Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

marți, 23 februarie 2010

Marea reintegrare spirituala

Prisonworker

Mărturisesc că atunci când Strategia ANP îşi propunea, pe segmentul reintegrare socială, să reducă rata recidivei (acum au corectat documentul şi noul deziderat este reducerea riscului de recidivă), nu ştiam prin ce resurse se va realiza asta.

Acum ştiu. Noua ofertă educaţională (realizată, de altfel, în condiţii grafice apreciabile, cu un conţinut simplu, orientativ şi bine structurat, un model bun pentru unităţi) asociază activităţile în comunitate cu fotografia de mai sus (pag. 18), aleasă ca simbol pentru acest tip de programe.

Câtă energie vor fi investit specialiştii din ANP pentru a ne îndruma (integra) în absolutul sistemului? După ce organigramă ne vom fi contopit în marile spirale ale integrării, de la Poarta Albă la Baia Mare? Doar timpul ne poate lămuri.

Evident, proaspătul director al DRS, doamna Ioana Morar, un bun psiholog si un om entuziast, nu are nici o vină pentru asta. Să sperăm că „spirala reintegrării” va fi orientată aşa cum trebuie. Mult succes, Ioana!

68 comentarii:

Anonim spunea...

Esti irecuperabil!

Anonim spunea...

Hug, te ocupi si de reeducare? De cind?

Anonim spunea...

de ce al 13-lea este asa de mic?900ron

Anonim spunea...

In frumosul penitenciar 2+2 se dau cu var bordurile! Vine Bala in control? D-ati cu spor sa apareti bine pe Penifest!Suntem cu ochii pe voi!

Anonim spunea...

De ce doreste ANP modificarea Legii 293 sau mai exact ce anume doreste sa modifice?

Anonim spunea...

Pupat şi anume Piaţa Independenţei.

kabul spunea...

A cui rata de recidiva sa corecteze acesti specialisti ? In cate penitenciare se lucreaza fectiv cu detinutul din punct de vedere al educatiei si reinsertiei sociale? Au timp acesti educatori si inspectori de specialitate pentru educatia detinutlui cat timp ei intocmesc programe si hartii de tot felul 8 ore pe zi ? Sa nu mai spun ca acest aspect le ofera o motivatie zilnica de a nu se apropia de detinuti. Avem educatie ! DAR PE HARTII !!
ANP-ul cand vine in control, se uita doar pe hartii care, de altfel, sunt bine concepute. La detinuti se uita ? Fac o estimare concreta a celor ce au reusit sa se integreze sau educa ?
De ce pe site-ul ANP nu se regasesc si probleme de reintegrare a acestor detinuti ? Aici poti vedea numai "coafari" ale unor activitati intreprinse prin penitenciare...Dar efectul ? REZULTATUL ? UNDE ESTE ?

Huginn spunea...

@ 23.02.2010, 10:53:00

Autorul este prisonworker, dar uneori da ma ocup si de reintegrare.

Anonim spunea...

Cine este prisonworker?

Anonim spunea...

@ anonim 23.02.2010, 11:02:00

Probabil te numeri printre aceia carora ANP-ul le-a diminuat prima anuala. Din motive doar de ei cunoscute si fara a respecta criteriile legale. Bineinteles ca nu ti-au comunicat acest lucru. Doar painea si cutitul se afla la ei.

Anonim spunea...

Slabut articol Huginn.

Huginn spunea...

@ 23.02.2010, 13:59:00
un domn

@ 23.02.2010, 14:10:00
scrieti dumneavoastra unul mai bun, nu se supara nimeni.

Prisonworker spunea...

Pentru Kabul

Sa le luam pe rand

1. Nu rata recidivei trebuie redusa (vezi articolul "Ai grija ce iti doresti"), aspect corectat intre timp de catre ANP,

2. Cu privire la hârţogării, aveţi perfectă dreptate, ne sufocă, plus că se suprapun peste tot felul de alte activităţi birocratice. Sperăm ca proiectul de lege de executare, aprobat fiind, să repare măcar componenţa comisiilor de specialitate (prin eliminarea psihologului şi a educatorului din cadrul comisiilor), dar şi aşa procedurile, documentaţia de specialitate si legislatia sunt super-birocratizate.

3. Educatia nu e doar pe hârtii, există oameni dedicaţi profesiei lor, s-au făcut pasi importanţi cu privire la manualele de programe, la modul de organizare al acestora, la standardizarea domeniului (PROCES ÎNCEPUT ÎN 2005), dar personalul e încă insuficient, îngropat în hârtii şi, ceea ce e mai grav, e ca nu există continuitate între munca noastră şi cea de probaţiune, specialiştii acestei din urmă instituţii neavând bază legală pentru a oferi asistenţă post-eliberatorie.

4. Cu privire la reuşita activităţilor de reintegrare, ar fi bine venit un studiu longitudinal, exista cazuri de succes în sistem, prea puţin mediatizate (chiar şi la risc de recidivă maxim!), dar există.

5. Cu privire la imagine, aveţi dreptate, trebuie să existe un echilibru între imagine şi realitate, o muncă de echipă între cei care se ocupă de reintegrare şi specialiştii în imagine dar, deoarece uneori aceştia se confundă, e evident că mediatizarea capătă, pe alocuri, valenţe subiective.

Anonim spunea...

cum stai cu problemele personale, prisonule?
S-au schimbat prioritatile?

Bobby Fischer spunea...

Ma bucur sa vad Penifestul in regrupare.

Ma bucur sa vad membri marcanti revenind pe scena si redevenind ce au stiut mai bine sa fie - formatori de opinie si modele.

Ma bucur ca am avut ocazia de a ma "reintalni" cu Famiglia Musat si Prisonworker.

Felicitari amandurora, felicitari Huginn!

Sper si imi place sa cred ca, odata si odata, veti fi iarasi ce ati fost si mai mult decat atat.

Anonim spunea...

Au inceput "binevoitorii" sa muste?

"Domnilor", "10.53", "13.59" si mai ales "14.48", va deranjeaza calitatea? Va deranjeaza atitudinea?

"Voua" v-ar fi pe plac doar balacareala si barfa. Cand se schimba registrul, gata, pac la razboiu'...

Bine ai revenit, Prisonworker!

Anonim spunea...

Felicitari, Prisonu' ! Incantat sa te recitesc ! O tema de actualitate si de viitor, o tema fundamentala.
Succes !

Anonim spunea...

Gata s-a reintegrat. Mi s-a...

vulturul spunea...

Original si haios, ca intotdeauna!
Sper ca revenirea ta pe blog sa-ti aduca bucurie.

Anonim spunea...

As vrea sa vad si eu un detinut "reintegrat social" prin sistemul penitenciar romanesc. Am ipresia ca nu cunoasteti sensul cuvantului "reintegra".
Conform DEX- REINTEGRÁ, reintegrez, vb. I. Tranz. A restabili pe cineva într-o funcție, într-o demnitate etc.; a repune pe cineva în drepturile sale. ♦ Refl. A face corp comun cu ceva, a se omogeniza; a se îngloba, a se contopi. – Din fr. réintégrer.
Sursa: DEX '98 |
Dar, sa stiti ca imi place cum suna termenul, si atat.

Anonim spunea...

:)

Anonim spunea...

Ce fericire pe voi ca v-ati inzestrat cu al-13spelea,...deja il adorati pe Boc si ceilalti.Parca nu ar fi dreptul vostru...Si pana la urma..ptr 12oo ron pentru asta va prostituati...

Anonim spunea...

Scrisoare deschisă domnului ministru CATALIN PREDOIU

Cât timp veţi mai tolera, domnule ministru, în minister elemente malefice care cochetează cu spaţiul imfracţional. Acum câtva timp, d-na Ani Dumitrache, în calitate de director economic, învârtea diverse sume din proiectul "palatul de Justitie". Este de notorietate faptul că firma de construcţii care a realizat palatul, în prezent, construieşte, prin ANL, vila sus-numitei.Ulterior s-a "evaporat" la audit, prin inventarea uni post de director adjunct.Mai târziu aceeaşi persoană, în colaborare cu secretara Felicia, arunca în mass media relaţia personală dintre un secretar de stat şi şoferul său, împingând în zona ridicolului Ministerul Justiţiei. Tot răzbunare. Acum, după ce a fost refuzată de DIPFIE să obţină o "colaborare" pe fonduri externe se răzbună şi îi umileşte la propriu pe acei funcţionari şi aruncă, conform obiceiului, în mass media informaţii denigratoare care, fie că sunt reale sau nu, reprezintă un act infect de răzbunare şi afectarea imaginii instituţiei care o plăteşte.Cît timp veţi mai tolera, domnule ministru, asemenea specimene. Dacă veţi verifica veţi constata că tocmai această persoană, pe când "alunecase" la investiţii a distrus aceste proiecte de investiţii.Este firesc ca hoţii să ţipe hoţii.Este firesc ca auditorul care a audiat investiţia "Palatul de Justiţie" să fie azvârlit tocmai de această persoană, care între timp i-a devenit şef, tocmai la serviciul investiţii structură pe care o monitorizează îndeaproape. Cât timp veţi accepta asemenea "criterii de performanţă" domnule ministru.

Anonim spunea...

Sunt total bulversat,deja a inceput "Marea reintegrare spirituala" a lui Filis ?!

Filis da-i batai ca tu esti singurul in jurul caruia se poate incolacii ANP ul !

atitudine spunea...

Ma bucur ca Huginn se ocupa si de reintegrare. E un serviciu care face parte din sistemul penitenciar. Si e chiar unul important.

S-ar face mult mai mult in acest domeniu daca ar exista oameni pregatiti, nu doar cu diplome. Foarte multi se cufunda in hartii carora nu le mai dau de capat, dar s-au facut si multe proiecte. La care, e drept, participantii au fost alesi dupa pile, cunostinte. Nici macar nu cred in aceste proiecte. Deci, vor fi rezultate!

Multi dintre cei capabili sunt lasati deoparte. E mai usor asa. De ce sa evoluam? De ce sa dovedim ca se poate? Daca tot avem bani putini de ce sa nu-i investim in incapabili? Oricine poate face un grafic.

Adevaratii lucratori sunt anihilati de caracatita prostului management. Promovarea se face dupa criteriul incompetentei.

Poate ma convinge cineva ca e altfel. Pana atunci...

Anonim spunea...

De ce se pune in spatele SRS-ului reintegrarea sociala a fostului condamnat? Reintegrarea presupune, asa cum amintea colegul anterior, o repunere intr-o functie, un statut. Cand a fost delincventul integrat in societate?! Daca ar fi fost asa si se comporta in limitele unei normalitati sociale, ca toti oamenii liberi, nu mai ajungea in puscarie. Ar fi bine ca responsabilitatea intoarcerii in comunitate sa revina strict detinutului. Bine cu forta nu se face...Reeducarea trebuie doar sa-i invete pe detinuti chestiuni de educatie,in primul rand, restul sa depinda doar de detinut...Prea multa responsabilitate atribuita lucratorilor de penitenciar pentru viata unor indivizi care, de cele mai multe ori, nu vor sa traiasca respectand legea si revin constant in puscarii.

Tora ! Tora ! Tora ! spunea...

Ce bine ar fi daca ordinea prioritatilor, acum, s-ar schimba!
Ar fi un beneficiu pentru noi toti.

Anonim spunea...

23.02.2010, 18:01:00

Filis e prisonworker?!

Anonim spunea...

293 să - i bage la temniţă pe aide fac tramvaie, de la 5 la 10 ani

Anonim spunea...

Pentru 16.19

Fraticule, daca nici cu definitia-n fata nu pricepi, e grav. Te doare rau?

Pentru "atitudine"

Vorbesti pe de rost si esti pe nicaieri. De cat cu o asemenea "atitudine", care lasa mult de dorit, mai bine lipsa.

Anonim spunea...

Tzara arde si baba se piaptana!

A mai trecut ceva timp, suntem cam pe 23 februarie si inca NU AVEM NORME LA LEGEA SALARIZARII!

DMRU nici nu se gandeste sa faca ceva cu deciziile de reincadrare, asa ca vine data de 10 si veti fi serviti tot cu o decizie " a la IOANA" - c a faceti si voi ceva , prostilor din unitati- dati o decizie ceva , ca poate prinde si de data asta!

Multi mai sunt in sistemul asta. Si pe cati ii mai suportam inca, dar asta e!

Stie careva ce se mai aude de normele alea? Sau voi ati adormit cu totul , ca vi se da salariul, fara sa observati ca alte sporuri in afara aluia de pericol este la COMPENSATORII?

Si atata de adormiti sunteti , ca nu va mai interesaza ca chestia asta cu compensatoriile e valabila doar in 2010, ca dupa aia PA... CIAO... VA PUP PE PORTOFEL ... ca s-au dus sporurile pe apa MJ-ului?

Mai trebuie sa va cante de multe ori imnul national ca sa va treziti? Ca de desteptat... e mai greu, trebuie sa ai doctorat in drept, nu?

Mai scuturati un pic praful pe holurile ANP-ului, ca or fi adormit aia prin birouri si or fui uitat ca ziua de salarii e pe 10 ale lunii si ca februarie are mai putine zile, adica 28, ... poate nu stiau.

La munca, dar ganditi-va si la ce bani veti lua/ ORI NU pe 10!

Anonim spunea...

Astia fac reclama la MISA?! aoleo, frate!

Anonim spunea...

are dreptate 19.22.................. puscariile ar trebui sa se ocupe numai de custodie si atat................................
restul e vax........................

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
atitudine spunea...

@ anonim 21.12

Mai, colegule analist. Tu nu vezi ca numai atat stii, sa critici?

Toate interventiile tale pe blog sunt atacuri la persoana. Esti detinatorul absolutului? Deja te-ai reintegrat?

Stii vorba aia: am niste principii, daca nu-ti plac, am si altele. Cam asa si cu tine. Tu iei atitudine impotriva oricui. Bravo!

Si acum comenteaza la subiect, daca poti!

Guru spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

INTR-O LUME NORMALA NU AR FI EXISTAT PENITENCIARE!OMUL SE CLADESTE IN FAMILIE!OMUL SE CLADESTE CU IUBIRE!DACA CEI DOI CARE FORMEAZA FAMILIA ,NU SUNT MATURI,ACEA FAMILIE V-A CREA UN INDIVID CU DEZECHILIBRE!LA NOI IN ROMANIA,ALCOOLUL,VIOLENTA DOMESTICA,LIPSA IUBIRII...SI MULTE ALTE TARE,SUNT LA LOC DE CINSTE!SARACIA,LIPSA EDUCATIEI,IGNORANTA,LIPSA AFECTIUNII....DE UNDE INDIVIZI ARMONIOSII?!DIN FAMILII CU PROBLEME!SUNTEM IN CAUTARE DE SOLUTII!O LUME ARMONIOASA?!OARE O UTOPIE VISATA DOAR DE PROFETII DIN VECHIME!OMENIREA TREBUIE SA URCE MULTE TREPTE,CA SA REALIZEZE MULTIPLELE CAI GRESITE CARE LE-A ALES!MATERIALISMUL ACERB,LIPSA IUBIRII,IGNORAREA SUFLETULUI...DOVADA CRIZA GLOBALA,CARE NU ESTE NUMAI UNA ECONOMICA,CI SI UNA DE SCHIMBARE A MULTOR PARADIGME!PE CINE MAI INTERESEAZA PE CEL DE LANGA EL!REPET,INTR-O LUME NORMALA,N-AR FI EXISTAT PENITENCIARE!CAUZA SI EFECT!FAMILIA SI INDIVIDUL "PREDAT" SOCIETATII!

Anonim spunea...

Comentariul lui Guru respecta regulile, iar acela ca Prisonworker o linguseste pe Ioana Morar, nu?

Sau Prisonul nu trebuie suparat? Nu credeam ca esti asa, prisonule!

absolut spunea...

@23:02:00

N-ai inteles nimic, dar asta e, fiecare isi are limitele sale

Anonim spunea...

E drept ,directorii nu au nicio vina! Ca doar subalternii nu sunt sub obladuirea lor! vrei sa spui ca Ioana nu are habar de oferta educationala?

21.12 spunea...

@ "Atitudine"

Nu iau atitudine impotriva oricui si oricum (dar daca tu te crezi un oarecare, nu te pot contrazice).

Tu esti fals, demagog si oportunist."(Pre)judecata" mea".

In cele cateva "aparitii" pe blogurile penitenciare te-ai contrazis in afirmatii, de multe ori sustinand aberatii.

Mi-ai "sarit in ochi" tocmai datorita pseudonumului ales, placandu-mi si asteptand luarea de atitudine, dar dezamagirea mi-a fost crunta. Nu numai ca nu te ridici la nivelul asteptarilor (sau a pseudonimului), ci reusesti sa duci si mai mult in derizoriu ideea de atitudine, facand astfel un mare deserviciu conceptului si celor care li se adreseaza (si asa "terenul" fiind buruienos).

O adevarata atitudine din partea ta ar fi sa te pliezi pe critica si sa-ti asumi in serios acest rol. Mingea e la tine. Acum ai sansa sa o joci corect, contrazicandu-ma printr-o atitudine corecta si nu prin vorbe fara acoperire.

Anonim spunea...

Pentru 23.02

Cat poti fi de josnic, "Jucatorule"?

Anonim spunea...

@21.12

"De cat" sa te balbai pe aici zadarnic ,mai bine te lamentezi tu pe alte bloguri ,pe unde te laudai cu victoriile tale de pe Penifest. Ai venit sa-l aperi pe Prisonu',dar ai terminat jalnic.

Guru spunea...

Te rog dezlipeşte-ţi buzele de pe fundul şefilor efemeri!
Tot aşa am fost intoxicaţi de către aplaudaci ca tine cu persoane ca de ex. : Silvia Cerbu-spuneau că este foarte deşteaptă , finuţa lui stănoaica de la Rahova şi alte persoane submediocre profesional care nu au inventat apa caldă şi nici a cincea roată la căruţă.

Anonim spunea...

Poate Prisonworker o cunoaste mult prea bine pe Ioana si stie ce poate, de aceea o lauda asa.Poate ii va merge bine daca face asta. Sau ii mergea si inainte bine cu ea.

Anonim spunea...

pentru Guru... tu vrei sa vezi linguseala sau dai si un exemplu si eventual un argument, ca neai imbolnavit omule!

atitudine spunea...

Termenul de reintegrare e impropriu, asa cum spunea cineva. Ca sa fii reintegrat inseamna ca ai fost o data integrat si te-ai dezintegrat?

La fel, reeducare. Doar daca ai fost educat"in sens negativ" poti fi reeducat, in sens pozitiv. Greu cu educatia asta!

Prietene 21.12
Fata de tine, daca nu doresti sa fii civilizat, nu pot sa am decat ignoranta. Desi era mai interesant schimbul de idei. Oricum, recunosc, esti cel mai destept din sistem. Felicitari!

Anonim spunea...

Ma intreb cum ne facem de cacao daca ajunge imaginea cu misa in mapele de camera, pe sectii sau mai rau pe la vreo actiune in afara... ne facem de pomina.

Anonim spunea...

De ce nu o intrebi pe zana Ioana?

Prisonworker spunea...

Bună seara!

Pentru "cei ce nu-ntelege":

Titlul nu e altceva decât un joc de cuvinte ce face trimitere la fotografia incriminată

"Integrare (in absolut)"/"reintegrare socială"

Şi eu cred că ar putea fi găsiţi termeni mai fericiţi decât cel de "reintegrare socială" pentru domeniul nostru, dar, pe de o parte jocul cuvinte nu putea fi făcut altfel, iar pe de altă parte, e formula actuală acceptată a domeniului nostru cel în cătuare veşnică de identitate.

Pentru "cel/cea ce înţelege cum vrea el/ea":

Să urezi succes unei persoane tinere aflate în faţa unei provocări mari nu e nicidecum linguşeală. Dacă va face greşeli, sunt sigur că blogurile penitenciare şi blogerii consacraţi îşi vor face datoria în a "taxa" ceea ce trebuie taxat. Cunosc destui specialişti în "linguşeală" brută sau "linguşeală" (de)dublată de atacuri agresive apţi pentru tot felul de servicii virtuale.

Pentru aceiaşi autori ai comentariilor incalificabile:

Famiglia Muşat avea dreptate: sunteţi incorigibili, fraţilor!

Succes în continuare în ţara de nicăieri!

atitudine spunea...

Lasa, Prisonworker, vom trai si vom vedea. E usor sa fii pus la zid. Ar fi bine sa mearga treaba. Asta nu cred ca ar deranja pe cineva.

Te lasi "doborat" de niste "binevoitori"? Cat va fi lumea vor fi, doar daca vei emite o idee. Daca vom lasa raul sa triumfe fara lupta, nu suntem niste ignoranti?

Succes!

Anonim spunea...

Cui ii mai place ciorba reincalzita?

Anonim spunea...

De ce teai suparat asa Filis?

Anonim spunea...

Prizonu, asculta la mine! In sistemu asta sau tara de nicaieri, cum ii zici tu, keptăn Houk face ce vrea muschii lui şi o duce pe Wendy unde vrea muşchii lui, înţelegi? Trezeşte-te!

Anonim spunea...

lu ala care o serveste.........??????
si zice cai buna............??????

Anonim spunea...

Sa fii agresiv cu oamenii care au muncit la realizarea ofertei si să o lingusesti pe sefa lor, asta da exemplu de verticalitate. Si care e pretextul: o fotografie aleasa nefericit.

Anonim spunea...

23:57:00

Sau scris aici articole mai acide decat asta, dar tu nu vrei sa intelegi decat ceea ce iti convine tie. Asta e agresivitate la tine sau nu sti sa citesti -

"ofertă educaţională (realizată, de altfel, în condiţii grafice apreciabile, cu un conţinut simplu, orientativ şi bine structurat, un model bun pentru unităţi)"?

"Binevoitorule" - poate iti iei si "atitudinea" cu tine, ce zici? Asa o sa ai ambele fete in acelasi loc.

atitudine spunea...

Anonim de ora 8, esti intr-o mare inselare! Intuiesti prost. Atitudine e pe picioarele sale!

Anonim spunea...

E o agresivitate voalată. I-ai pus pe oamenii aia intr-o postura jenanta si chiar nu meritau. Doar stii ce ai scris. De ce? Ai vreun interes sau doar ai vrut sa te dai destept?

Sa-mi iau fetzele? Si pe aceea de guru si pe toti ceilalti? E de rau sa nu fim de acord cu tine? Esti de la ANP si vrei un loc mai aproape de sefa ta? Imbirligatorule!

Anonim spunea...

8.32 si 8.37, sa zicem, sunt aproape in acelasi loc. Putin mai la dreapta, mai la stanga, asa...stop! Hopa, e bine!

Anonim spunea...

11,37,ti-am zis eu ca esti imbirligator

Anonim spunea...

Ai observat, ai punctat, n-ai atacat.
Bravo tie, prizonule.

Anonim spunea...

Micuta Ioana Morar, acest geniu managerial ratacit prin Ardealul cel datatoriu de genii la ANP, are si dansa vreun proiect, vreo strategie, vreo direstie de mers sau face treaba din mers, dupa ureche, la fel ca cel care a adus-o?

Anonim spunea...

Ha, ha, ha! Amuzant, anonimul de la 11.37 face o demonstratie "no comment". Cum se spune - "apararea nu mai are intrebari"?

GHERLE spunea...

Am vrea sa stim pozitia doamnei Morar Ioana in legatura cu Marea Reorganizare gandita(scuzati) de sefii ei de la ANP prin care Marea Reintegrare este suntata la greu. Are vreo pozitie oficiala, este de acord ori nu sau intra in linia bine cunoscuta de "sa traiti, sefu, am inteles, cum naiba sa fac eu gura cand dumneavoastra m-ati avansat unde nici cu gandul n-am visat vreodata?"

Anonim spunea...

ne-ai atacat

Anonim spunea...

Imi spune si mie cineva cine a adus-o, ca mor de curiozitate. Si dupa ce criterii a fost avansata?

Anonim spunea...

Gurile rele spun ca ar avea un partid mare ca sprijin. Bala a vrut sa arate ca e dispus la remanieri. A fost aleasa cel mai bun psiholog in 2009, a fost si purtator de vorbe la gherla, vine de pe sef serviciu, si e, vorba aia, "enervant" de tanara.

Intr-o perioada ca asta, pare mai mult un tap ispasitor pentru un domeniu in deriva, dar... sa vedem ce va face cu... referintele bune.