Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

luni, 12 octombrie 2009

1989 - 2009 = Degeaba(?!)

Buna dimineata tuturor lucratorilor de penitenciare, incepe o noua zi din viata noastra! Urarea asta, care nu e cinica sau formala, nu are nicio legatura cu reorganizarea sistemului penitenciar sau cu apropiatele alegeri prezidentiale, este doar un modest indemn la aducerea aminte a faptului ca traim si sunt atatea lucruri nefacute sau nedescoperite, care stau inca la indemana noastra.

Sfarsitul asta de saptamana a stat in familia mea sub semnul premiului Nobel pentru literatura, castigat dupa cum trebuie sa fi auzit, de o romanca, Herta Muller pe numele ei, romanca de origine germana care a plecat din Romania prin anii 70, nu de placere si nici cu voie buna. A fost o intreaga disputa pe marginea apartenentei ei la cultura romana, asta dupa ce televiziunile au constatat atoase ca singura ei nationalitate pomenita prin lume era germana.

Discutia, inflacarata pe alocuri, s-a invartit (pentru a cata oara!?) in jurul felului romanesc de a fi pe lume. De ce ar face caz Herta Muller pentru ca s-a nascut si a trait in Romania pana la 30 de ani, de vreme ce a fost haituita de Securitate, de vreme ce nimic nu e de fala nici in Romania prezentului? Asta era intrebarea cheie. Uita-te in jurul tau - mi se spunea!- ce vezi? Nu vezi minciuna, nepasarea si primitivismul?! Cine s-ar mandri cu asemenea defecte?!

Ba le vad, ca nu sunt chior, si chior daca as fi tot le-as auzi si tot le-as simti dar lucrurile sunt intotdeauna complexe si adevarul nu este niciodata alb sau negru. Maturitatea unui popor vine din cultura si educatie asa cum se intampla si la nivel individual, ori poporul asta a evoluat intr-un anume context politic care n-a fost unul tocmai generos, ca urmare suportam consecintele. Ce ne facem insa cu popoarele civilizate care decid ca au dreptul sa invadeze lumea? Care ucid stiintific, care tavalesc pamantul in numele unor pretexte cusute cu ata alba, in realitate in numele superioritatii lor economice?

N-am nicio idee cum va evolua Romania in urmatorii 20 de ani (tocmai am vazut pe strada urmatorul afis: 1989 - 2009 = Degeaba), mi-as dori, evident, sa ne indreptam obiceiurile proaste, sa ne facem viata mai buna dar n-am nicio garantie in privinta asta. Singura mea garantie sunt eu insumi, pe mine pot sa contez si pe inca cativa, ceea ce, pana la urma, in ceea ce ma priveste, tot este un punct de plecare.

Revenind la oile noastre, o mica schimbare se produce si la nivel de ANP, pleaca din postul de director general adjunct, Danut Dinca de la Poarta Alba si vine Horia Chis de la Baia Mare. In opinia mea, nu Danut Dinca ar fi trebuit sa plece (cel putin s-a comportat civilizat si s-a straduit ceva mai mult decat altii!) dar schioapa cum e, societatea romaneasca nu este inca capabila sa tina pasul cu cei care obisnuiesc sa se strecoare pe cai ocolite.

17 comentarii:

Anonim spunea...

Mult succes domnule HORIA CHIS,desi trebuie sa recunosc,va fi ff. greu.
Va cunosc posibilitatile si dorinta de a face treaba buna.
Este ff. greu si daca nu veti reusi,as suferi la fel ca si dv-stra.
Multi se leaga de venirea dv-stra,ca de ultima speranta.
DUMNEZEU SA VA AJUTE.(daca este adevarat ca veniti la buc.)

Anonim spunea...

Cea mai grazava alegere. Nici ca se putea sa ajunga la conducerea ANP-ului un om mai destept decat Horia Chis. Un adevarat diplomat, un om de o verticalitate greu de copiat.BRAVO!!!!!!!!!!
Asteptam rezultate, sper sa fie curand!

Anonim spunea...

Pe Firinel, cine il inlocuieste?...si de cand? In teritoriu sunt destui specialisti in D.E.A.

Anonim spunea...

S-ar putea ca domnul Chis sa aiba soarta altor specialisti din ANP care au fost inghititi si fortati sa se retraga. Se pare ca actuala conducere nu are nevoie de oameni destepti. Am inteles ca in randurile celor de la centru a revenit un inalt specialist, din gasca lingailor, un mare adorator al "marelui" Costas (fost director directia economica) unu care a crescut in cativa ani precum fat frumos:d-nul Luncasu.Se pare ca dansul ii tine locul d-nei Serban desi din cate stim directia economica are un post de adjunct ocupat.Felicitari, nimic nou sub soare...aceiasi incapabili care daca stiu sa cante in struna unuia si altuia inseamna ca sunt foarte bine pregatiti.Sa va fie rusine!!!!

Anonim spunea...

Felicitari, domnule CHIS! O numire inspirata. Va tinem pumnii!

Din partea lucratorilor aflati ceva mai la vest de unitatea dumneavoastra de origine, dar la fel de sub(500)dimensionata.

baciu ungurean spunea...

chiar asa, pe ungureanu firicel cine si cand il inlocuieste, ca pentru asta chiar merita sa ne bucuram.

Anonim spunea...

Poate tocmai de aceea nu-l inlocuieste nimeni pe Firinel, pt. ca nu e specialist! Sau e specialist in altceva-adica spionaj, nu in DEA.

Anonim spunea...

Nu-lcunosc pe dl Chis,ii doresc succes,dar am si eu o nedumerire?
mai prin vara era concursul cu cel maibun penitenciar, cel mai bun director etc. Di Chis nu iera pe acolo, ba chiar Baia Mare este considerat un penitenciar destul de "naspa",atunci care sunt criteriile de promovare?

Anonim spunea...

Cine este Horia Chis? Un nepot sau stranepot al primului GENERAL????K pe Florin il stiu si e un tip OK,dar pe asta nu-l cunosc....inca...

Vestul salbatic spunea...

Pai, tocmai!

Baia Mare era considerat un penitenciar naspa, iar domnul Chis a reusit sa schimbe imaginea acestui penitenciar in cateva luni, a schimbat atmosfera de lucru, a introdus criterii moderne de evaluare a activitatii si rezultatele s-au vazut repede.

@anonim 12.10.2009 21:28:00

Anonim spunea...

Bai tugulanilor ,de ce plingeti de mila directorilor ,fie alesi ,numiti, sau care au ajuns acolo SUUUUUS pe merit?!?!.Nu se pot opune sistemului.....Cei care vor suferi sunt tot prisonworkery de rind...

Anonim spunea...

Cand sunt inlocuiti directorii de penitenciare care au picat examenele de promovare si sunt in continuare mentinuti directori prin imputernicire? Chiar nu va este rusine? Ce exemplu dati oamenilor ? Promovati incompetenta bine platita? Asa reformati sistemul penitenciar domnule Ragea/ Bala? De unii am mai auzit aici pe site ca au mai si bagat bani in buzunar din veniturile cu detinutii. RUSINE SA VA FIE.

Anonim spunea...

Rog pupincuristii anagramati de la Baia Mare sa se abtina cu laudele si urarile de bine. Anp-ul e bolnav cronic si nici papa nu-l mai face sanatos! "Horica" a mai fost la Bucuresti si... E bun dar nu-i potrivit! Daca ultima data a stat un an acum va sta si mai putin.
Domnule Chis, acum cred ca vreti sa aveti in subordine (dsdrp) si DPCT-ul care la-ti "creeat", nu? O sa fie amuzant!

Anonim spunea...

Pt vestul salbatic

Din pacate doar imaginea sa schimbat, oameni au ramas aceeasi. Da, intradevar Horia Chis a adus un pic de liniste si echilibru in istoria penitenciarului Baia Mare, dar atat. Ca sa schimbi ceva e nevoie de resurse si timp.

Anonim spunea...

Dupa citirea comentariului de la 12.10.2009 23:34:00, ma gandesc ca poate ar trebui introdusa o noua regula pentru postare.Aceasta regula ar trebui sa stipuleze necesitatea ca administratorii sa publice comentariile care indeplinesc celelalte criterii doar daca sunt si corecte din punct de vedere gramatical, deoarece nu cred ca ne reprezinta analfabetii ! E doar o sugestie a unui lucrator care incearca sa promoveze o imagine pozitiva in exteriorul sistemului !

Anonim spunea...

Traiasca ,PALINCA.

Anonim spunea...

DPCT=hORIA cHIS=PALINCA=barba=Promovati incompetenta bine platita