Se ştie de ceva vreme că la întâi septembrie expiră împuternicirile multor şefi de direcţii din ANP, moment de primenire şi speculaţii pe holurile instituţiei şi nu numai. Se poate auzi pe la toate colţurile: „Ai auzit că nu l-a mai împuternicit pe X?”, „Nu-l mai vrea nimeni pe Y!”, „O să vină Z, vai de capul nostru!” Este firesc să existe un tremur în rândul celor mai mici cu atât mai mult cu cât, în ultima vreme, schimbările nu au fost tocmai inspirate.
În anul 2006, s-a realizat un sondaj de opinie la nivelul personalului din unităţile sistemului penitenciar care a relevat printre altele o serie de aspecte negative cum ar fi reflexe de teamă, lipsă de încredere în intenţiile conducerii şi indiferenţă şi dezinteres faţă de locul de muncă a angajaţilor, în marea lor parte.
Suntem în anul 2008 şi acum, înainte de noi schimbări, se poate pune întrebarea dacă rezultatul sondajului mai e valabil.
Se mai teme cineva de conducere, de controale, de măsurile inspectorilor?
- directorii de unităţi taie şi spânzură după bunul lor plac, înconjuraţi fiind de un grupuleţ de presiune sau influenţaţi de o jună blondă;
- inspectorii fac verificări în teritoriu (având un orgoliu nemăsurat şi o mină de atotştiutori) şi sugerează ca directorul adjunct economico-administrativ, sau chiar directorul unităţii, să fie schimbat pentru motive din categoria lipsei preocupării pentru calitatea şerveţelelor la masă;
- şefii de servicii transmit directorilor informaţii distorsionate sau mincinoase despre subalternii lor mai inteligenţi sau harnici decât ei de teama de a nu fi înlocuiţi de aceştia într-o bună zi.
Pe de altă parte, mulţi se tem de prostia şefilor care, asociată şi cu răutatea, poate duce la pierdere de timp, ineficienţă sau iritare. Să amintim de:
- un medic care se învoieşte pentru a pleca înainte de terminarea programului şi nu lasă tratament pentru pacienţi, iar asistentul medical este nevoit să se descurce singur cu o cameră întreagă de inapţi isterizaţi;
- un şef care dictează unui subordonat o adresă iar când acesta o aduce la semnat, o corectează o dată, de două ori, de trei ori, pentru a ajunge tot la forma iniţială, irosind în acest fel timpul agentului sau ofiţerului nevinovat;
- un şef care îşi permite să-şi convoace oamenii la şedinţă într-o zi de vineri, cu 15 minute înainte de terminarea programului, pentru a le prelucra ordine şi decizii până la ora 18.00;
- un alt şef care sancţionează agentul pentru că a întârziat 20 de minute la servici uitând că, numai cu o zi în urmă, a rămas două ore peste program fără a cere recuperare.
Nu au încredere subordonaţii în şefii lor?
Sunt şefii mai lipsiţi de experienţă decât subalternii lor sau mai tineri şi naivi? Greşesc şefii în mod constant şi efectele se repercutează asupra celor pe care îi coordonează? Au intenţii bune şefii când cer subordonaţilor să pună în aplicare o decizie puţin pe lângă lege? Sunt apăraţi cei mici de cei mari dacă greşesc?
În toate penitenciarele şi sectoarele de activitate sunt angajaţi care nu au încredere în şefii lor şi nici în cei de la ANP pentru că au fost cazuri în care:
- s-au emis decizii în contradicţii cu legea;
- s-a impus luarea unor măsuri nelegale şi fără acoperire;
- s-au comis abuzuri pe spatele celor care întocmeau lucrări pentru ca, ulterior, autorul moral (şeful de fiecare dată) să nu-şi recunoască implicaţia; în faţa deţinuţilor recalcitranţi unii şefi de secţie se dau la o parte, agenţii fiind nevoiţi să se descurce singuri.
Ce intenţii are şeful când cheamă subalternul la ceas de mare taină şi îl denigrează pe şeful cel mai mare? Ce integritate are şeful când măsoară cu unităţi diferite două situaţii absolute identice, să zicem acordarea concediului de studii?
Sunt angajaţii dezinteresaţi de locul lor de muncă?
Oare atitudinea asta se manifestă de la angajare sau după ce vede lehamitea şefului care îşi pune vrafuri întregi de documente pe birou pentru a da impresia că e foarte ocupat dar în realitate nici nu se atinge de ele? Oare indisciplina se datorează numai subordonaţilor sau şi indiferenţei şefilor faţă de ceea ce se întâmplă în apropierea lor?
Tocmai se vorbea zilele acestea despre starea proastă a unui mare penitenciar şi se pune accentul pe neimplicarea cadrelor în menţinerea curăţeniei pe secţiile de deţinere, în curţile de plimbare etc. Ne întrebăm, firesc, dacă numai agenţii şi educatorii au obligaţia să pretindă deţinuţilor să facă şi să păstreze curăţenia sau şefii de secţii şi servicii ar trebui să ofere un exemplu pozitiv?!
La un moment dat, mama unui copil a adresat rugămintea liderului spiritual Mahatma Ghandi de a-i cere copilului său să înceteze a mai consuma zahăr întrucât se va îngrăşa peste măsură. Ghandi îi spune femeii să revină peste 3 luni şi la întoarcerea acesteia, cu copilul de mână, el îi spune copilului ceea ce mama a vrut să audă de la început. Întrebat fiind de ce nu a cerut copilului în urmă cu 3 luni să renunţe la zahăr, Ghandi spune că nu putea să facă acest lucru în timp ce el consuma cu plăcere zahăr. Însă, a renunţat la acest obicei în urmă cu 3 luni şi acum a simţit că o poate face, dându-se ca exemplu de urmat.
Într-adevăr, oamenii încă se mai tem de şefii lor, de toanele acestora, de relaţiile pe care le au şi le flutură pe sub nasul tuturor, de gaşca pe care o aduc la instalare, de maniera proprie (şi de multe ori fără legătură cu realitatea) în care interpretează faptele, de schimbările pe care le fac şi pretenţiile pe care le au. Subalternii consideră de multe ori că şeful nu împarte echitabil sarcinile, nu are relaţii principiale cu toţi angajaţii şi este slab pregătit din punct de vedere profesional (dar mai bine cotat la prime şi salarii de merit). Rar, şefii îşi consultă subalternii când iau decizii şi tot la fel de rar acestea le sunt explicate celor care lucrează pe baza lor.
Ce să mai spunem de faptul că lucrătorii de penitenciare au o mare neîncredere în capacitatea şi abilitatea celor de la centru de a lua decizii conforme cu realităţile din teritoriu şi de a comunica pe înţelesul tuturor ceea ce intenţionează să schimbe pe viitor?!
Care din şefii de direcţii vor trece prin sită şi care vor fi trimişi acasă? Cine îi va înlocui pe cei plecaţi? Ce vor face nou veniţii mai întâi? Îşi vor face o echipă nouă, vor schimba deciziile date de cei vechi, vor ridica alte probleme?
Vor conduce cu onoare destinele sistemului penitenciar românesc? Ar trebui să mai sperăm că vor fi schimbări în bine sau să procedăm ca mulţi alţi colegi care atunci când sunt întrebaţi unde muncesc, preferă să răspundă că în Ministerul Justiţiei, fiindu-le ruşine să afirme că lucrează într-un penitenciar?!
17 comentarii:
Cate imputerniciri poate primi o persoana?
Pentru ca la noi se dau mai mult De Doua? E legal !!????
Mai nou cica e legal dar nu stiu sigur. Si eu stiam ca tot doua. Dar stiu ca Pop de la Gherla, de exemplu, a primit mai multe.
Bravo Vladimir.
Comentariul corespunde in amanunt la ceea ce se intampla in realitate. Ai putea fi acuzat ca nu esti de partea sefilor, ca ii incurajezi pe cei mici si harnici si le dai incredere in lupta pentru supravietuire in fata sefilor incompetenti.
Bine ai amintit de "cei ce se tem de prostia sefilor" care duce la "pierdere de timp si ineficienta". Ai uitat poate sa amintesti ca aceasta duce la devierea distanta intr-o geometrie perfect paralela cu rolul si specificul muncii pentru care au fost pusi in acele functii. Obiectivele propuse, sarcinile din fisa postului, deontologia lucratorului de penitenciar, metodele de lucru si nu in ultimul rand bunul simt, sunt inlocuite de cuvintele cheie regasite in cele spuse de tine: "prostie, rautate, ineficienta, iritare, lehamite".
Cred ca e vorba de o inconstienta grava a celor care prefera sa inceapa si sa termine ziua de lucru cu barfe, minciuni, rasete si scandaluri asemenea unui maidan pe care se aduna la sfat babele senile, in timp ce haturile serviciului sunt lasate la voia intamplarii. Iar peste toate astea nu se implica absolut deloc in evaluarea eficientei muncii subordonatilor, a rezultatelor lor, nu descuie nicicum fisetul cu ordine si decizii de teama cosmarului ce l-ar putea avea la citirea acestora atunci cand afla ca are atatea sarcini pentru care este platit.
Da Vladimir,postarea ta va irita si mai mult pe cei in cauza fiindca ai pomenit de "toanele", "pretentiile" "gasca" si "relatiile neprincipiale" ale acestora.
Pentru ei scara de valori are o singura treapta dar ei considera important ca de acolo se poate privi de sus.
o persoana poate primi atitea imputernciri ,cite pile are
cine verifica ? corb la corb....
pertinent articolul ,dar greu ,greu de schimbat ceva intr un sistem ,dintr o tara.....s.a.m.d.
De ce se fac operatii estetice?
Pentru o fata noua, pe aceeasi structura.Sistemul isi ischimba fata, da naravu,ba.
Dorim schimbari,dar nu schimbam decit fete.....Stanisor,Serban Alexandru,Iosif....dar ramin STANCIU,COSTAS,HOBLEA....
Initializez un pariu ....vor cistiga concursurile , imputernicitii .... 1- 0 start!!!!
Catre anonimul de la ora 10.43:
Eu n-as imparti lumea in sefi incompetenti si subordonati harnici. Cred ca fiecare dintre noi are competentele lui. Totul e sa ne asezam fiecare la locul nostru. Dupa cum spunea si Theo, sistemul este asemanator unui organism: fiecare angajat (celula) are rolul sau, fiecare serviciu (organ) are functia sa. Problema in sistem este ca exista "celule" care indeplinesc alte roluri. Celulele musculare vor sa actioneze ca si neuronii, neuronii sunt tinuti in stare de vegetatie etc. Cu alte cuvinte, oamenii nu sunt la locurile lor, cel putin unii dintre ei. Unii sunt mai capabili decat functiile pe care le ocupa, altii sunt de-a dreptul incapabili. Intre cei capabili, ca si intre cei incapabili sunt (in proportii relativ egale, cred eu) atat sefi, cat si subordonati. Prin urmare, nu as pune problema sef/subordonat, ci capabil/incapabil pentru un anumit post, potrivit/nepotrivit. Tot la criteriile de selectie ajungem, tot la comisii, unde sunt si oameni protriviti, dar si destui nepotriviti.
Pentru "Si totusi"
Am speranta ca Ministrul Justitiei va gasi de aceasta data metoda ceva mai valabila de a selecta oamenii de la virful ANP...
Caci parca a miscat cite ceva prin partile esentiale ale sistemului, de cind a fost numit. Ceea ce, din cite inteleg, pina acum nici un predecesor al sau nu a reusit...
Deci, Succes, Domnule Ministru!
Amice, ministrul Predoiu nu a facut nimic. In continuare sunt probleme cu statutul, asigurarea drepturilor salariale, conditiile de munca, etc
Ai vazut 2 concursuri pentru stabi, care vor fi luate de imputerniciti si-ti imaginezi rezultatele de exceptie. Ia gandeste-te mai bine. S-a semnat un acord si s-a schimbat 1 sef de cand e Predoiu ministru. Mai sti si altceva bun?
Corecta ar fi fost: "O noua masca de la 1 septembrie?"
"Amice" Jamais-lu,
si totusi, Ministrul Predoiu a facut CEVA!
ca nu a facut tot ce trebuia, ca nu a facut tot ce se putea - tout a fait d'accord!
si totusi, a facut CEVA IMPORTANT... a dat semnalul inceperii unor schimbari.
iara eu cred ca acest blog a fost un bun "consilier" pt d-l Ministru in acest sens.
Toate bune,
jamais vu, jamais connu
Daca insisti... a dat din gura ca toti ceilalti si nimic mai mult. Toti au schimbat directorul general, daca asta e semnalul pe care-l vezi. Unii de mai multe ori. Si, altceva?
Poate ca blogul vostru a fost un bun consilier, dar nu prea l-a auzit ministrul decat atunci cand i-a convenit.
Amice Jamais,
poate ii va fi "consilier" blogul si de-aci inainte omnului Ministru ...
ne ramine sa speram....
daca nu va fi asa, cu atit mai rau si pentru dumnealui -
[ ii ramine, totusi, "podoaba" echipei sale, "distinsa" kibedi, care-l consiliaza dupa cum vrea don' ministru - are coana mare talente majore de a cinta dupa cum cere urechea celui ce asculta, atita vreme cit interesul personal ii este declinat coanei... iar atita vreme cit soferul i-a ramasa anexa , ii cinta frumos domnitza d-lui Predoiu, ca o inspira baietul florian ]
cit despre ministri, mi-e greu totusi sa cred ca-l compari pe Qariu cu Predoiu... barem si ca interfatza, si sint calibre diferite...
a bon entendeur , salut!
Vedeti vreo fata noua?
fata
sau
fatza
?
Mai bine fata. Sunt mai rare.
Este la obiect articolul,dar daca ar exista si cineva cu putina minte si sange in vene s-ar putea sa faca cat de cat curatenie prin randul sefilor inculti si incompetenti("SA TE FEREASCA DUMNEZEU DE UN SEF PROST").Atata timp cat se merge pe spagi(salarii mizere-mita,vin,peste si alte produse),relatii(nepotism),terorizare (traumatizare)psihica,amenintare(confundarea statutului cu mandatul detinutului)nu se va schimba nimic decat zimbetul ironic al noului venit.
si cu cateii ce facem ii eutamasiem?
Trimiteți un comentariu