Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

duminică, 30 mai 2010

AMR: În reducerea pensiilor şi salariilor nu poate fi invocat art.53 din Constituţie

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) precizează, sâmbătă, că în fundamentarea măsurilor de reducere a pensiilor şi salariilor nu pot fi invocate prevederile art.53 din Constituţie, aceste măsuri fiind, în realitate, de natură a pune în pericol atât securitatea, cât şi siguranţa naţională.

Potrivit unui comunicat de presă de sâmbătă al Asociaţiei Magistraţilor din România, invocarea siguranţei naţionale ca temei al restrângerii dreptului "contravine conceptului de siguranţa naţională prevăzut de art. 1 din Legea nr. 51 din 1991".

Sursa citată precizează că siguranţa naţională ar trebui să privească întreaga naţiune şi nu doar o parte a ei, reprezentată de categoria bugetarilor care au fost supuşi exclusiv măsurilor de austeritate.

"De altfel, nici un stat care a procedat la reducerea veniturilor nu a invocat motive de siguranţă şi securitate naţională, Guvernul dovedind astfel dispreţ faţă de drept şi statul de drept, redus doar la puterea executivă", se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii magistraţilor precizează că, Guvernul nu a respectat principiul nediscriminării, măsura nefiind aplicabilă întregii populaţii.

"Măsurile dispuse de aceste legi vizează în mod exclusiv doar personalul din sectorul bugetar şi pensionarii, fiind excluşi de la aplicarea cu caracter general, sectorul privat, precum şi salariaţii regiilor autonome şi a celorlalte companii, la care Statul este acţionar, ale căror venituri implică şi o componentă bugetară importantă", mai spun reprezentanţii organizaţiei profesionale a magistraţilor.

De asemenea, magistraţii arată că în cazul special al pensiilor de serviciu, "Guvernul urmăreşte subminarea puterii judecătoreşti şi a activităţile unor categorii profesionale menite să asigure tocmai siguranţa şi securitatea naţională şi nicidecum să contribuie la înlăturarea efectelor crizei, precizând că măsura înlăturării pensiei de serviciu "este nelegală", întrucât aceasta este prevăzută cu caracter definitiv şi nu temporar, aşa cum ar impune starea de criză.

Tot astfel, măsura de reducere cu 15 procente a cuantumului pensiilor stabilite pe Legea nr. 19/2000 este neconstituţională, încălcând şi practica europeană în situaţii similare care iar prin diminuarea valorii punctului de pensie, în realitate scăderea pensiei este de încă 15 la sută, rezultând că diminuarea reală a valorii pensiilor, va fi de 30 la sută.

Asociaţia profesională a magistraţilor consideră că în viziunea guvernamentală, puterea judecătorească este subordonată Executivului.

"Hotărârile judecătoreşti nu sunt executate prin dispoziţii exprese date în acest scop, judecătorii sunt ameninţaţi cu răspunderea pentru efectele crizei, dacă vor admite acţiunile având ca obiect drepturile îngrădite. Obligându-se prin Scrisoarea de Intenţie adresată Fondului Monetar Internaţional să garanteze constituţionalitatea măsurilor luate, în realitate Guvernul s-a pronunţat şi asupra constituţionalităţii măsurilor în discuţie", explică sursa citată.

Potrivit magistraţilor, criza economică nu poate constitui un pretext de a îngrădire a unor drepturi şi libertăţi fundamentale, protejate constituţional şi la nivel internaţional.


Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, că legea de diminuare a cheltuielilor bugetare, care prevede reducerea costurilor cu salariile, pensiile şi alte drepturi sociale, are ca temei articolul din Constituţie privind restrângerea temporară a exerciţiului unor drepturi, pentru apărarea securităţii naţionale.

El a amintit că Guvernul îşi va suma răspunderea pe două legi, dintre care una vizează restabilirea echilibrului bugetar prin reducerea chetuielilor cu salariile, pensiile şi a celorlalte drepturi sociale.

"Această lege are ca temei articolul 53 din Constituţia României, de restrângere temporară a exerciţiului unor drepturi, şi anume este vorba de restrângerea acestora până la sfârşitul anului, până în 31 decembrie, urmând ca drepturile de pensii şi drepturile salariale pentru 2011 să fie stabilite prin legea bugetului pe 2011, prin noua lege a pensiilor şi prin noua lege a salarizării unitare a bugetarilor. Asta în condiţiile în care se realizează măsurile de restructurare a sectorului bugetar şi, pe de altă parte, de relansare a activităţii economice, astfel încât să avem resursele financiare pentru a putea vorbi de o creştere sănătoasă a salariilor şi pensiilor în anul 2011", a spus Boc.

Întrebat de jurnalişti în baza cărui principiu a decis Guvernul restrângerea unor drepturi constituţionale, premierul a răspuns că ordinea publică şi siguranţa naţională permit acest lucru.

Articolul 53 din Constituţie prevede că exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor, desfăşurarea instrucţiei penale, prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii. (sursa: Mediafax)

19 comentarii:

Anonim spunea...

Reprezentanti sindicatelor ar trebui sa intenteze actiuni in justitie impotriva acestor masuri. Ar fi inca o dovada de solidaritate pe langa greve. Nu trebuie sa ne resemnam.

Anonim spunea...

administratorule esti pd-list,de nu dai comentariile la adresa guvernului,te-au cumparat????????????

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Voi cei de la Galati sunteti tot timpul in conflict ,desi mai sunt lucruri mult mai serioase de facut.

Anonim spunea...

D-le Huginn, cum se va desfasura de fapt greva in penitenciare?

In adresa federatiilor sindicale scrie ca "se suspenda activitatile educative, culturale, sportive si de consiliere psihologica" dar de fapt au fost planificati oameni din acest compartiment pentru a fi de serviciu in unitate de la orele 14.oo pana la 22.00 contrar vointei lor, acestia dorind sa participe la greva?
Mai mult de-atat, li s-a comunicat cadrelor SEAP ca vor putea fi oricand folosite in serviciu chiar daca sunt in greva.

Sunt legale aceste decizii?
Va rugam lamuriti-ne.

Anonim spunea...

apropo de salariile de merit (50%)

in tarile cu "mintea la cap", managerii societatilor au o vorba: daca lucratorul de rand o duce bine, atunci eu o duc si mai bine. la noi directorii isi trag toate foloasele doar pentru ei si acolitii lor. dar voi stiti toate astea de fapt.

Anonim spunea...

pt. 30.05.2010,14:49:00

sunteti tare slabi, toti ce de la AIPS, o sa ajungeti, sa le faceti si piata la ”fagmilia musat”, doar v-au ciuruit, nu?

Anonim spunea...

Se vede ca liderii nostri de sindicat au cu totul alte ocupatii ,decat sa informeze "prostimea "in legatura cu greva din data de 31
De fapt ei benchetuiesc foarte bine pe banii nostri la Bran.

Anonim spunea...

In legatura cu managerii, chiar glumiti, habar nu au sa conduca o unitate. Majoritatea sunt pazisti,habar nu au sa conduca.Astia sunt invatati sa se comporte cu colegii ca si cu p.p.l.-ii. ATENTIE!FUNCTIILE DE CONDUCERE SUNT EFEMERE

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

@ 13.17

...ca doar e evident.

Anonim spunea...

...asteptam cu interes o reactie a magistratilor fata de taierea salariilor...parca erau mai sprinteni cind i-a ciuruit Boc...resemnare?...teama?...dezinteres?

Anonim spunea...

La Iasi controlul de fond a inceput bine. Sarpele asta de Ioanitoia a intrat in camerele de detinere si s-a uitat direct in cosul de gunoi al detinutilor, stiind doar el ce cauta. Ma intreb de ce nu a facut acelasi lucru si pe sectia de femei unde tocmai s-a s-a facut schimul de tampoane. Cu aceasta ocazie propun ANP-ului sa instaleze niste mese urologice pentru domnia sa intrucat s-ar putea sa caute detinutii si prin "alte locuri ascunse". Emanati o prostie fenomenala domnilor "cautatori de comori hemoroidale". Apropo, maine e greva si ar fi bine sa nu cereti oamenilor nimic ca v-o luati pe cocoasa rau de tot. Va sfatuiesc sa nu va puneti cu moldovenii si sa ascundeti impresiile cu care ati venit ca lumea si asa e furioasa.

vom reveni...

Anonim spunea...

urmariti-l pe Boculet cum isi bate joc de noi, prezinta planurile lui de investitii, si Ceausescu parca a facut la fel

Huginn spunea...

@17:11
Daca s-a intamplat asa inseamna ca nu s-a inteles ca e greva ci ca ne facem si noi ca e greva.

Huginn spunea...

@ 20:38

De fapt se gandeste cineva ca greva trebuie aprobata in conditii legale pentru ca banuitorii si scenaristii sa nu aiba probleme daca cumva si participa nu doar carcotesc.

Daniela spunea...

Intr-un final, masurile adoptate de guvern privind pensiile se vor dovedi a fi foarte eficiente.

Anonim spunea...

pt Huginn

Sunt unitati unde liderii de sindicat s-au adresat cam asa conducerii: domnilor, daca vine presa, facem si noi putin galagie, apoi puteti sa va pontati oamenii cu 6-7 ore.

Nu sunt sindicalist, dar e o rusine atitudinea acestor lideri sindicali. Nimeni nu a impiedicat oamenii sa faca greva, dimpotriva, chiar au fost subtil indrumati inclusiv de catre conducere sa faca asta, dar cu asemenea lideri sindicali nu cred ca avem o sansa.

Succes celor care iau greva in serios!