Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

luni, 28 iulie 2008

Cum poți tu lupta împotriva abuzului și corupției

Această postare nu se referă strict la problemele sistemului penitenciar, deși, evident, se adresează celor care lucrează în penitenciare sau în structura centrală. Și răspunde la întrebarea: "Eu ce pot face?" sau "Cum mă pot implica?". Sau, daca vreți, e un contraargument la eterna afirmație "Eu nu pot face nimic".
.
Nu e nimic filosofic în ce scriu. Ci doar vă arăt o opțiune și un răspuns la o întrebare pe care a pus-o la comentarii, în urmă cu vreo două săptămâni, cititorul care se semnează mihai v galați: cum? După ce a prezentat o situație în care a considerat că a fost victima unui abuz profesional, și la îndemnul meu să o facă publică, a întrebat firesc care ar fi modalitatea. Deși intenția imediată a fost să-l rog să ne scrie nouă, am preferat să mă abțin. Blogul este o soluție, câteodată eficientă, însă nu singura. Sindicatul poate fi, de asemenea, o soluție. Sau o posibilă asociație profesională. Ce ne facem, însă, într-un sistem în care nu credem încă în forța de grup, în care încă ne temem uneori și de propria umbră, în care mulți sunt indiferenți și în care avem experiența corupției sau abuzurilor profesionale zilnice? Sau în care nu credem nici cât negru sub unghie în profesionalismul sau integritatea celor care administrează sistemul? Care este opțiune individuală? Suntem protejați de lege?
.
DA. Răspunsul este categoric da, deși prea de puține ori am auzit oameni care să se folosească de lege pentru a-și apăra convingerile. Și mă refer la așa numita Lege a avertizorului de integritate, sau, așa cum este apare ea în Monitorul Oficial, Legea nr. 571/2004 privind protecția personalului din autoritățile publice, instituțiile publice si din alte unități care semnalează încălcări ale legii.
.
Aceasta e una din cele mai bune legi pe care le are România. Din păcate, și una din cele mai neaplicate. Este o lege pentru cel care nu vrea să fie părtaș la corupție sau decizii nelegale, la abuz sau lipsă de integritate publică. Este, însă, o lege care se adresează doar celui care nu vrea să tacă, care vrea să se opună nedreptății și care alege să nu fie complice la furt sau incompetență. Probabil de asta nici nu prea am auzit de oameni care să se prevaleze de ea. Pentru că reprezintă o opțiune și o manifestare a libertății. Legea nu-ți rezolvă problemele, nu-ți schimbă șefii incompetenți, nu bagă corupții după gratii și nici nu-ți garantează recunoașterea. Ea te ajută, însă, să încerci să faci TU ceva în sensul ăsta.
.
Ce este această avertizare?
Conform definiției, "avertizare în interes public reprezintă sesizarea făcută cu bună-credintă cu privire la orice faptă care presupune o încălcare a legii, a deontologiei profesionale sau a principiilor bunei administrări, eficientei, eficacitătii, economicitătii si transparentei, de către o persoană încadrată într-o institutie publică sau care functionează din fonduri publice ori administrează bunuri sau resurse publice." Definitia este extrem de largă, așa încât cam orice faptă contrară bunului simț, moralei sau standardelor profesionale poate fi încadrată aici. Sunt faptele despre care vorbim noi toți în postări sau comentarii de deja o bucată bună de timp.
.
Cine poate fi avertizor de integritate?
Avertizorul de integritate este persoana sesizează cu bună credință încălcări ale legii, si care poate fi:
♦ funcționar public;
♦ personal contractual conform Codului Muncii;
♦ personal care îsi desfăsoară activitatea în baza unor statute speciale.
.
Faptele care pot constitui subiectul unei avertizări de integritate
Sunt multe fapte prevăzute prin lege, însă am să le prezint doar pe cele care ne privesc direct:

1. infractiuni de corupție, infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție, infracțiuni în legătură directă cu infracțiunile de corupție, infracțiunile de fals si infracțiunile de serviciu sau în legătură cu serviciul;
2. încălcarea prevederilor privind incompatibilitățile si conflictele de interese;
3. folosirea abuzivă a resurselor materiale sau umane;
4. incompetență sau neglijență în serviciu;
5. evaluări neobiective ale personalului în procesul de recrutare, selectare, promovare, retrogradare si eliberare din funcție;
6. emiterea de acte administrative sau de altă natură care servesc interese de grup sau clientelare.
.
Cui te poți adresa
Aproape întotdeauna credem că ne putem adresa numai șefilor. Și cum cel mai adesea avem ceva de spus despre șefi, fie în legătură cu integritatea lor, fie în legătură cu profesionalismul acestora, abandonăm rapid orice speranță că putem face ceva și ne limităm la a-i bârfi pe la colțuri sau a-i înjura la bere. Câteodată, disperați sau într-un act de curaj maxim scriem câteva rânduri către ANP, de unde oricum nu primim în general răspunsurile pe care ni le dorim. Și asta nu pentru că nu ni se dă dreptate, ci pentru că avem senzația că nu interesează pe nimeni problemele reale, sau uneori închipuite, cu care ne confruntăm.
.
Conform acestei legi, însă, ne putem adresa:

• organelor judiciare;
• organelor însărcinate cu constatarea si cercetarea conflictelor de interese si a incompatibilităților;
• comisiilor parlamentare;
• mass-media;
• organizațiilor profesionale, sindicale sau patronale;
• organizațiilor neguvernamentale;
• sefului ierarhic al persoanei care a încălcat prevederile legale;
• conducătorului entității publice din care face parte persoana care a încălcat prevederile legale, sau în care se semnalează practica ilegală, chiar dacă nu se poate identifica exact făptuitorul;
• comisiilor de disciplină sau altor organisme similare din cadrul entității publice din care face parte persoana care a încălcat legea.
.
Iar aici cea mai importantă mențiune este că poți face sesizarea la oricare dintre acestea, fie la mai multe, fie doar la una, fără obligația de a o face conform unei succesiuni. Mai concret, te poți duce direct la presă să semnalezi neregula, abuzul sau actul de corupție, fără ca nimeni să poată să îți blocheze sau afecteze în vreun fel cariera ta profesională. Poți fi amenințat, poți fi hărțuit, te pot târî abuziv într-o comisie de disciplină, dar dacă ai curajul să-ți asumi disconfortul psihic, ei nu-ți pot face în realitate nimic pentru că legea te protejează.
***
***
P.S. Mâine, în urma unui mail primit de blogul nostru, vom scrie despre o posibila problemă de integritate a unui procuror director de penitenciar.

53 comentarii:

Anonim spunea...

Subiect tare dar controversat in functie de pozitia din care privesti . Important este sa nu intelegem ca meseria de "turnator sau reclamagiu" mai este inca in mare voga si ca ea ar reprezenta cheia succesului personal . Tot la fel de important este sa abordam asemenea subiect nu din pozitia "perfectului" si "imaculatului" ci sa putem discerne si motivatiile reale ale vreunei imperfectiuni reale(abuz si coruptie) intr-o activitate cu foc continu dar fara lemne . Felicitari !

Anonim spunea...

Eu am facut o plingere impotriva unui sef pentru abuz in serviciu si drep "protectie" mi-a tras directorul un 5 % sa-mi ia salarul de merit...pentru ca mi-am permis sa depun o plingere la parchet in timp ce depuneam si corespondenta ordinara primita la plecarea in misiune......

Anonim spunea...

Directorul adjunct de la Jilava, Gheorghe Căminişteanu, ştie............

Anonim spunea...

"Poți fi amenințat, poți fi hărțuit, te pot târî abuziv într-o comisie de disciplină, dar dacă ai curajul să-ți asumi disconfortul psihic, ei nu-ți pot face în realitate nimic pentru că legea te protejează."


-nu mai sunt un idealist al functionarii sistemului pe principii de etica si corectitudine.
- stiu ca se merge pe logica: "cine se scuza se acuza" dar am
sa va fac o scurta prezentare a cauzei "frustrarii" mele si va asigur ca nu este de vina faptul ca am picat examenul ptr functia de conducere, cum cred unii, ci pur si simplu totul se gaseste in interactiunea dintre mentalitati.

totul a inceput (pentru ca intodeauna exista un inceput) cand fiind singurul psiholog din unitate nu am fost de acord cu scoaterea la munca a unui detinut protejat.
acest fapt a determinat o reactie f ostila la vremea aceea, dar nu am dat importanta. lucrurile s-au precipitat cand in urma concursului din 2006 s-au ocupat si alte functii de psiholog si a venit pe postul de director la cultural dediu laura.
aceasta, indemnata de conducerea de la data respectiva si avand un caracter abject a inceput sa ma sanctioneze din nimic; (ba ca n-am lasat o cheie, ba ca am stat de vorba cu un detinut in biroul reeducarii dupa ora 15, ba ca n-am facut o caracterizare unui detinut asa cum trebuie, ba ca nu mi-am desfasurat activitatile conform programului, ba sa eliberez un dulap care era al meu adus surse exterioare puscariei).

am fost inlocuit din comisiile din care faceam parte cu psihologi angajati de o luna.
am dat telfoane la ANP, am fost in audienta dar toate aceste demersuri s-au terminat cu urmatoarea afirmatie soc: "ai dreptate mihai, dar trebuie sa intelegi ca nu avem ce face. dediu a luat examenul de director adjunct".
am dorit sa fiu audiat in comisia de disciplina ca urmare a contestatiei la mustare. s-a tinut sedinta fara mine, chiar daca m-am prezentat sa fiu audiat.
am mers in instanta hotarat sa demonstrez ca nu am facut lucruri care sa-mi fie atat de drastic imputate. am castigat pe viciu de procedura datorita faptului ca nu am fost audiat in comisia de disciplina. mare pacat.

am fost mutat in paza, de fostul director care si-a dat seama ca gluma lui dediu scapase de sub control. aici in pofida gradului, varstei si experientei (la angajare fusesem OS) am fost LST sub indrumarea unor ofiteri care aveau grade de subinspectori. nu pentru ca nu a-si fi stiut care imi erau atributiunile ci pentru ca nu stiam cum sa ma port cu TUGUI, ptr ca trebuia sa simt ce inseamna: puscaria este a mea si mie nu-mi place de ochi tai.

am fost dupa aceea sanctionat pentru ca pe monitorul meu din camera LST&ST era deschis un joc din windows. spectacolul creeat in jurul acestei mult asteptate abateri ale mele a fost demn de un subiect de roman kafkanian.
efecte de constrangere asupra comisiei de disciplina (subtilitati care sunt mascate la prima privire) amenintari asupra martorului care avusese un dram de noblete si nuantase situatia ca sa fie mai explicit cand a fost audiat (ulterior a fost chemat in biroul directorului si pus sa dea o declaratie prin care a spus "retrag cele afirmate in fata comisiei de disciplina").
noroc de inregistrarea audio, de succesiunea actelor la dosar pe care le am ca sa dovedesc ca nu inventez.

am facut sesizare din nou la ANP si iar au trimis in mesager al incompotentei decizionale....
s-a soldat cu "cele constatate de d-vstra nu se sustin".

asa ca am fost iar in comisia disciplinara si a doua oara membrii comisiei au decis: "vinovat".
m-am dus iar in instanta si am avut surpriza ca juristul a sustinut sus si tare ca nu sunt sanctionat chiar si la obiectiile directorului (cu toate ca aveam referat al comisiei de disciplina prin care se mentinea decizia de sanctionare, lucru valabil la prima sanctiune) si ca intentia conducerii era de obladuire a greselilor mele.
iar eu fiindca inventez, ma va deferi comisiei de disciplina din unitate pentru ca aduc grave atingeri imaginii unitati.

intre timp au fost adunati colegii mei si pusi sa dea declaratii ca nu vor sa lucreze cu mine. stiu cine si ce a scris si cine a avut curajul sa se opuna acestei regii.

inutil sa va spun ca am fost sarit din prime dar au umblat si la al 13-lea salar (-50%) invocand justificari in scris, de toata rusinea.
colegi de ai mei au primit ordine clare si raspicate sa nu mai fie vazuti ca stau de vorba cu mine.

cand s-a aflat ca vreau sa plec in concediu in decembrie ca mi-am luat bilet ( o oferta f buna) am fost sunat acasa de 3 ori si chiar de DIRECTORUL TUGUI sa ma prezint la unitate ptr a mi se inmana o citatie intr-o alta comisie de ancheta, care se tinea culmea, chiar in perioada concediului meu.

am fost mutat inapoi la cultural unde am un rol decorativ, avand in "grija" sectiile de munci.
asta o spun asa, ca sa arat ca ceva nou nu poate apare pe teren gol.

zilele astea m-au tarat intr-o comisie la nivelul conducerii unitatii ptr ca cineva stiind ca va fi vazut cu ochi buni, s-a apucat si a facut note informative despre activitatea mea pe sectii. la explicatiile cerute mi s-a raspuns cu: "posibile activitati necorespunzatoare".


stiam de legea prezentata in articol de la un consilier juridic al politiei, dar mai stiu ca nu exista practica judiciara in probarea actelor de hartuire la locurile de munca.
asa ca imi voi vedea de serviciul meu mai departe si voi mai vedea ce va fi.

tocmai a fost "uns" tugui ptr 90 de zile director al acestei unitati


mihai v galati

P.S. nici de reclamatia catre ANP, facuta de colegii de la SRS, cand eu eram in paza, impotriva lui dediu nu s-a ales nimic.
P.P.S. culmea indignarii - colegii mei fusesera facuti incapabili sa conceapa de unii singuri o adresa catre ANP.

Anonim spunea...

Sunt dispus sa-ti mai iert din infatuare pentru ca ai afirmat ca ai avut clenciuri cu dediu. Intr-adevar, dediu este complet lipsita de caracter si cu asta am spus totul. Femeie mai demna de dispret ca asta nu am cunoscut . Am cunoscut-o in mai multe ipostaze. Nu am auzit nici macar o persoana spunand ceva bun despre ea. pana si asa-zisele prietene o barfesc prin spate. Este demna de mila. Abia aceasta femeie reprezinta o rusine pentru sistemul nostru si pentru puscaria iasi. Sincer, sunt dezgustat cand imi amintesc de ea.

Anonim spunea...

Ai dreptate Mihai si n-ai sa o scoti la capat in actualele conditii.
Madam Dediu a luat examenul fiindca a latrat naspa de altii la interviu, spre deliciul si amuzamentul comisiei, a fost "meditata" de unul din psihologii capabili ai sistemului(nu dau nume ca are familie omul)si nu in ultimul rand a fost sustinuta, ca de fiecare data cu ocazia controalelor dese avute.
E o profesionista -ar spune ea, s-a descurcat -ar spune cei din alte servicii, e satisfacator -spune ANP-ul, dar cei care au cunoscut-o stiu ca e departe de ceea ce trebuie sa fie un Director Adjunct.
Are multe lipsuri in capacitatea decizionala, in gestionarea anumitor situatii,nu concepe alte opinii decat ale ei, ii este frica de detinuti, ii place lenea si barfa, vorbeste mult si prost.

Sa nu te mire de ce nu au finalitate reclamatiile facute de colegii din SRS catre ANP, asa cum spuneai. Mai bine scrieti pe blog aceste neajunsuri ca are cine sa o judece.

Anonim spunea...

Nu o apreciaza nimeni. Toti ii tin hangul la discutii ca sa aiba dupa ce sau de cine rade. Trebuie si cate o mascota intre atatia oameni seriosi, nu ? Si ea se simte ..motul..

Anonim spunea...

Mai sunt si alti directori adj. IP incompetenti. Care sunt criteriile dupa care si-au luat astia concursul? 75% sunt varza. Sefa mea face parte dintre cei 75%.

Anonim spunea...

Acel concurs a fost un abuz de indolenta. Am vorbit cu o membra a comisiei si mi-a povestit cum s-au decis subiectele. Am primit o bibliografie destul de stufoasa. Unii au invatat ca fraierii dupa ea. Dar ce au facut dragii nostri membri ai comisiei? Credeti ca ei s-au straduit sa citesca bibliografia? Ar fi putut ei sa stabileasca subiecte dupa cartile pe care le-am avut de citit? Nu aveau cum pentru ca nu le citisera. Asa ca au inventat niste subiecte care erau simple daca intrai in creierul alambicat al celor cativa incurca-lume. Cel putin unul dintre subiecte nu avea nicio baza bibliografica, ci a fost o interpretare pe care nu putea sa o faca decat cineva care habar nu avea de munca concreta. Prin urmare, nici teorie, nici practica. Doar pareri ale comisiei, mai bine zis ale cuiva din comisie. Pe mine una nu ma mai mira abuzul de incompetenta. Aproape ca imi pare rau ca mi-am luat concursul odata cu atatia mediocri. Noroc cu cei cativa buni colegi care au reusit si ei sa treaca acest tembel concurs.

Anonim spunea...

"Multumita" acelui "concurs" pe care l-am luat, acum sunt condusa de d.l., director adj. interimar care si ea si-a luat acel concurs, dar undeva departe. Acum imi sta pe creier.

Anonim spunea...

Nu-i ajunge tot ce a facut pe unde a fost. Acum ne toaca marunt pe noi. Nu credeam ca vom ajunge sa o plangem pe fosta sefa, dar uite ca s-a intamplat.

Anonim spunea...

Oricat de enervant ar fi Ninosu, de data aceasta nu pot sa nu fiu de acord cu el.

Anonim spunea...

Personal consider ca nu un examen de genul asta ar trebui sa promoveze oameni in functii de conducere. Ar trebui privit in realizarile acelei persoane pe perioada a cel putin un an in urma, ar trebui evaluata si prin discutiile cu colegii si chiar ppl-urile asupra carora va coordona eforturile educative ale subordonatilor, ar trebui incluse in examen numai spete practice ce trebuiesc solutionate cat mai eficient posibil.

PS. Ar fi util si un computer tomograf pt. a descoperi lipsurile din creier ale celor ca madam Dediu ce se cred centrul Universului.

Anonim spunea...

centru universului e si "cea mai buna din sistem adusa de Nadrag Nasumed" ,psiholoaga Simona Dumitrescu
treaba o fac altii,meritele ei cu activitate de plimbat hirtii
ce plingere sa faci cind abordarea este imediata de "turnator"

Anonim spunea...

Cel mai varza director adjunct din istoria sistemului penitenciar este fara indoiala CAMINISTEANU de la JILAVA.Titlul si la adjudecat facand praf paza, acordand vreo 80 de mustrari abuzive intr-un an,majoritatea fiind anulate de comisia de disciplina sau instanta.Sa nu vorbim de calificative date din burta...Acesta dupa ce a fost respins la concursul de director adj. la Rahova avand nota 5, a fost redistribuit la Jilava. Si tot de nota 5 face treaba. O capusa infipta in pielea sistemul penitenciar este acest Caministeanu. Din pacate nevasta-sa este la fel si tot la Jilava...

Anonim spunea...

Caministeanu al vostru e mic copil pe linga Bota si Mara de la Deva.Niste nemernici care se cred pe proprietatea lor in puscaria statului....Neamuri angajate la greu ,peste 50% din angajati sunt neamuri, pedepse date aiurea printr-o comisie de disciplina care este manipulabila si executa la comanda lui Bota si mara solutiile, neveste puse pe posturi cheie si amantele la fel.....si nimeni din ANP nu vede nimic....

Anonim spunea...

Frate, imi pare rau ca astfel de specimene sunt raspandite peste tot. Intrebarea fireasca este ce putem face sa scapam de ele??? Poate ANP si MJ o sa intervina, pana nu e prea tarziu......, si o sa le puna la locul lor. Daca nu atunci sa nu se mire cand o sa se intample........

Anonim spunea...

Chiar asa am ajuns ca acesti comunisti ordinari, pentru care cuvantul management inseamna un fel de mancare, sa conduca penitenciarele romanesti.Directori adjuncti cu note intre 3,00 si 5.00 sa conduca sute de oameni. Scuze, am spus sa conduca, imi cer iertare, sa-i foloseasca ca pe niste SCLAVI pe mosia personala, adica in penitenciar.....

Anonim spunea...

Stiti ce e culmea ? Isi iau niste salarii, sporuri de conducere dar mai ales prime de ti se ridica parul in cap. Si asta pentru ce ? Pentru a se tavali comod in fotoliile mari de piele si a palavragi dobitocenii la telefon, in timp ce supusii nu-si vad capul de treaba (nu toti, ca mai sunt si cei care stau si sufla toata ziua in urechea lor ca altfel s-ar plictisi singuri).
Iar ANP-ul nu va interveni niciodata, ca raportarile sunt extraordinar de optimiste.
Cum iti explici ca atunci cand vin ANP-isti in unitate si cand vorbesc cu ppl-urile nu stiu pe unde sa iasa de atatea reprosuri primite: ca nu sunt derulate corespunzator anumite programe, ca documentele intocmite lor nu sunt conforme cu realitatea, ca una se spune la ANP si de fapt altceva se intampla in lucrul cu ei, ca X sau Y nu are nici cele mai mici abilitati de a vorbi macar cu detinutii si multe altele.
Sincer, nu creadeam ca prostia poate fi atat de bine platita....

Anonim spunea...

Apropo de Bota de la Deva, au dreptate anonimii care scriu de el.
A fost un subofiter mediocru, care a facut scoala de ofiteri la fara frecventa si in 89 a terminat.A avut o cariera de pupincurist si l-a sustinut de la ANP Pirjol care l-a si scapat basma curata cind tinerii veniti in control impreuna cu Baditoiu au vrut sa-l faca varza, facindu-l incompetent atit pe el cit si pe Mara, care e de o prostie rara si specialist in diverse ciubucuri si spagi de la cadre si de la hoti. Aduceti-va aminte cind Nego plingea pe la colturi ca i-a dat bani imprumut la Mara si nu i-a mai dat cu anii si asigurari platite la masina si la fel banii la pestele cailor, cum il cara zilnic cu masina desi nu ere in drumul lui etc cum cerea sefilor de puncte de lucru sa-i aduca diverse produse de unde lucra fiecare...Cum si-a angajat Bota nevasta, din laboranta la fabrica de ciment Chiscadaga, subofitera desi nu putea sa fie angajata ca era trecuta de 35 de ani ,si chiar de 40 de ani, cu derogare de la ANP ,acum e pensionata cu pensie militara fare sa aibe minimul de 10 ani in sistem....Tot ce se intimpla prin unitati este cu complicitatea ANP-ului in mod cert si drept dovada Timar a fost angajat cind nevasta ere arestata si isi executa pedeapsa la puscarie.....ANP-ul e vinovat , ca institutie ca tolereaza si numeste pe functii oameni cu note de 2,54 si 3,14 la examene....Toate aceste angajari s-au facut cu complicitatea cadristilor si a celor din ANP.

Anonim spunea...

Pe de o parte sunt "sefii incompetenti" de care nu mai are lumea loc si pe de alta parte sunt frustratii/frustratele care-i injura pe aia din prima categorie si sunt convinsi de faptul ca daca ar fi ei sefi in locul alora ar face , scuzati expresia, rahatul praf. Pana la urma sunteti toti niste lasi care barfiti si injurati pe la colturi dar nu aveti taria de caracter sa luati atitudine atunci cand sunteti martorii abuzurilor, coruptiei sau prostiei. Zambiti frumos cand nu e de zambit, acumulati frustrari in loc sa abordati problemele in mod demn si echilibrat, ii injurati pe sefi indiferent ca sunt buni sau rai, va credeti cei mai buni specialisti care doar din vina destinului nedrept ati ajuns simpli lucratori in loc sa fiti in fotolii de sefi- asa cum vi s-ar cuveni, traiti o viata in propriul venin in loc sa va faceti treaba cum stiti mai bine si sa va bucurati de frumusetile vietii care exista la tot pasul(familii, copii, prieteni, slujbe bune, siguranta locului de munca, masini, case, concedii, excursii, haine frumoase, aprecierea detinutilor etc). In cazul asta, stimabililor, mai bine taceti naibii din gura si vedeti-va de treaba voastra in continuare ca niste slugi cu vocatie ce sunteti. Parerea mea. Astept injuraturile de rigoare de la colegii mei, frustratii.

Anonim spunea...

Adevar grait. Comunisteanu e cel mai varza murata. Totusi s/ar putea sa fie cel mai mare fraier -fost- il asteapta o mareeeeeeeee surpriza. Mai vorbim.

Anonim spunea...

Ninosu, curajosu'. Cine-i asta, fratilor, de si-a gasit sa-si faca reclama pe penifest? Eu n-am auzit de el si cunosc multi din sistem. Da' ce-mi pasa. Urmatoru'...!

Anonim spunea...

Bai disperatilor de la Jilava si de la Deva, mai lasati-ne fratilor cu aia ai vostri ca am ajuns sa-i visam noaptea. Pe bune! Mai scrieti si altceva, ca doar in fiecare unitate sunt Mare, Bote si Caministeni, da' voi o tot dati inainte cu ei. Eu m-am saturat.

moscraciun spunea...

Stiu ca s-a vorbit si se vorbeste mult despre reforma in Romania, stiu ca de multe ori cei care vorbesc despre aceasta nu urmaresc decat sa spuna ceva interesant, la fel cum stiu ca nu este greu sa faci azi o schimbare in numele unei reforme, greu este insa sa nu o regreti maine.

De aceea, fara a judeca daca o reforma este corecta sau nu, daca exista modele mai bune sau mai putin bune, as vrea sa incerc acum, doar sa ma intreb cu sinceritate:
- Ce este aceasta reforma?

Reforma poate fi profunda dar nu poate fi permanenta, pentru ca reforma nu dureaza decat o singura clipa, ea are loc in momentul in care alegi sa nu te mai cramponezi de obisnuinte si te detasezi de acestea alegand normalitatea indiferent de disconfortul renuntarii la cunostintele pe care le-ai acumulat.

Reforma inseamna sa realizezi ca schimbarea nu este nici buna nici rea, ca ea inseamna in primul rand neutralizarea mecanismelor care s-au blocat, sau care incep sa dizolve orice posibilitate de realizare a normalitatii.

Reforma inseamna constientizarea potentialului de care dispunem, ea nu trebuie sa ne ofere solutii sau dogme ci, doar sa ne poata asigura functionarea organismului social inlauntrul caruia ne cream fiecare destinele individuale.

Reforma nu inseamna acoperirea unor pagini sau a unor vieti cu o groaza de cuvinte sub care sa ne incalzim "fericiti" sufocantele noastre mandrii, si sub care sa ingropam impacati orice incercare de schimbare adevarata.

Reforma este in schimb cea care face sa curga din nou viata aceasta trecatoare, scapandu-ne de constipatia unei inteligente lacome si doritoare doar sa discute despre virtuti si nu sa le traiasca.

Reforma nu poate fi construita pe opinii sau pareri, oricat de majoritare ar fi acestea, pentru ca reforma nu se poate face cu simpla ridicare a acestor opinii la rangul de reguli, norme sau chiar legi, fara ca acestea sa fie asezate dincolo de orizontul limitat al unei supravietuiri prin automatisme.

Pentru ca orice reforma inseamna sa incerci si sa poti vedea dincolo de aparentele standardizate ale unei realitati lipsite de esenta unor valori concrete.

Orice reforma inseamna sa incerci si sa poti obtine satisfactie pentru o existenta libera in spirit si acceptabila in plan material.

Orice reforma incepe mai intai cu o renuntare, si orice renuntare nu reprezinta decat un instrument de care te poti folosi pentru a invata sa accepti lucruri mai bune, si nu un scop in sine.

Orice reforma inseamna curajul de accepta noul, chiar daca la inceput ne lipseste o tehnica adecvata pentru acesta, intrucit de multe ori ne ajunge doar faptul ca ne-am dat seama ca suntem capabili de aceasta.

Reforma nu trebuie sa fie o sperietoare, pentru ca reformele se petrec cateodata si fara sa ne dam seama, ca atunci cind are loc doar o schimbare mica in interiorul nostru si care ne da senzatia ca totul ramane la fel, desi aceste lucruri marunte duc uneori subtil la o rasturnare de situatie radicala.

Si indiferent daca ne-am mintit sau am incercat sa spunem adevarul, indiferent daca am inteles sau nu, indiferent daca am fost tulburati sau incurcati de REFORME, trebuie sa intelegem ca atunci cind in interiorul nostru ceva se schimba, acel ceva poate schimba la randul sau intreaga lume.

Pentru ca nu legile pot schimba o tara, un popor, sau oamenii, ci doar idealurile si credinta in acestea, iar orice reforma fara un ideal nu este decat o minciuna ce nu are valoare si care mai ales nu poate crea modele.

Daca privim justitia si puterea judecatoreasca vedem ca acestea nu au putut gasi modelul unei reforme care sa aduca echilibru si incredere in societatea romaneasca, ramanand incremenita intr-o "suprematie a legilor", unde dreptul apare mai mult ca un suspin romantic si retoric al celor flamanzi de dreptate.

Poate ca este timpul sa vedem ca pretentia unei durabilitati absolute si aplicabilitati generale transforma de multe ori legea intr-o statuie rigida si care nu poate fi facuta sa se miste spre problemele concrete ale oamenilor daca nu ar exista "magia dreptului".

Poate ca este timpul sa vedem ca "nebunia legislativa" de azi nu este decit un semn clar al unei lipse a dreptului autentic, drept, pe care modificarile legislative aproape zilnice incearca iluzoriu sa-l suplineasca.

Poate ca este momentul sa recunoastem ca legile sunt importante, dar ele nu sunt decit niste simple pietre, in timp ce dreptul este insasi templul pe care-l putem construi cu ajutorul acestora si la care adaugam si dreptatea, morala si corectitudinea.

Legea poate fi semnul de la care justitia incepe, dreptul insa este drumul pe care noi il putem face de la semnul unei legi mai departe de aceasta pastrand o traiectorie ideala a unei justitii in orice situatie.

O lege fara drept poate fi legala, dar aceasta legalitate nu poate niciodata sa ne indrepte spre un ideal, acest lucru il poate face doar dreptul care este un ansamblu functional alcatuit din legi, jurisprudenta, morala si dreptate.

De aceea reforma justitiei ar trebui sa inceapa dupa mine cu o simpla declaratie, cea a recunoasterii "suprematiei dreptului" inlocuind astfel acea "suprematie a legii" carei ii lipseste calitate dreptului de a fi mereu actual.

Pentru ca reforma nu trebuie sa fie doar un mod artificial de a schimba, astfel incit sa nu fi nevoit sa o experimentezi, reforma trebuie sa fie un simbol perfect al evolutiei.

Asa ca nu va lasati inselati de orice schimbari, mai bine priviti direct la inceputul drumului unei reforme care este in acelasi timp si idealul ei.

Anonim spunea...

Ce cadou mare si plictisitor ne-ai adus, mosule. Ia-l si du-te! Ne-ai plictisit.

Anonim spunea...

Mosule dute si fa pipi, i-ati tratamentul si fa nani ca ne-ai plictisit!

Anonim spunea...

Mosule! Anonimului de la 22.48 sa-i aduci o carte de limba romana, ca e cam saracut cu gramatica. Iti multumesc in numele lui, ca el sigur n-o va face.

Colectionarul de amintiri spunea...

Mosule dute si fa pipi, i-ati tratamentul si fa nani ca ne-ai plictisit!

Felicitari pentru comentariu, Mos Craciun.

Chiar daca nu sunt absolut de acord cu tot ce ai scris, nu pot decat sa-mi ridic palaria in fata analizei tale. In fond, din diversitatea de opinii se naste progresul!

Cat despre comentarii ce pot sa spun? Lipsa de educatie nu justifica lipsa celor sapte ani de acasa...

Anonim spunea...

O fi ceva de capul tau, mosule, da' acu' e vara si e ora 23. Nu stiu daca ai scris tu acel comentariu sau daca l-ai copiat si nici nu stiu cum ar fi mai bine, da' cred ca mi-ar fi cam mila de tine sa stiu ca ti-ai batut capul ala cu plete dalbe ca sa explici intr-un mod taraganat si cumplit de plictisitor ce e reforma.

Anonim spunea...

Mosule, tu esti cumva colectionar de amintiri si iti pasezi singur? Mos pisicher... Faci jocuri de rol pe blog.

Anonim spunea...

Si mie imi place comentariul. Bravo, Mosule! Sper sa citesc mai des comentariile tale. Oricum sunt infinit mai interesante decat aberatiile unui agramat.

Anonim spunea...

Uite! Cineva te incurajeaza.

Anonim spunea...

Bai, da' greu isi mai scrie mosu' asta mesajele de autosustinere.

Anonim spunea...

PENTRU COLEGII DE LA CRAIOVA, DIN AMBELE UNITATI
SUNT DE LA DEVA SI VA ROG SA-MI SPUNETI CEVA DACA STITI DE "CORICI DUMITRU" ZIS MITICA ,CARE ESTE LA NOI LA DEVA. VA ROG NU PROSTII DOAR ADEVARUL CA SE DA ROTUND DAR EU CRED CA ARE ....LACUNE SAU MAI BINE ZIS CEVA PE SUFLET.......STIU CA SI SOTIA LUI E LA TINERI.....VA ROG NU PROSTI....

Anonim spunea...

Mitica e un tip OK. Noi ne-am inteles foarte bine cu el si l-am apreciat. Sotia lui e la PMT si e o e tare de treaba.

Anonim spunea...

Mitica e un praduitor de doi lei. Umbla toata ziua pe la birouri pela sefi. Cand nu merge milogeala merge santajul. N-am deloc o parere buna despre individ.

Anonim spunea...

Faptul ca a luat atitudine impotriva a ceea ce ai facut tu nu inseamna ca a praduit. Voi ati putea fi coleg bun cu unul care incalca cele mai elementare reguli ale meseriei? Pe bune. Mitica e un om responsabil si cumsecade. Pare el mai laudaros, dar are suflet bun.

Anonim spunea...

A, nu Mitica. Tu n-ai luat atitudine vreodata pentru altceva decat pentru buzunarul tau. Esti un praduitor ordinar, iti inregistrezi colegii la bere. Inregistrarea de la Tg Ocna nu e singura. Ai mai facut si altele. Stim asta si de aia te evitam. Lasa-ne sifonuleeeeeeeeeeeeeeee!

Anonim spunea...

Ce-i vrajeala asta? Mitica n-a inregistrat niciodata pe nime.

Anonim spunea...

Pe bune Mitica. N-ai inregistrat pe nimeni. Unele le-ai dat si la presa sifon mic ce esti. Ce faci iti scrii singur mesaje de incurajare. Esti un praduitor ordinar si de doi lei. Toata lumea te stie. Chiar n-ai observat ca se schimba subiectul de cate ori apari prin zona?

Anonim spunea...

Daca iei atitudine impotriva unui coleg care se combina cu hotii esti praduitor, daca iei atitudine impotriva unui sef pentru ca a cununat pe cineva esti demn.

Anonim spunea...

Asta care au scris comentariile de mai sus sunt hoti care psoteaza de pe tel. mobile? parca ar fi detinuti. pe bune!

Anonim spunea...

pai tu nu ai luat atitudine bai baiatule. Tu ai praduit, sifonat, turnat. Daca luaia atitudine spuneai deschis ca X a facut ceva. Tu nu ai facut asa ceva. Tu Mitica ai lins urechi de sefi si gand ai fost subofiter si acum de cand esti ofiter. Ar trebui sa-ti fie rusine nu sa te bagi ca nesimtitu in fata si sa-ti scrii singur laude pe blog.

Anonim spunea...

Acum cine e sifonul?

Anonim spunea...

Hia Mitica, lasa-te. Esti penibil. Si hotii te stiu ca esti turnator? Nota 2 pentru tine. Ti-ai gasit si tui ceva care ti se potriveste. Sifonuleeeeeeeeeee!

Anonim spunea...

Ce Mitica, iti vrea cineva functia? Bai ce te-au prins astia cu mata in sac. Tu care te-ai plimbat prin lume si ai vazuta atatea. Asta e, uite ca de data asta te-ai bagat singur in lat. Sifon obosit ce esti!

Anonim spunea...

De unde stim noi de la Deva ca voi de la Craiova ii spuneti la Corici "Mitica", ca la noi "Mitica" e altul pe care il chiama Negrean Dumitru si noi toti lui ii spunem "Mitica" ca lucreaza de mult la puscarie si e agent la organizare. La Corici ii spunem Sorici intre noi nici decum Mitica, si stim ca e specialist in inregistrari si e foarte alunecos....20 de fete are...

Anonim spunea...

Mitici sunt doar la Bucuresti.

Anonim spunea...

Mitica al nostru e istetel, nu ca al vostru, provinciali carcotasi si agramati.

Anonim spunea...

Mitica de fapt e Caministeanu de la Jilava si e un mare bulangiu. Hai ca v/am taiat pe toti.

Anonim spunea...

Mitica e un avertizor, nu un sifon.

Anonim spunea...

Care e diferenta dintre un avertizor si un sifon? Cred ca este numit diferit, in functie de cel care se exprima. Daca este cel "sifonat", ii spune sifon, daca este cel caruia ii sifoneaza sau o alta persoana care este de partea celor care sunt interesati sa afle despre incalcari ale regulamentului, este numit "avertizor".