Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

miercuri, 19 mai 2010

Mitingul (1)

Diseara punem si filmulete de la miting, deocamdata o preluare de pe Hotnews.

Protestul impotriva masurilor de austeritate organizat miercuri de marile centrale sindicale in Piata Victoriei s-a incheiat. Manifestantii - 50.000, potrivit organizatorilor, 30.000, dupa estimarile Jandarmeriei - au parasit piata, dar sindicalistii ameninta cu declansarea unei greve generale in 31 mai. Protestul, la care au asistat aproape 1.200 de politisti si jandarmi, a fost foarte bine organizat, astfel incat nu s-au inregistrat incidente deosebite.
Protestul a inceput putin mai devreme fata de ora autorizata de Primarie (11,00) si s-a incheiat in jurul orei 13,30. Pe parcursul protestului, sapte manifestanti au fost transportati la Spitalul de Urgenta Floreasca, alte 22 de persoane primind ingrijiri in cele doua corturiale serviciilor de prim-ajutor, amplasate in zona pentru situatii de urgenta, potrivit medicului Constantin Olteanu de la SMURD, citat de Mediafax.


Unii participanti la miting au plecat spre metroul de la Piata Victoriei, unde s-au format deja cozi la toate intrarile.
Invitam cititorii sa trimita fotografii si clipuri video de la miting, folosind formularul de la finalul articolului
Ora 13,25 Sindicatele ameninta cu greva generala pe data de 31 mai: "Ultimul mesaj este greva generala pe 31 mai", s-a strigat de la tribuna

Ora 13.20: Pe scena din piata cinta CRBL (ex-Simplu) un cintec hip-hop de protest

Ora 13,10 In Piata Victoriei au ramas aproximativ 15.000 de protestatari

Ora 12.54: Un grup de politisti sindicalisti striga catre Guvern: "Hotii!" si-si arunca sepcile pe trotuarul din fata Guvernului

Ora 12,45 Incetul cu incetul, grupuri mici de sindicalisti incep sa paraseasca Piata Victoriei. Autorizatia pentru protest expira la ora 13,00

Ora 12,30 Atmosfera in Piata Victoriei este relativ calma. Nu exista acea tensiune care ar putea degenera in posibile violente. Multi dintre manifestanti par obositi de drumul lung pina in Bucuresti si de statul in picioare

ORA 11,55 Potrivit reporterilor HotNews, in piata se afla peste 30.000 de protestatari

Ora 11,50 Marius Nistor
Suntem in Piata Victoriei, a victoriei sindicale impotriva dictaturii
Sunt peste 60.000 de sindicalisti aici, iar alaturi de noi sunt milioane.
Treziti-va, stimati conducatori, au trecut alegerile prezidentiale, e vremea sa cunoasteti realitatea in care traim toti.
Traim intr-o tara in care cei aflati la putere isi infometeaza copii, isi infometeaza parintii, isi condamna la moarte pensionarii



Ora 11. 40: Bogdan Hossu cere demisia Guvernului:
Cand cetatenii mor de foame sunt indreptatiti sa-si manance conducatorii
Dupa ce nu au vrut sa stea de vorba cu noi, ne-au anuntat marea realizare: scaderea pensiilor, a salariilor, a ajutorului de somaj si ne-au cerut sa fim solidari. Sa le cerem sa fie solidari cu noi si sa-si dea demisia
Dl presedinte Basescu trebuie sa demita acest guvern si sa aduca alt guvern capabil sa faca treaba in folosul cetatenilor
Singura chestiune e Jos Guvernul. Sa plece!. Azi ne cer sa mai facem un sacrificiu. Raspunsul nostru e un NU hotarat
Dl presedinte Basescu trebuie sa demita acest guvern si sa aduca alt guvern capabil sa faca treaba in folosul cetatenilor. Noi vrem sa muncim si pentru munca noastra vrem sa avem un salariul decent, normal
Trebuie sa le amintim ca nu vrut sa schimbe scrisoarea si de 10 zile batem pasul pe loc, ca nu exista o alta solutie. O alta solutie poate sa inceapa cu schimbarea actualului guvern si le reamintim ca este una dintre cele mai bune solutii



ORA 11,30 Democrat-liberalul Marcel Hoara a fost huiduit copios de protestatari, in timp ce era invitatul Antenei 3, in Piata Victoriei, fiind nevoie de interventia moderatorilor, pentru a-i calma pe manifestanti. (sursa: link)


Piata Victoriei, ocupata de protestatari
Foto: HotNews.ro

ORA 11,00 De la tribuna amplasata in piata se striga: "Unde-i metalurgia, unde sunt minerii, unde sunt cei din constructiile de masini", "Veniti si ocupati locurile, trebuie sa ocupam piata", "Unde sunt cei din Bucuresti? Veniti si voi!".
Sindicalistii sustin ca in piata sunt 50.000 de oameni, in jurul orei 11,00, dar estimarile reporterilor HotNews.ro de la fata locului indica prezenta a pana in 30.000 de oameni.

Ora 10.30: O coloana de citeva mii de oameni intra in Piata Victoriei dinspre Bd. Kiseleff (sindicalisti din Iasi, Suceava, Botosani, Brasov, Prahova, Vrancea), scandind lozinci anti-Basescu

Ei poarta pancarte pe care scrie: "Basescu, asasin economic", "Demisia iresponsabilului, care prin minciuna si instigare sociala duce tara in dezastru si razboi civil".


VIDEO: Miting la Guvern


Ora 10,00: Cateva mii de persoane s-au strans in Piata Victoriei

Cu o ora inainte de inceperea mitingului, in Piata Victoriei s-au strans cateva mii de persoane. Oamenii vin, deocamdata, in grupuri mici, de cate 2 pana la 10 persoane. In ultimele zeci de minute, nu au mai aparut autocare.

Protestatarii canta melodia "Dansul Pinguinului", devenita cunoscuta dupa mitingul organizat de Marian Vanghelie de 1 Mai, tot in Piata Victoriei:

"Un pinguin conduce Guvernul / Si totul se misca greu, greu, greu
Un pinguin ce-aduce infernul / Dar se crede mare zmeu, zmeu, zmeu
Berceanu si Udrea si Blaga si Oprea /Cu totii-s condusi de Boc, Boc, Boc
Cu ei in Guvern nu merge nimica / Si tot aici sta pe loc, loc, loc
Un pinguin conduce o gasca / Care nu are spor, spor, spor".

Primele coloane de sindicalisti au inceput sa soseasca in Piata Victoriei la putin timp dupa ora 9,00, cateva sute de sindicalisti protestand deja in fata Guvernului. Cele cinci mari confederatii sindicale au promis ca vor aduce in Piata Victoriei peste 60.000 de oameni, pentru a protesta impotriva masurilor de austeritate anuntate de Executiv, in ceea ce se anunta a fi una dintre cele mai mari manifestatii din ultimii ani in Romania.


Miting sindical, miercuri 19 mai
Protestatarii striga "Guvernantii aduc batranii in prag de disperare/Toata lumea e in prag de disperare/Nesimtire mare", "Vrem sa muncim, nu sa cersim", "Hotii, Hotii!", "Opriti genocidul".

Sindicalistii din politie si din vama afisau pancarte pe care scria "Gradul de suportabilitate a atins apogeul".

Ora 9,20 Sindicalistii au inceput sa se stranga in Piata Victoiei

Primele coloane de sindicalisti au inceput sa soseasca in Piata Victoriei. Sute de sindicalisti au ajuns, miercuri dimineata, in zona Pietei Victoriei, insa nu sunt lasati de jandarmi sa ocupe spatiul amenajat pentru miting, intrucat protestul este programat sa inceapa la ora 11.00, anunta Mediafax.

Pe de alta parte, la intrarile din Bucuresti au ajuns deja mai multe autocare cu sindicalisti din majoritatea judetelor.

Sindicalistii se indreapta in grupuri mici spre Piata Victoriei, purtand steaguri cu insemnele confederatiilor sau federatiilor din care fac parte.

Premierul Emil Boc se afla in sediul Guvernului


Banner la miting
Foto: HotNews.ro

Guvernul nu a impus restrictii suplimentare la intrarea in sediul din Piata Victoriei, ziaristii intrand nestingheriti in curtea Palatului. Premierul Emil Boc se afla in sediul Guvernului.

Vasile Marica, liderul Aliantei Nationale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX, a declarat, la Realitatea TV, ca "toata clasa politica care a fost la putere in ultimii 20 de ani a furat".

"Ei nu s-au reformat nicodata ca partide si ne cer noua sa ne reformam", a afirmat el, acuzand ca "prostii au platit" toate cadourile din campania electorala, care nu au fost date din banii politicienilor, ci din bani publici. "Iar acum platim", a concluzionat el.

Autocare cu protestatari au pornit din mari orase ale tarii precum Timisoara, Iasi, Sibiu, Constanta, Brasov, Targu Mures. Alaturi de ei vor fi si 150 de mineri din Valea Jiului care au plecat, noaptea trecuta, din Petrosani spre Capitala cu trei autocare, transmit televiziunile.

Autocarele cu sindicalisti vor fi insotite de jandarmi de la intrarea in Bucuresti pana la locul protestului.

Peste 1.000 de mineri au plecat spre Bucuresti pentru a lua parte la mitingul de protest

Peste o suta de mineri din Gorj, membri ai Federatiei Nationale a Muncii, condusa de Constantin Cretan, au plecat, miercuri dimineata, spre Bucuresti din mai multe puncte din judet.

Aproximativ jumatate dintre acestia s-au reunit la Rovinari, de unde au plecat cu trei microbuze si un autoturism personal in directia Craiova, pe traseu urmand sa fie preluati si alti sindicalisti care vor participa la mitingul din Capitala.

"Mergem la Bucuresti doar pentru a ne cere drepturile. Minerii sunt oameni pasnici, se va vedea acest lucru si in Capitala. Daca guvernantii nu ne vor intelege doleantele sper sa ajungem la o greva generala", a precizat Cretan.

Liderul sindical a mentionat ca la Pitesti urma sa aiba loc intalnirea cu minerii din Valea Jiului si din restul judetului Gorj, pentru ca, ulterior, drumul spre Bucuresti sa fie parcurs de toti participantii la actiunea de protest proveniti din aceste zone.

De la Targu Jiu au mai plecat, miercuri dimineata, cateva autocare in care au urcat peste 500 de membri ai CNSL Fratia, dar si alti peste o suta de membri ai Cartel Alfa, numarul total al participantilor din Gorj la mitingul din Bucuresti fiind de aproximativ o mie de persoane.

Confederatiile sindicale au anuntat ca la mitingul de miercuri vor participa peste 60.000 de oameni. Ei protesteaza fata de masurile anuntate de Guvern dupa discutiile cu FMI, pentru incadrarea intr-un deficit bugetar de 6,8% din PIB in 2010: reducerea fondului de salarii bugetare cu 25 la suta, a pensiilor cu 15 la suta si o scadere masiva a subventiilor, in loc de majorarea semnificativa a principalelor taxe, respectiv cota unica si TVA.

Confederatia Cartel Alfa spune ca va aduce 15.000 de oameni, CNSL - 15.000, CSDR - 15.000, BNS peste 10.000, iar Meridian peste 5.000.

"Piata Victoriei va fi neincapatoare miercuri. Am invitat alaturi de noi asociatii ale pensionarilor si cetateni din Bucuresti care sunt nemultumiti de masurile anuntate de Guvern pentru ca trebuie dat un semnal foarte clar guvernantilor, altfel perceptia publica va fi ca este o aprobare tacita a masurilor anuntate de Executiv", a declarat, luni, vicepresedintele BNS, Ovidiu Jurca.

La actiunea de protest vor fi prezente toate categoriile profesionale: profesori, medici, CFR-isti, pensionari, studenti si alte categorii sociale nemultumite de masurile de austeritate anuntate de Guvern.

Protestul va incepe la ora 11 si se va incheia la ora 13:00. In acest interval vor fi multe restrictii de circulatie in zona protestului. Bucurestenii au fost sfatuiti sa foloseasca mijloacele de transport in comun, pentru a evita blocajele in trafic.

REFERINŢE
Ion Iliescu: Venirea minerilor la Bucuresti, o speculatie care vrea sa agite spiritele. Mineriadele - o falsificare a istoriei
Miercuri - miting de amploare in Piata Victoriei si restrictii de circulatie. Bucurestenii, sfatuiti sa circule cu mijloacele de transport in comun

4 comentarii:

Anonim spunea...

60.000 de oameni la AC/DC. Azi aproximativ 40.000 la miting. O natie de..... Cum dracu sa nu-si bata joc si sa faca tampitii astia ce vor cu noi? Am auzit vorbe de genul"ce rezolvati daca mergeti la miting"? Ce sa mai zici? E bine sa iasa lumea in strada pt. echipe de fotbal, pt. M.Jackson, pt. Becali...Cata imbecilitate!

Horia spunea...

Cred ca astfel de proteste servesc doar in raul tarii, atat din punct de vedee economic cat si din punct de vedere al imaginii pe care o dam.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

ptr 18.01.bah domnule draga, uti toti sfinti din calendar tie si pina la 3 spitza...elegant te trimit in origini daca ai nesimtirea (adica nu esti simtitor) sa provoci prin otrava care o arunci pe acolo pe unde ar trbui sa mananci....