Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

marți, 27 octombrie 2009

Baladă pentru şpaiuci

La mult timp după ce a fost exilat şi după ce şi-a împrăştiat răvaşul de adio în cele patru zări, mi s-a făcut un dor nebun de Şpaiuc. De tot ceea ce a reprezentat omul-Şpaiuc, directorul-Şpaiuc, anepistul-Şpaiuc.

Îmi lipsesc nespus căstănuţele, frunzuliţele în culorile toamnei, ghindele, uleiurile aromate, manichiura lăcuită şi costumele de firmă, gesturile moi, aproape părinteşti, accentul lui cu iz de Creangă urbanizat, întreaga emanaţie feng-shui, care îl însoţea oriunde s-ar fi dus…

Când a plecat ca un condamnat la moarte, inima mi s-a strâns creştineşte, ca în faţa unei morţi absurde, iar ecoul unor voci m-a bântuit o vreme… ”Săracul! N-a făcut niciun rău…”
***
Târziu, am devenit conştient că Şpaiuc îmi împlinise existenţa fără să ştie. Împotriva lui mi-am îndreptat toată otrava picurată chinezeşte, zile şi luni de muncă în puşcărie, lui i-am strigat toate invectivele, blestemele şi onomatopeele, care-mi creşteau pulsul şi-mi sugrumau gâtul, el a fost ţinta şi victima viermelui urii şi al deznădejdii, hrănit de mine îndelung…

M-am simţit răzbunat când a dispărut din décor şi brusc am devenit solidar cu toţi cei care s-au simţit în stare să o mai ia încă o dată de la capăt, să mai acorde şansă şi încredere altcuiva mai bun, mai onest, mai viu, să cureţe lumea de şpaiuci.
***
Azi, sunt eliberat. Pentru că am priceput că şpaiucul nu moare niciodată, ci se transformă, se adaptează continuu condiţiilor de mediu. Se hrăneşte cu spaimele şi cu prejudecăţile noastre, cu slăbiciunile şi cu greşelile noastre, dar şi cu idealurile noastre, cu bunul nostru simţ şi cu speranţele noastre într-un mâine mai bun.

Deşi pare o contradicţie, avem nevoie de şpaiuci, aşa cum avem nevoie de noi înşine.Ne sunt necesari şpaiucii, tot astfel cum ne sunt necesari demonii, pentru a ajunge la Dumnezeu.

Avem nevoie de şpaiuci fie şi numai pentru clipa de trezire în care încremenim mâna, ca să nu arunce piatra.

Poate că şpaiucii din jurul nostru există pentru a nu fi nevoiţi să-i căutăm în noi înşine….

39 comentarii:

Anonim spunea...

domnule admin mai bine spuneti-ne ce se intampla cu uniforma??? vine alta uniforma??da banii pe 2008 si 2009?? nu mai avem haine,din 2007 s-au rupt pana azi....nici uniforma actuala nu mai este prin magazii,nici alta uniforma nu vine,ce se intampla?am ajuns la a treia pereche de pantofi cumparata din banii mei din 2007 incoace pt ca pantofi 41 nu au fost....

Anonim spunea...

Domnule Tarabostes v-a pus cineva botnita,a-ti devenit siparez sau a-ti primit un ciolan mare de ros,si cu asta a-ti devenit un catelus tare cuminte, ori VIRCOLACUL te-a facut de comanda intre patru ochi si a-i devenit purtatorul sau de cuvint.Are influenta mare vircolacul ciudat si te-a rezolvat foarte repede.

Anonim spunea...

Ca sa fii TARABOSTES trebuie sa stii sa fii utilizator de mansarde si terase, care se afla in dotarea siparezilor si vircolacilor.La mineri si istvani se utilizeaza gratis cele mentionate.

Anonim spunea...

Noua uniforma a lucratorilor de penitenciare,va fi identica cu a lucratorilor de la Ecosal-cei care se ocupa cu strinsul gunoaielor.Mai este si varianta,cu cea a lucratorilor de la Apaterm-care se ocupa cu apa-la noi oricum nu curge pentru ca ing. DUMITRASCU A AFIRMAT CA ORICUM AGENTII NU SE SPALA. O ultima varianta ar fi sa avem o uniforma exact cum o au cei de la ecarisaj-cetatenii care au grija de patrupedele de pe strada.Atit pot sa-l informez pe colegul de la 15,17.

hapiness spunea...

Foarte tare articolul, Sword! Desi lumea cu ce o doare mai tare, si anume problemele ei subiective.

hapiness spunea...

Cat de actuala este poezia lui Eminescu, Glossa:
" Alte masti, aceeasi piesa,
Alte guri, aceeasi gama,
Amagit atat de- adese,
Nu spera si nu ai teama"

Anonim spunea...

TARABOSTES este ocupat cu aducerea unei macarale la Galati. Pentru ridicarea unor noi mansarde si terase pentru greata pe care o afiseaza unii care calca greu si apasat prin unitate. Mai nou se pregateste pastrama la popota si se consuma doar de cei care sufera de sindromul "victima penifestiana". Vargolici m-am exprimat bine? Cat despre domnul inginer am o parere buna despre el. Se implica in mod activ in buna desfasurare a Sectorului Logistica. Dansul se spala mai des la conacul de la tara! Are fantana in curte!

Anonim spunea...

Mai anonim 27.10.2009 17:34:00,iar chinui limba romana?E asa de greu sa inveti niste reguli gramaticale de clasa a-II-a?"A-ti" se scrie "ati","a-i"se scrie 'ai".Ca sa nu zic ca frazele sunt formulate haotic!

Anonim spunea...

De actualitate e si poezia "Criticilor mei".Tot a marelui Eminescu.
"E usor a scrie versuri
Când nimic nu ai a spune,
Insirând cuvinte goale
Ce din coada au sa sune.

Critici voi, cu flori desarte,
Care roade n-ati adus ?
E usor a scrie versuri
Când nimic nu ai de spus.

Cu exceptia faptului ca nu sunt in versuri,postarile unora corespund descrierilor lui Eminescu.

Anonim spunea...

Prietene cu gramatica pot sa-ti pun o intrebare? ESTI SIPAREZ?

Anonim spunea...

Spaiucii sa fie vinovati si pt calomniile pe care le publicati in numele libertatii de exprimare? Tot ei va indeamna sa publicati amenintari, idei neargumentate, ilogice,tembelisme,vorbe de duh spuse la betie, minciuni grosolane debitate de trandavi pusi sa munceasca de cate un sef naiv? pacat de comentariile de bun simt, putine, din ce in ce mai putine. oare de ce? Spaiucii va indeamna sa va comportati ca niste dan diaconescu? Tot ei va comanda abuzurile verbale si atacurile? paiul din ochiul nostru de l-am vedea inseamna ca am progresa. Altfel, nimic nou sub soare.scriem ceea ce cu cativa ani in urma spuneam la o cafea sau o bere cand ne supara colegul. si zicem ca suntem eroi.libertatea de a injura e libertate de birjar. din tribuna, penifestul va ajunge locul in care putem scuipa in voie.

Anonim spunea...

Profesorii de gramatica sa stea acasa! Noi am muncit astazi pentru patrie si m-ai gresim!

Anonim spunea...

Propunem sa formam o echipa,care sa negocieze cu domnul Burlibasa,reabilitarea celor doi profesionisti;MINERURUL si cu ISTVAN.Pentru ing DUMITRASCU ,am inteles ca este un post de instalator in noul stat care este in lucru.Cind aude de BURLIBASA, nu mai are unde sa se ascunda.Doar Racu il mai ascunde, dar nu mai are si dinsa unde,s-a ascutit si ea de atita suferinta.Dar are chirie mare si se va face iar utila si valoroasa.Miticuta cit ai glicemia cind te cheama BURLIBASA,nu cumva se ridica la 300

Anonim spunea...

Cine oare si-a insusit rolul lui Pruteanu? Mosule, pe unde umblii? Ca ne spurca astia limba romana!

Anonim spunea...

Dumitrascu are si el un conacel,dar are si doua salarii bune.Marele cistigator este HARET-BACHUS care nu are limite cind este vorba de CASOIUL de la tara. SA TRAIASCA PHARE,UNICOM, de unde cu un cas lua materiale de milioane.sa iasa si sa ne spuna cite materiale din penitenciar au plecat catre CASOIUL LUI. Materiale de la noile corpuri de cladire,ridicate. Dupa receptia cladirii a cazut toata faianta,pentru ca adezivul era luat sistematic de HARET-BACHUS.

Anonim spunea...

Sincer nu va intelg! Nu v/ati obisnuit sa veniti la serviciu cu pantalonii care fac parte din costumul sportiv sau pe cei pe care i/ati imbracat la ultima nunta. Nu vreti sa intelegeti ca unii dintre colegii nostri au gresit atunci cand au facut receptia echipamentului? ......
Cred ca meritam o astfel de soarta........

hapiness spunea...

Vad ca mai sunt si alte persoane care iubesc poezia lui Eminescu si care observa cat de bine se potriveste pentru timpurile noastre. Unde zace romantismul...

hapiness spunea...

Pt. anonim 20.04
Asta se intampla pentru ca celor care au ceva de spus si pot spune frumos si decent le convine sa stea la caldurica si sa admire spectacolul fara nicio implicare. De ce nu iau atitudine? Si de ce sunt unii asa de orgoliosi?

Anonim spunea...

Stau la caldurica si admira spectacolul fiindca s-au umplut de purici!Si acestia din urma nu-s la moda aici!

Anonim spunea...

Nici orgoliosi nu pot fi catalogati!

hapiness spunea...

Tonul in moda il dau cei care sunt originali, care sunt diferiti, deosebiti. Ceilalti ii imita. Dar ca sa imiti trebuie sa ai un model. Faptul ca spunem ca il citim pe Puric nu ne face deosebiti, doar laudarosi.Stati comozi, admirati, sa nu cumva sa va zgariati vreo unghie.

Anonim spunea...

avem tinute de rusine nu ne reprezinta si nu ne
apara interesele nimeni totul e un circ ieftin cu interese cu promisiuni de materiale si accesori de calitate dezamagire totala domnule bala de la fosti sustinatori de3 la arad....... ARAD

Anonim spunea...

DRAGA A,N.P ROG UN CONTROL PE BUNE LA ARAD.SI CU INFORMATI DE LA MULTE PERSOANE LA FATA LOCULUI ,,CHIAR NU VREA NIMENI SA AFLE NIMENI CE SE INTAMPLA AICI CHIAR DACA SUNTEM NEAMURI CU CEI CARE NU SUNT LA PUTERE

Anonim spunea...

Unii s-au retras din orgoliu, altii din scarba, altii pentru ca s-au manipulat in cerc, sau pur si Simplu pentru ca onoarea asa le-a dictat, dupa ce au constatat ca au gresit sau ca s-au lasat manipulati. E Simplu, nu?

Anonim spunea...

DICTATOR LA 30 DE ANI AJUNS DIN MARINAR LA ARAD PUTIN ALTUL A AJUNS PRESEDINTE ,,O ATENTIE SPORITAQ VA ROG SI UN CONTRO0L PE BUNE SI ANUNTAT REZULTATUL PE MEDIA SI DACA TOTUL E OK PESTE TOATE DOVEZILE MELE RESPECT ACEST RASPUNS

hapiness spunea...

Orgoliosii stiu de ce.

FPSS spunea...

Balade pot fi scrise pentru multi. Mai rau e ca pentru unii dintre noi se pot scrie si Bocete, ceea ce e cu mult mai grav decat o Balada. Bala da ! Asa am spus candva cu totii .Bala da! Si zi dupa zi am tot inceput a boci. Crezusem ca daca au plecat magistratii si au venit ai nostri, totul va fi roz. Dar de unde, totul s a facut parca si mai cenusiu si nici pe criza asta financiara nu mai putem tot da vina.N am inteles mai nimic din articolul asta cu balada spaiucilor, decat ca, inca ne intereseaza lucrurile marunte, gen castanute, frunzulite, s.a.m.d.Daca Bala si Acadel nu si pun castanute si frunzulite prin birouri, dar isi pun in schimb sticlute cu ale lui Bachus arome, e oare mai altfel?! Sunt atatea altele problemele importante, dar noi ne craponam de csatanute si frunzulite. Uitati va in biroul lui Acadel, el nu are nici frunzulite si nici castanute, in schimb si a tapetat peretii cu CV ul, nu se mai satura privindu l si citindu l si bucurandu se ca inca nimeni nu a dispus desecretizarea lui si publicarea pe site ul oficial al ANP ului. Da, e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai ce spune...

Anonim spunea...

[b]Pentru anonimul de la
27.10.2009 20:04:00:

Confunzi cumva blogul asta cu Penifesthebest?[/b]

Anonim spunea...

lasati fratilor tinuta cand nu mai avem ce carpi o sa ne luam alte salopete vb cu cei care au ceva de refuzat si le luam noi ... cum sa intamplat si cu acestea au fost refuzate de politia de frontiera si le-a luat parnaia ca doar la cineva trebuia sa intre niste bani in buzunare

Anonim spunea...

urmariti site-ul www.asum.ro la conferinte de pressa,despre codlea

Anonim spunea...

directorul de la aiud este finul lui bala?

Anonim spunea...

Se mai aude ceva de reorganizare.
S-a incercat expunerea unui proces verbal de la intilnirea ANP - Sindicate, dar incomplet.
Se aude ca va veni in unitati pina la sfirsitul lunii noiembrie cu aplicare de la 01.12.2009.
Organigramele unitatilor cu noile state de functii sunt gata pentru unitati in proportie de 75 % la ANP.
Au fost trimise din unitati fundamentarile pentru posturi.
Organigramele au fost fixate de ANP functie de fondurile alocate in anul 2010 pentru salarii.
Fundamentarile venite din tara au fost in general pentru functiile de sefi care nu se mai justifica in realitate. Se promite ca nu vor fi mutati oameni de la o unitate la alta ci numai functii vacante.

simplu spunea...

E bine daca totusi mai au onoare. Inseamna ca nu a murit totul in ei. Traiesc. Si stau si se risipesc in ce?

Anonim spunea...

Anonim ... imi provoci mila. Se pare ca e singura ta forma de protest..sa lasi comentarii.. haotice. Stii ce inseamna coerenta in idei?

Anonim spunea...

Pt.Anonim 12;26 raspunsul esta DAAAAAA! Am avut nefasta ocazie sa vad cum face praf penitenciarul DR.TR.SEVERIN... si asta sub ochii ingaduitori ai...doctorandului fin.
Sincer imi pare rau pt. colegii de la Aiud ca au parte de un asa incompetent...

Anonim spunea...

tare astia de la asum ... i-as lua vreo 12 ore cu mine pe sectie poate isi schimba parerea,da oricum Spataru e cu capu niciodata nu ne-a vazut cu ochii buni,ne-a criticat tot timpu ...incearca sa ne impuna anumite reguli ale lui bineinteles ... urmareste penifestu a scris chiar pe pagina de la asum

Anonim spunea...

eu zic ca este bine ca cei de la asum se implica, sunt chiar niste oameni de bine zic eu, cunosc cazuri in care au apelat la ei colegi din sistem cu diferite probleme si au avut aceiasi reactie, .Pacat ca gandesti asa .Am vazut si pe site un material cu Gaspar Francisc de la Deva.Citeste si poate iti schimbi parerea.Oameni sunt cat se poate de obiectivi.

Anonim spunea...

apropoo, noi scriem sub anonimat cei de la asum semneaza si iau atitudine publica indiferent de cine este vorba,.

Anonim spunea...

Mai oameni buni nu v-ati saurat sa va varsati frustrarile sub egida anonimatului????Nu am fost pro dar nici contra domnului Spaiuc insa spre deosebire de multi altii el nu a facut rau nimanui,nu a mutat oamenii, nu a calcat pe nimeni in picioare doar sa arate lumii cat de barbat este, nu a facut pe craiul prin ANP, nu a schimbat pe nimeni din locul in care era....a incercat din pct meu de vedere sa mentina un echilibru...atat cat a stiu el desi de multe ori din cauza sinceritatii a primit multe injuraturi...insa nu a urmat nicun curs de relatii si comunicare, asa ca zis eu poate fi inteles...in plus ce a organizat el anul trecut conferinte si spectacole,nu a organizat nimeni inaintea lui si nu va organiza nimeni dupa el...