Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

miercuri, 2 septembrie 2009

Salarizare - dupa ziua cea lunga

Mai jos aveti o scurta informare referitoare la sedinta de ieri pe tema salarizarii unitare in sectorul bugetar. Salariatii din penitenciare au fost reprezentati de Mihaela Neacsu, vicepresedinte SNLP - desemnata de Blocul National Sindical. Intalnirea a durat 12 ore.

La începutul şedinţei premierul a precizat că în proiectul prezentat azi a ţinut cont şi de propunerea sindicatelor de a reduce ierarhizarea de la 1/15 la 1/12, că se respectă principiul potrivit căruia cei cu salarii mici vor avea în perioada 2010-2015 o creştere accelerată: în sănătate o creştere de 78%, în învăţământul preuniversitar de 90%, pentru funcţionarii publici 68%, pe o medie de 57%

Fac precizarea că, aceste creşteri salariale sunt calculate la salariul minim preconizat pt. anul 2015 de 1100lei şi sunt o medie ponderală pe fiecare minister.

Totodată, pe parcursul discuţiilor am primit asigurări că salariul brut la 31.12.09 se va menţine şi la 01.01.2010 pentru cei care au un salariu mai mare decât cel care rezultă din înmulţirea coeficientului din grilă cu 705 lei, adică nivelul salariului minim în anul următor.

Pentru că discuţiile deveneau tehnice, s-a propus să aibe loc întâlniri separate pe ministere, astfel la ora 12.09 - Ministerul Sănătăţii, 14.09 Ministerul Educaţiei şi 16.09 Ministerul Justiţiei. (...)

Pe parcursul celor 12 ore cât a durat întâlnirea de azi am discutat de mai multe ori cu ministru Justiţiei - Cătălin Predoiu şi ministrul MAI- Dan Nica( după plecarea lui Boc acesta a condus ședința) despre problemele care la crează forma aceasta a legii celor din penitenciare şi poliţie.

Am arătat:

I. diferenţele existente la coeficienţii agenţilor şi am reuşit să-i conving de necesitatea modificării acestora cel puţin la nivelul celor din MApN.Astfel coeficienţii pentru agenţi vor fi:
1. agent debutant-1,75
2. agent- agent şef principal- 1,75-2,45
3.agent- agent şef principal( şef formaţie)-2,35-2,55

II. Necesitatea păstrării sporurilor ptr. condiţii de muncă şi a unor sporuri specifice. Din partea celor doi miniştrii am găsit susţinere dar mai rămân celelalte categorii de bugetari, care chiar şi azi au comentat despre aceste drepturi( învăţământ şi chiar reprezentanţii magistraţilor). Vom vedea la o următoare întâlnire ce sporuri putem păstra şi în ce cuantum.

III. Am discutat şi despre personalul contractual şi necesitatea acordării primei de vacanţă (tichete de vacanţă) şi a sporului de fidelitate. Miniştrii nu s-au arătat împotrivă, dar am întâmpinat opoziţie de la funcţionarii publici. sperăm că totuşi această prevedere să o putem include mai ales că alte categorii de bugetari o au (învăţământ şi sănătate).

63 comentarii:

Anonim spunea...

Buna asta, de la 2,90 coboram la 2,55. FRUMOS.

Anonim spunea...

2.55x600RON e una si 2.90x190RON e alta prietene... bine ar fi sa ramana asa

Civilul spunea...

Hehehehe...Constructive si obositoare discutii, tracasante chiar, nu-i asa ?Nu este usor sa vorbesti cu prim-ministrul la microfon si cu Predoiu pe Nokia, imi inchipui. Oricum ar fi, tot aranjamentele de culise raman baza, intrunirile astea de lucru sunt pentru platitorii de cotizatii...Fiecare cum isi asterne singur, asa va dormi de acum incolo. Banii de pe card vor vorbi, nu aburelile induiosatoare. Apropo, da' tabelu', unde e tabelu' ? :)

Anonim spunea...

Nu pierdem nimic la salariu dragi colegi.M-a informat marele cdt de sectie DUMITRU MARIAN,care da bir cu fugitii la gradinita de la Braila,altfel va fi instruit de BURLI si CIUCAN.Nu mai are unde cotiza,doar o mica cinste pe vapor.Cind era agent avea o perna cit roata carului,facea servici pe perimetru ptr ca era slabut.Acum marele cdt de sectie fura incarcatoarele din posturi,in loc sa dea sfaturi,injura agentii supraveghetori de fata cu ppl-vezi cazul Samoniuc ptr care a primit avertisment,ca de facea cinste cui trebuia.MARIANE mergi cu domnul la BRAILA ,LA NOI NU AI 10 SUSTINATORI si nu ai condus niciodata un colectiv de cadre.VOI REVENI CU AMANUNTE PICANTE DESPRE ACTIVITATEA DE SIPAROI,CARE ESTE FOARTE LABORIOASA.de la cine nu te astepti care are si un fluturas, de unde reiese ca esti purtator ilegal de salariu in raport cu un sef de tura par exampli-a se citi corect

Anonim spunea...

Pt. anul 2010 salariu minim este stabilit la 705 lei iar până în 2015 când se preconizează să fie implementată total legea va ajunge la 1100lei.
Deci socotelile le faceți la aceste sume:2,55x705 şi 2,55x1100.
Citiți şi textul legii şi vedeţi sporurile care rămân şi se adună.
Nu uitați şi norma de hrană care este peste, aceasta nefiind drept salarial nu este cuprinsă în textul legii, dar se acordă în continuare.
Şi cel mai important nu uitaţi să vedeți ce categorii profesionale din rândul celorlalți bugetari au același coeficient

Anonim spunea...

2,55 coeficient rezulta un salariu de baza calculat la gradatia I -3 ani vechime de 1926(aproimativ)RON
1926 x 30% sporuei=1926+578= 2504RON BRUT din care incepi sa scazi impozitul , sanatatea ,CAS,pensia despre care nimeni nu mai spune in ce procente se vor calcula.Daca va creste sanatatea sau cotizatia pentu pensie?
dupa ce ai scazut aproximativ 30% catre stat ramane 1926 RON LA CARE SE ADAUGA NORMA DE HRANA- care nu se stie cit va fi, daca va mai fi sau daca va deveni si aceasta venit si se va impozita.
Concluziile le trageti singuri.
Si mai e ceva interesant- sporurile se stabilesc anual prin hotarire de guvern- adica :anul 2010 guvernul poate spune se dau urmatoarele sporuri: 1ntena 5%, pericol 10%, etc , si prin astfel de mod de acordare se poate ajunge la situatia sa nu existe sporuri care totalizate sa ajunga la 30% intr-o anumita perioada determinata , stabilita de guvern.si probleme de acest fel sunt mult mai multe in cuprinsul legii salarizarii.Daca acestea nu vor fi clar prevazute in lege vor aparea multe probleme ca si discriminari , in sensul ca la un minister sa dea sporuri de 30 % si la altul de 15% in functie de considerente personale ale guvernului privind importanta muncii, sistemului sau vehementa si puterea unor anumite ramuri.

Anonim spunea...

stiu ca nu are treaba cu topicul dar se vad mutarile facute de istvan inainte sa plece in co. azi a fost bataie pe sectia de ms adicalea acolo unde era cdt .

Anonim spunea...

Moldovenilor, credeţi că ne interesează pe toţi cei din ţară scandalurile voastre de la Galaţi!?
Spălaţi-vă hainele-n familie că vă râde toată ţara.
Ne-aţi disperat cu bisericuţele voastre şi cu somaţii de plată a datoriilor cu camătă sau pe parfumuri vândute la serviciu...
Nu mai scrie nimeni ceva interesant şi de interes naţional pe blogul ăsta???

Anonim spunea...

Datul cu părerea este sport național în sistemul penitenciar.
Mai bine citiți legea în întregul ei sau măcar capitolul care privește sectorul de apărare.

Anonim spunea...

MACACIO pentru cei care nu stiu este o specie de maimuta cu chelie. La Galati este o persoana pe care colegii au numit-o astfel fiindca seaman a cu… Ascensiunea lui s-a facut pe cadavrele colegilor din jur care nu cotizau la bunastarea sefului. Cand a venit Tugui la putere s-a aliat cu finul si au inceput hegemonia la Galati. Nu au contat metodele. Cand i-a cazut guvernul au inceput sa inroseasca telefoanele la Bucuresti si sa inceapa razboiul cu noua conducere. Impreuna cu siparezii au inceput sa sape asa cum stiu ei cel mai bine. De sus in jos. Numai ca BURLI si CIUCA nu sunt veniti la puscarie din curtea scolii. Puneti-i la munca pe acesti purtatori ilegali de salariu.
MIHAI VODA CEL CUMPLIT

Anonim spunea...

La GALATI este doar un singur t....t,(Vircolac),in rest sunt oameni care isi vad de treaba.Chiar dir. gen. si altii cu responsabilitati nu inteleg?

marcos spunea...

Voi de la GALATI,deja ati inceput sa-l plingeti pe TUGUI.
Prea tirziu.

MARCOS spunea...

Salut HUG.

Anonim spunea...

Stiti ceva de sporul de 25% pentru absolventii de la Spiru Haret?
Nu sunt implicat.Doar curios....

Anonim spunea...

sporul se da.am colegi care beneficiaza.

Anonim spunea...

BOCESTEL IN CONTINUARE PE TUGUI PANARAMO SI PUNE MINA LA TREABA CA NU MAI TINE

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

Bah Mamulos, ti-a trecut glontul pe la cap purtatorule ilegal de salariu! Mare noroc ai avut ca asta micu" de la Bucuresti nu a sapat mai adinc si in cazul tau! Sa vada ce progenitura corupta a creat Mihailescu si Caldararu din tine!

Anonim spunea...

Legat de marele miner cdt de sectie,avem un sfat-irina agachi il poate aduce pe linia de plutire,este cu trei clase peste el,ca teorie si practica.Marele miner-siparez nu a facut niciodata sef de tura,sa vada cite responsabilitati iti revin.Poate il tine Irina pe linga ea si o ajuta la insotiri tot nu sunt agenti,poate face si plimbari il ajuta fizicul.Spor la treaba miner necalificat.DE LA PAPA

Anonim spunea...

Burebista, Deceneu,Traian,Decebal marele miner calca tot mai usor prin unitate,pare un fulg de nea,visator, cu pantalonii nacalcati si tot mai suparat.HAI MINERULE ,TE ROG NU CLACA ,AVEM NEVOIE DE TINE...........VALIIIIIIIIIIIIII

Jilaveanu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Sting spunea...

Buna seara. Din cate se pare Legea Unica nu ne va dezavantaja in conditiile in care s-ar aplica in forma actuala. Ingrijoratoare sunt zvonurile care au inceput sa circule cu privire la raportarea coeficientului de ierarhizare la o suma ce va fi stabilita intre cifra de referinta actuala si salariul minim brut pe economie. Mi se pare laudabila propunerea politistilor , care se pare ca a fost agreata de presedintele Basescu ,cu privire la insumarea orelor suplimentare si reducerea lor din varsta de pensionare.(asta in conditiile in care nu mai putem obtine banii). Cum comentati ordonanta prin care toate categoriile de functionari vor fi trimise 10 zile in C.F.P. Am inteles ca se aplica si la noi in limita a 14,5 % din salariul lunar dar insumate lunile sa rezulte 10 zile.Eu propun ca banii pt. cele 10 zile sa fie opriti din datoria pe care o au fata de noi la capitolul ore suplimentare.

Anonim spunea...

In sfarsit ati inceput sa spuneti lucrurilor pe nume !

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

ar fi o chestie buna sa scada din orele suplimentare cele 10 zile dar tot ar mai fi ceva de plata.

Anonim spunea...

Comandantii de sectii sa mai coboara ei mancatias pa sectii la MARGINENI ca se usuca de atata cafea si tutun. Cu cata durere numara ei saracii salarul ala mic!!!! Nu va mai tine sa stati in fata hotului. Bagati majoru la inaintare. Huo ba. Trebuieste facute dezvaluiri mari da tot cu voi ca a;tfel nu mai merge.

Anonim spunea...

MARGINENI!!!!!!!!!!!
raiul pentru hoti!IADUL pentru MAJORI.
asta datorita IMPUTERNICITULUI care nu vrea sa inteleaga ca locul asta nu este pentru el.este cea mai proasta perioada din istoria puscariei,este o debandada totala,fapt speculat din plin de hoti(imaginativa ca de sfantul PETRU si PAVEL s-au clasat toate rapoartele de incident ale hotilor)asta datorita tot IMPUTERNICITULUI. probabil ca urmrreste sa stranga capital"electoral" pentru a mai fi inca o data IMPUTERNICIT.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

PROTESTAM
ROTEST
-NU SUNTAM REPREZENTATI
-DIFERENTE FOARTE MARI INTRE CEI CARE FAC ACEIEASI MUNCA
-DESI REPREZENTAM 90% DIN TOTALUL FUNCTIONARILOR CU STATUT DIN ANP DIFERENTELE SUNT INCOMPARABILE
=ACEST PROTEST LA NIVEL DE CONFEDERATIE ESTE CA UN SPRIJIN PENTRU CEI DIN MAPN CARE NU AU ACEASTA POSIBILITATE DEOARECE NU SE POT CONTITUI IN SINDICATE
-SA NU UITAM DOMNILOR, UN ADEVAR, SUNT FOARTE MULTI AGENTI, CARE FAC VMUNCA DE OFITERI
EU PERSONAL FAC ACEASTA MUNCA DE 3 ANI SI IN BANI NU SE VEDE NIMIC
PROTESTAM PENTRU ACEASTA CATEGORIE DE PERSONAL
CARE AVETI POSIBILITATEA SI TIMPUL VA ROG SA O PUNETI PE SAITURI (PENIFEST ,ANP,SINDICATE)
CU STIMA RADU DABIJA

Anonim spunea...

PROTESTAM PENTRU MODUL CUM SUNTEM REPREZENTATI
PROTESTAM PENTRU DISCRIMINARE
CU STIMA RADU DABIJA

Anonim spunea...

Domnul Dabija are perfecta dreptate pentru ca tot cei cu salarii mici au de pierdut,poate era mai bine ca liderii de federatii sa fie din randul agentilor pentru ca in aceasta situatie ar fi avut iteres sa apere drepturile AGENTILOR.
RUSINE CELOR CARE AR FI TREBUIT SA APERE DREPTURILE A AGENTILOR CARE SUNT MAJORITARI IN FEDERATII .

Anonim spunea...

To:
fsanp@googlegroups.com, hossu@cartel-alfa.ro
PENTRU AGENTI (SUBOFITERI) PROTESTAM:
-NU SUNTEM REPREZENTATI DE NIMENI ase vedea diferentele intre 90%(agenti) 2,55-si ofiteri 7,00
NU SE TINE CONT DACA AI SSD ,PL, SAU SUPERIOARE
EX. Maistru militar principal -agent sef principal cu studii superioare unde sar putea gasi pe aceste minunate grile
Stiut faptul ca sporul pentru studii nu se poate prinde separat
Orce ar trebuie sa gasim o rezolvare si asta cat mai repede.
SA NU UITAM DOMNILOR CA MUNCA STIM CINE O FACE IN MAJORITATEA UNITATILOR

Edy spunea...

Asta e o tehnica veche: dezbina si cucereste! Agentul merita mai mult decat ofiterul, pazistul mai mult decat cel de la logistica etc. Putem sa gandim putin si sa ramanem uniti?

Anonim spunea...

Dupa o atenta analiza se poate vedea ca tot noi AGENTII avem de pierdutsi stiti de ce?
Pentru ca noi suntem ponderea cea mai mare in ANP si sa cipit de la fiecare cate putin.
Pentru ca noi avem cele mai multe ore suplimentare efectuate
Pentru ca nu ni se da echipament
Ppentru ca noi suntem aceia injurati,scuipati si batjocoriti de catre p.p.listi.
Pentru catraim in aceasta tara,pentru ca muncim in aceste conditi mizerabile ,si pentru ca muncim cu pleava societatii inchisi in aceiasi cusca cu ei,si pentru ca ne numim ROMANI si suntem si am fost un neam de ticalosi din cele mai indepartate timpuri si ne=am umilit unii pe altii.

Anonim spunea...

Poate o solutie pe viitor ar fi ca din cele doua FEDERATII sa putem face un sindicat avand in componenta numai AGENTI.

Agent cu studii spunea...

Da, sa ne facem un sindicat doar al agentilor, dupa care si ofiterii isi vor face un sindicat numai al lor si domnii Bala, Celmare si Firinel se vor distra de minune vazand cum se vor incaiera fraierii. Voi chiar nu aveti putina minte?

Anonim spunea...

Pentru ceia ce ni se intinpla acum trebuie sa fim uniti si sa fim toti alaturi de DOMNUL DABIJA pentru a PROTESTA si a stabili concret cum vom proceda in viitor pentru a ne apara drepturile daca altii pusi de noi nu o fac.
GELU

Anonim spunea...

PROTESTAM PENTRU MODUL CUM SUNTEM REPREZENTATI
PROTESTAM PENTRU DISCRIMINARE
CU STIMA RADU DABIJA

Anonim spunea...

Da ar fi o solutie sa dam in instanta pentru DISCRIMINARE.

Anonim spunea...

DOMNULE DABIJA TE SUSTINEM SI VREM SA LUAM LEGATURA CU DVS ,UN NR DE TELEFON SAU ALCEVA.

Anonim spunea...

in loc sa va plingeti mai bine ati chema ofiterul atunci cind problemele va depasesc.Sa le rezolve ei ca doar au salariul mai mare dupa ceva ani de scoala in plus si citeva examene in plus de promovare.E bine sa stai sa astepri leafa, sa critici superiorul si sa dai cu presupusul cu stuidii universitare Siru -x si o in 10 minute si uite minune- nota 10.Cins am venit in sistemul asta am stiut si pe ce functioe vin si ce coeficient am si ca sint un simplu palmas.Numai 2 lucruri ma pot pune in lumina in care vreau sa fiu:
1. cine poate oase roade si nu ma intereseaza capra vecinului.Muncesc ca sa am capre mai multe ca ale lui.
2. Acolo unde activitatile sunt de natura si in fisa postului ofiterului nu ma gudur pe linga el sa-i arat ce destept sint si ca le-am rezolvat eu ca sa nu-l deranzez.NU pentru asta sunt platit.In nici un caz sa-i fac munca si apoi sa ridic coada si sa o scutur ca nu l-am deranzat.Fiecare sa-si faca munca pentru care este platit.
Dar e mai usoara birfa si mizeria cu care unii au fost instruiti la spiru ,s-au angajat pe functii de foisor si au zis ca l-au prins pe dumnezeu de piciare si acum vor spor de studii.Pentru ce? Citeste carnetul postului prinrtre rinduri cind la tura de noapte face economie de vedere?

Anonim spunea...

De ce cei care au coeficientii mari nu zic nimic ,
LA OFITERI COEFICIENTII AU CRESCUT PE CAND LA AGENTI S-AU MICSORAT FATA DE CEI ACTUALI,CHIAR NU VRETI SA INTELEGETI ACEST LUCRU CA AGENTII AU DE PIERDUT IAR CEI CU COEFICIENTI MARI AU CASTIGAT LA SALARIU
RALU

Anonim spunea...

MULTUMIM DOMNULE GIOVANI CA SUNTETI ALATURI DE NOI.
DAR PENTRU MAI MULTE AS DORI CA TOI LIDERII DE SINDICATE DIN TARA SA AVEM O DISCUTIE PE GRUP.
VA MULTUMESC.

Anonim spunea...

Nimeni nu are ceva inpotriva ca coeficientii au crescut la ofiteri dar trebuie si la AGENTI sa creasca pentru ca cel ce a gandit sa taie la AGENTI si sa mareasca la ofiteri probabil sunt tot ofiteri.

CRONICA CARCOTASILOR spunea...

Adunatura de minusuri de la Penitenciarul Galati incalca pana si legile matematicii...adica(-) Burlibasa inmultit cu (-)Ciuca ar trebui sa dea cu semnul plus dar cei doi inmultiti egal tot minus...????...Problema e ca cei doi si cu plus daca ar fi si i-am inmulti ar da tot cu minus!!!

Anonim spunea...

pt.anonimu de la 19.55.Nu Burlibasa si CIUCA sunt de vina ptr cea ce se intimpla la GL ci CEI DE LA A.N.P.ptr ca se fac ca nu vad cea ce fac ISTVAN ,DUMITRU SI MACACIO .Ar trebui bagati in comisie ptr neglijenta si superficialitate manifestata in indeplinirea atributiilor de serviciu.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

Vreti sa stiti unde se afla marele cmd. de sectie(MACACIO) cind sa intimplat incidentul LA GL?Uitativa pr camere si o sa vedeti ca era in zona portii 2 bea cafea in loc sa fie prezent la bagarea p.p.l. la camera.Impreuna cu MINERU dupa incident invrajbea oamenii impotriva lui CIUCA cu tot felul de vorbe.MACACIO+MINERU+ISTVAN=DNA,APROPO ISTVANE mai ai combinatii cu PETRICA CHIORU.(atunci cind era incarcerat toata ziua erau bot in bot)

Iepure evadat spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

ptr,MACACIO,DUMITRU SI ISTVAN nu va este frica ca intr-o zi agentii nu o sa va mai dea voie sa intrati pe poarta.Aveti grija ca prin cea ce faceti ne faceti foarte mult rau,a ajuns cutitu la os si cred ca o sa ma las deorice caracter si o sa va urechesc,Macacio ai uitat cind erai ST iti aducea tigari de la p.p.l combinatorul de R.H.care avea oameni de legatura pe TONI MIRZA,TANASE JEGOSU

Anonim spunea...

Sa va fie rusine! Va este frica de adevar. Ii lasati pe toti sa-si besteleasca colegii, sa arunce cu noroi in ei, dar cind va vine voua rindul va purtati dictatorial.

Anonim spunea...

Se pare ca domnul Dabija are dreptate,pana acum dar si pe timpul comunismului un ofiter avea salariul mai mare de 1,8- 2 ori decat un agent cu aceiasi vechime dupa noua lege se pare ca-l va avea de 3-3,2 ori mai mare??? ma intreb oare e corect eu cred ca nu iar din pacate reprezentantii sindicatelor tot ofiteri si ei sunt multumiti de ceea ce au obtinut pt. ei.
Si eu ader la ideea unui sindicat numai al agentilor de la operativ pt. ca nu e in regula ce se intampla,fara sa ne certam cu celelalte sindicate din sistem cred ca ar fi benefic pt. noi agentii sa facem acest lucru.
Cu stima
Un agent.

Anonim spunea...

Comandantii de sectie de la Galati sunt toti varza... Uneltesc acum sa-l distruga psihic pe CIUCA si sa creeze probleme pe sectie ca sa se auda la Bucuresti! ISTANE cine a sunat la ANP in ziua cu refuzul de hrana? Macacio de ce nu erai pe sectia ta de maxima siguranta? Radeti de cei de la SRS ca nu isi fac treaba, dar voi? RUSINICA RUSINICA
SUPRVEGHETORUL DE PE SECTIA A I A

Anonim spunea...

am numarat mai multe comentarii sterse. sa inteleg ca doriti ca si comentariile sa se inscrie intr-un spatiu de analiza si reflectie ca si articolele si sa depaseasca faza de barfe ieftine ? nu prea cred in idealurile iluministe dar ma gandesc ca atunci cand vor disparea dejectiile verbale si gunoaiele emanate de mintile odihnite vom evolua. chiar daca va fi doar un pas mic pentru omenirea din sistemul penitenciar, ne vom apropia ma mult de ceea ce ne pretindem.Felicitari!