Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

joi, 28 august 2008

Hartia igienica si austeritatea justitiei

Ministerul Justitiei – templu al legalitatii, cinstei si corectitudinii (cum puteam sa incep altfel?). La intrare, un jandarm. La fel de impunator ca si cladirea, te intreaba sobru unde te duci. Simplu muritor sau la fel de “public” ca ministrul, picioarele incep sa-ti tremure urcand treptele de marmura (doar daca esti muritor, ministrul s-a obisnuit cu accesul la locul de munca).

Daca intri in minister pana pe la ora 09.30, linistea iti aduce aminte de locurile de veci. Apoi, unul cate unul angajatii ministerului, consilieri personali si impersonali ai ministrului, secretari de stat si nu numai, incep sa urce treptele impunatoare. La intrarea din spate, pasnici cetateni, asteapta cuminti audiente sau pur si simplu sa inregistreze o simpla petitie.

Stiu o poveste cu un oarecare din Administratia Nationala a Penitenciarelor care s-a dus cu treburi pe la Ministerul Justitiei. Intra in minister si apoi se opreste la usa unui secretar general, bun teoretician, slabut practician. Din pacate, e cel care gestioneaza in prezent finantele ministerului. Incep discutiile, unul cere, altul ridica din umeri. De ce? Nu e usor ca din afacerist sa fii secretar general si mai ales sa gestionezi sistemul penitenciar.

Isi da seama maretul finantist ca a gresit putin, dar esential, invoca austeritatea bugetara, invoca cheltuielile cu Summit-ul, invoca alegerile locale, invoca cresterea economica, PIB-ul. Nu tine. Ramane un gust amar si senzatia de pacaleala.

Asa se termina? Nu. Ar fi fost prea banal. Ca orice om, acel oarecare, vizitator de MJ, are necesitati fiziologice. Poate nu ar trebui spus aici dar e relevant. Intra in grupul sanitar, chiar de pe palierul ministrului si se intoarce socat. Secretarul general avea dreptate, este austeritate bugetara. Hartia igienica sta sub cheie! Un lacat mic previne sustragerile de hartie igienica din Ministerul Justitiei.

Trist, dar adevarat. Relevant pentru priceperea celor care gestioneaza destinele salariatilor din sistemul penitenciar. Ministerul Justitiei e un ANP mai mic. Tot cu lacate lucreaza, doar ca apara mai mult hartia igienica decat justitia, sau doamne fereste, cetatenii.

7 comentarii:

Anonim spunea...

Numai la puscarie sa fie totul incuiat ?

Anonim spunea...

Hartia lor are antetul color?

Anonim spunea...

Nu au si un registru unde se trece ziua, ora si cine a folosit hartia ? Eventual pe baza de bon de consum aprobat de DEA. Ce se fac cu nota de fundamentare a necesarului de consum de hartie? Trebuie justificata, nu? Le propun inscriptionarea hartiei respective cu chipuri ale unor oameni cu limba mare scoasa afara. Cat despre chipuri ii las pe ei sa aleaga, ca stiu mai bine. As avea totusi cateva sugestii...

Anonim spunea...

Cred ca este o greseala in material. In loc de secretar general ar trebui secretar general adjunct RADU RAGEA, de fapt el se ocupa de sistemul penitenciar.

Anonim spunea...

O si arhiveaza... Termenul este de cinci ani.

Anonim spunea...

Dupa cinci ani o trimit la "Braila" ca sa scrie Ninosu sifoneli. Cine stie, stie...

Anonim spunea...

asta e specialitatea lui Dediu: cheia si registrul.