Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

vineri, 5 iunie 2009

Petit bouquet de roses pour vous souhaiter un très bon week-end

Joi, 04.06.2009, Evenimentul zilei publica, cu titlul "Turul Franţei pentru deţinuţi ", urmatoarea stire:


Aproape 200 de deţinuţi francezi se pregătesc pentru prima ediţie penală a Turului Franţei, scrie BBC.

Cei 194 de deţinuţi, escortaţi de 124 de gardieni şi instructori sportivi, vor porni de la Lille şi vor parcurge, pe biciclete, aproximativ 2.400 de kilometri. Ultima sosire a turului va avea loc la Paris. Puşcăriaşii vor fi nevoiţi să pedaleze în pluton, nu va exista un clasament al cursei şi, din motive evidente, "evadările" nu vor fi permise.

Conducătorii penitenciarelor speră că întrecerea îi va învăţa pe deţinuţi importanţa lucrului în echipă şi le va reda încrederea de sine. Prizonierii, toţi condamnaţi la pedepse cu închisoarea între cinci şi zece ani, vor opri în 17 oraşe diferite, în fiecare dintre ele existând un centru de detenţie.

"Este un fel de evadare pentru noi, o şansă de a ieşi din rutina zilnică a închisorii", a spus un deţinut care va lua parte la întrecere.

Citind stirea, m-am intrebat, oarecum retoric, cam cum ar fi primita, atat la nivel de sistem penitenciar cat si la nivel de societate romaneasca, o asemenea propunere! Adica ce noima ar avea, sa organizezi o cursa de biciclete, cu detinutii, pornind sa spunem , de la Iasi, pana la Baia-Mare, via Bucuresti?! Si de ce, pe deasupra, sa implici intr-o astfel de activitate, 124 de lucratori de penitenciar, care sa pedaleze umar, la umar, cu detinutii?!

Unul dintre motivele frantuzesti, ar putea sa fie plictiseala, sau poate nevoia de miscare, cunoscand faptul ca occidentalii au mari probleme cu obezitatea. Poate sa fie un fel de protest subtil, antiglobalizare sau o demonstratie de solidaritate cu victimele crizei financiare. Pentru ca nu-mi pot imagina cu niciun chip ca aceasta desfasurare de forte, a fost gandita ca o metoda de (re)educare a detinutilor si de sensibilizare a societatii franceze.

Una peste alta, ideea este una cat se poate de proasta si daca as avea posibilitateade de a transmite administratiei franceze, un mesaj, le-as spune de la obraz ca defilarea asta cu hotii la brateta prin tara, este cea mai mare prostie pe care am auzit-o vreodata, in viata mea! N'est-ce pas?!

22 comentarii:

Anonim spunea...

S-ar putea face si transferurile pe bicicleta, macar pana trece criza.

Anonim spunea...

Da, iar la instante in oras sa-i ducem pe jos.

Anonim spunea...

este un mod de a ocupa timpul detinutilor. singura problema este numarul de insotitori care este foarte mare. probabil compartimentul educativ nu are capacitatea de a cunoaste selecta si prevedea comportamentul detinutilor. Cu ce ar deranja sau oripila societatea civila o astfel de activitate ?

Anonim spunea...

Poate ca are capacitatea de "a selecta", "prevedea" si "a cunoaste".

Problema e ca verbele de mai sus sunt dominate inca de substantivele eterne ale sistemului:

"vulnerabilitate", "risc",
"suspiciune"

Anonim spunea...

atat ne mai trebe sa le treaca si alor nostri din A.N.P asa ceva prin cap si atunci sa vezi ..........

Anonim spunea...

a very good fin de semaine!

Anonim spunea...

Militieni, poate unii dintre ei si educatori/psihologi, probabil ca ii insotesc cu autoturisme, motociclete si altele. Poate ca in dispozitiv mai erau si alte forte (politie, jandarmi, etc.). Trebuie remarcat efortul organizatoric: cazare pentru detinuti, pentru staff, combustibil, etc.

Intrebarea mea este: de unde bai nene atatea biciclete?! >:)

La modul cel mai serios: au gasit o modalitatea de a-i antrena intr-o activitate sportiva ce nu presupune pozitii adverse!

Anonim spunea...

Radio vacanta Mamaia say:
Bunicul, cu un nepot pe un genunchi, cu alt nepot pe celalalt genunchi incepe sa le povesteasca acestora din tineretile lui:
- Ei dragii lu’ bunicu’ vedeti voi pusca aia? Am fost odata cu ea la vanatoare. La un moment dat vad un
mistret MAAAARE. Ochesc, trag si il dobor. Fiind asa mare nu aveam cum sa il car, asa ca am luat cutitul, i-am taiat o pulpa am pus-o pe umar si am mers mai departe. Deodata imi apare in fata alt mistret, mai MAAAARE. Nu am putut sa ma abtin. Ochesc, trag il dobor si pe asta. Iau cutitul si tai o pulpa, ca nu aveam cum sa il car, si o pun pe celalalt umar…
Intervine bunica:
- Bunicule ti-ai luat pastilele?
Ia bunicu’ pastilele si se intoarce la nepotei:
- Asa dragii lu’ bunicu’, unde am ramas?
- Ai pus o pulpa pe un umar, una pe celalalt…
- Aaaa asa, o pulpa pe un umar, o pulpa pe celalalt, am apucat-o de fund si i-am tras-o pana dimineatza…Gardieni sa fiti sanatosi si cu 2 pulpe pe.... cand vo fi mai greu

Anonim spunea...

Au fost afisate rezultatele voturilor la PPA.Felicitari invingatorilor. Cel mai bun ofiter, POSIRCA LAURIAN. Cel mai bun ofiter paza, BABUS MIHAI. Cel mai bun psiholog, UNGUREANU AMINA. Cel mai bun educator, PENU GEORGETA. Cel mai bun agent, MARAVEIA MARIUS. Bravooooo au fost indeplinite sarcinile de partid intocmai si la timp.

Bill spunea...

Dincolo de faptul ca ideea cu votul nu mi se pare a fi dintre cele mai inspirate pentru momentul actual, nu gasesc nimic a fi suspect sau trasat ca "sarcina de partid" in rezultatul votului de la Poarta Alba (poate nu cunoaste tot blogul acronimul folosit mai sus.
"Cel mai bun" inseamna de fapt "si bun si popular in randul colegilor" - deci aria de selectie se restrange cu mult.
Personal cred ca votul reflecta realitatea (desi pe cel de la sectia exterioara nu il cunosc asa de bine). In nici un caz nu cred ca rezultatul a fost viciat de vreo comanda. Abia acum imi dau seama ca o idee care a pornit cu stangul se va transforma in ceva foarte interesant, nu pentru cine "iese"...ci pentru cine "nu iese".

Anonim spunea...

Dati-i si lui Vargolici o bicicleta...
TARABOSTES

Anonim spunea...

mai bine da-i lui Vargolici o poza cu Dediu si i-ai stricat toata vara...

Anonim spunea...

Cei mai ... si cei mai la Slobozia:
1. cel mai bun ofiter din unitate - Dobrica Marian.
2. cel mai bun pazist - Jipa Adi.
3. cel mai bun agent - Raduta Cristian
Nu stiu daca votul reflecta realitatea, cred ca se gaseau oameni buni si la administrativ, dar,asa-i cand astia de la paza sunt multi si...

Anonim spunea...

Asa-i ! Cunosc unul la organizarea muncii care le da clasa la multi din slobozia.

si totusi spunea...

Mie mi se pare o idee foarte buna organizarea unei astfel de curse. Daca ar fi pusa si in slujba unei idei altruiste, ar fi chiar o ideea excelenta. De ce? Pentru ca o cursa atat de lunga presupune efort, spirit de echipa, jertfa de sine, antrenarea capacitatii de a urmari obiective dezirabile social etc. In Romania, insa, am avea mai multe probleme:
1) ppl sunt destul de lenesi incat sa nu-si doreasca participarea la o astfel de cursa;
2) daca s-ar inscrie, putini ar fi capabili sa o duca pana la capat, in primul rand pentru ca nu au acea capacitate de a-si asuma obiective si de a depune efort pentru a-si indeplini obiectivele;
3) dintre cei care se inscriu, chiar daca ar avea vointa, multi nu ar avea capacitatea fizica de a duce cursa le sfarsit;
4) conducerile penitenciarelor ar fi impotriva. Pentru unii directori,chiar si participarea la activitati de scolarizare este o aventura prea mare.
5) angajatii penitenciarelor nu ar avea disponibilitatea, deschiderea si capacitatea fizica de a face o astfel de cursa. Cu greu s-ar gasi cativa angajati care sa faca o astfel de cursa si toti militienii burtosi ar rade de ei de le-ar sari slaninile.
6) o parte a societatii s-ar putea sa aiba reactii negative, dar, dupa cum am mai scris, pedalarea in slujba unei idei prosociale ar contracara aceasta tendinta.

Eu as participa la o astfel de cursa.

si totusi spunea...

M-am lasat purtate de idei si nu mi-am corectat textul: "o idee excelenta" si "la sfarsit". Si totusi, cred ca s-ar gasi cativa detinuti si cativa angajati care sa participe.

Anonim spunea...

Admin, scrii din ce in ce mai prost si ideile tale sunt inchistate.

Anonim spunea...

Domne, la ei a fost un găgăuţă care a vrut să-i plimbe cu bicicletele, poate pentru că francezii au niste drumuri jos pălăria. La noi, nu i-am putea plimba cu bicicletele, că ar face roţile opturi prin gropi...
Însă, ceva constructiv în sensul că să-i punem aşa, voluntar, (obligatoriu), cu titlul gratuit să înfunde gropile alea din drumuri, şi în acelaş timp, lucrătorii noştri bine pregătiţi din educativ să le insufle ideea că fac ceva bun constructiv care va dăinui mult timp poate după ei şi de care vor fi mândri când vor trece pe acolo, nu putem face? Un program aşa... o chestie din care ar avea totă lumea de câştigat?
Şi la capătul sectorului de drum reparat cu hoţii să se pună câte tablă: "Reparată de hoţii dumneavoastră".

ofiter indezirabil spunea...

Trecand peste glume ieftine, ar putea sa ramana ideea voluntariatului. Aceasta nu este inca valorificata la noi in sistem. Detinutii mananca, dorm si trag de fiare. Cei incurajati spre votuntariat, in conditiile in care se monitorizeaza implicarea fiecaruia, ar putea invata ca pot fi apreciati daca fac lucruri bune, si-ar asuma roluri pozitive, roluri cu care nu prea sunt obisnuiti. Asta daca nu au nenorocul de a fi insotiti de militieni mistocari, "haladiti", care au imprumutat din modul de gandire al detinutilor.

Anonim spunea...

Din experienţa mea de vreo 15 ani de lucru în sistem,faţa în faţă cu OMUL din spatele gratiilor, rareori am văzut printre aceştia indivizi care să facă dezinteresat ceva. Adică voluntarii, adevăraţii, care fac ceva şi nu se aşteaptă la nimic în schimb. Marea majoritate urmăresc un avantaj indiferent de ce natură. Percepţia generală printre aceşti oameni este că numai cei care SIFONEAZĂ, sau cei care au DAT ceva, cuiva, beneficiază de aceste înlesniri, uşurări, facilităţi sau cum doriţi dumneavoastră, participanţii la aceste discuţii, să le numiţi.
Poate că unora dintre dumneavoastră n-o să vă placă abordarea, sau exprimarea, problema dumneavoastră, însă sunt convins că cei care ştiu pe ce lume trăiesc în acest sistem, îmi dau dreptate. La data la care se va elimina corupţia (oricare formă ar îmbrăca aceasta...adică a doua zi după paştele cailor) vor mai trebui să treacă aşa cam 20-30 de ani în care voluntariatul să fie voluntariat şi evaluările pe baza acestui voluntariat să fie corecte.
Asta aşa... ca să mai facem o glumă ieftină, la care să râdem cu lacrimi şi să se lase cu junghiuri.

ofiter indezirabil spunea...

1)Rareori am vazut si oamenii nelipsiti de libertate care sa faca ceva neinteresati. De ce sa fim ipocriti? Nici noi nu facem nimic fara sa obtinem ceva in schimb. Nu crede nimeni ca voluntarii ar fi niste oameni supermorali. De ce sa le cerem detinutilor ceea ce nici noi nu putem da? Totusi, daca incurajam voluntariatul, avem sanse sa-i ajutam pe detinuti sa faca ceva bun si, in acelasi timp, sa schimbam perceptia comunitatii asupra penitenciarului. Daca ar fi sa alegeti intre, pe de o parte, a tine detinutii in camere, a-i scoate din cand in cand sa traga de fiare si, pe de alta parte, a-i incuraja sa munceasca, fara bani si fara castig, pentru comunitate, ce ati alege?
2) Daca va exprimati doar in limbaj de puscarie, nu e problema mea, ci a dvs.
3) Chestia aia cu "sifoanele" care ajung voluntari e chiar ieftina.

ofiter indezirabil spunea...

Pardon. Mi-a scapat un "i" in plus.