Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

vineri, 3 octombrie 2008

Cine trece testul puterii?

Dimineata te duci la munca si intalnesti tot felul de oameni, colegii tai. Dai din cap, zambesti, saluti, uneori salutul, zambetul, este urmat de o scurta conversatie, de un scurt indemn. Nici nu dai bine coltul holului, zidului, nici nu inchizi bine usa si in urma ta n-auzi, dar simti si banui toate comentariile.

De vreme ce nimeni nu este perfect, putem trage concluzia ca nu este nimic in neregula cu obiceiul romanesc de a comenta, critica, analiza comportamentul si infatisarea celorlalti. Insa aceast obicei consuma, cel putin in sistemul penitenciar, o cantitate enorma de energie. Uneori, deseori, lumea barfeste pentru ca are prea mult timp la dispozitie. E greu sa-ti imaginezi de altfel ca in timp ce raspunzi la telefoane, redactezi decizii, insotesti detinutii, faci naveta intre o intalnire si alta, completezi dosare, iti mai ramane timp sa te interesezi cu ce bani si-a cumparat X masina, cui ii face Y ochi dulci sau in ce stare de spirit era seful de dimineata, la cafeluta.

In acelasi timp, obiceiul de a fi preocupat peste masura de viata celorlalti, vine din nesiguranta, din neputinta de a comunica, vine din invidie si frustrare, vine, nu de putine ori, pur si simplu din frica. Si uite asa ajungem la miezul problemei de vreme ce, in marea lor majoritate, angajatii din sistemul penitenciar obisnuiesc sa-si plieze personalitatea in functie de semnalele transmise de catre sefi.

Este seful un om echlibrat, subalternii se relaxeaza, devin ca la un semn mai intelegatori, mai generosi unul cu celalalt. Este seful un om primitiv, subalternii se chinuie sa supravietuiasca de la o zi la alta si inevitabil, stacheta umana coboara, uneori coboara atat de jos, incat orice, oricine poate fi de vanzare.

Am vazut in sistemul penitenciar cele mai incredibile transformari, i-am vazut pe cei mai buni prieteni tradandu-se fara nicio tresarire, i-am vazut pe cei ce se urau cu pasiune, imbratisandu-se cu sinceritate, daca era imperios necesar. Trecerea asta de la prietenie, la indiferenta sau ura, este direct proportionala cu puterea.

De regula, subalternul nu pridideste sa-si exprima nemultumirea. Se critica orice, culoarea sosetelor, nodul la cravata, relatia sefului cu sotia/sotul, inaltimea, greutatea, cararea, se inventariaza nedreptatile comise, prostia, puturosenia etc. Nu de putine ori subalternul are dreptate sa fie manios pentru ca este umilit cu dezinvoltura, pentru ca nu este incurajat sau apreciat la justa lui valoare, pentru ca este folosit fara scrupule, pentru ca in foarte multe situatii este caracterizat si apreciat doar in functie de ceea ce i se picura sefului in ureche.

Urechea care asculta, este la fel de vinovata, la fel de neputincioasa ca si limba care sopteste lucrurile neverificate, inchipuite, rautacioase sau denaturate cu rea intentie. "A, ala/aia nu e bun/buna de loc, am auzit io pe cutare, ca pe vremea cand era acolo facea asa si asa..." Pana la urma - asta daca nu face parte din categoria celor ce stau numai cu urechea aplecata!- chiar daca nu este convins pe deplin, sefului ii ramane parca o urma de indoiala, ca un rest suparator de mancare intre dinti.

Rotatia cadrelor din sistemul penitenciar, inverseaza, nu de putine ori, rolurile. Odata ajuns sef, fostul subaltern stie cu precizie ce se poate discuta pe seama lui, stie la ce sa se astepte daca este nedrept, nepriceput, lenes, neprincipial, agresiv etc. Din pacate, putini sunt insa in stare sa treaca testul puterii si iata-ne prinsi cu totii intr-un cerc vicios, in egala masura victime si calai.

Nimic din ceea ce se scrie pe acest blog nu este in fond surprinzator! Stiam si pana acum ca lumea barfeste, ca nedreptatea este banala, ca nepotismul si ipocrizia si minciuna fac deseori casa buna cu sistemul penitenciar. Unii explica obiceiurile noastre proaste prin aproprierea de detinuti. Curios este totusi ca in aceleasi conditii , nu reactionam totusi la fel, unii - putini la numar! - scapa parca de microb, ca si cum ar avea un fel de imunitate crescuta. Ca un facut, indivizii astia sanatosi sunt si mai inteligenti si mai bine educati si mai talentati decat altii. Sunt din pacate si mult mai putini la numar!

Nimeni nu este perfect, noi nu suntem perfecti, articolele noastre nu sunt perfecte! Ne straduim totusi, sa argumentam de fiecare data, motivele pentru care ajungem la anumite concluzii. Incercati sa va motivati, sa va argumentati la randul vostru, parerile, convingerile, chiar daca asta este cu mult mai greu. Mai greu, cel putin prin comparatie cu nevoia sau placerea de a pedepsi, fie si pe buna dreptate!

20 comentarii:

Anonim spunea...

Daca n-ar fi IN PRIMUL RAND urechile care sa asculte, n-ar fi nici gurile care sa vorbeasca... Dar si cei care asculta, asculta tot din nesiguranta, lipsa de pregatire si orice alt soi de vulnerabilitate...

Anonim spunea...

Se pare că mai veniţi acasă. Parcă începeţi să vă apropiaţi de adevăr. Daţi totuşi articolul spre citire şi lui Hugin.

Anonim spunea...

Asta seamănă a autocritică.

Anonim spunea...

Particularizăm, cu sau fără bună ştiinţă, la sistemul penitenciar, toate relele, traumele, frustrările.
Dacă mai deschidem şi alte uşi ne dăm sema cu uimire că in toată Românica este aceeaşi boală. Chiar şi la societatea X, care are personal cam de aceeaşi generaţie, luminaţi de o seamă de diplome de licenţe , studii postuniversitare, doctorate (se poartă), cu un perpetuu zâmbet profesional afişat cu naturaleţe studiată pe simpaticele lor feţişoare, chiar şi acolo, se ascund multe, foarte multe răutăţi, ranchiuni şi invidii greu de explicat. De ce? Ei, tinerii de ce să se teamă? Suntem o naţiune bolnavă de nesiguranţă, "suspicionită cronică", răutate atavică.

Anonim spunea...

Unde dai si unde crapa!!!

Anonim spunea...

Anonimul de la 8:38 citeste acest blog ca sarcina de servici, nu ca ii impartaseste punctul de vedere ci ca trebuie.
"I feel your pain!", vorba lui Clinton.
Rog pe anonimul sus numit ca si pe altii care se autoflageleaza in acelas mod sa aprofundeze paragraful cu "Incercati sa va motivati, sa va argumentati la randul vostru, parerile, convingerile, chiar daca asta este cu mult mai greu.".

Anonim spunea...

Dreptate ai 10:29 am devenit o natiune de circotasi:nu mergem la vot dar ii injuram pe "porcii astia de la putere";daca mergem la medic si ala nu scrie tratamentul pe care il vrem noi,il cumparam de la farmacie ca "stiu eu mai bine ce-mi trebuie";totusi faptul ca sistemul penitenciar este un sistem inchis ,la care se mai adauga majoritatea ppl-ilor analfabeti ,face ca in acest sistem cea mai vehiculata informatie sa fie cea verbala adica :BIRFA.Stricta subordonare,lipsa totala de transparenta decizionala,lipsa totala de consultare a celor care lucreaza efectiv in procesul de luare a unor decizii,toti acesti factori determina ca discutiile logice si argumentate sa fi RARA AVIS in sistemul citat,blogul face parte din acest sistem si el,afirmatia este valabila in special pentru comentarii.

Anonim spunea...

Frumos.. la obiect as putea spune cu o mica adaugare ..ai fost cam "soft" in prezentarea situatiei.Cine iti citeste randurile ar crede ca lucrezi intr-un penitenciar dar nu... tot la birou muncesti si tu...doar banui ce se intampla si de multe ori afli lucruri si le dezvolti de la cei care fac comentarii aici.In fine ai atins un punct destul de tabu in sistem.. barfa care exista dar care nu o recunoaste nimeni. o singura intrebare... tu cand i spus de unii ca sunt distrugatori de sistem financiar si pe cei care i-au inlocuit sunt preamaritori crestini si inaltatori de nivel de trai al angajatilor ANP tot la financiar... nu ai barfit..sau nu vrei sa te recunosti...Vorba francezului GHOETTE sau cum s-o scrie..."anyways" toti suntem oameni si gresim...dar domnule Teoroc domnule Alin domnilor cei cu indentitate ascunsa care scrieti aici... in afara ca ati atras atentia asupra unor probleme.. ce faceti sa nu mai avem subiecte de barfa? de ce nu va ridicati sa primim totusi acei 12 la suta si marirea de coeficient ? De ce nu luptati cu noi, ori va este tare bine in caldurica de la biroul etajului 6 din ANP? De ce nu faceti ceva sa va laudam?...Sa nu va mai barfim...

Anonim spunea...

Excelent articolul! Este realitate pura. Puterea este ca betia, iti ia mintile daca nu ai o personalitate puternica si un sistem de valori bine definit.
La ANP toate panaramele au ajuns doamne in consecinta propun sa fie incadrat un pluton de panarame neatinse de sindromul puterii.

Anonim spunea...

Fratilor.... haideti sa deschidem ochii si sa ne facem meseria pentru care suntem platiti.Stiti cum se vede puscaria din afara?Ca cel mai scarbos si jegos "BORDEL"unde toti suntem niste curve care i-si vand colegul pentru a face rost de bani.dar..cine mai plateste sifoanele?
haideti fratilor sa ne vedem de hartiile de sub nas si...in atentia celor ce au cerul pe umeri:SEFILOR vrem sa muncim FARA STRES!deci...daca doriti sa va reglati conturile,lasatine pe noi agentii sa ne vedem de ale noastre.nu ne mai atrageti si pe noi in luptele voastre.
VA ROG...VREM SA MUNCIM IN LINISTE!
P.S:plebea va sustine in posturile de conducere(49%).Si parerea noastra conteaza!!!!!!!
nu sunt anonim suntCOSTY

Anonim spunea...

COSTY/ca vezi ca te striga abecedarul. Pune mana pe gramatica.

Anonim spunea...

Felicitari, Admin! Un articol de bun simt dar, daca ne luam dupa numarul comentariilor, neinteresant pentru multimea penitenciaristilor. Din pacate, lor le place barfa, denigrarea, minciuna. Cred ca are dreptate 10:29:00, asta pentru ca suntem romani, in primul rand, apoi lucratori de penitenciar.

Anonim spunea...

21:27 ai dreptate.multumesc pentru replica.asa faceti voi astea destepti!nu conteaza esenta raportului ci daca am pus virgula unde trebuie.datii inainte cu tupeu ca va merge bine sistemul.COSTY

Anonim spunea...

COSTYKA devii simpatic. De ce nu pricepi ca nu poti lipi un verb de un pronume (si nu numai)? Asculta sfatul meu...PUNE MANA PE GRAMATICA.

Anonim spunea...

18.46 ai si un nume si o functie sau te ascunzi in spatele anonimatului?
asa ,cum nu stiu eu gramatica,am dus in spate multi ani de sectie.si poate ai dreptate m-am stricat la gramatica dupa "ppl"pot sa o dau pe defect profesional?

Anonim spunea...

Nu poti. Gramatica se invata la scoala si se perfectioneaza in timp. Cu alte cuvinte, e doar vina ta ca ai ramas incult, dar mai poti face ceva: pune mana pe o carte. Acum semeni cu unul dintre sefii de camera de pe sectia ta: agramat, dar tine camera.

Anonim spunea...

Da, am si un nume si o functie, Costyka. Defectul profesional nu presupune greseli de scriere si incalcarea unor reguli gramaticale elementare.
Spune/mi/l mie pe cel care ti/a ingradit dreptul la educatie si ti/a spus ca normal este, pentru buna desfasurare a activitatilor pe sectie, sa nu faci acordul intre subiect si predicat.
Asculta sfatul meu din comentariile postate anterior.

Anonim spunea...

mai specialistilor in gramatica sunt convins ca si voi mai vorbiti cu " e multi" uneori . omul poate vrea sa spuna ceva.avem ofiteri care au luat 2,50 la examenele de directorat din unitati si totusi au ajuns imputerniciti directori.de ei de ce nu va luati?

Anonim spunea...

Nu vorbim. La inceput de rand incepi cu litera mare. E valabil si dupa punct.

Anonim spunea...

Mihaita vezi ca ai gresit sistemul "nana"lasa-ne pe nopi asa prosti sa muncim si dute tu la invatamant