Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

sâmbătă, 27 februarie 2010

Bratari de monitorizare

Articol publicat astazi in evenimentul Zilei:

Brăţările de monitorizare, soluţia pentru violatori

Odată cu supravegherea prin GPS, ar trebui înfiinţate instituţia ofiţerilor de probaţiune şi centre de consiliere a victimelor, spun specialiştii.

Brăţări electronice care permit mo nitorizarea prin GPS a celor care le poartă. Aceasta ar fi cea mai puţin costisitoare soluţie pentru monitorizarea infractorilor e liberaţi condiţionat, care ar trebui aplicată de urgenţă în cazul violatorilor şi al celor condamnaţi pentru crimă, susţin deopotrivă spe cialişti în Drept, psihiatri şi psihologi.

„Peste 50% dintre infractorii eliberaţi condiţionat continuă să comită aceleaşi fapte după eliberare. Asta şi pentru că, în penitenciarele din România, nu există suficienţi specialişti care să pună umărul serios la reabilitarea lor. De aceea, cu atât mai mult în cazul violatorilor, România ar trebui să urmeze exemplul Franţei care a adoptat brăţările electronice special pentru acest tip de infractori”, au explicat specia lişti în Drept consultaţi de EVZ.

În opinia acestora, supravegherea prin GPS ar trebui completată cu instituţia ofiţerilor de probaţiune, care să se ocupe strict de monitorizarea celor e liberaţi condiţionat. Şi, nu în ultimul rând, de înfiinţarea, pe lângă unităţile de poliţie, a unor centre unde victimele violurilor să se poată prezenta sub anonimat, să fie consiliate de psihologi sau psihiatri şi să fie încurajate să apeleze apoi la justiţie.

„Trebuie urgentată intrarea în vigoare a noilor Coduri”

„În opinia mea, ar trebui urgentată intrarea în vigoare atât a noului Cod Penal, cât şi a noului Cod de Precedură Penală. În primul rând, în cazul recidiviştilor, s-ar aplica un cumul de pedepse şi nu ar mai putea beneficia atât de uşor de eliberarea condiţionată. După cum aţi văzut, atât în cazul lui Petru Gavrilaş - violatorul care a atacat cu cuţitul pe străzile Iaşiului 16 tinere -, cât şi în cazul lui Viorel Zosineanu, care are la activ două crime şi trei violuri - actuala lege a fost aplicată: şi-au executat două treimi din pedeapsă, s-au purtat frumos în penitenciar şi au scăpat. Noul Cod Penal nu va mai permite asta. Apoi, dacă ar fi existat noul Cod de Procedură Penală, cei doi ar fi putut fi monitorizaţi pas cu pas şi poate nu ar mai fi ajuns să comită alte fapte”, spune unul dintre procurorii cu state vechi în Parchetul General.

În această privinţă, legea ar putea fi modificată, doar să existe voinţă, susţin la unison şi deputaţii din Comisia juridică, pe masa cărora se află acum proiectul noului Cod de Procedură Penală. Ei pasează însă răs punderea executivului. „Ori ce pre vedere care va intra în noul Cod de Procedură Penală poate fi introdusă mai repede, pentru că, în opinia mea, noile Coduri nu se vor putea aplica de anul viitor”, consideră Bogdan Ciucă, deputat PC.

„Aşa cum legea pensiilor e în procedură de urgenţă, aşa poate fi şi un asemenea proiect de act normativ”, conchide UDMR-istul Mate Andras.

OPINIA PSIHOLOGULUI

„Trebuie să acordăm mai multă grijă victimelor”

Monitorizarea şi înăsprirea pedepselor sau chiar detenţia pe viaţă sunt cele mai bune soluţii, cel puţin în cazul violatorilor sau al ucigaşilor recidivişti, susţin şi medicii psihiatri.

„Până acum, nu s-a găsit un tratament pentru asemenea oameni nicăieri în lume. Şi nici nu-i poţi interna, doar pentru că nu există o modalitate de monitorizare. Spitalele nu sunt făcute pentru a adăposti infractori, pentru că vorbim despre persoane care comit cu discernământ fapte antisociale grave. (...) Astfel de cazuri sunt foarte complicate din punct de vedere al soluţiei care să fie favorabilă pentru societate”, consideră psihiatrul Florin Tudose.

„Cred că principalul impediment e cel social, nu avem educaţia, nu avem gentileţea cu care să abordăm problema traumelor pe care violatorii le provoacă victimelor. La asta, se adaugă şi acel factor de psihologie masculină: adesea partenerii şi chiar apropiaţii victimelor pot avea probleme vizavi de acest subiect. În plus, noi avem «stigmatul» acesta prostesc de a vedea violul ca pe un lucru imoral, 50% dintre cei care au auzit de un viol se gândesc că, poate, şi victima a fost vinovată. (...) Consider că ar trebui înfiinţate aşa numitele centre de consiliere victimală, pe lângă unităţile de poliţie, aşa cum există în toate statele civilizate. În astfel de centre, victimelor li s-ar permite mai uşor accesul la consiliere, nu ar fi supuse de la bun început la un interogatoriu, menit să le traumatizeze şi mai mult, şi ar fi încurajate să meargă apoi la poliţie. În acest fel, ar creşte şi încrederea în autorităţi”, susţine, la rândul său, psihologul Jeni Chiriac.

„La noi, principalul impediment e cel social. Nu avem încă nici educaţia, nu avem nici gentileţea cu care să abordăm problema traumelor pe care violatorii le provoacă victimelor.“,
JENI CHIRIAC, psiholog

92 comentarii:

Prisonworker spunea...

E o soluţie pe care o agreez. Există însă şi aici o dilemă, Admin.

Aplicăm brăţările electronice până în momentul expirării integrale a pedespei sau le aplicăm şi după acest moment, până la o eventuală "reabilitare", ca pe un fel de "cazier la purtător"?

În altă ordine de idei, articolul abordează problema mai mult din punct de vedere al victimelor, al segmentului de protecţie a victimelor din cadrul probaţiunii.

Câtă motivaţie mai poate avea un psiholog ce face munca de Sisif cu un violator, când, pe de o parte, ştie că e societatea îl priveşte ca fiind "terapeutul diavolului", iar, pe de altă parte şi el, ca om, e conştient de traumele inimaginabile pe care le-a cauzat "clientul său". Chiar şi acest articol pune presiune pe acei oameni care mai cred în forţa meseriei lor de a schimba comportamente anti-sociale.

Se spune în articol că nu există suficienţi specialişti care să se ocupe de ei. Am spus şi în comentariul de ieri că suntem foarte la început, nu există o formare profesională adecvată pentu acest domeniu.

Închisoarea pare din ce în ce mai mult o instituţie desuetă?

boldor de la bircea spunea...

cand se dau banii pe haine pe 2009??

Anonim spunea...

Scandal de proporţii la Penitenciarul Vaslui, după ce, vineri noaptea, un deţinut a reuşit să evadeze. Încarcerat în regim semideschis, omul era de serviciu la centrala termică a unităţii şi, potrivit procedurilor legale, avea voie să circule neînsoţit în interiorul penitenciarului. El a reuşit să fenteze gardienii aflaţi de pază la foişor şi poarta 1, spunându-le că merge până la garaj pentru a duce o cheie. Cum în zona garajului nu există punct de pază, deţinutul a ieşit bine mersi pe poarta de acces în garaj, fără ca nimeni să-l deranjeze. După o oră de căutări, a fost prins umblând la vedere prin apropierea Gării Vaslui. Pe lângă pedeapsa de 4 ani pentru care fusese închis şi din care mai avea de executat un an, acum deţinutul riscă să-şi prelungească şederea în penitenciar cu doi ani. Incidentul a provocat un imens scandal între conducerea unităţii şi angajaţi. Apostrofaţi de director, oamenii au dat publicăţii un manifest în care aduc la cunoştinţa opiniei publice abuzurile comise de şefi.

Anonim spunea...

Toti se intorc...inclusiv dinozaurii...Dumitrache, fostul director de la Codlea, se intoarce...unde? Tot la Codlea, director adjunct ec.-adm....i-ar trebui si lui o "bratara"...cu cheie...

si totusi spunea...

E bine că există astfel de reactii, dar ar fi si mai bine dacă n-am rămâne doar niste aruncători cu părerea. Vorbim despre Serviciile de Probatiune ca despre niste solutii general valabile. Din când în când se scoate de la sertar ideea prăfuită a supravegherii GPS, iar despre necesitatea consilierii victimelor se vorbeste cu o ipocrizie fără margini. Oamenii care chiar fac asta nu mai vorbesc atât. Cunosc asociatii care se ocupă serios de consilierea si de sprijinul femeilor abuzate, fără să defileze prin fata televizorului. Mi se pare că autorul articolului a tras concluziile formulate initial ca ipoteze si a scos la iveală ceea ce si-a dorit să scoată. Iar confundarea psihiatrului cu psihologul spune totul despre documentarea pe care a făcut-o. Pe de altă parte, institutionalizarea unui sistem de protectie si de consiliere a victimelor sau potentialelor victime, ca si a unui sistem de monitorizare, penalizare eficientă si de tratament pentru violatori este necesară. Dacă, însă, nu se vor face investitii în resursa umană, vom rămâne la stadiul de de bâjbâială academică. Peste trei zile, uitată va fi problema victimelor si ne vom aminti de ea când un alt recidivist va apărea din nou pe ecrane. Mă tem că solutia va fi schimbarea denumirii Serv. de Probatiune într-unul de Reintegrare Socială si Protectie a Victimelor, cum, ineficient, s-a mai numit. Solutii rapide, fără căpătâi si sterile. Zbateri pe uscat. Poate că nu ar strica dacă s-ar constitui, pe lângă fiecare judecătorie si separat de Serv. de Probatiune, câte un birou de specialisti care să se ocupe de victime si de potentialele victime. Ar putea face actiuni de educatie pentru prevenirea victimizării si de consiliere a victimelor. Serviciul de Probatiune, în colaborare cu politia, ar putea monitoriza persoanele cu risc spre comiterea de infractiuni, sprijinind si reintegrarea lor socială. Asta înseamnă în primul rând angajarea si specializarea personalului. Dacă nu se va face asta, rămânem la stadiul de lamentări. Consilierea victimelor va rămâne apanajul unor asociatii harnice, dar insuficiente.

Anonim spunea...

Tot n-am inteles la ce ar folosi bratarile in cazul violatorilor? Cand vor sa violeze, suna senzorul, sau cum?

Anonim spunea...

@17.01

Pai a zis cineva unde le pun?

Anonim spunea...

Reeducare in puscarii!? Un fel de fata morgana!Hai sa fim seriosi: un psiholog la sute de infractori- cat sa consilieze -mai bine se lasa pagubas, servicii de educatie care nu fac decat actiuni de ochii presei si ai anp-ului, programe de la anp din ce in ce mai sofisticate si mai greu de aplicat pe o populatie penitenciara cu un grad de educatie scazut daca nu, semianalfabeta, resurse materiale -....., spatii improprii pt activitati, sefi imputerniciti din alte sectoare adusi, plimbati pe unde vor si care nu ies din birouri - desi multi ar putea presta si ei o munca cu ppl-ul, cam asta e baza de plecare in reeducarea de puscarie.Vorba anp-ului- poezie de puscarie:)))

Anonim spunea...

Cred ca, mai intai, ar trebui refacute in totalitate sistemele de siguranta din panitenciare (vezi cazul Vaslui), unde, cred ca s-a lasat prea multa libertate detinutului.Daca in occident aceste metode da roade, la noi, dat fiind sistemul invechit se intampla exact pe dos.Ar trebui investiti bani in siguranta si paza.Ganditiva cat de vechi sun gardurile, sarmele ghimpate, incuietorile,ca sa nu mai spun de sistemele de asigurare a usilor de la camerele de detinere.Nu avem cu ce ne face treaba iar Sefii ne cer imposibilul.Cat de vigilent poti sa fii in conditiile in care noi nu avem destui oameni ptr. paza si supraveghere.A ajuns ca Seful de tura si LST-ul sa schimbe oamenii in foisoare.
Nu ma refer la conditiile de munca care sunt si ele jalnice, ci la obiectele de care ne folosim zilnic(vezi: catuse, bastoane, statii emisie-receptie, telefoane, sisteme de alarma, etc)pe care nu putem sa le folosim datorita uzurii, multe dintre ele trebuind fii casate de multi ani.
Ce face Comisia de Vulnerabilitate din penitenciare?Pe ce isi iau banii acesti oameni?Cand se intampla vre-un incident(gen evadare) dau vina pe agentii de la paza si supraveghere in loc sa se intrebe, ce anume a cauzat acel incident?
Suntem o tara saraca si nu cred ca o sa ne revenim prea curand.Ar trebui schmbat urgent modul de gandire dar noi suntem invatati sa dam vina pe altii.
Felicit agentii de la Vaslui ptr. faptul ca sunt uniti si-mi pare rau de incidentul care a avut loc.Sunt sigur ca tot pe un amarat care munceste de-i sar capacele o sa cada vina.Ca asa-i la noi.

Anonim spunea...

s-ar putea sa gasiti bratarile pe gatul pisicilor sau a cainilor. va puneti cu romanul?

Viagra spunea...

Am o idee S.F.,măreaţă, prăfuită şi complet neserioasă:
să-i consiliem până devin impotenţi!
Din această dilemă nu puteţi ieşi....
Am zis!

ionut spunea...

CUM PUTEM DEVENI HOTELIERI.....

Degeaba se cheltuiesc sume enorme de la bugetul de stat cu reeducarea ppl in puscarii, societatea de astazi nu ii poate accepta din mai multe motive printre care si cel care tine de starea economiei nationale, pur si simplu nu mai poate sa-i sustina ,programul de incluziune sociala a ppl dupa executarea pedepsei este precum o frectie pentru REUMATISM la piciorul mesei din camara, o gramada de bani cheltuiti aiurea pe diferite convocari, drumetii, proiecte viu colorate, angajari de personal (ofiteri si agenti)etc toate cu efect aproape de zero, pe teren statisticile arata ca numai 1,13% din totalul celor care au executat o pedeapsa privativa de libertate au fost asimilati de societate restul sunt clienti fideli ai puscariilor romanesti sau straine si atunci intrebarea societatii civile catre MJ-ANP este perfect justificata. De ce se cheltuiesc fonduri banesti nejustificat de mari cand efectul este zero. Munca fortata si aplicarea mijloacelor de constrangere respectiv (biciuirea,bataia la talpi si fese,izolarea severa, introducerea unor echipamente obligatorii de imbracaminte in dungi nu blugi si costume Armani,lanturi la mani si picioare la prezentarea la instante,mancarea dupa munca prestata,vizite 1 pe luna,ce paturi matrimoniale,care telefoane etc), acestea sunt adevaratele metode care ar trebui aplicate pentru ca procesul de reeducare a ppl sa aiba efect,iar ppl sa fuga de puscarie precum dracul de tamaie, poate sunt un pic nostalgic dar daca am gresit doresc sa ma corectati, pentru ca daca nu se schimba nimic la 275 riscam sa ne transformam in hotelieri iar ppl in turisti permanenti cu all-inclus.

Anonim spunea...

As pune bratara pe neuronul unora din sefele SEAP pentru a nu li se rataci prin goliciunea cutiei craniene. Asa ar sti unde se afla neuronul si ar apela la el in caz de nevoie (gandire, logica, decizie, exprimare).

Iertare, dar asta e crunta realitate.

Prisonworker spunea...

Domnule Ionut,

Înainte să te corectez, încep cu punctele în care ai dreptate - Legea 275 trebuie schimbata, într-adevăr. Şi eu cred că au fost preluate în mod stângaci anumite modele din legislaţii străine, pentru care nu avem nici resursele, nici infrasctructura, nici mentalitatea de a fi puse în aplicare în mod just. Nici eu nu sunt de acord cu cştigul "în bani" pentru activităţi de şcolarizare şi calificare pentu deţinuţi, de exemplu.

Nu ştiu despre statisticile citate referitoare la reuşita reinserţiei, dar cred că eşti de acord că penitenciarul nu ar trebui să fie singura instituţie responsabilă pentru reuşita/eşecul programelor destinate reinserţiei sociale. Este doar o verigă (importantă, foarte importantă) într-un lanţ din care mai fac parte probaţiunea (aproape inexistentă la noi), familia (care de multe ori e un factor anti-social, nu pro-social), alte instituţii de asistenţă socială etc, comunitatea, în general. În altă ordine de idei şi eu cred că o parte din proiectele din fonduri europene nu îşi ating ţinta, dar aici ar trebui văzute cauzele pentru care se întâmplă asta.

În ceea ce priveşte acele mijloace de tortură la care faci referire, pentru că asta sunt, nenorocul acestui "frumos popor", ca să îl citez pe Dan Puric, este că de ele "au beneficiat" tocmai acei oameni care au construit România modernă, împreună cu ŢĂRANUL ROMÂN din Bărăgan sau de aiurea, cu elita intelectuală a acestei ţări, lideri politici, preoţi ortodocşi şi greco-catolici şi de alte confesiuni, oameni care nu aveau nici o vină, decât aceea că nu erau comunişti sau securişti sovietici. Reprezentanţii acelei gândiri comuniste reiau acum aceste idei şi îmi pare rău pentru tine că le preiei de-a gata.

E adevărat că acum ar fi aplicate pe "deţinuţi de drept comun" (fii sigur că unii îşi doresc să le aplice şi pe cei care nu sunt de acord cu ei), dar
du-te, rogu-te, până la Sighetul Marmaţiei, vizitează Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, vezi ce a însemnat perioada în care ele au fost aplicate şi, dacă vei fi în continuare de acord cu ele, putem înainta un proiect de lege pentru a nu mai avea nevoie în penitenciare nici de servicii de reintegrare, nici de PR, nici de proiecte Phare. Pentru că dacă îi batem la tălpi, cei care mine nu îşi mai au rostul şi nici cei care trebuie să reprezinte imaginea unităţii. Vă veţi descurca singuri. Se vor face reduceri de buget la greu şi toată lumea va fi fericită.

Cineva spunea că "gradul de civilizaţie al unei societăţi este dat şi de felul în care se poartă cu cei de după gratii".

Anonim spunea...

Cheltuirea banului public pt ppl-ei in puscarii este de o veselie totala!Ma intreb daca a venit vreodata curtea de conturi sau vreun fel de control serios sa verifice modul in care se ponteaza ppl-ei pt orele de la scoala, cum se acorda castigul -si in bani si in zile pe baza legii, bineinteles, dar care este aplicata clar in favoarea infractorului, cum se promoveaza la scoala doar ca sa aiba profesorii ore si prin aceasta se favorizeaza infractorul, cum se ponteaza ore intregi fara sa munceasca, ....cum sa se sperie un fost detinut de puscarie?!Cand stie ca legea il avantajeaza iar cei mai multi factori de decizie din puscarii inchid ochii la ilegalitati si ii fac viata usoara?!Controalele de la ANP fac putina valva, apoi o mana spala pe alta si nimeni nu raspunde, banii se duc si recidiva creste.Oare sa ne bucuram ca ne facem ca avem de lucru sau sa ne ingrijoram ca institutia penitenciara devine bucuria infractorului si loc al incompetentei, al degringoladei???

Anonim spunea...

dragi golegi daca mai aveti infractori de genul celui de la iasi timitatii la vaslui la consiliere psihologica si o sa vedeti daca vor mai savirsi vreadata violuri

Anonim spunea...

Domnule Prisonworker, adevarul este undeva la mijloc. Nu trebuie sa deformam sau sa nu acceptam adevarul doar ca sa ne justificam prezenta prin penitenciare. Romania a ajuns prea saraca ca sa mai arunce bani pentru proiecte care au dovedit ca nu au eficienta. Sunt familii care nu-si permit luxul de a-si trimite copii la scoala, iar Statul Roman aloca salarii ppl care beneficiaza gratis de scolarizare si calificarre. Sa fim seriosi, banii sunt alocati nemeritat in aceasta directie. Si ce e cel mai rau e faptul ca nu exista continuitate in acest demers. Ii calificam; si pentru ce ? Cand rata somajului e in crestere , cand oamenii care au respectat normele sociale si au doua , trei facultati sunt trimisi in soamaj, care este finalitatea acestui demers? Sa nu uitam si de copii si batranii care zac prin institutiile statului fara de ajutor , in timp ce in penitenciare ppl primesc hrana dupa norme calorice si asistenta medicala si medicamente; toate gratuit fara nicio contributie. Nici macar bunul simt de a-si arata recunostinta fata de contribuabili prin respectarea regulilor penitenciare cat timp se afla in detentie. Cu parere de rau va amintesc ca realitatea e dura.Sunt de acord ca educatia contribuie la scaderea riscului recidivei, dar parca se ofera prea mult. Cred ca sunt suficiente: scolarizare si calificare gratuit, recompense si zile castig. Nu trebuie ca statul sa mai suporte si salariile ppl care participa la astfel de activitati, in timp ce angajatii sunt trimisi in concedii fara plata, ore suplimentare neplatite etc.
Si de fac, prin crearea acestor conditii care depasesc cu mult pe cele din societate, spre ce ne indreptam? Credeti ca cei care au trecut prin penitenciare si au avut posibilitatea sa pun in antiteza viata de acolo cu cea din societate se vor teme de o eventuala intoarcere in penitenciar? Parerea mea este ca nu. Spun asta dupa o experienta de mai bine de 10 ani in penitenciarele patriei, unde conditiile ppl au inceput sa creasca alarmant in paralel cu deteriorarea conditiilor oferite fpss.

Maimuta Cheeta spunea...

17.42 , esti un frustrat de le reeducare care, se pare, ar fi vrut sa prinda putin ciolan dar i-a luat-o inainte altul de le alt sector sau de la alta puscarie? Mai bine vezi-ti de munca ta de psiholog sau sociolog sau educator si astfel nu ar mai sta ppl cu gura cascata dupa specialisti. Astia de la socio fac , bietii de ei, fac lucruri ce n-ar fi visat nici mcada astia care le fac(ppl-ii , adica), se minuneaza si familia si cei care vad ca ppl despre care nu ai fi spus sunt in stare sa faca lucruri bune si foarte bune. Ce te faci cu ei dupa ce se libereaza ca societatea toata-uneori chiar membrii familie- ii arata cu degetul si ii condamna la recidiva. Cum dracu vrei sa faca serviciile de educatie si asistenta psihosociala ce-ar trebui sa faca o gramada de alte institutii din societate. Ca daca puscariile -ele singure-ar fi fost atat de eficiente(adica sa scoata oameni gata reabilitati din infractori) nu ar mai exista scoli si nici infractionalitate, ca statul ar decreta ca puscariile sa inclocuiasca toate scolile din tara si in cativa ani am ajunge din urma Japonia.Sunt multe de spus dar cand vezi cate un lucrator de penitenciar ca 17.42 iti dai seama ca sistemul nostru-in speta directia de reintegrare sociala- nu are de luptat doar cu ppl si cu preconceptiile societatii ci si cu macacii din interior. Iar pentru acesti frustrati cronici am un mesaj: luati-va banana in mana si continuati sa va comportati ca niste primate ce sunteti, ca nici de la voi nu ne asteptam la reabilitare, fi-v-ar capul de ras sa va fie de pigmei.

Anonim spunea...

Ne este teama sa-i trimitem la Vaslui pentru ca am vazut ca de acolo evadeaza cam repede.

Prisonworker spunea...

Pentru 28.02.2010, 11:02:00

Vă mulţumesc pentru modul echilibrat şi argumentat prin care aţi intervenit în discuţie. Şi eu am făcut referire atât la disfuncţionalităţi şi la faptul că trebuie schimbată legislaţia, cât şi la ineficienţa anumitor proiecte şi asta tot în urma unei experienţe de peste 10 ani.

Cred, totuşi, că greşim atunci comparăm drepturie deţinuţilor (nu cred că acest termen este degradant) cu cele ale fpss. Este ca şi cum ai compara drepturile bolnavilor cu cele ale medicilor. Sunt întru totul de acord cu dumneavoastră în ceea ce priveşte modul în care ANP şi MJ sfidează, de multe ori cu bună ştiinţă, drepturile, munca şi eforturile noastre (ale tuturor, indiferent de sectorul de activitate). Şi, mai cred, că uneori asta se face în mod deliberat.

Anonim spunea...

Colegului de la 27.02.2010, 16:34:00
Este pentru prima data cand dau o replica, pe acest blog, unui comentariu anume. Stimate coleg, cred ca faci parte dintre aceia care mor de frica la auzul vestii ca dl. Dumitrache se intoarce, fie si pe o functie de dir, ec-adm, Nu stiu ce ai pe suflet si jocurile cui le faci, dar dl. Dumitrache face parte dintre primii 3 ofiteri de elita ai sistemului penitenciar romanesc. Chiar daca nici macar unii din conducerea ANP nu ar spune acest lucru. Probitatea profesionala, tactul si bunatatea nu sunt factori care sa fie apreciati de toata lumea. In niciun caz un om ca dl. Dumitrache nu poate fi catalogat ca un dinozaur, cat despre bratari cu chei, sa lasam organele competente sa isi spuna parerea si sa nu ne mai aratam noi coltii ante factum. La Codlea s-au intamplat chestii care se vor descurca, in curand. Nu aveti nicio grija.
Gherila adevarului

Anonim spunea...

Domnule Prison,
Cand am facut trimitere la drepturile ppl in comparatie cu cele ale fpss ma gandeam ca, vrand nevrand, o parte din bani alocati drepturilor noastre, cum ar fi cei destinati fondului de sanatate, merg, in procent de peste 80%, catre ppl. Cred ca comparatia facuta , medici-pacienti , nu se incadreaza in context. Eu ma gandeam la cea dintre preoti si enoriasi. Ce simte un batran care dintr-o pensie mica pune de-o parte pentru a avea bani de lumanarile pe care le duce la bisercica , atunci cand preotul impopotonat cu straie sclipitoare si scumpe, si care coboara dintr-o masina traznet, propovaduind le spune: nu bogatia materiala e importanta ci cea sufleteasca? Asa poate gandesc si colegi nostri, de pe sectiile de detinere,imbracati in uniformele pe care probabil ca le stiti, atunci cand dau nas in nas cu ppl in costumele de firma pe care si le-au luat comitand infractiuni. Poate ca totusi este un dezechilibru in acordarea drepturilor ppl si oamenilor de buna credinta? Vreau sa va intreb cum sunt recompensati copiii nostri , de catre stat, atunci cand merg la scoala? Lasand la o parte cornul si laptele. Cred ca statul ar trebui sa investeasca mai mult in educatia din societate si mai putin in cea din penitenciare. Este ca si cum unui om sanatos nu-i asiguri nici o solutie de preventie a bolilor, in schimb cand este pe moarte invetesti sume mari in el. Poate din regret ca nu ai facut mai mult atunci cand se putea. Insa, rezultatul nu este imbucurator si banii sunt cheltuiti fara folos.

amarastean spunea...

nu sunt neaparat un nostalgic al vremurilor de alta data insa trebuie sa recunoastem ca actualmente penitenciarele rominesti sunt adevarate pensiuni ai caror angajati in slujba celor aflati in vacanta suntem NOI ,agenti,ofiteri si personal civil deopotriva.cred ca ar trebui sa tragem un semnal de alarma serios cind vine vb de ROI,de anumite programe de reinsertie sociala ,de scolarizare pe bani publici,de activitati “neproductive”.din cite stiu inca este valabil articolul de lege prin care se stipuleaza ca” nu reprezinta munca fortata munca unei ppl aflata in stare legala de detinere” . de ce nu se aplica?

Reeducatoru spunea...

De cîţi psihologi este nevoie pentru a schimba un bec? Doar de unul singur - dar becul trebuie să vrea cu adevărat!

Anonim spunea...

Doamna Stan Mariana,sotia fostului director gen adj Stan Petrea,bsolventa a Facultatii de chimie lucreaza la Servicul integrare psihosociala din Penitenciarul Jilava ??? Le preda ppl-ilor formule chimice ?
Seful Directiei reintegrare psihosociala are,probabil, alte probleme decat aceea de a se interesa daca are specialisti in sectorul pe care il coordoneaza.
Acest fapt este o bagatela pe langa haosul, degringolada si impotenta profesionala pe care o afiseaza, zilnic, conducerea actuala a ANP.

Anonim spunea...

Mariana Stan nu mai e de anul trecut la Jilava ci la...ANP. Ea macar a lucrat cu detinutii...

Penalu Cod spunea...

ART. 52
Pedeapsa şi scopul ei
Pedeapsa este o măsură de constrângere şi un mijloc de reeducare a condamnatului. Scopul pedepsei este prevenirea săvârşirii de noi infracţiuni.
Prin executarea pedepsei se urmăreşte formarea unei atitudini corecte faţă de muncă, faţă de ordinea de drept şi faţă de regulile de convieţuire socială. Executarea pedepsei nu trebuie să cauzeze suferinţe fizice şi nici să înjosească persoana condamnatului.

Anonim spunea...

O fi munca o injosire pentru "bietul" detinut, saracutul de el. "Dragalasii" trebuie pregatiti si formati pentru o "atitudine corecta" fata de munca - doar, asa, teoretic, ca deh, oameni sunt si ei.

Si cum atitudinea "corecta" fata de munca le este exemplificata chiar de unii dintre cei care ar trebui sa-i formeze, dupa modelul "daca ti se face chef sa te apuci de munca, stai jos, odihneste-te si o sa-ti treaca", rezultatul este asigurat.

Anonim spunea...

Care este diferenta intre un psihiatru si un psiholog?

Daca ii spui unui psihiatru "Imi urasc mama", el te va intreba "De ce spui asta?" in timp ce psihologul iti va spune "Iti multumesc ca mi-ai impartasit acest gand."

Anonim spunea...

Si daca tot a venit vorba de psihologi:

Un tip foarte timid intra intr-un bar si vede o tanara frumoasa stand la bar. Dupa o ora, in care si-a adunat tot curajul necesar, se duce in cele din urma spre ea si ii spune:
- Te deranjez daca stam putin de vorba?
La aceasta, tanara raspune strigand in gura mare:
- Nu, nu ma culc cu tine diseara!
Toata lumea din bar isi intoarce acum privirile catre cei doi. In mod firesc, tipul este acum coplesit de rusine se intoarce timid la masa sa. Dupa cateva minute, tanara se apropie de el si isi cere scuze. Zambeste catre el si spune:
- Imi cer scuze daca te-am facut sa te simti prost. Stii, eu sunt studenta la psihologie si studiez cum reactioneaza oamenii in situatii jenante.
La care tipul urla in gura mare:
- Cat? 200 de dolari??!!!

Anonim spunea...

Care e diferenta dintre un nevrotic, un psihotic si un psiholog?
- Nevroticul construieste castele in aer, psihoticul locuieste in ele, iar psihiatrul incaseaza chiria.

La ora de psihologie, profesorul prezintă elevilor cele trei stări ale psihicului uman: starea de calm, de iritare si de enervare. Scoate un celular, formeaza un număr de telefon si spune:
- Alo, bună seara, as dori cu Gică, spuse profesorul.
- Gică nu locuieste aici! spune persoana (cu calm).
- Aceasta a fost starea de calm, spuse profesorul.
Formează acelasi număr de telefon si spune:
- Alo, bună seara, Gică este acasă?
- Domnule, v-am mai spus, Gică nu locuieste aici, spuse aceeasi persoana (cu iritare).
Profesorul spune:
- Aceasta a fost starea de iritare.
Formează pentru a treia oară acelasi număr de telefon si spuse:
- Alo, bună seara, Gică este acasă?
Persoana, de-a dreptul enervată, îi spune:
- Domnule, fir-ai tu să fii... nu este nici un Gica aici!
Acestea au fost cele trei stări.
Bulă, un elev inteligent, vine din spate si zice:
- Mai există o stare în psihicul uman, o stare de disperare.
Ia telefonul, formează acelasi număr si spune:
- Alo, sunt Gică, m-a căutat cineva?...

Anonim spunea...

Psihiatrul întreabă: "Cât face doi cu doi?"

Psihoticul - "Cinci dimineaţa, 6 seara"
Nevroticul- "4, da aşa mă enervează!"

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Domnu' psiholog, nimeni nu crede că eu sunt caine. - Zau? Marş de-aici.

Anonim spunea...

Doi prieteni, un psiholog si un psihiatru, se plimbau prin parc si, la un moment dat, psihiatru se impiedica si cade, la care psihologul ii spune: Vrei sa vorbim despre asta?!?

Anonim spunea...

@28.02.2010, 13:33:00
Daca esti asa de bine informat, spune-ne si ce a lucrat D-na Stan cu detinutii sau pe ce post este incadrata acum la ANP,potrivit studiilor pe care le are. Din cate stiu profesia (de chimist, jurist, psiholog, etc.) este exercitata in baza sudiilor absolvite ... Cumva, doamna Stan nu mai indeplineste fuctia de sef serviciu interventie psihosociala la Jilava de cand domnul Stan Petre a plecat din ANP prin usa din dos? Sau, domnul Stan, de acolo unde lucreaza in prezent, a ”dispus, prin prietenii sai de la partid, ca sotia sa sa fie promovata in ANP, in orice domeniu de activitate, pt ca a lucrat cu detinutii fara sa aiba o pregatire specializata pt reintegrarea acestora.
Daca esti de acord ca Stan Mariana sa lucreze intr-un domeniu pt care nu are pregatirea necesara,pot sa-mi inchipui ca si tu ai intrat in acest sistem prin aceleasi criterii pe care le-a indeplinit si ”domnia sa”....
Poate ca esti unul/una din zecile de rude ale domnului Stan pe care si le-a angajat pe vremea cand a lucrat la Directia resurse umane sau cand a coordonat managementul acestei directii in calitate de dir. gen.adj.

Anonim spunea...

@ Valjan

Chiar vrei sa vorbim despre asta? Iti recomand un psiholog... :)

Anonim spunea...

o firmă caută un sociolog cu o singură mână. După o perioadă lungă de timp, se prezintă la interviu un tip cu o singură mână. I se verifică diploma, nu are "concurenţă", se descurcă binişor la interviu, în fine - e angajat.

După parcurgerea formalităţilor, are şi el o curiozitate - "Domnilor, de ce aţi avut nevoie de un sociolog cu o singură mână?"

- "Pentru că ne-am săturat ca toţi sociologii, la toate conferinţele, să îşi etaleze toate dilemele aşa:

"On the one hand... on the other hand.."

Anonim spunea...

Huginn, stii ceva despre al 13-lea pe anul viitor? :)

Anonim spunea...

pt 14.39,

esti cam nervos si nu-ti face bine. nu am facut decat sa te corectez, la Jilava nu este serviciul de care ai pomenit ci unul de Educatie si unul de Asistenta Psihosociala. Stan a fost sef Educatie. pregatirea ei ca si a altor ingineri ii permite sa fie educator.
pe de alta parte, mi-am exprimat doar o opinie atunci cand am afirmat ca macar ea a lucrat cu detinutii. in comparatie cu pripp...
sunt in sistem inainte de a avea stan influenta deci nu...nu sunt unul de-ai lor. poti sa crezi?

hapiness spunea...

Doar trei aspecte vreau sa amintesc aici:
1.Ne plangem ca reeducarea nu se face asa cum trebuie.
Amintiti-va cati ani la rand acest serviciu a fost folosit ca cimitir al elefantilor. In loc sa fii dat afara, erai trimis la reeducare sa tai frunze la caini, ca la altceva oricum nu te pricepeai.
Si acum se mai practica asta(vezi cazul inginerilor zootehnisti).

2.In urma concursurilor au fost angajate multe persoane care nici macar nu au legatura cu educatia, de exemplu. Asta pentru ca legea le permitea inscrierea, fiind absolvente ale unui institut de invatamant superior.

3.Cei mai multi dintre cei angajati nu cred in ceea ce fac. Au descoperit aici un loc caldut si bine platit. N-au mai facut eforturi sa-si aleaga un domeniu care sa le placa. Impostura vocatiei.
Atunci cand te apuci de un lucru, despre care crezi ca nu va reusi, clar nu iti va reusi.

si totusi spunea...

Revenind la tema articolului, cred că Prisonworker are dreptate să atragă atentia asupra dilemei: în cazul în care s-ar utiliza brătările de monitorizare, ar fi aplicate până la expirarea integrală a pedepsei sau s-ar păstra si după aceea? De fapt, dilema este: ineficientă sau abuz? Sau amândouă? Cred că varianta reală e ultima.

Anonim spunea...

Cine e inginer zootehnist, Simplu?

Anonim spunea...

Pt. Simplu

Asa, si cand se va incepe remanierea si pe ce criterii? Si, mai ales, cati vor fi "dispusi" sa o accepte?

Pana atunci... Recreatie placuta!

Anonim spunea...

28.02.2010, 15:25:00
Nu am de ce sa fiu nervos, poate ....scarbit de ”concursurile” prin care au fost admisi tocmai acei ”specialisti” care, culmea coincidentei, sunt: sotia, fiica, fratele, fratele sotiei, cumnata, varul si alte rubedenii cu STAN PETRE (i-am enumerat in ordinea incadrarii).
Si pana la urma... unde a fost promovata doamna Stan???

hapiness spunea...

Cred ca toti acei manageri alesi ar trebui sa-si bata capul cu asta.
Cand urmaresti niste obiective iei in calcul si resursele de care dispui pentru realizarea lor. Altfel esti un naiv.

Cum vad ca sunt multi care au incredere in ei,fiind in minoritate, ca sa mai spun?

Vad ca blogul e in recreatie. Dupa multimea bancurilor. Sau e zi normala?

THEO spunea...

28.02.2010 ora 11:57 mare dreptate ai.
Nu cred ca este corect sa spunem, cand comparam drepturile ppl-ilor cu cele ale fpss, ca ar fi ca si cand am compara drepturile medicilor cu ale pacientilor.Cred ca noi fpss cu fiecare zi care trece devenim tot mai mult slugi la "clientii nostri stapanii nostri".
Adevarat insa ca generalizarile ca si orice forma de extremism sunt incorecte si dau nastere la frustrari si implicit la violenta.Cazurile trebuiesc analizate fiecare in parte, dar un sistem care sa protejeze societatea civila ar trebui creat ,este greu insa atata vreme cat la comanda sunt aceeasi oameni cu aceleasi mentalitai care au schimbat numele gradului si culoarea hainei dar in esenta gandesc si se comporta la fel.
Ieri am vazut la TVR 1 un documentar despre CONSTANTIN RAUTA si m-am cutremurat cand am realizat ca aceste lucruri se intampla in Romania anului 2009?!

Anonim spunea...

@ Simplu

Dulcegarii si alte "discutii" de week-end sunt "admise" doar pe blogul vostru? La voi sunt chestiuni ce tin de privilegii sau reprezinta conditia obligatorie pentru participare?

Bancurile isi au rostul lor si, culmea, sunt si la subiect. Dar daca te-au lezat in vreun fel anume, spune, ca se poate reedita aceasta zi de... recreatie, in cinstea recreatorilor.

Cum era chestia despre ipocrizie, Simplu draga ?

In loc raspunului tau, te citez:

"De ce suntem ipocriţi (pentru că în mai mare sau mai mică măsură, fiecare dintre noi suntem sau am fost) ?

Poate din dorinţa de a plăcea celorlalţi, ceea ce ne face să avem maniere false, de suprafaţă, să imităm; din dorinţa de a ne proteja interesele şi "drepturile"; din dorinţa de a servi anumite idealuri; dorinţa de putere? Nu ştiu."

Chiar nu stii de ce !?! Oare ?!?

Rusinica !!!

Anonim spunea...

Pe tine, Si totusi, de ce te deranjeaza atat de tare existenta unui Serviciu de probatiune, bine pus la punct, viabil si performant? Sa fie tot din "grija" extraordinara pentru "bietii" detinuti? Sau din teama pierderii sau diminuarii "obiectului" muncii - cobaii vostri?

Ce spui de o externalizare a tuturor activitatilor ce nu au legatura directa cu detinerea persoanelor aflate in custodia inchisorilor?

hapiness spunea...

Degeaba dam vina pe detinuti atunci cand e criza,somaj... Este o problema a societatii. Si avem parlamentari pe care i-am ales. E ca si cum ai da vina pe catel pentru ca nu ti-ai gestionat bine resursele financiare.

si totusi spunea...

@ ...

Nu mă deranjează existenta unor servicii de probatiune eficiente. Ideea era că unii care habar nu au aruncă toate sarcinile în spatele acestor servicii, fără să le pese dacă oamenii aceia au posibilitatea de a îndeplini toate sarcinile. Cât despre externalizarea serviciilor de educatie, e o idee mai veche a celor care vor să scape de educatori. Nu te bucura! Vom fi aici. Si, oricât te-ar deranja asta, vom face echipă bună cu paza. Cei care lucrează direct cu detinutii stiu cel mai bine care sunt realitatile penitenciare. Tu poti să faci filosofie ieftină din birouasul tău.

si totusi spunea...

Am o veste proastă pentru tine si bună pentru profesionalism si bunul simt: în occident se promovează implicarea tuturor angajatilor care lucrează direct cu detinutii în efortul educativ. Sistemul de pedepse-recompense, atitudinile constant pozitive ale personalului, organizarea întregului program, activitățile productive (cu respectarea si promovarea calificării si a formării deprinderilor profesionale) si cele educative sau de asistentă psihosocială participă, în mod convergent, la procesul de pregătire pentru reintegrare socială. Asa că preocuparea pentru educatie va fi promovată si mai mult.

Anonim spunea...

Deviza moldoveanului: "Viaţa-i scurtă. Dacă tot n-o putem lungi, hai să o facem lată!"

Anonim spunea...

Moldoveanul soseşte cu întîrziere la împărţirea darurilor, iar Dumnezeu îi spune amărît:
- Îmi pare rău de tine, nu mi-a mai rămas decît frumuseţea şi prostia, fiule, ce să-ţi fac? Alege-ţi.
- Apoi, Doamne, frumuseţea-i trecătoare…

si totusi spunea...

Acum vă las. Mă retrag pe "Politist penitenciar". Nu mi-am propus să schimb brusc atitudini adânc înrădăcinate. E timp destul. Toate cele bune!

Anonim spunea...

@ Simplu

Cum iti mai place sa te ascunzi dupa deget. Nu ai recunoaste explicit un adevar, nici picata cu ceara. O faci doar asa, voalat (ipocrit), de genul, "avem parlamentari pe care i-am ales." Intotdeauna la altii e vina.

Spune-o apasat!
Da, din punct de vedere al alocatiilor financiare, detinutii sunt discriminati pozitiv!

Da, din punct de vedere al drepturilor si obligatiilor detinutilor, exista un dezechilibru, net favorabil acestora!

Da, detinutii sunt "tinuti in brate" si atitudinea fata de ei (legislativa si morala) este muuult prea crestineasca!

Anonim spunea...

Si totusi, Servicile de probatiune va asteapta. Plecati daca va deranjeaza bancurile.

Iar cei care lucreaza direct cu detinutii o fac pentru ca nu au incotro. Daca au baut cerneala ce sa le fac?

Anonim spunea...

uite............ un motiv foarte clar....... abia acum m-am dumirit!!!!!!!!????.ACESTA ESTE MOTIVUL PENTRU CARE NU MERGE SISTEMUL BINE. SUNT IN REINTEGRARE PREA PUTINI INGINERI....... DACA VRETI CHIMISTI SI PREA MULTI PSIHOOO......CARE-SI REVENDICA CARE MAI DE CARE SPECIALITATEA ....SPECIALISTULUI .MAI,.... SPECIALISTII LU'PESTE PRAJIT....A-TI VENIT CU VREO INOVATIE IN SISTEM .A-TI VENIT CA V-A GONIT FOAMEA DIN SISTEMELE CIVILE..... SANATATE ,CASE DE COPII, FUNDATII CU DIVERSE PREOCUPARI. ACESTEA SUNT MARILE VOASTRE SPECIALIZARI. SUPUNETI SPRE DEZBATERE PE ACEST BLOGG UN SUBIECT INTERESANT CU " LUCRARI DE SERTAR" PE CARE NEPREGATITII DIN ANP NU VOR SA LE APLICE.REVOLUTIONATI SISTEMUL...INSISTATI CU ANUMITE PROPUNERI DACA LE AVETI BATETI-VA PENTRU IMPLEMENTAREA LOR DACA S-AU VERIFICAT A FI EFICIENTE SI NU MAI DEVERSATI DEJECTII LA ADRESA UNORA SI ALTORA.. CHIAR DACA EI SUNT.... INGINERI CHIMISTI... NEPUTINCIOSILOR.

Anonim spunea...

@ Si totusi (sinonim cu "în ciuda celor spuse", "fără a ține seamă de cele anterioare")

Esti, inca o data, intr-o mare si stingheritoare eroare. Dar asta e, datul cu parerea - sport national la romani - isi are campionii in randul celor din domeniul tau. Bajbaila este metoda cea mai sigura folosita de voi, de aici si rezultatele extraordinare.

Afirmatiile fara acoperire, folosite de tine cu o mare nonsalanta, nu am cum sa le contrazic (nici rost nu ar avea - parerea ta fiindu-mi indiferenta), dar, prin ceea ce faci (in blogosfera, nu alta parte), imi dovedesti (a cata oara?) de esti "capabil".

Cum suna zicala aia din popor: "lauda-ma gura, ca ti-oi da...". Crede-ma, de "mangleala" din asta ieftina, pana si "hotii" sunt satui si plictisiti. Dar nu-i nimic, tu (ipo)crizeaza-te inainte.

Anonim spunea...

Unii dintre cei care l-au pupat în fund pe Dumitrache acum nu vor să mai audă de el. Altii sint cu botul pe labe. Ce-i drept, Dumitrache e un om bun. Nu a meritat ceea ce i s-a intimplat. Dupa trei ani de directorat, era pe drumul cel bun. Ce sa-i faci! In astfel de functii nu ajungi de bun, dar nici nu pleci de rau. Doar ca ti se schimba norocul sau influentele subterane. Eu il respect si cred ca a plecat si se intoarce cu capul sus. Il asteptam.

Bon Jovi spunea...

Probabil multe raspunsuri pot fi gasite in"coruptia" din sistemul nostru si cel juridic!Sunt destule precedente,si daca merg bine in societatea judecatoreasca,de ce nu si in penitenciare!Vezi comisia de individualizare,din pedeapsa de 20 de ani,dupa aproape 1 an hop si hotul in semi-deschis,ca de are un nume,o influenta s.a.m.d
Foarte slaba legislatia si mai slabi cine o aplica,agentii doar executa si devin slugi,vrand,nevrand.ATENTIE!UNORA LE PLACE!

Anonim spunea...

Măi ”spurtacus dă Galați” tată, tu nu ai aflat încă? din 1812(daca nu mă înșeală memoria) este, oficial, declarată abolirea iobagiei, noi sclavi nu am avut, asta știai?

Cred că nu știi care îți este locul, nu știi ce ai de făcut, nu știi pt ce ești plătit colega.

Vrei cumva să vii la serviciu pt a semna condica de prezentă, să citești ziare și reviste, să bei 1,2...n cafele și să bagi doar cardul în bancomat iar munca să ți-o facă un alt fraier, eventual un ofițer?

Colegule ”spurtacus”, tu nu știi pt ce vii la pușcărie, vii să muncești iar pt asta ești remunerat de către societate, nu vii să faci bârfe și sport...

D-le director de la Galați, d-lor directori adjuncți si ceilalți șefi, voi nu știți să-i pune-ți la muncă pe d-nii ”spurtacusi”, au prea mult timp liber și încep să gândească la prostii, în loc să muncească, stau și vă pândesc, vă analizează ei activitatea în loc să fie invers, cum este normal.

Anonim spunea...

Vorbim de studii si specializari???
La ora actuala in ANP sau unitatile subordonate nu conteaza ce studii ai pentru a ocupa o functie sau alta,conteaza sa fi pupinc.....lingau sa fi supus mai marilor ghenerali ,doar atat.

Lucrez in acest sistem de 18 ani,este caea mai proasta politica de resurse umane care a existat vreodata in acest sistem.

Promovari fara concurs,fara studii corespunzatoare,fara nici cele mai elementare criterii de promovare intr-o functie .JURISTI LA DEA,ECONOMISTI LA PAZA,INGINERI PESTE TOT,ETC.
O Directie de Inspectie unde isi desfasoara activitatea unii dintre lucratori cu o gandire comunista
( a se vedea materialele in urma controalelor care contin barfa ca la coltul strazii) ,o Directie de Prevenirea care actioneaza la comanda ,etc ,asta este sitemul penitenciar actual

si totusi spunea...

@ 18.42

Argumente ai? Prefer că comunic cu oameni care dovedesc o oarecare logică.

si totusi spunea...

Prefer să...

hapiness spunea...

Recunosc. Eu am facut legea, eu le-am dat drepturi detinutilor. Nu are rost sa ma ascund dupa deget.

Anonim spunea...

@ 18.24

Dumnezeu ii da lui Sf. Petru desteptaciunea si bunul-simt sa le imparta pe pamant! Acesta da la unii prea mult si ramane fara pentru altii!
Se duce la Dumnezeu si-i spune ce s-a intamplat, la care Dumnezeu ii zice:
- Lor da-le cate o diploma de psiholog!

Anonim spunea...

@ Si totusi

Preferi sa comunici argumentat cu oameni dotati cu logica? Citindu-ti comentariile de la 18.09 si 18.19, nu vad rostul unor asemenea pretentii. Acel nivel ti-ar depasi cu mult posibilitatile.

Anonim spunea...

@ Simplu

Intre a nu pricepe si a te face ca nu pricepi, prefer sa cred ca a doua varianta este (inca) valabila in ceea ce te priveste. Iti este mult mai avantajoasa...

Anonim spunea...

Prisonule, iarasi ne-ai adus gasca de filosofi pe penifest? va plictisiti, ce dreaq!

si totusi spunea...

@ 20.52

Nu e vina mea că nu ai înteles. Dacă ai nevoie de meditatii, întreabă-l pe vecinul din fata blocului. De înteles, va întelege, dar cred că îi va fi greu să-ti explice.

Cred că mi-am pierdut destul timp cu tine. Iartă-mă că n-am să-ti mai răspund!

Anonim spunea...

pt.21.02 ..............aici se cere taxa de acces?????????????????? taxa de protectie???????????????????taxa de exprimare??????????????? nu stiam

Anonim spunea...

Da cand se dau banii pentru prostie?
Da banii pentru linguseala?
dA BANII PENTRU DULAU DE GARDA?

Prisonworker spunea...

Pentru 21.02, suntem persoane independente, libere. Cei care dezbat aici sunt, cred, liberi sa o faca, in limita decentei si a bunului simt. Au fost si cand scriam pe penifest, sunt si acum cand.....

(pt 21.18) ......nu (mai) am (din proprie initiativa) nici un control asupra accesului, protectiei si exprimarii pe penifest.

Anonim spunea...

Pentru Si totusi

Tu oricum arzi gazul de pomana, mai conteaza cu cine si unde?

Educatia si bunul-simt tot de la vecinul din fata blocului le-ai capatat?

P.S. Spui: "Nu e vina mea că nu ai înteles". Mincinosul si ipocritul ar trebui, pentru a nu se contrazice (macar), sa aiba o buna memorie. Cu o alta ocazie sustineai taman contrariul, ca e vinovat cel care nu stie sa explice. Dar ce mai conteaza cand tu confuzi orice partener (chiar si de polemica) cu vecinii tai (academicienii de cartier). Imi pare rau pentru tine, dar te schimonosesti din ce in ce mai tare, "nasicule" si, vrei nu vrei, mai avem de... discutat.

Anonim spunea...

@ 28.02.2010, 20:45:00

Esti rau, eu lucrez in paza si am intinlit psihologi de toata isprava, buni colegi si de caracter, nu toti sunt o apa si-un pamint.

Anonim spunea...

Prisonworker, tu faci pe moderatorul? Sau mi se pare?
Ia-ti catelusul si spune-i sa latre in alta parte.
Comentariile tale imi arata ca esti asa docil. Da,ce-ai patit?

si totusi spunea...

Hai că îmi mai rup putin din timp. Când explici, e bine să încerci să fii cât mai pe întelesul interlocutorului, dar, când acesta nu vrea să accepte punctul tău de vedere, e responsabilitatea lui. E un om liber. Si tu esti liber, în încăpătânarea ta. Acum câtva timp aveai alt punct de vedere. Ce schimbători sunt oamenii! Stai linistit! M-am obisnuit.

Anonim spunea...

@20.45

Ca e rau, stie si el, dar nu-si da seama din ce motive.

Prin bancul inventat de tine, si uite in ce te irosesti, nu ai demonstrat decat ca ai o parere proasta despre toti psihologii.

Anonim spunea...

@ Si totusi

Sa-ti accepte punctul de vedere ? Si totusi, tu te auzi ce scrii ?!? Acceptare, poate doar in sensul de a tolera...

In fine, nu mai conteaza aceste aspecte. Ideea era ca in continuare imi dovedesti ca logica si caracterul nu sunt atributele tale forte (vecinul tau de bloc fiind probabil plecat astazi, nu a avut cine sa-ti explice sau sa-ti deseneze). Adica, si aici incerc sa-ti explic cat mai pe intelesul tau, nu stiu daca imi iese, dar ma simt deja vinovat, noi vorbeam de intelegerea (perceperea) unor explicatii si tu imi spui ca... diferenta de fus orar intre doua meridiane este de 15 grade, respectiv 60 de minute [sic!].

si totusi spunea...

E clar. Nu ai argumente. Am asteptat degeaba. Ieri ti-a lipsit curajul, azi îti lipseste logica. Doar tupeu ai, dar din ăsta am mai văzut prin camerele de detinere. Tu nu stii ce-s alea, că esti soricel de birou.

Anonim spunea...

@ 22.05

Stiu, asa este, am fost nedrept fata de multi din colegii nostri din acest domeniu, si slava Domnului, sunt destui merituosi.

Numai ca Si totusi a vorbit in numele tuturor specialistilor din sistem, arogandu-si merite, opinii si judecati de valoare, trebuind astfel sa "accepte", pe cale de consecinta, si criticile.

Imi cer scuze fata de toti colegii, pentru glumele rautacioase, si nu numai din domeniul educatiei si interventiei psihosociale, ci tuturor celor care isi fac treaba constiincios si profesionist, incercand sa faca din r__t bici, intr-un sistem si in niste vremuri in care conditiile sunt extrem de vitrege.

Chiar si cu Si Totusi am fost (poate) prea rautacios, pentru ca este (de multe ori) sustinatorul unor idei, sa le spunem doar neconcludente, si, cateodata, incapatant precum un catar. Dar asta este o alta poveste...

si totusi spunea...

Prietene, dacă recitesti comentariile mele, vezi că nu am scris în numele altora, doar în numele meu. Persoana I singular îti spune ceva?

Nu-i bai mare. Te iert. Acum poti să te linistesti? Nu de alta, dar vezi ce articol s-a scris si s-ar putea să ti-o întorc. :)

si totusi spunea...

Chiar dacă s-a întâmplat vreodată să folosesc persoana I plural, am vorbit DESPRE noi, nu ÎN NUMELE altcuiva. Ce bine că te-am iertat, că eram nevoit să te urechez acum.

Anonim spunea...

@ Si totusi 23.34

Ce sa-i faci, prietene, traim vremuri grele, ce ne priveaza de multe "bucurii". Eu, de exemplu, astept ziua cand are sa-mi lipseasca... "prezenta" ta. :)

:) Apropo, nu-mi dau seama cum reusesti sa identifici tupeul.

si totusi spunea...

Bucură-te! Acea zi va veni odată si odată. Până atunci, nu ai decât să mă suporti. Ca să-ti fie mai usor, îti sugerez să mă ignori sau... De scris, voi scrie. După cum ai văzut, încerc să mă refer la subiect, doar că mai pic în capcana câte unui cotonogar. De felul meu, sunt luptător. Ăsta e un avantaj, dar uneori e si un defect. E avantajos, pentru că altfel nu as fi reusit să mă mentin printre atâtia nihilisti si e în defavoarea mea pentru că uneori mă lupt doar de dragul luptei (asta a fost o autocritică).

Ce ai zice, dacă ti-as propune să facem pace si să discutăm aplicat? Poate nu ne-ar strica si nu am avea sentimentul, vorba unui om pentru care, n-am ce face, păstrez sentimente de prietenie, că lumea virtuală e o prostie?

Anonim spunea...

Tot nu mi-ai spus cum faci diferenta dintre un tupeist si un "luptator".

Pot sa presupun, imprumutandu-ti astfel cea mai precisa dintre tehnici, ca in prima categorie intra toti cei care nu-ti "accepta" principiile si ideile, pe cand, cea de a doua "grupare", mult mai "vasta" si mai "tenace", este constituita doar dintr-un singur vajnic "combatant", un Don Quijote mioritic. Si totusi... sa nu exageram.

O mica picanterie. Afirmi, din proprie initiativa si nesilit de nimeni (poate doar de imprejurari), probabil exaltat de propria imagine: "pentru că altfel nu as fi reusit să mă mentin printre atâtia nihilisti". Sa te mentii printre nihilisti ?!? Nu e rupta din context, nu e rastalmacita, este doar parerea ta despre tine. Cand iti pui singur piedica, prezenta "cotonogarilor" devine, practic, inutila. :)

si totusi spunea...

Să mă mentin viu din punct de vedere profesional, în ciuda unor nihilisti ca tine... Dacă vrei, explic mai clar, ca să întelegi si tu.

Cum fac diferenta între nihilisti si ceilalti? Păi, reciteste si tu comentariile! Nu ai produs nicio idee, doar te-ai agătat de mine, ca un mic parazit.

Nu încerci să pozitivezi nimic. Doar strici dialogul. Devine jenant. Te rog să mă ierti, dar chiar nu îmi face nicio plăcere să mai continuăm discutia.

13.12 spunea...

... poate cel mult o scuza. :)

Anonim spunea...

avem o trupa de psihologi la GALATI de te miri:VIRGOLICI e bolnav rau ,nu va sfatuiesc sa-i cereti sfatul ca va sinucideti
VARLAM sufera de prostie ,din spalator de geamuri a ajuns director SRS SI ESTE SI PE INVERS
ATENA la inceput am crezut ca este profesionista,dar femeia nu este in stare sa aiba grija de viata ei dar de a altora(scz a avut grija de raposatul MIAUNA,DE VARLAM,DE DUMITRASCU,ETC)SI BAG MINA IN FOC CA ESTE PE INVERS
NICU VLAD are copilarie intirziata si un obsedat sexual
PENELOPA nu cred ca stie cu ce se maninca profesia asta dar are noroc ca este sotie de frate de director
ASTA ESTE GASCA DE PSIHOLOGI
CREDETI CA AVEM VREO SANSA SA REEDUCAM PE CINEVA?
AR TREBUI SA LE PUNEM LOR BRATARI POATE AI GASIM CIND AVEM NEVOIE DE EI

Anonim spunea...

in loc sa criticati pe ala si pe ala mai bine am face front comun ca ne gasesc hotii adresele pe net din cauza conducerii care a hotarat sa puna pe net declaratiile de avere ale angajatilor din sistem ne mai miram si suspectam colegii ca ne vand la hot cand conducerea face asta din start.mai ramane sa puna o copie de pe buletin cu tot ce trebuie sa faca hotul si o rata la banca in numele nostru.

Anonim spunea...

Eu zic sa ne puna noua bratarile sa stie hotu cand mergem la piata
hi hi hi
Politicieni di Romania va iubesc
hi hi hi