Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

luni, 25 august 2008

În prima linie

'Tătucii' se retrag la monitoare și vorbesc prin speaker. „Probleme, Gogule?”. Pac, apasă eject şi Gogu pică la carceră. (...)Nu prea mai ai la cine apela când ți-e greu. Îți înăbuși spaimele și treci mai departe. Speri să fie totul bine. Pe ici pe colo, câte un șef de secție sau șef de tură, îți mai insuflă puțin curaj. Ai mare nevoie.

Sfârșitul erei glaciare

În ultimii 4 ani au avut loc mai multe seisme în sistemul ANP, instituţia fiind scuturată puternic. Era nevoie de energie tinerească pentru a învinge inerția puternică a unui sistem proaspăt demilitarizat. Drept urmare mulți dintre conducătorii consacrați au fost dezrădăcinați din pozițiile intangibile cândva. Faptul că, la patru ani de la începutul erei seismice, deja, este luată în calcul, o rechemare sub arme și constituirea unui sfat al bătrânilor, cred că ne poate face să tragem niște concluzii.

Dispariția 'bătrânilor' s-a propagat, ca proces, până la nivelurile cele mai mici, dar a trecut neobservat, cu excepțiile constituite de numele sonore.

Cele mai unite echipe se formau în sectorul operativ în jurul unui lider cu vechime și experiență (ofițerul de serviciu, care de cele mai multe ori era subofițer, sau un alt membru marcant al plutonului). Acela devenea un fel de 'tătuc' de care tinerii ascultau fără crâcnire. Este adevărat că obediența militară favorizează această polarizare, dar nu cred că este vorba doar de armată.

Când lucrezi în stres permanent, singur, înarmat doar cu un baston de cauciuc (pe care de multe ori nici nu mai are rost să-l mai iei din birou, dacă ai un birou) printre sute de deținuți care nu sunt un fel de mobilă pe care o muți de colo-colo (gândesc, plănuiesc și acționează), atunci este foarte important să știi că ăl-mai-mare peste pluton veghează la tot ceea ce se întâmplă și dacă Doamne-ferește ești la ananghie, apare și te scoate din necaz. Nu numai plutonul îl respecta pe 'tătuc', ci și deținuții. Era suficient să apară, și spiritele se calmau. Toți aveau nevoie de o persoană investită cu respect de anii petrecuți în penitenciar.

Euro-'tătucul'

Epoca 'tătucilor' a apus... Peste ani, poate, se vor forma alții. Greu de crezut. Sistemul devine din ce în ce mai tehnic, iar modelul european accentuează securizarea în detrimentul relațiilor directe cu deținuții. 'Tătucii' se retrag la monitoare și vorbesc prin speaker. „Probleme, Gogule?”. Pac, apasă eject şi Gogu pică la carceră.

Este și bine dar și rău. Începi să nu mai ști ce pun deținuții la cale. Între tine și ei se interpun fel de fel de sisteme. Printre experții din domeniu se discută deja despre dezavantajele penitenciarelor de tip SUPERMAX, axate pe eliminarea oricăror riscuri, care, însă, pun mare presiune pe deținuți și nu garantează recuperarea. Mai avem multă cale până la astfel de dileme.

Euro-legislaţia şi penitenciarul românesc

Cum ar fi putut să reziste în vremuri în care deținuții pleacă să-și dea examenele la facultate și sunt remunerați gros pentru studii, câștigând și zile pentru asta. Copiii noștri primesc doar un cornuleț cu lapte. Nici munca nu mai este o obligație pentru deținuți. Săracii 'tătuci', ce să mai înțeleagă. Nici noi nu prea pricepem. Mai avem mult până la niveluri atinse de anumite sisteme europene, dar din anumite puncte de vedere le-am luat-o înainte.

E normal ca deținuții să facă zilnic plimbări, sport, alte activități educative. Știm ce se întâmpla în acele camere aglomerate după ce se trânteau ușile. Nu așa pot fi recuperați de societate. Un recidivist putea să-și vadă familia o dată la două luni, iar la pedepse nu aveau posibilitatea contestației. Putem fi de acord că ușile deschise, la anumite regimuri de executare a pedepselor, contribuie la un psihic mai sănătos. În niciun caz al personalului.

Pe lângă 'tătuci', sistemul a pierdut și 10.000 de deţinuţi. S-a mai schimbat legislaţia, au mai imigrat ai noștri, o fi scăzut recidiva (cine să verifice?).

Mostră de informare privind capacitatea legală de deținere în urmă cu niște ani, la Jilava:

-Câți? -Cinci.- Ce cinci? -Cinci la două paturi. –Aa, păi aveți 2000 de paturi și doar 4000 de deținuți. –Da, dar șmecherii cu pedepse mari, de la patul 1, dorm singuri.

Siguranţa personalului - o glumă!

În lipsa 'tătucilor', cei tineri au rămas pe cont propriu. Nu prea mai ai la cine apela când ți-e greu. Îți înăbuși spaimele și treci mai departe. Speri să fie totul bine. Pe ici pe colo câte un șef de secție sau șef de tură îți mai insuflă puțin curaj. Ai mare nevoie.

La rând la percheziție vine Fane Spoitoru. Are aproape doi metri și o privire care te îngheață. Trebuie să-i ordoni ferm să se dezbrace. Se încruntă la tine, apoi te ignoră. Eziți. Te uiți după tătuc. Vezi doar un șef de secție de 22 de ani care-și face de lucru. Treci la următorul deținut. Opinia publică te-ar condamna. Să-i facă ea percheziție!...

Ați urmărit vreodată o zi normală de muncă a unui biet agent care lucrează pe o secție cu regim semideschis? Gradul de risc este considerat minor și de aceea face serviciul singur. Uşile sunt deschise pe tot parcursul zilei! Sute de deținuți liberi, mulți dependenți de droguri, alții cu conturi de reglat. Speră să fie înlocuit 20 de minute pentru a servi masa. În interiorul locului de deținere nu are voie nici cu un sandwich.

***

În scurt timp încep concursurile pentru ocuparea funcțiilor vacante. Dacă sistemul nostru este considerat atât de atractiv, vă invităm la concurs! Avem nevoie de noi camarazi, în special în prima linie!

55 comentarii:

Anonim spunea...

Cu tatuci sau fara tatuci ,noi trebuie sa evoluam si supravietuieste cel care se adapteaza .
La noi au plecat foarte multi la pensie pentru ca nu au acceptat ca nu mai sunt tata lor(ppl), si pt ca nu e adjutant ci ca e agent .

Anonim spunea...

tatucii la pensie,urmasii tineri au pastrat genul de legaturi cu ppl istii
invatatura repede ,buna si cu foloase imediate ,daca doreste ppl ul conditii mai bune
geaba e regulamentul ,e pentru "neutilati"
cind ai ,dai ...si ai
cine stie ,intelege

Anonim spunea...

Adevarat ne-am demilitarizat,nu mai suntem plutonieri ci agenti dar din pacate deocamdata este doar aceeasi Marie cu alta palarie,mentalitatile nu s-au schimbat,nici ale sefilor,care se intituleaza in continuare ofiteri,nici ale agentilor si cu atit mai putin ale ppl-ilor.Solutii?Multe: 1 incetarea numirilor si imputernicirilor nu conteaza pe ce criterii;2ocuparea functiilor si a posturilor in urma unor concursuri;3alcatuirea unor fise ale posturilor in care sa se puna accentul pe formarea si munca in ECHIPE si nu pe subordonare care este o reminiscenta a militarizarii;4programe de team building,adica de constructie a echipei;5managment coerent si politici cu oarecare continuitate in sistem;6 promovarea si evaluarea rela si obiectiva a profesionalismului personalului.Din pacate asa cum subliniaza si articollele dar mai ales comentariile de pe blog mentalitatile invechite sunt adinc inradacinate si au prins chiar si la colegii mai tineri care nu au o vechime prea mare in sistem,multi dintre sefii criticati pe blog au virsta in jur de 30 de ani in mentalitati nu li se citeste tineretea.

Anonim spunea...

mUn specialist (agent sau ofiter) se formeaza nu se naste. Pentru asta, cel putin in teorie, este nevoie de o baza de selectie, de niste criterii de selectionare, un proces de pregatire intens sustinut in timp ( genul de scoala)urmat de o imbunatatire a cunostiintelor practice si a cunostiintelor teoretice dobindite, care de regula se desfasoara in activitatea prectica. Dupa ce un individ selectionat si pregatit cum am spus mai sus lucreaza efectiv intr-un domeniu, cel putin 4-5 ani de zile, putem vorbi despre un specialist.
Uitindu-va in jurul nostru puteti sa regasiti multe asemenea personaje?
Ginditi-va ca sistemul penitenciar romanesc este plin de povesti de succes de genul "X" gestionar sau strungar muncitor si ambitios face la distanta o facultate ( X si O pe calculator :) ) da un concurs mai mult sau mai putin obiectiv si iata un profesionist desavirsit in lupta cu balaurul penitenciar.
Banuiesc ca deja se vor fi deranjat o multime de bloggeri care se regasesc in aceasta ipostaza si tocmai pentru asta mai pun un pic de sare pe rana vorbindu-va despre motivatie.
Care credeti ca ar fi motivatia unui ins destoinic, inteligent si charismatic sa lucreze intr-un penitenciar ( exceptie facind unii specialisti ca psihologi , asistenti sociali s.a.m.d.) va spun eu , tinde catre zero. Si asta nu numai la noi ci si in alte sisteme penitenciare. Stiti ca in Franta au fost greve ale personalului administratiei penitenciare care solicitau un spor de rusine pentru munca lor, sau ca la americani se spune ca devin jaileri cei care nu sint in stare sa intre in efectivele politiei?
Si atunci de ce sa ne lamentam de calitatea "luptatorilor" nostrii ?
Cite discutii "tehnice" a-ti purtat despre probleme cu care ne confruntam profesional?
Intereseaza pe cineva particularitatile tactice ale unei interventii in spatii inchise ?
Este cineva preocupat de procedurile si dispozitivele de siguranta pe care ar trebui sa le adoptam atunci cind sintem in mijlocul ppl ?
A observat cineva modificarile de atitudine , limbaj non verbal, postura , etc. ale unei ppl care pot indica un atac iminent?
Nu cred. E mai atractiv sa ne injuram si suspectam la nesfirsit intre noi, sa deschidem procese pe zeci de motive si sa visam la un lucru in echipa , care de cele mai multe ori inseamna ca nici unul sa nu faca nimic concret.
Asa ca trebuie sa ne multumim cu ceea ce sintem - specialistii sistemului penitenciar.
Bafta!

Anonim spunea...

Mie nu mi-e dor de batrani. Unii erau de treaba dar majoritatea nu aveai ce sa inveti de la ei. Numai prostii, combinatii, injuraturi. Nimic util, cu cateva exceptii care chiar s-au straduit sa faca ceva pentru unitate si pentru colegi. Multi erau faimosi pentru ca erau smardoi in uniforma, nu pentru ca aveau o prestanta deosebita, erau inculti si limitati.

Anonim spunea...

Bun articol. Am tot asteptat sa vorbeasca cineva si despre noi supraveghetorii si despre ce se intimpla pe sectii. Colegul anterior avea dreptate, desi nu sunt de acord cu tonul folosit. Puteţi sa intrati si mai in amanuntele activitatii de paza, supraveghere escortare. Interventia in spatii inchise e doar un exemplu, foarte bun dupa parerea mea. Probabil ca cei de la grupele de interventie stiu deja cum se face dar suntg si alte aspecte de discutat. Perchezitia spre exemplu nu e de gluma desi facema acelasi lucru de ani si ani de zile. Tot intra droguri si obiectze interzise. Sunt probleme cunoscute si trebuie discutate si mai amanuntit, poate ajunge ceva si la urechile sefilor din ANP.

Anonim spunea...

"cunostinte", nu "cunostiinte"
"nostri", nu "nostrii"
"ati purtat", nu "a-ti purtat"

Ma rezum la trei.

Anonim spunea...

Pentru dl Pruteanu;nu suntem toti destepti ca tine si mai gresim daca esti asa destept ce cauti la penitenciar dute nene la liceu si preda limba romana si lasane cu corectarea (ma lesi?)poate nu santem experti in ale calculatorului. ok?

Anonim spunea...

foarte realist articolul, ar fi bine sa il citeasca toti pazistii. este despre ei.

Anonim spunea...

Cine n-are batrani, sa-si cumpere!
Anonimule de la 14.40, in ziua de azi, nici tinerii nu ies in evidenta.
De la batrani am invatat multe, chiar foarte multe, iar acum "ma tine" sa-i infrunt pe ppl-i. Dar tinerii ce fac?
I-au capace de la ppl-i? Asa am ajuns? Sunt si aroganti, si neprofesionisti, si lipsiti de dorinta de a invata. Cu regret o spun, dar adevarul acesta este.

Anonim spunea...

sunt la mijloc, nici tanar, nici batran si e mare dreptate in ce se spune aici! avem nevoie de intelepciunea batranilor dar si de vigoarea tinerilor. Ce ne facem daca acestia nu au calitatile pe care le cerem noi? de muncit tot trebuie sa muncim. dar e foarte greu, o lupta permanenta cu sefii prea tineri ca sa zici ca sunt intelepti dar nici vigoare nu au...ne batem cu detinutii...cu lipsa de ajutor...cu colegii din alte sectoare care nu inteleg prin ce trece un agent pe o sectie de semideschis sau intr-un foisor pe canicula...o lupta continua. se mai mira cineva daca unii cedeaza, se imbolnavesc, pleaca si lasa locul liber pana la un nou concurs...

Anonim spunea...

Referitor la ultimul paragraf,personal consider ca nu este atit de atragator sistemul nostru cit vreau sefii sa para,ar trebui analizate si numarul de candidati care accad la anumite posturi din sistem[tot mai putini cu cit este mai specializat postul],dar si calitatea candidatilor si mai ales cit ramin in sistem.Daca intr-o prima faza uniforma si statutul de functionar al statului are o atractie,nu comentez cit de mare,atunci cind vad concret ce inseamna sa fii in prima linie intr-un penitenciar multi nu stau prea mult,la noi in unitate au fost ceva cazuri care nu au facut nici macar 30 de zile servici,au facut ceva cursuri de initiere,au lucrat la insotiri pe linga altii un pic si dupa prima tura de noapte dimineata si-au bagat lichidarea si au inapoiat tinuta!

Anonim spunea...

Pt. 16,28

Te les, da' semnalizeaza cand esti tu. Poate ca nu esti expert in calculatoare, dar cu limba romana si cu bunul simt ce ai?

Anonim spunea...

Catre colegul care l-a trimis pe Pruteanu la liceu:

Bai, daca Pruteanu merge la liceu poate fi un profesor bun, dar pe tine nu te primesc nici in curte ca si acolo te intreaba portarul cine esti, unde mergi si s-ar putea sa nu te descurci sa duci o fraza pana la capat.

PS: Nu trebuie sa fii destept, dar macar patru clase terminate pe bune ar trebui sa ai.

Patrick spunea...

Murphy spunea: cand o problema provoaca mai multe sedinte, in cele din urma sedintele devin mai importante decat problema.

Cred ca putem adapta legea de mai sus si la tentatia asta exacerbata de a ne corecta unii pe altii, in sensul ca vor ajunge corecturile mai importante decat comentariile, iar cei cu note mai mici la gramatica pot deveni reticenti si nu vor mai posta de teama lui Pruteanu, ori, nu tocmai asta este interesul autorilor, iar blogul poate avea de suferit.

Colegul exasperat de Pruteanu chiar a avut o iesire plina de naduf dar totusi omeneasca recunoscandu-si, totodata, lacunele.

Nu trebuie sa-l biciuim.

La examenele din sistem nu se cer abilitati deosebite de limba si literatura romana, iar cei silitori in scoala poate chiar indraznesc sa se orienteze spre alte domenii.

Avem nevoie de parerea tuturor.

In final, inca o lege a lui Murphy:
Supercompetenta deranjeaza mai mult ca incompetenta.

Sper sa nu cad in aceeasi capcana.

Anonim spunea...

Batranii, tot meseriasi sunt orice regim ar venii,pilosii sunt sus, vor ramane anonimii vremurilor ,cu functii grase, salarii pa masura si basta ,dar meseriasi au locul lor in inimile noastre , sunt simplii si destepti ,nu au parte de publicitate, de functii inalte asta si datorita profesorilor si inginerilor ;adoptatii ;de sistem, dar raman meseriasii in ale puscariilor, domnul BALA ii stie, si ar trebuii sa-i repuna pe locul care-l merita; si fiecare unitate de penitenciar are cel putin un asemenea om,inca....

Anonim spunea...

Vezi sa nu te spargi de supracompetent ce esti, Patrick.

Anonim spunea...

Catre Theo:

Cred ca aia au inapoiat tinuta pentru ca nu vroiau sa o spele.

Anonim spunea...

"La examenele din sistem nu se cer abilitati deosebite de limba si literatura romana, iar cei silitori in scoala poate chiar indraznesc sa se orienteze spre alte domenii."

Cu alte cuvinte, Patrick, sistemul penitenciar este pentru dobitoci, iar cei cu scoala ar trebui sa plece.

Anonim spunea...

Patrick, e un lucru pe care tu nu vrei sa-l accepti. Aici nu e vorba despre gramatica, ci despre ipocrizie. Intram pe blog si ne revoltam impotriva celor care incalca regulile din penitenciare cu nesimtire. Noi ne credem buni, curati, dar si noi incalcam regulile. Cel mai bun argument este gramatica. Scriem romaneste, deci folosim limba romana. Alte instrumente decat cuvintele si ideile nu avem aici. Ce facem cu ele? Le stalcim. Cu ce suntem mai buni decat cei pe care-i criticam? Daca suntem criticati, ce facem? Ne razbunam, aducem jigniri. Cu ce suntem mai buni decat sefii nostri, decat cei pe care-i "demascam"? Cu ce? Suntem niste bieti lupi moralisti. E bine sa criticam, dar sa fim atenti si la noi insine. De ce criticam? Pentru ca acest sistem sa devina mai bun. Ei bine, atunci sa ne straduim sa devenim si noi mai buni, sa acceptam critica si sa evoluam! De asta avem nevoie. Cred asta cu tarie si nu voi da inapoi cat timp voi scrie pe blog. Daca va deranjez, pot sa ma retrag.

Anonim spunea...

Prutene, tu corectezi si glasul rotilor de tren? Ai grija sa nu le franezi!

Anonim spunea...

Vad ca ati inceput gerontocidul. Oare peste cativa ani veti gandi la fel?

Anonim spunea...

prutene, iar ai comis-o! Hai, corecteaza-te singur la ce ai scris la 20,11.
Cu bine!

Anonim spunea...

Nu am ce sa corectez, prietene. Am scris in felul acela in mod intentionat, ca raspuns la replica celui de la 16,28. "Ma lesi?", "Te les."

Anonim spunea...

prutene, prutene, o dai in "haladeala"! Dar daca l-ai copiat pe el, de ce nu ai folosit ghilimelele?
Nu-i asa ca sunt enervant?

Anonim spunea...

Am raspuns, nu am copiat.

Anonim spunea...

Hopa, iar a aparut 21 (circumferinta capului), 51 (IQ).

Anonim spunea...

IQ 51? Ti se trage oare de la capacele pe care le primesti de la cei care, la randul lor, "i-au capace de la p.p.l"?

Anonim spunea...

Pruteanule, stiam ca si tu copiezi.

Anonim spunea...

Pai, omul acela ce va invata de la tine, daca raspunzi pe limba lui? El va crede ca asa este corect.
Prutene, ori ii inveti, ori las-o balta! Hotaraste-te!

Anonim spunea...

Sa stie anonimul ca se scrie "ma lasi", "te las", nu "ma lesi", "te les", cum s-a scris. Esti multumit? Nu esti enervant. Poate doar putin cam plictisitor.

Anonim spunea...

prutene, deja joci la doua capete! Ai invatat ceva!

Anonim spunea...

A fost odata un batran,
burcu, as putea sa-i spun
Si era el tare sfatos
Si corpolent, ba chiar burtos


La toti exemple le dadea
Din cariera dumneasa
Uitand ca-i marinar trudit
In haina de CI-st vopsit.


Pe multi din sefi i-a aburit,
Pe si mai multi i-a pupacit,
Pana-ntr-o zi, cand din senin,
A treia cizma-l lovi-n plin.


A fost atat de bulversat,
Ca propriul blog el si-a creat.
Iar de atunci, din joi in joi
Improsca-ntruna cu noroi.


Atentie, deci, dragi epigoni,
Ce aveti dungi la pantaloni
Sa nu patiti si voi ca el,
Sa mori incet, dar, tot rebel.

Anonim spunea...

Exact asa cum am prevazut: mihaita , an-mutu si pruteanu sar la beregata precum crapu` la porumb si improasca cu venin spre propria satisfactie. Niste zelosi singuratici a caror atitudine este vecina cu prostia. Singurul care s-a delimitat si care a avut, intr-adevar, o atitudine inteligenta si inteleapta, a fost 21.51, pe care il felicit. In popor este o vorba care spune ca trebuie sa fii putin destept ca sa-ti dai seama cat de prost esti(scuzati expresia, dar chiar asa se spune). La ei nu e cazul. Astept si din partea celor trei o opinie referitoare la tema pusa in discutie:leader sau manager. Ca la aruncat cu noroi se pricep, ne-au convins. Pana atunci propun sa fie ignorati. Este cea mai aspra pedeapsa pentru cei carora le place sa fie in centrul atentiei cu orice pret. Chiar si cu pretul agasarii celor din jur.

Anonim spunea...

Care a fost contributia ta la discutiile de pe blog, domnule Ninosu, ca n-am vazut sa ai cine stie ce interventii constructive? Mai bine lasa orgoliul la o parte si mergi mai departe. Ai gresit si tu putin. Accepta! Nu e nevoie sa intri intr-o lupta fara sens. Si altii au gresit, au acceptat si acum sunt mai atenti. Eu ii apreciez pe oamenii care au puterea sa-si recunoasca greselile. Cred ca nu sunt singurul.

Anonim spunea...

vezi ce ai facut, 12,51? l-ai bagat putin in seama si iar incepe sa arunce cu noroi. acum pune mana si spala blogul ca iar a intrat ninosu.

Anonim spunea...

Mihaita, nu stiam ca esti vecin cu mine.

Anonim spunea...

Dragi prieteni! Va rog sa nu mai continuam jignirile. Domnul Ninosu se poate adresa cum doreste. Sa fim noi mai civilizati. Vom raspunde doar in mod constructiv. O.K.? Va multumesc din suflet.

Anonim spunea...

Sunt de acord cu tine, domnule Pruteanu.

Anonim spunea...

O.K., Prutene.

Anonim spunea...

Ma lesi?

Anonim spunea...

Nu stiu daca omul asta plin de venin mai merita vre sansa. E un nesimtit.

Anonim spunea...

Bine, Prutene, da' ma sari la urmatoarele doua greseli?

Anonim spunea...

Eu cred ca ar trebui sa ne concentram mai mult pe idei, decat pe conflicte artificiale.

Anonim spunea...

Plicticosule, parca era vorba sa nu mai apari pe blog cu comentarii pana cand nu voi avea o interventie constructiva. N-am avut. Ce cauti pe aici?

Anonim spunea...

Ei mai bine merg pana la Braila sa-i scot fitele din cap.

Anonim spunea...

Ce fite sa aiba asta, ba? Cred ca daca te apropii de el o ia la sanatosa. Ninosica se oftica, dar face pe el de frica.

Anonim spunea...

Te sar, te sar. Plec in concediu, asa ca nu mai are cine sa va streseze. Cu bine, dragi colegi!

Anonim spunea...

Anmut, tu chiar nu vrei sa faci ceva bun? Ai aparut aici ca sa faci "caterinca"?

Anonim spunea...

Concediu placut! Te asteptam sa te intorci si sa butonezi cu acelasi aplomb. Avem nevoie de spiritul tau critic.

Anonim spunea...

Pruteanu si-a dat seama ca a intins coarda si a facut pasul inapoi. Asta inseamna ca este inteligent si mai atenueaza putin din narcisismul sau insa nu-i scuza interesele pe care eu i le banuiesc meschine. Pe cand mihai si anmut dovedesc ca sunt , intr-adevar, niste catelandri a caror desteptaciune nu da pe-afara. Dar astea sunt lucruri fara importanta. Atentie , insa, la fondul problemei: din 50 de postari pe blog, doar 11 s-au referit la tema pusa in discutie, restul de 39 fiind legate de cat de corect scrie x sau y. Desigur, "divagatia" a starnit-o stimabilul pruteanu care, sub masca asta colocviala, face mai mult rau decat bine si indeparteaza penifestul de la rolul sau de "sezatoare penitenciara". Calitatea comentariilor a scazut destul de mult in ultimul timp si, daca observ bine, a scazut chiar si numarul celor care "mai indraznesc " sa posteze de frica taxarilor pruteniene. Patrick a avut o interventie de bun simt dar pruteanu - care a reusit sa-i impresioneze pana si pe edy si theo, pe care ii apreciez in mod deosebit si despre care credeam ca sunt mai intuitivi decat au dovedit pana la urma, lasandu-se inselati de viclenia cavalerului Gramaticii Limbii Romane- i-a si sarit la beregata, incercand sa-l combata cu stilul sau insidios cu tenta academica. Nu stiu ce intentii are pruteanu, in realitate, si nici nu sunt sigur ca ii pasa chiar atat de tare de acuratetea Limbii Romane. Cert este ca penifestul risca sa ajunga un loc unde, in loc sa se dezbata idei, se vor contra in mod imatur doi-trei caraghiosi instigati de interventiile suficiente ale lui pruteanu, caraghiosi care, cum spuneam, mai au si sustinerea unora de pe margine. Sper sa ma insel. Accept , desigur, si opinii contrare, insa eu unul m-am cam plictisit de balacareala asta despre care nu mai stim cand a pornit si cand se va opri. Mai bine ma uit la OTV, ca nu e mare diferenta.

Anonim spunea...

Sa intelegem ca tu ti-ai pus numele "Plictisitu'" dupa interventiile lui Pruteanu? Unde ai fost pana acum? Ai iesit odata cu agramatii la batalie?

Anonim spunea...

Caraghiosii la raport: Plictisitu', Ninosu, 21.51, Aripel, Anmut, Mihai.

Anonim spunea...

Daca tot citesti comentariile din urma, poate observi ca interventiile domnului Pruteanu au fost critice (e adevarat), dar constructive si pline de substanta. De aceea il apreciez. Pe de alta parte, mi se pare o dovada de lasitate faceti aceste remarci acum, cand omul nu-si poate spune punctul de vedere. Chiar nu puteti sa acceptati critica? Vedeti cati critici de proasta calitate au aparut acum pe blog?

Anonim spunea...

"sa faceti"

Scuze.