Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

miercuri, 3 februarie 2010

Până când? Până unde?

Nu știu dacă sunt cel mai în măsură, dar cineva trebuie să o facă... cumva, cândva. Am respins deja prea multe valuri de comentarii - insulte, comentarii - delațiuni și comentarii - mitomanie.

Cred că trebuie să avem acea discuție despre bunul simț și despre lipsa acestuia. Asta pentru că libertatea de a comenta se transformă în mintea unora în abuz.

Comentariile bune, frumoase, cu miez aproape că se pierd în marea de lături cu puține izvoare dar revărsată cu mult entuziasm de personaje care confundă blogul cu locul unde pot să insulte, să mintă și să acuze fără minima responsabilitate.

Fac parte dintre cei care cred în libertatea cuvântului și în faptul că bunul simț aduce în cele din urmă oamenii la o discuție civilizată, chiar daca uneori mai apar și excese. Din acest motiv am fost destul de flexibil în a accepta unele comentarii. S-a ajuns însă prea departe și cei care intrați pe acest blog pentru a vă exersa glandele excretoare va trebui să înțelegeți că nu asta înseamnă comunicare.

O serie de colegi au părăsit echipa Penifest tocmai pentru că am refuzat să fiu mai selectiv în ceea ce privește comentariile. Am considerat la acea vreme că argumentul bunului simț și al realismului va ajunge și la mințile încețoșate. N-a fost așa. Destui n-au reușit să-și înfrâneze pornirile primitive.

Cineva îmi zicea dimineață că asistăm probabil la o acțiune concertată care urmărește să discrediteze Penifestul și să alunge tocmai cititorii care intră pentru a înțelege ce se întâmplă, a exprima o opinie sau pentru a-și lămuri o problemă. Nu cred. Știu că așa ne pierdem cei mai buni cititori, dar nu cred că ăsta e motivul.

Cred mai degrabă că se tot sparg buboaie după ce câte o întâmplare zgândără viața altfel liniștită a unui penitenciar sau altul. Și cred că mai sunt încă multe altele care se vor sparge a dacă nu se vor fi revărsat deja. Până când, însă? Și, mai important, până unde? Chiar atât de gravă e 'boala'?

13 comentarii:

Marcos spunea...

Acest limbaj si aceste tendinte,sunt alimentate,uneori, chiar de dv-stra,domnule HUGINN,prin comentarii,ori raspunsuri de genul:tanti SERBAN,nenea BALA,unchiu UNGUREANU,etc...
Repet ce am scris acum citeva zile,ca si dv-stra trebuie sa va cenzurati expresiile folosite,in unele situatii.
Dv-stra ne reprezentti pe noi,sunteti ex. pe care noi trebuie sa-l urmam.

kabul spunea...

Intr-adevar, libertatea cuvantului ar trebui un pic revizuita pe acest blog dar unele lucruri chiar nu pot fi ascunse. La un comportament violent de multe ori se raspunde cu violenta. Putini mai sunt aceia care dau dovada de stapanire de sine, de mult tact in abordarea unor atitudini violente ce-i vizeaza in mod direct.

Ca si propunere personala: Desi imi face placere sa citesc un comentariu scris corect din punct de vedere gramatical, eliminarea celor ce jignesc un coleg care nu a folosit termenii cei mai corecti gramaticali ar fi de bun augur. Nu este un blog al desavarsitilor din acest punct de vedere. Chiar si un comentariu simplu, in care este expusa o problema, ar trebui tratat ca atare si nu neaparat din punct de vedere gramatical. Zeii moderarii punctului, cratimei si virgulei sa-si caute blog-uri specifice...

Imi pare rau ca nu am putut accesa de ieri articolul referitor la reforma dintr-un penitenciar. As fi avut doar un mic comentariu privitor la reforma calitatii personalului in acest sistem, hulit de multe ori de catre societatea civila. Cand vom ajunge sa ne reformam noi insine atitudinea vis-a-vis de munca pe care o prestam, atunci poate vom detine cheia catre calea succesului. Pana atunci ne vom limita la a ne minti pe noi insine, la a ne improsca cu mizerie din orice pozitie, la a ne expune punctului de vedere condamnabil venit din partea societatii care ar trebui sa ne respecte pentru ceea ce facem.

huginn spunea...

Pai atunci vorbiti si dumneavoastra cu nenea si cu tanti si exersati-va inteligenta nu obtuzitatea. pamfletul si critica e acceptabila pana la o limita. Asta ar trebui sa intelegeti, si asta e exemplul pe care ar trebui sa-l urmati. Asta daca vreti sa urmati vreun ezxemplu si nu vreti sa cautati musai problema in alta parte. Numai bine.

Anonim spunea...

ma gandesc ca penifest "vine de la manifest"si nu stiu ce va mira ca aici se penifesta in mod original,ca doar cunoasteti sistemul Doar nu credeti ca penifestul e un fel de cafenea literara.Stiti,doar,ca frusatrarile nasc monstii.Ce va mira atat pt.ca asta fac si politicienii,televiziunile,asa ca...........Aveti pretentii banale.Nu vreu sa jicnesc pe nimeni ,dar cand te loveste cineva strigi in gura mare"auuuuuuuuu",nu zici mieros'va ce ma doare"Oamenii se manifesta asa cum stiu mai bine.Se zice ca de unde nu e nici Dumnezeu nu cere.

nosparks spunea...

Nici o discutie nu trebui dusa spre extrem,pt ca astfel cei implicati devin partinitori nicidecum impartiali.
PS:Penit Braila are si el un blog;sunt la inceput si cred ca au nevoie de o mana..

Anonim spunea...

De cele mai multe ori, atunci cand semeni vant, culegi furtuna.

Marcos spunea...

Cineva spunea:"Nu poti respecta o valoare,pina nu-ti cunosti si accepti, propria valoare"
Nu de "pamflete"ori"Pruteni"avem nevoie pe acest blog.
Nu cred ca pentru asta a fost infiintat.
Avem nevoie de un blog, unde sa ne scriem "pasurile",ideile,propunerile,fara frica ca vom fi taxati:obtuzi,comunisti,expirati agramati,etc..
Mult succes.

atitudine spunea...

Mi se pare absolut normal sa vorbesti corect gramatical, sa scrii corect, sa exprimi decent ceea ce vrei sa spui.

Este respect pentru cei care te asculta. Apoi, ce credibilitate ai avea, daca te exprimi ca un om de mahala?

Mi se pare firesc sa faci un efort, chiar daca nu ai fost obisnuit cu asemenea lucruri.Nu in fiecare dimineata iti faci toaleta? Fa-ti si toaleta vorbelor!

Anonim spunea...

Trebuie sa se tina cont de diferenta dintre articolul de fond ( scris de echipa Penifest )si comentarii ( uneori,scrise chiar de pers.din afara sist.penit.).
,, Marea de laturi " care se revarsa din unele comentarii nu a aparut datorita acestui blog,iar existenta ei nu ar trebui sa duca la pierderea cititorilor.
Toate comentariile dintr-o zi nu pot ,, altera" articolul de fond, ele reprezinta parerile (sincere sau nu )unor persoane , aflate intr-un procent infim fata de cititori.

un agent reformat spunea...

În proiectul, iniţiat de Autoritatea regională de reglementare în mass-media a landului Renania de Nord-Westfalia (LfM), au fost antrenate patru închisori. Înregistrările video şi audio, realizate în penitenciarele din Herford, Iserlohn, Siegburg şi Düsseldorf, sunt postate şi pot fi descărcate de pe pagina www.podknast.de. Din ce în ce mai multe secţii de poliţie şi şcoli vor să folosească aceste fişiere în campaniile de prevenire a delincvenţei juvenile.

Marcel are 21 de ani şi este singurul din echipă căruia i se permite să filmeze scena de început pentru noul podcast al închisorii din Siegburg. În pantaloni albaştri şi cu papuci de baie în picioare, tânărul dârdâie de frig în faţa camerei de luat vederi, amplasată la intrarea în penitenciar. În acest loc şi-a lăsat el, cu un an şi jumătate în urmă, libertatea.

Marcel are voie să iasă la poarta închisorii pentru că a avut un comportament bun în timpul detenţiei şi pentru că mai e puţin şi va fi eliberat. Tânărul este însoţit de doi studenţi la jurnalism. Ceva mai târziu, cei cinci colegi cu care filmează pentru podcast îl întreabă cum s-a simţit „afară”. Marcel se bucură că mai are puţin şi va părăsi închisoarea cu adevărat. „Vreau ca cei care privesc filmul sau tinerii să ştie că nu-i deloc plăcut aici."

Tânărul a fost arestat pentru intrare prin efracţie şi furt. Firma pe care o avea intrase în faliment, el rămăsese şomer şi avea nevoie de bani. Ar fi fost altfel dacă urmărea un asemenea podcast înainte de a comite infracţiuni?„Greu de spus, dar cred că da. Pentru că e de ajuns să arunci o singură privire într-o închisoare şi, cu siguranţă, nu-ţi place ce vezi”, răspunde el.

În penitenciarul din Siegburg îşi ispăşesc pedeapsa cinci sute de tineri; unii pentru infracţiuni uşoare, alţii pentru trafic cu droguri sau chiar crime. Pentru Denis, condamnat la doi ani pentru furt, cel mai rău lucru în închisoare este rutina. „Fiecare zi arată la fel: trezit, muncă, masă, duş, ora de plimbare. Nici măcar un câine nu e atât de ţinut din scurt.”, se plânge el.Sursa:Deutsche Welle.Pe cand si la noi campanii de genul acesta ,pentru prevenirea delicventei juvenile?!

Anonim spunea...

"Până când? Până unde?"...

... dar mai ales: DE CE?!

Am spus, pe la inceputurile blog-ului, ca acesta va deschide o cutie a Pandorei... Sa nu uitam "forta" cu care a debutat: "Idiotul" parca a fost titlul unuia dintre primele subiecte... Acest titlu nu are legatura cu pamfletul si nici cu creativitatea.

Era o chestiune de timp pana la momentul in care blog-ul se va transforma intr-o latrina a dejectiilor mentale (colective si/sau individuale) ale sistemului.


Oare a sosit acel moment?

Ma tem ca se poate si mai rau...

Anonim spunea...

intodeauna este loc si de mai rau amigo!!!

Anonim spunea...

Mai nea Huginne unde l-ai gasit pe Cezarica asta ca ne-a spart la...sa nu spui ca e si de la Deva ca ne-am dat draq cu atitia intelectuali de pe tractoare coboriti...?