Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

miercuri, 2 iunie 2010

Puiul de dinozaur

Citim pe un blog cum că directorul unui penitenciar a sesizat Comisia de Disciplina pentru că un subordonat a întârziat cu plata unor datorii. Prin așa o faptă un al nostru coleg de la Bistrița ar fi lezat  - pretinde domnul șef - prestigiul instituției care îi face deosebita onoare de a-l avea drept salariat.

La prima vedere mi-am spus că "uite și la idiotu' ăsta nimerit director de umplutură ce apucături de comunist bătrân are!". O asemenea reacție este de bună seamă exagerată și o notez ca atare doar ca exercițiu de stil. Nu cred că este cazul și sunt sigur că domnul director a avut altă intenție. Bună, desigur.

Directorul - reclamagiu este domnul Lucian Siman și la un moment dat se zvonea că va fi împuternicit într-una dintre funcțiile vacante de director general adjunct, recomandat fiind de protectorul și adevăratul director al Penitenciarului Bistrita, domnul Ioanițoia Constantin - actual șef la Corpul de Inspecție al ANP.

Mă întreb însă, cu toată simpatia pentru un director tânăr și cu o astfel de perspectivă, cum de încurcă domnul director borcanele intr-un asa stil comunistoid, timpul Comisiei de disciplină fiind și așa ocupat cu tot soiul de delațiuni? E totuși tânăr și, ipotetic, cu mintea limpede. Dacă domnul Ioanițoaia ar fi făcut-o, după traumele devenirii dumisale profesionale, mai că nu m-ar fi mirat. Dar, în aceste condiții e destul de ciudat.

Ce va face domnul director peste două luni când, cel mai probabil, jumătate din personal va avea rate neplătite dacă planurile Băsescului și Bocului vor fi duse până la capăt? Nu este exclus ca însuși Lucian Siman să ajungă pe lista datornicilor când se va aplica 25% chiar și la salariul de director-împuternicit. Ce va face atunci Lucian? Se va duce singur la Comisia de Disciplină? Va sesiza Comisia pentru toți?

Poate că e doar exces de zel deși practica demonstrează o consecvență demnă de cauze mai bune. Altfel, ar fi păcat ca domnul Siman să fie doar un alt pui de dinozaur. Ar fi păcat pentru că are calități deși nu pare a fi capabil să-și taie cordonul ombilical și să accepte că vemurile se schimbă.

Link util:

- Blog SSPD- Datoriile şi comisia de disciplină...
- Site SFG - Siman, micul...

PS. A nu se înțelege că încurajez promiscuitatea financiară. Articolul de mai sus este doar un apel la uzul bunei măsuri. Directorii de penitenciar nu sunt nici rakeți, nici recuperatori pentru bănci. Ar trebui să fie doar directori. Și așa pentru unii e prea mult.

26 comentarii:

Anonim spunea...

Nu conteaza, Huginn. Si Siman e bugetar, si intarziatorul de rate. Jos Guvernul! Greva!

Vasile Roaita spunea...

ANP-ul naste pui de dinozaur pe banda rulanta!

Se pare ca mai are un frate geaman acest pui de dinozaur descoperit cu ocazia sapaturilor arheologice de la Bistrita,neimputernicitul si neimpricinatul de la Codlea care a fost imbracat cu pantalonii de director prin telefon in fapt de seara la umbra felinarului stins din parcul Tei de langa ANP la sugestia tatucului Stalin, iar acum a inceput sa viseze numai sigilii si depasiri de consumuri la toate compartimentele unitatii. Asa se intampla cand iti cade sapca pe ochi fiind prea mare sau poate capul prea mic......totusi in unele comentarii prietenii ii mai lauda, poate doar pentru fata comerciala in rest au demonstrat ca sunt caporalii unui sistem demult apus resuscitati la apelul bocancilor de mama ex-dinozaur -ANP-
Asa conducatori ,asa sistem!

Huginn spunea...

@ 05:18

Din păcate contează. Boc e 'Simanul' Băsescului, așa cum Siman e 'Bocul' lui Ioanitoaia. Așa se fac mari ăștia mici și fără coloană.

Anonim spunea...

ia dat spaga banca pentru a nu se crea si alte precedente

Anonim spunea...

E plin sistemul de boci, simani, ionitoi si basesti. Din bistrita sau de aiurea...

Marcos spunea...

Poate ar fi util sa aflam ce relatii"contractuale"exista intre banca si dl.SIMAN.Ne poate ajuta cineva?

Anonim spunea...

Siman primeste rasplata buna pentru presiunile pe care le face asupra angajatilor. Un comision, o dobinda mai mica, ceva...

Anonim spunea...

Problema este de MENTALITATEA pe care o au unii directori din penitenciarele patriei, vizavi de relationarea cu proprii angajati..., ajungand pe un scaun ergonomic, acestia uita de angajatii lor, preocupandu-se mai mult de propria lor imagine...si este pacat deoarece unii oameni din sistemul nostru chiar au probleme reale si unii directori nu fac altceva decat sa le acutizeze. Este pacat faptul ca un director tanar ca cel de la Bistrita are o astfel de mentalitate...

mihai virgolici spunea...

mai simane, invata si tu de la directorul galatiului, unde magistratul ajuta pe cei care au datorii la banci.
de exemplu, ii face sectretari in comisia de disciplina, dupa care merge pe mana lui papusa cheala si da de lucru acestei comisii. uite cum ii da un ajutor de 5% pe luna bidiviului, care face onoare unitatii noastre.

Anonim spunea...

Un director trebuie sa stie sa relationeze cu personalul din subordinea lui si sa intretina o atmosfera propice desfasurarii activitatilor dintr-un penitenciar..., sa sanctioneze atunci cand trebuie sanctionat si sa incurajeze personalul atunci cand acestia isi fac serviciul asa cum trebuie..., a mai fost un director pe la Barcea care tot asa nu stia sa relationeze cu personalul...si dus a fost !!! Acest lucru ar trebui sa traga un semnal de alarma ptr. dir. gen. al ANP care poate prin parghiile care le are sa sensibilizeze acesti directori din teritoriu vizavi de atitudinea pe care acestia o au cu proprii angajati....

Anonim spunea...

Marcos, util ar fi sa stii ca pe tine nu te mai poate ajuta nimeni.

Anonim spunea...

Dle Huginn,

O precizare se impune a fi mentionata. Citind articolul de pe blogul colegilor de la Bistrita, am constatat ca imprumutul despre care se vorbeste fusese "contractat" de la o terta persoana si nu de la o banca, asa cum se specifica in articolul de fata. Acest aspect poate parea a fi doar o diferenta de nuanta, dar are importanta lui. Nu stim amanuntele in cauza, dar este posibil ca respectivul datornic sa fi profitat de amabilitatea si buna-credinta unui coleg/cunoscut, solicitand si primind anumite sume de bani pe incredere, si ulterior sa refuze returnarea sumei datorate. In aceasta situatie se schimba nitelus datele problemei?

Huginn spunea...

@ 09:36

Cum spuneam, oamenii trebuie să-și plătească datoriile, dar directorii nu trebuie să facă pe recuperatorii. Pentru asta există proceduri legale de natură civilă.

Anonim spunea...

@ Huginn

Daca pagubasul ii este coleg rau-platnicului (si numai in aceasta situatie, dar in primul rand), devin incidente reglementari atat din Statut cat si din Cod (deontologic).

Dar nu vreau sa insist pe acest subiect, ideea fiind doar aceea de a analiza fiecare "caz", punctual si pe informatii clare si concludente, inainte de concluzii si... sentinte. :)

Mi-a facut placere. O zi buna!

Huginn spunea...

@ 10:01

Multumesc pentru obervatii. Cred insa ca ramane o chestiune de natura civila nicidecum disciplinara.

Cum directorul n-a fost parte la acordul de imprumut nu are de ce sa fie implicat la recuperare. E un abuz.

Anonim spunea...

vai de mama lui de director !!!!!! apropo unde ati gasit maimuta asta???????????

Anonim spunea...

@02.06.2010, 09:36:00

Nu vad cu ce ar putea schimba datele problemei acest aspect...indiferent de unde imprumuti niste bani, de la banca, de la persoane fizice...unitatea nu este parte in acest imprumut si nu vad cum poate afecta imaginea acesteia...si aici Huginn are perfecta DREPTATE :"Pentru asta există proceduri legale de natură civilă".... si o banca trimite notificari unitatii vizavi de ne-plata unor imprumuturi....atunci pe baza acestor notificari ti se pare corect sa fi discutat in comisia de disciplina....HAI SA FIM REALISTI !!!!!

Anonim spunea...

@ 02.06.2010, 10:13:00

Las-o asa cum a... cazut. Constat ca unii dintre noi vorbim doar de dragul de a ne auzi.

Pe argumentele tale, o intrebare: daca un fepesesu s-ar comporta precum un huligan si ar bate un cetatean, in mijlocul strazii, fepeseul ar aduce, in aceasta situatie, atingere imaginii si prestigiului unitatii? In conditiile in care "unitatea" nu este "parte" in bataie.

Huginn spunea...

@ 10:53

Pai asta e problema. Trebuie facuta distinctie intre o chestiune de natura civila si una penala sau disciplinara.

Anonim spunea...

http://www.jurnalul.ro/stire-special/de-veghe-la-poarta-inchisorii-545334.html

Anonim spunea...

@02.06.2010,10.53.00
CE TOT VORBESTI DE IMAGINEA INSTITUTIEI CA AI INTIRZIAT CU PLATA RATELOR,LA NOI S-AU SAVIRSIT FAPTE PENALE,AU FRAUDAT BANCILE CU ADEVERINTE FALSE,AU TRECUT RUDELE CA ANGAJATI AI PENITENCIARULUI,AGENTII S-AU TRECUT COMISARI PE ADEVERINTE CU SALARII DE 5000 RON ,FRUDA TOTALA DE APROXIMATIV 300.000 EURO,APROX 20 PERSOANE IMPLICATE,SUNA BANCILE LA PENITENCIAR CA LA NEBUNI SI A TRECUT 1 AN SI TOT NU SA INTIMPLA NIMIC #CE ZICI ASTA AR PUTEA STRICA IMAGINEA SI PRESTIGIUL UNITATII?????????

10.53 spunea...

@ 02.06.2010, 15:58:00

Pana si imaginatia mea (daramite logica) refuza sa accepte ca exista astfel de cazuri in sistemul penitenciar romanesc. Imi place sa cred ca fabulezi, amice.

Anonim spunea...

Directorul asta parca e Michael Jackson ras in cap.

Anonim spunea...

cazul cu 300 000 de euro e la Severin,nu e fabulatie.

Anonim spunea...

Nici cu adeverintele false nu e fabulatie. De multe ori diferentele intre angajati si detinuti sunt mici sau chiar in favoarea detinutilor daca ne gandim la pretenti...morala.. statut. Problema ca nici siparezi nu le vad. sistemu asta penitenciar al vostru e un mare fas...

Anonim spunea...

@ 19.54 si 23.26

Cu alte cuvinte, sa inteleg ca exista lucratori in sistemul penitenciar care si-au dat cinstea pe rusine si ca exista colegi de-ai nostri care au renuntat la toate valorile morale, etice si deontologice pentru a pactiza cu necinstea?

Sau, altfel spus, sa inteleg ca in Romania infractionalismul poarta, dupa caz, haina militara, roba, sutana, costume de inalti demnitari si ca "gulerele albe" reprezinta cancerul acestei societati?

Sau e vorba de anumite "boli", far' de leac, pe care noi, romanii, le avem in... sange? M-as risca, la "intamplare", sa enumar cateva: lenea, invidia, prostia, lacomia si "regina" balului - HOTIA. Gresesc cu mult in apreciere?