Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

luni, 25 august 2008

Calitatea ideilor vs calitatea replicilor

Am scris despre Pruteanu, acum câteva zile, fără a avea intenţia de a desemna un erou oficial al blogului sau al ANP. Am apreciat un om care este îndeajuns de insistent într-o chestiune pe care o consideră importantă. Am apreciat mai ales faptul că e dispus să-şi recunoască greşelile şi să admită că nu face parte dintre oamenii fără dileme.
.
Dar nu persoana Pruteanu, oricine s-ar ascunde sub acest pseudonim, aş fi vrut să fie scoasă în evidenţă. Ideea că cineva trebuie să joace rolul de critic sistematic mi s-a părut demnă de a fi discutată. La rubrica cu pricina s-au postat destule comentarii, însă o opinie, dintre multele exprimate, mi se pare foarte importantă.
.
Autoritatea critică se pare că se câştigă greu şi nu lipsesc cei care sunt dispuşi s-o conteste. Pruteanu al nostru s-a chinuit puţin, a asudat la tastatură, dar nu a cedat. Şi uite aşa am descoperit că avem pe cineva care poate mai mult decât să vadă greşeli de ortografie. Poate să argumenteze, poate să greşească, dar îşi vede de 'treaba' lui.
.
Problema de limbă română este însă exacerbată în comentarii. Neatenţii, printre care mă număr şi eu de multe ori, se supără de regulă, chiar dacă nu reacţionează. E de înţeles într-o oarecare măsură. Totuşi apar şi replici care sunt excesiv de dure la adresa celui care face o sugestie sau o observaţie. Asta cred că n-ar trebui să se întâmple pentru că, în cele din urmă, trebuie să primeze calitatea ideilor, nu a replicii.
.
În acest sens, de când scriu pe blog pot să spun că am văzut două tipuri de reacţii, aş zice eu, negative:
  • prima se poate reduce la sintagma: "avem probleme mai importante". Aşa este cu siguranţă. Despre fiecare problemă se poate spune că este mai puţin importantă decât despre alta. Reacţia cu pricina propune însă înlăturarea sistematică a problemelor pentru că oricum există una şi mai mare în orice moment. Şi uite aşa, având înţelepciunea întregului şi a absolutului, ar trebui să fim ignoranţi şi liniştiţi;
  • a doua s-ar putea exprima prin: "da tu cine eşti mă, ca să-mi dai mie/nouă lecţii!?". Am văzut comentarii care explicau savant că majoritatea cititorilor sunt agenţi, deci oameni fără carte, deci nevolnici în a-şi exprima o opinie decentă. Am văzut comentarii care desfiinţează, am văzut comentarii care propun scenarii sau acuză de rele intenţii.

Din pacate replicile care fac parte din categoriile mai sus discutate sunt destul de familiare. Nu-i aşa? Parcă mai vedem asta undeva, şi cred că este destul de neplăcut. Ni se întâmplă deseori să beneficiem de acest tratament atunci când avem o opinie sau o observaţie pe care ţinem să o aducem la cunoştinţa şefilor din penitenciare.

20 comentarii:

Anonim spunea...

Si mai exista o specie. Unii nu suporta sa li se critice seful, si se opareste de parca ar fi in joc propria lui persoana. Sar ca arsi in apararea sefului care intimplator ii si tine pe la locuri caldute, pe principiul ca e de-ai lor din gasca.
Pe mine ma mira obsesia asta pentru limba romana, dar cred ca pruteanu ar fi ok daca ar mai sari si el cate o virgula pe ici pe colo. Eu nu am fost niciodata sigura de cum se pun virgulele, si am fost foarte atenta la sdcoala. Am mai uitat din reguli, ce sa-i faci.

Anonim spunea...

Nu e vorba de Pruteanu. mi se pare chiar simpatic, da parca prea batem apa in piua cu corectura asta gramaticala. Am inteles ca omul are o pasiune si ca trebuie sa se exprime si nu ma deranjeaza foarte tare, dar de aici se ajunge la dicutii interminabile despre virgule si liniute si litere mancate. Sincer, toate astea mai intereseaza mai putin, mai ales ca avem articole care pot fi comentate, iar subiectele sunt destul de controversate.

Anonim spunea...

Pruteanu este latura mea critica, dar am intervenit pe blog si cu latura mea creativa. Pentru ca multi mi-au cerut si idei, nu doar critica, am imprumutat putin si din personajul creativ. Prin urmare, nu era vorba de persoana, ci despre ideea de atitudine critica. Masura in care deranjeaza e invers proportionala cu masura maturitatii noastre. Asta e.

Anonim spunea...

Articolul si primele doua comentarii ilustreaza ideea titlului: "Calitatea ideilor vs calitatea replicilor". Ideea de la care s-a pornit e buna, dar replicile lasa de dorit...

Anonim spunea...

Nu toate replicile sau schimburile de replici sunt de slaba calitate. Unele comentarii sunt chiar interesante si am vazut ca uneori sunt si postate pe prima pagina a blogului. E normal ca parerile sa fie impartite poate ar fi bine daca ar fi exprimate mai putin patimas. Asa am putea sa discutam pe argumente nu pe contre.

Anonim spunea...

Colegul Pruteanu, vei face parte din vreo comisie de examinare acum la concursurile imediate? Nu de alta dar putine sanse de izbanda vor avea canidatii cu tine, indiferent cat de bine au invatat sau cat de dulce au lins unele locuri ascunse....

Anonim spunea...

Da, si o sa avem pe toti picati! Si tot noi vom duce puscaria in spate asa cum este ea.

Anonim spunea...

Pruteanu,cel de pe blog ,mie personal imi este simpatic,simpatia nu mi-a scazut nici atunci cind eu am fost tinta atentionarilor lui,din doua motive principale:1 si eu tin mult la o exprimare coerenta si cit mai corect romaneasca,este prima conditie obligatorie pentru a fi respectat ca roman,asta este prima noastra calitate;2personal intotdeauna cind judec pe cineva ma intreb"eu in locul lui cum as fi procedat?"In urma acestui mod de a privi lucrurile nu mai sunt la fel de intransigent cu unii,cu altii dimpotriva sunt poate mai intransigent,aplic propria scala de valori.Nu-i port pica atunci cind ma corecteaza pentru ca tin la autoperfectionarea mea si cine ma ajuta la asta imi este prieten.Personal am observat ca aproape intotdeauna primele comentarii sunt cele mai interesante,apoi treptat,treptat comentariile devin o replica la replica,unele din acestea pline de umor altele doar de frustrari;in plus mai disting o categorie de comentarii care nu comenteaza si nu analizeaza nimic doar improasca cu noroi,adica invective ,adresate unor sefi nominalizati sau nu,unor sectoare de activitate sau unor comentatori de pe blog.Fara sa fiu nici filozof nici plictisitor totusi doresc sa le transmit celor care citesc acest blog o maxima :"UN OM CARE SE RESPECTA NU-SI POATE TOLERA NICI O IMPOLITETE"spuneau Anca Bursan si Gheorghe Panco in lucrarea intitulata DE LA CUVIINTA LA ETICHETA.In concluzie limbajul pe care il folositi denota respectul pe care il aveti pentru propria persoana.

Anonim spunea...

asta e DEMOCRATIA.

Anonim spunea...

Nu fac parte din nicio comisie de examinare, asa ca penitenciarul va inflori si va avea personal suficient.

PS: Oricum, sa stiti ca de obicei dau note bune.

Anonim spunea...

Salut HUGINN! Chiar m-ai bagat in "ceata".Citind articolul, gandul mi-a "FUGIT" tot la BIBLIE si la DIALECTICA.Titlul expunerii m-a dus la GENEZA,(Caderea omului),la dialogul(ideile) dintre D-zeu ,femeie si replica sarpelui.Pacatul originar se transmite genetic.Si "serpii" au ramas ptr. a implini profetiile biblice si ptr a demonstra ca unitatea si lupta dintre contrarii este izvorul miscarii.Nu pot sa cred ca Hegel nu s-a inspirat din Biblie cand a afirmat ca primordial este spiritul,cuvantul care zideste(ideea).Marturie sta Evanghelia dupa Ioan.(La inceput era Cuvantul (Ideea) si Cuvantul era cu Dumnezeu si Cuvantul era Dumnezeu.(Intruparea cuvantului ,ideii).Deoarece am fost criticat nu mai recomand bibliografie ptr studiu. Trist dar adevarat(relativ).Noapte buna si o zi frumoasa maine!"Cuvintele spuse pe un ton bland sunt argumente greu de combatut" (THOMAS FULLER).

Anonim spunea...

Pentru blandul filosof:

E cam varza prin capsorul ala al tau eclectic.

Anonim spunea...

Buna dimineata!Multumesc!Sper sa ma luminezi cu un exemplu mai "vechi",(Calitatea ideilor vs calitatea replicilor).

Anonim spunea...

apropo, cui dai note, prutene?

Anonim spunea...

Nu celor care fac doar "caterinca ieftina".

Anonim spunea...

Filosofule, nu poti sa interiorizezi ceea ce citesti, sa sintetizezi si sa meditezi? Chiar trebuie sa exhibi pe blog tot ceea ce ai citit sau vrei sa credem ca ai citit?

Anonim spunea...

Salut anonimule! Scuze ptr deranj.Nu credeam ca va citi cineva asa ceva.Multumesc pentru atentie.Daca vreau pot."Nu intotdeauna lucrurile sunt asa cum par a fi."

Anonim spunea...

Scuze, filosofule. Am fost rautacios. Nu meritai asta. Poti sa ma ierti?

Anonim spunea...

Marturisind ai fost iertat.Sper sa mai apar pe blog.Eram o pata de culoare...

Anonim spunea...

Multumesc HUGINN...!Ma pensionez...o sa te ajut!Te voi contacta si iti voi spune care sunt neajunsurile si prioritatile...Sunt ofiter de puscarie,scuipat,ranit,lovit,jignit si de nimeni aparat...