Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

luni, 21 septembrie 2009

(Meta)fizica celui din urmă șut

Poate că nu e tocmai un subiect de început de săptămână, după ce în weekend am abordat salarizarea și reorganizarea, dar poate că merită la fel de multă atenție pe cât merită subiectele susamintite. Motivul ar fi acela că, inevitabil, majoritatea vom ajunge în situația asta. Pensionari, adică.

Pensionarii sistemului penitenciar, dacă n-au fost cumva comandanți, directori sau directori generali, dispar din peisaj odată cu decizia de pensionare și mica ceremonie, mai mult sau mai puțin oficială. Unii se retrag complet din activitate, alții încă mai rămân activi încercând să se facă utili și după pensie. Mai apar din când în când pe la medicul de unitate (apăreau, nu știu dacă acum se mai poate) și... cam atât.

Cei proaspăt pensionați sunt obligați să mai țină o vreme legătura cu fostul loc de muncă pentru că, tradițional, ANP-ul uită să vireze bani pentru soldele compensatorii și nu întotdeauna din motive de criză. Se țin greu de plățile pentru concediile de maternitate drept urmare datoria față de cei care de acum nu mai prezintă interes trece pe un ultim loc. Chestiune de prioritizare, deci.

După o viață cu program și disciplină cazonă cam atât mai rămâne: pensia și compensatoriile, atunci când ar putea ANP să plătească. Pensionarii părăsesc sistemul penitenciar cu un ultim gust amar, iar soldele compensatorii sunt ultimul șut primit drept 'recompensă' pentru miile de ore de detenție cu numele regulamentar de pază, supraveghere, escortare, educație sau intervenție psihosocială.

Sunt, e adevărat, probleme mai grave și asta, cea a soldelor restante pentru pensionari, e probabil una mai puțin importantă. Poate că ne vom da seama dacă e cu adevărat importantă sau nu ceva mai târziu. Cred însă că n-ar trebui să ne permitem să privim indiferent genul ăsta de situații oricât de patetic ar suna un, în cele din urmă așteptat, apel la normalitate.

23 comentarii:

Anonim spunea...

Se vede ca sunteti aproape.
Tot ce ati scris este adevarat,dar,reprezinta doar o mica parte din ce se intimpla cu angajatii, dupa pensionare.
Dar ce sa ne vaitam de pensionari, cind cei care conduc destinele ANP-ului,nu se ocupa de angajati.
De multe ori le-am spus colegilor"ca asa cum ne purtam noi cu pensionarii,asa se vor purta si altii cu noi, dupa ce vom iesi la pensie".
Pensie "lunga" tuturor.

Anonim spunea...

D-le HUGINN,
Pensionarii din sistemul penitenciar,au infiintat o asociatie care, de cind la conducere este d-l col. OLTEANU,s-a "remarcat" prin inactivitate.
Pentru cei interesati,voi scrie numarul de telefon la care poate fi contactat,d-l presedinte si poate asa activ. acestei asociatii va fi mai buna.
Tel.021/3101180
0745455858
Daca doriti,cred ca ar fi buna o colaborare,sindicat-asoc. de pensionari.
Ce spuneti d-le Huginn?
Asteptam un raspuns.

ROTTWEILERUL ECONOMIST spunea...

EXEMPLU DE MANAGEMENT....un spital din fascinanta Romanie,intr-un oras in care domneste haosul si mizeria...DIRECTORUL SPITALULUI ECONOMIST DE PROFESIE a reusit sa faca din bani putini un spital de conditii occidentale...curatenie,saloane moderne cu tv,baie,frigider,aer conditionat...medici si asistente cu bun simt si fara pretenti materiale(spagi)...daca era jurist probabil ca afisa in parcul spitalului NU CALCATI IARBA...AMENDA INTRE...SI INTRE...daca era medic se ocupa de fustele mini ale asistentelor...etc..Se vede mana de economist...FELICITARI! TARA ARE NEVOIE DE ASTFEL DE OAMENI...CHIAR SI ANP...O ZI BUNA!

Anonim spunea...

Ptr.ROTTWEILERUL ECONOMIST,
Ceva asemanator se regaseste si la SANATORIUL TECHIRGIOL,dar managerul a fost schimbat ptr. ca era membru PNL.
La noi manegerii sunt oare inregimentati politic? Au altfel de inregimantare?
Nu sunt de acord ca numai economistii sunt buni manageri.
Practica a dovedit ca indiferent de pregatire ,poti conduce bine daca vrei,poti si daca esti lasat.
Un sef,care acum este pensionar,avea o vorba"cu bani orice prost se descurca,mai greu este atunci cind nu-i ai si treaba merge bine"
S-au facut experimente cu economisti la logistica si in sist. penit.,dar in acest an, cel mai bun lucrator din domeniu, a fost declarat un ofiter de la BT. care a fost schimbat din functie ptr. nu avea studii economice.Ce alt ex. mai doriti.
Este adevarat, nu putem generaliza,dar de aici si pina a sustine ca numai economistii sunt cei mai buni,este cale lunga.
Apropo,citeam zilele trecute pe acest blog despre un agent de la GL.care absolvise fac. de "economia turismului si serviciilor,"la "Petrol si Gaze Ploiesti">
Sper ca nu despre asemenea economisti este vorba?

Anonim spunea...

Nu inteleg ce legarura are "ECONOMISTUL MANAGER BUN" CU TEMA "VIATA PENSIONARILOR".
Poate ne explica "rottweilerul economist"

ceapsy spunea...

Salut. Vad ca si de noi pensionarii va este mila,am slujit si noi acest sistem dar a trebuit sa ne lasam la vatra si asa ne-au mintit anp si nu mai avea rost sa mai inghitim galuste Va doresc serviciu usor la toti care mai activati si nu va lasati dusi cu presul

Anonim spunea...

............. respect pentru pensionari?????? ce utopie!!!!! ei nu se respecta intre ei( este vorba despre cei care sunt inca in activitate) dar sa mai acorde respect unor........pensionari. Asta rezulta din comentariile afisate pe acest blog .Avem totusi bucuria ca suntem respectati si apreciati de oameni straini de sistem fapt pentru care ne-am gasit si alte preocupati dupa .......pensionare. succes activilor si atentie ca vine si vremea pensionarii!!!!!!!!!!!

Anonim spunea...

Va salut colegilor!Am observat ca dintre cei care se pensioneaza sunt foarte putini cei care se bucura de pensie mai mult timp.Marea majoritate mor sau sunt doborati imediat dupa pensionare de tot felul de boli.Ce parere aveti?Ati observat si voi treaba asta?Daca gresesc va rog sa ma corectati.Va multumesc.

Anonim spunea...

Cu ani in urma, fiecare pensionare reprezenta un moment de ''bilant'' festiv pentru intreaga unitate.
Proaspatul pensionat era in centrul atentiei,erau depanate amintiri ,se ciocnea un pahar de vin,colegul pensionat primea un cadou onorific si OMUL,PENSIONARUL,AGENTUL,OFITERUL,simtea ca nu a trait degeaba atata amar de vreme inchis alaturi de infractori.
Astazi ,din pacate,pensionarii sistemului ies pe usa din dos,sunt pur si simplu aruncati in srada si ignorati.
Pensionarii sistemului penitenciar ,mor mai ales, de indiferenta noastra !

Kermit spunea...

Vad ca Penifestul creste in trafic rank. Huginn, e doar meritul ultimelor articole sau e strategia voastra comuna cu "dezertorii" facatori de reclama?

Anonim spunea...

D-le HUGINN,
Pensionarii din sistemul penitenciar va cer ajutorul,poate pentru ei puteti face ceva,daca pentru noi cei care mai lucram in sistem totul sa pierdut, si aici ma refer la masa mare de agenti in proportie de 80% din sistem.

Tora ! Tora ! Tora ! spunea...

Nu va corectam!Aveti dreptate!
Dar ne parasesc si unii colegi in activitate pe care acum doua zile i-am salutat,ne-am consultat in probleme legate de locul de munca si,stupefactie,PESTE DOUA ZILE NE PARASESTE!A intrat in nefiinta!
Nu mai suntem siguri de nimic!

Anonim spunea...

Speram D-LE Administrator de blog sa nu treceti cu vederea acele comentarii care nu va plac.
VA MULTUMESC PENTRU INTELEGERE.

Huginn spunea...

@ 21.09.2009 21:07:00

Regulile sunt afisate vizibil deasupra ferestrei in care se scriu comentariile. Puteti sa reformulati comentariile astfel incat sa respecte regulile si vor fi publicate.

@ kermit 21.09.2009 20:25:00

Ma creditati cu prea multa viclenie. Sunt doar un blogger cu porniri sindicaliste mult prea exacerbate.

@ tora 21.09.2009 20:52:00

Intentionam sa termin articolul de azi povestind o intamplare similara. Mi s-a parut lacrimogen si usor patetic si am renuntat. Poate ca ar fi trebuit sa o fac.

"Nea Adam s-a rugat vreo 2 ani sa fie pensionat. Avea si varsta si vechime, ii lipsea un document de nu stiu de unde. la trei zile dupa ce i-a venit decizia de pensionare l-am condus pe ultimul drum." Mi-a rams in minte.

Tora ! Tora ! Tora ! spunea...

D-le Hug!
Salut initiativa de a posta si despre cei care ne parasesc in exercitiul misiunii,la datorie!
Am mai avut o propunere similara,dar n-ati onorat-o!
Decat niciodata, este bine si mai tarziu!Chiar daca este lacrimogena!

Tora ! Tora ! Tora ! spunea...

Traim printre barfe,incompetenta,oameni care indeplinesc atributiunile altora,oameni multumiti de salar si nemultumiti!
Ce dorim noi?
Sa fim OAMENI SI ASA SA FIM TRATATI!

Shelley spunea...

Mă bucur că a scăzut numărul atacurilor între comentatori, ţi-ai dat seama că nu a dezertat nimeni, ci nu ne-a plăcut felul în care am fost "certaţi".
Mulţumesc pentru că ai văzut şi pentru că ţi-a păsat.

Huginn spunea...

Da,Shelley. Totul are un motiv.

Anonim spunea...

Vreau sa adresati o rugaminte d-le Dumitrascu, catre conducerea ANP cu urmatoarea intrebare.
Ce parere au de grila de salarizare a agentilor (SCLAVILOR)
Unde este egalitatea de sanse 2,90 la 2,35 comparat cu 5,60 la 7,00 si 6,70 la 9,15(NOBILIMEA)
Dupa cum se vede la toti au crescut dar in sensuri diferite
Totusi vreau sa stiu CINE A FOST CEL CARE A DECIS SOARTA NOASTRA
Trebuie sa iesim pe penifest si saiturile toate pentru a ne arata indignarea ca nu stiu tabla adunarii si ar trebui trimisi in -----------(clasa I)
In 28 05 ANP se batea cu pumnul in piept cu acei coieficienti
Cu stima Radu Dabija
VA ROG SA IL POSTATI PE BLOG

Anonim spunea...

A fi pensionar al acestui sistem dupa ce ai slujit zeci de ani statul romanesc, ai fost un exemplu generatiilor care le-ai lasat in urma, ai indrumat in meseria pe care ai ales-o tineri veniti cu emotie si o oarecare sperietura de "nou", ai ajutat, ai pus umarul cand a fost mai greu, ai certat, ai consolat, ai glumit, ai ras si ai plans... inseamna sa fii dat uitarii de cei care te-au cunoscut, de cei care le-ai fost alaturi si au ramas in continuare pe baricade si care in sinea lor recunosc ca "uite,asta am invatat-o de la nea`X-ulescu, el asa facea si-mi prind bine acum invataturile lui".
Nu se cheama nepasare deoarece la un moment dat se aude doar "Dumnezeu sa-l ierte!" apoi liniste...
Asta e viata pensionarului de penitenciare.
In memoria celor care au plecat poate prea devreme

Anonim spunea...

Domnul RADU DABIJA are dreptate,cei care au pierdut in aceasta mascarada au fost AGENTII ,acei oameni care sunt in linia intai in supraveghere,escortare in echipe de intrventie,ce sa mai discutam s-a luat din coeficienti de la agenti si s-a pulsat la ofiteri .

Anonim spunea...

Domnul Radu Dabija e un agramat pe care-l plateste sindicatul degeaba. Daca ne conduc unii ca el, sa nu ne miram ca pierdem lupta.

Anonim spunea...

Cineva spunea ca Nea Adam a murit . E acelasi Adam care a fost profesor la Jilava? Daca da atunci sa-i fie tarana usoara. Invatai de drag la orele lui.