Domnul Ragea a băgat spaima în directorii noştri. Oamenii, grijulii nevoie mare să nu-şi piardă bunătate de ciolan, nici să respire liber n-au apucat în timpul şedinţei la care au fost convocaţi. Mesajul de bază s-a învârtit în jurul îndemnurilor scrâşnite: „vă descurcaţi!”, „lucraţi la limita legii!”, „nu cereţi nimic!”, „nu daţi nimic!”, „e criză”, „cine vrea să plece, e liber”.
Directorii, oameni înţelegători, au luat notiţe şi au venit la unităţi. Aici s-au transformat în lei paralei. Încărcaţi de responsabilitate, au început, la rândul lor, să ragă la subordonaţi: „economie, economie, economie!”. Şi ce-au făcut, în afară de faptul că şi-au arătat muşchii puternic încercaţi în timpul smotocelii de la Bucureşti”? Au stins luminile şi ne-au tăiat porţia de hârtie. Oare câtă economie au făcut? De doi lei umilinţă.
Cineva spunea că peştele de la cap se împute şi de la coadă se curăţă. Dreptate avea. Procesul nu a început cu domnul Ragea, ci se continuă cu dumnealui. Sistemul penitenciar a fost şi este un sistem piramidal de transmitere a umilinţei. Directorii îşi tratează subordonaţii cu aceeaşi lipsă de respect cu care au fost şi ei trataţi şi încearcă să-şi dreagă astfel orgoliul puternic şifonat.
Dar ofiterii, ce fac ofiţerii? Păi şi ei funcţionează după acelaşi patent. După ce-şi primesc bruma de umilinţă, dând din cap aprobator la toate inepţiile directorilor, se întorc rânjind către subordonaţi, grăbiţi nevoie mare să pună pe edificiul mândriei proprii ţiglele spulberate în timpul căciulelii. Găsesc tot felul de tertipuri ipocrite ca să-şi verse amarul pe ofiterii sau pe agenţii subordonaţi. Îi privesc satisfăcuţi că au şi ei „negrii” lor.
Pe un „negru” îl trimit să le cumpere ţigări, pe altul să le facă alte servicii ş.a. Uite aşa, încet, încet, oamenii simt că şi-au regăsit stima de sine. Oare se termină aici circul? Da’ de unde! Păi agenţii ce să facă, bieţii, cu mândria „nereperată”? Poate dacă l-ar ţine pe un coleg la uşă făcându-se că nu-l văd („a ajuns la cheia mea”)... Sau dacă un deţinut le-ar face pantofii...? Ce ziceţi? S-ar simţi mai bine? Despre deţinuţi nu are sens să mai vorbim. Ştim cu toţii care sunt relaţiile dintre ei, ce abuzuri se fac şi acolo.
Se pare că fiecare îşi rezolvă problemele legate de mândrie în Republica Penitenciară. Fiecare pare că are moşia lui pe acest tărâm. Ar fi o problemă: de unde atâtea moşii?
Şi totuşi, dragi colegi, deşi aceasta e schema clasică, înscrisă în ADN-ul (sau ANP-ul?) sistemului, am întâlnit şi colegi cu demnitate, colegi care nu s-au umilit, care ştiu să răspundă civilizat, demn şi argumentat, fiecărui abuz, care nu linguşesc, nu acceptă să mintă şi nici să-şi umilească semenii.
Dacă vrem să schimbăm ceva în acest sistem, nu trebuie să aşteptăm să primim, ci să ne câştigăm dreptul nostru la demnitate şi la egalitate în faţa legii. Trebuie să putem spune NU, când credem că e NU şi DA, când credem că e DA. Acum, mai mult decât oricând în cei 10 ani de când sunt eu în sistem, simt că suntem în pericol, că ne paşte o dictatură „la limita legii”. Să luăm atitudine! Legea e de partea noastră. La fel şi dreptatea, la fel şi bunul simţ.
72 comentarii:
Omul raţional se adaptează la lumea înconjurătoare; omul iraţional persistă în încercarea de a adapta lumea din jur la el. Prin urmare, progresul depinde de omul iraţional.
O instituţie care are mai mult de 1000 de angajaţi devine un imperiu care se autoperpetuează, creând atât de multă muncă internă, până când nu mai are nevoie de vreun contact cu lumea exterioară.
Iar intr-o ierarhie fiecare angajat tinde sa avanseze pana la propriul nivel de incompetenta (Principiul lui Peter)
Corolar la principiul lui Peter
Nu fi de neînlocuit. Dacă nu poţi fi înlocuit, înseamnă că nu poţi fi nici promovat.
mda, acum sunteţi nemulţumuţi de atitudinea directorilor şi ofiţerilor din penitenciare, dar când s-a pornit campania de scoatere a magistraţilor din funcţiile de directori de penitenciare, aproape toată lumea (şi mai ales sindicatele) săreau în sus de bucurie, negândindu-se că va veni şi clipa în care nimeni nu va mai avea curaj să se opună "directivelor" de centru.
P.S.
de unde ştii tu "şi totuşi" de abuzurile care se fac cu deţinuţii. cu toate că spui că lucrezi de 10 ani la penitenciar se vede treaba că nu prea stai în locul de deţinere (dacă ştii ce înseamnă asta).
Cu scuze pentru intarziere... Bine ai venit in echipa si totusi! Acum cateva luni as fi facut parte din comitetul de primire :). Succes si minte limpede!
Gandirea romanilor sta sub semnul dictonului "capul plecat sabia nu-l taie". Este dificil sa-ti pastrezi demnitatea cand siguranta materiala a ta si a familiei depind de cateva cuvinte nespuse. Este greu sa iesi dintr-un mecanism care a functionat zeci de ani pe principiul superiorul comanda-subordonatul executa. Este aproape imposibil sa gasesti solutii la probleme complexe daca nu ai fost obisnuit(poate lasat, incurajat) sa analizezi si sa cauti iesire in situatii simple din serviciul tau.
Felicitari pt. acest articol, si totusi. Incepi sa-mi fii din ce in ce mai drag. Scrii asa de "pe gustul meu" incat uneori am senzatia ca stai prin preajma noastra si ne citesti gandurile.
pentru 09.09: nu te supara, modul tau de gandire este specific unui om resemnat, fara demnitate. Cel care este demn, este demn pur si simplu. Omul de caracter, are caracter si gata. Cel care are in sange putina mandrie, o are si gata. Fara comentarii, fara scuze, fara argumente pro si contra. Nu intamplator, lumea asta nu e plina de oameni deosebiti. Si stiti de ce? Pentru ca sunt putini. In rest, vorbarie...
Sal'tare,
...Da-ti , ..., numele si functia , sa te respectam si noi, ai de te citim , de pe alte meleaguri...
Caterinca e buna , un pic rasuflata , mereu in cirdasie cu nemultumiti ,contra directiuni . Te iubesc mojicii... sau , cum se vede cam ...NU... HA HA HA...
Daca nemultumirea ar tisni din ochii gloatei inversunate , s-ar percepe in comentarile afisate pe superbul blog , da', de unde ura...
e doar frustrarea nereusitei in ambitia de a urca scarile ierarhiei , in ciuda alorlalti,
care au putut..
Undeva ., intr-o alocutiune postata , intrezaream , ca toata fiinta ta se deda sistemului , nealterat(a) , in speranta ca-l vei cladi , asa , cum era , primar , radacinos , si-l vei ridica inmugurit si... cu flori
In ciuda alorlalti care l-au parasit si si-au gasit fericirea pe meleaguri de "tinerete fara batrinete"
M-am inselat , inteleptii nu ti-au aratat inca calea...
Vodca icepe sa-si faca efectul , soarele inteapa deja , lumea devine din ce in ce mai cirna...
Bafta , vitrege , si cind ajung pe plaiuri poate te caut ... sa-mi spui numele si functia...
Cei care sunt cei mai morali sunt cel mai departe de problemă.
Secretul succesului este sinceritatea. O dată ce poţi să te prefaci ai reuşit.
Ceea ce numim păcat la alţii, pentru noi este experiment.
Pentru 9:43....
Nu ma supar, in esenta articolul cauta sa starneasca in noi" sa luam atitudine". Pentru mine curajul fara ratiune, fara argumente, nu-si are rostul. In plus, stii probabil ca, urcand pe scara sociala, la un nivel superior reactiile primare nu sunt dezirabile , curajul devine diplomatie, arta conversatiei.
pentru "pruteanu'
HEI P'TI CON , CA-VA???????
COLISSE DE MERDE , DE TABARNAK OUE T'ES UN P'TIT , P'TIT CON !!!!!
Mais , moi , je t'aime tellment!!
Corriges-moi en francais , s'il te plait , car j'ai oublie la sacree langue roumaine !!
Comme j'ai vu , auparavant , tu avais le don de metriser tellment bien la gramaire roumaine et j'aime bien quand tu cries aupres les geans , ""faites attention a vos faux utilises a l'ecriture""
Mais, pauvre con , pauvre "trou de cul" , adicatelea "gaozar" ,
faites attention a tes propes faux...
Iti tre' cam mult sa conjugi in trecutul oltenesc , cazul Genitiv iti este strain , iar diferenta dintre asta si ala Dativ , pare nula...
Cauta de-mi conjuga verbu' "vas t'en..." e de la "aller"
"O umilinta este adeseori o vatamare mai grava decat o lovitura fizica.Rana pe care o lasa se vindeca rareori de la sine."
Alexander Lowen
Sincer cred ca umilintele in sistemul ANP nu se vindeca niciodata de la sine si nici altfel,de fapt altfel nu ar avea cum,pentru umilintele la care suntem supusi nu beneficiem de nici un fel de consiliere,umilintele nasc doar niste monstrii, care cred ca isi imbunatatesc stima de sine daca umilesc si ei ,la randul lor, pe cei situati mai jos in acest sistem piramidal.
"Acela care a pierdut respectul de sine insusi,care a cedat presiunii circumstantelor exterioare,cand constiinta sa ,in sinea lui,ii ordona sa lupte si sa invinga -acela care a inceput sa dea intaietate subtilitatilor cazuistice inaintea afirmatiilor unei convingeri tari -acela si-a creat obiceiuri de dezertare,care il fac sa fie las pretutindeni."
Fr. W. Forester
Din pacate mi se pare ca randurile de mai sus ii descriu perfect pe sefii nostrii de la ANP,spre regretul si suferinta noastra, a tuturor celor care muncim si cu sufletul in acest sistem.Din pacate sefii de pe Maria Ghiculeasa 47 au uitat o vorba care spune :"CREDIBILITATEA este dependenta de trei factori:LEGITIMITATE,COMPETENTA si AUTORITATE"Francisc Schneider
Ultimul autor citat s-ar putea sa-i fie cunoscut domnului Bala,domnul Schneider este profesor universitar la medicina in Timisoara.Legitimitatea nu insemna ai umili pe cei care sunt intr-o ierarhie formala mai jos ca tine.
Despre economie ce sa zic ,aceste economii heirupiste imi aduc aminte de vremea copilariei si adolescentei mele cand zilnic ni se lua curentul la consumatorii casnici undeva intre orele 20 si 22,elevii invatam la lumanare sau lampa de petrol, in care puneam motorina cu sare,ca nu se gasea petrol lampant,ca si bunicii nostri,pentru ca sa citesc intr-un numar al revistei "Lumea"ca in Romania consumul casnic de energie electrice este de 8%(la vremea respectiva),deci nici o economie nici macar daca l-ar fi desfiintat de tot.Tot circul acesta cu economia este menit sa ne aminteasca in fiecare secunda ca sefii au putere absoluta,uita insa ca unii dintre noi stim ca "orice putere corupe si putera absoluta corupe absolut"spunea Napoleon Bonaparte
Lucratorii din penitenciare trebuia sa/si dea seama de ce poate Ragea, in momentul in care a transferat la AVAS, pentru a fi distruse,FABRICILE DIN PENITENCIARE! Era prea greu si prea mare responsabilitatea, pentru cat il duce pe el gavleaza, sa eficientizeze fabricile, mai ales in perioada asta de criza cand si 10 lei care vin sunt valorosi si mai ales cand ppl/ii stau pe camere si indura caldura si plictis! ATAT POATE RAGEA SI DE ACEEA SUNTEM AICI! DU-TE ACASA BAIETAS, CA ESTI VAI DE TINE! LASA-NE, LASA-NE!
Pt. dmiral:
Si pe mine au vrut sa ma "respecte" unii ca tine, amaratule, dar au calcat in propriul lor respect (urat mirositor) si au alunecat. Pe tine chiar nu te invata nimeni sa scrii? Director nu cred ca esti (nu are nimeni o parere chiar asa de proasta despre ei incat sa te creada din tagma lor), secretara nu (ca esti agramat rau)... Ce poti sa fii? Esti Ragea? Nu, nu... Esti o limba dulce, curatatoare de funduri de directori.
pentru 10.22: te simt un om deosebit. Cu toate astea, omul demn este demn fara sa aiba reactii primitive, fara sa dea cu bata in cap, fara sa tipe, sa urle , sa jigneasca , sa umileasca sau mai stiu eu ce. N-a fost vorba niciun moment de reactii nepotrivite. Iar unde intervine diplomatia in dauna adevarului si a respectului fata de om, avem de-a face cu politica. iar politica e o "bagaboanta", stim bine, asa ca no comment.
lasa naibii sticla aia de cocart, ca ai inceput sa furi curent.
Pt. Huginn:
Multumesc pentru urari! Chiar am nevoie de minte limpede. Sper sa facem echipa buna, toti cei care scriem, comentam sau ne aruncam macar privirea pe blog.
Vad ca ne-am cam incrancenat. As vrea sa cred ca reactiile acestea nu erau in spiritul articolului. Ideea era doar sa schimbam atitudinea aceasta umil-razbunatoare cu una demna. Unii au reusit. Primul pas pe care l-au facut a fost sa accepte ca se intampla. Al doilea, sa invete sa spuna "NU" sau "DA", dupa constiinta proprie. Si uite asa, incet-incet, sistemul se schimba incepand de jos. Va dura ceva timp. Pai ce mai stam?
Pt. 16.18
De acord cu tine. Diplomatia nu trebuie sa primeze in dauna adevarului.
Un diplomat este cineva care-ţi poate spune să te duci la dracu în aşa fel încat să aştepţi cu nerăbdare călătoria.
E un manipulator.
De ce in sistemul penitenciar documentele sunt semnate de persoane care nu au nici o treaba cu ceea ce scrie acolo? Un document, spre exemplu, este facut de un ofiter si este semnat de seful sau (eventual) si de director. Cel care-l gandeste si il concepe are dreptul, in cel mai bun caz, sa-si treaca initialele pe exemplarul 2. Desi pierde foarte mult timp cu documentele, cel care le concepe si care, in acelasi timp, mai are foarte multe lucruri de facut pe sectiile de detinere, nu apare nicaieri. Nu este folosit omul acesta?
Desi cineva a avut ideea "geniala" de a-i numi pe detinuti persoane private de libertate, mimand astfel respectul fata de orice fiinta umana, in penitenciar nu sunt respectati nici agentii sau ofiterii, ce sa mai spunem de detinuti... A ramas inca in documente exprimarea "...persoane private de libertate folosite la munca". De multe ori si despre agenti se spune ca sunt folositi. Despre ofiteri nu se spune, dar si pe ei ii folosesc sefii lor. Uite asa, incompetentii si lingaii s-au cocotat pe gramada de gunoi si conduc ograda. Un minim respect ar fi dovedit daca s-ar elimina, macar din modul de exprimare, termenul "folositi" in acest context.
Stiti cumva daca ziua de 29.06.2009 este libera? Cica ar fi prevazuta ca zi libera in acordul colectiv de munca. E adevarat?
ptr "si totusi"...si totusi era mai bine sa postezi doar comentarii rasuflate cu tendinte paranoice...suferi de narcisism mai draga...fugi tare ca esti paralel cu problemele din sistem!
p.s.pfui la cenaclul flacara mai draga!
acordul colectiv a expirat pe 10 iunie. stupu & compania, sindicatul de 5 persoane, s/a bagat in seama si a suspendat aplicabilitatea noului acord colectiv. asa ca nu mai avem acord, nu mai avem liber. snlp si fsanp fac eforturi, sper sa reuseasca. succes!
Am dorit sa postez la aricolul dvs.un citat din Mihai Eminescu.
Stupefactie!
"HTML-ul dvs.nu poate fi acceptat.Daca nu se poate asa,va recomand:Mihai Eminescu-De cand cu inceperea,Timpul 19.sept.1879
Istoria se repeta!
Se pare ca suntem cenzurati inainte de a ne cenzura administratorul blogului!
Asta e viata!
Aceasta cenzura ne doare,inseamna privarea de libertate a omului liber!
Quo vadis,domine?
N-ai voie sa citezi un mare poet national si ,in acelasi timp,filozof?
Te felicit, si totusi! Ti-am citit si celelalte doua articole si toate mi-au placut foarte mult.
pt. 19,38
Ai probleme cu logica? Folosesti cuvinte putine si alea sunt contradictorii. Stii cum se spune: "doua vorbe, trei prostii".
PFUI, TU ESTI PAPAGALUL LUI RAGEA?
ESCA E MAI BUNA,A INTRAT SI IN MANUALUL DE ISTORIE!
economie?ar trebui extrasa maseaua cariata(ANP)de ce sa avem nevoie de mancatori de buget?avem legi,avem regulamente,nu trebuiesc decat adoptate si puse in practica fara misticile "idei geniale si luminate"a celor din ANP!mi-e teama ca vom plange dupa magistrati(cei drept,au fost si loaze printre ei).
Am vazut ca sunt cativa colegi care nu sunt de acord cu ceea ce am scris. Sa fie oare problemele semnalate artificiale? Ce credeti?
Din punctul meu de vedere, sunt probleme reale. Poate ca ne este greu sa recunoastem. Poate ca ne simtim frustrati sa recunoastem ca suntem, fie folositi (de obicei de sefi), fie ii folosim pe ceilalti (de obicei pe subordonati sau pe detinuti).
Observ ca avem mereu nevoie de dusmani. Asa ne simtim tot mai in pielea noastra: dusmanind. Poate ca solutia nu a fost sa ne razboim cu magistratii, cu siguranta nu e nici sa ne razboim cu directorii sau cu ANP. Solutia e la noi: sa ne pastram demni, cum ne indeamna articolul, si sa impunem respectarea legii.
Eu nu inteleg care e problema? ce va doare pe voi daca hotul imi face papucii s-au daca eu ii cumpar sefului tigari. Poate ca detinutul se bucura sa se puna bine cu mine poate ca traiesc si eu mai bien dacami imbunez seful. Carei problema voastra?
Este un articol foarte bun, dupa parerea mea.Da, incompetenta celor care sunt in functii de conducere - si ma refer la dir adjuncti, sefi servicii - este la ea acasa in Republica Penitenciara! De aceea sunt asupriti cei care stiu meserie, de aceea nu sunt promovati cei care ar tb de fapt sa ocupe acele functii pt ca ei tb sa munceasca.Daca ar fi oameni competenti in aceste fct. atunci nu ar mai fi haosol acesta in Republica noastra Penitenciara si de fapt in tara asta '' minunata''.
Sistemul penitenciar ramane ceea ce este!
E greu,poate peste 20 de ani!
Stiti ce este ciudat? Cu cat muncesti mai mult, cu atat ti se pun mai multe in carca si cu atat esti mai vinovat. In acest sistem sunt descurajate munca, ideile bune (nici macar sa le fure nu pot astia) si initiativa.
Pt. 21.53
Asa au spus astia si acum 20 de ani. Si unde suntem? Ideea e sa nu asteptam sa ne pice para malaiata.
Anonimului de la 21:52 :Sa presupunem ca maine A.N.P.-ul va numeste sef!
Credeti ca,prin fisa postului veti mai executa sarcini de executie?Nu!
Dar,din nefericire,dvs. trebuie sa stiti tot ceea ce se efectueaza in compartimentul de care raspundeti!
SITUATIILE PE CARE VETI FI NEVOIT SA LE SEMNATI,DECI SA VA ASUMATI RASPUNDEREA,VOR TREBUI VERIFICATE!
AVETI SANGE IN INSTALATIE?
Cunoastem multi sefi care spun:
Fie omul cat de prost,mintea-i vine dupa post!
Da, anonimule 22:18:00, ai spus o vorba mare. Acest sistem functioneaza intr-adevar de zeci de ani dupa nivelul de sange din instalatie.
Cunoastem in parte,judecam asijderea!
E usor a scrie versuri....
Eu nu spun ca nu sunt nedreptati in sistem,dar,hai sa ne vedem lungul nasului,si sa nu-i bagam pe toti in aceeasi oala!
Va raspund eu. Pentru ca eu sunt intre cele mai vechi din serviciu, sefa mea mi-a propus sa preiau functia de sef serviciu. Am acceptat, dar nu pot sa renunt la sarcinile de executie pentru ca suntem foarte putine. Prin urmare, organizez serviciul, fac si foarte multe din treburile pe care ar trebui sa le faca sefa mea (nu e foarte clar ce face seful serviciului si ce face directorul adjunct). Ceea ce nu a reusit sa-mi plaseze mie din sarcinile ei, le-a plasat celorlalte colege ale mele. Ea nu mai face nimic si, din cand in cand, se mai ia de noi, fara sa aiba habar de nimic. Stiti ce am sa fac? Am sa-i spun sa-si bage imputerncirea in fund si sa ma lase in pace. Si am sa-i dau sa mai faca si ea cate ceva, ca s-a facut nesimtita cu strigaturi. A ajuns o leguma vaitatoare, iar eu mi-am asumat roluri triple.
Vai de mine, oamenii astia semneaza si pentru ei e deja un efort prea mare. Ma lesi?
22.29-de acord cu tine...am zimbit azi ptr prima data...:)
pt. 22,26
Este adevarat ca sunt oameni buni in sistem si ca nu trebuie sa generalizam, dar este la fel de adevarat ca tendinta este cea descrisa aici.
Ipocrizia este inca la ea acasa in Republica Penitenciara. Pai cine ati vrea sa ne conduca, daca nu ipocritii?
Anonimului de la 22:29 :
Fa rost de fisa postului dir.adj.Nu accepta sa executi vre-o sarcina din acea fise si nici un subaltern sa n-o faca!
Daca duci si o parte din sarcinile de executie ale serviciului a carei sefa esti,incerca sa-ti formezi oamenii!
Iti va lua 1-2 luni!
Daca vei merge cu sarcini de sef si de executie,nu vei reusi mai mult de 3 luni!
Vei claca,spital scrie pe tine!
Iar,in fata organelor de control(executie nu exista) tu vei raspunde!
Sa auzim de bine!
Nu o parte din sarcinile de executie, ci fac tot ceea ce faceam inainte si, in plus, sarcinile de sef serv. Nu am pe cine sa formez pentru ca sunt singurul as. soc. Problema e ca fac si ceea ce ar tb. sa faca dir. adj. Nu rezist mai mult de trei luni? Surpriza! Am depasit termenul.
Esti buna,daca ai rezistat mai mult de trei luni!
SI ALTII AU FACUT-O!
Dar,nu stiu cat te va incurja acest lucru!
Fa un raport catre director si expune situatia!
Cu Dumnezeu inainte!
Un exemplu al prostiei si al lingusarelii care l-a promovat toata viata este Muscalu de la Penitenciarul Giurgiu. Da sigur ca vi-l amintiti este cel care a furat mireasa cu grupa de interventie , a organizat baluri mascate , a numit si retras din functii dupa interesul personal fara sa-l traga nimeni la raspundere este cel caruia i-a fost vandalizata masina in fata blocului de catre cei exasperati de prostia individului. Astfel de personaje se afla in tot sistemul dar atata timp cat se promoveaza prostia si incompetenta astfel de oameni sunt in functii importante de unde pentru a-si infrange frustrarile actioneaza impotriva oamenilor cu o ura necontrolata. Da!Confirm ca in sistemul penitenciar sunt oameni care muncesc cu daruire ,si sunt trantori care isi asuma meritele muncii altora ; cum este cazul si celebrului dir. adj. Muscalu.
Sper, sa gasesti intelegere!
Nu trebuie sa disperi.
Daca vei gasi taria de a actiona,de a infrunta provocarile,atunci vei obtine ceea ce doresti:sper ca nu bani(buget de austeritate),ci satisfactie profesionala!
Si sa poti merge mai departe!
LEGILE MANAGEMENTULUI… puţin adaptate (din păcate)
1. Cei ce au, primesc. Cei ce pot, fac.Cei ce nu pot, ii invata pe
altii. Cei ce nu-i pot invata pe altii, administreaza.
2. Orice este posibil daca nu stii despre ce vorbesti.
3. Nu crea nici o problema pentru care nu ai nici un raspuns.
4. Oricine poate lua o decizie daca are suficiente informatii. Un
manager bun poate lua o decizie fara a avea informatii suficiente.
Un manager perfect poate lua o decizie fara a avea nici un fel de
informatii.
5. Cind un manager vrea sa-si impresioneze subalternii cu detalii
sofisticate, inseamna ca el a pierdut din vedere obiectivul final.
6. Nu veni niciodata cu idei noi, care ti se pot da inapoi ca
sarcini.
7. Sedintele sint evenimente in care minutele conteaza, dar orele
nu.
8. Cu cât un plan este mai complicat si mai grandios, cu atât
sansele lui de esec sint mai mari.
9. Printre economisti, lumea reala este considerata adesea un caz
special.
10. Tehnologia este dominata de doua tipuri de oameni: a) cei care
inteleg ceea ce conduc;b) cei care conduc ceea ce nu inteleg.
11. Daca exista o cale de intârziere a unei decizii importante, un
bun manager o va gasi.
12. In orice instituţie, munca se orienteaza spre nivelele cele
mai de jos ale ierarhiei.
13. Pentru saritura in inaltime este mai bine sa antrenezi un om care
sare 2 m, decit doi oameni care sar fiecare 1 m.
14. Nimic nu este imposibil pentru cel care nu trebuie sa le faca
singur.
15. Mai usor sint recunoscute talentele din alta parte decit
talentele din propria unitate.
16. Recrutarea personalului inseamna de multe ori triumful sperantei
fata de experienta.
17. Este bine ca in afara biroului sa ai mersul grabit pentru a nu da
prilejul subordonatilor sa-ti puna intrebari.
18. Daca dai dispozitii, sa fie verbale. Cele scrise pot fi folosite
mai târziu impotriva ta.
19. Schimbarea lucrurilor este o tema preferata a oricarei conduceri.
20. Oricit de mult muncesti, niciodata nu faci destul. Ceea ce nu
faci este intotdeauna mai important decit ceea ce faci.
21. Cind esti in dubiu, murmura. Cind esti in dificultate, deleaga pe
altcineva sa rezolve problema. Cind esti direct raspunzator,
cintareste.
22. Daca o problema conduce la prea multe sedinte, atunci sedintele
devin mai importante decit problema insasi.
23. Daca nu-i poti convinge pe birocrati, atunci creeaza confuzie.
24. Eficienta unei sedinte este invers proportionala cu numarul
participantilor si cu timpul afectat.
25. Cu cit doresti mai putin sa faci parte din tot felul de consilii
si comisii, cu atât vei fi rugat mai mult sa o faci.
@23.06.2009 21:35:00 & 23.06.2009 21:52:00
Vrăjitorul din Oz către "sperietoarea de ciori": Nu pot să-ţi dau creier, dar pot să-ţi dau o diplomă.
Al vostru pentru totdeauna, Murphy
Replica:
Profetul nu este recunoscut in locul de bastina!
Speranta,ramane speranta,martirii au supravietuit fiindca au avut credinta!
Cand facem,ceea ce facem,nu ne asteptam la diplome,totul e facut,ca pentru Domnul!
Dar,dezinteresul e luat drept prostie,de unii dintre noi!
Problema nu ar fi ca dezisteresul este luat ca prostie. Problema cea mare e ca tocmai interesul si implicarea sunt catalogate drept prostii, iar cei care fac treaba sunt caii care merita loviti.
Am rezistat ani, nu luni. Cu directorul nu pot vorbi despre asta. E prietena lui cea mi buna din unitate si, in plus, imi mai da si el sarcini care nu au nicio legatura cu munca pe care ar trebui sa o fac. In cazul in care se intampla sa nu pot duce la indeplinire ceea ce mi-a trasat sau incerc sa-i explic ca nu ar trebui sa facem noi (eu sau colegele mele) ceea ce ne impune, se aliaza cu sefa noastra (daca nu tb. sa faca ea, nu-i pasa, noi sunem bune de hamaleala) si nu mai avem ce face. Daca nu mai putem suntem ridicate in picioare in fata intregului personal in sedinte si e. Habar n-am ce sa mai fac. Tot serviciul este revoltat, ba si celalalt serviciu pe care il are in subordine. Eu, orice s-ar intampla,voi refuza sa mai fiu sclava. Va multumesc pentru acest articol, iti multumesc si tie, Tora! Aici ar tebui sa fim profesionisti, nu sclavi pe plantatia profitorilor.
Replică la... replică
Referitor la prostie:
Când prostia constituie o explicaţie suficientă, nu e nevoie să recurgi la alta.
Apropo de (dez)interes:
Nu o să-ţi dai seama niciodată în ce parte s-a dus trenul doar uitându-te la şine.
Si totusi, tu sigur nu/l cunosti pe seful meu? Ca prea l-ai descris, pe bune!
Esenta democratiei: doi lupi (ANP si MJLC) si un miel (ghiciti cine!) il voteaza pe cel pe care-l vor manca la cina.
Vad ca multi se supara pe domnul Bala. Cred ca lectia pe care ar trebui sa o invatam din ceea ce ni se intampla acum, e ca nu trebuie sa asteptam un lider providential care sa scoata sistemul din mocirla. Va trebui sa ne descurcam singuri, fiecare la locul sau de munca, si solidari. In canditiile in care, insa, sindicatele (si aici ma refer la fiecare sindicalist in parte, nu doar la lideri) nu reusesc nici macar sa adune cvorumul necesar, de ce sa ne miram ca oamenii conduc dupa bunul lor plac?
"Lucrurile nu sunt greu de facut. Greu este sa te pui in pozitia de a le face."
C. Brancusi
Adevar grait-a.
UN SISTEM OLIGOFREN CE S-A UMPLUT DE SCEPTICI!NE ARUNCAM CU VORBE IN GURA,UNII ALTORA.NE UMILIM DIN ORICE POZITIE PENTRU CA A INCEPUT SA NE PLACA SI ASTA CONVINE CONDUCERII SISTEMULUI.O SA FIU FOARTE CURIOS DESPRE VOI MERCENARI AI SISTEMULUI,IN DATA DE 30.06.2009 CUM VE-TI REACTIONA FACE TO FACE CU PRESA,DACA SUNTETI LA FEL DE BUNI SI LA PROBA ORALA.VA FI O INCALZIRE PENTRU CE VA URMA.UN COLEG POSTA CA DOAR PESTE 20 DE ANI SE VA MISCA CEVA IN SISTEM,EU ZIC SA NU MAI ASTEPTAM CUM AU FACUT GENERATIILE TRECUTE,PANA IN 1989.NU CRED CA MAI MERITAM ACEASI VIATA SUB UN ALT GENERIC.ASTEPT PIETRE!
Pietre? Pentru ce? Vrei sa-ti construiesti o coliba in care sa va ascundeti toti agramatii si lipsitii de logica, dupa ce va imbatati?
De ce sari asa la el? Poate omul vrea sa spuna ceva. Sa vedem:
1) va deranjeaza scepticismul;
2) nu va place ca se arunca vorbe cu usurinta;
3) ati vrea sa ne auziti pe data de 30.06.2009;
4) vreti sa iesim din letargie si sa nu mai lasam inca 20 de ani sa treaca peste noi.
Patru idei. E OK mesajul dvs.E foarte bine sa putem deveni mai responsabili, mai activi, sa putem avea incredere unii in altii, sa fim colegi buni si adevarati profesionisti.
Pot sa va intreb: ce va fi in data de 30.06.2009? Pentru ce ar trebui sa ne pregatim?
LITOVOI scria ca nu mai exista acea incredere intre colegi, incredere care sa ne dea siguranta ca, atunci cand batem palma cu un coleg, ne putem baza pe el. Eu asta am inteles din mesajul sau. Si asta... Tone de hartie, sute de kg de tus si foarte mult timp se pierd pentru ca ne-am pierdut exercitiul de a avea incredere, ne-am pierdut simtul camaraderiei. Abia daca mai gasesc doi sau trei colegi pe al caror cuvant sa ma bizui. Asta e e adevarata criza.
In Republica Penitenciara se reinstaleaza dictatura. Daca sindicalistii nu reactioneaza, daca mai dormim pe noi si nu putem nici macar sa ne adunam in sedinte, daca nu ne deranjam sa luam decizii sindicale astfel incat liderii nostri sa aiba o baza larga de sprijin, vom ramane la coada.
Trimiteți un comentariu