Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

joi, 4 martie 2010

Despre cum am reușit o nouă victorie asupra noastră

Am scris de multe ori despre 'delegații' care-și desfășoară activitatea la Ministerul Justiției fiind plătiți de unitățile din subordinea ANP aflate în așanumita Garnizoană București. Din capul locului trebuie spus că practica folosirii sistemului penitenciar ca unitate de deservire pentru MJ nu e deloc corectă și este, în cele din urmă, o formă de deturnare de fonduri.

Revin asupra subiectului pentru că ziele trecute câțiva dintre acești 'delegați', unii cu moț (a se citi pile) alții fără (a se citi trimiși chiar să muncească) au fost subiectul unor așazise dezvăluiri legate de acordarea sporului de până la 50% pentru misiuni speciale și lucrări de excepție.

Sigur că, principial, este absolut discutabilă modalitatea de acordare a acestor sporuri dimpreună cu faptul că MJ a făcut presiuni pentru anumite persoane. Nu încape nici o îndoială, MJ va trebui să renunțe pe viitor la astfel de intervenții iar procedura va trebui respectata in cele mai mici detalii. Partea proastă este că mesajul a fost foarte prost receptat de mass media. Cu intenție și mare entuziasm, desigur.

Toată lumea a înțeles că avem niște sporuri foarte mari și că toate sunt date după ureche. Nu unele, toate. Că presa cu asta se ocupă uneori, și că spectacolul e creat de titluri precum "Sporul de fazan umplut" sau "Sporul de polonic" nu e de mirare. De observat și că ca s-au strecurat cateva inexactitati ignorate cu brio de presa.

Desi au fost folosite 3 - 5 exemple s-a creat impresia ca este vorba de o problema generală care depășește limitele acestui nenorocit de spor de lucrări de excepție. Toți cunoscuții care au auzit la televizor discuția fără a avea detalii au rămas cu impresia că vorba lui Boc e adevărată; aia cu salariile de nesimtiti.

Interesant este și că presa n-a cerut și o opinie oficială și a exploatat incidentul altfel decât și-ar fi dorit, cu siguranta, avertizorul. Efectele negative, de imagine și dacă are chef vreun Boculean mai mult, depășesc limitele impuse de constatarea unui simplu trafic de favoruri practicat de MJ. Presa, pentru ca Sergiu Stupu - cel care a facut publica informatia - n-a izbutit să modeleze și să circumstanțieze mesajul, a transmis că în tot sistemul se dau sporuri peste sporuri. Asta a inteles si publicul.

Pe Sergiu Stupu l-am aparat in cateva ocazii si am sanctionat abuzurile conducerii atunci cand a fost cazul. De data asta insa, nefiind in masura sa discut contextul, cred ca Sergiu Stupu a gresit si cred presa a profitat din plin.

Spun asta cu convingerea ca nu a folosit acest pretext pentru a-si rezolva probleme personale așa cum am văzut în unele comentarii. Pur și simplu mi-e greu să cred că un coleg ar sacrifica interesul general pentru a scăpa dintr-o situație neplăcută. N-ar strica căteva precizări și o poziție mai nuanțată.

Nu il banuiesc pe Tiberiu "NoCV" Ungureanu ca fiind furnizorul informatiei catre presa; o astfel de speculatie e desigur exagerata. Dar, avand in vedere circumstantele si faptul că până acum sursele noastre nu au dezamăgit, nu m-ar mira să aflăm că este chiar așa. E adevărat însă că individul îmi e profund antipatic și de aici o doză masivă de subiectivism.

Dumneavoastră însă ce credeți? Cum vom reuși să argumentăm în favoarea unei motivări corespunzătoare a salariaților din penitenciare sub tirul presei și cu tot circul de rigoare? Cât de bine este să determinăm presa, care nu e deloc interesată altfel de penitenciare, să facă circ pe subiecte care pot fi gestionate în cadrul procedurilor administrative și judiciare și care altfel sunt exploatate populist? Sunt, cred, destule subiecte de meditație.

30 comentarii:

Bobby Fischer spunea...

@ Huginn

O fi din cauza ca "gazdele" si-au dorit mai mult infrangerea?

Anonim spunea...

D-ul Stupu, din dorinta de a face dreptate in penitenciarul in care isi desfasoara activitatea, "indreptateste" o viziune speculata de presa:"salarii nesimtite".
Daca nu stie sa-si sustina o cauza, sa taca!
Dar, oare, aceasta era modalitatea?
Presa abia asteapta articole de senzatie!
A doua zi am fost intrebat de o vanzatoare din cartier despre acel spor nesimtit pe care-l luam!
Parca am beneficia toti lucratorii din penitenciar!
Nu asa se pune problema,dar asa a fost perceput mesajul!

Anonim spunea...

O victorie binemeritata!
Cum ne asternem,asa dormim!
Se pare ca am inceput sa ne "sapam" singuri!

mihai virgolici spunea...

eu consider ca a facut bine ce a facut liderul de sindicat. nu prea exista cai sa te faci auzit in sistem, asa ca accepti "supapele"- mass-media.
daca accepti unele lucruri nesimtite si nu iei atitudine inseamna ca esti de acord cu ele. iar daca esti de acord odata se creeaza precedentul.

ionut spunea...

Un mare adevar...!

Din pacate Stupu are mare dreptate pe care ne este greu sa-o recunoastem,de ani de zile aceiasi oameni primesc pomana de 50% iar mai nou lista se completeaza la ordin ANP cu nume care ne sunt straine dar care cica lucreaza detasati prin MJ sau alte structuri,daca este criza atunci sa sufere si acesti nepotei dar si cei de prin unitati care freaca menta si primesc sporuri de munca exceptionala an de an.Semnalul tras de Stupu se refera si la urmatorul aspect: Lista cu nepotei de 50% impusa pe la marginea penalului lui Nastase Nicolae fost director la Jilava a fost trimisa de la ANP vizata de cine credeti ........IONII - generalisim.

Anonim spunea...

Huggin, o să fii surprins însă cel care a transmis mesajul a fost chiar Stupu; am primit mesajul în unităţi prin secretariat şi am putut observa că s-a transmis de la ministrul justiţiei până la cel din urmă citit ziar.
Problema este că Stupu nu trebuia să facă acest lucru, că acţiunea lui a fost direcţionată către presă ptr.a acoperi nenorocirile pe care le face.
Ce e grav: ca el sunt mulţi în sistem, din momentul în care simt că le fuge pământul de sub picioare aruncă cu noroi.
O zi bună tuturor.

Anonim spunea...

D-le Hug,
Observam ca reusiti sa ocoliti cu gratie adevarata problema. Si anume, cei CATIVA lideri de sindicat cu evidente deviatii de la linia dreptei masuri, a interesului personal/statutul fpss, si a unui comportament normal. Ne-au fost relatate si au fost verificate fapte de netagaduit. Asadar, im opinia noastra, printre cei devianti, infierati in ccomentarii fara frica, se inscriu, deocamdata, cetatenii-lideri de sindicat :Stupu-Jilava, Enache si Raileanu de la Braila. Vorba dvs. : "indivizii ne sunt profund anripatici si, de aici, o doza mare de subiectivism". A se vedea si arhiva. Sa ne fie cu iertare daca servim dreapta masura in toate.
Gherila adevarului

Marcos spunea...

Domnule HUGINN,
Va felicit pentru curajul de a recunoaste ca ati gresit, cind ati luat apararea domnului STUPU.Nu am inteles daca o sa mai faceti acest lucru,deoarece este cel putn a doua oara, cind va inseala increderea.
Prima data cind a fost "promovat"in ANP si acum.Sub umbrela sindicala, a facut multe abuzuri si cind trebuia tras la raspundere, nu s-a putut,ptr. ca era presedinte de sindicat.

Huginn spunea...

@ 04.03.2010, 08:18:00

Nu pot sa contest pentru ca nu stiu detalii, dar pentru dreapta masura nu pot fi de acord ca pentru cateva uscaturi sa dam foc la toata padurea. Nu de alta, dar abia a crescut si e inca fragila.

@ 04.03.2010, 09:39:00
Nu cred ca am gresit cand i-am luat aparare. Cred ca mare parte din vina pentru ce se intampla nu ii apatine lui Sergiu Stupu. Ma gandesc doar ca actiunile lui, nu intotdeauna inspirate, au o motivatie in multele probleme ale sistemului penitenciar. Si, sincer, imi pare rau ca i se intampla ce i se intampla desi e clar ca nu si-a gestionat bine problemele.

Pe de alta parte e om in toata firea, daca o incaseaza, trebuie sa reactioneze ca un barbat si sa invete ce e de invatat din asta. Singurul lucru pe care mi-l doresc este sa nu faca rau in zbaterea asta si celorlalti colegi.

Anonim spunea...

Mr.Hug,
Am subliniat : CATIVA (cateva "vreascuri"). O zi buna.cutte
Gherila

Anonim spunea...

Buna ziua domnilor.Ce pot sa spun despre domnul Stupu ca in proportie de 90% a spus niste adevaruri.Acum vreau sa va spun,ca in toaate penitenciarele sau trimis ordine clare de la bucuresti sau mai bine zis de la IMPARATIE sa se verifice atent cui,cum si in ce fel sa dat sporul de 50%.Extraordinar domnilor.I-a crapat obrazul de rusine lu'domnul CHENERAL BALA cand a auzit ca sau dat de gol unii.Vreau sa vad daca dupa aceste rapoarte si controale se va intampla ceva......dar mai mult ca sigur nu.Sau da.....vor cadea cateva capete de AGENTI,ca na nu pot sa cada capete de LEFITERI si apoi iar trai pe vatrai.
Rusine domnilor chestori.
Apropo nu va mai pensionati odata ca ne-am cam saturat de antichitati ca voi.Mai lasati si pe altii sa isi bata ''joc de sistemul asta''.

Anonim spunea...

Fratilor, Stupu a facut doar deschiderea! Presa inca nu stie ce paine e de mancat de pe urma potlogariilor din penitenciare.Se vor gasi insa destui altii care sa loveasca un sistem atat de plin de cutume, nepotism si nedreptate, precum asta!Daca Boc ar fi cinci minute destept si-ar trimite ogarii din presa sa speculeze micimea si nemernicia unora din sistem si ar gasi suficiente argumente, dupa aceea, pentru a ne lovi la punga!
Va convine sau nu fiecare toarna pe fiecare, functie de propriul interes, pentru ca fiecare dintre noi are impresia ca se pricepe sa faca treaba celuilalt mai bine.
Dar ce sa ofere un sistem in care promovabilitatea valorii e sublima dar lipseste cu desavarsire. Cu amaraciune spun ca fiecare sef, sefut sau ce o mai fi el incearca sa se inconjoare nu cu profesionisti ci cu nepoti, lingăi, lingăi de nepoti si lingăi de lingăi.
Asa ca putinii care au mai ramas cinstiti vor scoate la iveala magariile din unitati iar cei din cealalta categorie vor dori sa ramana ascunsi dar ca sa puna mana pe ciolane. Va pup!

Anonim spunea...

In atentia lui Huginn si a celorlalti lideri sindicali:
<< Organigrama Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor prevedea, in anul 2006, un director general şi trei directori generali adjuncţi . Directorul general avea în subordine pe cei trei directori generali şi răspundea în mod direct de 2 direcţii, 3 servicii, 1 birou şi 1 compartiment .
Cei doi directori adjuncţi aveau în subordine 6 direcţii, 2 servicii şi un birou . Existau, aşadar, 8 direcţii, 5 servicii, 2 birouri şi 1 compartiment. Cele 8 direcţii, la rândul lor, aveau în subordine 23 de servicii şi birouri .
Toate aceste structuri – compartimente, birouri sau servicii - aveau în fruntea lor câte un şef. La un calcul sumar rezulta că numai ANP avea 43 de funcţii de conducere .
Dacă ne gândim că într-o unitate teritorială existau aproximativ 25 funcţii de conducere şi luând în calcul doar 46 astfel de unităţi reiesea că , în total, sistemul penitenciar se lăuda cu aproximativ 1200 de funcţii de conducere la aproximativ 12.500 angajaţi, deci un procent d 10%.
Nu stiu daca era mult sau putin(eu zic ca era mult) dar iata cum stau lucrurile astazi, dupa ce ANP a trecut printr-un drastic proces de reorganizare în vederea diminuarii functiilor de conducere: Directorul general îi are în subordine pe cei trei directori generali şi răspunde în mod direct de 4 direcţii, 4 servicii, 1 birou , 3 compartimente şi un grup de consilieri . Structurile aflate în responsabilitatea directă a directorului general au în subordine, la rândul lor, 9 servicii, 1 birou şi 1 compartiment , structuri care, la rându-le, coordonează alte 9 compartimente şi 1 birou.
Pe de altă parte, cei trei directori generali adjuncţi au în subordine 6 direcţii, direcţiile au în subordine 12 servicii şi 2 birouri iar acestea , în cele din urmă, au în subordine 18 compartimente. Există, aşadar, la nivelul întregii Administraţii naţionale a Penitenciarelor, 10 direcţii, 18 servicii, 3 birouri , 21 compartimente şi grupul consilierilor personali ai directorului general .
Toate aceste structuri – compartimente, birouri sau servicii - au în fruntea lor câte un şef . La un calcul sumar rezultă că numai eşalonul superior (ANP) are 56 funcţii de conducere .
Se observa in ANP, asadar „reducerea” functiilor de conducere de la 43 la 56 . In acelasi timp constatam in unitati „scaderea” numarului de functii de conducere, in medie, de la 25 la 33, fara sa luam in calcul cele 3-5 compartimente nou infiintate conduse de –neaparat-un ofiter cu 1 maximum 2 angajati, uneori nici cu aia (vezi managementul situatiilor de urgenta, informatii clasificate si altele ). Deci, numarul functiilor de conducere din sistem a "scazut" de la aprox. 1200 la aprox. 1600 .>>
Curat murdar, nene Iancule!
Ce parere ai, Huginn?

Marcos spunea...

Domnule HUGINN,
Accept ideea ca "vinovat pentru actiunile domnului STUPU,este sistemul penitenciar".Da,pentru ca l-a angajat,si i-a tolerat unele actiuni,uneori "mai pe linga lege si regulmente".Speranta sefilor era ca fiind tinar,crescut dupa '89,isi va reveni.Faptul ca nu s-a intimplat asa,este numai vina lui.Lucrurile au scapat de sub control,dupa ce a fost ales presedinte de sindicat.Sprijinit de sefii de la sindicat si nu numai,se crede "ZORRO,IMPARTITORUL DREPTATII",a uitat de cei sapte ani de acasa,nu mai are frica de nimeni si de nimic.Acest "fel de a fi"cumulat cu presiunile din exterior,l-au condus la aceste fapte necugetate.Am fost unul dintre cei care au crezut in el inca de la infiintarea grupelor de interventie,l-am sprijinit si aparat ff. mult,pina la un punct, cind m-am dat seama ca nu se mai poate.L-am sfatuit de multe ori,l-am mustrat,si chiar am fost de acord cu sanctionarea lui,dar din pacate nu a inteles nimic.Nu se poate adapta rigorii impuse de sistemul penitenciar(vechi sau nou).Nu este capabil sa respecte nici o regula,nici macar cele stabilite de el.Este un "rebut" al activitatii de resurse umane,si al celor chemati sa-i formeze pe tineri,printre care ma numar si eu.Recunosc,regret, si cer scuze celor care au avut si au de suferit de pe urma actiunilor domnului STUPU.Sper ca macar acum sa-i vina mintea la cap si sa-si revizuiasca stilul de munca si relatiile cu colegii.Trebuie sa faca acest lucru pina nu este prea tirziu.
Din experienta mea, cred ca daca nu-si revine in interiorul sistemului,inafara lui are ff. putine sanse.Daca va pleca,are sanse sa revina in sistem, dar pe o alta pozitie,fereasca dumnezeu.Sunt convins ca d-l STUPU stie cine sunt si fac pe aceasta cale un ultim apel "revizueste-ti comportarea" ca altfel te autodistrugi.SUCCES.

Florentina spunea...

Si te mai miri ca tara asta se duce de rapa. Ma mir ca nu am disparut inca de pe harta.
http://www.registrufirme.ro

Anonim spunea...

Se pune intrebarea: cei vizati ca au primit spor n-or fi si ei sindicalisti? Eu cred ca platesc cotizatia la sindicat dar nu sunt din cei 5, toti sindicalistii lui Stupu, cei care se cred reprezentanti la nivel de ramura.
PS: oricum stupu are dreptate, nu stia de acest spor, el nu a mai venit pe la serviciu din februarie 2009 pana in februarie 2010, drept pentru care a incasat salariu de ofiter din bani publici.
Sa auzim si de lucruri mai bune!

Huginn spunea...

@ 04.03.2010, 15:42:00

Aveti deplina dreptate, asta am spus si eu cu circumstantele de rigoare. :)

Anonim spunea...

Nenea Acadel copilul tau de suflet pe care l-ai crescut cu o singura tita vrea functia ta ! Acela este celebrul FILIS de la Tg Jiu!

Anonim spunea...

de ce nu spuneţi oamenilor cum a vomitat stupu pe registrul comisiei de disciplină
DE CE NU SPUNEŢI OAMENILOR cum a tras stupu cu pistolul carpaţi după un coleg
de ce nu spuneţi oamenilor că de doi ani nu a făcut nimic, din punct de vedere profesional, în unitate
de ce nu spuneţi oamenilor că nu are decât 12 membri în organizaţei, pentru 4 plăteşte el cotizaţia
de ce nu prezentaţi tatuajele pe care şi le-a făcut să nu se vadă unde se înţeapă

Anonim spunea...

Pentru ala care il conjura pe stupu sa revine la calea cea buna.....
Tu esti ma nea ioane celmaimare, bosorog intelept, care ai vrut sa/l pui derector la Vaslui numai sa/si tina gura si reportofonul inchis, sa nu scape presei ce ai spus, da fapt ce nu ai spus cand partidul te/a uns derector gheneral agjunct?
auzi, sa/si revina.........omul e bolnav psihic, are acte, asa cum celmaimare are acte de samsar de terenuri de la anp la alte structuri.

Anonim spunea...

fabula
la jilava o vaca a descoperit calculatorul. cand nu umbla prin birouri pe la subordonati, ati ghicit e sefa, sa le haleasca mancarea sau ce are omu la pachet, ori nu intra pe sentimente.ro sa se dea de 56 de kile si 25 de ani (in realitate e cat poarta puscariei la categoria 92+ si bate aproape 4 decenii) pune copitele pe tastatura si intra pe blog. aici dezagreabila creatura se da cand ionut cand florentina si il sustine si plange pe stupu fara absolut niciun sentiment numai de dragul de a fi contra pentru ca nu a avut si ea 50 la suta decat pe vremea imparatului de la Ploiesti, dupa care suspina amarnic si acum.
balabusto, pune mana pe carte in special pe situatiile cand se foloseste cratima - adica liniuta de unire.
morala - vacile pasc si rumega nu navigheaza.

Anonim spunea...

"Interesant este ca si presa n-a cerut si o opinie oficiala si a exploatat incidentul altfel decat si-ar fi dorit, cu siguranta, avertizorul".

Hugg, mai demult, pe acest blog au fost criticate, de catre autori, cateva persoane care au lucrat in sistem. Lor de ce nu li s-a cerut opinia inainte de a fi criticate?
Nu cumva s-a exploatat incidentul in acelasi mod precum acesti ziaristi? Nu se comporta autorii uneori identic precum ziaristii, fara sa verifice informatia?

O seara buna.

Anonim spunea...

In final, AM CASTIGAT sau NE-AM INVINS ?

Anonim spunea...

Filis teimitei un martisor doamnei Laura de la Craiova, ca abia asteapta sa pecati amandoi la ANP sa cereti functii. Vreti sa fiti directori generali adjuncti, de directii sau sefi servicii. Poate va punem o pila. Acadel va asteapta.

Huginn spunea...

@ anonim 04.03.2010, 23:38:00

Da. Au fost criticate si vor mai fi. Care e legatura? O emisiune live presupune ca ambele parti participa. Un blog presupune reactie si eventual contraargumente. Ati vazut asa ceva? Eu n-am prea vazut decat demult demult la un secretar de stat care s-a si dovedit a fi total cu capul in nori (anuntasem ca va fi schimbat, ne-a tras superior de urechi dupa care chiar a fost schimbat).

In alta ordine de idei pe blog au fost criticati Iosif,Stan, Marin, Bala, Cel mai Mare, Ungureanu, Ragea, Ioana Serban, Predoiu. Care e neprihanitul? Si, care sunt faptele neconfirmate?

PS Sunteti in timpul liber sau in misiune?

Anonim spunea...

Hugg, daca te servesc cu ceva interesant din care ai putea face un articol atractiv pentru cititori, il dai publicitatii?

MARA, CEL CU CHITARA spunea...

Daca,cuvantul de ordine este VICTORIE,as ruga toti colegii din sistem sa-si lase umerii in jos sa poata plange si 2,50, adica MARA de la BARCEA-MARE!
Nici nu pleca bine la pensie infamul de BOTA,ca un alt fudul(MARA) isi anunta neamurile CA VA LUA CONDUCEREA PUSCARIEI.COMENZI DE COSTUME,PANTOFI,FOND DE TEN,SI BINENTELES SI ALTE ROCHII,FUSTE PANTOFIORI,PENTRU PRIMA DOAMNA A BARCEI,sotia fudulului,asa cum spune proverbul ala din batrani,cu fudulii!
Dar toate comenzile se transformara in mormane mari de batiste de unica folosinta ca deh,D-zeu se uita si la om!
Acum nici pe tigari nu mai face,ca si ceea ce a mai ramas,o face pe chistoace!PRIETENE,DUPA FAPTA,SI RASPLATA!Cu drag,un nepot de-al tau, care s-a scarbit de tine si mofturile si ifosele tale si nu in ultimul rand, de prostia si aroganta ta!

Anonim spunea...

Cand veti ajunge la valoarea lui Filis o sa va dati seama ca exista scriitori celebri pe care merita sa-i cititi nu tampenii si rautati care fac deliciul altora si sunt in detrimentul penitenciarului Tg Jiu.Filis nu bea cu voi,nu fura cu voi,nu e bagat in sistemul vostru relational corupt si nu merge la fotbal,deci nu are ce cauta in ANP ,ca e ANPUL VOSTRU,HAI SICTIR SI LA MUNCA BAIETI SI FETE NEFERICITE si la fel de anonomi si in viata reala de la BOTOROGI si din PANDURASU ,cartier tiganesc!
Uitati-va intai la voi si veti descoperi ca sunteti abjecti si obsedati de un om care nu se manjeste cu voi,mai rabdati 25 de ani si va va fi bine.Vedeti cei care ati intrat fara concurs la puscarie ca vreti prea multe functii si ,paradoxal ,nu le veti avea,de ce? intrebati-l pe veninosul de TOC,regele diversiunii si omul dracului din penitenciarul Tg Jiu.Filis chiar va ajunge mare pentru ca il contestati prea mult si in sistemul penitenciar sunt cotestate din pacate VALORILE,nu va convin directorii generali si chiar daca liderii vostri de sindicat vor ajunge directori generali ii veti contesta pentru ca nu puteti lua mai mult de 4 la examenele de LST,ASA E FLORINEL ?

Anonim spunea...

Tema de gandire de ce nu l-a plimbat dir.gen. pe Florinel cu AUDI-ul ANP.-ului?O varianta-e prea gras pentru autoturisme ori are prea multi pantaloni negri si necalcati ori i-a lovit pe toti si vine feet-back-ul!

Anonim spunea...

05.03.2010, 17:53:00

Sunteti un mare plagiator."batiste de unica folosinta" este o expresie care apartine altcuiva si poate va cere despagubiri. Nu mai scrieti ce auziti la o cafea prin curte ca ochii celor atacati de dvs. se uita dupa cel care a spus o gluma nu dupa cel care a scris ,lasindu-se sa se interpreteze ca sunt una si aceeasi persoana. Sa inteleg ca doriti sa-i faceti rau glumetului?