Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

vineri, 26 februarie 2010

Sportul national

Pana la demilitarizare sistemul penitenciar era condus dupa reguli stricte si clare, reguli care nu intrau NICIODATA in discutie, oricat de strambe sau ineficiente ar fi fost. Sub motto-ul "ordinul se executa nu se discuta", sistemul isi urma tacut si neabatut calea chiar daca modelul comandantului brutal si limitat era bine reprezentat, chiar daca de cele mai multe ori niste semianalfabeti energici "dispuneau" bunul mers al lucrurilor dupa cum ii taia capul ori digestia.

Demilitarizarea s-a facut din anumite considerente si sistemul se guverneaza astazi dupa alte legi. Desi au trecut sase ani insa lucrurile nu s-au asezat pe un fagas normal si "demilitarizatii" au inceput sa-si exprime nemultumirile. Dupa parerea mea cele mai multe dintre ele sunt intemeiate, macar daca am lua in calcul conditiile de munca, lipsa de profesionalism, amatorismul care caracterizeaza deciziile sau felul subiectiv in care este evaluata si apreciata activitatea angajatilor.

Exista o doza mare de neincredere in sistemul penitenciar, ca de altfel in toata societatea romaneasca, care este in opinia mea justificata; legile si regulamentele sunt intr-o vesnica schimbare, ca si conducatorii de altfel, masura cu care se judeca sau aprecieaza lucrurile este croita mai degraba in functie de pozitia individului, subfinantarea este o constata cat despre bunele practici si modelele la care ar trebui sa ne raportam ce sa mai vorbim...

Teoretic parcurgem un traseu firesc, aproape sase ani nu inseamna mare lucru in istoria unui sistem cu un asemenea trecut, de o asemenea dimensiune si importanta, practic insa bajbaim, batem pasul pe loc si nu intemperiile naturii ne blocheaza inaintarea ci ritmul schiopilor inscrisi cu entuziasm la proba de o suta de metri garduri si pipaitul orbilor impinsi la trasul cu arcul!

Cat despre dezbatere, cat despre dialog - calea spre cunoastere, adevar si progres - va propun un articol de ziar:

- http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/887803/Ce-ramane-in-urma-eliberarii-violatorilor/

28 comentarii:

Anonim spunea...

A fost o miscare buna aceasta demilitarizare, cel putin pentru subofiteri (agenti) a fost ca o "gura de oxigen" practic eram "sclavii" unor dinozauri (vezi comandanti) care nu stiau altceva decat : grade, munca si iar munca..., acestia nu dadeau 2lei pe subofiteri,acestia nu stiau ca acesti subofiteri au familii, acestia nu stiau ce este RESPECTUL..., printre cei mai "valorosi" fiind: ROMAN PETRU (Bistrita, Gherla), Geza (Mures) si culmea "oameni" pe care d-nul Dr. BALA mai incearca sa-i tina aproape prin "sfatul inteleptilor"...acest lucru poate spune multe despre mentalitatea actualei conduceri ANP....Multumim acelor lideri de sindicate care au avut curajul sa infiinteze sindicate care intretin o anumita normalitate in unitati....

Anonim spunea...

Semianalfabeti energici, parca imi pare cunoscut si astazi vad multi sefi care se incadreaza in categoria asta fratie.

Anonim spunea...

hiperactivi, dominanti, atotstiutori, descurcareti, mistocari...

Anonim spunea...

WoW, misto articol, dar cum ramane cu actualii directori care au mostenit mentalitatea predecesorilor prin aceea ca unii se cred "mesia" in unitati, care promoveaza si sustin NON-VALORILE...care in situatii deosebite se pierd in anonimat..., da, acestia sunt adevaratii "profesionisti" care au si promovat un concurs (in ce conditii....), acesti directori daca mai sunt si "baieti" buni, tacuti si fara probleme in unitati..., domnul doctor le mai da si cate o acadea iar daca acestia persevereaza domnul doctor le mai da cate un gradulet, asa, ca si o recunoastere a docilitatii lor....!!! RUSINE acestor asa-zisi "profesionisti" fara coloana vertebrala care si-ar vinde-o si pe mama lor ptr. un BRAVO de la imparatie....

Anonim spunea...

Obiectivul de Vaslui din 26.02.2010

Anonim spunea...

Pe mine ma doare in palarie de voi ca ma faceti voi dinozaur, eu de abia am venit dintr-o saptamana de consfatuire , de la predeal, si plec acum la o sedinta de 5 zile la Sinaia, sa debatem la greu modificarea lui 275. Voi stati aici si vedeti cat de lunga am coada, daca sunt ierbivor sau carnivor. Drepti !Daca aveti propuneri de modificare, sa mi le trimiteti prin imail ca acum nu se mai iese la raport. Inteles ?

Prisonworker spunea...

Referitor la articolul de ziar, Admin.

Din nefericire, agresorii sexuali sunt categoria de infractori cu cel mai mare risc de recidiva (in raport de comprotamentul sexual, nu doar ca recidiva juridica).

Dispunem, in sfârşit, de un program pentru reducerea recidivei în abuzurile sexuale, prin efortul Direcţiei Reintegrare Socială, dar acest demers ar trebui dublat de formarea profesională a acelor psihologi şi specialişti cu înclinaţii pentru acest tip de programe şi care cunosc mecanismele prin care aceste tulburări de comportament - sexopatiile, pun stăpânire, în mod dizarmonic, pe construcţia relaţiilor inter-umane, în general, şi faţă de sexul opus, în particular.

În altă ordine de idei, se ştie că rata de reuşită a programelor pentru agresori sexuali e foarte mică, nu doar la noi, ci şi în sisteme penitenciare şi de probaţiune mult mai active decât al nostru, din acest punct de vedere.

Ironia maximă cu privire la aceşti indivizi este că, de regulă, au un comportament catalogat ca fiind "pozitiv" în penitenciar, iar comisiile de liberare condiţionată ţin cont mai mult de "traiectoria" lor din carantină până la momentul discutării în comisie. Parcurg "planul", participă la activităţi productive şi de reintegrare, acum vor participa şi la programele specifice, dar riscul ca problema lor (AIA DIN COPILĂRIE) să nu fie rezolvată este oricum ridicat.

Să luăm cazul unui violator recidivist, care este condamnat la o pedeapsă de 9 ani. Ajunge, după efectuarea celor două treimi, în comisia de liberare condiţionată. Primeşte "amânare" 1 an. A participat şi la noul program pentru agresorii sexuali, dar problema lui nu e rezolvată, chiar dacă a făcut un curs de calificare, şcoală, muncă, n-are sancţiuni, tot tacâmul. Ce faci?

Sau, ok, o execută în termen, dar până la urmă tot pleacă, fără să se fi rezolvat "problema lui".

Cum protejezi societatea? Cum îl ajuţi pe el să scape de "sexopatie"?

Grea dilemă. Nu doar pentru noi, ci şi pentru instanţele de judecată, pentru probaţiune, pentru comunitate.

Anonim spunea...

Din pacate si acum, mai sunt unii din acesti ''dinozauri'' iar daca nu mai sunt multi sunt cei formati de ei(''copiii'' dinozaurilor), nu foarte inaintati in varsta dar care au primit lectii comuniste despre cum trebuiesc tratati subordonatii.Pana scapam de ''dinozauri'', cu scolile facute pe la rusi, mai avem cativa ani.Intrebarea este : ce facem cu cei care au fost sub aripa lor si care, au aceeasi mentalitate comunist-marxista?
In unitatea in care lucrez mai sunt doar cativa dinozauri(multi dintre ei s-au pensionat) dar le-au luat locul cei formati de ei.
Problema este ca daca ''dinozaurii'' batrani aveau cat de cat experienta in reintegrarea ppl, ''dinozaurii'' tineri sunt ''varza''.Cei cativa care se pricep, nu au nici o putere de decizie si de aceea lucrurile continua sa fie la fel.(vezi tratamentul agentilor, conditiile de munca,etc).

Anonim spunea...

IL CASTREZI, PRISONWORKER!

Anonim spunea...

pentru 14.14

Si daca fac vreo inginerie financiara ilegala le tai din creier?

Prisonworker spunea...

Credeti ca daca il castram, eliminam toate formele de agresivitate, inclusiv sexuala? Sau noi, ca societate, ne exprimam doar forma noastra de agresivitate pentru o problema fara o solutie palpabila?

Anonim spunea...

Nascut: la27 oct.1870;studii:Academia de politie"A.I.Cuza"Iasi,Master
de Management in industrie.Nu va imajinati ca am citat din vreun curs de istorie.Este profilul unui actual director de penitenciar prezentat linga propria fotografie pe suprafata unei intregi pagini in ziarul "adevarul de seara"din 07 februarie 2010. Credeti ca e o greseala de redactare?sau o gluma?Ei bine;aflati ca nu e,o demonstreza rindurile ce urmeaza in respectivul artiol de ziar:Si-a dorit mereu sa lucreze intr-o institutie militarizata"Dupa terminarea Academiei de politie,m-am angajat in cadrul Penitenciarului,la Serviciul de Informatii.Postul a fost o provocare pentru mine pentru ca munca in cadrul acestui serviciu iti pune mintea la contributie si te OBLIGA SA DEVII MAI ABIL DECIT CEI CARE LUCREZA IN ACESTA INSTITUTIE",a spus el.(am incheiat citatul)Cine credeti ca este acest director care a devenit mai ABIL lucrind la serviciul de infomatii a unei instituti MILITARIZATE? Va spune tot el"vrem sa construim alta cladire in judetul Neamt pentru ca Bacaul deserveste ambele judete",si a devenit prea mic pentru mine!(Adevarul de seara duminica,7 februarie 2010 pag.16) Deci a fost, sau nu a fost demilitarizat sistemul penitenciar?aceastai intrebrea!

si totusi spunea...

Lucrătorul are dreptate. În plus, datorită faptului că se integrează destul de bine în mediul penitenciar, unii dintre ei fiind buni meseriasi, personalul îi consideră detinuti model si există tendinta de a se trece cu vederea peste necesitatea de a fi tratati în functie de problemele lor specifice.

@14.14

Castrarea nu ar rezolva problema. Din contră, le-ar exacerba complexul de inferioritate, le-ar scădea si mai mult stima de sine si ar găsi diverse metode de a-si satisface impulsurile sexual-agresive.

atitudine spunea...

Efortul DRS, Prisonworker? Iti aduci aminte cand cei din DRS au cerut ajutor celor din teritoriu pentru a le trimite diverse programe, din care au facut apoi un manual. Ce efort, de triere a materialelor?

Chiar ii apreciezi? Crezi in ei? Nu vezi dupa ce criterii promoveaza? Te iei dupa subiectivitatea concursului...cel mai bun...Sa fim seriosi!

Ce face societatea pentru cei cu probleme sexuale? Ii trimite in puscarie, nu aloca resure umane suficiente si vor minuni. Toate problemele infractorilor nerezolvate afara si le rezolva in penitenciare. Sistemul ne-am spalat pe maini!

Bobby Fischer spunea...

@ 15.31

Nu, glumetule. Cauza, efect si sanctiuni corelative:

- Le confisti toate averile. Daca au...
- Le interzici, dupa caz, dreptul de a mai infiinta societati comerciale, dreptul de administrare sau dreptul de a mai practica vreo meserie in care intra in contact cu gestiunea - pe trei vieti de acum incolo :)
- Infiintezi un registru al "teparilor" sau macar inregistrezi fapta si in cazierul fiscal, nu numai in cel penal;
- etc

P.S. Chiar daca pare o masura cruda, hotilor le-as taia o mana. Dupa primele "exemple" de acest gen, garantez, daca nu eradicarea, cel putin reducerea substantiala a acestui fenomen-catastrofa din Romania. E adevarat, cu o crestere a numarului cersetorilor... dar prefer cea de a doua categorie in dauna primei. :)

Anonim spunea...

Dar s-a demilitarizt sistemul oare?Intreb si eu? deoarece sefului nostru ii place inca sa lucreze intr-o institutie militarizata, dupa cum declara recent intr un interviu acordat cotidianului"Adevarul de seara"Citez:"Mi-am dorit mereu sa lucrez int-o institutie militarizata.Dupa terminarea Academiei de politie,m-am angajat in cadrul penitenciarului Bacau,la serviciul de informatii.Postul a fost o provocare...pentru ca munca in cadrul acestui departament iti pune mintea la contributie si te obliga sa devii mai ABIL decit cei care lucreza in aceasta institutie",a spus el. (Adevarul de seara Duminica,7 februarie2010)Deci ce sa credem;S-a demilitarizat sistemul si or fi uitat de Bacau,sau doar al nostru director o fi ramas pe vechi?
A se observa ca articolul este in concordanta cu tema de fond si corespunde cu Titlu interviului "Claudiu Margasoiu isi trateza detinutii cu arta si sport" publicat in ziarul amintit ce apare zilnic la Bacau.Rugam administratorii blogului sa accepte publicarea.

Prisonworker spunea...

Ok, sa zicem ca ii castrăm. Hai sa fiu avocatul ...masurilor radicale. In aceste conditii, se presupune ca pedeapsa prin "castrare" e una reparatorie. Il mai incarceram? Îşi mai au sensul cei 9, 10, 11, 13 ani de puşcărie?

Anonim spunea...

Un dinozaras este si Muscalu de la Giurgiu format de Pavel si Nedelciu, doi comunisti. Muscalu este atat de mult inrobit in militaria lui ca nu acceta nici-o sugestie. El le stie si le face pe toate. Poate isi face timp si de cleiul din urechi.

Anonim spunea...

bobby fischer dar de pedeapsa capitala ce spui? eu as vota pentru.
acum ca am cheltuit al 13-lea cand se da banii de echipament ca vreau sa imi pun termopane la masina mai ales ca baiatul de la magazie umbla prin unitate sa semneze lumea caietele cu echipamentul.

Anonim spunea...

Mamaaa! ce ed comentarii la subiectul propus de admin... hai, fratilor da-ti-va cu parerea despre "functia principala a sistemului" - reeducarea!

Bobby Fischer spunea...

@ Prisonworker

Cred ca ii este de ajuns o singura pedeapsa, si anume cea... reparatorie. :)

Radem, glumim, dar ceva, pe ici, pe colo, in punctele esentiale, trebuie schimbat. Altfel, pare-se ca ne invartim intr-un cerc vicios si periculos.

Prisonworker spunea...

Aşa e, Bobby, trebuie schimbat cate ceva. Nu cred ca am glumit referitor la acest subiect. Doar ca e prea putin dezbatut.

Referitor la pedeapsa cu moartea sau alte măsuri radicale:

- criminalitatea nu se reduce prin aplicarea măsurilor radicale nicăieri în lume, nici macar prin presiunea penală mai mare a instantelor de judecata;

- exista ratiuni de ordin etic, religios, juridic pentru care tarile UE au renuntat la pedeapsa cu moartea;

- pentru infracţiuni foarte grave, in opinia mea trebuie aplicata pedeapsa pe viată, fara posibilitatea liberarii conditionate, cu tratament medical aplicat doar in reteaua penitenciara;

- fara a discuta aspecte de ordin etic sau religios, poate exista intotdeauna o minima suspiciune cu privire la autorul infractiunilor si au existat cazuri in care au fost executati oameni pentru infractiuni comise de altii.

OUdedinozaur spunea...

Komandantul IDEAL, trebuie să cumuleze mai multe competenţe:

- conducător de oameni, triburi, găşti, grupuri şi organizaţii militare (GURU)
- specialist militar (RAMBO)
- luptător ( practicant de LUPTE, LOVITURI PE LA SPATE …..)
- educator (să fie de la EDUCATIV sau PSIHO)
- ofiţer cetăţean (ofiţerul de stare civilă?)

Anonim spunea...

Dinozauri cu mentalitati comuniste sunt si la Craiova,Drobeta Turnu Severin,Tg.Jiu ,vorbesc de aceasta zona pt. ca o cunosc mai bine,dinozauri care nu-i intereseaza subalternii ca stau cuplati prin posturi,ca lucreaza 13 ore etc. care pedepsesc pt. asi face cota etc,sa para frumosi si inteligenti la ANP d-le sa-i vada taticu comunistu ce buni sunt ei care aplica aceleasi metode ca ale lui de acum 10 ani.

Anonim spunea...

Exemplu de "Komandant de Komandant": Stanciu de la Margineni! Super manager, om de calitate, specialist, etc.

calaul spunea...

la ce sete specialist musiu Stanciu? la ridicat fuste.... la ....lasa-ne!

Anonim spunea...

radem si glumim dar ce sanse de reintegrare are un detinut cand se inroarce in societate cand vede ca este respins si nici loc de munca nu gaseste? cat despre pedeapsa capitala unii specialisti care apar pe la tv spuneau ca poate ar fi bine un sondaj pentru un referendum cu privire la asa ceva.eu as fi de acord cu reintroducerea pedepsei capitale.unei persoane ar trebui sa-i fie frica de puscarie nu sa se gandeasca la faptul ca sta putin in conditii acceptabile si pleaca acasa iar in urma faptelor sale raman victimele cu sechele pe toata viata.

Anonim spunea...

unde gasim blogul antistupu de la jilava?