Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

marți, 29 iulie 2008

ANP: Ce hartii mai facem astazi?

Sunt hârtiile inutile? Ne justifică ele salariul? Este persoana privată de libertate mai reeducată dacă are tot „setul” de hârtii complet? Ar fi educatorii eficienţi fără ele?

Dosare, fişe, registre, agende, caiete de pregătire profesională, orare, mape, adeverinţe, cereri, referate…
Dacă Dosarul de educaţie şi asistenţă psihosocială e cea mai recentă cerinţă birocratică, Mapa programului educaţional e cea mai veche şi ambele îngreunează enorm munca lucrătorului de la educativ.
.
Îl transformă şi pe cel mai entuziast, dinamic, creativ „educator” în legumă, şoarece de birou, conţopist, orice vreţi dar nu modelator de suflete sau caractere, ceea ce ar trebui să fie, ceea ce ar putea să fie, ceea ce ar vrea să fie, ceea ce îl plăteşte societatea să fie.

Trusoul noului depus

Abia ajunsă la puşcărie, persoana privată de libertate este dotată cu un Dosar de educaţie şi asistenţă psihosocială pentru care va munci o armată de funcţionari: educatori, asistenţi sociali, psihologi, preoţi, agenţi tehnici care întocmesc procese-verbale împotriva electrocutării (!!!), etc.

Dacă fişele celorlalţi mai sunt cum sunt, partea psihologului este cireaşa de pe tort întrucât, dacă nu este acreditat, nu poate consemna nimic în acest dosar (sunt mulţi tineri psihologi care nu au obţinut încă acreditare), iar dacă este acreditat, nu are teste de aplicat (aici este o altă poveste interesantă). Deci, în cele mai multe cazuri, psihologul vede deţinutul, îl ascultă şi face câteva observaţii. Nu că nu ar vrea mai mult, dar posibilităţile îi sunt limitate.

Credeţi că există soluţii pentru a evita blocarea în hârţoage?

În dosarul cu pricina există Planul individualizat pe care specialiştii trebuie să îl completeze după ce au stat de vorbă cu cei din custodie şi i-au întrebat pentru ce optează din oferta educaţională pusă la dispoziţie (Doamne fereşte să dorească fiecare câte ceva!). La final se menţionează atent programele şi activităţile recomandate.

Nu contează că programele nu pot fi derulate deoarece sunt unităţi care nu au:
- mai mult de un club sau teren de sport;
- asistenţi sociali;
- resurse pentru achiziţionat rechizite;
- cabinete şi birouri (încă sunt penitenciare unde educatorii şi toţi ceilalţi consiliază deţinuţii pe holuri sau în birourile supraveghetorilor);
- decât un singur psiholog, başca mai e şi şef serviciu şi purtător de cuvânt…

De ce a ajuns rutina pe primul plan?

Nu uitaţi eforturile celor care gestionează dosarele, le dau tot felul de numere de înregistrare, fac adrese peste adrese de genul „trimiteţi-ne dosarul…” toate operaţiunile finalizându-se cu depozitarea dosarului într-un dulap în care nu va mai fi căutat pentru că nimeni nu întreabă de el. Ce credeţi că veţi găsi în acel dulap, peste un timp? Poate satisfacţia profesională?

Să nu sărim nici peste obligativitatea tuturor de a reactualiza trimestrial fişele din toate dosarele şi a şefului serviciului sau directorului adjunct de a aviza ceea ce au consemnat subordonaţii lui. S-a făcut sau nu s-a făcut treabă cu deţinutul, cerinţele sunt clare: din 3 în 3 luni, de la preot la director adjunct, se fac consemnări în dosar, chiar şi pentru a scrie „de la ultima evaluare, nu s-au produs schimbări”.

Dacă se face un calcul rapid al numărului de specialişti dintr-un penitenciar, raportat la numărul de deţinuţi care pot fi implicaţi în activităţi (proporţia poate fi şi de un psiholog la 1000 deţinuţi), concluzionăm lejer că se deschid dosarele mai mult pentru a se consemna că nu e nimic de zis, decât pentru a se nota observaţii utile, scopul volatilizându-se în rutină şi derizoriu.

Mapa programului educaţional mai este necesară?

Alt set de hârtii peste care nu se uită decât cei care vin în control. Dacă se întocmesc conform ordinului (din 1998 !), rezultatele controlului vor fi pozitive, oricum nu mai verifică nimeni dacă bate ce e scris cu realitatea iar, dacă verifică, nu se va înţelege de ce sunt mai puţini deţinuţi în club decât pe tabel sau de ce nu a fost respectată întocmai tematica propusă.

În noul Plan de măsuri pentru eficientizarea sistemului penitenciar a fost stabilit, ca termen de realizare a noului ghid de programe, iunie 2009?! E mai mult decât sperau cei responsabili să elaboreze ghidul, este mult mai mult decât era necesar.

În ciuda faptului că birocraţia ucide iniţiativa, practicienii ştiu foarte bine cum ar trebui să arate programele lor. Ei au elaborat şi derulează programe proprii, particularizate, de ani întregi.

Unde este speranţa?

Poate veţi elabora voi, cei din unităţi şi ghidul de programe, metodologiile, poate stabiliţi procedurile şi regulile, poate faceţi un regulament al activităţii. Cândva, poate nu prea târziu, deţinuţii vor avea programe făcute cu pasiune, de specialişti adevăraţi, de oameni cu experienţă, entuziaşti. Cluburile pot fi pline, terenurile de sport de asemenea, rezultatele vor deveni cuantificabile, iar recidiva va regresa…

Educatori, asistenţi sociali, psihologi, practicieni în general, puteţi lua poziţie transmiţându-le celor care decid, opinii, dorinţe, vise, soluţii !

Eu le recomand să-şi aşeze birourile în cluburi sau pe terenul de sport, renunţând la birocraţie, să-şi iubească munca şi să-şi practice profesia în mod responsabil, iar doamnele şi domnii de la centru să nu mai blocheze iniţiativa în activitate ci să înveţe din aceasta până vor deveni cu adevărat experţi!

65 comentarii:

Anonim spunea...

Va multumim din suflet pentru acest articol. E pe sufletele noastre.

Anonim spunea...

Cele mai multe hartii pe cap de detinut sunt produse cel mai probabil de "cultural". Multe nu au nici un sens dar trebuie sa fie completate pentru ca altfel avem probleme cu sefii si cu cei veniti in control.

Unele documente sunt necesare insa cele mai multe nu au nici cea mai mica utilitate. Insasi ideea cu dosarul de interventie psihosociala este buba. ANP a inventat o gramada de acte care ar trebui sa intre in acel dosar si rezultatul e ca ne-am transformat in scribi si nu mai avem timp sa ne facem meseria. Pot sa scriu 100 de pagini despre un sociopat dar daca nu am vorbit cu el decat 5minute intr-un birou de supraveghetor degeaba. Nu ajuta cu nimic. Nici macar pe mine nu ma ajuta. Ma simt inutila in aceasta situatie in care trebuie sa ma ocup 90% din timp cu hartii care sa ma acopere.

Anonim spunea...

Birocratia excesiva e specifica dictaturilor si/sau tarilor subdezvoltate, Romania a beneficiat de ambele, are o traditie de invidiat in acest respect care va fi greu de schimbat. A existat speranta desarta ca folosirea computerelor va simplifica manipularea si stocarea de informatii. Gresit! Pe langa faptul ca majoritatea romanilor nu stiu sa foloseasca un computer nici macar sa scrie sau sa citeasca un email, mai e nevoie si de o conducere care sa vada birocratia ca pe un cancer. Din pacate toate hoardele de directori perindati pe la ANP (cu o singura exceptie:) inclusiv cea curenta, nu s-au ridicat deasupra multimii cu nimic, multi chiar din contra.
Nu se va scapa de naravuri proaste in sistemul penitenciar decat in momentul in care conducerea se va remarca prin leadership nu prin salarii grase, indiferenta (..sunt prioritati "mai importante") si abuz de putere.
Nu va asteptati ca un director ANP care pandeste dimineata la poarta angajatii intarziati sa-si puna problema reducerii birocratiei, l-ati jigni.

Anonim spunea...

felicitari pentru invective!

Anonim spunea...

Toate comentariile trebuie să fie aprobate de către autorul blog-ului????????

Anonim spunea...

cineva a afirmat: "munca zero eficienta maxima"

Huginn spunea...

pentru anonim 29.07.2008 15:55:00

La ce vă referiţi mai exact? Cui îi sunt adresate "felicitările"? Care este motivul?

pentru anoniom 29.07.2008 15:56:00

Da. Comentariile se validează de către unul dintre admini. Altfel ar fi plin de mesaje publicitare la viagra si tot felul de ustensile erotice.

Anonim spunea...

Huginn sunt bune si aceste reclame la ustensile erotice, pentru interesul unor sefe, fie ele de servicii sau directori adjuncti.Mai sunt printre ele divortate sau cu soti "fara de putere". Si la urma urmei ar fi in interesul serviciului, a angajatilor si nu in ultimul rand al sistemului, nu crezi ????

Anonim spunea...

asa e, anonim,

cine nu ar sofer tinar in dotare, sa-si actualizeze setul de jucarele ...

spre linistea subalternilor si a potentialilor soferi.

Anonim spunea...

Cred ca deveniti misogini - inca o calitate a sistemului. Iar apropo de hartii, pe langa cele obligatorii, fiecare sefulet mai inventeaza cateva - asa, ca sa mearga treaba. De fapt, munca cu ppl oricum e devalorizata si considerata umplutura, asa ca ne vom ocupa cu hartii frumos colorate pana se va maturiza acest serviciu.

Anonim spunea...

Foarte adevarat tot ceea ce s-a scris in articol.
Cand a venit control din a.n.p. la noi la penitenciar , pe stimata doamna nu a interesat-o ca minorii si tinerii ies zilnic 5 ore la activitati , ci daca exista hartii , cat mai multe .
Nu am iesit prea bine pentru ca nu prea mai ai cand sa faci si hartii ,dupa ce esti "moasa comunala".
Daca vreti sa iesiti bine la control ,sfatul meu este stimati colegi , sa nu lucrati cu pppl ,ca nu apeciaza nimeni , ci sa faceti hartii din burta , asa cum au gandit si cei din a.n.p. cand au conceput atatea prostii pe care noi trebuie sa la facem.
Daca ei pot ,noi de ce nu?

Anonim spunea...

Am avut o doamna director ,{bine ca nu o mai avem}, de profesie fosta securista , care n-o sa va vina sa credeti ca ne punea sa facem copie la orice hartie o intocmeam ,si la sfarsitul lunii faceam raport de activitate ca sa stie si ea probabil ce-am facut .
Unii directori adjuncti pot fi mai diabolici deat cei din a.n.p.,de teama de a nu-si pierde ciolanele .
Sunt tare penibili !

Anonim spunea...

Asa este CAMINISTEANU de la Jilava

Anonim spunea...

Exista o zicala ,Cine nu munceste nu greseste.care este perfect valabila intr-un sistem in care prostia si nemunca este ridicata la rang de cinste.Avem numai specialisti cu diplome obtinute te miri unde , care se bat cu pumnul in piept ca ei sunt cei mai cei iar cind este timpul sa fie trasi la raspundere dau bir cu fugitii lasind raspunderea in spatele celor care m-ai si muncesc.Aviz MARGINENI

Anonim spunea...

Stim ca si cei din a.n.p. fac foarte multe hartii ,dar ei uita cand ne cer si noua acelas lucru , ca noi fata de ei mai trebuie sa lucram si cu detinutul .
Gandesc ei oare ca in timp ce iti desfasori activitatea cu 10 ppl ,care mai de care mai "doritor de programe educative obligatorii", poti sa faci si harii?
Eu le spun ca nu , nu atatea cat iti cer ei .
Pe zi ce trece nu mai stiu ce sa ne ceara , maine ,poimaine ,o sa ne ceara sa facem un studiu cum au dormit noaptea ppl .
Culmea este ca ei nu cer calitate ,ci cantitate .Au preluat modelul spaniol si l-au adptat in forma romaneasca ,adica mai mult decat ei , ca doar suntem romani.
Nu ne consulta cand emit judecati de valoare ,sau daca ne trimit material si ne cer parerea, nu tin cont de ea ,ca doar ei sunt SPECIALISTII.
Bine ar fi daca domnul director ar trimite fiecare specialist din anp sa lucreze o luna pe an intr-un penitenciar ,pentru ca teoreticenii nostri sa devina practicieni,si sa "ne invete si pe noi ".

Anonim spunea...

Am fost in vizita la un penitenciar din vest (nu din Spania). Printre altele, am vizitat un atelier de terapie ocupationala pentru persoanele private de libertate cu probleme de sanatate mintala. Era acolo un domn agent care facuse un curs de specializare in acest tip de terapie, un om pasionat de ceea ce facea. Lucra cu 7 p.p.l. si facea lucruri minunate cu ei. Doar de asta se ocupa. Era coordonat de o doamna asistent social si se consulta si cu psihologul. Oamenii aceia beneficiau de tot sprijinul. L-am intrebat pe cel despre care v-am povestit daca are un fel de mapa program, daca are obiective scrise pe termen lung, mediu si scurt, stiti ce vreau sa spun, ce contine fiecare program. Se uita la mine cu la felul paispe. A chemat-o pe asistenta sociala. Ea se uita la fel. Bine, ma asteptam sa fie asa. Intrebasem si eu ca sa ma aflu in treaba. Oamenii aceia erau practici, nu poeti de penitenciar. M-a lasat ea sa-i tot explic, apoi a renuntat si mi-a dat un pliant spunandu-mi ca e singurul "document" de acest gen pe care il are referitor la program. Era clar pentru ea. Eram un ciudat. O alta persoana, mai familiarizata cu Romania, mi-a explicat ca ei nu au asa ceva, ca ei muncesc, nu doar scriu despre ceea ce ar trebui sa munceasca. Am intrebat-o ce fac in cazul unui control. A inceput sa rada. Ce control?

Anonim spunea...

Cunosc persoane tinere in sistemul asta care isi iubesc meseria si iubesc munca in general. Aceste persoane sunt atat de capabile incat reusesc sa impace si capra si varza, adica...consiliaza pplei, ii scot la club si culmea cu ceva rezultate la vedere si se descurca si cu birocratia!!! Incredibil, dar credeti-ma, adevarat!!!!! Dar VAI!,sunt atat de transparenti incat nu-i vede nimeni.Cei din conducerea anp nu-i zaresc decat pe cei foarte bine conturati, sau ca sa fiu mai explicit, pe cei care au o anumita culoare....politica, bineinteles.

Anonim spunea...

Mesaj otravit pentru toti cei care se lamenteaza pe acest blog:
De o parte a baricadei se afla "sefii incompetenti" de care nu mai are lumea loc(si care, probabil, nici nu se sinchisesc ca sa nu mai zic ca nu ne citesc) si pe de alta parte sunt frustratii/frustratele care-i injura pe aia din prima categorie si sunt convinsi de faptul ca daca ar fi ei sefi in locul alora ar face , scuzati expresia, rahatul praf. Pana la urma sunteti toti niste lasi care barfiti si injurati pe la colturi dar nu aveti taria de caracter sa luati atitudine atunci cand sunteti martorii abuzurilor, coruptiei sau prostiei. Zambiti frumos cand nu e de zambit, acumulati frustrari in loc sa abordati problemele in mod demn si echilibrat, ii injurati pe sefi indiferent ca sunt buni sau rai, va credeti cei mai buni specialisti care doar din vina destinului nedrept ati ajuns simpli lucratori in loc sa fiti in fotolii de sefi- asa cum vi s-ar cuveni, traiti o viata in propriul venin in loc sa va faceti treaba cum stiti mai bine si sa va bucurati de frumusetile vietii care exista la tot pasul(familii, copii, prieteni, slujbe bune, siguranta locului de munca, masini, case, concedii, excursii, haine frumoase, aprecierea detinutilor etc). In cazul asta, stimabililor, mai bine taceti naibii din gura si vedeti-va de treaba voastra in continuare ca niste slugi cu vocatie ce sunteti. Parerea mea. Astept injuraturile de rigoare de la colegii mei, frustratii.

Anonim spunea...

Bagati-l, bai fratilor, in seama si pe Ninosu asta ca daca nu incepe sa ne dispere. A fost un copil neglijat, saracutul. Zi, puisor, ce vrei?

Anonim spunea...

Dupa care, ca sa nu aveti timp sa ma injurati, lansez o noua tema: Doctorii in psihogie, in drept, in management si, eventual, in stiinte militare din sistemul penitenciar romanesc.
Si o sa incep cu opinia mea, la fel de veninoasa asa cum v-am obisnuit:
Cand vine vorba despre superspecialistii din sistemul nostru, doctori in CE-O FI, mie unul imi vine sa rad dar sa si plang in acelasi timp. Am facut scoala cu mari profesori universitari,doctori in diverse domenii, recunoscuti in intreaga lume, care plecau - si mai pleaca - saptamanal, cu avion pus special la dispozitie, prin diverse colturi ale lumii, invitati speciali pentru sustinerea de referate, lucrari, intalniri stiintifice. Nu intru in detalii dar aveau o gramada de carti scrise, o gramada de titluri si o gramada de colaborari cu institutii de invatamant din diverse colturi ale lumii. Li se spunea DOCTOR IN DREPT, DOCTOR IN PSIHOLOGIE ETC. cand veneau la cursuri ramaneam tintuiti cu totii in scaune. Vorbeau ore in sir fara notite si parca ne hipnotizau. Aveau, ce-i drept, varste respectabile . Eu cu impresia asta am ramas: un doctor intr-un domeniu, oricare ar fi el, trebuie sa fie un monument de stiinta. Ma plec respectuos in fata lor.Adevarati maestri. Ori eu, cand vad cate un neica nimeni , care abia a terminat facultatea si in cativa ani face si master face si doctorat, mai ca-mi vine sa vomit dupa care ma gandesc sa fac si eu doctoratul. E valabil si pentru DOCTORII din sistemul nostru. Sunt niste penibili, adevarati impostori. Dar, nu-i asa , ii incurajeaza sistemul. Unii recunosc ca il fac pentru sporul ala de 15% la salariu. Nu stiu daca or fi adevarate informatiile pe care le am dar se spune ca in SUA ies anual 13-14 doctori in diverse domenii iar in Romanica ies in fiecare an, pe banda rulanta, cate 120 de doctori. Fara cuvinte. Eu unul am mai spus-o: am bunul simt si decenta sa NU pun semnul egalitatii intre , sa zicem, doctorul in psihologie judiciara Tudorel Butoi si doctorul in psihologie Mihai V. Ninosu Braila,, mare ofiter la puscaria lu` Peste.Parerea mea.Si sa traiti dom` doctor!
PS. De data asta astept injuraturi de la colegii mei, doctorii .

Anonim spunea...

Pt. anonima de la ora 21.55

Lasa, fetito, ca te vede si pe tine tanti Mihaela ca ai fost cumintica si o sa-ti dea o bombonica. Bine? Ai scris tot si toti detinutii sunt in programe? Mincinoasa mica! Da' nu-i nimicuta. Ia o bobo...

Anonim spunea...

E doar o verificare de rutina. pe asta il postati? Mi-am pierdut timpul sa scriu cateva comentarii,care nu au aparut.E-adevarat ca nu erau nici frivole si nici nu-i injurau sau ridicau in slavi pe colegii din anp.

Anonim spunea...

Era un nene mare la ANP. Nu mai stiu cum il cheama, da' era un tip destept. Avea o vorba faina. Spunea ca "experienta e o suma de vicii". Adevar graia. Si nenea asta a creat el o metodologie. Era taaare mandru de ea. Toate bune si frumoase pana cand a ajuns acest nene la noi, la Rahova. Aici a trebuit sa aplice tot ceea ce a inventat mintea lui cea dibace in teorii. Da' l-a salvat autoironia. "Cine p... m... a scris metodologiile astea tampite, ba?" Toata lumea a ras si l-a iertat. Apoi a iesit la pensie si a trait fericit pana la adanci batraneti.

Anonim spunea...

Oooops, ca a fost norocoasa! Aici e ca la Loto?

Anonim spunea...

Radem, glumim, da' traista-i goala si scroafa-i moarta-n cotet. Stiti care-i baiul cel mare? Noi trebuie sa pe facem p.p.l. cate un plan de interventie. OK. Nu-i mult de scris. Da' ce le scriem acolo? Le evaluam nevoile, le propunem programe etc. Buuun! Cum facem insa sa le si oferim aceste programe. E evident ca acum nu putem cuprinde toti detinutii in programe serioase. Si daca le propunem si nu-i cuprindem, ce facem peste cateva luni? Cu ce obraz ne mai intalnim cu ei? Asta-i buba. Si uite asa scriem ca sa ne aflam in treaba, ca daca nu... ii bai mare ca vine Zmeul Zmeilor si ne cere docomentul. Ai lucrat cu p.p.l., n-ai lucrat, nu-l intereseaza pe zmeu. Conteaza ce-ai scris. Punct. Ce poveste urata. Iertati-ma copii! Somn usor! Daca mai puteti.

Anonim spunea...

Interesanta propunerea autorului de a le comunica celor din anp ceea ce gandim, dar e destul de complicat. Au fost cateva intalniri la care sefii nici nu s-au deranjat sa vina, iar cei care au venit nu prea aveau nimic de transmis. Acum mai bine de un an ne-am adunat sa lucram la un ordin pentru intreaga activitate de reintegrare. Am muncit cu totii la el, dar din forma initiala n-a mai ramas nimic tot fara ordin am ramas.

Anonim spunea...

Un lucru este cert .
Cei care se lauda ca se descurca cu birocratia ,ori mint ,ori nu lucreaza cu ppl decat din cand in cand, si atunci putin timp.
Anonimo de la 21.55,ai tu impresia ca faci tot ce trebuie.
O sa-ti treaca daca o sa ai norocul
sa ai parte de-un control de fond .
Felicitari Vldimir pentru ca tot ce-ai scris in articol este mai mult decat adevarat .
Si eu sunt de acord cu masurile propuse de tine .
Bafta multa!

Anonim spunea...

de ce oare e asa o prapastie imensa intre calitatea articolelor si cea a comentariilor? In afara de a plati tot felul de polite si de a lovi acolo unde n-ai curaj la lumina zilei si a argumentelor, de ce nu ne gandim ce poate face fiecare pentru a fi mai putina birocratie sau pentru a ne face treaba mai bine? Cu lamentari si ironii ieftine radem de fapt de viata noastra, cea pe care o petrecem la servici. Felicitari autorului articolului

Anonim spunea...

Pt anonimul de la 23.08

Se scrie "serviciu". Repeta dupa mine: "ser-vi-ciu". Acum incearca sa scrii. Poate iti iese.

Anonim spunea...

Vorba lui vladimir. Unde sunt programele pe care cei din anp trebuiau sa le conceapa? sau daca nu pot face asta de ce nu cer ajutorul celor din unitati? Pe cei din anp ii controleaza cineva? Demisii de onoare nu exista?

Anonim spunea...

Pentru dosarele de evaluare,si toate hartoagele ce trebuiesc intocmite , in penitenciarul nostru s-a creat artificial si un post de SECRETARA .
Duce dosarul , ia dosarul , ca de ce sa munceasca duduia cu ppl- urile, ca ele nu miros frumos precum uleiurile aromate cu care tamaie secretariatul.
La voi in penitenciare , lucreaza toti salariatii SEAP cu ppl ,sau unii o freaca ca sunt pe bune cu sefu si fraierii ii duc in carca si pe ceilalti?

Anonim spunea...

Mi se pare mie sau chiar ai vrea sa fii secretara? Dupa cum scrii, nu prea este potrivita.

Anonim spunea...

...sau vrei doar s-o freci.

Anonim spunea...

Anonimule de la 23.08 , daca esti tu asa de curajos la lumina calculatorului, de ce te dai anonim ?
Din ce s-a scris ,tu chiar n-ai inteles ce-ar trebui sa se faca?

Anonim spunea...

pentru anonim 23.08. Care polite se platesc, neica? Stai sa vezi cum e in realitate. pleci din unitate, la anp te ascunzi sub fusta cui trebuie si de acolo te razbuni pe fostii colegi.
Cum se face ca nimeni nu citeste cu atentie notele pe care le primim dupa controale? Poate le cere noua conducere.

Anonim spunea...

Vladimir!
Ti s-a urcat la cap ca ai fost laudat si ne-ai lasat balta? Noi asteptam.

Anonim spunea...

rectific: "nu prea esti potrivita".

Anonim spunea...

"Eu le recomand să-şi aşeze birourile în cluburi sau pe terenul de sport."

Vladimir!
Imi place foarte mult cum ai scris si ce ai scris. Imi imaginez, totusi, cum ar fi sa ne mutam birourile in cluburi sau pe terenul de sport si sa strigam la p.p.l. ca niste parinti prea ocupati catre copiii lor: "Liniste! Am de lucru."

Anonim spunea...

Liniste! Trebuie sa va completez dosarele si sa va fac mapa program. Voi fiti cuminti pana atunci ca va fac cate un raport de evidentiere.

Anonim spunea...

E clar. Cineva ne pregateste articolul de maine si are bunul simt sa nu ne spuna sa o lasam mai moale cu comentariile. Liniste! Vladimir scrie.

Anonim spunea...

Scrie linistit, numa' sa nu scrii despre mine, ca ma fac comentatorii astia varza.

Anonim spunea...

Cind ati terminat cu dosarele verzulii de la SRS va invit la cele rosii de la medical; si culoarea este menita sa ne aminteasca de epoca apusa ;copiate punct cu punct dupa spanioli :nu conteaza ca la noi legislatia face inutile cel putin vreo doua din cele sase dosare interioare, toate colorate precum un curcubeu ;nu conteaza ca nu s-a obosit nimeni sa ne trimita un indrumator de completare al acestor dosare si fiecare unitate le completeaza cum considera de cuviinta ,nu am intilnit veniti pe transfer din doua unitati completate la fel .Pe linga aceste dosarele mai trebuiesc tinute vreo 35 ,40 de registre evidente caiete dosare si lista e al naibii de lunga ,toate inregistrate la secretariat anual !!!Cind sa faci consultatii ,cind sa depistezi cazurile noi de boala ,cind sa urmaresti faptic bolnavii cronici ,cind sa ii instruiesti putin :despre boala pe care au contactat-o ,cum sa urmeze tratamentul ,cum sa urmareasca efectele acestuia ,la ce riscuri este expus datorita afectiunii sale?!Mai putem vorbi de preventie de vorbit poate de facut ceva efectiv nu prea este cind ,de verificat blocul alimentar ,chioscul din incinta penitenciarului, spalatoria ,popota , de dezinfectat periodic camerele de detinere, mijloacele de transport si dupa toate astea sa mai si faci 100 si ceti pasa de consultatii zilnic iar dupa ce ai terminat tura dute si la un curs pentru creditele EMC.In concluzie dragi colegi de la SRS cind sunteti coplesiti de birocratia din compartiment va invit la medical pentru o "briza de aer proaspat".

Anonim spunea...

Da' si voi, cei de la medical, aveti la ANP niste specimene carora le este sila de unitatile din teritoriu. Ce sa mai zici daca ar trebui sa trateze p.p.l.

Anonim spunea...

Doar Afrodita era mai destupata.

Anonim spunea...

Medical, reintegrare, financiar indiferent despre care vorbim...pana nu se vor organiza concursuri si pentru sefii din anp ca pentru toti ceilalti si nu vor inceta numirile politice, degeaba comentam.se intreaba cineva pe ce criterii au fost adusi actualii sefi de directii din anp? Mai mult- se gandeste cineva sa le si evalueze performantele dezastruoase? Cum sa mearga un sector sau altul daca sigura calitate a sefului e sa fie din acelasi oras cu seful lui sau aceeasi gasca de cartier? Si nici macar nu stau in banca lor, se mai si falesc cu asta.Iar dupa ce ala nu mai e toti se vaita ce grea le-a fost viata. si-o iau de la capat, cautand proptele la urmatorii.

Anonim spunea...

Sefii de directii vin si pleaca, dar sunt unii care-si fac veacul pe acolo fara sa fi lucrat o zi in penitenciar si fara sa dea dovada de eficienta. Aia fac si desfac, se ocupa de matrapazlacuri si uite asa supravietuiesc. Cu ei trebuie facut ceva.

Anonim spunea...

Ce hartii mai facem azi? Eu as zice ca unii de la ANP sa-si faca niste hartii de detasare la unitati ca sa nu mai creada ca doar munca lor e importanta si sa mai ia contact cu realitatea. Cei care raman sa puna osul la treaba si sa incerce sa ne cunoasca, sa ne sprijine, sa ne coordoneze, sa ne traga de urechi daca e nevoie, sa simtim si noi ca misca ceva. Si cel mai important: sa mai taie din hartiile inutile.

Anonim spunea...

Pentru cei de la ANP. De ce nu va ganditi la niste norme realiste pentru fiecare specialist astfel incat noi sa fim obligati sa muncim, dar sa fim si protejati atunci cand un detinut se va trezi sa ne dea in judecata pentru ca n-a fost inclus in programe, desi in unitate exista doar un psiholog si un educator la 700 de detinuti. Stabiliti niste criterii. La un moment dat s-a incercat, un proiect de regulament le continea, dar un cap "luminat" le-a sters. De ce oare?

Anonim spunea...

Oare mai inflorim mult coala de A4 cu tot felul de ciudate antete, sigle, diverse formulari,adinci plecaciuni...???
Propun sa-i dam si-o gaura pe mijloc...

Anonim spunea...

"Cand ne apucam de treaba?" "Las-o pe maine! Azi vreau sa mai colorez putin antetul ca sa se vada ca am trecut si eu pe la ANP."

Anonim spunea...

Dosarele de care spuneti au si ele rolul lor.. .daca esti profesionist si stii sa fructifici informatiile cind iei decizii de care depinde soarta unui detinut. Oare nu ar fi cazul sa mai iesiti din ,,carapacea ,,penitenciarului si sa va mai informati si de la alte sisteme la care salariile nu au atitea zerouri si sa aflati ca se completeaza si acolo fise , programe cu obiective si sa nu aruncati cu pietre in cei care mai vor sa faca si altceva decit sa asteptte ziua de salariu si intre timp sa consilieze dupa principiul: e suficient sa asculti pe detinut, sa stai la o sueta cu colegul ca timpul trece, leafa merge.

Anonim spunea...

Esti pe dinafara. Se vede de la o posta ca habar n-ai pe ce lume esti. Vezi, de-aia nu va place lumea unii dintre pe voi, cei de la ANP. Faceti aprecieri fara sa cunoastreti situatia concreta. E adevarat ca trebuie sa avem un document in care sa consemnam date despre p.p.l., ca trebuie sa avem programe cu obiective, dar obsesiile astea pe care voi le-ati promovat (fisa de monitorizare standard, fisa de evaluare standard, completarea cu orice pret a planului de evaluare si interventie chiar daca omului nu poti sa-i oferi ceea ce propui acolo, analize peste analize, planificari si supraplanificari, raportari peste raportari etc.) In lege exista obligativitatea ca fiecare detinut sa fie implicat in programe educative. Corect, dar noi ce facem? Nu ne puteti obliga pe noi sa-i suplinim pe cei care n-au fost angajati si sa ne cereti sa lucram si profesionist, ba si birocratic. Nu credeti ca e prea mult? Problema ANP-stilor este ca voi credeti intotdeauna ca aveti dreptate si nu sunteti dispusi sa acceptati cu adevarat alte puncte de vedere. Va credeti nepatati pentru ca unii n-ati lucrat in penitenciare si aveti repulsie fata de munca din unitati. Nu m-am referit la toti, dar e un curent de opinie prin ANP pe care-l cunosc foarte bine. Cand scrieti sau cand vorbiti miroase deja a ANP.

Anonim spunea...

Obsesiile pe care le-ati promovat (le-am exemplificat si m-am pierdut in ele, asa cum ne pierdem de obicei cand trebuie sa vi le satisfacem) ne indeparteaza de ceea ce ar trebui sa facem cu adevarat. Imagineaza-ti sute de constructori care fac zeci de mii de acte si nu mai apuca sa construiasca. Repet: e nevoie de o planificare, dar sa lucrez cu 900 de p.p.l si sa planific pentru fiecare cate ceva in conditiile in care eu stiu ca nu voi putea duce la indeplinire ceea ce am planificat... Nu ti se pare o aberatie? Chiar si tie, care esti indoctrinat cu obsesii ANP-iste.

Vladimir spunea...

In concluzie, prea multe hartii si prea putine cu rost. La ce renuntam? Putem sa facem asta? Ar fi nevoie de o decizie in sensul asta.

Anonim spunea...

Asa e, Vladimir. Dar cine sa ia decizia asta daca in ANP nu sunt oameni realisti si de caracter? Cei care ar putea sa decida ar trebui sa fie stapani pe situatie, asta insemnand sa-si merite posturile pe care le au si sa cunoasca bine situatia DEAP. IN ACEST MOMENT NU ESTE NIMENI DE LA ANP IN ACEASTA SITUATIE. Sau ma insel eu? Nici nu stiti cat mi-as dori.

Anonim spunea...

Asta e tema preferata a directorului imputernicit Matei. Ea se simte bine cand face hartii fara sa munceasca cu ppl-ul. Inchipuiti-va ca ea completa aceste dosare, in timp real, cand de fapt detinutul nu se afla in unitate.
Si ce le mai baga in ochi celor ce o intrebau....Dar detinutului care s-a prins ca i se intocmeau fise cand el nu era de fapt in unitate cine se justifica ?????????
Tot scavii si palmasii....

Anonim spunea...

Poate ca avea datele culese deja. N-am inteles... la voi directorul adj. completeaza dosare? Si voi va dati palmasi? Pai e foarte tare doamna asta care va e sefa. Ar trebui sa va dea si cate doua la fund.

Anonim spunea...

Doamna Matei e oricum cea mai buna dintre voi, asa ca nu va mai vaitati atat.

Anonim spunea...

Unu' de la ANP zicea:

Oare nu ar fi cazul sa mai iesiti din ,,carapacea ,,penitenciarului si sa va mai informati si de la alte sisteme la care salariile nu au atitea zerouri si sa aflati ca se completeaza si acolo fise , programe cu obiective si sa nu aruncati cu pietre in cei care mai vor sa faca si altceva decit sa asteptte ziua de salariu si intre timp sa consilieze dupa principiul: e suficient sa asculti pe detinut, sa stai la o sueta cu colegul ca timpul trece, leafa merge.

Adica dupa ce eu ajung la serviciu, completez vreo 10 dosare, merg la raport, vin la doua comisii, ma intorc pe sectie si incep activitatea din cadrul unui program, apoi mai iau zece p.p.l. ca sa adun date pectru a completa a doua zi dosare, apoi imi iau acasa de lucru (informatii nesecrete) ca sa pot scrie in mapa program si acasa mai scriu si cateva adrese pe care n-am apucat sa le intocmesc la serviciu, ba mai pregatesc si activitatea din programul de maine, apoi vine seara si observ ca n-am avut timp pentru copiii mei pentru a nu ma simti o incompetenta, dupa toate acestea si multe altele tu, ipocritule nesimtit imi spui ac stau la o sueta. Pai f...., ......,..... ....... de ..... ce esti tu si bip, bip, bip si b.........., ...... ..... ................................ si iar bip, bip, bip si du-te-n .................. ............. ....... bai ..............., ca ne-ai disperat. Pai tu vii sa faci pe desteptul?

Vladimir spunea...

s-ar putea face o lista cu hartiile inutile?! s-ar putea si motiva de ce sunt ele inutile. ar fi interesant de vazut cateva bune practici.

Anonim spunea...

Nu Vladimir. Mai bine am face o lista cu colegii si sefii inutili, cu numele lor si prostiile inutile pe care acestia le gandesc si le debiteaza.
Pe mine EI ma pun sa fac o multime de hartii inutile, cu mult peste cele impuse de ANP si asta doar din prostia lor.
Si atat timp cat reclamatile scrise la ANP, discutiile in sedinte cu conducerea unitatii, discutii omenesti ca de la subordonat la sef si multe alte cai nu au o finalitate optimista, nu-mi ramane decat sa scriu in draci pe acest blog toate tampeniile facute de acestia. Am sa povestesc zi de zi prostiile care le fac ei pana cineva va lua atitudine.
Vorba bancului cu calul...macar sa ii fac de ras.
Sau ar mai fi o varianta: sa nu mai tin piept zilnic detinutilor care reproseaza modul defectuos de luare a deciziilor, sa le zic cine imi ordona asemenea aberatii prostesti si sa ma scot invatandu-i sa faca plangere (nu revolta cum vor ei).
Si ar fi cateva zeci daca nu chiar sute.
Am un sef cu mult peste limitele normale ale prostiei, parerea asta nu este numai a mea ci a mai multor colegi, are in spate numeroase nemultumiri pe unde a mai calcat, ANP-ul stie de el dar nu ne intreaba macar de sanatate.
Na, dati-va si voi cu parerea.

Anonim spunea...

Cum sa-ti spun, Vladimir. In teorie fiecare hartie are utilitatea ei, dar in practica se creeaza un cerc vicios. Suntem inca putini si trebuie sa completam foarte multe doasare, trebuie sa completam planuri de evauluare si interventie, trebuie sa revedem cel putin o data le trei luni fiecare dosar. Putem noi sa facem lucrurile astea intr-un mod profesionist? Eu cred ca nu si oricine m-ar contrazice cred ca nu stie ce inseamna sa lucrezi serios sau minte. Nu inteleg de ce trebuie sa completam planuri pentru persoanele cu care e putin probabil sa lucram. Ar trebui completate aceste planuri doar pentru cei care sunt inclusi in programe serioase sau in activitati. Altfel scriem mecanic si fara acoperire. Va dati seama ca peste cateva luni va trebui sa mergem in fata acelorasi detinuti si sa vedem impreuna ca n-am facut nimic si nu din cauza lor. Concluzia: din cauza noastra. Eu inteleg ca trebuie sa completam aceste planuri, inteleg necesitatea planificarii, inteleg ca fiecare act are rolul sau, dar nu inteleg de ce atat de putini oameni trebuie sa le faca pe toate. Si de ce nu are nimeni curajul sa rupa pisica. Mergem la mica intelegere si la mila celor de la ANP cand vin in control. Noi muncim foarte mult si nu avem niciodata sentimentul ca ne-am facut treaba bine pentru ca, oricat am munci, tot raman hartii care mai trebuie completate.

Vladimir spunea...

iti inteleg punctul de vedere dar cei care decid soarta sistemului CITESC aceste comentarii si e foarte posibil, asa cum s-a vazut in cateva cazuri din ultima vreme, sa se ia masuri. bune.de asta invitam la o "listare". cine mai bine decat cei din teren stie ce e inutil?

Anonim spunea...

Nu e vorba de hartii inutile in sine, ci de hartii mai putin utile pentru ca sunt completate in fuga fiind prea multe la un numar mic de oameni. Sunt prea multe analize stufoase. Ar trebui sa ne concentram doar pe cativa indicatori esentiali, nu pe texte lunare, trimestriale, semestriale, anuale, texte aflate in tandem cu planificari lunare, trimestriale, semestriale si anuale. Repet: erau suficienti doar cativa indicatori. In felul acesta erau si mai obiective analizele si exista posibilitatea unor comparatii. Cum sunt concepute acum aceste documente, nu au nicio utilitate. Planurile ar trebui completate doar pentru cei pentru care chiar planificam o participare. Asta pana cand vor fi suficienti educatori. De maxima IMPORTANTA mi se pare, insa, sa se stabileasca o norma de n p.p.l la un educator/psiholog/asistent social. pentru acel numar de p.p.l. sa se ceara programe profesioniste si taoer documentele necesare. ANP sa-si asume faptul ca are prea putini lucratori la socio.

Anonim spunea...

Eu cred că a fost creat un raport privind persoanele private de libertate raportate la numărul de educatori, psihologi, asistenţi sociali pe vremea domnului Şerpe când pentru prima dată au fost gândite standarde ale activităţii, proceduri de lucru şi au fost adaptate la noua lege fişele posturilor. Au fost vremuri bune pentru educaţie cînd s-au creat dosare de educaţie şi asistenţă psihosocială(la care mai este de lucru), au fost începute programe de asistenţă psihosocială, a fost realizată pentru prima oară o întâlnire cu noii managerii din domeniu, a fost început un program informatic pentru gestiunea activităţii de educaţie şi asistenţă psihosocială(în care se numărau participanţii şi nu participările la activităţi) şi cel mai important lucru a fost gândit un prim proiect de ordin al ministrului justiţiei privind activitatea de educaţie. Felicitări domule Şerpe şi veniţi înapoi la ANP că aţi făcut treabă bună şi domnul Băla ştie asta.