Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

miercuri, 20 august 2008

Cel mai iubit dintre pământeni - Brăţara de aur

.
"Permiteţi să raportez:...
.
Vedeţi dumneavoastră... noi educatorii, pedagogii suntem ca nişte doctori, care stă... stă la căpătâiul bolnavului şi aşteaptă... aşteaptă până se face bine... adică să ridică pă picioarele lui... că de nu o merleşte-n cristoşii mă-sii..."


"Aşa a apărut cosorul, zis al lui Moceanu... pentru că aşa-l chema pe inventatorul lui. Asta e. Moceanu... El are două părţi: partea lemn-oasă şi partea fer-oasă..."
.
Alte timpuri, alte personaje, alţi actori. Criticii (acum am citit pe net, nu c-aş fi specialist) spun că filmul "e o vulgarizare a cărţii lui Marin Preda." Mie mi-a plăcut. Mi s-a părut la fel de real pe cât mi s-au părut de poveste o parte dintre colegii mei care prin 1995 îşi aşteptau pensia pentru limită de vârstă.
.
Link util:

45 comentarii:

Anonim spunea...

Unul dintre directorii pe care i-am avut de-a lungul anilor a fost la o convocare unde i s-a spus ca toata lumea trebuie sa participe la reintegrarea sociala a p.p.l. A facut o sedinta mare si ne-a comunicat tuturor acest lucru. Ei bine, oamenii au inteles diferit mesajul. Unii au crezut ca sunt un fel de profesori, altii un fel de psihologi s.a.m.d. In realitate, este importanta atitudinea noastra. Fiecare la locul in care este poate sa-si faca treaba bine si poate sa transmita un mesaj pozitiv. De exemplu, un coleg care lucreaza la vizite: daca se poarta civilizat cu familia p.p.l., daca respecta intalnirea care are loc intre p.p.l. si apartinatori, daca are grija ca legea si regulamentul sa fie respectate, daca da dovada de stapanire de sine si de profesionalism, de corectitudine in toate situatiile, va fi vazut de detinuti ca fiind o persoana demna de respect si poate ca odata si odata ii va folosi ceea ce a vazut bun la colegul nostru. Daca din 300 de colegi, 150 s-ar purta in acelasi fel, detinutii ar vedea 150 de exemple pozitive si gandurile bune le vor fi mai familiare. Sa ne preocupam de reintegrare nu inseamna sa ne dam destepti si supersmecheri, nu inseamna "sa le aratam banditilor ca noi suntem jupani", pentru ca astfel intram in duhul lor, ne purtam ca si ei, in loc sa-i aducem pe ei spre pro-social.

Anonim spunea...

Foarte corect Edy.

Anonim spunea...

Scuze:
"...va fi vazut de detinuti ca fiind o persoana demna de respect si poate ca odata si odata le va folosi ceea ce au vazut bun la colegul nostru."
Luat de valul expunerii, am trecut, fara sa-mi dau seama, de la plural la singular. Stai cuminte, Pruteanule, fiara gramaticala, nu musca! Calm, calm...

Anonim spunea...

Daca nu as fi vazut filmul, as fi crezut ca ati filmat intr-un penitenciar de acum cativa ani, ba poate chiar de acum. Exista in sistem o ura fata de ceea ce inseamna intelectuali sau carte. Se simte uneori de la directori, la loctiitori, sefi de servicii si executanti, cu exceptiile de rigoare. Uneori si pe blog apar astfel de reactii.

Anonim spunea...

Exista o autosuficienta, o fudulie a celor care STIU ca pe hoti nimic nu-i mai face sa renunte la furat. Ca om preocupat de munca ta, iti lasi o doza de naivitate, de speranta ca poate persoana cu care lucrezi mai are vreo sansa. E, insa, fudulul de langa tine, omul caruia ii este greu sa-ti scoata detinutii la activitati, si iti spune atoatestiutor ca n-ai nici o sansa cu "ala". Tu incerci. Poate ca reusesti sa zidesti ceva in mintea si in inima lui, dar la intoarcere are acel Guruuu al sectiei grija sa dea cu mucii in fasole. Daca reuseste sa mearga pe drumul cel bun (in timp): "veti vedea ca oricum se va intoarce". Daca iar incalca regulile, Guruuul iti va spune victorios: "V-am spus eu ca e o jigodie?" Il lasi in pace. Ai de lucru cu altii: detinuti si Gurai. Slava Domnului ca sunt si agenti buni, adevarati profesionisti care pun si ei umarul.

Anonim spunea...

Cred ca asa educatie face si Dediu.

Anonim spunea...

mai ales Matei...

Anonim spunea...

ce fel de reintegrare sa facem daca intr-un penitenciar pentru tineri, adica cel de la craiova, unde gunescu conduce ca pe tarlaua ma-sii, in cel mai mare dezgust pentru lege si educatie, a fost numit director adjunct najap- un fost pazist de nadejde. Asta sa fie progresul ultimilor luni? Inteleg ca cei de la DEAP nu-si mai vad capul de rafuieli personale, dar ne intoarcem cu 10 ani in urma? Chiar nu mai sunt oameni seriosi la craiova,in curtea reintegrarii?

Anonim spunea...

Voi stimati"educatori" chiar credeti ca sunteti zeii reintegrarii ppl in societate.Hai sa fim seriosi.
Dupa cum imi dauseama, pe aici scriu aproape numai persoane care au cel nult 5 ani de cand sunt in sistemul penitenciar.
Cate persoane au revenit in penitenciar pe care ati avut buna placere sa-i reeducati? Nici una, asa este pentru ca inca nu au apucat sa se libereze din pedeapsa pe care o au inca de ispasit.
Vorbim mai tarziu, cand vor trece 10-15 ani si o sa observati ca in aceasta perioada chipurile aceste persoane care participa acum la club la orele dumneavoastra de reeducare au devenit familiale .Atunci sa va vad cat de buni ati fost cu munca dumneavoastra de reeducare si cat randament au dat activitatile desfasurate cu ei.

Anonim spunea...

Actori geniali intr-o secventa extraordinara. Nu stii daca sa te amuzi sau sa te intristezi. Chiar asa se intamplau lucrurile in trecut. Trecutul nu foarte indepartat. Partea nasoala este ca si acum mai sunt urmasi de-ai personajului lui Dorel Visan, putin mai lustruiti dar la fel de daunatori. Partea si mai nasoala este ca socio a ajuns cel mai greu domeniu din puscarie: cerinte multe , greu de realizat si de cuantificat, resurse umane si materiale insuficiente, uzura psihica puternica, volum mare de munca, program de lucru incomod(dupa-amiaza, sambata, duminica, Pasti, Craciu etc) , sprijin redus din partea conducerii si a celorlalti colegi, salarii destul de mici si nestimulatorii, functii mici, tentatia unor salarii apropiate in institutii civile si multe altele. Se pare ca ne cam pleaca specialistii din cadrul serviciilor de educatie si asistenta psiho(unii pleaca de tot din puscarie altii urmaresc functii din alte compartimente unde se pot castiga aceiasi bani dar cu munca mult mai putin stresanta). Unii deja au facut-o , altii stau la panda si asteapta momentul potrivit. In opinia mea acest fenomen constituie un semnal de alarma pentru stategii de la ANP.

Anonim spunea...

Desi lucrez de mai mult de 5 ani in sistem, nu mai am puterea si nici disponibilitatea de a-i raspunde unui zelos ca asta de-a postat apostrofarea catre educatori. Am obosit vazand cat de greu se schimba mentalitati. Trebuie sa acceptam cu totii ca sunt printre noi mai multe tipuri de oameni si trebuie sa -i luam ca atare. Pentru bietii educatori, insa, este greu sa lupte pe doua fronturi: si cu ppl si cu o parte din personal. daca ar fi dupa unii, ar trebui sa bagam toti detinutii intr-o mina de sare si sa dam cheile de la intrare unuia ca zelosul sus-pomenit. Ar sti el ce sa faca si, in plus, si-ar putea odihni si putinii neuroni disponibili.

Anonim spunea...

De ce-i spui zelos? Este un biet plictisit care moare de ciuda cand vede ca mai exista oameni care au obiective profesionale altele decat avansarile si maririle de salarii. Un lucru nu intelege dumnealui: reintegrarea nu o fac doar cei de la socio. Nu au cum sa o faca. In orice institutie penitenciara civilizata toti angajatii trebuie sa aiba atitudini pro-sociale, atitudini pozitive. Socio e doar o za din lantul reintegrarii sociale. Daca celelalte zale nu sunt prinse de ea, munca noastra, a tuturor, zadarnica.

Anonim spunea...

Pentru anonimul de la 20.08 2008 ora 18:24 nu doar esecul celor de la SRS se cuantifica atunci cind revin aceleasi si aceleasi fete,se cuantifica esecul nostru al tuturor:SRS,paza,medical,chiar si logistica.Mai mult daca UNICA imagine pe care o oferim societatii civile este ca :ii pastram in custodie la limita subzistentei si ii inapoiem societatii mai rai decit i-am primit NICIODATA nu vom primi din partea societatii civile nici un cent in plus pentru nimic:nici pentru conditii de munca mai bune, nici pentru protectia noastra si a familiilor noastre,nici pentru salarii mai bune ,nici pentru plata orelor festive[vezi ore efectuate in week-end si in sarbatori in care legal nu se lucreaza].Gindestete putin la aceste lucruri si poate te hotarasti sa faci si tu parte dintre cei citati de Edy care prin propriul exemplu de moralitate,verticalitate ,exactitate in aplicarea legii si regulamentului sa devii un model,un exemplu pentru ppl si prin urmare sa-ti aduci contributia la educarea ppl-ilor.In loc de concluzie sa stii ca lucrez in penitenciar de mai mult de 10 ani.

Anonim spunea...

Anonimule de la 18.24, tu ce rol ai in sistem? Esti cumva observator sau taietor de frunza la caini? Poate ca ii pazesti pe detinuti. Cu ce scop? Ca sa se intoarca mai rai, impregnati si de ura unor angajati scarbiti de munca pe care o fac? De ce ii pazesti? Pentru ca asa trebuie? O.K. Dar ce faci TU pentru ca ei sa fie mai buni? Imi aduc aminte de un revizor de trenuri (ciocanar) care, la pensionare l-a intrebat pe fostul lui sef: "Auzi, sefule, de ce bateam noi sabotii aia cu ciocanul?" Chiar, tu de ce pazesti oamenii? Poti sa vezi mai departe de lungul nasului?

Anonim spunea...

Din pacate nu doar de la socio pleaca oamenii,aproape din toate domeniile care necesita profesionisti cu alte specialitati decit paza,la noi in unitate au plecat vreo trei contabili sefi si doar prima s-a pensionat,in anul 2006 s-au publicat vreo 19 posturi de medici pe tot ANP-ul ,pina la proba scrisa au ramas mai putin de 10,nu am cunostinta sa se fi ocupat nici pina in ziua de azi aceste posturi,cred ca noua conducere de la ANP ar trebui sa mediteze serios la aceste lucruri.

Anonim spunea...

De cate ori amintim de cotofana, ea o scoate la inaintare si pe doamna Matei ca sa nu para singura conflictuala. Ha, ha... De parca ar mai pacali pe cineva. Noi toti stim cine e Dediu.

Anonim spunea...

Sunt de acord cu voi, dar (Theo)... "gandeste-te".

Anonim spunea...

Eu o cunosc pe Carmen si am tot respectul fata de ea ca profesionista. Nu e corect sa o tot bagati in aceeasi galeata cu o oportunista.

Anonim spunea...

Am vazut in film si in realitate ce satisfactie au sfertodoctii sa aiba la mana "unul dinaia, un intelectual". Da-i omului puterea (cheia) ca sa vezi cat de prost sau de inteligent este.

Anonim spunea...

Si Dostoievschi a descris personaje care, avand putere asupra unor oameni, putere data de pozitia de comandant, au inceput sa se creada dumnezei. e greu pentru micutii astia sa nu lase sa li se urce puterea la cap. Chiar oameni care pareau intregri, acum sunt varza din punct de vedere moral, dupa doar doi ani de directorat. Ei, ce sa-i faci... Pacatele unui sistem inca dictatorial in care acced la putere oameni mediocri.

Anonim spunea...

Si celui mai iubit dintre codleni i s-a urcat la cap domnia si se crede atotputernic, senior pe mosia personala. Pedepseste pe cine vrea, cind vrea, cum vrea si iarta pe cine vrea atita timp cit ii mai merge. Daca ai pile printre ofiteri, nu-i bai, poti sa faci ce vrei, daca nu, si te imbirliga marele sef, Parpala, cel care stie sa te insurubeze, esti victima sigura in miinile lui Dumitrache.

Anonim spunea...

Vorba aceea: "Meserie, te mananc!", "Mananci tu p... ca nu ma cunosti". Ne-am saturat de directori care nu sunt de meserie, veniti cu pluta de la armata sau din randul magistratilor. Astia cred ca meseria asta este floare la ureche. Ei bine, nu e, dar noi platim pentru ca ei sa faca experimente, sa-si testeze incapacitatile organizatorice pe noi.

Anonim spunea...

Cind am vazut secventele, parca-l vedeam pe Dumitrache la sedintele cu intreg personalul vinzind castraveti gradinarilor, spunindu-ne banalitati pe care el abia acum le-a auzit si pe care le crede noi, dar care erau expirate de doua mandate de directori. El abia acum a descoperit ceea ce altii au uitat deja. Lumea ride pe sub mustata la inceput, dar omul isi schimba cu greu repertoriul si devine agasant. Oare de cind nu a mai dat ochii cu sectia, de cind nu a mai sesizat realitatea?

Fox spunea...

Dumitrache vine numai sambata de-si verifica agentii prin plase. Cand era lociitor logistica, nici nu a intrat vreodata pe sectii, nu vedea ca-i cade tencuiala de pe peretii puscariei, era ocupat toata ziulica cu mess-ul. Muncea mult saracutul! Avem noroc in fata lui Parpala ca nu e titular pe functie ca daca ar fi.... sa vedeti plansete! Astia cred ca noi suntem militari in termen. Asa se poarta cu noi. Il mai au pe Coman si pe Lazar cu aceeasi mentalitate, ca doar tot de acolo au venit, si gata formula croitorasilor viteji, pregatiti sa-si bata joc de oameni.

Anonim spunea...

Unii cred ca educatorii trebuie sa faca toata treaba. Uita ca de fapt fiecare angajat trebuie sa participe la reintegrarea sociala a p.p.l.macar prin exemplul personal de oameni bine crescuti.Dar daca p.p.l./urile nu vad nimic bun in jur decat minciunile unora care cred ca daca au zacut pe scaune de conducere chiar au aptitudini de manageri si chiar pot face ce vor fiindca puscaria e a lor, atunci ce sa invete.Treziti/va oameni buni si uitati/va in oglinda. Poate ati primit trasaturi de infractori.

Anonim spunea...

Unii cred ca educatorii trebuie sa faca toata treaba. Uita ca de fapt fiecare angajat trebuie sa participe la reintegrarea sociala a p.p.l.macar prin exemplul personal de oameni bine crescuti.Dar daca p.p.l./urile nu vad nimic bun in jur decat minciunile unora care cred ca daca au zacut pe scaune de conducere chiar au aptitudini de manageri si chiar pot face ce vor fiindca puscaria e a lor, atunci ce sa invete.Treziti/va oameni buni si uitati/va in oglinda. Poate ati primit trasaturi de infractori.

Anonim spunea...

Parpala e un fel de fox.

Anonim spunea...

Am citit pe site-ul ANP despre actiunea de la Bacau, unde duc ppl la piscina cate doua ore saptamanal. Extraordinara idee. Fantastica !!!!
Stau si ma minunez pana unde poate merge deschiderea si spiritul de initiativa a unor conducatori de penitenciar. Bravo lor.
La noi daca vii cu o asemenea propunere in secunda urmatoare iti scrii cu pixul pe hartie nota de informare privind indrazneala de favorizare a detinutilor ducandu-i la piscina.
Mare-i gradina Ta Doamne...

Anonim spunea...

Bai, ma jigniti. Cum sa fiu eu Parpala? M-oi numi eu vulpe, dar nici asa viclean ca Parpala nu sunt. Si mai e ceva. Am pretentia ca ma exprim mult mai bine decat el. Bine ca nu m-ati facut Lazar.

Anonim spunea...

Adevarul este ca dupa schimbarea legii de executare a pedepselor, foarte putini manageri au avut curajul sa accepte aceasta schimbare. Sunt foarte rigizi si au idei preconcepute cum ca nu trebuie sa-ti dai silinta in ceea ce priveste detinutii, sa faci cat mai putin, ba chiar sa nu incerci deloc sa-i reintegrezi.

Anonim spunea...

Sa moara toti de ciuda ca la socio sunt oameni cu creier, intelectuali

Anonim spunea...

Imi place aceasta gradina zoologica cu foxuri, froguri si alte specimene

Anonim spunea...

Cred ca in ziua de azi este mai bine sa fi infractor decat lucrator la penitenciar. Ce au simtit oare cei 4 care ii supravegheau?
ROMANIA, TREZESTE-TE!

Anonim spunea...

Or fi ei intelectuali, dar tot unul de la paza ii cunoaste mai bine pe hoti. Nu e acelasi lucru sa stai 12 ore pe zi cu detinutul sau sa ii scoti doua ore la activitati. Credeti ca astia zic adevarul cand vorbesc cu aia de la socio? Ies si ei la o vrajeala, o dau in mangleala, cer o recompensa, se dau raniti si baieti buni si cind se intorc in camera... De-ar sti socio distractiv ce vorbesc hotii in camera...

Anonim spunea...

Stiti ce nu inteleg eu? De ce e Bidian cel mai iubit dintre pamanteni? De ce el, care a avut tot timpul un loc caldut, care ar fi frecat menta daca nu i-ar fi fost prea lene, care minte mai mult decat o camera intreaga de hoti, de ce el are acel loc caldut, de ce este tinut in brate? De ce Dumitrache nu a luat masura care trebuia luata, dar a pedepsit oameni din paza care isi faceau treaba bine pe sectie.

Anonim spunea...

frog, greutatile muncii sunt aceleasi in ambele tabere. Difera doar obiectivele, satisfactiile dar mai ales daruirea pentru munca facuta.
E adevarat ceea ce vorbesc ei cand revin la camere dar perfect adevarat este si faptul ca se plang de supraveghetori atunci cand ies la programe. Parte dreapta.
Nu timpul cat stai cu el e important pentru a-l cunoaste, fie el 2 sau 12 ore, ci modul in care il privesti, gradul de incredere capatat,nivelul de sprijin pe care poti sa il oferi si rezultatele avute in intalnirile cu el. Si mangleala de care vorbesti tu are rolul ei, sa stii. Numai ca cel de la socio o va auzi altfel fata de cel de pe sectie.
In ceea ce priveste minciunile spuse de ppl, este o vorba: "Adevarul va va face liberi..."
Ce interes am sa raman fara obiectul muncii ?...

Anonim spunea...

Stii de ce? Pentru cai mai destept decit tine, vulpoi nenorocit. In puscarie trebuie sa fi 5 minute destept, nu fraier si frustrat ca tine.

Anonim spunea...

De ce tot timpul se face referire la paza ca la baza a unitatii? Singurii care au cu adevarat responsabilitate in penitenciar sunt cei de la logistica. Daca iti fuge un hot il prinzi da-l in ..., daca il reeduci sau nu, ce conteaza, tot hot ramane, sa fim seriosi, dar daca nu calculezi cum trebuie, daca nu asiguri mancarea sau cazarmamentul, daca lipsesc valori materiale, e cu adevarat grav. Logistica e inima, ficatul si creierul unei unitati. Ei bine, doar atat am putut emana noi la Codlea: un Dumitrache care sta pe mess, un Coman care nu mai are loc de el insusi si un Durna care doarme cu capul in nori? Cine va fi viitorul director? Bidian?

Anonim spunea...

Avem si cotofene la gradina zoologica.

Anonim spunea...

pt cel cu logistica:ne(mancati ficatii)noua la figurat si detinutilor la propriu.........

Anonim spunea...

N-am inteles... Logistica le mananca ficatii cotofenelor?

Anonim spunea...

N-am inteles... Logistica le mananca ficatii cotofenelor?
Ca sa fiu sincer nu stiu care este treaba cu cotofenele astea de care tot vorbiti........eu vorbeam in general(in alta ordine de idei,mai baieti voi chiar aveti o obsesie cu cotofenele astea.......ca tot am citit pe aici,poate aveti drettate poate nu..pai cine sunt pana la urma cotofenele astea?ca tot o dati,cotofene in sus cotofene in jos,pai haideti fratilor lamuriti-o daca aveti probe impotriva lo,cqa ne-ati disperat............

Anonim spunea...

Exista o singura cotofana. Probe? E ea insasi o proba, o mostra de tzatziam ieftin. Cine stie, cunoaste.

Anonim spunea...

E unica proba a unei femei imposibile, bolnava de prostie, avara dupa barfa si rautate, cu puterea infipta bine in fund si nasul cat mai sus, biciuitoare de oameni care nu dau doi bani pe ea, iubitoare de pedepse, masluitoare de documente, cu neuron (din cand si cand), mincinoasa cat tot neamul lui Pinocchio,etc. Scarba sustinuta de ANP.
Ma bucur ca mai sunt pareri asemanatoare cu ale mele.

Anonim spunea...

Frustrat mai e Mihaita asta.