Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

marți, 22 iulie 2008

Spor de Romania

Aflu si eu, ca si dumneavoastra de altfel, cam care este recompensa lunara a unui functionar al statului, angajat sa ne lumineze la minte.
.
Teoria şi practica auditului
.
"Una din doamnele auditate a fost rugata de un coleg sa scrie despre insuficienta specialistilor in sistem, ca factor cauzal al "ineficientei" activitatii descoperite. Tot respectul pentru dna doctor, care a dat dovada de sinceritate circa 5 secunde, cand a zis: "Nu pot/am voie sa scriu asta..." si a zambit. Atunci am inteles. Misiunea de audit avea deja raportul intocmit la Bucuresti, doar cifrele mai trebuiau completate. Multumim pt profesionalism si obiectivitate." - ne lamureste un vizitator, despre cum se face la fata locului auditul, munca grea, pentru care supraspecialistul incaseaza lunar inclusiv sporuri de periculozitate.
.
"Sper totusi ca eforturile celor de la popota care v-au servit zilnic cu ciorba de burta, melci, pastrav sau gordon-bleu sa nu fi fost in zadar ... in timp ce noi mancam aceeasi ciorba fara gust ..." intra in amanunte vizitatorul nostru si avem dintr-o data tabloul complet, tabloul terifiant al incercarilor prin care este nevoit sa treaca inaltul functionar, in lupta lui neabatuta cu cosmarul economiei romanesti.
.
Multă inspiraţie, deloc transpiraţie
.
Teoretic, de vreme ce nu avem o dovada palpabila, o fotografie sau un videoclip ceva, in care sa-l identificam fara urma de indoiala pe inaltul razboinic, vanturand hartiile si ciugulind din bucate, putem pune la indoiala povestea asta. Poate ca este numai o rautate, o dovada de invidie si ingratitudine.
.
Poate ca in realitate, Presura Doamna si-a chinuit mintea infierbantata in cautarea celor mai bune solutii, poate ca spre dimineata a adormit epuizata cu capul pe documente. Poate ca secatuita de munca n-a mai avut putere nici cat sa se tarasca spre popota si sporul de periculozitate i se acorda pe buna dreptate, pentru ulcerul iminent care-i roade fara mila stomacul.
.
Şmecheria la rang de virtute
.
Practic insa traim cu totii in Tara Romaneasca, tara in care a te "descurca" este conditia de baza a societatii, tara in care a te face ca muncesti devine specialitate, tara in care replica "ce, tu n-ai fi facut la fel in locul lui/ei?!" ridica smecheria la rang de virtute, tara in care in ultima instanta numai prostii sunt cinstiti.
.
O solutie ar fi "sporul de Romania" acordat celor ce continua sa munceasca cinstit, continua sa creada ca rasplata este direct proportionala cu calitatea efortului depus.

3 comentarii:

Anonim spunea...

"O solutie ar fi "sporul de Romania" acordat celor ce continua sa munceasca cinstit, continua sa creada ca rasplata este direct proportionala cu calitatea efortului depus."

Indraznesc sa-l contrazic aici pe admin, ce descrie el mai sus ar putea fi sporul de occident, cel de Romania fiind acordat doar "descurcaretilor". Cum sa rasplatesti un prost care nu-si cunoaste interesul?

Anonim spunea...

Anonimula redreptate,

E ca in Biblie:
"celui care are, i se va da,
de la cel ce nu are se va lua! "

cam asa si cu "sporul de Romanika", trebui acordat exclusiv celor orientati, care este!
etse pa peste tot!

iar colectara taxelor pt acest spor sa se faca tot de la prostanii care nu stiu pe ce lume traiesc si muncesc cinstit...

Anonim spunea...

Poate stiti acea gluma, cu omul care continua sa se loveasca cu ciocanul peste degete doar pentru ca se simtea atit de bine dupa ce nu se mai lovea.

Acesta mi se pare un exemplu perfect pentru a arata ce se intampla azi in Romania cu unele din cele mai importante institutii conduse mi se pare, de oameni care nu-si pot depasi propriile limite. Pentru ca nimeni nu ar trebui sa se joace cu functionarea unora dintre cele mai importante institutii, cum este Ministerul Justitiei.

Alegerea ca si numirea unora dintre romani in functii publice inseamna de fapt acceptarea unor responsabilitati si nu cadouri dinlauntrul carora sa putem sa radem de cei care ne-au ales sau numit, pentru ca acum suntem puternici si putem sa facem ce vrem noi, tocmai pentru ca nimeni nu a incheiat vreun contract pentru aceste functii ca sa beneficieze de drepturi si obligatii, ci fiecare are de indeplinit o misiune pe care trebuie sa o duca la bun sfarsit pentru ca statul sa functioneze cit mai bine.

Exista un articol in Constitutie (art. 54 alin. 2) potrivit caruia cetatenii carora le sunt incredintate functii publice raspund de indeplinirea cu credinta a obligatiilor ce le revin, si acesta ar trebui sa fie pe birourile presedintelui si primului ministru si mai ales in mintile acestora, pentru ca mai clar si mai frumos de atit nu se putea spune despre ce inseamna sa detii o functie publica.

De fapt nici atunci cind se vorbeste de autoritatile publice, Constitutia nu instituie drepturi si obligatii ale celor care indeplinesc aceste functii publice, ci aceasta contine prevederi despre “rolul “lor, rol care este sinonim cu indatorirea, obligatia si raspunderea pe care cei ce indeplinesc aceste functii si le asuma pentru indeplinirea unei misiuni,( a unui rol) cu care au fost investiti.

Si mai interesant este faptul ca nicaieri in Constitutie nu se vorbeste despre SEFI, si nu exista un sef al statului, pentru ca nici presedintele, nici guvernul sau prim ministrul si nici parlamentul nu sunt sefi a statului Roman, tocmai pentru ca Romania este un stat de drept alcatuit din puterea legislativa, executiva si judecatoreasca, iar nu o organizatie condusa de un sef. In ANPnu de sefi ducem lipsa ci de competenta si moralitate,criza mai acuta de competenta si moralitate ca acum in anp nu cred sa mai fi existat vreodata