei.

Ioan Băla, pentru că ex-spionul deja s-a ascuns, a ieşit în faţă şi a scăpat porumbelul. Istoria "revoltelor", de fapt proteste, a devenit un subiect public cu tot cu speculaţiile de rigoare. Sigur, presa a făcut povestea, dar ANP a furnizat ingredientele. Şi asta, îmi aminteşte că jocul de-a comunicatele despre incidentul de la Brăila a fost făcut tot de Firinel Ungureanu.

Aşa se face că ne dăm singuri bătaie. Ne administrăm metodic lovituri parşive cu şpiţul şefilor neinspiraţi. Presa nici măcar nu se chinuie. Stă liniştită pe margine şi aşteaptă şefi care spun ce n-ar trebui, şefi care fac găşti, şi... puţin spectacol. Restul, e deja istorie. N-avem nevoie de duşmani, ne descurcăm singuri.

28 comentarii:

Anonim spunea...

Asa-i facea capu mare Firinel si lui Iosif. Il toca cate doua trei ore pe zi de ajunsese ala sa vada numai complotisti si capane.

Anonim spunea...

Asa e are dreptate 7:42. Nu e dracu asa negru. E liniste in tara insa s-ar putea sa-i agite cu presa.

Prisonworker spunea...

"Daca oamenii definesc o situatie ca fiin reala, e devine rela prin consecintele definirii ei ca reala (principiul sociologului THomas)" E o tampenie sa anticipezi o revolta si sa declari public ca se poate intampla asa ceva. Trebuie sa o contracarezi fara sa iesi in fata cu ce stii despre asta. Din cate stiu, domnlul Bala e absolvent de sociologie, nu?

Anonim spunea...

Băla e absolvent de şcoală de ofiţeri la Băneasa. Nu l-a intrebat nimeni de "revolte". S-a trezit vorbind. Presa o sa gaseasca alte subiecte dar riscul de a avea sefi care se trezesc vorbind fara sa inteleaga consecintele a ceea ce spun e foarte mare.

Anonim spunea...

Iar a dat cu nuca in perete directorul nostru. Ar fi trebuit sa fi invatat cate ceva in astia 20 de ani de cand lucreaza in ssitem.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

Domne, eu înţeleg că de când a venit Băla au început revoltele. Dacă ele există atunci el dl. Băla le provoacă. Oare de ce. Pentru că nu are un alt mod de a se afirma. Să resocializeze deţinuţii, să crescă producţiile la GAZ, să stimuleze oamenii să iasă la muncă. Apropo şi deţinuţii sunt oameni Dle Băla. Dar el nu respectă personalul angajat. Acolo să nu aibe revolte!

Anonim spunea...

admir acest lucru al d-lui Bala si il rog sa continue tot asa!dar daca vrea si rezultate sa foloseasca trupele de cooperare,nu doar agentii!

Anonim spunea...

Pot sa protestez si io ca nu primesc o mika prima? Un cearsaf la fereastra? Un "Huo"? Macar 1 mic. Da` sa nu intrati cu grupa paste mine.

Anonim spunea...

@ prisonworker
La 08.02 nu-ti bausei cafeaua si nu-ti mancasei micul dejun?
Daca vede Pruteanu, cum ai scris, cred ca te bate. :))
On topic: este clar, ca balangii astia de sefi sunt contaminati de REVOLTITA sau de tulpina cea noua RAZVRATITA (virusi specifici ANP)si in loc sa ne aduca un climat de liniste si putina bunastare, ne pun pe prima pagina a ziarelor si in prime-time, unde suntem comentati negativ de cele mai multe ori.
Iar daca dl. Firinel Ungureanu Tiberiu, n-are in cap decat povesti cu "shpioni" si "compoturi" sa-l roage pe Nasul Chis sa-l ia decan la ANI.

Prisonworker spunea...

Pentru anonim 18.02. Sorry for my mistakes. Am baut-o pe fuga si am scris tot pe fuga (o bausesi pe fuga, oltene!) Scuze inca odata pentru greseli.

Anonim spunea...

Fratilor se mai aude ceva de prima aia de 1 Decembrie? De ce nu zice domnul sef si ceva de aceste prime, pe care le asteapta 10.000 de angajati. Sa dau una tare. Asta noapte un nebun a intepat cauciucurile masinilor parcate in fata penitenciarului Galati. Asta asa, ca represalii ca am participat la actiunea "topolino" a A.N.P. la pnt Braila. Ghici a cui erau masinile?

Anonim spunea...

nu se dau prime, colega.
in plina criza, nu este moral asa ceva.

Anonim spunea...

Las-o naibii de criza Mihai. Exista acel fond de premiere separat care nu s-a constituit in momente de criza, ce naiba. Asta s-o creada ei. Ce are baba cu mitraliera, hai sa fim seriosi. Nu se vrea pur si simplu. Ca la sclavi.

Anonim spunea...

pentru Virgolici
Nu-i invinui pe astia de morala, ca poate te vezi inculpat in vreun proces. Pot ei trece peste multe, dar o asemenea jignire nu ti-o iarta.

Anonim spunea...

firinel. ce a făcut firinel să apuce o astfel de funcţie. Nimic. Băla la îndemnul ăstuia, dar întrevăzând că ar putea să plimbe ca la Timişoara o balerină prin penitenciar, a muşcat. A pus de o revoltă gata înnăbuşită. Nu a ieşit şi am vrea să nici nu fie. Fă măi Băla balet că te pricepi mai bine

Anonim spunea...

E invatat Mihai cu procesele prin instanta. Si nu de la detinuti...
Bine ca le-a castigat.

Anonim spunea...

Si eu consider lipsa de moralitate faptul ca nu ne dau prime.

Cu alte cuvinte deja suntem doi pentru un eventual proces.
Mai vrea cineva ?

Anonim spunea...

Ce acronim ii iese lui Firinel Ungureanu Tiberiu. :)))

Anonim spunea...

Macar pentru cat stres o sa inghitim luna asta,concedii nu se mai acorda toata luna,parasiri de garnizoana ioc,stam cu telefoanele deschise,cu urechile palnie,in stare de alerta,ca doar-doar s-or rascula aia....macar pentru toate astea sa ne dea niste prime,sau pentru faptul ca venim de acasa sa rascolim ppl=ii,sau ca stam dupa cele 15 ore lucrate de noapte,sau pur si simplu pentru ca suntem si noi oameni....
Halal sarbatori,noi ii facem imaginea,el se imbraca la costum si se arata pe sticla,si gata reclama.....iar noi,stam ca amaratii si cersim niste si mai amarate de prime!

Anonim spunea...

"stam ca amaratii si cersim niste si mai amarate de prime"
Asta e marea greseala, ca stam si cersim, ar trebui sa luptam pentru prime, sa-i luam cu Huoo, cand doar ne cer si nu ne dau, cand isi fac imagine pe munca noastra. Sa le fredonam Parazitii, melodia "De ziua ta" si apoi sa-i aprobam DA, DA ...

Anonim spunea...

Ştie cineva dacă a fost votată Ordonanţa de Guvern privind modificarea la legea 293/2004. Am înţeles că a fost votată în şedinşa de guvern din 25 noiembrie şi nu ştim ce modificări au fost aduse.

Anonim spunea...

Stie cineva cind va fi abrogat/modificat ord.399 al MJ ca sa ni se poata plati si noua orele festive?Ati socotit vreodata cite asemenea ore se aduna in fiecare luna?La cei care lucreaza pe 4 schimburi se aduna 48 de ore la fiecare 28 de zile calendaristice lucrate complet,intr-o luna obisnuita nu decembrie sau ianarie sau aprilie cind sunt sarbatori multe!Ce ziceti ar fi platita rata de la banca?Stiti ca la ministerul sanatatii aceste ore se platesc din 1990,la CFR la fel se platesc din 1990;suntem la 18 ani de la "revolutie",la mai bine de 4 ani de cind am fost demilitarizati,la mai bine de 4 ani de cind avem sindicate,doi ani de cind avem lege a salarizarii si aproape un an de cind s-a semnat acordul colectiv de munca,ce mai asteptam?

Anonim spunea...

Nu este imoral sa intrebi de prima. Imoral este sa te corupi, sa ai salariu de 4-5.000 de lei fara sa muncesti, sa stai cu binoclul pe palmasi sa le vanezi greselile, sa rupi Zuma toata ziua, sa te crezi ombelico del mondo, sa faci pe liderul de sindikat dar in realitate sa ai poze cu sefii acasa in loc de icoane, sa te prefaci ca te implici dar in realitate altii muncesc pentru tine pana se rup, sa stai in foisoare fara rezerve 13-14 ore. ASTA E IMORAL!

Anonim spunea...

Daca nu sunt bani de prime cei de la GAZ cum de primesc?
Au inregistrat cumva culturi record? Daca nu se produce aproape nik de unde sunt bani de prime? Poate se fac descoperiri genetice: porcul cu cinci picioare sau vaca cu cinci burice.
Uite de asta nu are ursu....
Dreptate si hotie.

Anonim spunea...

Si la mine in unitate la un moment dat (acum vreo luna)sa anuntat ca cine a lucrat la PL EXTERIOARE va lua prima dar nimic nu e prima de GAZ pentru ca noi nu mai avem GAZ (pana sa se desfiinteze(gaz) la popota 1 kg de pulpa fara os era 65mii(6,5)lei kg sunt curios cu cat se cumpara acum kg de carne (carcasa).Asta este politica LIBERALA.

Anonim spunea...

Exista o mare dilema in inteligenta mea: daca e moral sau nu sa luam sau nu prima. caut destule motive pro si cred ca gasesc destule. Pai domnule virgolici ce-ai zice daca ai sta in post 14-15 ore sau la daca ai fi escorta la un punct de lucru in luna decembrie pe vreun camp cu morcovi? In functie de ce stabilim moralitatea primei de 1 decembrie?
De biroul cald unde ne facem serviciul, de riscurile zilnice ale meseriei, de frigul strans pe campurile patriei...Voi credeti in aceasta criza artificiala?

Anonim spunea...

pai daca esti sef punct de lucru unde ai vrea sati faci serviciul, la birou?pai logic ca faci si , eventual pe cimp sau unde trebe. oricum banii pe functie ti iei, carei problema ce tot aduci ca argument un fapt nerelevant? vrei prima pt ca stai si ingheti? da ala pe santier cum e? ati uitat sudorilor de unde ati plecat?