Dacă scriem despre conducerea ANP sau a cutărui penitenciar, apar comentarii care pretind că "adevăratele probleme"sunt cele financiare, legislative, de resurse umane, politice, sociale... oricum altele.
Chiuariu, Scintei, Iosif, Șpaiuc, Stan, Marin, Costaș, Predoiu, Băla, Cel Mare, Cucu, Craioveanu, Bota, Pop, Cutuș, Șpan, Siman sunt doar câteva exemple. De fiecare dată nu ei sunt "adevăratele probleme".
Dacă scriem despre buget și guvernare, râde un nene de noi că nu suntem economiști și că ar trebui să ne vedem de gratiile noastre. Problemele suntem noi nicidecum Guvernul. În ianuarie 2009 când discutam despre cum se va intra în incapacitate de plată și ne străduiam să demonstrăm cum ne minte vârtos Guvernul cu prognozele economice. Atunci nu era o "adevărată problemă", acum este.
Dacă scriem despre educație, adevăratele probleme sunt la pază. Dacă scriem despre corupție adevăratele probleme sunt în altă parte. Dacă scriem despre noi, adevăratele probleme sunt la alții. Dacă scriem despre drepturi salariale și nerespectarea acestora adevărata problemă sunt sindicatele.
Exemplele ar putea continua, și pot fi la fel de bine și formulate din perspectiva opusă. Mă întreb însă dacă nu cumva recursul la "adevăratele probleme" este deseori doar un pretext.
Pretextul "adevăratelor probleme" apare atunci când preferăm să așteptăm până când nu mai putem face nimic... ca să ne putem găsi cândva un alt prilej de lamentare sau după caz a unui, foarte la îndemână, țap ispășitor. Un exemplu recent: "Da, ce domne' s-au tăiat salariile? Să vedem că se taie și după aia vedem!". Am văzut, e prea târziu.
Comentarii despre "adevăratele probleme", face asta și guvernul noi de ce n-am face-o, apar odată cu intenția schimbării subiectul. Tot un exemplu recent: "Domnilor nu mai faceti afirmatii calomnioase gen celor ca Icsuleasca a luat bani pe facilitarea liberarii, situatia de la Bistrita o cunosc foarte bine, deveniti necredibili prin acest gen de afirmatii puneti sub semnul intrebarii buna credinta a comentariilor, lucru care ne face rau noua celor punem in discutie aspecte relevante (NB!)"
După care a dispărut?!
Sunt, e drept, o grămadă de probleme care scapă. Niciuna însă n-are pretenția c-ar fi "adevărata problemă" mai ales că nu există nici o intenție defensivă ascunsă pe undeva printre cuvinte.
2 comentarii:
Adevarata probema sta in faptul ca aceasta tarisoara este locuita...
Trimiteți un comentariu