Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

joi, 17 septembrie 2009

Fapt divers

Primarul din Plopeni-Prahova a plecat in Portugalia cu ansamblul popular din localitate. In afara de dansatori, primarul si-a mai luat la drum soacra, sotia, feciorul, medicul veterinar, adjunctii, ultimii, agatand la randul lor in calatorie, soacrele si nevestele aferente. Calatoria s-a facut in numele prieteniei romano-portugheze, pe banii contribuabililor din Plopeni.

Am vazut stirea asta la Realitatea Tv si am inregistrat-o ca pe un fapt banal. Cine naiba se mai mira daca un amarat de primar dintr-o comuna oarecare ia in excursia de curtoazie, pe langa cei trei dansatori si toata liota de rubedenii si "pretini", de vreme ce romanul a stiut sa se "descurce" intotdeauna ?! Ce, tu n-ai face la fel!? - completeaza de regula acelasi roman "descurcaret".

Lucrul care m-a dezmeticit din amorteala serii a fost amuzamentul invitatilor din emisiunea cu pricina, intelectuali subtiri cu pretentii pe masura, care chicoteau la auzul explicatiilor caznite, date prin telefon de catre primarul prins cu fofarlica. Cat de amuzant putea sa fie faptul ca alesul, in loc sa civilizeze urbea, se folosea de banii locuitorilor din Plopeni-Prahova pentru a se balaci cu nevasta la ocean, basca rubedeniile si suvenirurile?!

Cand ni se opreste pe statul de plata impozitul cu pricina, nu ne gandim niciodata unde se duc banii astia, adica nu ne raportam niciodata la ei ca la un bun al nostru, un bun la care suntem de acord sa renuntam pentru binele general. Teoretic, ne putem imagina sosele mai bune, legi mai bune, spitale si scoli mai bune, practic insa, nu avem niciodata sentimentul ca am contribuit intr-un fel la toata constructia asta, pentru ca nu ne intereseaza!

Daca primarul din localitatea in care vietuim ar veni la fiecare dintre noi pe 10 ale lunii si ne-ar cere smechereste niste bani de excursie la Lisabona pentru imbunatatirea imaginii patriei noastre, reactia ar fi cu totul alta. Prin comparatie, fara explicatii si ranjete unsuroase, o mostra de buna purtare romaneasca, menita sa mai dreaga in Suedia (si nu numai) imaginea romanilor, la indemana dumneavoastra:

9 comentarii:

Anonim spunea...

Plictisitooor!

Anonim spunea...

Da,vorbim tot de bugetari!Si ne gandim ca altii cheltuiesc banii publici pentru interes personal!
Ma intreb ,cati vor mai fi?Dar ,nu bugetarii sunt "marea problema"!

Tora ! Tora ! Tora ! spunea...

A intrat in nemurire!
Poate a fost un neinteles,ca si noi,lucratorii de penitenciar!
TOGETHER!

Anonim spunea...

Un articol de tata de la piata!Asta e problema noastra, a penitenciaristilor? Filosofie ieftina.
Rugam mai mult interes si SUFLET!

THEO spunea...

Lectia spaniola
Recent am revenit in tara dupa un concediu de 10 zile in Spania,am vizitat o mica parte a acestei tari si m-a incantat.M-au incantat drumurile Spaniei care realizeaza o adevarata panza de paianjen pe tot teritoriul tarii,diferenta intre autostrada si o sosea obisnuita este de dimensiune ,de faptul ca prima nu strabate localitati si a doua da,atat, ambele au aceeasi calitate a drumului,aceeasi semnalizare,nu am vazut in aceasta tara denivelari de sosea desi am vazut zeci de tir-uri pe sosele si autostrazi si desi era septembrie am avut zile cu 40 de grade celsius in atmosfera.Spania are padure de macarale atat de mult se construieste,desi am inteles ca din cauza crizei s-au imputinat,macaralele.Este vizibil pentru orice profan ca ei au stiut sa acceseze toate fondurile europene care s-au pus la dispozitia lor,au stiut sa-si valorifice istoria,clima,natura si toate avantajele.Fie satul cat de mic toate monumentele:biserica,cetate,castel,etc. sunt luminate arhitectonic si vizibile noaptea de pe autostrada,acum am inteles ce inseamna expresia "iti faci castel in Spania";fiecare deal are ceva castel sau cetate in varful lui si toate sunt intretinute,amenajate pentru vizitat,luminate si puse in valoare,cand le vizitezi ti se prezinta filmulete,actori tineri iti prezinta personajele care le-au construit sau le-au locuit.In orice orasel exista centre de informare turistica care iti ofera gratuit harta orasului aratindu-ti obiectivele de vizitat,cum poti ajunge la ele,daca se plateste sau nu taxa de intrare,ce mijloace de transport poti folosi.Exista sate intregi ZONE REZIDENTIALE unde dupa pensionare, s-au stabilit cetateni europeni din tari nordice,toate aceste zone arata ca si satele din povesti ,este vizibil ca s-au construit in ultimii 10-15 ani,casele sunt micute,cochete si finisate la superlativ;functionarii publici fie ei salariatii centrelor de informare turistica(care am aflat caq sunt angajatii primariilor),fie ei politia locala,sunt cu totii extrem de amabili.Spania este constienta ca turismul este poate cea mai importanta sursa de venit a lor si pentru aceasta se straduiesc sa faca turism la superlativ.Sigur ca si Romania are monumente,natura si multe obiective care ar pute sa atraga turisti dar europenii vestici nu vin sa-si rupa masinile pe hartoapele romanesti,nici sa stea intr-o pensiune fara utilitati asa cum sunt ei obisniuiti.

Anonim spunea...

cum e fratilor cu legea salarizarii pierdem la ea sau castigam ????prin unitati se aud tot felu de zvonuri uni zic ca avem de pierdut alti ca avem de castigat,nici nu sti ce sa mai crezi......

Anonim spunea...

Acesta este un simplu blog anonim ! Nu va asteptati sa ne rezolve problemele ! Mai bine haideti sa cascam ochii pe viitor atunci cand ne alegem liderii sindicali !

Anonim spunea...

Nu inteleg cum sunt cuprinse in coeficientii de ierarhizare drepturile stabilite de legile anterioare:
-salariul de merit care se acorda numai pt rezultate deosebite in activitatea desfasurata in anul anterior si numai in procent de 20% din nr. total de posturi, deci nu beneficia intregul personal
-sporul de fidelitate care se acorda diferentiat, in raport de vechimea in sistemul de aparare
-sporul de confidentialitate
care este si acesta diferentiat in functie de nivelul documentelor clasificate cu care se lucreaza
- sporul pt misiune permanenta de 30% este singurul spor care se acorda pt toti salariatii in acelasi procent
Prin urmare, suntem prostiti ca avem coeficienti de ierahizare mari in care nu se stie cum au fost cuprinse sporurile de mai sus castigate.
Vom realiza marea pacaleala dupa 2011 caci pana atunci salariile vor fi inghetate.Dar marea surpriza
o vom avea dupa crearea functiilor in statele de organizare de catre luminatii de la ANP (cat mai multe si mai mari pt ei si cat mai putine si mai mici pt unitati).
Intrucat sporul de risc nu se mai acorda intregului personal,se intelege ca si acest drept se va pierde pt unii.
Multumim liderilor de sindicat care
au luptat atat de mult pt
pierderea drepturilor castigate.

Anonim spunea...

Pt.13:54:00 şi ceilalți ca el.

Vă reamintesc şi sintetizez ceia ce s-a scris pe acest blog de câteva luni:
1.Coeficienții din legea adoptată nu au fost propuși şi nici măcar agreați de sindicate; Coeficienţii cu care sindicatele au fost de acord sunt pt.agentul debutant-3,85 şi cel pt.subcomisar-8,10.De aici ar fi trebuit să plece plasarea celorlalte funcții din sistem ,corespunzător cu poziţia lor pe statul de funcţii.

Aduceți-vă aminte de adresa trimisă de ANP în unități la începutul lui iunie,care v-a fost prelucrată la sală, şi unde propunerea sindicatelor era blamată căci prevedea pt. agenții cu studii superioare coeficienți de 6, la nivelul unui inspector.

Mai aduceți-vă aminte şi propunerile celor care au reprezentat ANP-ul la negocieri şi au cerut ca agenții să aibe maximul coeficientului sub cel al ofițerului debutant,adică 4,75.

Cred că nu ați uitat că singurul loc unde sindicatele au putut să-şi exprime punctul de vedere a fost la M.Muncii, reprezentanții ANP şi MAI refuzând permanent prezentă sindicatelor( din penitenciare şi din poliție) în grupul de lucru de la MApN, unde e fapt a fost elaborat textul din lege privitor la apărare.
De asemenea nu ați uitat cred de cei care pe acest blog scriau că ,,sindicatele vor să ne scoată din sistemul de apărare" şi ,,trebuie să rămânem în sistemul de apărare", deşi sindicatele nu dorea decât să implice MJLC-ul în susținerea lor.
Ceea ce nu știți, este că armata a vrut să secretizeze tot capitolul privitor la salarizarea sectorului de apărare, tocmai pt. a nu se afla ce coeficienți au cei din fruntea acestor instituții.Că nu s-a întâmplat așa se datorează opoziției sindicatelor.

Aşă că domnilor, întrebați conducerea ANP de ce a refuzat categoric orice dialog cu sindicatele pe tema legii unice de salarizare timp de 5 luni şi de ce au ignorat poate petițiile înaintate de sindicat.
După ce veți primii răspunsurile, poate veți înțelege de ce am ajuns azi pt. prima dată în sistemul penitenciar românesc cu un conflict de muncă înregistrat la M.Muncii şi în pragul grevei generale.
Deci sindicatul şi-a făcut treaba cu vârf şi îndesat, dar nu sindicatul ia hotărârile în țara asta.