Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

marți, 6 aprilie 2010

Eu gardian, tu gardian, noi gardian

Au trecut mai bine de 20 de ani de la schimbarea regimului politic dar perceptia societatii in ceea ce priveste penitenciarele aproape ca nu s-a schimbat. Voicu, acest acar mafiot al timpurilor noastre, declara deunazi cu lacrimi in ochi ca sansele de supravituire intr-o inchisoare romaneasca sunt nule.

Ziarele si televiziunile nu "gresesc" aproape niciodata in a ne spune pe nume (e drept ca titulatura asta de functionar public cu statut special ocupa o groaza de timp si spatiu!), vechiul si odiosul gardian revine instinctiv pe buzele ziaristului care intretine, mai mult sau mai putin constient, imaginea brutala a paznicului de oameni.

Povestind despre filmul cu fluierul si cu premiul la Berlin, cel despre care s-a facut atata valva, film care relateaza povestea unui adolescent inchis intr-un penitenciar pentru minori si tineri, producatorul declara cu siceritate intr-un interviu ca n-avea cum sa filmeze scenele cu pricina in Penitenciarul pentru Minori si Tineri Craiova pentru ca penitenciarul era "prea" modern si nu corespundea cu imaginea pe care este de presupus ca spectatorii o au despre inchisoarea romaneasca.

Dealtfel propria mea mama, desi ma cunoaste si stie bine ca fac parte din categoria alora slabi de inger care n-ar omori nicio musca, nu poate renunta definitiv la suspiciunea ca oricine are legatura cu penitenciarul, adica inclusiv propria ei progenitura, ascunde pe dedesupt o pornire urata, fie si una mica de tot, cu care mai zgarma nitel pielea lipsita de aparare a detinutului.

Cu siguranta ca in pofida schimbarilor evidente, perceptia despre meseria angajatului din penitenciar - functionar, politist sau oricum s-ar mai numi el - se schimba greu, mai ales in Romania unde pe de o parte mostenim ce ne-a lasat militianul de trista amintire, pe de alta parte avem de-a face cu o lume mai degraba superficiala care, fie din lene, fie din neputinta sau din indiferenta, nu face niciun efort in a patrunde dincolo de terciul mediatic gata mestecat.

Cat priveste schimbarea titulaturii meseriei noastre, dupa ce am tot schimbat palariile, eu unul as lasa-o mai moale cu motatul si m-as gandi mai degraba cum s-o aduc pe calea cea buna pe Maria care are destule hibe si o rezistenta la schimbare pe masura.

23 comentarii:

Anonim spunea...

Un articol care a surprins esenţa sistemului. S-a tot discutat aici de forme şi fond. Pălăriile sunt forma sa, iar rezistenţa la schimbare fondul. Acesta e cruntul adevăr.

Anonim spunea...

Si atitudinea asta face parte tot din rezistenta la schimbare. Din pacate, oamenii care se ocupa de imaginea penitenciarului sunt cam rupti de realitate. Ne mai miram ca avem o asa imagine? Pana la urma, imaginea penitenciarului nu trebuie sa fie pozitiva, ci corecta. Cineva care nu e crezut nici de mama lui, cum poate fi credibil in presa?

Anonim spunea...

Cand ti-e sila de ceea ce faci, cum poti sa fii un bun comunicator in exterior? Rezistenta ta la schimbare e mai buna decat rezistenta mea la schimbare? Asta vrei sa spui, Admin?

Anonim spunea...

Apropo de gardieni. Marele spion de cadre, Vivaldi Ciripel, s-a intors. Cititi, ascultati cu atentie fiecare nota, inregistrati dar nu dati mai departe. In curand, o noua dezvaluire care nu va deranja pe nimeni: hackerii lui firinel, cel fara de prihana si siviu.

Anonim spunea...

Cred ca si gunoierii au aceias problema de imagine.

Anonim spunea...

Cei mai rezistenti la schimbare sunt cei care ne conduc. :(

Anonim spunea...

tare articolul. ca si filmul contine adevar.

Anonim spunea...

pana sa ne mai certam pe tema titulaturii a se vedea faptul ca in urma legii unice a pensiilor si in urma simularilor facute la ministerulmuncii pensiile militare vor scadea cu de la 19 pana la aproape 70%.trebuie facut ceva cu aceasta lege pentru ca in toate tarile membre ue si mai ales nato militarii se pensioneaza in alte conditii.la noi dobitocii care se numesc guvernanti vor sa fie originali.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

pentru cine are un cui contra lui"FIRINEL" AR TREBUI SA II TREACA si sa se uite catre succesorii sai ce duc un razboi cu subordonatii lor.
rusine, scarba si lehamite.

gherla spunea...

Traim pentru a deveni vinovati, ar vrea sa ne reproseze unul sau altul din nimicurile ce se cred mari,ce se cred profesionistii profesionistilor, care critica si nu vin cu propuneri,care impart functii si se vad in varful ierarhiei. Dar ce mi-ar putea dovedi o zi limpede daca nu ma bucur de ea? Sunt aici, in aceasta zi frumoasa pe care ar fi pacat sa o tradez, marea fosneste la cativa pasi, albastrul acestei mari arde in amiaza ca un foc si ma purifica, iar nisipul e cald ca si trupul meu, bulgarii astia. Nu vreau sa ma gandesc la nimic altceva pentru ca totul e aici, tot ce sunt, tot ce vreau si ce simt. Pot sa uit ce-am discutat cu cineva intr-o asemenea amiaza, dar lumina ma face sa repet, ametit de soare, ceea ce au crezut grecii despre fericire. Sunt momentele cand as putea fi fericit. Sau, poate, chiar am fost.

Anonim spunea...

07.04.2010, 14:00:00

Firinel nu a lasat succesori decat de facto, de drept prin acei subordonati pe care-i plangi (detasati, transferati, IMPUTERNICITI) inca conduce directia.

Anonim spunea...

nu e un razboi, e doar o incercare de a face din DPCT ceea ce ar trebui sa fie. Un serviciu de prevenire, nu unul aservit intereselor particulare ale lui Firinel & comp.

Sau sta aceasta directie in cei veniti fara concurs in DPCT pe cele mai caldute si in posturi cheie ale directiei?

Anonim spunea...

Iti spun un secret: Acesti directori pe care i-ati pus in functie pe viata la socioeducativ, da, sunt ceea ce va doriti. Fac activitati doar pentru imagine, sa dea bine in societate. Aici nu se intreaba nimeni cum e cu forma si fondul. Ca faceti activitati doar de forma. Nu va intereseaza sa schimbati ceva in om, lucru care il face sa nu se mai intoarca, deci sa scada recidiva. Multa, multa superficialitate. Generatie superficiala. Vorba lui Creanga:" asa ca in anul acesta... si ca de cand sunt niciodata n-au fost."
Dar prime le dati, ca, deh, isi fac o caracterizare cum nu s-a mai pomenit. De fapt, criteriile sunt facute pentru ei, ca le pica manusa.

Bon Jovi spunea...

Sistemul asta nu are imagine, pentru ca cei ce se "ocupa" de imaginea sistemului nu o au pe a lor!!!
P.S-daca o au,o au deformata :)

Bon Jovi spunea...

Cred ca mai multe filme facute[chiar si documentare,fie ele si in camera intima :)]in penitenciarele noi,ar schimba definitiv ideea societatii despre viata ppl-eului-cica la greu!

Anonim spunea...

Eu Admin, tu primitiv, noi diferiti. Nu-i asa, adminule? Ca altfel nu inteleg titlul tau.

hapiness spunea...

Asa e, Bon Jovi. Ce sa promovezi daca tu insuti ai o imagine deformata? Sa salvam aparentele. Totul trebuie sa plece de la interior. Daca e curtea maturata, nu inseamna ca si in casa e asa. Dar te incumeti sa intri?

Anonim spunea...

Marea problema la DPCT este ca Firinel a adus multi pseudo-specialisti(imputerncitii) in structura .Ei se lauda reciproc,creand impresia ca sunt oameni grei si specialisti veritabili.Cand la orizont se profileaza o miscare cat de mica (http://olteniaprison.blogspot.com/),care le pune in pericol parazitismul functiilor caldute,ei devin ,,vigilenti,, ,,indignati,, ,,specialisti de elita,,! De regula ,lasitatea ii determina sa se ascunda in marea turma ,sa nu-si asume raspunderi personale ,ci sa foloseasca plurarul ,,noi,, ,sau expresii ambigue de forma ,,este stiut faptul ca majoritatea credem ca …!,,Tot acesti imputerniciti actioneaza dupa dictonul: CINE NU ESTE CU NOI ESTE IMPOTRIVA NOASTRA ! Explu ultimul recensamant facut lucratorilor DPCT ramase fidele lui FIRINEL cu ocazia inventarierii.

Anonim spunea...

Firineii(07.04.2010, 14:00:00)nu uitati ca nici un om normal de pe acesta planeta nu suporta represiunea,fara a se gindi macar o clipa la o RIPOSTA !
Ajunge a-ti parazitat Dpct trei ani !Stiu ce pregatiti voi si FIRINEL daca se schimba MINISTRUL DE JUSTITIE!

Anonim spunea...

Domnule Huggin, nu este normal sa nu publicati anumite comentarii favorabile DPCT, atata vreme cat nu sunt jignitoare. Este adevarat ca nu au legatura cu subiectul articolului, insa ati publicat unele comentarii ce pun DPCT si pe domnul Ungureanu intr-o lumina nefavorabila. De ce nu le publicati si pe cele care vin ca o replica la asemenea comentarii? Am o rugaminte la dumneavoastra, poate nu ma credeti pe mine, insa puteti initia, cu sprijinul conducerii ANP, un sondaj in randul lucratorilor din DPCT. Veti vedea cu ochii dumneavoastra diferenta dintre Stef (pe care se pare ca il sustineti) si fosta conducere a directiei. Rezultatul va fi net superior celei din urma. De ce? Pentru ca de la Ungureanu si de la Raduta am avut ce invata, de la Stef, din nefericire, nu.
Eu inteleg ca nu il suportati pe Ungureanu sau ca, ma rog, il antipatizati, insa haideti sa dam Cezarului ce e al Cezarului. Va stiu, in general, un om drept si cinstit. Prin urmare, va rog sa fiti corect si cinstit si fata de cei doi fosti sefi ai nostri, oameni deosebiti dealtfel. Va multumesc!

Bon Jovi spunea...

@ simplu
Cred ca am generalizat!Vreau sa ating numai anp-ul!Primul joc il fac ei cu societatea apoi intervine fiecare bucatica din sistem.
Sunt oameni in sistem care isi sacrifica APROAPE ZILNIC, ORE PESTE PROGRAMUL DE LUCRU pentru ca treaba sa iasa fain,dar anp-ul nu incurajeaza asta.Eu cred in tot compartimentul DIP DIN FIECARE CURTE unde chiar daca,curtea era maturata ei foarte simplu...au intrat.Bunicul meu imi spunea uneori:"Sa nu te uiti copile la cainele de pe lant ci la stapanul lui!" constat cu surprindere ca mare dreptate avea.Daca ultima fraza este una personala,EU VA RASPUND CU:DA!
Cu respect,acelasi...

Anonim spunea...

Cred ca bucatica din sistem nu doreste sa intervina,daca sta peste program,nu-i bai,si cei din A.N.P. o fac!
Nu doresc sa le construiesc apararea!
Atata timp cat eu ,care lucrez peste ora de program ,vad e-mail-uri dupa ora 19,cu raspuns pentru ziua de 20 la ora 8, e ceva!
Daca nu lucram peste progam,nu le putem satisface statistica ,in timp util!
Dar, si ei lucreaza peste programul de lucru!
Aveti alta parere?
Hei rup! Sa contruim !