Am un coleg bun, un om pe care-l cunosc de mulţi ani. A albit în mediul penitenciar, a văzut multe, a asistat uneori cu obida neputinţei la căderea oamenilor, alteori a reuşit să insufle speranţă şi omenie acolo unde nimeni nu mai credea că există loc de aşa ceva. Acest om mi-a povestit că a intrat într-o zi într-o galerie de artă îmbrăcat în uniformă. Aşa se nimerise, să fie îmbrăcat militar şi să vadă galeria. Nu s-a putut abţine să nu admire exponatele. Numai că...la intrarea în încăpere s-a întâmplat să i se blocheze uşa. Li s-a mai întâmplat şi altora, dar nu a observat nimeni. Pe el, însă, îl observaseră. Era ceva neobişnuit să intre cineva cu o astfel de uniformă în acea clădire. Incidentul a provocat zâmbete şăgalnice şi probabil că în minţile celor de acolo au fost activate micile ironii care mustesc în bancurile cu poliţişti.
După ce a ieşit de la galerie, colegul meu s-a îndreptat către o biserică. A intrat în lăcaşul de cult şi s-a aşezat în genunchi. Era obişnuit să intre în biserică, să se roage, să se închine. Gesturile îi erau naturale, dar mulţi s-au uitat la el ca la ceva care nu se potrivea contextului. Probabil că oamenii mai au încă imaginea miliţianului ateu, cu burdihanul mare şi cu pistolul agăţat într-un mod nefiresc.
De la biserică s-a îndreptat spre locul de muncă. Era de serviciu şi se grăbea să nu întârzie. Un copilaş îl privea cum trecea hotărât şi se pregătea să-l salute. Colegul meu l-a observat şi şi-a amintit cum îi privea el în copilărie pe oamenii legii. Îi inspirau respect şi linişte. S-a simţit bine să se privească prin ochii copilaşului. S-a oprit şi a schimbat câteva vorbe cu el. Copilul i-a răspuns într-un suflet, apoi a plecat cu pas săltăreţ.
La poarta penitenciarului s-a întâlnit cu câţiva colegi. Uniformele lor erau diferite. Unul avea haine de vară, altul haine de iarnă, unul avea pantaloni de iarnă şi cămaşă de vară, celălalt pantaloni de vară şi cămaşă cu mânecă lungă, fără jachetă, unii aveau caschetă, alţii nu etc. I-a salutat cu prietenie şi a intrat în unitate.
Pe drumul spre secţia de deţinere se întâlneşte cu un grup de recidivişti. Să trăiţi, şefu! Se simte ca un miliţian vechi. Îşi aduce aminte, însă, că aceiaşi deţinuţi, în urmă cu câţiva ani, pe vremea unei revolte, strigau după oricine era în uniformă: „miliţienilor!”. Alţi deţinuţi trec şi salută cu respect, fără falsitatea celor de mai înainte. Salută şi el şi merge mai departe. Ajunge la locul său de muncă. Îşi face treaba cât poate de bine. Uneori cu autoritate, alteori cu bunăvoinţă, dar întotdeauna în cadrul legal.
Totuşi, pe secţia sa se întâmplă un eveniment negativ. E singur şi are o grămadă de deţinuţi în grijă. Se mai întâmplă şi necazuri. Colegii vorbesc pe la colţuri, şefii vin cu legea în mână şi caută litere care n-au fost respectate. Se simte umilit şi singur, dar trece peste asta. Ştie că a făcut tot ceea ce a fost omeneşte posibil. Merge spre casă cu sufletul greu. Uneori nu e atât de uşor să lase grijile profesionale la locul de muncă.
Îl aşteaptă familia şi parcă grijile se evaporă instantaneu. Până la urmă, ceea ce s-a întâmplat la locul de muncă nu a fost atât de grav, nimic ireparabil, dar simte că acest sistem este croit astfel încât să-l considere pe angajat vinovat din start. Pe tot parcursul profesional angajatul trebuie să se acopere cu hârtii care să-i dovedească nevinovăţia şi atunci când nu se întâmplă nimic rău. E fericit alături de familia sa şi gândul la grijile profesionale e departe de el. Aude la un post de radio o ştire despre „gardienii penitenciarului ...” şi se încruntă puţin, dar alungă gândul pentru a doua zi.
În drum spre locul de muncă îşi aduce aminte. „Gardienii...”. Colegii lui urăsc acest cuvânt. De ce oare? „Miliţieni”, „poliţişti”, „gardieni”, „angajaţi”, „lucrători de penitenciare”? Nu avem oare o criză de identitate profesională? Şi dacă da, cât este ea de profundă? Trece oare de simpla denumire a profesiei pe care o avem? Poate că e bine să medităm asupra crizelor prin care trecem! Crizele sunt perioade de încercări, de schimbări şi pot avea consecinţe pozitive, dacă ne raportăm la ele cu înţelepciune.
Când am să-l reîntâlnesc pe acest coleg, am să-l întreb: ce denumire i-ar oglindi cel mai bine rolul profesional pe care şi-l asumă şi ce ar vrea să se întâmple pentru ca statutul său să fie pe măsura rolului său social?
Şi dacă acel coleg ai fi tu? Ce ai răspunde oare?
122 comentarii:
Mă "obligi", Şi totuşi, încă o dată, să te felicit pentru un articol deosebit. Emoţionant, vibrant şi... atăt de simplu în acelaşi timp!
Sper să "atingă" şi să sensibilizeze pe mulţi din cei care au uitat cât e de simplu şi de frumos să fii demn, integru şi civilizat. Într-un cuvânt, să fii OM.
La întrebarea provocatoare n-am să-ţi răspund. Va naşte oricum destule controverse.
Frumos!
Bravo, Si totusi. Astia suntem. Cu cat statul ne va "ascunde", si pe noi si ppl. cu actiunile lor, in spatele zidurilor de puscarie, societatea nu va cunoaste adevarul despre mediul penitenciar. Aceasta este cauza pentru care publicul ne considera tortionari, brute, inculti, "militieni" intr-un cuvant.
In legatura cu denumirea noastra, iata in Italia, omologii nostri se numesc "politia penitenciara". Acolo probabil, statul ii respecta si prin asta se respecta. La noi........
Inca o data, bravo!
Cum m-asi denumi?Asi cita un mare filosof:"Cerul instelat deasupra mea si morala din mine".
ingsocuCum m-asi denumi?Asi cita un mare filosof:"Cerul instelat deasupra mea si morala din mine".
tare de tot...
Frumos articol, profund mesaj... . Ma incearca, totusi, o doza de tristete citind asa ceva in amestec cu niste balacareli care au coborat nivelul comentariilor de la interese colective la unele personale si atat de meschine. Inca o data, FELICITARI! Raspunsul la intrebare ar trebui sa ni-l dam fiecare dintre noi in oglinda...
Dificila intrebare... Sau poate nu... In mod cert raspunsul difera de la un om la altul. Se prea poate ca unii, care mai au putin pana la pensie, lipsiti de speranta in conditiile de azi sa nu se mai chinuie sa caute solutii ca lumea sa il si sa ne perceapa asa cum meritam cu adevarat. Exista resemnare si dezamagire si in randul celor mai tineri care prefera sa caute solutii in afara sistemului cata vreme cariera lor a inceput cu o prematura avalansa de deziluzii. Mai exista si categoria celor care inca mai cred si mai spera ca lucrurile se vor schimba in bine. Din pacate, putini. Asa ca, dat fiind numarul mic al celor care se mai obosesc sa caute solutii, sansele evolutiei scad vizibil. Din pacate...
In ce priveste denumirea noastra!? Poate ca " politia penitenciara" ar putea impune ceva mai multa apreciere ( chiar daca formala). Altfel, poate ca sintagma " lucratori de penitenciare" ni se potriveste pentru ca, de multe ori ne irosim energiile " lucrandu-ne" intrea noi! O zi buna tuturor!
Esta la fel cu a intreba: ce anume te face sa nu mai fi om? De ce triumfa raul, neomenescul, invidia, lupta pentru putere? Cred ca suntem prea putin dispusi sa ne asumam rolurile noastre, suntem prea putin dispusi sa facem eforturi, sa stam pe baricade, sa ducem lupat pana la capat.
Respectul, domnilor, se castiga in timp, prin renuntarea la compromisuri, intrigi. Trebuie sa fim, asa cum spunea cineva foarte simplu, oameni cu coloana cerebrala.
Obiectivele sunt pe termen lung, deci si lupta trebuie sa fie continua, neobosita. Nici eu nu stiu ce anume ne-ar intari in aceasta lupta, stiu doar ca fiind integru te simti mult mai bine, mai liber. Succes, dragi colegi! Felicitari pentru cei pe care sistemul penitenciar nu i-a schimbat!
chiar superb ...ai mare dreptate ...cateodata grijile profesionale nu le putem lasa acasa....dar articolul chiar superb ...
politia penitenciara!! sa preluam modelul italian unde politia penitenciara are si atributii dincolo de poarta puscariei(dreptul de a face perchezitii,etc).ce tot atatea discriminari intre noi si restul,asta tot cineva de la bucuresti a vrut sa ne denigreze cu legitimatiile astea tip metro-card si uniforma de 2 lei.
Veniti la Margineni de luati.... Puscarie pentru cadre, hotel pentru hoti. Imputernicituleeeeeeeee of of mai mai
FB
Incercati, dragi colegi sa fiti la subiect. Macar pentru o clipa lasati frustrarile deoparte.
Termenul de politie penitenciara mi se pare inadecvat. Oare de ce vrem sa fim mereu politisti? Asta ne face mai importanti? Eu cred ca atunci cand avem de-a face cu oameni defecti social, si poate si psihic trebuie sa intelegem ca menirea fiecarui lucrator de penitenciar este sa educe, asa cum poate prin exemplul lui personal, pozitiv. Este foarte greu, desi multora li se pare simplu.
Bine ar fi ca fiecare dintre noi sa stim mai intai cum suntem ca oameni, apoi ca profesionisti.
politia penitenciara...oare cand? of italienilor oare cand va uniti cu noi?
Foarte bun articolul, te felicit si cred, ca cea mai buna denumire ar fi politia penitenciara, succes poate reusiti
Vircolacule cit ti-a dat Bradeanu sa-ti poti schimba masina,iti vom spune noi daca ai uitat,incet si cu pasi siguri. OFITER IN DEVENIRE.POATE CU 01.09.2009.
Se pare ca singura propunere concreta este cea de "politie penitenciara".
Dar denumirea de gardian de ce nu este pe placul nimanui?
Mie "lucrator de penitenciare" mi se pare o denumire incomoda. In limba engleza suna bine, dar in limba romana nu e deloc practica.
Cred ca titulatura de "lucratori de penitenciare" s-a nascut din aceleasi minti care au produs si "persoane private de libertate", "subinspector sef de penitenciare" , "inspector sef principal" si alte denumiri abracadabrante, lungi si seci.
multumesc!
felicitari pt. articol!
superb si sensibil, adevarat!
pt. mine este impresionant!
Ce ar fi ca pompierul sa se numeasca "stingator de flacari si purtator de furtun"? "Politist penitenciar" sau "gardian" sunt denumiri potrivite: scurte si clare. As opta pentru prima, dar nu as nega-o nici pe a doua.
Pentru 15.21.00
Politistule penitenciar nu cumva te inseli un pic? Avem si hotel pentru fini, nepoti, fii fostilor sefi, fratii amantelor apuse si ingenucheate pina nu demult, amantele de curind ingenucheate.Poti sa-i vezi la evidenta, la GAZ, la hidrofor, la vizita, prin secretariate.
La care imputernicit te referi? Tot la ala?
Un articol excelent, potrivit pentru lucratorii din orice domeniu al sistemului penitenciar.
Sa nu credeti ca in alta institutie publica nu exista probleme identice cu ale noastre (subfinantare, sefi rai sau prosti, rautati inutile, hotie, nepotism, etc). Iar in sistemul privat poate fi (mult) mai rau. Chiar si in firmele mari, cu renume, se folosesc pilele, rudele sau sifoneala. Exact ca la noi, exista uscaturi in orice padure. Insa, observ ca numarul de neoameni la noi, este mai mare decat media intalnita in alta parte. Nu stiu de ce, poate din cauza "dinozaurilor din vechime". Cei invatati cu "mosia" si cu "nevinovatele furaciuni" din avutul obstesc.
Nu cred ca problema consta in denumirea profesiei ci in asumarea unor responsabilitati inerente profesiilor fiecaruia. Ni se pare ca nu suntem respectati, deoarece noi nu ne respectam. Este o simpla problema psihologica. Si mai este si supradimensionata.
Mai cred, deasemeni, ca alte probleme (inafara de responsabilizarea lucratorilor de la vladica la opinca) ar mai putea proveni din:
-comunicare defectuoasa pe verticala, in primul rand, dar si pe orizontala (sistem semimilitarizat, pe baza de ordine/decizii, si in care nu se cunosc si nu se aplica pricipiile managementului modern),
-lipsa pregatirii profesionale continue, efectuata cu personal specializat, atat in unitati, cat si in facilitatile ANP-lui (unde se poate face si teambuilding-ul atat de necesar),
-lipsa recunoasterii meritelor subordonatilor si incurajarea acestora permanenta,
-lipsa evaluarilor reale periodice (si de ce nu, a evaluarilor psihologico-profesionale), cu rezultate palpabile permanent.
-s.a.m.d.
Ca si concluzie: trebuie sa gandim pozitiv, sa avem incredere in noi insine, si sa actionam prin sindicate ca sa ne obtinem drepturile afectate uneori. Asa se intampla in orice tara civilizata unde ne place noua sa ne uitam dupa nivelul de trai. Si sa avem coloana vertebrala, chiar daca riscam sa fim trecuti in rezerva.
Pe bune, daca vrem putem reusi si in alte domenii de activitate!!!
pt. 27.08.2009 20:10:00
De ce crezi ca in engleza suna mai bine "lucrator de penitenciare"? Identitatea nu e data de nume, ci de unitatea de actiune intre elementele sistemului. Numele vine apoi singur, de la sine. Altfel e doar o forma fara fond.
denumirea de gardian este pe placul celor din vechiul regim care insuflau frica si trecatorilor asa ca stimati colegi nu mai sintem incadrati cu gimnaziu sintem putin mai educati si denumirea de gardian(paznic)nu este chiar potrivita
Pentru colegul care a postat la 21.00:
Dreptate ai! Disputa intaietatii formei sau fondului este si azi prezenta. Eu cred ca e sterila. Forma fara fond e goala, iar fondul fara forma e haotic. Avem nevoie de amandoua. Sa ne luptam pentru o titulatura care sa ne defineasca munca, sa ne asumam obiectivele serviciului penitenciar (imi place cum suna) si sa dam coerenta muncii noastre!
referitor la penibila aia de salopeta care se numeste tinuta sint curios cine a fost designerul
Pentru 21.17:
Nu vreau sa ne certam, dar denumirea de gardian nu a aparut niciunde in regimul trecut. E, poate, o intoxicare comunista, care-i prezenta, in filmele despre regimul interbelic, pe angajatii penitenciarelor la fiind gardieni. Repet: pe vremea comunistilor nu erau gardieni, erau militieni.
Cred ca designul l-a facut tovarasa vreunui detinut.
Unii spun ca ar trebui sa fim respectati ca sa ne respectam, altii ca ar trebui sa respectam ca sa fim respectati. Opinia celor inteligenti nu o putem schimba decat prin schimbarea noastra de atitudine, iar opinia celor batuti in cap nu o mai schimba nimeni si nici nu ne intereseaza. Prin urmare, dragi colegi, sa ne respectam!
GPS-UL LUI VIRCOLICI l-a trimis pe bala la ppl CRAITA nu la cadre ptr ca acestia sunt o categorie inferioara pentru SIPAROIUL VIRCOLICI. din rezerva de cadre
Ce-i drept, criza de identitate profesionala e mult mai grava decat o simpla dilema legata de titulatura. Conditii obiective ne obliga sa ne asumam roluri multiple si diferite. Nu putem si nu stim sa lucram in echipa. Nu putem pentru ca, uneori, un singur om isi asuma mai multe roluri si, singur, ar fi o echipa. Nu vrem pentru ca de multe ori ne credem atoatestiutori.
Frumoasa exprimare “colegul meu si criza de identitate profesionala”. Felicitari. Si la Bacau putem spune despre d-l Dutu Mamulos ceva de genul asta…e adevarat cu mici corectii…”colegul meu si criza neuronala acuta”…Avea dreptate ala de a dat cu caramida dupa el ( sper ca este in viata)! Trebuie examinat d-l Puiu cu mare atentie la cap. Ceea ce nu stiti este ca in perioada in care supraveghea elevii la scoala vamuia tinerii zilnic. Tigari si cafea la greuceanu! O parte mergea in biroul Reinsertie unde poporul ii tolera deviatile comportamentale, iar o parte la tinerele profesoare care numai lectii cu ppl-ii nu tineau! Uite una proaspata aici pentru cunoascatori: Cu citeva zile in urma vad la cumparaturi detinutele din club, care se racoreau cu inghetata pe bat de ziceai ca vine sfirsitul lumii! Nu mica mi-a fost mirarea cind d-l Puiu si-a primit portia (de la o detinuta desigur), dupa care a servit tacticos o tigarica din pachetul altei! Viata de boier cu spita aleasa! Vi se pare normal sa fiti serviti cu inghetata de catre detinuti? Vi se pare normal sa permita detinutelor sa faca cumparaturi cind exista un agent numit pentru o astfel de activitate? Daca tot se afla un reprezentant al ANP in penitenciar, nu inteleg de ce mama naibii nu verifica tot ce se spune despre individul asta! De ce nu-l intereseaza cum aducea cd-uri cu filme porno faimosului ppl Mihailescu? Aaaa…daca nu este ofiter “nu se merita”…plevusca e mizilic…sa traiasca si el saracul…Mai Spiridoane tata, verifica putinel fisa postului scrisa pentru dereglatul Puiu, si intraba-l si pe el ce face zilnic…ca noi nu stim decit ca este tot atit de eficient ca si samponul Head & Shoulders…adica face spume dar degeaba…Intreaba-l cum si-a permis sa scuipe un coleg de birou luna trecuta? Nu esti curios sa vezi ce se poate intimpla daca nebunul o sa impuste pe cineva pina la urma sau o sa-i rupa maxilarul?
mai repede o sa fie numiti politisti fostii paznici de la primarii decit noi asa ca tot gardieni raminem
Pentru 20.52.00
Ce faci prietene politist palmas de pe gard? Uiti tocmai PPD-ul?
Il uiti pe supranumitul ( in cercul lui stramt de pretenari)" Cap de porc ", el lider maximo de sindicat care rezeama vantul prin puscarie?
Pai din 8 ore de program, daca nu se invoieste, 5 ore le sta in biroul dirigintelui lui de santier si emana amandoi 50%. Lucrari de exceptie!!!!
Facem pariu ca-l face mentoru lui LST? E grele frate pe sectie iar in perimetru e plictiseala si n-are cum s-o vanture si s-o rezeme prin comandament.
Adevarule e ca agresivitatea in relationare eset prezenta in mediul penitenciar, chiar si in relatia cu colaboratorii sau cu alti colaboratori. Atunci de ce ne miram ca suntem vazuti ca fiind brute, chiar daca noi ne credem prea blanzi?
Atata timp cat prin curtea unitatii se aud urlete si injuraturi ale angajatilor, glume de doi bani si rasete vulgare, de ce ne miram ca nu suntem respectati?
Pt. 21.oo:
Eu cred ca titulatura e si ea importanta, e forma in care putem turna fondul. Din pacate, noi ne-am obisnuit sa ne oprim doar la forma.
Pentru ca sistemul penitenciar nu s-a delimitat inca de abuzurile comuniste, pentru ca inca mai exista nostalgii, vom fi in continuare copii vitregi.
Cine suntem?
Ce dorim?
Unde mergem?
Iata trei intrebari fundamentale. Nu e ciudat ca nu s-au pus inca in mod serios aceste intrebari in mediul penitenciar? Sau daca s-au pus, inca nu le raspunde nimeni?
Pe un afis dintr-o unitate scria: "Sa traiesti toata viata printre hoti si talhari si sa ramai om, iata o performanta!" Nu stiu cine a scris/spus asta, dar mare dreptate a avut.
Edy, din pacate, forma a fost de militian. Acum cioplim cat cioplim, dar tot militian iese.
Cineva spunea ca vechii angajati stricaimagine sistemului, dar ce ne facem cu golanasii cei noi? Cred ca nu varsta sau vechimea strica, ci lipsa de bun simt.
Dacă nu ar fi existat sifonul ci doar apa minerală-indiferent ce tip ar fi,nu am fi fost numiti "gardian" sau "militian de puscarie" si poate am fi fost mai respectati şi mai apreciati.Daca poti sa lasi "munca de 8 sau 12 ore cu ppl, ...sau cu "cadrul" cind iesi pe poarta spre casa atunci esti cu adevarat un om norocos!
Siparezul de VARGOLICI e tare afectat ca se scrie de el pe penifest. O sa scriem pana iti bagam mintile in cap mai baiete!
UN SUPRAVEGHETOR CARE STIE CE-AI FACUT ASTA-VARA!
'POLITIA PENITENCIARA'
Felicitari sincere pt.artcol!
Te reprezintă!
Felicitări şi lui Edy pt.comentariul de la 20şi14!
TOT POLITIA PENITENCIARA
politie penitenciara...poate aia de nu au putut sa se angajeze la politie si au preferat surogatul de la puscarie viseaza la aceasta denumire. inainte denumirea era diferita dar uniforma la fel si se putea identifica usor cu politistul acum cind uniforma a fost schimbata mai greu se poate identifica cu politistul.am aproape 20 de ani vechime in sistem, conduc aceeasi masina cumparata acum 5 ani- sh- nu noua ca ma pot deplasa in aceleasi locuri ca si cu o masina de 20 000 euro, vin imbracat civil la munca de mai bine de 15 ani si nu ma deranjeaza cum sunt denimut de presa sau de tot felul de fatuci cu microfonul in gura cit tim imi primesc salariul la timp si intreg.cind am venit militar la munca am cumparat bilet pentru transport, cind am venit cu maxi am platit biletul ca nimeni nu e obligat sa ma transporte moca la puscarie, cind am gresit pe strada si am fost oprit de politia rutiera ca am depasit aiurea sau am mers prea repede sau fara centura pusa am platit amenda si nu am facut mare caz ca lucrez la puscarie si ca am fi colegi cum fac unii angajati noi.probleme sint si vor fi multe in toate puscariile din lume in cele romanesti nici nu incape vorba.cum ne vom numi? pentru mine prea putin importa doar vreau sa imi cresc , copilul si sa ii pot oferi cit mai multe din munca cinstita. stiu ca unii vor rade, altii se vor arunca sa imi corecteze greselile gramaticale dar asta e treaba. prefer sa muncesc la puscarie si sa ies pe poarta cu fruntea sus. dar ce ne facem cu baietii astia noi care au legaturi cu lumea interlopa, se bat cu mascatii in scandaluri de cartier si care se vor angaja si vor munci cu noi? vom avea curaj sa mergem la lupta cu ei? las locul celor care vor sa fie politisti.
poate sa ne spuna cum vor ca societatea te va privi tot aiurea. poti spune ca lucrezi la politia penitenciara dar lumea va retine ca lucrezi la puscarie adicalea tot gardian iti va spune.
Felicitari anonimule de la 10:49_28/08
asa cum niste smekeri au schimbat denumirea de MJ in MJLC ( APARENT FARA UN MOTIV LOGIC) asa tot acei smekeri ar trebui sa schimbe denumirea de ANP in POLITIA PENITENCIARA dar de data asta din ratiuni logice.s-ar elimina imaginea proasta de paznic de puscarie,"care nu fac nimica toata ziua decat pazesc si au salarii mari".gradele trebuie puse inapoi pe umeri(cei de la MAI s-au desteptat in cele din urma),legitimatiile tip cartela de metrou sa fie schimbate si cam asa ne-am mai imbunatatii imaginea in societate si poate nu ar mai ramane nici locuri goale la conucrsurile de incadrare.denumirea de politist ar mai reabilita imaginea umilitoare si degradanta pe care ne-am facut-o de-a lungul anilor datorita sefilor de la bucuresti.
sindicatele ar trebui sa se uneasca si sa sa propuna aceasta denumire. ARADUL VOTEAZA IN UNANIMITATE "POLITIA PENITENCIARA"
lucrator de penitenciare=salvator de vieti=purtator de furtun care stinge focul=om care iti trateaza cariile = ABERANT!!!!!!!!! nush cum de nu se sezizeaza cineva cu cap destept de la bucuresti!!! am ajuns mai rau ca cei de la politia comunitara(au grade pe umar,legitimatii,uniforme bune, is salarii decente).ei sunt politisti,noi paznici.noi cu scoala militara,ei angajati din fostele fabrici desfiintate de stat. RUSINEEEEEE!!!!!!1
Ca indivizi ai acestui stat am pierdut si ultimul dram de identitate nationala, nu numai profesionala. Mi-e sila de acest stat care se crede a fi de drept democratic, de acest stat in care respectul pentru cetateanul de rand se zbate in vomitatura unor golani oameni politici, unor incompetenti sefi ierarhici...
Protectia legii nu e pentru noi, noi suntem niste gunoaie pentru ei. SUNTEM CONDAMNATI INTR-UN SISTEM CONDUS DE CONDAMNATI !
si moldova voteaza in unanimitate: politia penitenciara
"Politia penitenciara" ar fi o denumire care ar descrie mai bine ceea ce se doreste a se face in penitenciare. Gardienii pazesc. Politia e mai complexa, mai diversa, are mai multi specialisti, in mai multe domenii.
Concluzia, daca nu ne place de ce mai fortam usile penitenciarelor?
Aha, stiu, suntem prea saraci si nu stiu daca am mai gasi un loc de munca acceptabil dupa o anumita varsta.
Am lucrat si afara, dar mediul penitenciar imi distruge sanatatea si totusi nu am unde ma duce in alta parte.
Deci poate sa-mi spuna cum o fi atata timp cat sunt respectat din toate punctele de vedere.
Prin acele uniforme pe care le purtam, care nu sunt numerele noastre dar le-am luat pentru ca trebuia sa ne imbracam si asta am gasit, se vede cat de mult suntem respectati ca oameni.
Asta este...care este...
stimati colegi aveti dreptate dar toate aceste comentarii ramin vorbe goale daca nu sint auzite si analizate de cei care ne pot schimba imaginea in fata societatii ,imagine pe care nu siu de unde am mosteni-o;incepeti de la aspectul exterior
pai daca am avea sindicate puternice nu ar ramane vorbe goale....si bineinteles sefi adevarati la bucuresti.se stie ca Dl Bala nu da doi bani pe noi,daramite sa initieze schimbarea titulaturii in POLITIA PENITENCIARA !!! nu trebuia sa permita denigrarea noastra cu uniforme refuzate de cei de la politia de frontiera asemanatoare cu cele ale CFR-ULUI,fara grade pe umeri,poze civile in acele pseudo-legitimatii,etc...
Eu sunt convins ca penifestul este citit la ANP, poate chiar la minister si in fiecare unitate. Cred ca exista si oameni receptivi si dornici sa schimbe in bine sistemul penitenciar. Acesti oameni au sesizat, probabil, ca avem o problema de identitate profesionala si ca alegerea unei titulaturi care sa ne defineasca statutul si rolul social ne este utila. Totusi, aceasta nu va rezolva inca problema identitatii. Cineva scria despre forma si despre fond. Sa alegem forma cea mai buna si mai potrivita cu obiectivele noastre si sa o umplem zi de zi cu un fond bun!
O fi Penifestul citit si de cei din A.N.P.
Dar,cand isi dau seama de cei ce-i au in ograda ajung la o singura concluzie:
Ce usor putem sa-i managerim fara nici un gram de cunostinte in domeniu!
Doamne ajuta,si totusi....
Si eu cred ca la ANP se citeste penifestul si sunt convins ca unii sunt de acord cu ideile bune promovate aici. Sa le dam cat mai multe argumente pentru ca sunt singurele lor arme in "lupta" cu sinecuristii aparatului central.
Da Edy, au schimbat decizii, textul din strategie, alte documente, inspirandu-se de aici. Si se lauda cu multe idei ca fiind ale lor.
Important este sa faca schimbarile bune.
Sa dea Dumnezeu!
"Politia Penitenciarelor din Italia, imbracata de Rapsodia Conf si Conted
Societatea Rapsodia Conf SA Botosani si societatea Conted SA Dorohoi, in asociere cu o alta firma de profil, va confectiona uniforme pentru Politia penitenciarelor din Italia. Valoarea totala a contractului este de circa zece milioane de euro si va fi derulat pina la sfarsitul anului viitor."Este o cantitate de produse in suma totala de circa 45 000 de sacouri, 90 de pantalonisi, 45 000 de sepci, sepcile vor fi facute undeva la o firma specializata cu istorie si cu traditie in Bucuresti iar cel ..."
Presa ONLINE 13 decembrie 2007
"sunt un lucrator al penitenciarelor din Romania(in urma acestui reportaj trebuia sa scriu: romania),daca este posibil sa faceti rost de poze cu tinuta celor din penitenciarele italiene fabricate la firma mentionata,va rog sa la faceti publice pe site-ul dv apoi sa le trimiteti si Administratiei Nationale a Penitenciarelor din "romania".Sunt convins ca si dv la o prima vedere a salopetelor noastre,nu o sa va vina sa credeti ce mizerii (tin sa subliniez calitatea)imbracam noi cei din penitenciarele romanesti zi de zi,asta raportat la faptul de reforma in Justitie ramura penitenciare.De ce am tinut sa va "atrag atentia"cu aceasta "minora problema"?veti spune dv!Pentru ca tinuta cu care te prezinti in fata persoanelor private de libertate,trebuie sa fie impunatoare si sa lase o oarecare prestanta,intarindu-le pe acelui pe care o poarta! "
Adaugat Luni, 03 Noiembrie 2008 de DAN (Guest)
uniforma Politiei Romane este facuta de o firma care utilizeaza detinuti ca mana de lucru. DECI SE POATE !!! LA NOI DE CE NU?? DE CE SUNTEM MEREU ULTIMA ROATA DE LA CARUTA??
DOMNULE BALA,TREZESTE-TE !!!
Conform lui Jean Noel Chopart, identitatea profesională este mai mult un proces decât o stare. In evolutia sa, acest proces cuprinde 5 elemente:
•Înscrierea într-o istorie comună, istorie împărtăşită de cei mai multi membri ai comunitatii profesionale, în care se recunosc, pe care o rescriu la nevoie, dar din care îi iau resursele identitare;
•Identitatea profesională se bazează pe pozitiile meseriei, ale profesiei cu statut recunoscut, care delimitează drepturi şi îndatoriri clare pentru cei care le exercită;
•Menţinerea valorilor comunităţii profesionale;
•Formarea specifica a profesionistilor;
•Compararea cu alte comunitati profesionale.
Poate ca ar fi interesant sa le luam pe rand.
In Italia,Politia Penitenciara....Romania - paznic la parnaie !! Aia sunt cu 100 de ani inaintea noastra....si peste 5 decenii vom fi tot militieni paznici la puscarie si ocazional gardieni. Pt ca traim in Romania si statul nu da 2 bani pe noi,suntem asimilati detinutilor pe care ii custodiem,adica jegosi,corupti si lenesi. HAI LIBERARE !!!
1) Istoria comuna.
Aici avem o problema. Istoria interbelica a sistemului penitenciar a fost denaturata de sistemul comunist atat de mult incat ne este greu sa avem o imagine comuna. Sunt convins ca s-au facut abuzuri. Referitor la perioada comunista, nu mai avem ce spune sau nu ar trebui sa mai avem. Ar trebui sa fie evident pentru toti ca a fost o perioada neagra in viata Romaniei si ca sistemul penitenciar fost o unealta in mana regimului tortionar. Din pacate, mai exista nostalgii din acele vremuri. De aici, unele probleme in construirea identitatii.
Singura solutie ar fi sa ne rescriem istoria, sa ne delimitam de crimele comunismului, sa respingem practicile tortionare, nu doar din gesturi, din comportamente, ci si din ganduri si din atitudini. Sa ne construim o istorie bazata pe profesionalism, pe demnitate, pe colegialitate! Scriind istoria in prezent, maine o vom putea povesti.
Unele unitati sunt favorizate de istorie. Gherla, spre exemplu, este incarcata de istorie si ati vazut cum arata. Ce-i drept, si contemporanii nostri au lucrat pe branci acolo si au mai fost si alte influente. Oricum ar fi, istoria isi spune cuvantul.
In copilarie am invatat ca lui Ceausescu burghezii i-au taiat limba in puscarie. Va dati seama ca n-am putut sa cred ca acolo, in puscarie, sunt oameni buni, din moment ce i-au facut asta "celui mai iubit fiu al poporului".
Pe vremea lui Nicolae Iorga, unii legionari au fost ucisi in timp ce erau in detentie. Asta e o realitate, nu o nascocire comunista sau legionara.
Sunt inca multi oameni care nu stiu sau nu vor sa stie ce a insemnat prigoana din perioada comunista. Ii invit la Sighet sau la Aiud. Toti cei care au o farama de suflet se vor ingrozi.
Istoria ne-o putem face singuri. Daca inainte era un sistem neghiob populat cu militieni cu doua clase asta nu inseamna ca noi nu putem sa ne ridicam ca profesionisti.
2) Statutul
Aici ne putem referi la o uniforma respectabila, la salariu, la promovarea imaginii personalului si institutiei in comunitate, la respectul de sine al lucratorului, la titulatura sa etc.
E drept, statutul trebuie sa fie in concordanta cu rolul. Perechea status-rol e nedespartita atunci cand se pastreaza echilibrul. Nu putem spune sa asteptam pana vom avea un status profesional acceptabil pentru a ne indeplini rolurile profesionale, nici sa mai asteptam cu statutul pana cand ne vom indeplini rolurile asa cum scrie la carte, in conditiile in care conditiile materiale sunt dezastruoase.
Prin urmare, sa luptam pentru statutul nostru si se ne preocupam de rolul pe care-l avem, de obiectivele pe care urmareste serviciul penitenciar!
Titulatura profesionala e foarte importanta pentru intarirea identitatii. Si, spre deosebire de celelalte aspecte, nu costa aproape nimic.
...pe care le...
pentru Pruteanu
Multumesc pentru atentie, Si totusi. Nu prea am ce vana pe aici, oricat as fi de obsedat (ei, as mai gasi, dar nici atat de obsedat nu sunt). La articolul lui Huginn nu ma bag. Vad ca azi a facut o criza si astept sa-i treaca. Voi, insa, nu va relaxati! Sunt aici, cu ochii pe voi.
Uniforma-salopeta de carton;
Salariul-inca acceptabil;
Imaginea lucratorului in comunitate-aici e de lucrat mult, atat ca strategie de imagine, cat si ca mod in care se poarta fiecare angajat in unitate si in comunitate;
Titulatura: lucrator (fara alte cuvinte)
Cei care trebuie sa ne dea uniforme se gandesc la noi ca la niste neghiobi care, oricum nu stim cum sa ne purtam cu mandrie uniformele. Ne vor da, deci, uniforme proaste. Noi le vom purta cu sila, adica le vom confirma presupunerile. De aceea, solutia este concomitenta eforturilor de obtinere a unor uniforme frumoase si schimbarea atitudinii personalului fata de profesia sa si fata de uniforma.
ce statut domne....daca hotu ne rade in nas cand ne vede cu uniformele astea uzate
Toti asteptam sa fim bine vazuti dar important este cum ne purtam
Vrem Politie penitenciara!
PMS Craiova vrea politie penitenciara.
Si daca eu iau o decizie cu privire la un detinut (in conformitate cu legea) si un sef vine si schimba decizia dandu-i dreptate lui unde este pozitia mea? Cum ma va vedea in continuare pe mine hotul ala?
Valorile profesionale
Stim noi oare care ne sunt aceste valori? Le-am interiorizat? Le promoveaza institutia cu adevarat? Sunt stipulate in legi, in ordine si in alte documente, dar se transforma ele in comportamente asumate? Suntem persoane autonome sau suntem papusi?Isi asuma sistemul "riscul", ne acorda increderea, ne da libertate profesionala sau ne incorseteaza, ne obliga sa ne ingripam in hartii doveditoare ca ne facem treaba, ca respectam valorile, indepartandu-ne, de fapt, de autenticitate si de firesc?
...ingropam...
In Germania se acorda incredere personalului. E adevarat ca nemtii sunt obisnuiti sa respecte regulile.
La noi se pleaca de la prezumtia ca fiecare angajat este vinovat, lenes, agresiv etc. si tot parcursul profesional trebuie sa si-l cladeasca pe necesitatea dovedirii nevinovatiei. De aceea, e necesar sa ne ingropam in hartii, sa dovedim si iar sa dovedim pana nu mai avem ce dovedi.
Pun pariu ca valorile profesionale reale ale personalului sunt cu totul diferite de cele scrise in legi. Nici macar cei care au contribuit la realizarea legilor nu cred in ceea ce au scris. De fapt, multe acte normative au fost copiate.
Valorile nostre: berica, barfa si micul.
Huginn (pardon, un nene care a iesit la pensie, Huginn n-are nicio treaba)vorbea despre groapa de gunoi. Ce valori vrei sa fie in groapa de gunoi?
Sunt foarte putini oameni care-si asuma valorile si obiectivele sistemului.
Cind trebuie sa cer tot timpul voie sa fac cite ceva incep sa ma simt ca un dobitoc si tot ce imi doresc e sa scap cit mai repede.
Formarea profesionala
Cred ca stie toata lumea ca in sistem formarea profesionala e pur intamplatoare.
Poate tocmai pentru ca formarea e varza, nici personalul nu-si asuma valorile si obiectivele profesionale asa cum ne-am dori.
Fiecare invata la locul de munca, de la cine poate si cum poate.
Se mai fac convocari, dar la astea merg tocmai cei care stiu despre ce e vorba in propozitie. Ceilalti raman tot nepregatiti.
Inca se mai invata din gura-n gura, asa cum s-au transmis si legendele. De aceea, cand cineva crede ca aplica legea si-l intrebi unde scrie ceea ce afirma el ca e legal, nu stie unde sa caute. Batranii penitenciarelor, or sti ei sa lucreze cu detinutii, or avea experienta, dar, daca nu citesc legile noi si regulamentele, nu le vor putea transmite noilor angajati decat informatii vechi. Asa, vom avea tineri imbatraniti, fara experienta, cu atitudini vechi si fara cunostinte.
Interesul fata de formare e minim la nivelul ANP si la nivelul unitatilor. De aceea, ofiterii cu formarea sunt "jolly jokeri", sunt dusi de ici-colo si nu sunt lasati sa-si faca treaba.
5)Compararea cu alte comunitati profesionale.
Ne comparam de obicei cu politistii, cu politistii comunitari, cu jandarmii, cu armata etc. In plus, reprezentantii fiecarei profesii din penitenciar se mai compara cu omologii lor din afara sistemului penitenciar. Studii serioase nu s-au facut inca. De aceea, comparatia e mai mult la nivel empiric. Ne-am atasat foarte mult, dupa ceea ce observ eu, de ideea ca suntem similarii politistilor. Probabil ca din acest motiv si dorim sa ne numim si noi politisti. In ce masura ne ajuta sau nu aceasta asociere, ramane de discutat.
Sau mai suntem comparati cu gunoierii. Nu, nu de Huginn, de un nene care s-a pensionat si care, fiind un terapeut mai bun decat psihologii si asistentii de azi, fiind educatorul perfect, selectiona gunoaiele si le aplica cate (nu imi pare rau pentru cacofonie) o corectie realista si eficienta.
Comparatia cu politia e cea mai potrivita. Vrem sa ne numim politie penitenciara.
la urma urmei suntem tot un fel de politisti,lucram de aceeasi parte a legii.ei ii prind,noi ii custodiem.....
Timisoara vrea POLITIA PENITENCIARA !!! este o cerere ce nu costa nimica....
Si Poarta Alba vrea politia penitenciara.
Poarta Alba vrea politia penitenciara!
Poarta Alba odata... Poarta Alba de doua ori... Adjudecat!
Oradea vrea politia penitenciara.
Rahova voteaza: politia penitenciara.
Si Botosaniul vrea politie penitenciara, dar cu o conditie: sa ne facem uniformele la noi, la Dorohoi.
Problema e urmatoarea: politistii se lauda cu infractorii prinsi, pompierii cu oamenii salvati etc. Noi cu ce ne laudam?
Si uite asa ne intoarcem frumusel la valori si la obiective. Vom fi respectati in masura in care ne vom dovedi rolul in societate si vom servi valori general umane.
Iar pentru asta va trebui sa facem ceva cu adevarat util si sa-i punem pe detinuti la treaba, sa-i facem sa se simta utili societatii. Cum? Eu cred ca voluntariatul e cheia.
si CODLEA vrea POLITIA PENITENCIARA !!! opinia mea este ca e mai usor sa-i prinzi decat sa-i custodiezi.politistul ii prinde si gata. noi traim printre ei 12 ore pe zi.eu zic ca suntem la fel de utili societatii ca si politistii,pompierii si meidici.e mai greu sa lucrezi la penitenciar decat la politie,deoarece detinutul in prostia lui ne asociaza cu forta de coercitie care l-a bagat dupa gratii si crede ca noi nu-l lasam sa plece acasa,ca-i rapim libertatea.si de aici mai multa dusmanie pe noi decat pe politisti. nu cerem decat ceva firesc,o titulatura moderna conforme cu exigentele UE.de ce atata reticenta din partea unor colegi?nu-mi pot da seama...
nu un moft,ci o necesitate....
Dragi colegi,
Au trecut mai mult de 10 ani de cand lucrez in sistemul penitenciar si, vorba unui bun prieten de-al meu, e pentru prima data cand simt ca putem schimba ceva in sistem. Penifestul e o sansa pentru care putem fi recunoscatori. Orice idee buna poate prinde contur si se poate impune, daca e sustinuta cu perseverenta si cu argumente clare si daca cineva inteligent si cu putere de a o pune in practica (in unitati sau la ANP), o prinde din zbor.
Pe cei din ANP nu-i intereseaza de uniforma noastra care o purtam zi de zi...si care la doua spalari se albeste,ei nu poarta uniforma asta,de ce sa se agite atat sa o schimbe,deci nu prea vad intr-un viitor apropiat sa se schimbe ceva,iar cu denumirea de,,politie penitenciara''lafel,nu intereseaza pe nimeni sa ne numim asa,pt ca ei nu umbla in uniforma aia jegoasa,iar hotul nu-i rade in nas sau sa-l scuipe pe sectie...,suntem umiliti din cauza ca nimeni nu incearca sa ne creeze o imagine, asa cum o au cei de la politia penitenciara din italia,au prestanta si autoritate in fata hotului si nu numai,adevarati politisti,uniforme frumoase,materiale bune,nu ca ale noastre...,deci in concluzie,dk noua nu ne scapa niciun hot din puscarie sa fuga...,inseamna ca de ce ne-ar mai trebui alta denumire si alte uniforme??suntem bazati domnilor,sa zicem mersi ca ne-au mai luat astia masini noi cat de cat,pt ca eram ultimii care mai umblam cu tv-urile,deci GIURGIU VREA DENUMIREA DE ,,P O L I T I E P E N I T E N C I A R A''asa macar la misto,nu vedeti fratilor ca va rad comunitarii in nas?...gardieni,paznici,suntem de rasul lumii...!
Referitor la noua titulatură,"Poliția Penitenciară" nu-și are rostul, poliție inseamnă cu totul altceva decât ceea ce facem noi, ar fi mai bine să fim atenți la alt aspect, uniforma. Se poate totuși schimba! De ce nu luăm modelul de la Poliție, alte culori bineînțeles, cu sigla noastră, dar modelul lor. De ce trebuie să tot modificăm așezarea gradelor pe uniformă,e atăt de simplu,dintotdeuna au fost pe epoleți! Referitor la denumirea gradelor profesionale, de exemplu: "subinspector de penitenciare" atâta timp cât există o uniformă e simplu, oricine iși dă seama că nu e de la altă structură. Este pleonasm să mai și scrie in piept "subinspector de penitenciare". De ce la armată e simplu:"sublocotenent" și la jandarmi la fel, la pompieri la fel! Nu scrie niciunde: "sublocotenent de jandarmi" sau "sublocotenent de pompieri", etc. Se vede de la o poștă din ce structură facem parte fiecare. Ar trebui să avem totuși mai multă responsabilitate și să vedem pe unde suntem și in ce direcție vrem să o luăm, să analizăm bine și după, să punem in aplicare decizia luată, căci altfel ne tot pripim și nu rezolvăm mai nimic.Sper să găsim oamenii care să aducă la indeplinire cu succes unele lucruri, normale, pe care toată lumea le vede!Până si Comunitarii au uniforme mai frumoase ca noi!
Trimiteți un comentariu