Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

vineri, 22 august 2008

Pruteanu de penitenciare

De ceva timp un domn/doamnă sancţionează greşelile de limbă română făcute de cei care postează articole sau comentarii pe blog. Îşi spune Pruteanu şi funcţionează aproape ca o maşină de limba română. Taxează chiar şi greşelile care nu sunt, în mod cert, rodul prostiei sau inculturii.
.
Unii dintre noi ne-am supărat, alţii dimpotrivă, i-am apreciat intervenţiile. Ieri, parcă, s-a întâmplat, însă, un fapt remarcabil: însuşi Pruteanu a greşit într-un comentariu, altfel foarte util. Reacţia a fost cea aşteptată. A primit observaţia de rigoare şi problema s-a lămurit. Se mai întâmplă.
.
Acum aproape o lună am fost şi eu în situaţia de a fi pus la colţ, pe motiv de limbă română. Nu o dată, ci de două ori. Şi, culmea, a doua oară tocmai îmi ceream scuze pentru greşeala nevinovată pentru care abia fusesem criticat. Dar, vai, criticul meu a făcut greşeala fatală, dându-mi o nouă replică. A violat involuntar limba română, şi mi-a dat prilejul să-mi spăl onoarea de utilizator imperfect al limbii române. N-am ezitat.
.
Uneori reacţia în faţa unui critic este aceasta. Te simţi lezat, eşti sigur că n-ai greşit intenţionat, şi speri să ţi se treacă cu vederea neatenţia. Ai vrea să stabileşti tu condiţiile criticii şi ai găsi, cu certitudine, un mod blând de livrare. Numai că nu merge aşa.
.
Asta nu înţelege, istoric vorbind, nici sistemul penitenciar. E clar că nu toate reproşurile sunt meritate sau adevărate, e însă la fel de adevărat că probleme sunt cu duiumul, iar dacă închidem ochii nu avem de câştigat decât alţi ani de regres.
.
Faptul că preferaţii mei din ultima vreme, spionii lui Tiberiu Ungureanu, verifică înainte de publicare revista presei şi emit opinii, care mai de care mai deştepte, asupra impactului unui articol sau reportaj nu face problema să dispară. Prima opinie din categoria DPCMP analizează a fost ca revista presei să dispară de pe site. Comod şi simplu. De ce să-şi mai bată capul? Nu că s-ar rezolva ceva cu asta, dar ignoranţa e o 'binecuvântare' pentru cineva care nu-şi face treaba. Nu şi pentru ceilalţi.
.
De ce nu e bine să ascundem realitatea, chiar dacă nu ne place? Dintr-un motiv simplu, aş spune. E prima etapă a schimbării. Altfel nu se poate. Aşa că... mulţumesc domnule/doamnă Pruteanu, oricine ai fi şi ce pseudonim ai folosi, pentru interes şi tenacitate.

62 comentarii:

Anonim spunea...

Asa cum Pruteanu - cam pisalog si cam antipatic, ce-i drept- taxeaza fiecare greseala a celor ce posteaza pe blog, ar fi bine sa existe in fiecare penitenciar un "pruteanu" care sa taxeze derapajele de la lege, cinste si profesionalism. Numai asa se poate pune presiune pe gastile de puscarie care incepusera sa confunde puscaria cu mosiile proprii. Ideea este ca dl. Bala ar trebui sa formeze un corp de control bine pregatit, obiectiv si sever, sa stie lichelele din puscarii de frica, sa nu mai indrazneasca sa fure, sa abuzeze ori sa corupa. Altfel nu am facut nimic. Cata vreme cadre de penitenciar- de cele mai multe ori sefi care fac parte din conducerea unitatii - se vor comporta ca niste gainari ordinari, sa nu ne mire imaginea proasta avuta in ochii societatii civile.

Anonim spunea...

Domne, omu' zice nu da cu paru'...
Ce te faci cu sefii care nu admit in ruptul capului ca pot gresi. Aia chiar dau rau de tot.
Poate ca noul domn director o sa le puna botnita la neispravitii cocotati pe pile si bani in fotolii de sefi si va asculta si palmasii cand au ceva de spus.

Anonim spunea...

Nu exagerati! A fost o greseala de tastatura pe care Pruteanu si-a asumat-o.

Anonim spunea...

Ce frumos scrieti, oameni buni!Corect, ingrijit. Ce bine ca exista enervantul asta de Pruteanu.

Anonim spunea...

Domnilor, in fond aici nu este vorba despre Pruteanu - care risca sa-si demonetizeze propriul renume cu obsedanta cu care tot sanctioneaza greselile unora sau altora - ci despre ideea ca existenta unor "pruteni morali" ar fi benefica pentru orice unitate. Mai lasati-o naibii de gramatica pentru ca ala care o stie, o stie iar ala care nu, degeaba il faci tu analbabet. tot n-o sa si-o insuseasca el cat scrie pe blog. Asdar, era vorba despre cainele de paza al moralitatii, al cinstei, al demnitatii, al onoarei. Acolo (sau SI ACOLO )trebuie insistat la fiecare penitenciar in parte. Nu mai stiu ce filosof antic a spus candva: caracterul fara inteligenta face mult dar inteligenta fara caracter nu face nici doi bani.

Pruteanu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Domnule Ninosu, daca e atat de greu ca oamenii sa accepte ca exista niste reguli in exprimare, cu atat mai greu este sa accepte reguli morale. Ganditi-va ca fiecare fapta imorala are o structura de justificari. Daca suntem mai meticulosi, ne formam intai justificarile, apoi actionam, daca suntem mai impulsivi, actionam, dupa care ne bandajam si de adormim constiinta cu rationalizari. E vorba de reguli, de bun simt, de educatie. Fiecare dintre noi poate evolua. Acel "pruteanu moral" nu exista pentru ca "fiii omului sunt rai pana la unul". Nu de un "pruteanu moral" avem nevoie, nici de un pruteanu ca acesta de pe blog, ci de convingerea ca putem evolua, ca nu trebuie sa ne balacim ca purceii in propria noastra ignoranta si sa ne incalzim cu gandurile ca "merge la puscarie", ca "noi suntem talpa" etc. Autosuficienta ne omoara, ne ineaca si niciun prutean nu ne salveaza, dar stiu sigur cine sunt cei care ne afunda. Vreti sa va spun? Cei care spun sufletelor noastre "bine, bine", adica cei care ne lingusesc si se bucura daca murim prosti si lenesi.

Anonim spunea...

Scuze: "si ne adormim constiinta".

Anonim spunea...

Si cum ai vrea tu sa arate "cainele de paza al moralitatii, al cinstei, al demnitatii, al onoarei"? In istorie s-a numit ba Inchizitie, ba securitate, ba SIPA, ba "prevenirea criminalitatii". Corp de control? O fi ceva. Sa fie!

Pruteanu spunea...

Nu eu mi-am spus Pruteanu. Un coleg care nu dorea sa accepte gandul ca si EL ar putea gresi mi-a "spus" ironic "Pruteanu". Mi-a placut pentru ca eu cred ca avem nevoie de acest spirit critic.

Anonim spunea...

Daca pe blog ar fi mai multi pruteni, daca mai multi am lua atitudine, limba romana n-ar mai fi terfelita. Daca mai multi am lua atitudine fata de abuzuri, ticalosii, mizerii, daca ne-ar preocupa curatenia morala, altfel ar arata institutiile penitenciare.

Anonim spunea...

Daca ai o pata pe obraz si te intalnesti cu un om care te face atent asupra acesteia, te simti un pic jenat, dar daca acel om nu-ti spune nimic, ce mandru te duci tu cu pata pe obraz.

Anonim spunea...

Domnul Gh.Florian a scris intr-una din cartile sale ca ar trebui ca fiecare angajat sa aiba curajul sa-i spuna sefului: "Cred ca nu aveti dreptate." De asemenea, fiecare sef ar trebui sa accepte si puncte de vedere diferite, ar trebui sa aiba puterea sa recunoasca atunci cand a gresit. Sa accepti critica e o proba de maturitate. De multe criticam pe blog sub protectia anonimatului pentru ca sefii nostri s-ar razbuna daca le-am spune direct in fata ce credem. Dar daca pe noi ne critica cineva, ce facem? Ne razbunam cum stim si cum putem pe blog. ce am face daca am fi in locul sefilor nostri. Am fi oare mai buni, mai deschisi, mai echilibrati? Unii da, altii nu. Modul in care reactionam acum la critica este o proba. Succes!

Anonim spunea...

Imi aduc aminte de o doamna care, din greseala, si-a agatat rochia de strampi si ii era ridicata pana sus de i se vedea tot piciorul. Si umbla doamna aceasta mandra nevoie mare pentru ca in general era o doamna cocheta si admirata. Nu stia, saraca, de ce atunci avea mult mai multi privitori. Cam asa umblam noi cu fundul gol si ne enerveaza cand cineva ne spune ceva.

Anonim spunea...

"Pruteanu de penitenciare"

Mi se pare un titlu care subliniaza izolarea sistemului. Oamenii din afara sistemului ne privesc uneori cu interes, alteori intr-un mod denigrator. La randul nostru, avem si noi un soi de superioritate, mai ales cand persoane de afara patrund pe teritoriul nostru. Penitenciarul este oarecum o alta lume, dar noi trebuie sa facem din aceasta institutie una integrata in comunitate, una utila, deschisa ideilor noi. Specialistii nostri trebuie sa fie in comuniune profesionala confratii lor, valorile noastre trebuie sa fie in conectate la cele sociale. Altfel, ne deprofesionalizam si ne imbatam cu apa statuta. Sa facem din Pruteanu de penitenciar un Pruteanu si atat!

Anonim spunea...

Ma lasati prutenilor. Credeti ca toata lumea are timp sa citeasca? Treceti la munca si lasati palavrageala! cine va credeti? Sa trezit si orbu'n braila sa ne faca gainari ordinari. Sinteti niste fandositi. Haideti voi pe sectie sa mirositi toata ziua curu hotului si apoi sa va vad cum va dati mari cititori. Pazai baza!

Anonim spunea...

I-am recomandat si sefei mele sa intre pe penifest. Poate mai invata putina gramatica. Ne-a facut de minune cu toate documentele ale agramate pe care le scrie. Mi-e si jena sa o tot corectez. Uneori ii corectez textele pe ascuns. Unde esti tu, Prutene?

Anonim spunea...

Cine sia gasit sa scrie? Medicalu si socio. Taietori de iarba la hoti. Mai bine spuneti cum e cu sporu de confidentialitate, ca de scoala neam saturat.

Anonim spunea...

Medicalu e plin de intelectuali care citesc in loc sai trateze pe hoti.

Anonim spunea...

Cand te-ai saturat tu de scoala, ca pana in clasa a sasea ai fost mai mult in pauza, iar apoi nu te-ai mai dus la scoala? Te-a legat maica-ta de vaca si nu ai invatat decat sa fluieri si sa mananci semninte. Acum te dai smecher, dar cand vii la cabinet esti spasit si iti smotocesti chipiul ala in maini.

Anonim spunea...

La ceti mai trebuie scoala daca ajungi agent. Si asa nu mai ai nici o sansa sa urc mai sus.

Pruteanu spunea...

Eu nu mi-am propus sa taxez prostia si incultura. Incerc doar sa corectez greseli si astept sa fiu corectat la randul meu. Nu cred ca tacand atunci cand vezi o greseala ajuti cu ceva.

Pruteanu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Pruteanu spunea...

Corect era:

"Dar, daca deranjez atat de mult, pot sa ma retrag."

Anonim spunea...

Hopa! Pruteanu da inapoi. Teai speriat?

Anonim spunea...

Bai pazistilor tunsi periuta si cu frunte ingusta! Mai treceti pe la cabinet sa va dau lecitina ca poate va amintiti ce ati invatat in clasa a IV/a.

Anonim spunea...

Anonimul de la ora 20:34 tu parca esti plutonierul ala care ii arata interlocutorului epoletii spunind sa uite la grea nu la frunte,valoarea ta este in intregime pe epoleti.

Anonim spunea...

prutene, gramatical ar fi daca scriai
"Nu cred ca tacand, atunci cand vezi o greseala, ajuti cu ceva". Te rog, fa diferentierea intre propozitii in fraza pe care ai formulat-o. Am zis ca te taxez! Poate incepi sa cunosti si tu modestia.

Anonim spunea...

sau poate ce au invatat in clasa
a I a.

Anonim spunea...

Ai dreptate. Am facut o greseala. Iti multumesc pentru atentia cu care mi-ai citit postarile.

Anonim spunea...

Ai si tu partea ta:
"Corect gramatical ar fi fost daca scriai..."

Cu bine!

Anonim spunea...

Se scrie clasa I.

Anonim spunea...

Am vazut un film despre un scriitor care, in timpul unei conferinte de presa, l-a citat pe Tolstoi si le-a spus ziaristilor ca l-a citat pe Dostoievschi. O ziarista, care urmarea de mult sa-l discrediteze, a sesizat greseala si l-a corectat in plina conferinta. Moment penibil... Scriitorul a stat cateva clipe, apoi a spus: "Bine macar ca l-am confundat cu un rus". Umorul inteligent ne salveaza uneori. De asemenea, se spune ca autoironia e cea mai buna forma de autoterapie.

Anonim spunea...

Umorul ne salveaza de multe ori, detensioneaza situatii critice, ne da o alta perspectiva asupra vietii si ne ajuta sa rezistam in mediul penitenciar.

Anonim spunea...

Parca Pruteanu devine mai simpatic daca mai greseste si el din cand in cand.

Anonim spunea...

Bine, Pruteanule! Ma bucur ca esti om, ca prea erai masina.

Anonim spunea...

...si una pentru theo.

theo, chiar esti interesat de reviste gen "POVESTEA MEA"? Pai, revistele de genul acesta sunt preferate de femei. Si apoi, stilul tau de exprimare este prea "lacrimogen". Tu chiar esti barbat sau in spatele pseudonimului se ascunde o femeie?

Anonim spunea...

prutene, ai gasit-o! Felicitari! Dar de ce nu mi-ai servit-o la 23,18? Ai pierdut 5 minute sa analizezi cateva fraze! Se poate? Chiar tu?

Anonim spunea...

Buna noapte!As fi vrut sa spun:felicitari d-le Huginn ptr articol,asa cum o fac frecvent ptr.Admin si Vladimir.Alineatele finale m-au facut sa ma abtin,numeroase intrebari rascolindu-mi "eul":-Cine cunoaste realitatea si cine o ascunde? Care sunt urmatoarele etape ale schimbarii?De unde stiti ca nu se poate altfel? Pe blog nu sunt numai "pruteni" si "grauri".Sunt si anonimi (fara ei nu ar fi niciun "prutean") care mai mult sau mai putin voalat ne sugereaza prioritati(ex.sporul de confidentialitate).Nu inventam acum roata.Fara google si laptop suntem cu mult mai mici.Batem pasul pe loc.Esentele tari se pastreaza in sticle mici.Practica este criteriul adevarului.Cine seamana vant culege furtuna.Multumesc Huginn si ptr cele nepostate,(poate nu este vina ta).

Anonim spunea...

Eu iti multumesc, Huginn. Ca de obicei, scrii pe sufletul meu.

Huginn spunea...

Multumesc... cred!? Am postat toate comentariile. La ce vă referiţi?

Da. Nu am putut să mă abţin, iar am scris despre spioni. Eu zic că merita, cu sau fara cimilituri.

Anonim spunea...

Comentarii curate, mici ironii prietenesti, fara mocirla si fara plansete de mila. Multumim, Huginn.

Huginn spunea...

Noapte bună. Mulţumesc pentru implicare. Ne vedem mâine. :-)

Anonim spunea...

Am facut unele critici la articole postate anterior.Nu au aparut pe blog.Stiu ca pot fi cauze tehnice sau simple greseli umane.Posibilitatea devine realitate cand se creeaza conditiile necesare si suficiente.Noapte buna!

Anonim spunea...

Pe de alta parte, fara pruteni si fara grauri ar fi mult mai multi agramati. Nu v-ati saturat sa ne tot plangem de mila, sa tot aruncam cu noroi unii in altii? Mai avem nevoie si de o pauza. Poate ca noi, "anonimii", vrem sa discutam si despre ceea ce am putea face noi, nu doar despre ce nu fac colegii, sefii s.a. Avem nevoie de o atitudine profesionista. Nu e atat de important daca mai scapam cate o greseala gramaticala sau de alta natura. Oameni suntem. Important este cum ne raportam la acea greseala. O recunoastem cu onestitate si ne delimitam apoi de ea sau ne infratim cu ea, o lasam sa faca pui si sa ne mocirleasca viata. Eu asta am inteles din discutia din aeasta seara. Gramatica e un motiv de analiza si de autoanaliza.

Anonim spunea...

Pentru anonimul de la 21.51:

Am ezitat sa te corectez pentru ca nu doream sa contraatac, dar apoi nu m-am putut abtine. Dar tie de ce ti-au trebuit 39 de minute sa verifici daca am dreptate? Glumeam. E o provocare sa schimb replici cu tine. Vad ca ai dat in mintea pruteanului si trebuie sa fiu foarte atent la ceea ce scriu. Mai invat cate ceva. Gramatica si smerenie. Sunt bune amandoua. Pe curand!

Anonim spunea...

Greseala recunoscuta este pe jumatate iertata. Eu insa ti le iert pe toate. O sa te rog sa-ti exprimi ideile mai clar, pentru ca sa nu se creeze confuzii. Si inca ceva. DAca vei negocia vreodata intr-o situatie de criza, evita fraza "inteleg ce spui, dar nu pot fi de acord cu tine", pentru ca ea exprima desconsiderea formei de protest in care se afla ppl-ul.

Si pentru theo ceva.

Cred ca am sarit calul. Cer scuze daca te-am ofensat.

Ei bine prienei, ramaneti sanatosi.
Cu bine!

Anonim spunea...

"prieteni" si nu "prienei".

Anonim spunea...

Daca erai atent ai fi vazut ca exprimarea mea suna cam asa :sa te exprimi frumos poti invata si din articole de ziarte sau reviste,chiar reviste gen POVESTEA MEA care se bucura de oarecare succes in mediul nostru,deci nu am zis ca eu apreciez aceasta revista,tragi concluzii care nu exista in comentariul meu.Chiar conteaza sexul meu,are vreo importanta daca sunt femeie sau barbat?Eu speram sa analizati daca comentariile mele sunt OBIECTIVE sau nu,THEO poate sa se continue cu DOR/A adica Theodor/a,chiar are o importanta?

Anonim spunea...

21:51 scuze acceptate,se pare ca esti biat destupat la minte si tu.

Anonim spunea...

Baiat nu biat,scuze nu a fost cu intentie ci cu viteza.

Anonim spunea...

Pt. 21.51:

Era o situatie de criza? Mi se parea mie ca erai cam agitat, cam dornic sa fii bagat in seama.

Anonim spunea...

Cica era un pictor care si-a terminat tabloul si i se parea lui ca ceva cu era asa cum ar fi dorit, dar nu sesiza ce anume. Pe acolo trecea un cizmar. Pictorul l-a rugat sa-i priveasca tabloul si sa-i spuna ce parere are. Cizmarul s-a uitat el ce s-a uitat, apoi i-a spus: "cel din tablou are un defect la picior." Pictorul s-a uitat si el mai bine si a vazut ca cozmarul avea dreptate. A refacut piciorul celui din tablou. Cizmarul, insa, a prins curaj: "Parca si barbia ar trebui retusata." Atunci pictorul i-a replicat: "Opreste-te la picior!" Aviz cizmarilor.

Anonim spunea...

Poate "biet baiat".

Anonim spunea...

Pentru cizmarul, pardon, pentru anonimul de la 16.16, de retinut ca replica era cam asa: "cizmare, nu mai sus de opinca!". In rest sunt sigur ca s-a inteles mesajul acelei parabole. Noapte buna.

Anonim spunea...

scuze, era vorba de anonimul de la orele 16.06

Anonim spunea...

Bravo, Ninosu, cizmar batran si plictisitor.

Anonim spunea...

Ninosule, tu nu ne plictisesti destul in unitate? Te mai bagi in seama si pe aici? Du-te baiatule la culcare ca ne-am saturat de tine.

Anonim spunea...

A, domnu' doctor s-a gandit sa mai alunge cheful oamenilor asa cum face pe la lucru. Bine ati venit, domnu' doctor, sau mai bine "la revedere, drum bun".

Anonim spunea...

Sunteti in eroare, dragii mosului. Mai cautati, mai cautati!

Anonim spunea...

Nu e ala de l-a pus cu botul pe labe Cotofana pentru ca nu-si facea treaba bine si nu i-a mai trecut apoi un an?

Anonim spunea...

Iti place sa te caute lumea, Ninosica, sa se vorbeasca despre tine si tu sa razi ca duda?