Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

miercuri, 16 decembrie 2009

România care este

Sa presupunem ca niste persoane care dintr-un motiv sau altul sunt obligate sa traiasca impreuna, au o disputa. Disputa degenereaza in cearta, apropiatii sunt implicati la randul lor, fie de o parte, fie de cealalta, in scurt timp zazania cuprinde pe toata lumea.

In general e destul de complicat sa alegi adevarul de minciuna si sa faci dreptate in asemenea cazuri, pe de o parte este imposibil sa nu devii subiectiv, sa nu te implici emotional, pe de alta parte galceava generalizata duce la isterie si in harmalaia asta cine sa mai asculte si argumentele?!

Cand lucrurile degenereaza intr-o asemenea masura nu mai are absolut nicio importanta de la ce a pornit razboiul si sleit de puteri, ajungi la un momentdat sa-ti doresti un singur lucru : liniste!

Incep sa dau dreptate celor ce sustin ca suntem un neam de certareti, incep sa cred ca aratatul cu degetul face parte din cultura romaneasca intr-o asa mare masura incat meteahna a ajuns genetica, tot asa cum nordicii sunt blonzi sau chinezii sunt galbeni.

Vanzatorii se cearta cu cumparatorii, soferii cu soferii, agentii de circulatie si pietonii, elevii cu profesorii, pacientii cu medicii, bugetarii cu privatizatii, saracii cu bogatii, orasenii cu satenii, ardelenii cu moldovenii si muntenii, pesedistii cu pedelistii si liberalii si lista poate continua la infinit.

Evident, nici sistemul penitenciar romanesc nu se poate abate de la regula, nemultumirea latenta, activata de toate corectiile finaciare aplicate de curand, devine din ce in ce mai vocala si daca pana mai ieri taberele si motivele erau cat de cat definite, mai nou, vrajba a luat o asemenea amploare incat am ajuns sa ne bagam degetele in ochi unii altora pana la orbire!

In dreptul cuvantului civilizatie, dictionarul da urmatoarea definitie: nivel de dezvoltare la care se găseşte viaţa socială, materială şi spirituală a unei formaţii sociale sau a unui grup social; stare a vieţii sociale, economice şi culturale a unui popor, a unei epoci etc. ♦ Grad dezvoltat de cultură materială a unui popor, a unei societăţi etc.

Aseara, la televizor, un primar din Bucuresti pe nume Chiliman, luat pe nepregatite de ninsoare "care este" iarna, a ajuns la concluzia ca cea mai buna solutie pentru normalizarea traficului din capitala este "impuscarea soferilor nesimtiti care au iesit la plimbare cu cauciucurile de vara!".

Nenea asta, Chiliman asta, este in realitate un om bogat, atat de bogat incat ar putea sa-si petreaca toate iernile pe o plaja insorita, la umbra palmierului; din motive de neinteles lui ii vine sa fie mai degraba primar-lunetist pe malul Dambovitei, ceea ce este cat se poate de rudimentar la urma urmelor, ca sa nu spunem ilegal.

De unde se poate trage concluzia ca nivelul de civilizatie al unei persoane, al unui grup de oameni, nu are neaparat legatura directa cu situatia lui-lor materiala, asta daca ar fi sa ne raportam la definitia mai sus amintita.

Extinzand rationamentul, ma intreb in ce masura noi lucratorii de penitenciare am fi mai rationali, mai respectosi, mai dedicati sau mai animati de imbunatatirea nivelului nostru profesional daca, incepand chiar de maine, guvernantii ne-ar dubla sau tripla salariile?!

23 comentarii:

Anonim spunea...

Nu venitul conteaza ci calitatea umana.
Unde nu este, nici Dumnezeu nu cere.
Comportamentulu unui om nu este influentat niciodata de veniturile mari pe care acesta le incaseaza sau situatia materiala foarte buna pe care ar aveao si cu atit mai putin de invatamintul din ziua de azi care a devenit o fabrica de cartoane fara valoare.
Atuci cind exista un invatamint adevarat, in care prezenta si notarea erau fundamentare pentru modelarea unui caracter mai puteai sa speri, dar acum cu ce te nasti cam cu aia ramii.
Unii sunt amagiti ca daca au dobindit un carton si nu au facut o zi de carte sunt mari caractere si nu fac decit sa-si dubleze lipsa de caracter.
Priviti in sistemul nostru ce se intimpla. Se alinga magistrati, vin ofiteri de cariera care sunt la fel de huliti, devin ofiteri fosti agenti care odinioara huleau cele doua categorii enuntate anterior si devin si acestia huliti de cei din rindul carora provin si nu au reusit sa se ridice inca.
Problema este ca cei din urma fac mult mai rau si sunt mult mai grandomani decit magistrati sau ofiteri de cariera, de ce?
Agenti acuza ca ofiteri care sunt cu studii adevarate sunt incapabili, aroganti, lasi, si dau decizii proaste (poate exista mai rar si astfel de oameni printre ei).
Dar ce ne-au dovedit agenti ajunsi ofiteri dupa terminarea unei facultati fara prezenta si cu examen la fara prezenta, care afirmau cele mentionate mai sus despre ofiteri consacrati. Ca sunt mult mai rai, aroganti, incpabili, fara asumarea raspunderii si nu mai spun de modul de luare a unei decizii (precizez nu toti dar 90% ne pare rau sa o spunem). De ce oare acesti agenti aveau un comportament fata de ofiteri inainte de promovare si cu totul altul dupa?
Sa stiti ca si societatea civila, firmele private la angajare au inceput sa cerceteze foarte bine candidatul si pe linga diploma de absolvire a unei facultati cer foaia matricola cu evolutia candidatului pe toti anii, iar pentru cei care au terminat la fara frecventa sansele sunt diminuate si interviul face marea diferenta, acolo depistezi cu adevarat valoarea candidatului respectiv, din felul in care vorbeste, se comporta, face fata anumitor situatii, etc. Sunt functii pentru care interviul reprezinta baza angajarii.
La noi am inteles ca a fost scos interviul din proba de examinare, fereasca dumnezeu de ce fel de oameni vor intra in sistem acum (si a inceput sa se vada: inaltime 1,65, greutate 65 kg, etc).
Se cladeste un sistem pe himere, ce va fi peste citiva ani .....?

Anonim spunea...

anonim 07 23...as fi onorat sa-ti string mina.se vede ca esti o persoana deschisa la minte.felicitari pt material.si cred ca sunt multi care vor fi de accord cu mine.o simpla realitate a sistemului.

Anonim spunea...

Admin, mai mult ca sigur că după o scurta perioada de euforie, cauzată de "orgasmul" financiar, lucrătorii de penitenciar nu se vor dezice şi vor reveni la... forma iniţială.

Caracterul unui om (românul, în general şi lucrătorul din sistem, în special) nu va fi schimbat de starea materială, ba dimpotrivă, bunăstarea va scoate la iveală multe alte "aere" inhibate şi înăbuşite până atunci. Un exemplu concret: începând cu ianuarie 2007, salariile angajaţilor din sistem au crescut substanţial. S-a constatat vreo schimbare în bine în ceea ce priveşte comportamentul, atitudinea şi moralitatea celor în cauză? Bineînţeles că nu. În continuare, invidia, dorinţa de parvenire şi înavuţire au fost scopurile şi "idealurile" de vieţuire. Unii, oricât ar avea, îşi doresc mai mult. Mult au, mult cheltuie, că deh, obrazul "subţire" cu cheltuială se ţine.

Că ăla de ce să aiba şi eu nu, ce el este mai cu moţ?
Noi nu ştim sau nu vrem să ne recunoaştem limitele, lungul nasului şi locul fiecăruia. Ne lipseşte conştiinţa şi demnitatea morală. Privindu-se în "oglindă", fiecare se vede cel mai frumos, cel mai deştept, cel mai cel...

Asemenea mentalităţi, asemenea caractere nu le vor civiliza toţi banii din lume, dimpotrivă...

Definiţia spune că gradul de civilizaţie al unui grup social este influienţat de nivelul de dezvoltare la care se situează viaţa socială, materială şi spirituală într-o perioadă dată. Condiţii necesare dar nu şi suficiente. Mai întâi că nu poţi civiliza un grup brusc, deodată, procesul fiind de durată şi anevoios. Şi apoi, toate elemente ce constituie factori favorizanţi civilizaţiei trebuie să coexiste şi să se împletească în mod fericit.

În concluzie, fără educaţie şi fără cultură, omul cu bani nu va fi decât un pitecantrop biped.

Anonim spunea...

Sa nu uitam...

http://www.agenda.ro/news/news/25896/20-de-ani-de-cand-la-timisoara-s-a-strigat-pentru-prima-data-libertate-si-jos-comunismul.html

Anonim spunea...

banul si puterea corup mereu si doar atunci se vede caracterul omului si rezistenta la schimbare.banii sunt buni mereu pentru ca ziarele si programele tv sunt pline de cereri disperate pentru ajutoare umanitare.cat despre ofiteri ma intorc la ce am scris la inceput: puterea corupe de cele mai multe ori cat despre facultatea urmata...aici e cu dus si intors pentru ca un subofiter sa faca dreptul sau psihologie sau sport si sa dea examen pentru ofiteri la cu totul altceva si sa ia note mari asa ca nu se "pupa" mereu ce ai spus. stiu destui dobitoci care au terminat la zi o facultate au si master dar habar nu au sa intocmeasca o cerere sau un raport daca nu e tipizat.

Anonim spunea...

Un grup poate fi civilizat brusc, chiar foarte brusc, daca s-ar intari regulile de deontologie profesionala, daca s-ar schimba L 293 si procedura extraordinar de anevoioasa din cadrul comisiei de disciplina. Nu uitati ca dintre cei de azi, munceau multi si inainte de 2004 si nu erau atatea reprosuri, se iesea la munca si sambata si uneori si duminica, iar comandantul unitatii era cineva.

Sa-i multumim UE pentru aceasta "benefica" schimbare.

De la prietenul tau.

Anonim spunea...

Cristian Paturca - La aniversara

http://www.trilulilu.ro/TonyciK/04c43d14f1080d

Anonim spunea...

ca veni vorba de bani se da ceva din echipament sau nu? ce zvonuri mai sunt?

Anonim spunea...

"Ar trebui sa vina-n fruntea tarii /
Cei ce-au murit in 45 de ani /
Sfarsiti de terorismul mutilarii /
Acestei natii blande de golani."


http://www.trilulilu.ro/kliffoth/3724e1fb8b2389

(Cristian Paturca - Golan post-mortem)

Anonim spunea...

Pro Musica - TIMISOARA

http://www.trilulilu.ro/daimon/87ca8a47836692

Anonim spunea...

Nu ştiu cât de "vinovată" este Uniunea Europeană pentru forma iniţială/actuală a Legii nr. 293/2004, prietene, dar ştiu sigur că stricteţea militară ar fi mai mult decât benefică sistemului (şi de ce nu, poporului român), în această perioadă tulbure, în drumul spre civilizare, deontologie profesională şi... civism. Asta chiar dacă ar însemna să ne abatem de la definiţia dată de dicţionar. Sau poate nu ar face decât să o completeze... educaţional.

Anonim spunea...

@ 16.12.2009, 18:07:00

Da, colegu, ţi se vor da bretele. Măcar să ai susţinere, dacă tot ai să umbli cu pantalonii rupţi în... coate.

Anonim spunea...

prietenu meu 16.12.2009, 17:47:00 ieseam la munca simbata dar eram platit de beneficiar separat fata de ziua normala si daca era ceva de "produs" de acolo ne dadea si produse.sa inteleg ca esti din categoria celor care sunt de acord cu multitudinea de drepturi pentru detinuti dar cat mai putine drepturi pentru angajati. tu chiar esti coleg cu noi sau detinut cu net pe telefon? nu inteleg ce te deranjeaza cand se plateste munca suplimentara atat timp cat este legal si nici nu dai din buzunarul tau.

Anonim spunea...

consultarile pentru galati se gasesc undeva?multumesc.

Anonim spunea...

" Un tâmpit mai mare ca mine nu există. Să faci treisprezece ani de temniţă pentru un popor de idioţi! De asta numai eu am fost în stare..."
Petre Tutea

Anonim spunea...

Am placerea sa fac o dedicatie
Tovarasului Ioanitoaia si Tovarasei Eremia din cadrul Directiei Inspectie Penitenciara pentru modul partinitor in care au desfasurat controlul la penitenciarul Craiova .

http://www.youtube.com/watch?v=_1xSriNMxh4&feature=PlayList&p=00693B5977A5F633&playnext=1&playnext_from=PL&index=27

Daca nu aveti cunostinta d-le Ioanitoaia in curand o sa dezvaluim public,aspecte deosebit de grave si picante din cadrul DIP.

P.S Nu fiti suparati ,cand veti gandii altfel si nu veti raspunde la directive, nu va avea nimeni ce sa va reproseze!!!
Apropo sunt semnale ca la Pelendava nu o sa gasiti nimic ca doar vin sarbatorile si sunt multe bunatati acolo.

Anonim spunea...

pt. 10.01
Eu nu vreau decit drepturile mele care-mi revin.
Ce are lungul nasului cu ceia ce vreau eu?
Esti un intrus!

Anonim spunea...

Zanzania a cuprins toata tara.Da,numai un nebun poate sa creada ce ne propun politicienii.Contribuabilii,"alti nebuni" inghit orice si platesc chash.Noi,lucratorii de penitenciare,dublandu-ne sau triplandu-ne salariile,nu vom incerca sa ajungem in tari cu o adevarata democratie(poate invatam ceva) ci vom face alte imprumuturi pe care le vom plati din "adaos"!
Nebunia,salveaza Romania!

mihai virgolici spunea...

tara noastra, hahaha
sunt uimit de preocuparile grupului care a ramas inca fidel acestui blog.

observ ca tara merge prost( conform statisticilor), sistemul penitenciar este in tranzitie (catre o identitate-eficienta) dar noi ne dorim si suntem apreciati/evaluati cu "foarte bine".
de catre cine? de oameni ca tugui, ionescu-pamant, dediu, burlibasa, stanciuc? (ma refer la penitenciarela galati si braila si cred ca este valabil pt multe unitati penitenciare).

isi pun problema oamenii aflati in functii la momentul actual ca nu reusesc sa fie mai buni decat predecesorii? sistemul ANP se cloneaza, isi cauta oameni si dezvolta comportamentele subumane.

astia suntem noi. si ei si noi.

mai am ~6 ani si ies la pensie anticipata.

asta este parerea mea....

Anonim spunea...

@ 19.09

Prietene, converg spre aceeasi idee.

Anonim spunea...

Traind azi gindind pt miine ,adica pt un viitor mai bun, pt ca idealurile poporului Roman sa fie puse in "practica" acestea au fost din totdeauna zalele ce s-au rupt in societatea romaneasca de tranzitie,>>>, de vreo 20 de ani. Se vorbeste de revolutie..., "a da ,"a lua" un verb cu doua conotatii diferite :a da: bani, zile f.p al:13-lea ,praf in ochi... a..nu, zapada, de pe garduri jos conjugarile nu functioneaza la "noi", noi muncim ,noi de gindimm pronume personal, acest pronumme impreuna cu verbul mai sus mentionat nu mai functioneaza de la un timp de vreme in sistemul penitenciar romanesc noroc ca functiopneaza autosugestia bine la ",noi " la romani.va doresc Sarbatori fericite,intelepciune mai multa, sufletul la Dumnezeu si lungul drum pe pamint e oricum cotizatia la viata , a noastra a fiecaruia. Dumnezeu cind a creat lumea a lasat banul ca si moneda de schimb si a pastrat pt el sufletul omului, sa- intareasca nu ne putem intarii sufletle decit prin autosugestie : ginditi pozitiv si veti intelege sensul vietii pe pamint

Anonim spunea...

@ 17.12.2009, 14:04:00

Amice, se pare că vrei să spui anumite lucruri de bun-simţ, dar... să-mi trag palme dacă ţi-am înţeles logica vorbelor înşiruite.

Te rog, mai încercă o dată, măcar de dragul fondului (substanţei).

Anonim spunea...

"Foaie verde loboda
Curge apa-n beci".
Cam asta am inteles citind comentariul lui 17.12.2009, 14:04:00.Amice,pune-ti ordine in gandire si incearca sa scrii ceva logic!