Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

sâmbătă, 12 septembrie 2009

Axioma

Sectorul bugetar, afirmă unii prin presă, ar trebui s-o lase mai ușor cu pretențiile salariale. Axioma s-a nascut la televizor, s-a plimbat prin presă și a ajuns, în cele in urmă, gata 'validată' și pe la noi.

Criza, zic specialiștii de mai sus, s-a lăsat cu toată greutatea pe sectorul privat, adevăratul motor al României. Avem deci a ne rușina, noi bugetarii, că avem pretenții, că negociem, că avem sindicate și că nu ne pierdem cu zecile de mii slujbele. Asta ar fi logica și argumentul principal.

Asta e, deloc întâmplător, și teoria Guvernului care încă de la începutul anului atacă fără încetare pe frontul care ar fi sectorul bugetar. Bugetarii se zice, la fel de axiomatic, că sunt principala problemă a României, nicidecum lipsa de productivitate, o economie imatură sau politica de mahala.

Mă întreb însă, bugetarii oare nu platesc impozite, taxe, asigurări sociale si alte biruri? Bugetarii nu cumpară benzină accizabilă? Bugetarii nu plătesc TVA? Plătesc ar spune axioma, dar asta pentru că sunt plătiți de la buget. De parcă salariul ar fi un fel de cadou primit la inceputul lunii nu plata pentru munca prestată... la fel ca si in sectorul privat.

Fără să cad în extaz în fața performanței sectorului public nu pot să nu-mi amintesc că această criză a fost creată de piață, recte de sectorul privat. Dar, asta nici măcar nu mai contează. Mă întreb doar cui profită conflictul între bugetari și sectorul privat și cam cât de tare se foloseste o guvernare care n-a strălucit de asta.
***
Cred că nici un stat nu poate funcționa fara sector bugetar dupa cum nici o firma nu functionează doar cu sectorul de productie. Știu asta guvernanți, știu asta economiști, știu asta ziariști. Poate că ar fi bine să-și mai amintească din când în când... în special când simt nevoia să-și etaleze păreri și să fie populari.

38 comentarii:

Anonim spunea...

Oricum guvernul recunoaste indirect ca a promovat de-a lungul vremii creerea de structuri,servicii,etc in care sa isi aiba locul indivizi cu legaturi de rudenie,partid sau alt ceva si care acum trebuiesc rariti,dati dintre ei afara ptr o supravietuire precara. Normal ar fi ca cei ce i-au ales sa sufere dar suferim toti fiindca din '89 incoace suntem legati la ochi.

Anonim spunea...

Adevar graiesti magistre, dar uiti un lucru: sistemul bugetar nu contribuie la finantarea campaniilor electorale!

@SOAD&SHELLY:

Daca sunteti pe aici, va asteptam aici

Ieronimus Anonymus spunea...

Una tare

Ieronimus Anonymus spunea...

... si una on topic

Rog comentatorii de pe aici sa arunce o geana la comentariile de pe acolo... Poate isi mai vin in fire!

Civilul spunea...

Aveati un obicei foarte bun, si nu ma refer numai la dvs., d-le Huginn, pana mai ieri, de a analiza "vâlvătăile" din comentariile cititorilor dvs. si a le transforma in postari bine documentate. Au fost numeroase astfel de "focuri", de subiecte dezvoltate cu obstinatie de cititorii penifestului. Unele s-au transformat in articole, altele, foarte curios, nici nu au fost bagate in seama. Exemple: Margineniul si fabricile sale, acadelul, grotele din Targu Ocna si locuitorii lor, mutarile de la Craiova, siparezii si gingasele lor preocupari extra, ragea si ai lui, poarta alba etc. Desigur, si subiectul salarizarii unice este unul fierbinte. Nu stiu daca aveti caderea sa analizati demersurile facute de sindicatele noastre in aceasta directie dar asta ar fi fost un lucru interesant pentru cei ce va citesc. Toti se bat cu caramida in piept ca nu au dormit noptile de grija cotizantilor si a nesfarsitelor sedinte de negociere iar grilele consfintesc un adevar amar, cel putin pentru o mare masa de angajati ai sistemului. In sfarsit, dvs. va alegeti subiectele sau pozitiile si, poate, bine faceti. De exemplu, pe blog se preconizeaza un mare "incendiu", dupa cate se vede...Bineinteles, acest incendiu poate fi sau nu de interes pentru penifest. In orice caz, el exista, este de interes pentru conducerea ANP, si s-ar putea sa fie buturuga mica. Este vorba despre situatia de la Galati. Poate va veti indrepta condeiul si intr-acolo. Daca nu aveti informatii suficiente, va putem face rost. P.S. Sa nu credeti, cumva, ca persoana mea are vreun interes in dezbaterea acestui subiect. Sunt departe de acea zona si problemele ei. In schimb, sunt un fan al statisticii. Si statistica, cel putin a blogului, nu minte, d-le huginn. Succes !

Anonim spunea...

Civilule, il tot lingusesti pe Huginn, doar doar s-o lua si de aia pe care-i vrei tu atacati, dar nu vezi ca scrie banalitati pe care le auzi si daca pornesti Realitatea TV?

ALEXE MARIAN MARCEL spunea...

DOMNULE DIRECTOR GENERAL AL ANP IOAN BALA.Subsemnatul ALEXE MARIAN MARCEL agent sef principal la penitenciarul Galati solicit pe aceasta cale deoarece sunt spitalizat audienta personala la dumneavoastra..Deoarece in ultimele luni sunt internat mai mult prin spitale,va rog din suflet sa analizati si sa-mi aprobati cererea de transfer de la Penitenciarul Galati la Penitenciarul Codlea din urmatoarele motive.Datorita managementului impulsiv al domnului director magistrat NECULAI BURLIBASA ,bazat pe ura personala,numirea in diferite functii a unor persoane nu pe criterii profesionale ci pe simpatii,solicit transferul la Penitenciarul Codlea.Mentionez ca datorita prestatiei sale managerilale cu amenintari la adresa mea atat in sedintele de comanda dar nu numai ,pe fond de stres am dobandit un sindrom neuroasteniform de suprasolicitare(diagnostic pus de Spitalul Militar Galati).Desi spitalizat boala s-a agravat si am fost internat la spitalul de boli neuro-psihice nr 1 din Galati cu diagnosticul de depresie somatica de tip mediu .Solicit transferul la Penitenciarul Codlea pentru faptul ca pe langa un colectiv de cadre de exceptie exista si factori curanti benefici tratarii bolii mele(altitudine medie cu o presiune atmosferica relativ joasa,si un climat de crutare indicat nevrozelor.Consider ca din aceste motive continuarea serviciului la Penitenciarul Galati mi-ar afecta si mai mult starea de sanatate.Mentionez ca lucrez in sistemul penitenciar din 1991 iar in ultimii 10 ani nu am avut abateri disciplinare si am obtinut calificative de FOARTE BINE.In anul 1998 am absolvit cursul de 45 zile la Tg Ocna pe linie de evidenta si organizarea muncii.In anul 2009 am absolvit facultatea economia comertului,turismului si serviciilor licenta sustinuta la facultatea de stat PETROL SI GAZE PLOIESTI.Consider ca politica manageriala a domnului director Neculai Burlibasa se bazeaza pe abuz de functie si nu in ultimul rand incalcarea art 181 din codul penal(fapta prin care s-a pricinuit integritatii corporale SAU SANATATII o vatamare care necesita ingrijiri medicale de cel mult 60 de zile se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani).Apelez la aceasta forma de adresare tip cerere prin intermediul penifestului deoarece sunt spitalizat iar in unitate nu pot face acest demers.Va multumesc anticipat!Cu stima si consideratie AGENT SEF PRINCIPAL ALEXE MARIAN MARCEL.

Anonim spunea...

chiar asa, ce se mai intampla cu fabrica de la Margineni? cine mai e pe-acolo, cine mai linge tigaile, cine mai aduna ce se mai poate aduna? in urma plecarii oamenilor...

Anonim spunea...

Alexe, stai acolo, mai baiatule, ca la noi, la Codlea, e de lucru si nu avem nevoie de plangaciosi si de procesomani din astia ca tine.

Decebal spunea...

Ptr. anonimul de la 18.52
Nu te teme, este vorba despre agramatul de Bobby Fisher.

Anonim spunea...

A inceput sa mi se faca dor de articolele lui Prisonworker.

simplu spunea...

Nu pot sa cred ca Prisonworker nu mai apare pe blog cu articole noi, sa ne impartaseasca din ideile lui. Chiar e nevoie de asemenea oameni!
Te asteptam, Prisonworker!

GERULA spunea...

Toate aceste guverne ce s-au perindat la guvernare din '89'si pana in ziua de azi ce au facut?
- au privatizat pe comisioane consistente.
-au furat cu nerusinare tot ce sa putut fura din aceasta tara.
-au facut avutii din bani publici.
au umilit si au pangarit acest neam.
Si acum ce mai conteaza daca au terminat de furat de peste tot au ajuns sa fure din buget pentru a putea face campanie electorala acestui anticrist numit BASESCU.

Pruteanu spunea...

Gerula, vezi să nu pângăreşti tu limba română! Corect se scrie: "tot ce s-a putut fura".

Anonim spunea...

Stiti? Asa cum indemna anonimul de la 09.44,m-am uitat la Realitatea TV. Am vazut ca pe 15 o sa se picheteze institutiile responsabile pentru incercarea de schimbare a legii salarizarii. Probabil bugetarii cei huliti prin toate studiourile vor sa-si faca simtita prezenta. Ma gandeam ca poate veti renunta pentru o zi la preocuparile nobile de a corecta greselile gramaticale din textele postate la comentarii, de a stabili mercurialul parfumurilor la Galati, de a numara scadelele rosii si albastre sau de a mai desface in patru competentele profesionale ale absolventilor de Spiru Haret si veti merge alaturi de politisti, cei din invatamant, de la forntiera sau din justitie pentru a fi intr-adevar 800.000 asa cum spuneau liderii sindicali.
Ma gandeam......

Anonim spunea...

E bine ca ai inceput sa gandesti, Hug.

Ieronimus Anonymus spunea...

Inca una buna. (Fara lovele!)

PS: nu am gasit aticolul de astazi asa ca am postat aici. Sper sa nu fi gresit.

Anonim spunea...

COLEGILOR DE LA BRAILA IN URMA CELOR INTIMPLATE LA POLIGONUL DE TRAGERE VA DATI SEAMA CE SPECIMEN ESTE NOUL DIRECTOR TUGUI?VA ZIC EU CA POATE FI SI MAI RAU DE ATIT,SPER CA IN URMA INFORMARII GRESITE, VOITE, A CAZULUI LA ANP SA NU CUMVA SA IL TRIMITA INAPOI.NU SUP0RTA AGENTII CARE GINDESC A UITAT CE AGENT ERA

ROTTWEILERUL TURBAT spunea...

Istetilor de la Braila, nu domnul Director Tugui se ocupa de tragere,el e manager, sunt comandanti de tragere sunt multi altii...ce naiba sunteti o groaza de ofiteri ,chiar vreti sa luati leafa degeaba..macar o tragere sa stiti sa o organizati..Aveam pretentii la Braila fiindca sunteti un amestec de greci,turci,moldoveni etc deci ceva mai de calitate decat cei de la Galati...unde moldovenii s-au inmultit intre ei (incest legalizat)...

Anonim spunea...

Si totusi, te asteptam cu un articol nou. Te-ai cam lasat pe tanjala.

Anonim spunea...

@ 23.05

A inceput sa gandeasca, dar degeaba. Sindicalistii au pus iar botu' la vrajeala guvernului.

CRONICA CARCOTASILOR spunea...

ptr. anonimul de la 10,30...Atat Penitenciarul Braila cat si cel de la Galati apartin de siguranta nationala a statului deci daca ar fi sa comparam managementul celor doi directori,unul magistrat care a facut pluta toata viata de la matelot la magistratura si acum la galati director si celalalt de la Braila care are 15 ani de militarie cred ca e de preferat al doilea...Spre exp. ATAC AERIAN ASUPRA UNUI PENITENCIAR DIN CELE DOUA cum reactioneaza cei 2 directori...magistratul se ascunde sub fusta lui balica si striga ATENTIE CAD OZN-URI iar celalalt cu o cariera militara mult mai vasta stie sa citeasca un plan de paza si aparare al unitatii,si stie ce masuri trebuiesc luate.

Anonim spunea...

Alexeeeeeee,
Abia te-ai intors copile si iar te-ai spitalizat? Ti-am mai pus intrebarea asta si o repet : crezi ca cei de la Codlea au nevoie de un intrigant ca tine? De ai tupeul sa calci in Ardeal, sa nu-ti inchipui ca-ti vor ciuguli toti din palma! Hai, fii baiat cuminte si papa toate pastilele din cutiuta!

P.S. Sa nu uiti ca cei de la Codlea sunt uniti chiar si impotriva dezastrelor umane!

by Ardeleanul cumpatat

ROTTWEILERUL TURBAT spunea...

DRAGA ARDELEAN CUMPATAT...DUPA ULTIMELE STATISTICI 1 DIN 5 OAMENI SUFERA DE DEPRESIE....AI TE ROG GRIJA DE TINE SI DE COPIII TAI CA NU SE STIE NICIODATA CUM AJUNGI SI TU SAU AI TAI LA BULINE....

Anonim spunea...

Pentru anonim de la 22:06:00
Daca tot esti om de stiinta spune-mi te rog care limba este mai grea.

Anonim spunea...

"Mă întreb doar cui profită conflictul între bugetari și sectorul privat..."

Ce exprimare jalnica, Huginn!

Anonim spunea...

asteptam un articol scris de si totusi.

Anonim spunea...

Si totusi si Prisonworker aveau ceva de spus. Acum e o plictiseala teribila.

Kevin spunea...

Buna seara.
Incetul cu incetul ,miscarea sindicala la nivel de sistem penitenciar , vad ca s-a terminat. Nimeni nu mai este interesat de ce se intampla cu salariile agentilor ori cu obligativitatea de a sta 14 zile in concediu fara plata. Liderii de sindicat , de la centru ,daca mai trec o zi doua pe saptamana pe la serviciu, iar blogurile de specialitate au inghetat si ele. Oare atat am avut de revendicat sau de demonstrat? Oare toata aceasta nebunie cu mobilizarea fpss in fata MJLC-ului a fost doar pentru satisfacerea orgoliilor personale? Marti este programata o manifestare in fata Palatului Parlamentului. Stiati ? Din cate se pare ,am pierdut batalia inainte de a incepe. O seara buna.

Anonim spunea...

pt cei care îl cred victima pe răileanu: vedeţi câţi agenţi au plecat din sindicat după incidentul din poligon.
dacă doriţi amănunte spuneţi....

ROTTWEILERUL TURBAT spunea...

SI TOT PENTRU TINE ARDELEAN CUMPATAT CUM TE NUMESTI TU...LUNEA TRECUTA M-AM INTORS DE LA BRASOV..DACA STII PE UNDE VINE PE LANGA CODLEA..AM FOST LA CERBUL DE AUR SI AM FOST FOARTE BINE PRIMIT PLUS AUTOGRAF TIZZIANO FERO...SUPERB RECITAL....O ZI MINUNATA IN STRESUL PENITENCIAR SI NU UITA SA-TI PLATERSTI ASIGURARILE DE SANATATE SA POT BENEFICIA DE CEL MAI BUN TRATAMENENT...GRAZIE!

Anonim spunea...

Pe un alt blog Shelley s-a laudat ca si-a ajutat seful sa ajunga sus, s-a bucurat ca nu e ca si el, apoi l-a laudat nevoie mare, probabil gindindu-se la salariul de 50% de anul viitor. Mare pisichera, Shelley asta! Neam de serpoaica, ce mai!?

Huginn spunea...

@kevin

Maine participa si SNLP si FSANP la miting. Dumneavoastra ce faceti in afara de pronosticuri pentru batalii in care nu va implicati decat in calitate de spectator? Sunteti usor dezinformat sau...?

Anonim spunea...

A fost Alexe azi pe la penitenciar sa ia la misto pe toata lumea. Maricele ai devenit penibil cu costumatia ta de gigolo. Ai fost un purtator ilegal de salariu toata viata ta. Pensionare placuta! La poarta penitenciarului bat tineri care vor sa munceasca! Acorda-le o sansa si lor si noua!
UN COLEG DIN POSTUL 7.

Kevin spunea...

Pt. Huginn:
Din intamplare m-am aflat in centrul bataliilor, aproape intotdeauna. Daca aveati rabdarea sau dexteritatea observati pe cei care fluturau "steagul dreptatii"(apropos de art. publicat azi). In rest platesc o cotizatie considerabila. Asta va spune ceva ?

Huginn spunea...

@ Kevin

Va rog sa ma iertati, n-am vazut steagul si cotizatia. Mi-au sarit in ochi acuzatia si detaliile furnizate. :) In plus, n-am chiar atata dexteritate.

Anonim spunea...

Asta e tot ce-i trebuie unui bun sindicalist pentru a-l umple pe Huginn de respect? Steag si cotizatie mare? Da' fluierul, de fluier ati uitat?

Anonim spunea...

Simpatic baiat, Maricel asta! nu te lasa, Maricele!