Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

vineri, 12 martie 2010

Dar pensionarii când se duc, unde se duc?

Pensionarea este asociată cu inutilitatea, bătrâneţea, singurătatea, mizeria.

Cu excepţia celor care se pensionează medical de tineri, toţi ceilalţi, odată cu retragerea din viaţa profesională, simt au cam ajuns la sfârşit de drum. Deşi mulţi “abia aşteaptă” pensionarea şi cu 2-3 ani înainte de asta îşi manifestă nerăbdarea, la câteva luni după retragere realizează că le este dor de ceea ce făceau, simt lipsa colegilor din viaţa lor iar timpul liber devine o povară.

Avem exemple şi… exemple. Fie că a fost un subofiţer înţelept, un ofiţer curajos sau un civil haios, modelul nu cred că a lipsit din viaţa profesională a niciunuia dintre noi (îi deplâng pe cei care cred că nu au cunoscut până acum un personaj interesant în unitatea lor). Femei şi bărbaţi, purii sau mai puţin purii, colegi noştri ne marchează viaţa şi noi, la rândul nostru, vom ajunge să o influenţăm pe a altora.

Însă, dincolo de percepţiile noastre asupra celor mai în vârstă, după o carieră de 30-35 de ani, bătrânii noştri trăiesc o dramă la care, de cele mai multe ori, noi nu suntem părtaşi. Nici nu observăm tristeţea, emoţia, durerea din ochii lor atunci când se pregătesc de pensionare, îşi iau rămas bun de la colegi sau îşi predau sarcinile de o viaţă. Parcă simţim doar că sunt obosiţi, nerăbdători, mulţumiţi că au încheiat socotelile. Aşa să fie oare?

Foarte posibil câteva săptămâni sau luni după retragere, pensionarii noştri să se odihnească, să îşi viziteze rudele sau să meargă în locuri în care nu au mai fost demult, să se bucure de plimbări în parc de dimineaţă, să îşi rezolve chestiuni administrative. Mult timp vor avea automatisme ca trezitul la ore matinale, mese la aceleaşi ore ca la popotă…

De la o vreme însă va apare sentimental de izolare, de abandonare. Nu se mai întâlnesc cu colegii, nu sunt apelaţi telefonic de aceştia, nu sunt invitaţi la un meci de fotbal sau la o cafea. Au loc evenimente la care ei nu mai participă ca altădată: mese de bilanţ, zile onomastice, 29 iunie etc. Ruperea relaţiilor cu colegii întreţine sentimentul de singurătate.

La asta se mai adaugă şi apariţia unor boli, scăderea venitului şi a libertăţii de mişcare. Pensionarul se vede în faţa unor ore întregi libere cu care nu ştie ce să facă, cum să le consume. Nu mai are nicio satisfacţie şi pe tăcute, se stinge. Din păcate, destul de repede după pensionare auzim că nea Jan de pe secţie sau tanti Nuţi de la evidenţă au murit. Trist.

Dar putem să facem ceva pentru bătrânii noştri. Putem să nu–i lăsăm să cadă în uitare, putem să îi facem să se simtă doriţi, plăcuţi. Şi nu doar ei vor avea de câştigat. Cât de greu să fie să mai bem din când în când o bere cu ei, să jucăm un fotbal, să mergem la un grătar, să îi invităm la o petrecere de bilanţ, să le mai cerem sfatul (chiar şi profesional), să îi ţinem aproape? Cât de complicat să fie ca resursele umane sau fiecare sector în parte să ţină socoteala pensionarilor şi la evenimente importante măcar, dacă nu în mod regulat, să organizeze întâlniri cu aceştia?!

Ei nu reprezintă un grup de interes pentru societate întrucât nu mai sunt eficienţi. Cel mult sunt văzuţi ca nişte consumatori, condamnaţi la o viaţă petrecută în casă. Dar noi trebuie să îi vedem cu alţi ochi pe bătrânii noştri. Până nu demult, împărţeam aceleaşi griji, satisfacţii, trăiri. Ne colorau ziua cu glumele sau povestirile lor; ne ajutau să ieşim din impas, să găsim soluţii acolo unde legea sau deciziile te lăsau să te descurci de unul singur; ne îndemnau să ne împăcăm cu şefii noştri sau să ne iertăm colegii; ne învăţau să rezovăm conflictele de acasă, cu partenerii, cu copiii sau socrii noştri.

Implicarea noastră în viaţa lor de după pensionare i-ar ajuta pe foştii colegi, le-ar face bătrâneţea mai uşoară, le-ar simplifica adaptarea la noua situaţie. Ritmul lor de viaţă s-a schimbat, al nostru nu. Sigur putem găsi metode să îi stimulăm, să îi “activăm”, să îi angajăm în acţiuni care să ne facă tuturor plăcere.

Să ne respectăm bătrânii, să îi iubim, să îi ţinem aproape! În curând vom ajunge şi noi să ne predăm pistolul, cheile, computerul, locul preferat de la masă, florile din birou sau vreun câine de care am avut grijă în curte.

58 comentarii:

Anonim spunea...

Cam brusca trecerea de la articolul de ieri... Ce v-a apucat? Iar incepeti cu filosofia? Ati terminat subiectul cu al 13-lea?

Ia! Baga-ti-va mintile in cap!

PS: Pensionarii sa-si faca un ONG si sa vina sa ne ajute... daca nu au altceva mai bun de facut.

Anonim spunea...

Asa este.Tot respectul pentru pensionari ca ei au dus greul si ne-au invatat munca de puscarie,viata lunga si tihnita!

Anonim spunea...

Dar gramatica limbii romane unde se duce? Nici nu pot citi acest text plin de greseli. Poate dupa corectarea lui.

Anonim spunea...

Colegi nostri sau colegii nostri? E articulat sau nu e? Mie mi se pare ca e.
Sa scrii corect inseamna respect.

Anonim spunea...

@despre pensionari, marelui Fischer Bobby, un mare moralist-epigramist in viata :

Dragii mei pensionari,
Când primiti o indexare,
Puneti niste ochelari
S-o vedeti ceva mai mare!

Doi batrâni, ca doua poame
Stafidite, stau la sfat:
Unul zice ca i-e foame,
Altul ca... s-a saturat!

Economia de piata
E curata heroina.
Dumnezeu îi tine-n viata
Si guvernul îi termina.

Bobby ne da "ape" chioare
La-ndemâna orisicui.
Da-ne ceva de "mâncare"
Ca de "sprit" suntem... satui!

Anonim spunea...

Multumim pentru acest articol este cat se poate de incurajator depinde daca are cine sa il receptioneze.Ne-am bucura ca din cand in cand sa se mai consulte si cu noi in anumite aspecte pentru ca din auzite oameni inca ne mai dau ca exemple in gestionarea unor conflicte ce apar.Dar noile conduceri din unitati nici nu vor sa auda de asa ceva intrucit zic ei ca le stiu pe toate ,dar au uitat de cine au fost primiti si invatati A B C muncii.Dorim ca si ei sa aiba parte de o pensie frumoasa ;NESIMTITA ;si acelesi bucurii ca si noi.Felicitari pentru articol si din partea noastra mult respect si ; JOS CU PALARIA ; Poate auzi si tu NELULE pardon DOCTORE .

Anonim spunea...

Este adevarat ca ar trebui sa ne respectam pensionarii, fostii colegi. Dar cand te gandesti la cate pande se faceau, la cate imbarligaturi trebuia sa suporti, la cate pedepse ni se dadeau doar pentru ca asa a spus un anume sau altul...Trebuie sa recunoastem ca am trait vremuri mizerabile cu multi dintre acesti oameni care acum, sunt pensionari. Extrem de multi dintre acesti oameni au fost adusi de pe camp de la sapa, cu maxim 4 clase, unii dintre ei chiar nu stiau sa socoteasca, le intocmeau detinutii pontajul pentru ca, pentru ei, 6 ori 4 facea 32...Si uite asa, acesti indivizi calcau pur si simplu in picioare oameni, colegi de-ai lor...Doresc a-mi fi respectata parerea ca foarte multi ar trebui sa stea sa se plictiseasca neavand ce face asa cum afirma autorul acestui articol.
Chiar daca vor fi chemati, rusinea fata de toti pe care i-au improscat cu rahat atat de mult timp, ii va tine deoparte.
Pentru cei ce au fost cu adevarat colegi, sunt solutii...La mine in unitate, periodic sunt chemati pentru diferite activitati, sportive sau nu. Pe acestia niciodata colegii de acum nu ii vor uita.

sorin spunea...

0736 -esti un ipocrit!cu siguranta nu e nimic de capul tau! gindul ca ,acelasi respect il arati si fata de parintii tai ma cutremura.sau esti caministean?>

Anonim spunea...

Pentru 0925 asa erau timpurile atunci si tu peste ceva ani vei fi considerat la fel si o sa ai. aceias soarta.Dar sa stii ca barfa,tupeul si nesmtirea de azi nu existau.Penru o firimitura de functie acum va jgniti,dusmaniti intre voi ,santeti bolnavi dupa functii si bani desi fie vrba intre noi nu santeti niste valori daca ati ajuns in acest sistem.Mai uitativa si la alti si poate invatati si voi ceva.Nu stiu cum ai ajuns tu in sistem dar sigur esti incadrat direct se vede ca esti paralel cu respectul fata de fosti colegi si vei ramane un frustrat tota viata.Daca nu era acest sistem voi sigur erati la cules capsuni ca nu puteati fi admisi la scolile de specialitate cu astfel de atitudini.Pacat pentru cel care tea ajutat sa ajungi aici

Anonim spunea...

Pentru 0925 asa erau timpurile atunci si tu peste ceva ani vei fi considerat la fel si o sa ai. aceias soarta.Dar sa stii ca barfa,tupeul si nesmtirea de azi nu existau.Penru o firimitura de functie acum va jgniti,dusmaniti intre voi ,santeti bolnavi dupa functii si bani desi fie vrba intre noi nu santeti niste valori daca ati ajuns in acest sistem.Mai uitativa si la alti si poate invatati si voi ceva.Nu stiu cum ai ajuns tu in sistem dar sigur esti incadrat direct se vede ca esti paralel cu respectul fata de fosti colegi si vei ramane un frustrat tota viata.Daca nu era acest sistem voi sigur erati la cules capsuni ca nu puteati fi admisi la scolile de specialitate cu astfel de atitudini.Pacat pentru cel care tea ajutat sa ajungi aici

Anonim spunea...

Pacat pentru tine 10:05 ca iti bati joc de limba romana in halul acesta...Se vede ca faci parte din acea sleahta adunata de la sapa si bagata la puscarie sa intinda hotii pe jos cu bastoanele din orice motiv.
Si mai mult, stii foarte bine cat de mizerabili erau acei analfabeti cu ai lor colegi mai tineri.
Acum, chiar se simte diferenta intre cei vechi si cei noi. Clasa voastra pur nomenclaturista a adus acest sistem intr-o postura extrem de denigranta...Mentalitatea inca existenta printre unii are radacini vechi, implementate de voi, de tine 10:05. Stai acasa si vezi-ti de pensia ta linistit. Nu avem nevoie la momentul asta de vechile obiceiuri, nu avem nevoie ca oamenii sa mai fie vanati din orice pozitie de orice cioban mut de beat in timpul serviciului si mai mult, sa aiba si puterea de a pedepsi.

Anonim spunea...

pt.10:05 Gramaticaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!

Anonim spunea...

despre Stefan siparezul de la Colibasi stiati ca va iesi la pensie subinspector pentru ca DPCT nu-si promoveaza oamenii,ba chiar isi bate joc de proprii subordonati si dupa ce ii foloseste ii arunca,de aia au plecat atatia si va fi o directie doar cu sefi si fara subalterni in teritoriu,felicitari sindicate i-ati convins si pe cei de la DPCT sa-si bata joc de oamenii lor,fara precedent in istoria unor servicii de informatii.Ce alte structuri din Romania au sefi de birou cu grad de sublocotenent la aproape 50 de ani si se mira ca pleaca toti,rid si curcile,iar acum sunt singurii care-si pierd functiile,retineti singurii si vor sa sparga avioane in timp ce pierd banii,mandria functiei castigate,demnitatea de ofiter de informatii,DPCT-va fi o directie pensionara!

Anonim spunea...

Da,dpct isi bate joc de proprii subordonati si acesti oameni sunt vanati si la anp si in unitati si sunt aruncati.Imputernicitii raman pe functii,iar ei au dat concurs degeaba,vor plecat toti,mai ales ca acum ii lasa sa plece,e la liber.E o munca din care iesi cu picioarele inainte fara nicio multumire

Anonim spunea...

siparezii nu trebuiesc promovati ca nu sunt iubiti culmea nici de sefii lor,e tragic si pentru ei,pe bune,mai bine la pensie,pana nu pierd functiile,vrem sa-i scoateti si din ccr si sa-i dati in foisor ca se poate orice in acest servicu de elita

Anonim spunea...

lucrez in DPCT si sunt mandru,azi mi-am facut raport de transfer la managementul situatiilor de urgenta,daca nu,ma pensionez ,nu e de stat, sa puna liderii de sindicate sefi sipa ca au veleitati

Anonim spunea...

Bogdane (SIPAREZUL Armanide la P Craiova) ai terminat de criticat pe Penifest pe: Constantin Bala,Craioveanu,Vochiasca,Becheanu,Popescu Marian,Marius Stef,Ioanitoaia,doamna Eremia si acum il critici pe Stefan de la Colibas ? Chiar toti sunt naspa si doar TU esti perfect? Cred ca ai o problema la masarda sau esti NARCISIST !

Anonim spunea...

pt 12.03.2010, 11:51:00
ce alte structuri de informatii au sefi de birou cu un subordonat???(sau fara...)

Anonim spunea...

11.24,

Daca 10.05 este un pensionar, ii mai putem gasi scuze pentru agramatisme. Dar tu, criticul lui, mult "superior", ce ai cu limba romana? De ce te razbuni asa pe ea?

Anonim spunea...

Pentru capsunarul de la 1124 se vede ca nu ai inteles nimic tot un parasutist in sistem vei ramane .Erai bun de profesor acum esti un amarat de gardian. Asta este, curaj nu e timpul trecut dar la modul cum gandesti nu cred.

Anonim spunea...

FRUMOS...PACAT INSA CA MAREA MAJORITATE A CELOR CARORA LE ERA DEDICAT ARTICOLUL SAU DUS DEMULT...A RAMAS DOAR AMINTIREA UNOR OAMENI PE CARE EU II PASTREZ IN INIMA SI IN GIND CACI INDIFERENT DE SITUATIE SI-AU FACUT TIMP SI PENTRU NOI SA NE INVETE MESERIE SI MA BUCUR CA DESI AU RAMAS PUTINI SUNT ACOLO CU GINDUL LA NOI...MULTUMESC BUNULUI DUMNEZEU CA DIN ACESTIA FACE PARTE SI TATAL MEU SI CA POT SA-MI DESTAINUI CUIVA AMARUL...

Anonim spunea...

Da'Vladimir unde se duce, dar mai ales, cand se duce?
Cand se face o triere a celor care scriu pe blog si mai ales cine poate face aceasta triere?
Ce anume isi propune blogul asta, calitate sau popularitate?

Anonim spunea...

E super articolul scris, am suflet si inima pentru "oamenii care au muncit o viata - cinstit si corect" ! Insa pentru cei care, au pierdut vremea ca sefi toata viata si nu au facut nimic pana la pensie, decat au comandat, sapat, bagat intrigi si facut enorm de mult rau altora, nu am nicio mila ! Sa plece dar sa-si ia fiecare familia incadrata in acest sistem ca oricum stau de pomana si isi permit sa nu faca chiar nimic. Sunt in unitatile penitenicare oameni de care se bucura toti ca pleaca, fiindca ne va fi mult mai bine fara ei. Nu au fost corecti, cinstiti, fideli muncii de penitenciare, au umblat sa faca numai rau, iar familia lui a stat mereu la loc caldut si daca se poate - sa lucreze altii in locul lor. RESPECT PENTRU CEI CARE MERITA, PENTRU ALTII CARE NU MERITA SA PLECE CAT MAI REPEDE, INSA SA PLECE ASA CUM AU PLECAT ALTII DIN CAUZA LOR ! Exista proverbe romanesti foarte adevarate : "cine sapa groapa altuia - cade singur in ea " ; "roata vietii se invarte, azi esti sus maine jos " : " nu face rau nimanui ca vine o zi in care trebuie sa platesti pentru tot raul facut " ! Eu doresc celor care au facut mult rau pe nedrept, sa aiba liniste cand vor iesi la pensie, iar in noptile lor albe sa se roage la dumnezeu sa-i ierte pentru raul facut "pe nedrept" fostilor colegi, asta pentru a nu suferii prea mult inainte de a parasii aceasta viata...

Iubesc oamenii in varsta, am toata admiratia pentru batrani, pentru intelepti, insa pentru cei care "au imbatranit in ura si vrajba" - nu !

Cei care ajung o pensie sa se bucure insa daca i-au facut pe altii sa plece prea devreme intr-o pensie de boala, din cauza lor, sa stea pe ganduri si sa cugete, eventual sa-si ceara iertare inainte de plecare spre a le fi mai usoara pensia...

Vladimir spunea...

ma gandesc sa mai stau

Bobby Fischer spunea...

@ 16.45

Ce-ar fi daca s-ar face o triere a celor care comenteaza pe blog, de fapt a comentariilor, strict dupa regulile de postare? Cati s-ar intoarce la scris pe asfalt cu creta, la mazgalit peretii in graffiti sau, in cel mai fericit caz, ar marai in barba pe la colturi, dand marunt din buze?

Anonim spunea...

Dar de ce spuneti ca pensionarii nu mai sunt bagati in seama? Eu va spun ca nici cei care au 15-20 de ani vechime in sistem nu mai sunt bagati in seama. Sunt trasi pe linie moarta. Tineretul nou saltat nu stie ca acestia au vazut si auzit multe si cat de afoni sa fi fost tot au invatat ceva ce ar putea fi exploatat. Dar acolo sus nu se vrea asta. Or sa planga ei dupa acestia.Ma uit cateodata la ce le debiteaza mintea si ma minunez gandindu-ma cat de repede ar rezolva problema daca doar ar intreba, dar de cum sa se injoseasca.Nu degeaba exista vorba "cine nu are batrani sa-i cumpere". Multe succesuri.

Anonim spunea...

2
De ce crezi ca nu se inteleg colegii tai SIPAREZI intre ei ?Pentru ca
unii sau ,,tezit,, si nu mai suporta ! Ti se pare corect ca unii sa aiba 500 de materiale pe an si altii 400 de materiale pe an si sa fie cotati la fel cu FB? Vrei sa stii care sunt ,,imputernicitii,, lui Ungureanu ? Gandeste-te la ultima convocare cine era la masa la o bere cu cei trei magnifici,cei cu cate 50 de materiale pe an ! Este pacat ca unii chiar muncesc! Tu crezi ca Ungureanu ar renunta la la informatiile pe care le primeste de la ,,imputernicitii,,? Nu numai asa poate sa stie ce este in teritoriu,ce slabiciuni au unii directori,ce bube in cap.Daca manevreaza bine aceste informatii poate intro zi poate deveni DIRECTOR GENERAL.
Deci sa revin ! Orice lucrator DPCT care sa ,,trezit,, si nu este ,,imputernicit,, va urma cei trei pasi:
- pasul1-scriu pe PENIFEST de multe ori sub anonimat si sesizeaza anumite aspecte negative din cadrul DPCT,cerind masuri !
- pasul 2 – vor merge in audienta si vor da telefoane,in speranta ca se va shimba ceva in acesta structura si CONDUCEREA Adminstraţia Naţională a Penitenciarelor VA INTELEGE...
- pasul 3 –cei buni vor pleca in masa ,scarbiti ca si TINE si vor ramane doar ,,imputernicitii,, lui Ungureanu.
Celor care pleaca nu o sa le fie niciodata rusine ca au fost SIPAREZI ! Acum sant initiati si stiu tot ce este in unitati ,,,cine cu cine si de ce ,,! Vor incepe sa lupte pentru a capata functii bune in aceste unitati,folosindu-se de cea ce stiu.In sufletul lor vor ramane cu un singur regret si anume acela ca desi au furnizat informatii reale,nu au putut sa salveze acesta STRUCTURA ! Pacat! Din nou au castigat NONVALORILE SI PILELE ! Anp-ul rateaza sansa astfel de a avea un serviciu de informatii profesionist si doar cu lucratorii ,,imputernicitii,,,pe care inclusiv Ungureanu ii numea ,,niste prosti,,! Din nou se va intreba Directorul General ,de unde sa mai alegem?

ACUM MAI CREZI COLEGULE CA DPCT ESTE CONDUSA DE STEF SAU DE DIRECTORUL GENERAL?

Anonim spunea...

1
1 Colegul 12.03.2010, 12:06:00 ai dreptate doar 60% ! Secretul DPCT este urmatorul :
Nucleul DPCT este adus de Ungureanu fara concurs . Rolul acestui nucleu este de ai furniza informatii importante care ajung din teritoriu la Adminstraţia Naţională a Penitenciarelor. Acesti ,,imputerniciti,,lucreaza toti la DPCT in Adminstraţia Naţională a Penitenciarelor,Ei nu trebuie sa plece ! Cei cu concursuri se afla Doar in teritoriusi pot sa plece TOTI ! Cine trebuie sa exploateze informatiile tale-,,imputernicitii,,?!Cinne te controleaza pe tine si te coordoneaza-,,imputernicitii,,?! Valoarea ta ca lucrator este data de numarul de exploatari,deci tot Ungureanu hotaraste prin ,,imputerniciti,, cine este bun si cine nu,cine pleaca si cine ramane ! Daca nu aderi la grupul lui Ungureanu,vin in control ,,imputernicitii,, lui si o incasezi ! Daca nu o incasezi dupa control,unul din colegii tai de birou o sa te sifoneze continuu si tot o incasezi ! Cine nu munceste ,nu greseste,deci nu ai nici o sansa sa scapi.
Nu crezi ce am spus eu,uite un exemplu:

Ce mari realizari au avut in teritoriu ,, cei trei magnifici,, pe care Ungureanu ii pusese la conducerea DPCT,respectiv Raduta,Raicu si Mocanu ? Au fost cu mult sub nivelul mediu al unui lucrator din DPCT! Deci ,,cei trei magnifici,, care au fost ,,imputerniciti,, care controlau si coordonau,cind a fost sa muncesca in teritoriu au dat chix.
Care din cei trei a dat examen? NICIUNUL!
Sa nu mai vorbim de cei de la ANALIZA SI SINTEZA,toti au cite un fir direct cu UNGUREANU ! are din ei a dat examen? NICIUNUL!
Crezi ca ii pasa cuiva de tine care ai dat examen si muncesti in teritoriu,ca dai bani din buzunar sa faci cinste la pplei cu tigari si cafele iar la cadre cu bere? Ca faci la ore suplimentare de nu mai poti?
Daca nu esti Tu apare alt prost?Cu cat mai prost cu atit mai bine,pina se prinde el despre ce este vorba il calaresc ,,imputernicitii,,!Asta daca nu cumva in locul tau vine un alt ,,imputernicit,, al lui Ungureanu! Ai sa vezi ca acesta nu munceste,are calificativ FB si nu are nici un stres.
Deci colegul ,,bine ai venit in lumea reala,,,acum esti un ,,initiat,, bine ca te-ai trezit la timp!

Anonim spunea...

3
Scuze daca am facut greseli gramaticare,dar sunt foarte nervos !

Anonim spunea...

Sunt un pensionar,pe care calculatorul nu l-a ingropat(cum prezicea cineva),ci l-a scos din groapa.Am citit aceste rinduri si sincer, am lacrimat.Este bine cind cineva se mai gindeste si la noi,macar asa.Conducerea ANP,ne-a uitat de tot.Daca pina in urma cu ceva timp,ne explicam ca "sunt magistrati si nu au treaba cu noi"acum nu mai intelegem nimic. Discut ff. des cu colegii pensionari si constatam ca nu-i mai recunoastem pe fostii nostri colegi,actualii sefi ai ANP.Vreau sa le comunic inca o data ce le spuneam cind eram in activitte:"CA ASA CUM SE POARTA EI CU PENSIONARII,ASA SE VOR PURTA CEI CARE RAMIN,CU EI,DUPA CE VOR IESI LA PENSIE".De boala asta nu scapa nimeni,multi nici macar nu mai ajung sa se "imbolnaveasca" de ea.
Este si vina noastra ca nu stim, sau nu vrem, sa ne organizam,sa ne facem viata de pensionar mai usoara. Este ff. greu,sa aduni citiva oameni la o inmormintare,dar la alte activitati. Din pacate "doar mortii ne mai aduna" ca altfel.... este foatre greu.Sper ca acei conducatori ai asociatiei de pensionari, sa lase lupta pentru gradul de general,si sa se ocupe si de noi.Multumesc pentru articol,succes si poate mai scrie cineva despre noi,nu numai birfe,corecturi "gramaticale",etc..!

Bobby Fischer spunea...

Celui mai frustrat plagiator (12.03.2010, 08:48:00), cu... probe, din partea "muzei" lui

Si eu, in naivitatea mea, vroiam chiar sa-l felicit pe “talentatul” epigramist, caruia ii fusesem “izvor de inspiratie”, sa-i apreciez efortul si ravna... Si el, “epigramistul”, se dovedeste doar un biet plagiator, orientat, ce-i drept si cu aptitudini de adaptare, dar, pana la coada, totusi un biet si mizerabil PLAGIATOR… cu tenta de compilator.

Privit aici, de pe site-uri adunate si pe Penifest compilate:

Pensionarilor

“Dragii mei pensionari,
Când primiţi o indexare,
Puneţi nişte ochelari
S-o vedeţi ceva mai mare!”

epigramă de Gheorghe Roman din Pledoarie pentru epigramă (aprilie 2007

Pensionarii după revoluţie

“Doi bătrâni, ca două poame
Stafidite, stau la sfat:
Unul zice că i-e foame,
Altul că... s-a săturat!”

Epigramişti români moderni - Elis Râpeanu

Pensionarilor

“Economia de piaţă
E curată heroină.
Dumnezeu îi ţine-n viaţă
Şi guvernul îi termină.”

epigramă de Valentin Vişinescu din Pledoarie pentru epigramă (aprilie 2007)

Cat efort si cata insufletire... Aproape ca ma simt onorat.

Anonim spunea...

Scuze,eram nervos! La punctul 2 am vrut sa spun :

Ti se pare corect ca unii sa aiba 500 de materiale pe an si altii 40 de materiale pe an si sa fie cotati la fel cu FB?

Anonim spunea...

500 de floricele pe campii

Veninul si canepa spunea...

Bobiţă, faci tu ce faci, şi-ţi dai în vileag spiritul mărunt. Ai căutat toată noaptea pe google să găseşti ceva să-l dovedeşti pe amărâtul ăla care parafrazează epigrame , adaptându-le la tema zilei. După care te întorci victorios şi satisfăcut că ai făcut rahat_l praf,vrând, probabil, să-ţi aplaudăm cu toţii reuşita măreaţă.
Ţi-a scăpat(Dumnezeule, tocmai ţie?)faptul că individul nu şi-a arogat niciun moment dreptul de autor pentru acele epigrame, ci a făcut o parafrază pe care-o putea intui orice om liniştit şi puţin atent. Tu, nimic, Batman, Batman. La noi la ţară, despre oamenii nerăbdători ca tine se spune după cum urmează(atenţie, nu te grăbi să mă prinzi cu cioara vopsită, nu eu le-am inventat):
- Se repede ca surdu-n dobă
- Se aruncă ca şchiopu-n cârjă
- Se grăbeşte ca fata mare la măritat.
Ia să te văd dacă ştii cine le-a zis pe astea. Ai la dispoziţie tot week-endul dar fără să te foloseşti de internet. Poţi apela la prietenii niştri comuni Edy, Şi totuşi şi parcă mai era un sensibilos cu talente de intelectual .
Cu toată dragostea, un vechi prieten de-al vostru.

Veninul si canepa spunea...

Unui pseudointelectual

Ce cult bărbat, o pildă vie,
Isteţ, stilat şi deştept foc:
A studiat, Bobiţă Fisher,
Puzderie de cărţi... de joc!

Pam, pam.

Anonim spunea...

@veninul
Bravooo, veninule, eu sunt cel cu epigramele. Nu mi-am arogat, cum bine ai observat, niciun drept de autor, nici de poet, orator sau altceva. Am vrut sa ii arat d-lui bobita, prieten comun, absolvent de universitate populara, cel care emite judecati de valoare cu recomandari la foc automat (de exemplu, ca blogul ar fi mai nimerit sa se transforme in loc de turnir epigramatic decat sa se spuna adevaruri dureroase), ce ar insemna aceasta transformare. Good point !

Pruteanu 2 spunea...

@Bobby Fischer

Prietene, "fara posibilitatea de a face opozitie" si nu "fara posbilitatea de face opozitie".

"Obscenitatea si tupeul milogului hulpav", 11.03.2010, 22:22:00.

P.S. Daca vrei sa fii profesor, atunci fii profesor de nota 10, nu de nota 4.

Anonim spunea...

Veninule, lasa aia cu Pruteanu 2, ca esti "specialist" la dezinformare. Incredibil ce poti sa faci pe bloguri!

Bobby Fischer spunea...

@ "Pruteanu 2" si alti imitatori

Asa este, "mancasem" un "a". Si totusi, asa multe greseli ai reusit sa identifici dintr-un comentariu de aproximativ 300 de cuvinte pentru a ma "nota" cu 4?

Ce ne facem, V. ninosule, cu expresii gen "anagramatule? Sa inteleg ca nu-l descoperisesi pe "fratele Goagal" atunci cand te "exprimai astfel? Sau era o "parafraza", eruditu' lui tata?

Iar deschizi gura, hidra cu o mie de frustrari? Ti s-a parut ca e prea multa liniste pe bloguri, si ce ti-ai spus? Ia sa-ti bagi tu putin limbuta despicata!

Nu stiu de ce am impresia ca sunt multi care te-ar calca pe cap pentru cat venin ai imprastiat pe unde te-ai tarat!

Oblemenco spunea...

Te ajut si eu, Bobby! Cred ca, in lupta asta nedreapta si disproportionata ni s-ar mai alatura si alti prieteni, mai mult sau mai putin dezirabili, indusi adesea in eroare precum subsemnatul. Asta nu inseamna ca e exclus ca veninul lui sa nu se fi suprapus si peste alte ghidusii.

Anonim spunea...

Pentru 13:34
Daca mi-ai si spune in ce mod imi bat joc de limba romana atunci ti-as accepta supararea in ce ma priveste. Pana atunci ramai in mediocritatea cumulata de-a lungul anilor prin puscarii si accepta sa fii urmasul acelora ce au improscat cu rahat acest sistem.

Anonim spunea...

Unde pleaca pensionarii dupa ce ies la pensie ? Majoritatea la firme private, banic sau paznici de noapte, ori firme de paza...de parca acolo nu e stress si raspundere ?!

Veninul si canepa spunea...

Oblemenco, te alături şi tu găştii de plângăcioşi?

Veninul si canepa spunea...

Orice-aţi spune,aveţi parte de un ajutor nedrept. Se pare că gaşca voastră are relaţii amicale cu unii dintre administratorii blogului, altfel nu înţeleg de ce mi se şterg unele postări referitoare la ipocrizia lui Bobiţă Fişer, care ar vrea din toată inima lui cea bună şi sensibiloasă ca acest blog să devină un spaţiu civilizat de discuţie dar când apare unul ca cel care a folosit epigrame în loc de lături, i-a sărit repede în cap de teamă să nu observe ceilalţi că singurul literat (ratat) de pe penifesz este chiar el, Bobiţă.
Curat murdar, coane Iancule !

Anonim spunea...

Care complotasi impotriva naparcii, ca de nervozat ce e, si-a muscat limba, otravind iarasi blogul?

Tudose spunea...

Domnule virg.. venin cu canepa, nu vreti dumenavoastra sa faceti dovada ca va situati la inaltimea studiilor cu care va laudati ca le aveti si sa scrieti un articol pe care sa-l supuneti atentiei? Sunt sigur ca administratorii de blog ar fi incantati sa nu va mai irositi in lupte de blog , ci sa contribuiti la calitatea acestuia.

Va recomandam cate va teme>

1. Jucatorul de blog penitenciar;
2. Manipularea virtuala;
3. Psihologia dependentului de tastatura;
4. Comportamentul obsesiv-compulsiv

Puteti propune si altele.

Im contrapartida, avand in vedere calitatile dumenavoastre morale, suntem incantati sa facem o analiza de continut a textului dumneavoastra de pe penifest si de pe alte bloguri (si nu doar penitenciare, din cate observam) si concluziile sunt graitoare in ceea ce va priveste. Va intereseaza o psihanaliza a discursului dumneavoastra? Va stam la dispozitie.

Anonim spunea...

Pt.Tudose.
GRAMATICAAAAAAAAA! Unde e GRAMATICA?

Pruteanu Vasile spunea...

Tudose stă mai prost la capitolul ortografie, nu neapărat la construcţia frazei şi/sau acordurile de rigoare (poate l-a obosit analiza de text), dar, pe fond, înclin să îi dau dreptate.

Stuful si papura spunea...

Da' ce, veninosu' canepiu e jucator, domnu' Tudose? O fi, da' in liga a paishpea, cea pentru agramatii frustrati.

Eu habar n-am ce vrea sa fie comportamentul ista de care spui matale, adicatelea "obsesivo-combulsiv" sau cum s-o chema, da' ce pricep e ca viperosu' trebuie tamaduit cu inhibitori de receptare a serotoninei, cu nadejdea ca nu e palit de schizofrenie.

Si graiesti matale, domnu' Tudose, ca isi trage obarsia din tagma alora iscusiti in cotloanele firii omului? Ptiu! Fereasca-ne al' Sfant de asa nenorocire.

Anonim spunea...

Daca Tudose "sta MAI prost la capitolul ortografie", inseamna ca la un alt capitol sta prost, avand in vedere gradele de comparatie. Sunteti de acord cu mine? :)

Sesera si siocanu spunea...

Di pi lup poti sa-i dai gios tati pieile, da naravul, ba, nu-i asa stufo?

Prohibitia si stiuca spunea...

Asa-i, asa-i, barosane, da' sa-l limpezeasca careva pe otravicios, ca poate n-a deslusit limpede, ca nu Tudose ii cu pricina, si ca 'mnealui, intoxicatul, iaste la socoata.

Sesera si siocanu spunea...

Ziseam di lupu moralist, hai stufo!

Anonim spunea...

Si naparcile se impusca, nu-i asa? Cand se duc, unde se duc...

Anonim spunea...

Domnul Tudose este un impostor. Daca nu v-ati prins, domnia sa face aluzie la prof. univ. dr. Florin Tudose , medic psihiatru. Dar de la medicul Tudose pana la impostorul Tudose de la puscarie e cale lunga.

Anonim spunea...

Dupa logica ta, toti cei care isi iau un pseudonim, cu trimiteri la personaje mitologice (Huginn), oameni reprezentativi (Pruteanu), sunt impostori. E evident ca nu e "uzurpare" de calitati, ci doar o aluzie la relevanta celor spuse, dar trebuia sa inventezi o replica palida, dupa ce ai ramas sifonat rau.

Herpetologul de serviciu spunea...

Pentru cei care inca mai au indoieli, confirmam, in baza studiilor si cercetarilor de laborator:

“Veninul si canepa” nu este nicidecum un impostor, el chiar este veninos si canepos si, din aceasta cauza, nu-l recomandam ca animal de companie.

Anonim spunea...

@veninul si canepa

As vrea sa vad si eu din partea ta un comentariu la subiect, nu doar atacuri la persoana si lupte orgolioase.

Ia, sa vedem...