Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

sâmbătă, 25 octombrie 2008

Nici asa, nici altminteri

Am gasit asta intr-un numar din Dilema, sub semnatura lui Andrei Plesu si n-am putut sa trec cu vederea :

journey-to-unknown "In geometria eticului, binele nu e, pur si simplu, inversul raului. Cu alte cuvinte, viciul nu e neaparat rasturnarea mecanica a virtutii, asezarea ei cu capul in jos. El implica, mai curand, un defect de metabolism: nu un salt la extrema, ci o abatere de la "centru". Ucigasul comite, fireste, un mare pacat, dar asta nu inseamna ca e suficient sa nu ucizi, ca sa ai un loc rezervat in Paradis. Faptul de a nu fi comis un asasinat nu te situeaza, necesarmente, in spatiul virtutii. Mai mult, faptul de a fi comis unul nu exclude, in anumite conditii, iertarea si mantuirea.

Ceea ce vreau sa sugerez e ca terapia raului nu se poate intemeia pe un exces al binelui; mai exact, ca binele fara masura inceteaza sa mai fie un bine. Sa luam cazul unei maladii morale care, la noi, a afectat, decenii intregi, sfera politicului: lipsa de transparenta.

Eram deprinsi cu o forma de guvernare in care opinia noastra nu conta: informatia, dezbaterea si decizia se petreceau intr-un teritoriu la care nu aveam acces decat prin zvon si supozitie. Citeam ziarele pentru a ghici ce nu vroiau sa spuna. Dupa o asemenea traumatizanta experienta era inevitabil sa cerem politicii postrevolutionare transparenta maxima. Dar tot inevitabil era sa ne trezim combatand opacitatea guvernamentala printr-o furie a demascarilor, a dezvaluirilor senzationale, a indiscretiei dezmatate..."

Asadar, timp de 18 ani, in sistemul penitenciar s-a tacut. Parte din ce s-a asternut in tot acest timp pe sub tacerea fortata a lucratorului de penitenciare, iese acum la suprafata pe blog. Cat timp n-am avut dreptul sa vorbim, am trait intr-o enorma minciuna si milioanele de 'da, sa traiti' se intorc acum impotriva noastra, ca si cum balaurul s-ar plesni tare, cu propria lui coada peste fata. Si asta ustura! Cum nu este obisnuit sa gandeasca, animalul se tulbura in cea mai mare masura si de suparare, musca din ce-i vine la indemana, adica din propriul sau trup.

Ideal ar fi sa avem rabdare si sa ne ascultam unii pe altii pana la capat, sa folosim un limbaj civilizat, sa recunoastem argumentele valabile, sa acceptam atunci cand se dovedeste ca altcineva are dreptate. Asta ne-ar insanatosi, ne-ar da ragazul sa intelegem mai bine cum stau lucrurile in realitate, asta ne-ar ajuta sa gasim cele mai bune solutii. Dar dupa ce ai fost vreme indelungata umilit, folosit, pacalit si dintr-o data ti se ofera in sfarsit ocazia sa spui ce te doare, prima reactie este sa tipi si sa nici nu te mai intereseze daca ai sau nu dreptate, daca altcineva are ceva de spus!

Mi-as dori sa nu fiu nevoit sa consum o cantitate enorma de energie aparandu-ma, explicand cele mai simple lucruri sau zbatandu-ma sa obtin dreptul de a face o munca de calitate. Mi-as dori sa-mi pot alege colegii, sa pot face echipa cu cineva care gandeste ca mine, cineva care are asteptari asemanatoare, cineva care sa ma sustina daca seful meu este nedrept, sau incompetent.
.
solar-power "Ce o tot dati in filozofii ieftine? Hotii sint tot hoti, sefii profita cit pot, iar noi, tot bataia-i la putere. Daca esti jupin, hotu e si el cuminte. Cu japca. Lasati jigodiile alea! Noi cind mai sintem bagati in seama? Salariile sint de rahat, puscaria trage de noi si voi faceti filozofie " - intreaba colegul meu, lucratorul de penitenciare, care are si el dreptul la opinie, exact cand eu imi propusesem sa vorbesc despre societatea moderna si motivul ei nemarturisit, pentru care penitenciarul este mentinut cu buna stiinta in varianta lui actuala, fie si una imbunatatita.

Cand iti da cineva un branci zdravan cu asemenea cuvinte, cand o asemenea mentalitate nu este exceptia de la regula, cand pe deasupra, cu cat te zbati mai tare sa te eliberezi din stramtoarea "nimicului", cu atat se strange mai tare "nimicul" peste tine, nu e mare surpriza daca te apuca apatia sau depresia.

Asta este vestea proasta. Vestea buna, este ca nu ne putem permite un asemenea lux, cand in jurul nostru zac maldare de lucruri nefacute, neterminate, cand avem promisiuni facute altora, facute noua insine, cand incet, incet, constatam ca, fara sa ne fi vazut la fata, fara se ne fi strigat vreodata pe nume, parca incepem sa ne auzim, parca incepem sa nu mai fim atat de singuri!

"Asa e ca pana acum nu stam nici bine, nici rau, adica nici asa, nici altminteri?" - tot din Dilema, de data asta sub semnatura lui I.L.Caragiale.
.
Etichete Technorati:

43 comentarii:

Anonim spunea...

Ce o tot dati in filozofii ieftine? Hotii sint tot hoti, sefii profita cit pot, iar noi, tot bataia-i la putere. Daca esti jupin, hotu e si el cuminte. Cu japca. Lasati jigodiile alea! Noi cind mai sintem bagati in seama? Salariile sint de rahat, puscaria trage de noi si voi faceti filozofie "


Iarta-l Doamne ca nu stie ce zice.

Anonim spunea...

Si de ce ar fi de suparare? Unii inteleg doar ce vad si nu au nevoie de mai mult. Le ajunge ce vad la nivelul lor si nu au nici un motiv sa caute cauza.

Anonim spunea...

Stimate domn de la 07.21,

Cate ceva despre filozofii, sa stiti ca totul incepe de la a ne defini termenii, principiile, sensul. Acum cateva mii de ani, niste oameni s-au gandit (poate gresit, poate corect) ca anumite abateri sociale trebuie pedepsite cu privarea de libertate. De atunci si pana astazi, aceasta institutie a evoluat (har Domnului si datorita unor oameni care s-au gandit ca simpla privare de libertate, CUSTODIA!!!, nu rezolva mare lucru.

Sigur ca exista si alte forme de sanctiune (desi presiunea penala a instantelor de judecata din Romania e inca destul de mare si fata de infractiuni mai mici)

Dar, dincolo de salarii, de sporuri, trebuie sa ne intrebam AM PIERDUT SENSUL? ACTIONAM DUPA PRINCIPII? STIM CE FACEM?

24.10.2008 23:19:00

Anonim spunea...

Incepe sa ma doara toata teoria asta.....caci asa este,teoretizam,ne plangem,oftam melancolic,ne dam dreptate sau ne contrazicem,ne infuriem sau criticam unii pe altii,dar.....realitatea asta dureroasa ramane aceeasi.
Din pacate nu ne putem alege nici colegii si nici sefii.Din pacate,nici macar mentalitatile nu li le putem schimba.Din pacate trebuie sa acceptam "convietuirea" alaturi de ei timp de 8 ore zilnic,sau 12,sau 24,dupa caz.
Nici nu mai conteaza,cert e ca suntem prea putini cei care gandim sanatos,obiectiv si sincer.
Poate daca am fi noi majoritatea,s-ar schimba ceva,macar un pic si tot ar fi un pas....
Din pacate.....suntem minoritari si uite asa incepem sa nu mai putem respira,sa nu mai putem gandi curat,sa simtim ca meghina se strange,ca nu putem macar sa mai articulam ceva atunci cand suntem inconjurati de....."birlicii" astia (a se citi intelesul birlicului egal cu nota unu,asa cum i se spunea candva la scoala)......si uite asa,eu simt ca incep sa sufar de claustrofobie....

Anonim spunea...

Si ca sa pastrez aceeasi nota "melancolica",il citez un pic pe Paler:



“Degeaba ne uitam dincolo de “ziduri“. Nu vine nimeni sa ne salveze de “neo-barbaria“ aparuta inlauntrul cetatii, cum, cu riscul de a va plictisi, am subliniat de mai multe ori. Asa ca nu exista decat doua solutii. Prima : scapa cine poate. A doua : Intelegem, pana la urma, ca lehamitea sfarseste prin a fi utila celor care o provoaca. Si ca nu de scuze avem nevoie cand vorbim de primejdii, ci de explicatii. “

Anonim spunea...

Nu intelegeti ca oamenii astia au gresit fata de societate si ca sunt pierduti? E o naivitate sa tot incercati reintegrarea lor sociala. Chiar credeti ca le pasa? Calitatea lor umana e proasta. Restul e teorie, filosofie fara finalitate.

Anonim spunea...

Mie sami se dea salariul si voi cautati sensul. Principile sau dus dupa revolutie. Inainte nu sufla hotul in farfuria militianului. Acum e o mascarada tot ce faceti. Au drepturi, toata ziua stau nas in nas cu psihologi, cu educatori si cauta sensuri. Lasatima bai fratilor cu sensurile voastre!

Anonim spunea...

Buna ziua!
Am citit regulile pentru postare si conditile imi sunt din ce in ce mai neclare: ce inseamna pentru dvs jignitoare? Tot ce se scrie pe acest blog devine o lovitura pentru cineva, ce consider a fi cel mai grav este faptul ca "EXISTA VICTIME COLETARALE" si ca sa fie forte clar ce spun, am sa dau un "simplu" exemplu: copii celor pe care ii nominalizati in mesajele dvs. Credeti ca oamenii pe care dvs ii considerati a fi nepotriviti in diferite functii, "sefii" (pentru ca nu stiu de ce dar numai ei sunt punctele criticilor, de parca toti cei care nu au functii de executie, indiferent ca sunt ofiteri sau agenti, sunt pefecti) nu au oameni apropiati care devin la randul lor tinte ale rautatilor si asta numai pentru ca un parinte apare descris ca o persoana "fara inima"? Dragi colegi credeti ca rezolvam problemele sistemului penitenciar daca spunem ca una din fetele domnului Vaduva are o viata de familie dezastruasa? Eu niciodata nu voi recurge la astfel de mijloace, daca vreau sa ma "lupt" cu o perssoana ma "lupt" atunci cand este sus sau la nivelul meu, NICIODATA cand nu mai este in joc. Am atatea de spus dar aceste pareri am vrut sa le stiti in aceasta dimineata. Este usor sa te razboiesti cu NIMENI pentru ca toti suntem nimani pe acest blog, nu avem o fata, o constiinta, nu ne loveste nimeni si noi putem lovi. E drept?
Nu vreau sa spun ca e rau ce se intampla (ca toti ne spunem parerea) dar vreau sa ne purtam cu delicatete pentru a demonstra ca noi nu suntem ca ei rai si fara "inima". O zi buna tuturor, celor care scriu si celor cre citesc dar mai ales celor care "lupta".
PS Daca sunt greseli e OK, ma intereseaza esenta nu forma.

Anonim spunea...

Salariul, asta e totul. Ce ne mai chinuim. Am dus caruta la destinatie, sa ni se puna fan in fata. Ce ne mai trebuie sa gandim. Vizitiul stie mai bine. Cate unii isi merita soarta, sunt mai rai decat aia pe care-i avem in grija.

Anonim spunea...

Va rog sa urmariti pe discovery sistemul penitenciar american .de ce la noi nu se poate pur si simplu copia si aplica ,fara nici o modificare acel sistem? America e cea mai dezvoltata tara. De ce? are un sistem prost?la noi un ppl[cine o fi inventat acest termen?cind de fapt avem de a face cu 'infractor'/ 'detinut'termeni simpli din limba romana] are numai drepturi.cite bagaje personale are la noi un ppl?dar la ei?atata timp cit doar li se ofera drepturi fara sa li se cearo sa respecte clar obligati reintegrarea sociala sunt vorbe in vint .avem nevoie de legi clare si corecte in sistem ,dar cine sa le faca ,noi suntem prea ocupati cu lupta pt. PUTERE.

Anonim spunea...

va invit pe toti sa spunti ce doriti sa modificam la acest sistem pt.a-l imbunatati, pt a-l face mai bun ,mai eficient in reintegrarea sociala a ppl,mai curat,un sistem unde sa simti ca esti cu adevarat util.

Anonim spunea...

Stimaţi domni (unii foşti tovarăşi).
Credeţi-mă că în mulţi ani de vieţuire mai multe ore pe zi între pleava societăţii inchisă în puşcăriile patriei, am observat ceva: poţi găsi la o pleavă din asta mult mai mult caracter decât la un şef cu multe grade, sau mai nou cu balanţa justiţiei în piept.
Exempe pot da cu ghiotura. Cred că cea mai bună soluţie ar fi ca să respectăm litera şi spiritul legii, să ne obişnuim să facem ce scrie acolo nu ce credem noi că ar fi mai bine şi atunci cred că s-ar putea altoi pe cocoaşă şi nemernicul care nu vrea să înţeleagă că nu e cum vrea el şi s-ar putea recompensa şi OAMENII pe care soarta i-a purtat în cuşcă.
Cât despre alte specimene care au cap pe umeri doar ca să nu-i plouă-n gât (chiar dacă, repet, au multe grade în piept) aceştia sunt extrem de periculoşi, adică cei mici te vând pentru orice, oricui, cei mari... ferească-te Dumnezeu să intri în atenţia lor. Ăştia îşi închipuie că respectul se câştigă cu parul... NU E AŞA.
Zicând acum de reinserţie socială... HA. Cum să reinsertez eu social un hoţ care toată viaţa a stat la puşcărie pentru că afară-l spăla ploaia? Unde se duce puşcăriaşul ieşit pe poarta puşcăriei când el toată viaţa a furat şi MUNCA-I GREA NENE. Cum să se scoale el în fiecare dimineaţă la o oră foarte mică, să se ducă la muncă să MUNCEASCĂ, 8 sau chiar 12 ore pe zi timp de o lună de zile şi pentru asta să ia nişte bani pe care-i obişnuit să-i spargă într-o seară şi chiar nu i-ar ajunge... V-aţi pus domnilor filozofi problema asta? Pe lângă sculatul de noapte mai trebuie să asculte şi de un maistru sau şef de echipă care să-i spună ce să facă. El refuză să se supună unui sitem de reguli şi valori, dar unui om...
Cred că puşcăria ar trebui să rămână puşcărie, cel care a greşit faţă de societate să vină acolo să fie privat de ce a decis societatea şi să plece. Dacă realizează ce a greşit şi se îndreaptă, bine dacă nu, asta e, pentru că proverbul românesc din bătrâni zice că n-ai să faci sită de mătase din coadă de câine NICIODATĂ indiferent câţi filozofi, sau educatori sau alţi împingători de vânt s-ar agita şi ar mânca banii degeaba de la stat.

Anonim spunea...

Da dlor sant de acord cu anonimul de la 14;58 daca un detinut sa liberat in iulie si acum lam gasit in puscarie (ce faci ma iar ai venit ? pai ce sa fac dle unde este mai bine ca aici , bineinteles ca este a patra intrare)pai daca vin la pensiuni(somn,mincare buna,taraf,baie ,turism penitenciar (daca vrea hotu sa ajunga la Baia Mare ?acolo ajunge fara sa il coste nimic)daca vede ca mincarea la musulmani este mai buna se inscriu la raport si primesc mincare pentru musulmani chiar daca el nu are nimic in comun cu astasi chiar daca se numeste "POPA,POPESCU,IONESCU,etc dar asta e sistemul (hotu nostru -stapinul nostru)

Anonim spunea...

Către 14.58

Împingător de vânt e tovarăşul tău de la 18.10, ale cărui opinii le împărtăşeşti.

Anonim spunea...

Împingeati împreună vântul prin jurul şcolii, că la cursuri nu prea cred că aţi fost. El a lipsit la orele de limba română, tu la celelalte (în afară de lb. română şi socialism ştiinţific). Păi dacă "hoţul" se reintegrează sau nu, indiferent de implicarea ta, tu ce rol mai ai, tăietorule de frunze? Bei banii statului degeaba?

Anonim spunea...

Pentru 18:50 şi 18: 56 care cred eu că e unul şi acelaş...NU e aşa cum am spus eu pentru că nu vreţi voi... Sau nu cunoaşteţi realitatea. Din birou e mai greu de văzut şi pe hârtie se scriu mai uşor realizări monumentale.
N-aţi văzut niciun hoţ venit la puşcărie înapoi după câteva luni? Înseamnă că nu lucraţi în sistem...chiar dacă luaţi bani de acolo.

Anonim spunea...

Şi mai încă ceva... vi se pare normal ca statul român care se vaită că nu are bani să dea profesorilor, CARE PREGĂTESC ROMÂNII DE MÂINE, continuitatea noastră în timp, copii noştri, săaloce 2400 lei noi pe lună pentru un nemernic care oricum se va întoarce? Unde i se mai alocă lui atâţia bani? În spitale? Sunteţi penibili împingători de vânt care nu se vede nimic de pe urma voastră. Paziştii baremi fac ceea ce SOCIETATEA PRIN SISTEMUL DE VALORI IMPUS A DECIS, ADICĂ SĂ ŢINĂ HOŢUL ÎN CUŞCĂ voi...NADA.

Anonim spunea...

Cum ar fi daca maine ai fi tu "hotul" sau "pepeleul"? Ai mai fi atat de sigur ca pentru o slabiciune, cum se intimpla deseori, meriti sa stai 23 de ore in camera la patul 3, sa iei bataie, sa nu ai viitor, sau, in general, sa nu ai nici o sansa. Nu mestere nu ai mai fi.

Ai avut noroc, esti om liber. Bucura-te de asta ca e destul. Nu intelegi ce a cazut pe tine? Nici nu ai cum.

Trist nu e ca tu existi. Trist e ca oameni ca tine, care nu stiu de ce vin la munca, sunt regula prin puscarii.

Anonim spunea...

si inca ceva... pazistii matale, nu toti - aia care gandesc la fel, sunt doar niste paznici care nu vor sa-si depaseasca conditia.

Anonim spunea...

ptr ultimii comentatori,cu riscul de a-mi pune in cap si altii,vreau sa va reamintesc astora cu reinsertia ca deja o stricati de tot!agentul munceste cu ppl violenti,explozivi(ii studiati comportamental si atat)si se asteapta ca el agentul,sa actioneze dupa regulament,stiti foarte bine ca nu se poate lucra numai prin dispozitii,trebuie vrei nu vrei sa te mai si targuiesti,sa mai si negociezi,atunci, eu agentul de pe sectie(separat de tine cel cu reinsertia ta cu tot)stiu ca am un rol responsabil,dar nu sunt lasat sa particip la stabilirea regulilor si asa devin impasibil si dur,mai ales cand cu totii stim ca ppl nu ne respecta autoritatea.Dar stresul vine de la superiori care ne pune pe aceasi treapta cu ppl.Ce este mai groaznic este faptul ca puscaria are o gramada de sefi.Vi se pare normal?De la director,loctiitorii lui,sefi de compartimente, sefi tura,loctiitor sef tura,psihologi,medici,ingineri si eu agentul vin si va intreb:-De cine dracu sa mai ascult?sau cum le place celor mari pe umeri:-Cui dracu sa ma supun?de aceea dragii mei colegi,va fi tot la fel si mai incolo ptr ca problema nu este individuala sau ppl ci deficienta orgazitionala.Pentru laboratorul reinsertie sociala si ultimii 2-3 comentatori,voi ce fel de educatori sunteti dragii mei?a)amabili;b)autoritari;c)cabotini;d)vorbareti;e)paterni-ca aveti o atitudine din comentariul dv destul de infantila!Alo reinsertia?voi va dati autotestari sa va recunoasteti?din bateriile voastre de teste,cum mai desenati copacul?in josul colii?in susul colii?la centrul colii?sau mai usor ptr voi pe verso?nu va fie cu suparare dar si noi putem duce ppl la muzee,la meciuri de fotbal,la expozitii samd nu cred ca asta este rezultanta muncii dv.mai este o iesire,spre religii...gramatica o las in seama celor de la reinsertie ca asta e una din treburile lor!succes! data viitoare va fi mai jalnic...

Anonim spunea...

Pentru meseriaşul de la 23:45...
Sunt om liber pentru că merit meseriaşule... respect legea şi sistemul de valori impus de societate. Hoţul pe care tu te chinui să-l reinsertezi plimbându-te cu el pe la meciuri de fotbal pe banii tuturor românilor NU. Eu nu am furat nu am dat în cap la nimeni n-am violat n-am tâlhărit sau eu ştiu ce altceva Doamne iartă apără şi păzeşte. Pe hoţ (datorită unora ca tine care intervin în faţa şefilor)îl iartă şeful că mă înjură, că tu ai interes îl scoţi la discuţiile tale de trei lulele din care el câştigă timp petrecut în afara cuştii unde ar trebui să stea, tu câştigi un salariu pe care n-ar trebui să-l iei şi uite aşa, dacă eşti si femeie poate te mai şi lipeşti în altfel de el, cazuri sunt destule...La muncă nu-i mai scoate sau dacă-i scoate fac mofturi, vor să iese doar să ia aer şi să caşte gura pe stradă după fete. Sau poate să mai ia vreo sticlă sau vreun telefon. Există destule munci care pot fi făcute cu oameni de condiţia lor pe care repet, EI ŞI-AU ALES-O FĂCÂND CEEA CE AU FĂCUT, în marea lor majoritate. TE întreb apărătorule de hoţi de tine a venit să se ia aşa degeaba vreun lucrător de poliţie să te ia să te aresteze? Vreun procuror ţi-a susţinut arestarea în faţa vreunui judecător? Aşa degeaba, fără să fi făcut nimic? Bateţi câmpii măi... Vă faceţi de lucru cu scursorile astea care nu merită nimic.
Practica a dovedit-o, cu cât e mai bine la puşcărie cu atât mai des se întorc cei fără căpătâi. Şi aici salut pedepsele mari pentru faptele antisociale. Faptă antisocială e şi furtul unei găini, pentru că băbuţa de la ţară cu 3 lei pensie a muncit pentru acea găină cum şi tu mare şef de la reeducare ai muncit pentru Fordul, sau opelul sau mercedesul (chiar dacă e la mâna a doua şi are 200000 km la bord) pe care ţi l-a zgâriat ppl-ul în parcarea din faţa puşcăriei. Dacă ţi s-ar întâmpla asta ai mai fi aşa de îngăduitor cu ei? Siigur că da... Ai sări să le muşti beregăţile. Nu mai vorbesc dacă ţi-ar răpi copilul sau dacă doamne fereşte te-ar viola sau ţi-ar viola vreo fiinţă dragă. IPOCRIŢILOR...

Anonim spunea...

Exista si da din picioare. I-a zgariat pepeleul masina. De aia e suparat. Credea ca primeste un salariu cu spor de pericol si toate pe langa pentru ca frunzareste de trei ori pe zi Romania Mare, si invata discursuri. Da... asa e. Multi nu stiu de ce vin la serviciu.

Anonim spunea...

Mare e nevoia de teoretizare! Ce naiba e asa de complicat si de filosofic in sistemul penitenciar?
Un sistem de doi bani pentru o misiune de doi bani. Esenta oricarui sistem penitenciar este coercitia , privarea de libertate.
Privarea de libertate este frustranta si nu poate determina schimbari pozitive in structura personalitatii infractorului.
Misiunea sociala a sistemului penitenciar este certa, necesara dar lipsita de o importanta deosebita sau idealism.
Credeti ca exista vreun pusti care viseaza sa ajunga paznic de puscarie in comparatie cu cei care vor sa se faca politisti, aviatori sau marinari?
Chiar si la americanii la care va uitati voi la televizor penitenciaristii sint vazuti mai prost decit orice segment din law enforcement, pentru ca sint mai putin motivati si pregatiti.
Da e usor sa teoretizezi o munca destul de banala si lipsita de complicatii si sa incerci sa-i dai o anumita aureola , dar esenta este mult mai simpla.
De cind lucrez in sistem aud de tot felul de gogomani gen cit de dificila este activitatea cu detinutii , ce de probleme are sistemul, ce teluri inalte ne mai propunem, s.a.m.d.
Treziti-va la realitate, intr-o puscarie unii pazesc detinutii,altii mimeaza o activitate de reinsertie sociala si restul sprijina cele doua categorii, nu e nimic eroic , inaltator sau motivant. Vorbim despre oameni mediocrii care cistiga un ban legal.
Vorbiti de coruptie si aranjamente de tot felul ? Asta e realitatea romaneasca, se intimpla la fel in orice sistem bugetar din Romania .
In sistemul bugetar poti sa ai o ascensiune fulgeratoare din sofer in director in doar citiva ani fara sa ai habar de nimic, dar incercati asta si in sistemul privat si spuneti cum va iesit.
Daca e asa complicata viata in sistemul penitenciar si atit de nedreapta de ce nu va reorientati profesional, va tine pe loc misiunea eroica asumata sau frica ca in alta bransa veti fi pusi concret sa munciti?

Anonim spunea...

Deci matale esti perfect pentru ca esti cinic? Ceilalti mai sunt si puturosi pedeasupra, pentru ca-si pun probleme? Inteleg ca esti pazist la minte... tu chiar ai avea o problema in privat. Munca ta ar valora de 4 ori mai putin. In privat ai pazi saci de faina si hale industriale, ai trage cate 2 sticle de rom pe tura. Nu ai avea masini scumpe, nu ai pleca in vacanta in Bulgaria, si nu ai mai face teoria hotului si pepeleului.

Anonim spunea...

Un prieten arhitect trecea intr-o zi pe langa un grup de muncitori constructori avand in brate un vraf de hartii. Muncitorii s-au gandit sa-l bascaleasca putin, si ce-l mai destept comentariu pe care l-a aruncat unul dintre ei a fost "la munca nu te-ai duce!".

Omul le-a spus ca ei, de fapt, lucreaza folosind planurile si viziunea lui. S-a ras mult, ca pe santier. "Pai sa vii domle sa dai la lopata, sa vezi ce inseamna constructia!"

Anonim spunea...

Domnului cu pepeleii si hotii care trebuie paziti si atat, eventual batuti...

Sunteti deja victima unui sistem, pentru ca deja nu mai intelegeti nimic. Nimeni nu va spune de ce stati in post cate 8 - 12 ore pe zi. nimeni nu va spune pentru ce sunteti platit. Nimeni nu va spune cu a cui comoditate intelectuala trebuie sa va luptati. Sunteti un fel de pepeleu care nu va intra niciodata in comisia de liberari conditionate. Pentru ca nu faceti nici un efort.

Anonim spunea...

"Sunt om liber pentru că merit meseriaşule... respect legea şi sistemul de valori impus de societate."

Stii care este sistemul de valori impus de societate sistemului penitenciar? Pe asta nu-l prea respecti. Si daca te uiti bine in urma, s-ar putea sa incepi sa te indoiesti de corectitudinea ta. Si, pentru ca ai facut generalizari stupide referitoare la educatori şi psihologi, sa fac şi eu una şi să-ţi aduc aminte de paziştii care le aduc telefoane deţinuţilor, care îşi deschid conturi pe care le dau acestora ca să vireze mita ş.a.m.d. Eşti un om liber? Mulţumeşte-i lui Dumnezeu pentru asta şi nu mai fi aşa de mândru de asta. Şi cel de la camera 17 credea că e liber pentru că merita, dar acum se roagă de tine să-l scoţi la plimbare. Dacă eşti un om care respectă legea, mai citeşte o dată legea 275 şi apucă-te să o respecţi! Asta e tot, "meseriaşule".

Anonim spunea...

Pt. 8.00

Mai baga-ti o dată capul în closet şi trage apa. Poate te mai limpezeşti. Din cauza unora ca tine e sistemul ăsta de doi bani.

Anonim spunea...

Se vede treaba că aici sunt mulţi conţopişti de birou care scriu şi mai puţin din cei ce stau 12 ore pe zi cu hoţul. În momentul când mai apere câte unul rătăcit conţopiştii îi sar în cap. E normal, îi trezeşte la realitate şi le mai dă peste bot îi mai coboară din înaltul scaunelor de birou unde-şi tocesc pantalonii sau fustele în dos. Nu aveţi rezultate defel în munca voastră învârtitori de hârtii... Discuţiile rămân discuţii, hoţul revine la puşcărie. Paziştii îi ţin acolo în cuşcă şi le dau drumul când zice legea. Când scapă câte unul se face vâlvă, paziştii n-au voie să greşească. Dacă s-ar face o statistică cu câţi au venit înapoi între gratii şi mai ales cu câţi dintre ăştia s-a stat de vorbă, i-aţi plimbat pe la muzee, meciuri, etc. şi s-ar pune problema eficienţei sectorului atunci aţi fi dispăruţi demult din scenă. Însă... trebuie să fie şi locuri călduţe pentru amante, neveste, nepoţi fraţi cumnaţi etc.

Anonim spunea...

Stimati colegi penitenciaristi,

Imi pare rau sa constat ca avem colegi in sistemul penitenciar a caror gandire este invechita, care considera ca pepeleii sunt niste animale care merita sa stea doar in cusca si care ar trebui batuti/omorati. Eh, am mai exagerat eu un pic, dar nu sunt departe de modul acesta de gandire.

Pentru colegii mei care vad persoanele private de libertate ca pe animale periculoase,

- dragilor, datorita acestor OAMENI care au incalcat o regula a societatii va luati dumneavoastra salariile de jde milioane de lei lunar. Sunt pazist si stiu ca nu va omorati cu munca oriunde ati lucra. Daca suntem sinceri, realizam ca niciunul dintre noi nu trage la plug.
- detinutii sunt OAMENI mai putin norocosi ca dumneavoastra. V-ati gandit vreodata de ce sunt dupa gratii? Majoritatea provin din familii dezorganizate sau din familii in care au invatat ca, pentru a obtine ceva, trebuie sa dea cu pumnul sa-si rezolve problema. Multi dintre ei nu au carte. Pe multi dintre ei nu a avut cine sa-i invete ca trebuie sa respecte regulile comunitatii. Asta ar trebui sa fie datoria dumneavoastra, domnilor cu ochelari de cal.
- Noi, cei ce lucram in sistemul penitenciar, trebuie sa dam un exemplu, prin conduita noastra, acestor oameni mai putin norocosi. Dar cum sa-i cer eu unei persoane private de libertate sa nu mai dea in cap cand va iesi din penitenciar, daca eu sunt primul care-l lovesc ca nu-mi convine ceva ce face el in penitenciar? Nu pot eu sa-i explic ca problemele si le poate rezolva si fara a lovi, devreme ce colegii mei cu minte putina si le rezolva pe ale lor lovindu-i.

Mai avem mult pana a evolua ca sistem. Sper, totusi, sa ne schimbam pana voi iesi eu la pensie.

Referitor la cei ce o tot tin una si buna cu aceste concursuri,

Domnilor, concursurile au fost corecte, dupa parerea mea. Au fost castigate de imputerniciti deoarece doar ei s-au cam inscris la concursuri. In loc sa va tot cainati ca au luat imputernicitii concursurile, mai bine v-ati fi inscris sa le aratati celor din comisii si celor ce i-au imputernicit pe respectivii ca mai sunt si alti oameni valorosi. Din pacate, voi nu ati facut acest lucru. Nu stiu ce asteptari aveti! Considerati ca daca va lamentati pe bloguri, se vor anula concursurile? Nu vor fi numiti cei care au luat aceste concursuri?

Anonim spunea...

De pareristi ca tine are nevoie tara. concursurile n-au fost corecte de la anunt pana la proba finala. dar, tu ce treaba ai? Chiar nu intelegi ca oamenii nu s-au inscris pentru ca mesajul a fost clar. Cati dintre cei fara pile ai vazut tu sa ia concursul.

Ce-ai vrea? Sa taca toata lumea ca berbeci si sa ne plangem peste 3 luni ca au fost numiti niste cretini cu sustinere politica. daca nu-ti pasa e problema ta, dar nu te mai da mare si intelept. Dormi.

Anonim spunea...

Ieri am fost pe zi de serviciu,aseara am avut musafiri azi insa nu pot sa ma abtin de la citeva replici.25.10 ora 10:45 ppl-i au gresit fata de societate asta i-a adus in situatia de ppl DAR vin si SE INTORC in societatea fata de care au gresit pentru ca fac parte din aceasta societate asa cum facem parte si noi de altfel,noi insa care credem ca suntem utili societatii, suntem doar daca realizam functiile penitenciarelor care sunt mai multe cel mai important de stiut este ca ii tinem in custodie pe o perioada limitata in timp dupa care ii inapoiem societatii,daca ii inapoiem mai rai decit i-am primit care este justificarea salariilor noastre?!Anonimul de la ora 11:53 BRAVO;cel de la ora 13:04 da avem nevoie de legi clare si corecte in sistem dar si de oameni care sa le aplice in LITERA SI SPIRITUL lor[legile ma refer];cel de la ora 14:58 ai doar in parte dreptate exista si un procent de fosti ppl care se reeduca si reintorsi in societate devin platitori cinstiti de taxe,asa cum exista si procentul celor citati de tine care revin iar si iar in penitenciar dar TOTI se reintorc in socitetate[chiar daca cei citati de tine pentru o perioada limitata];ora 18:10 litera si spiritul legii trebuiesc respectate si aplicate de noi salariatii care suntem functionari publici;ora 23:21 rapoarte de incident scrise de cei de la SRS si care pazistii le-au "volatilizat"nu ai intilnit?eu da!Anonimul din 26.10 ora 01:26 ai perfecta dreptate este o mare deficienta organizationala in toate unitatile ANP;cel de la ora 07:01 generalizezi si astfel gresesti reciteste celelalte comentarii.

Anonim spunea...

Pt. 9,27

Stai mumos, viţeluş cu fruntea îngustă, cu ceafa lată şi tunsă periuţă! Dacă stai 12 ore pe secţie şi mănânci din ciorba hoţului, nu trebuie să-ţi faci din asta un titlu de glorie. Am văzut de multe ori că exact cei care fac compromisuri cu persoanele private de libertate sunt mai apoi cei care urlă cel mai tare împotriva hoţilor. Fii cu capul pe umeri! Profesionalism înseamnă demnitate, echilibru, autodezvoltare, fermitate, aderare la valorile societăţii şi ale instituţiei ş.a.m.d., nu jupâneală, şmecherie şi haladeală (ca să vorbesc pe limba ta şi a prietenilor tăi).

Anonim spunea...

pt.THEO sunt13:04 pt.ca sa realizam itradevar 'reintegrarea'sociala a ppl eu cred ca ar trebui o mai buna separare a lor;nerecidivistul sa nu mai intre in contact cu recidivistul;ginditiva la un condamnat pt. infractiuni la legea circulatiei,nerecidivist ce simte acel om cind intra in camera cu unul sau mai multi recidivisti la 3;4 intrari.eu cred ca ar trebui chiar penitenciare separate pt.nerecidivisti.cred ca mult mai multi ar fi salvati de a nu se mai intoarce dupa gratii!

Anonim spunea...

Dragii mei colegi,penitenciarul are o singura functie in stat,anume acea de neutralizare si este eficace temporar-numai in timpul executarii pedepsei.Este un risc luat de politicile penale,deabia atunci cand cele sociale s-au dovedit a fi neputincioase.Despre recidiva ,putem pune in balanta ,somaj-furt-criminalitate,deoarece tara este intr-o continua tranzitie.Datorita acestui fapt,multi dintre ppl si sub o alta forma chiar noi cei ce muncim ne gandim ca poate o sa ne pierdem stima sociala(o parte dintre ppl au pierduto).Noi vrem sa modelam ppl cu un drept care pedepseste-si atunci ppl va stii ce nu trebuie facut,si un drept care trateaza-si ppl va stii ce trebuie facut.In virtutea demnitatii ppl noi nu suntem sablonul lor si nu vom fi niciodata,ei urmaresc doar sprayul pe care il folosim ce tigari fumam,cum ne ingrijim uniforma,ce telefon avem si de ce nu,ce masina conducem,cat de mare avem bratul.Iata exact stima sociala de care ei nu mai au parte si incearca sa o formeze intr-o alta lume,unde i se da importanta cat doreste, poate chiar mai mult.SI ACUM SA RECUNOASTEM CA SI NOI AM FACUT DE MULTE ORI, CEEA CE AU FACUT PPL DAR POATE CINAVA NE-A FACUT UN FAVOR CONSIDERAND CA ESTE O GRESEALA DE MOMENT...DAR AM CONTINUAT SI ALTADATA.

Anonim spunea...

am observat ca principalul pericol pentru lucratorul de penitenciare nu sunt detinutii. ne dam in cap intre noi.

Anonim spunea...

Ce spirit de observatie ai! Ai dormit pana acum?

Anonim spunea...

26.10.2008;20.06,nu"ne dam in cap"!ci ne dam cap in cap!de multe ori adevarul doare,si atunci ne cautam o victima,dupa care pozam si noi in victime.Ne place munca in echipa doar ca sa avem pe cine da vina!Ne credem mereu profesorii celorlalti si cand profesorii gresesc nu isi asuma raspunderea,cand un coleg mai nou isi da cu parerea,este luat peste picior(mizerabila fraza:"nu ti s-a uscat cerneala de pe legitimatie si deja te-ai smecherit")ce transmitem noi din generatie in generatie?pe noi batranii ce ne-au invatat?cum sa bem si sa "producem" de la PL cum sa ne injuram de fata cu ppl mai rau decat ei,sa le aratam care e mai "ciumeg" dintre noi,sa intrebam plantoanele ce a avut colegul de pachet,sa radem de colegul nostru cand ppl face misto de el,doar pentru ca,colegul vroia sa-si faca serviciul ca la carte,pentru atunci cand detinutii isi "puneau"pe sectie supraveghetorii,pentru atunci cand sefii de sectie luau mita 200-300 de marci sa puna sef de camera,pentru acum cand ducem telefoane mobile si stupefiante ppl ei bine dragilor, noi suntem sistemul si noi suntem valorile lui.Vrem cu totii un sistem mai bun?Asta doar atunci cand ne vom respecta unii pe ceilalti,cand ne vom asuma raspunderea,cand vom lua act de mizerile colegilor nostri si ii vom trage de maneca impunandu-le sa ne respecte etic si profesional.cu bine

Anonim spunea...

Anonimul din 26.10 ora 14:29 ca bine zici;ora 14:48 adevarat L275/2006 a fost elaborata in graba fara o pregatire suficienta,nu a mai fost completata cu un cadru legislativ corespunzator,metodologia de aplicare a fost elaborate fara a se consulta cei care lucreaza efectiv ci doar sefii din ANP care multi nu au lucrat deloc sau prea putin in penitenciare,s-a exagerat ceea ce ne-a cerut UE si asa am devenit mai catolici decit papa.

Anonim spunea...

Draga theo, L 275/2006 a fost impusa! D-na Monica Macovei a venit cu ea din capitala Belgiei.
01.01.2007 batea la usa, iar Romania trebuia sa intre in UE. Politicienilor nu le-a mai pasat de prevederile acestei legi si nici de consecintele ei. Acum, cand trebuie
sa o aplicam, gasim in ea o gramada de surprize, ca de exemplu, munca nu este obligatorie. Nu trebuie sa te superi, dar traim in Romania.
Si inca ceva. L 275/2006 este cea mai blanda lege de executare a pedepsei cu inchisoarea din toata UE. Ei, realizezi ca suntem cobai?

Anonim spunea...

Frumoasa poveste, nimic comun cu realitatea. Pai legea cu pricina s-a plimbat de vreo 3 ori prin unitati, timp de cateva luni, pe la consultari si observatii. N-o fi tinut cont de observatii, dar de venit cu legea tomcmai din Belgia inainte de integrare nu prea cred. E cam trasa de par.

Anonim spunea...

bai 27.10;00.31 si ce vrei sa zici cu asta?nu vezi ca nu ai interesat pe nimeni?plangi cumva dupa acele vremuri?crezi ca esti crezut?hai recunoaste ca ti-a fost si tie bine!

Anonim spunea...

Nu cred ca suntem cobai,noi suntem vinovati pentru ca din prea multa obedienta daca UE ne-a cerut "conditii decente in penitenciare"noi am facut conditii de pension mai bune decit in orice alt stabiliment social din Romania[a se citi spitale,azile de batrini,adaposturi pentru victimele violentei in familie,etc].Ieri am vazut in reluare "Romania te iubesc" si m-a frapat atitudinea tatalui lui Robert, ucigasul Larisei Chelaru ,nu intelegea de ce a fost nevoit sa platesca el daunele materiale familiei fetitei?!M-a facut sa ma intreb: in cite din procesele de crima din tara familiile victimelor primesc cu adevarat aceste despagubiri materiale?Sa nu ma luati cu filozofia aia de doi bani ca oricum banii nu le aduce mortul inapoi,banii ii vor ajuta pe supravietuitori sa depasesca trauma,isi vor putea permite sa apeleze la ajutorul specialistilor.Personal as propune citeva modificari la L275:1 munca obligatorie;2 scoala la seral,dupa munca;3 dezpagubiri obligatorii pentru cazurile care lasa orfani,din cistigul care il realizeaza in penitenciar sa plateasca pensie alimentara acestor orfani,vrem sa-i responsabilizam nu-i asa?!Prea multe posibilitati de a contesta orice si prea multe lucruri nu sunt clare in legislatia noastra,multe din cele care exista totusi in legi nu se aplica in SPIRITUL SI LITERA legii?!